En svart dag för Ryssland och Europa

MEGÈVE: Boris Nemtsov var en i verklig mening orädd politisk kämpe med starka övertygelser och en förvissning om att de ideal han stod för, förr eller senare, skulle vinna och forma ett bättre Ryssland.

Han mördades med största sannolikhet för att tysta honom. Hans kritiska och tydliga röst var obekväm för de starka och mörka intressen som dessvärre betyder allt mer i dagens Ryssland.

Och det fanns nog faktiskt inget annat sätt att tysta Boris på. Andra lät sig kanske skrämmas – det fungerade inte på honom.

När han då och då arresterades för deltagande i någon demonstration som förklarats olaglig ägnade han tiden i arresten åt att sprida sina övertygelser och informationer till poliserna och vakterna. Och hade, enligt vad jag minns att han berättade, betydande framgång med detta.

Vi lärde känna varandra först i den ryska demokratins födelseår i början av 1990-talet. Han tillhörde de ledande i det demokratiska parti som då sattes upp och som blev reformpolitikens ledande bärare. Tillsammans med Anatoly Chubais var han dess ledande kraft.

Och sedan har vi haft kontakt. 

Under senare år har han så gott som alltid kommit för att tillbringa en hösthelg i Visby tillsammans med vänner från det övriga Europa och USA på Jarl Hjalmarsson-stiftelsens årliga möte. Hans kristallklara analys av utvecklingen i Ryssland har varit betydelsefull för många av oss.

I den ena lilla skriften efter den andra, som han med svårighet fått distribuerade över Ryssland, har han gått till attack mot regimens lögner och dess korruption. En liten skrift härom året om lyxen och prakten som omger president Putin var ytterligt illa sedd i Kreml.

Han var en vän av Ukraina sedan år tillbaka, om än inte av regimen Yanukovich där. Och när den militanta nationalismen basunerades ut i samband med aggressionen och övertagandet av Krim för ett år sedan var han en av de röster som stod upp för också Ukrainas rätt.

Kanske är det en ödets ironi att han dödades på dagen ett år efter det att Krim-invasionen inleddes genom att specialtrupper tidigt på morgonen tog över kontrollen över det regionala parlamentet i Simferopol.

På sociala media ser jag uppgifter om att han nu arbetade med en ny skrift för att avslöja regimens lögner om kriget i Donbass och om hur det drivits fram och stötts av Kreml. Och det förefaller mycket sannolikt.

En ny generation har delvis hunnit överta ledningen för den svaga men viktiga ryska oppositionen, men Boris Nemtsov fanns alltid med och förblev ett namn med lyskraft och trovärdighet.

Nu har mördarna lyckats att tysta hans röst, och jag fruktar att skotten som direkt tystade honom indirekt kommer att tysta många fler.

Det är en svart dag för Ryssland och för Europa.

5 Responses to En svart dag för Ryssland och Europa

 1. bildterberg skriver:

  En viktig fråga som var och en bör ställa sig är:
  ”Vem tjänar på detta?”
  Knappast Putin.
  I själva verket varnade han själv för denna
  typ av ”false flags” 2013:

 2. bildterberg skriver:

  Bra sammanfattning av det hela:

  ”There is no doubt in my mind at all that either this is a fantastically unlikely but always possible case of really bad luck for Putin and Nemtsov was shot by some nutcase or mugged, or this was a absolutely prototypical western false flag: you take a spent politician who has no credibility left with anyone with an IQ over 70, and you turn him into an instant ‘martyr for freedom, democracy, human right and civilization’.”

  Källa (från 2015-02-27):

  http://vineyardsaker.blogspot.se/2015/02/breaking-news-false-flag-in-moscow.html

  Propagandakriget rasar vidare…

 3. Jon Reina skriver:

  I likhet med den rissiske politikeren Boris Nemtsov, er også Vensterpartets Jonas Sjöstedt dårlig likt, og spesielt av den borgerlige blokken i Riksdagen. Heller ikke Stefan Löfven & Co synes å ha særlig mye tilovers for denne karen. De vil i allefall ikke ha noe forpliktene samarbeid med ham og partiet hans.
  Vit også at mens Venstrepartiet er representert i den svenske Riksdagen og ligger og vaker rundt sperregrennsen med 4 -5% oppsluttnig, så har partiet til Boris Nemtsov bare 0,5 – 1% oppsluttning og er derfor heller ikke representert i den russiske Duma’en.

  Men tiltross for at Sjøstedt ut fra sin politiske oppsluttning og posison synes å være mye farligere for de styrende partier i Sverige – enn hva Boris Nemtsov er i Russland, så finnes det intet livshotende trusselbilde mot Sjøstedt.
  Stemmene til politiske mygg med minimal politisk eller folkelig forankring i landet lever i, oppleves ikke som farlige at landets politiske elite og etabilsement. De manger nemlig folkelig støttte og tillates derfor gjerne å hyle og skrike så mye de vil – selv i et land som Russland,
  Nesten ingen svensk politiker gidder å irettesette Sjøstedt når kritiserer regjeringens tanker og krav. Og akkurat det samme var det for Putin og Russland når det gjalt regimekritikken Nemtsov sto som talsmann for
  Det finnes derfor ingen fornuftige grunner for å tro at regimetro russere med myndighetenes velsignelse – har tatt Boris Nemtsov av dage.

 4. bildterberg skriver:

  En intressant uppföljare till artikeln som jag postade
  28 februari 2015 kl. 14:13 (också från landdestroyer.blogspot.se):

  http://landdestroyer.blogspot.se/2015/02/us-state-department-admits-russia-had.html

 5. Jag har ocksa blivit varnad over att bli skuten av bada de svenska politiska blocken som man kan forsta aven fran Svenska Google Sokmotor, som raderar bort all vasentlig information om min person.
  Det ar nastan lika illa aven om fa svenskar ar intelligenta tillrackligt att soka pa Google Svenska med ett extra klick pa Google Svenska sok pa (Engelska).
  Det flesta av mina offentliga konstverk har blivit borttagna fran vaggar i landet och i alla andra staliga inrattningar med informationer om mig.
  Nastan ingen av vara stelbenta byrakratier besvarar min korrespondens i radslan att bli associerad med med mig, det galler inte minst svenska nyhetsmedia, museer och konstgallerier.
  ”Tig ihjal Sjolander” ar temat fran dessa otackingar, dolda som ubatar som nu nobbats av Australien, gud ske lov!
  http://www.artau.homestead.com/

  ”Do you like Sweden herr Sjolander?” -Forstockad Gammelsvensk.
  ”Jag ar Sverige” – Ture Sjolander.
  Men inte du som fragar, ar langre svensk, vill jag tillagga.
  ”Hur lange har du bott i Sverige ?” -Forstockad Gammelsvensk.
  .”Alltfor lange och under 15 generationer” – Ture Sjolander.

  Kan ingen avskeda dessa inbillska, idisslande, byrakratiska och sjalvgoda pokerspelande kreatur med alla falska kort under borden?

  En rekomendation:
  Anvand Google Australia Search funktion pa bade Web och Image med sokorden: newstime2014.com
  och separat Ture Sjolander
  och jamfor med Svenska Google forstar ni alla vad jag sager.om hur illasinnad och styrd och manipulerad Svedala har blivit.

  Numera kan nastan inga webanvandare se nagonting alls med sina powerless miniapparater typ mobiler och plattor som bara ar tankta for text meddelanden: Journalistic crap och gossips skvaller.

  Television ar fortfarande den stora slaggan pa folks huvuden och tyvarr ar ”Social Media” numera bara en rattfalla for avlyssning och staligt spioneri pa ”ar du lonsam min lille van”….

  Sla en signal om och nar Sverige nagon gang rakar bli en social direkt demokrati!
  Om landet nu nagon gang i historien varit demokratiskt

  .

%d bloggare gillar detta: