ECFR och andra spännande uppdrag

MEGÈVE: Behovet av framåtblickande och strategisk utrikes- och säkerhetspolitiskt debatt i Europa är förvisso högst påtagligt, och det var också mot denna bakgrund som European Council on Foreign Relations (ECFR) sattes upp 2007.

Och ECFR har sedan dess inte bara gjort sig känt för den årliga utvärderingen av EU:s och de olika EU-ländernas utrikespolitik, utan också för skarpa analyser av t ex utvecklingen i Ryssland eller de allt djupare konflikterna i Mellersta Östern.

Inte sällan har de analyser som ECFR gjort av olika frågor haft betydelse för utvecklingen av EU:s gemensamma utrikespolitik. Ofta är de dessutom ett stöd till länder som kanske inte själva har resurser att i detalj följa alla utrikespolitiska förlopp.

Under åren sedan ECFR sattes upp har den politiska ledningen av dess styrelse delats mellan Finlands f d president Martti Ahtisaari och Tysklands f d utrikesmininister Joschka Fischer.

Och gradvis har organisationen växt från att utöver huvudkontoret i London också ha kontor i Paris, Berlin, Madrid, Rom, Sofia och Warszawa. Totalt har man i dag mer än 50 anställda som kommer från ett 20-tal olika länder. 

Nu anses tiden ha kommit för ett skifte, och därför har Italiens f d utrikesminister Emma Bonino och jag tillfrågats om att tillsammans överta den politiska ledningen av ECFR:s styrelse, och vi har bägge accepteratr detta.

Emma har lång erfarenhet inte bara i italiensk politik, utan också som ledamot av Europakommissionen i Bryssel. Hon har alltid varit en fristående, färgstark och respekterad röst, och det har alltid varit ett nöje att i olika frågor arbeta tillsammans med henne.

När ECFR:s styrelse sammanträder i Helsingfors i mitten av mars kommer vi också att ta ställning till frågan om inval av nya medlemmar i rådet. För närvarande omfattar det ca 200 personer från runt om i Europa, och bland dessa ett 15-tal personer också från Sverige.

För min del kommer uppdraget i ECFR att komplettera en del andra uppdrag med näraliggande inriktning som jag har. 

Också Emma Bonino ingår t ex i styrelsen för International Crisis Group (ICG), som f ö i dagarna har publicerat en viktig rapport om den allt mer alarmerande situationen i Libyen. ICG är ju inriktad på analyser för att kunna hantera främst lokala och regionala konflikter, och sådana finns det dessvärre åtskilliga av.

Det mer strategiska perspektivet representeras av International Institute for Strategic Studies (IISS), där jag också återinträtt i styrelsen.

I USA har jag också återinträtt i styrelsen för RAND Corporation, som förvisso har tyngdpunkten i sin verksamhet i USA men som etablerat sig i ett flertal andra länder och regioner.

Och här i Europa är jag dessutom bl a orförande för World Economic Forum:s s k Global Acion Council om europeiska frågor.

På Twitter går det alldeles utomordentligt att följa verksamheten i dessa olika organisationer, men även här kommer jag självfallet att återkomma till intressantare delar av deras verksamhet.

5 Responses to ECFR och andra spännande uppdrag

 1. […] ECFR och andra spännande uppdrag […]

 2. ollejos skriver:

  Carl, excellent! Your clear analysis, way of communication and base of experience will do lot’a a god!

 3. Det ar latt att komma till fel mote pa fel datum och kanske aven till fel land om man sitter i allt for manga olika styrelser. och med huvudet och portfoljen fullt av fel amnen just denna dag.
  Jag minns en man som svarande rusade ut via Sveriges Radio’s reception och sa; ”faen ocksa jag ar pa fel styrelsesammantrade”.

  Han ”satt” i ca 28 olika styrelser, stackarn!

 4. Fran det ena till det andra.
  Pirater pa Vardshaven och i Oknen.

  Det ar laskigt med Religiosa fanatiker, Kapitalistiska fanatiker, Politiska fanatiker, Kommunistiska fanatiker och News media fanatiker.
  Just nu i mass media ser vi nagon form av dadaistik art video perfomance med maskerade fanatiska personer som krossar museum objekts, gamla marbelskulpturer med slaggor till smulor.
  Mestadels skulpturer Hitler och Goring skulle ha alskat.
  Unesco och FN tar sakert nasta 5 ars budget for restaurering och ger det till dekadenta konstprofessorer for att limma ihop damm resterna istallet for att visa still bilder av de dyrkade foremalen i sitt forna skick av de nu pulviriserade tingen

  I dag kan man faktiskt gora fullstandiga kopior i skala 1:1 av alla museer i hela varlden och aven med allt dess innehall ocksa, om sa skulle behovas.

  Ibland behover man faktisk riva det gamla for att kunna bygga nytt.
  Det galler ocksa i hogsta grad Politik.
  Unga damer som reser till dessa ”nya pirat lander i blivande” kanske inte blir sex slavar som de kanske redan var nymfomaner och lyckosokare darfor innan?
  Det ar svar att veta!
  En bisarre Varld, minsann.

  Det finns radikala losningar att geografiskt skara av ”Levanten” med 2 eller 3 penn streck utan storre forluster och pa sa satt eliminera ISIS planer 100 %. till ett ”statsbildande”.
  ”Followers” eller/och ”World leader’s” ar oformagna att lyssna eller har huvudet fullt av news media crap, redan.

 5. Tack för Nyhetsbrev

  Så roligt att vår förre Utrikesminister Carl Bildt har tillfrågats och också accepterat att överta den politiska ledningen av ECFR:s styrelse tillsammans med Italiens f d Utrikesminister Emma Bonino.

  Roligt också att Carl Bildt återinträtt i styrelserna för IISS och RAND Corporation.

  Carl Bildt är ju också bl a ordförande för World Economic Forum:s s k Global Acion Council om europeiska frågor.

%d bloggare gillar detta: