Vecka i Barcelona och Riga – och lite Stockholm.

MEGÈVE: Sportlovets sista timmar rinner förbi, och snart bär det tillbaka till Stockholm.

Pausen där blir dock påtagligt kort, för redan i morgon bitti styr jag kosan till Barcelona och stora Mobile World Congress som dår öppnas där.

Och avsikten där är inte minst att ta pulsen på den accelererande teknologiutvecklingen och dess potential att omvandla världen till det bättre.

Det är ju utvecklingen av de mobila teknologierna som driver mycket av den kommande utvecklingen vad gäller användningen av Internet. Och det är i Barcelona som världens nyckelföretag på dessa områden samlas.

Självfallet kommer jag att titta alldeles speciellt på och besöka Ericsson, som ju är i dag är världens ledande företag vad gäller telekommunikation, och därmed ett utpräglat nyckelföretag när det gäller Sveriges framtida ekonomi.

Men jag noterar att det också finns ett 30-tal andra svenska företag representerade i Barcelona, och det skall bli spännande att se vilka möjligheter de erbjuder.

Också på tisdag kommer jag att vara i Barcelona, även om jag gärna hade åkt till Moskva för att vara med och ta ett sista avsked av Boris Nemtsov. 

På onsdag eftermiddag åker jag dock från Barcelona till Riga för att tala vid en konferens som det lettiska EU-ordförandeskapet har om EU:s närområdespolitik.

Det s k närområdet ser ju, försiktigt uttryckt, annorlunda ut i dag än när denna politik först lanserades 2003. Och det ställer nya krav på politiken.

I början av maj skall EU-kommissionen presentera sina förslag, och därefter är det ju dags för topppmötet med det Östliga Partnerskapet också det i den lettiska huvudstaden.

Riga är en plats där det känns naturligt att diskutera också utvecklingen i Ryssland, och det blir alldeles säkert åtskilliga samtal kring denna. 

Blir det tid hoppas jag också kunna besöka de s k gammaltroendens kyrka där. I Riga finns sedan lång tid tillbaka den största kyrkan i världen för denna del av den ryska ortodoxa traditionen.

Sent på torsdag är jag förhoppningsvis tillbaka i Stockholm, med möjlighet till i alla fall en dag av arbete hemma innan det är dags för helg igen.

Senare i kväll borde vi få resultatet av dagens parlamentsval i Estland, där valdebatten av lätt insedda skäl dominerats av utrikes- och säkerhetspolitiken liksom av den ekonomiska utvecklingen.

3 Responses to Vecka i Barcelona och Riga – och lite Stockholm.

 1. […] Vecka i Barcelona och Riga – och lite Stockholm. […]

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Spännande med den accelererande teknologiutvecklingen som visas på Mobile World Congress i Barcelona.

 3. Per Fredö skriver:

  Stefan Löfven ska ju besöka Kiev och tydligen är det fråga om våra handelsförbindelser som är allra viktigast för honom,
  Vi får hoppas att han fått någon information om vad det Östliga Partnerskapet är så att vårt land även fortsättningsvis kan spela en aktiv roll där.

  Jag hörde jus en intervju i CNN med en av Putins sagesmän.
  Ett av hans besked var att ni amerikaner ska inte tvinga på Ukraina det slag av demokrati som ni har.

  Kanske en variant på att Ukrainas regering består av nazister.

  Detta om något säger en hel del om utvecklingen i Ryssland och deras icke-inblandning i Ukraina.

  Glöm inte i samtalen om utvecklingen i Ryssland också ta upp att ett alltfler europeiska regeringar och partier nu ger Putin sitt stöd och även att Putin ger dem sitt stöd.
  Utöver all massmedial propaganda som Putin står för hemmavid och även riktat mot andra länder.

%d bloggare gillar detta: