Tallinn

På sina håll ser man de uppenbara försöken att politisera det som hänt i Tallinn i diverse syften.

Vi har sett en del svallvågor av detta också i diskussionerna här på Brussels Forum.

Det gör det än viktigare att slå fast att det som nu händer är en fråga för det demokratiska Estland självt. Och jag är fullt övertygad om att landets regering och myndigheter är i stånd att hantera situationen på ett klokt sätt.

46 Responses to Tallinn

 1. andersljungberg skriver:

  hej carl .men man bör vara orolig .då ryssland verkar börjar banka på sin bröstkorg .när till och med putin börja prata om konflikt med estland .men jag bör också påpeka att jag i missnöjd med estland och då menar jag att den ryska befolkningen bla så krävs diskrimineras bla .Det att man har klarat mycket stränga spårkrav för att få röst rätt .jag tycker nämligen inte att man ska tolerera diskriminering i något land .och jag anser att sveriger regering ska kritisera det land som ägnar sig det .och du bör inte vara rädd att kritisra dom .även om dom har varit
  ockuperad av sovjet bara för att ryssland hitoriskt har behndlat dom illa så betyder inte det att de får behndla ryssar illa .men jag kan förstå om man har dubbla känslor till det som händer

 2. watson69 skriver:

  Ryssland, det är ju ett land som är på väg tillbaka till det gamla odemokratiska kommuniststyret under Putin.
  Men vissa på detta forum tycker nog det är bra för de gör ju inget annat än slickar brunögat på dessa styren.
  Estland ska ha kraftigt stöd från Eu och USA mot detta Ryssland som är påväg mot avgrunden IGEN.

 3. watson69 skriver:

  Det är ju inte konsigt att Estländarna inte är så förtjusta i den minoriteten av ryssar som bor i landet. Det är ju den senaste tidens kravaller ett bra exempel på.

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Händelserna i tallin blir iallafall ett intressant test av civilisationens mognadsgrad, i fullt medialjus.
  Lite spänning kan aldrig skada, men kanske kan det locka några till lite djupare analyser.

 5. karlova skriver:

  1. Estlands språklagar är INTE stränga. Vem som helst kan lära sig tillräckligt för att klara det, speciellt om man är född i landet.
  2. Det är viktigt att en gammal ockupationsmakt inte belönas t.ex. genom att dess språk blir officiellt när det ockuperade landet till sist blir självständigt igen.
  3. Monumentet ska inte bort, det flyttas till en militär begravningsplats i Tallinn.

 6. bendemann skriver:

  Lördag kväll har ännu bara två regeringar, Lettlands och Finlands, officiellt gett sitt stöd åt den estniska regeringens belsut att flytta bronssoldaten. Det senare är värt att notera, eftersom Finland tidigare varit mycket försiktigt med utrikespolitiska ställningstaganden som kan tänkas stöta den stora grannan i öster. Den formulering som Finlands statsmsinister Matti Vanhanen, enligt estniska media, skall ha använt vid sitt telefonsamtal med Estlands statsminister Andrus Ansip – ”jag är övertygad om att Estland själv är i stånd att hantera den uppkomna situationen” – är exakt densamma som Carl Bildt använder i dagens blog. Men det för Estland i dag så viktiga politiska stödet från grannländer och vänligt sinnade stater bör uttryckligen komma från regeringar. Blogfunderingar av utrikesministrar kan lätt viftas bort – om de ens noteras – av de krafter i Ryssland som nu kritiserar den estniska regeringens åtgärd. Och påverkar förmodligen högst marginellt opinionen utanför Estland och Ryssland.
  Det vore olyckligt om Sverige, med eller utan underförstådd hänvisning till Bildts blog, övertog Finlands tidigare defensiva roll gentemot Sovjetunionen/Ryssland. I helgen har en av Moskvas största butikskedjor stoppat försäljningen av estniska varor. Ett svenskt stöd för Estland skulle kunna innebära risk för ekonomiska åtgärder även mot Sverige, likt de som drabbade skandinaviska företag i arabvärlden i samband med publiceringen av Muhammed-teckningarna…
  Är den svenska regeringen beredd att ta den risken?

 7. Kachina skriver:

  Monumentet i Tallin är inte problemet, utan symbolen som används för att angripa problemet, som är medborgarskapet för de estlandsfödda ryssarna. Där måste krav ställas på Estland. Den som föds i ett land blir automatiskt landets medborgare. Därom finns inget att diskutera. Det måste EU med skärpa inpränta i landets regering.

 8. larst skriver:

  Är man medborgare så blir det enklare om man talar landets språk.

 9. Kachina skriver:

  Visst är det enklare, men inget hinder för medborgarskap. Hur länge har vissa grupper i Finland talat svenska, hur länge har stora grupper i USA talat spanska? Om de inte vill lära sig det officiella språket, är det i första hand ett problem för dem, inte för nationen.

 10. tsolin skriver:

  Såvitt jag förstår blir barn till icke-medborgare i Estland och Lettland med automatik estniska/lettiska medborgare (det enda som krävs är att föräldrarna lämnar in en enkel anmälan om detta, tar 5 minuter). Och självklart är alla ryssar etc som bodde i Estland och Lettland före den sovjetiska ockupationen (och som då var medborage i Estland och Lettland) – och deras barn – estniska och lettiska medborgare.

  Problemet gäller den mängd ryssar som kom under ockupationstiden, både som ockupanter (militär, KGB) och som ”gästarbetare”. Att ge alla dem automatiskt medborgarskap var aldrig en option när länderna återfick sin självständighet. Detta är rätt självklart tycker jag. Detta hade kunnat betyda att ockupation och kolonalisering lönar sig. I dag pågår en snabb naturaliseringsprocess där ryssarna kan få estnisk och lettiskt medborgarskap efter att ha avlagt prov som inte är särdeles komplicerade. Moskva använder dock detta mycket cyniskt som ett politiskt vapen. Man struntar samtidigt helt i den (verkligt tragiska) situationen för de miljoner ryssar som blev kvar i diktaturerna i Centralasien (exempelvis Turkmenistan).

 11. utrat skriver:

  Nu stängs estniska konsulatet i Moskva. Estniska Ud säger att säerheten inte kan garanteras. råkade åka förbi idag och något så välbevakat har sällan skådats även med Moskva-mått mätt. Hela historien är plågsamt illa skött av estniska regeringen.
  Tänk på människorna. Vanliga ryssar blev mer eller mindre kommenderade till Estland. Någon tar här Finland som exempel när det gäller språk. Där har man kvar dubbla skyltar fortfarande. I Estland rev man ner skyltar på ryska omedelbart efter uttåget av ryska militären och det även i ryskspråkiga nordöstra delen där det nästan bara talas ryska.
  Bra Carl Bildt att du låter esterna få rätta till det här själva. Behövs ingen mer eskalering

 12. mikehammer skriver:

  Hej Carl!

  Kan inte du, dvs UD eller Sverige, skicka ett meddelande till Estland att: ”Om den estniska regeringen önskar flytta på några minnesmärken från den svenska ockupationstiden (1563-1709) så har de full frihet att göra detta, eftersom Estland är en fri och självständig stat”. Det skulle vara en bra markering.

 13. watson69 skriver:

  Har man varit ockuperad av Sovjet så är det väl inte lustigt att man tar bort det som påminner om den tiden. Sen om man som ryss inte bemödar sig att lära sig estniska så tyder det ju inte direkt på att man vill ses som estländare.

 14. envanligsvensk skriver:

  Till Carl Bildt!

  De händelser som nyligen inträffar i Tallinn och som gett eko i Moskva (eller initierades de i Moskva och gav eko i Tallinn som ryktet säger ?) är oerhört allvarliga, och påverkar i det större perspektivet även vårat land. Många av oss som röstade på alliansen var trötta på den socialdemokratiska undfallenheten mot sovjetisk, senare rysk, propaganda och hot. Att Du, Carl Bildt, skulle bli den nye utrikesministern var en större framgång för en offensiv utrikespolitik än vi vågat hoppas.

  Det är nu det är dags. Det är nu det gäller. Det är nu vårt hopp och vår lit står till Dig, att våga vara en modig röst för att försvara frihet och demokratiska värderingar i vår närhet.

  Vi minns dina modiga ställningstaganden för drygt femton år sedan, då de flesta länderna fegt inväntade historiens gång medan Balticums folk skrek och vädjade efter internationellt stöd för sina späda demokratiker. Vi minns Sten Anderssons skamliga undfallenhet och och sovjetstöd. Vi minns till och med Sveriges historiska skuld, med Baltguld och Baltutlämning.

  Gör oss åter stolta! Säg ditt hjärtas mening, även om det kostar på i vår relation till Ryssland – Sanningen har inget pris. Estlands sak är vår – för alltid.

  Jag kan inte tänka mig annat än att Sveriges Utrikesminister har de bästa av rådgivare. Då jag bott flera år i Estland som utlandssvensk och umgåtts där med både ester och ryssar, låt mig ändå ge ett gräsrotsperspektiv på det som inträffat:
  * Alla vet att Estland led oerhört under sovjettiden. Men förtrycket går också långt tillbaka i tiden, till ryska kejsartiden m.m.
  * Med tanke på hur esterna drabbades, är det förvånande att de inte farit ut i några hämndaktioner utan behandlat de kvarvarande ryssarna med största varsamhet.
  * Dock så har Kreml under hela tiden underminerat den fredliga samexistensen mellan ryssar och balter med hårda ord, hot och direkta lögner.
  * Hit hör myten om att ryssarna skulle varit dåligt behandlade. Låt mig försäkra: Alla de ryssar jag lärde känna i Estland(arbetskamrater, bekanta m.m.) tyckte att de hade det långt bättre i Estland än de skulle ha det i Ryssland, och att språkkravet var legitimt. De som upplever sig som dåligt begandlade av myndigheterna måste vara någon liten extrem fraktion.
  * Svenska och nordeuropeiska medier försöker ge en allsidig bild av det inträffade genom att även spegla ryska uppfattningar. Det är lovvärt, men det leder allt för ofta till att extremnationalistiska krafter ges möjlighet att torgföra sina lögner och sin uppmaning till fortsatta hatbrott mot ester. Vanligt ryskt folk i Estland är desillusionerade och inte särskilt intresserade av politik och delar inte de extremnationalistiska uppfattningarna, varför intervjuar man inte dem ?
  * Det som inträffat är ett stort trendbrott. Under hela andra republiken har Estland varit ”finlandiserat” utrikespolitiskt. Även om man i det privata talat om övergreppen (på bägge sidor) så har den officiella retorik hela tiden fått tassa fram oerhört försiktigt och lägga varje ord på guldvåg när det gäller ryssarna och historien. Av hänsyn till relationen till ryssland, till den inhemska rysska befolkningen, och möjligheten till medlemskap i internationella organisationer såsom EU, NATO, världsbanken m.m.
  * Om statyn: Ryssarna rev alla äldra estniska monument när de återockuperade Esland, och i vissa fall som i Tönismägi byggde de upp nya på de gamla platserna (Tönismägi var det första krigsmonumentet till Sovjets ära som byggdes i Estland. Det blev sprängt men återuppbyggdes snart igen.)
  Det har hela tiden varit en varnagel för Esterna, men många har ändå varit emot en flytt för man prioriterade den fredliga samexistensen.
  Den estniska regeringen har varit orolig över att den roll monumentet tjänat för extremister av bägge lägren. Ryssarna har på senare år firat sin oerhört provocerande ”segerdag” där. Å ena sidan är det den dagen Röda armen (som även innefattade många tvångsrekryterade ester) besegrade den nazityska militären i Estland, å andra sidan är det den dagen som 50 år av sovjetisk ockupation och folkmord inleddes i Estland. Estniska nationalister har å sin sida upprepade gånger skändat statyn med bl.a. färg de senaste åren.

  ”Ryssarna” är för övrigt knappast en homogen grupp. Många av dem har aldrig satt sin fot i Ryssland, utan är från t.ex. Georgien. Det de har gemensamt är att de aldrig lärt sig någon (bra) estniska, samt att de kommer från f.d. Sovjet. I de flesta fallen har de sin samhörighet och identitet någon annan stans än i Ryssland, t.ex. i Georgien. Och de skäms i allmänhet när den 9:e maj demonstrationerna kommer på tal.

  Varför betedde de sig då på det här sättet ? Varför sådana upplopp ? Tja, varför har vi haft upplop i Rosengård i Malmö ? Ghettoisering, arbetslöshet, alkoholism, social utslagning, ”man har ingenting att göra”.. Svaren är många. Men upploppen kom inte till p.g.a. att man hade några synpunketer på den där bronsstatyn. De videoupptagningar som gjorts och som finns tillgängliga på t.ex. youtube visar detta rätt klart. Dock så har Kremls inblanding givit upploppen legitimitet och försvårar situationen.

  Det som nu krävs är att några västerländska politiker av rang kan tillbakavisa Kremls retorik, förklara att det inte går an att lägga sig i Estlands angelägenheter på det här viset, uppmana till upplopp och hota. Kreml är på offensiven och behöver möta motstånd – För friheten i de länder som allt för länge legat i Rysslands skugga. Vi sätter vår lit till Carl Bildt.

 15. […] Tallinn På sina håll ser man de uppenbara försöken att politisera det som hänt i Tallinn i diverse syften. Vi har sett en […] […]

 16. smalanningen skriver:

  Jag har själv varit en del i Estland och Lettland och har märkt ”under ytan” hur extremnationalistiska grupper gjort ryssar i landet till måltavla för den 50-åriga ockupation. Det är oerhört tragiskt och helt oförsvarbart. En svart skamfläck i dessa länder som i övrigt är så oerhört varma och gästvänliga.

  Monumentet är inte det viktiga i sig. Hade ryssar bosatta i dessa länder känt sig som medborgare hade kravallerna aldrig ägt rum. Kravallerna existerar för att en spänning byggts upp mellan landets olika medborgare. Och det är extremt olyckligt.

  När det gäller språktest för medborgarskap är det inget speciellt konstigt, det är faktiskt ganska många länder i världen som har det. Inget man jublar över, men inget att bli speciellt upprörd över heller. Snarare ganska nyttigt.

  Men SJÄLVKLART är man automatiskt medborgare i det land man föds i. Sen är det upp till staten att utbilda den nya medborgaren i det officiella språket. Här håller jag med om att EU MÅSTE trycka på Estland, sådant borde vara helt oacceptabelt i en fredsunion.

 17. bockgaard skriver:

  Hade andra värdlskriget utvecklat sig lite annarlunda hade vi kanske haft en miljon tyskar bofasta i Sverige nu. Jag är inte så säker på att vi skulle ha behandlat dem mer kärleksfullt än balterna gör.

  De baltiska staterna Estland och Lettland har all min respekt med tanke på vad de genomgått under flera hundra år med olika herrefolk, tyskar, svenskar och ryssar, som med handling gjort anspråk på deras länder.

 18. envanligsvensk skriver:

  Smålänningen:
  Jag håller med om att det inte hade varit några demonstrationer om alla ryssar hade varit helt och hållet integrerade. Men det är en utopi att det i en demokrati aldrig skall vara några demonstrationer som har några synpunkter på regeringens politik.

  Vad gäller kravallerna har de såklart ingenting med politik att gör. Kolla filmerna från youtube, det var helt enkelt ett gäng fyllisar som såg en chans att sno åt sig gratisgrejjer. Även estniska uteliggare med mera deltog i plundringen.

  Jag håller med om att man SJÄLVKLART skall bli medlem i det landet man föds i. Så är det också SJÄLVKLART i Estland; De som föds där nu blir automatiskt medborgare. Dem språkkravet gäller är de som föddes på Estniskt territorium under den tiden det var ockuperat (1944-1991), de blev ju autmoatiskt medborgare i sovjet, helt enligt den logiken du själv anger. Vissa av dem har fortfarande kvar sina sovjetiska pass. Men Sovjet existerar inte längre som stat. För dessa har vi alltså en helt ”ny” situation, ungefär som om de invandrat till landet i vuxen ålder.

  Läs på lite och tro inte all propaganda från Kreml, tack.

  I Sverige har vi haft kravaller i Rosengård, antar att det betyder att våra civila rättigheter är riktigt usla och att EU borde komma hit och göra en utredning ? Antar att det innebär att Sverige har en helt oacceptabel hållning i viktiga frågor ? Kravallerna i Tallinn uppstod av exakt samma skäl som kravallerna i Rosngård – Arbetslöshet, utslagning, ghettoisering etc – Och var inte någon som helst politisk manifestation.

 19. envanligsvensk skriver:

  Jag läste just artikeln på
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=644967

  Jag skulle vilja tacka Bildt för hans stöd för demokratin i Estland. Även om Bildts uttalande inte slog mig som särskilt frispråkigt när jag läste det förstår jag nu att man som utrikesminister måste lägga språkbruket på en annan nivå och att det nog i diplomatiska krestar anses som ganska tydligt. Tack!

 20. smalanningen skriver:

  OK, jag läste på och ber om ursäkt för anklagelserna om att man inte föds in som estnisk medborgare. Jag läste ett inlägg högre upp och blev förvånad – men litade på det.

  Men i övrigt så vidhåller jag att jag sett problematiken på nära håll genom flera besök i både Estland och Lettland, och genom flera vänner däröver.

  ”Det var helt enkelt ett gäng fyllisar som såg en chans att sno åt sig gratisgrejer”

  Och där ber jag dig ”att läsa på lite och inte tro på all propaganda från Tallinn, tack”.

  Det handlar – som i många andra fall – om social misär som skapar utanförskap, som i sin tur skapar problem som egentligen inte finns. Ingen brydde sig väl egentligen om de här nationalistiska grupperna med både estniska och ryska intressen ända tills en ”ryss snodde min bil” eller en ”est spottade på mig på gatan”.

  Ytterst ansvarig för Estland är inte dagens Ryssland. Det är Estland själva som i det här fallet ska glömma historien och ta hand om sina medborgare. Och jag vet, jag har hört många historier om det av mina vänner, hur det var i Baltikum under Sovjettiden.

  Men man måste någon gång förlåta. Och tur är väl det, annars hade vi svenskar inte kunnat åka till vare sig Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Polen, Baltikum, England, Frankrike… o.s.v. Och inte heller de till oss.

  Lägg ner den förbannade nationalismen nån gång!

 21. envanligsvensk skriver:

  Tack, Smålänning för att du läste på. Om du checkar runt lite vad som skriv i den här frågan så kommer du att märka att det florerar osedvanligt mycket nationalistisk propaganda och även direkta lögner. T.ex. rapporterar ryska medier Estland tänker ge alla rysktalande poliser sparken, och estniska källor hävdar att demonstranterna betalades av personal vid ryska ambassaden för att de skull skapa upplopp. I den här frågan måste man verkligen checka källorna, för att inte bli helt lurad.

  Vad gäller frågan om att plundrarna (inte demonstranterna, det är olika grupper) är fyllisar vidhåller jag, och hänvisar återigen till youtube som var min källa. Jag har sett en ämngd filmer där, vissa är bara ”raw footage”, andra är på ryska och innehåler antiestnisk progpaganda och visar främst kravallpolisen, och åter andra innehåller antirysk speakerröst eller kommentarer och vissar främst våldsverkarna. Om man bara ser en av dessa kan man få helt olika intryck av vad som hände, beroende på vilken man ser. Men ser man många olika av dem, så framstår en gemensam nämnare: De som deltog i upploppen var till stor del kraftigt berusade. De vinglar, sluddrar, har dimmig blick och så vidare. I vissa fall håller de halvdruckna vodkaflaskor i händerna, i andra fall kastar de dem mot polisen, krossar skyltfönster med dem etc. Du ber mig att inte tro all propaganda från Tallinn, men jag angav min källa och den innehåller både oberoende material samt material från bägge extremlägren.

  ”Ingen brydde sig om de nationalistiska grupperna..”
  Inget kunde vara mera fel. Konflikterna mellan Ester och Ryssar har månghundraåriga rötter, ungefär som konflikterna mellan Engelsmän och Irländare. Estland var ockuperat av ryska kejsardömet under artonhundratalet etc. De etniska relationerna har i hela den moderna tiden varit en känslig fråga, en ödesfråga för hela området, och på bägge sidor har man hela tiden varit medveten om de nationalistiska ståndpunkterna. De senaste händelserna visar explosiviteten i situationen.

  ”Annars hade inte svenskar kunnat åka till..”
  Jag blir väldigt upprörd när jag läser den kommentaren, och får lust att skriva något väldigt dåligt. Jag skall ändå uttrycka mig nyktert.
  * Det är endast 17 år sedan den ryska ockupationen av Estland upphörde. 17 år är sannerligen ingen lång tid.
  * I stort sett varje estnisk familj har någon nära anhörig som dog till följd av Stalins terror, eller spenderade decennier i Sibirien. Med nära anhörig menar jag inte en förfadar tio eller tjugo generationer tillbaka, utan typ morfar eller pappa.
  * Ryssland har aldrig så vitt jag vet medgett sina fel. De har inte gjort upp med sin historia och gör inga hederliga försök att göra det heller. I stället späder Putins och andras uttalande på hatet, fortfarande idag.
  * Den ryska tiden lämnade kvar ett stort antal ryssar i Estland, i vissa städer är de rent av i klar majoritet. Dessa ryssar har heller inte gjort upp med historien. Många av dem känner t.ex. inte till Molotov-Ribbentrop pakten, eller förnekar innebörden av den. De förnekar ofta även de brott som Sovjet begick mot Estland. De har i många fall fortfarande inte lärt sig estniska utan lyssnar enbard på rysktalande media som producerats i Ryssland (Kreml).
  * Det finns idag extremnationalistiska partier i Ryssland, såsom Stalinpartier, även i Duman. De värsta av dem anser öppet att all Ester borde dödas omgående.
  I korthet kan man säga att brotten som skedde under andra världskriget tog aldrig slut för Estlands del, utan fortsätter och sker varje dag, genom den ryska minoritetens agerande i Estland, genom förföljser och hatbrott mot ester i ryssland, och genom ryska politikers hets och förtal om ester, förtal som du verkar köpa som sanning rakt av.

  Jag har ord för vad jag tycker om din jämförelse med brotten under svensk stormaktstid, men jag anser inte att sådant bör stå skrivet på den Svenska Utrikesministerns sida.

  ”Lägg ned nationalismen”
  Esterna gör allt för att undvika konflikter, men det finns krafter (Kreml) som ständigt underblåser sådana tongångar. Har du någon aning om hur den där statyn använts av ryska nationalistiska krafter ? Vet du var som inträffade i Tallinn den 9:e maj för 60 år sedan ? Varför tror du att inte esterna bara jämnade monumentet med marken med bulldozers som ryssarna gjorde med ett motsvarande krigsmonument utanför Moskva för två veckor sedan ? Varför tror du man låter återuppföra monumentet på en begravningsplats ?

  Jag uppskattar om du läser på lite, det är uppenbart att du fått en helt sned uppfattning av det här. För övrigt så har även jag rest, bott och arbetet i Baltikum, och jag kommer också från Småland.

 22. smalanningen skriver:

  Jo jättefint och långt inlägg, men jag hävdar samma sak – åter och åter igen – man kan inte lasta Estlands ryssar för något som sovjetmakten gjorde! Eller vad tycker du? Ska Estland svara med samma mynt för att Ryssland (hittills) har värre ultranationalistiska grupper? Vilken härlig stabilitet vi skulle få i Baltikum då!

  Jag vet att mina estniska vänner inte resonerar som du ett dugg, och då har deras familjer ändå drabbats av Sovjet med allt vad det innebar. Skulle kunna lista flertalet hemska historier om detta också, de är helt i paritet med de du skriver.

  Men ändå väljer tack och lov huvuddelen av folket att se framåt. Att njuta av att få bo i en demokratisk stat, medlemskapet i vad de ser som Europa (EU), kunna leva på sin lön och kämpa för dess medborgares rättigheter. Mina estniska vänner har svårt att förstå svenskarnas skepsis mot EU.

  Hade de själva valt att se bakåt och kräva upprättelse för varje oförrätt som begåtts mot dem så hade det definitivt inte hjälpt deras land.

  Jag tycker fortfarande alltså att statyflytten är onödig och det står jag för. På samma grunder vill jag inte heller riva de svenska ”hjätekonungarnas” statyer runt om i landet. Anledningen är att det föder onödig nationalism och meningslöst hat.

 23. pelleplutten skriver:

  Att ryssarna inte blir mer förbannade än de nu är, är beundransvärt. Rysslands regering har hållit tillbaka länge, trots att alla ex-satellitstater jäklas med etniska ryssar inom sina gränser. De blir behandlade som andra klassens invånare. Att andra här i forumet har träffat andra (estlands-) ryssar som inte klagar, måste bero på någon slags tillfällighet. Många ryssar i ex-satellit stater tvingas utomlands (ofta illegalt) för att hitta jobb. Visserligen kan det vara begripligt att man ogillar de som tillhör samma grupp som ockuperat ens land förut, men det måste ses som en mänsklig svaghet, och det är lika orättvist som tex rasism. Med tanke på mardrömhändelser i andra länder när det gäller etniska problem, tycker jag verkligen att de etniska problemen för ryssarna borde tas på högsta allvar! Att flytta på monumentet var en medveten aggressiv handling mot en folkgrupp (Esterna visste mer än väl att det skulle svida för den ryska minoriteten), och sådant borde inte få uppmuntras eller accepteras som ”en fråga för Estland självt”. Folkgrupperna måste lära sej att umgås bättre, och för det krävs en viss försiktighet och ”politisk korrekthet”.

 24. pettson skriver:

  Ja, vänner, det är alltid småfolket som får betala för alla historiska misstag.

 25. envanligsvensk skriver:

  Ja förlåt mig, du har helt rätt. Stackars de små förtryckta ryssarna, det finns ju knappt några kav av dem i deras lilla pyttaland på andra sidan Östersjön! Och Estland, den internationella supermakten, som tid efter annan hotar demokratiska intressen i hela Asian. Naturligtvis är det synd om Ryssland, småfolket som hotas av den stora övermakten Estland ?

  /slut satir
  Enligt historiska källor har Ryssland de senast 500 åren startat 550 anfallskrig i syfte att utöka sitt territorium. ”Russia Proper” är en liten enklav runt Moskva / S:t Petersburg. Och den ryska aggressionen har aldrig sultat upphöva – Fråga en tjetjen om rysk aggression och övermakt är sak som bara hör hemma i dammiga historieböcker och sagoböcker.

  Till Smålänningen: Vad menar du med att dina Estniska vänner inte resonerar som mig ? De skulle alltså inte alls hålla med om att de varit sjävständiga i ungefär 17 år ? Eller attr det finns en rysk befolkning som till större delen anlände till Estland under sovjettiden ? Ditt problem är att det jag skriver är underbyggt och inte bara lösryckta åsikter.

  Jag märker att du fortsätter att jämföra med våra krigsgkungar från 1600talet. Läste du alls mitt inlägg ? Tycker du verkligen att det är samma sak att diskutera tragedier som inträffade för många hunrad år sedan och varit okontroversiella i hundratals år, jämfört med att diskutera ett folkmord som ägde rum för mindre än 60 år sedan, en ockupation som tog slut för bara 17 år sen, och som aldrig lagt sig till ro ? Hur kan du jämföra så ? Anledningen till att vi har ett så avslappnat förhållande till Danmark idag är att vi haft fred i hundratals år, jag kan lova dig våran relation till t.ex. Danmark inte var like okomplicerad 17 år efter det sista kriget mot dem.

  Jag skrev några frågor till dem, om du kände till vissa saker. Du har inte svarat på dem, men det är uppenbart att du inte känner till svaren på dem.
  Statyn har använts på ”Segerdagen” (Den dagen Estland inlämmades i Sovjet) för politiska ultranationalistiksa ceremonier. Där man hyllat sovjetiska fanan, bokstavligen dragit den Estniska fanan i rännstenen m.m. Kan du tänka dig hur provocerande det är för Esterna ? Däremellan har Estniska grupper vandaliserat statyn, bland annat med färg, till den ryska befolkningens vrede. Statyn och sättet den har använts till har lett till starkt ökade motsättningar och hat mellan Ester och Ryssar.

  Att föreslå att den skall stå kvar är att föreslå en upptrappning på våldet, och skulle garantera att de här grupperna garanterat aldrig kan lägga sina konflikter bakom sig. Du säger dig vara mot nationalism, men dina förslag skulle vara det bästa sättet att göda dem.

  (För övrigt har du ingen aning om vad nationalism är, men jag köper din definiton för närvarande. Nationalism handlar om kärlek, ungefär som att Kristendom handlar om kärlek. Att lasta nationalister för motsättningar är som att hävda att korståg är det enda som kristendom går ut på och inget annat)

  Jag ställde även frågan till dig Småänning varför du tror att de återuppbygger monumentet. Ryssarna sprängde alla estniska nationaistiska monument den 9:e maj för exakt 60 år sedan när de tågade in i Tallinn. Om Esterna hade velat ge igen med samma mynt så hade de väl använd Bulldozers för att slita ner monumentet, precis som ryssarna gjorde så sent som för två veckor sedan utanför Moskva med ett liknanade monument ? Men jag antar, man ser det man vill se. Esterna lät igår en protestantisk och en ortodox präst välsigna graven under monumentet innan man påbörjade utgrävningarna där, vill du se det som ett utslag för har och vanvördnad är det väl upp till dig. Men det säger mer om dig än om realiteten i Estland.

  Slutligen, till Pelleplutten:
  Du är så fel att jag vet inte var jag skall börja. I stort sett varje mening är motsatsen till sanningen. Låt mig bara ta en sak: Kreml har unde de senaste 17 åren hela tiden klagat på situationen för ryssarna i Estland. De har lyft frågan i organ som FN, EU, europadomstolen för mänskliga rättigheter, OSSE m.m. m.m.
  Alla dessa undersökningar, juridiska och humana har alltid resulterat i samma slutssats: Estland som suverän stat är i sin fulla rätt att sätta upp sådana lagar som de finner lämpliga avseende medborgarskap. Deras lagstiftning och deras behndling av minoriteter står på ingetvis i konflikt med Genevekonvetionen om mänskliga rättigheter eller andra liknande internationella fördrag. Innan Estland med EU-medlem skärskådades deras förhållanden fullständigt, och man gjorde vissa förändringar. Det finns idag ingen internationell organisation för mänskliga rättigheter som har några kritiska synpunkter på Estlands agerande. Det är enbart Ryssland som har det, och det kommer de alltid att ha oavsett sakförhållanden. Pelle, din text är djupt ohederlig och jag kan inte fatta att du sprider sådana lögner. Tycker du att du har gjort dig lustig nu eller vad ?

 26. williaaam skriver:

  Skicka Ryssar dit dom kommer ifrån Som vanligt är det en fråga hur långt tillbaka man vill gå i historien. Esterna lär ju själva komma från NW delen av Ryssland de är kanske de riktiga Ryssarna. Så vem som skall tillbaka till sina rötter kan alltid diskuteras men brukar ge klent resultat.
  Anledningen till dagens oroligheter är givetvis djupare än det massmediala bruset av okunnighet. Sanningen är att Estland idag liksom igår styrs av en kommunistisk elit men nu av ett estniskt ursprung. Denna elit gjorde sig rik från självständigheten 1991 under privatiseringen som skedde under högst suspekta former. I stort sett alla Estlands tillgångar såldes ut för i stort sett ingenting. Vilka var det då som skodde sig jo estniska kommunister.
  Dagens oroligheter i det Estniska samhället fyller en stor funktion för den estniska politiska och ekonomiska eliten. Detta gör att folket och massmedia fokuserar på problemet Ryssar och Ester. Det verkliga problemet vilka Ester eller Ryssar som var med löpare till den kommunistiska styret i Moskva, samt vilka har skott sig efter självständigheten 1991 kommer då inte fram i ljuset. Inget kommer att bli bättre i Estland så länge de sitter på makten.
  Hur var det nu med flytten av statyn i Tallinn initierad av premiärminister Andrus Ansip tillika ordförande i kommunistpartiet i Tartu 1986 till 1989. Servade du dina Ryska Kommunistiska Herrar i Moskva väl under de åren.

 27. envanligsvensk skriver:

  Williams inlägg har ett otrevligt tonfall, men är faktiskt ett av de få initierade inläggen i den här debatten. Det är ett faktum att Estland aldrig på något genomgripande sätt gjorde upp med sovjettiden och städade undan chefer och makthavare annat än på den allra högsta nivån. Många av de som idag har de mest framträdande posterna i estnisk politik hade det på 80 talet också. Man kan säga att man gjorde rent hus med ryska kommunister i politiska sammanhang, men inte med de estniska kommunisterna. OK, de skulle i dag alldrig kalla sig kommunister utan är t.ex. partiledare för centerpartiet och dylikt..

  Det finns mycket kvar att göra, och det här är en av de punkterna som jag har kritik mot Esterna på. Dock hoppas jag att William inte har rätt i sin slutsats, utan att det går att komma vidare trots att diktaturens medlöpare sitter kvar på alla nivåer av Estniskt beslutsfattande.

  Williams kritik av tillvägagångssättet under privatiseringen har också en hel del fog, och man har under lång tid tvingats bekämpa olika maffior i Estland som har sitt ursprung i den tiden (början av 90-talet) då allmänna tillgångar av ”ideologiska skäl” privatiserades, men på ett mycket tveksamt och ibland direkt korrupt sätt.

  Dock tycker jag att detta är fel tillfälle att ta upp frågan om alla medlöparna som fortfarande sitter kvar. Nu gäller det att stå enade mot det direkta och akuta hotet mot demokratin och friheten i Baltikum.

  Att finna vägar att hitta ett samförstånd mellan de olika etniska grupperna blir ett viktigt mål för morgondagen, och jag tycker det är stort misslyckande för skolväsendet i Estland att ryssar och ester fortfarande har helt olika historiesyn. På 90-talet träffade jag ryssar som ansåg att det faktum att Estland inte var en del av Ryssland i sig utgjorde ett stort missgrepp av Ester mot Ryssar. Jag hade hoppats att saker och ting hade förbättrats sedan dess.

  Dock bör man betona att de flesta både ester och ryssar i Estland har överlag vettiga åsikter och undviker konfrontation som tur är. Ett par tusen plundrare eller demonstranter i Tallinn utgör gör fortfarande bara en liten extrem fraktion, och de kan på inget sätt göra sig till talesmän för en folkgrupp – Alla ryssar jag träffade i Estland blev bara väldigt förlägna när ceremonierna den 9:e maj kom på tal.

 28. williaaam skriver:

  Efter självständigheten 1991 hade jag visionen att Estland till Ryssland skulle bli vad Hong Kong blivit till Kina. En historisk möjlighet att snabbt få ett välmående land baserat på handel, finansiella tjänster etc till sitt grannland Ryssland. Man kunde både språket kulturen till sin storebror i öster och alla förutsättningar att bygga upp en framgångsrik ekonomi. Titta på Finland där relationen med Ryssland handel turism etc ger den finska statskassan betydande inkomster trotts att Ryssland är allt annat än populärt i Finland.
  Tyvärr blev det aldrig så folket både i Ryssland och Estland har låtit sig bli manipulerade av politiker som för sin egen vinning skull ha ökat och förstärkt de ibland konstruerade motsättningarna. Detta är en tragedi som slutligen får betalas i huvudsak av det estniska folket. Det finns idag en betydande fattigdom i Estland. En bekant lever med sin fru samt två tonårsdöttrar i ett rum utan centralvärme, varmvatten, eller toalett. Tyvärr är dom inte ensamma de är dessutom Ester. Det finns med andra ord en hel del att göra för den Estniska regeringen vad gäller den sociala välfärden. Tyvärr kan det bli ett par billiga politiska poäng statyer flaggor etc men det gör knappast vardagen enklare för den vanliga medborgaren.
  Jag hoppas att det ändå kan komma en dag när relationen Ryssland Estland kan normaliseras och att då Estland kan få del av rikedomarna från öster. Tyvärr tror jag inte att fylleturismen från Finland är vare sig önskvärd eller den långsiktiga lösningen till en framgångsrik ekonomi in i framtiden.

 29. pettson skriver:

  I Sverige kan man bli svensk medborgare efter en kort vistelse här, och utan att kunna svenska. De flesta som kommer till Sverige, kommer av egen fri vilja.

  Ryssarna i Estland har faktiskt mer eller mindre mot sin vilja tvångsförflyttats dit, som ett led i ryssifieringsprocessen. Vissa av dem kan ha bott där i sisådär 50 år. De kan inte bli medborgare om de inte talar estniska.

  (Invändning 1: Varför har de inte lärt sig? Invändning 2: Varför skulle de? )

  I vilket fall som helst, varför skall de betala priset för dåtida politikers missgärningar?

  Det är förståeligt om Estland försöker komma till rätta med sin historia. Vi ser fram emot fortsättningen av denna process. Vi ser fram emot att Estland även gör upp med sin blodiga, mörka historia vad avser utrotningen av judar och romer. Man kanske tycker att det sistnämnda skulle vara av större värde än att flytta en staty.

 30. envanligsvensk skriver:

  Appropå Pettsons senaste inlägg:

  Unde den tiden Estland var OCKUPERAT av anzi -tyskland så skedde ordergivningen så klart från Berlin – Esterna var, som så ofta förut, inte herrar i sitt eget land. Man kan såklart inte lasta estniska regeringen, och än mindre estniska folket för dessa brott. Däremot fanns det i Estland så klart kollaboratörer, precis som i varje annat naziockuperat land. Den estniska regeringen och presidenten har upprepade gånger officiellt bett om ursäkt för de brott som begicks under den här tiden, och har fullt ut samarbetat Wimon Wiesenthal och andra nazi-jägare, öppnat sina arkiv, åtala nazi-kollaboratörer för brott mot mänskligheten i relevanta fall, samt dömt dem till ytterst långvariga fängelsestraff.

  Allt detta är i motsättning till hur Ryssland behandlat de ryssar som begick övergrepp under sovjet tiden – I rysslands fall finns det fortfarande starka krafter som manar till folkmord, även i duman, och den allra högsta ledningen fortsätter att legitimera de sovjetska brotten mot mänskligheten.

  Jag vet inte om Pettson är medveten om vilken rutten propaganda han sprider eller om han bara är fullständigt okunnig. Du är bara en i mängden som sprider din hatpropaganda Pettson, du låtsas var liberal men det just sådana lögner som du sprider som skapar oroligheterna som vi nyligen bevittnat. Varför inte erkänna öppet vad du är ?

  Även i den andra frågan har du fel Pettson. Sist jag checkade hade de som blev svenska medborgare varit bosatta här i ca tio år, vilket inte är en ”kort vistelse” hur man än vrider det. Kravet är givetvis helt legitimt – Ryssland har anmält det till diverse instanser och FN, EU, OSSE, europadomstolen för mänskliga rättigheter med mera har funnit det helt legitimt. En lögn blir inte mer sann för att den upprepas, pettson.

  I själva verket är Estland ett föregångsland när det gäller mänskliga rättigheter. I Sverige har folkpartier liberalerna i sin förra valkampanj drivit att man skulle ha ett liknande språkkrav även här, och fler och fler länder, även i EU, tar upp frågan och startar processer för en liknande lagstiftning.

  Jag är i alla fall glad att esterna är 100 gånger smartare än vi svenskar. Trots glödande motsättningar av etniskt, politiskt och religiöst slag, trots att landet har en ett jätte jobbig hsitoria och varit ockuperat 700 av de senaste 750 åren och alltså i någon mening har urmycket att ”hämnas” om man tänker i sådana banor, så är det här den första oroligheten under de 17 åren av självständighet. I Sverige får vi kravaller i Rosengård trots att vi inte alls har några liknande motsättningar, ingen historia av ockupation och etnisk rensing och ingen så dominant minoritetsgrupp. Hade svenskarna skött politiken i Estland hade väl landet legat i ruiner av motsättningar vid det här laget.
  Ändå har arroganta typer som pettson och Smålänningen mage att tala om för Esterna hur de skall sköta sina affärer, trots att det inte ens kan grundfakta i målet, vilket hela den ovanstående diskussionen visar. Historielösheten och okunnigheten har tyvärr plockat ner den här diskussionen på en så låg nivå att man tröttnar helt.

 31. Kachina skriver:

  Min åsikt är att de ryssar som bodde i Estland när det blev självständigt, skall få medborgarskap om de vill det. I övrigt ger du ”envanligsvensk” en mycket saklig och tydlig motbild till mediabilden vi fått. Det är bara att säga, tack för att du finns. Du ger oss en mycket vidare bild av problemet, liksom ”baskim” och de andra i de olika lägren i Serbien/Kosovo/Albanien-konflikten.

  Jag vill påminna alla om att man ändå en dag kommer till den punkt att man måste förlåta, göra upp med det förflutna, om man inte vill hamna i samma vendettasamhälle som Sicilien. I det fallet är Nelson Mandela och lösningen av konflikterna i Sydafrika en förebild. Offer och förövare möts i en ”rättegång” utan dom. Man talar ut och ser det från bägge sidor. ”Baskim” är på god väg. Tala ut, utan att anklaga, förklara hur man känner för att se om motparten förstår, kanske till slut ni kan förlåta varandra.

 32. peterthegreat skriver:

  Jag är själv gift med en estniska med rysk bakgrund och jag har varit många gånger i Estland, ett land som jag gillar skarpt. Men jag har också sett baksidan av detta land när det gäller att behandla sina medmänniskor, dom där ”ryssarna”. Diskrimineringen är utbredd och förekommer överallt i Estland mot alla med rysk bakgrund. Man vill helt enkelt ”ge igen för gammal ost” som det heter. Estland och Lettland begick ett stort misstag i och med deras självständighet och det var att man drog en gräns i landet, Vi och dom andra. Dom andra är ju självklart ryssarna. Dom ”riktiga” esterna fick pass och dom andra fick främlingspass. Det finns tydliga problem i både Estland och Lettland mellan grupperna. Litauen var det enda smarta land av dom tre som gav ALLA medborgarskap och på så sätt lever man idag i MYCKET bättre harmoni med varandra. I Litauen är ju alla medborgare och då finns inte heller denna diskriminering. Min fru var också väldig motsåndare till att lära sig svenska i början och det visade sig mera bero på inlärningssvårigheter än motvilja i sig. Idag 4 år senare så har intresset och kunskapen ökat markant och nu är hon väldigt språkintresserad. Orsaken? Det beror nog till stor del på att hon nyligen fick byta ut sitt gråa estniska främlingspass mot ett nytt rött svenskt pass, hon är inte längre statslös hon är nu åter medborgare igen! Jag tycker också att Rysslands tendenser är oroväckande men i grund och botten handlar detta inte om en staty ( det är bara symbolen ) det handlar om utanförskap. Hur bygga ETT land om inte alla är med? Titta på oss i Sverige vi är ju världsbäst eller…

 33. smalanningen skriver:

  Tack peterthegreat, din åsikt och din historia överensstämmer mycket väl med mina upplevelser.

  EnVanligSvensk: Du tycker att jag inte kan/förstår någonting, jag tycker att du är en bitter människa som fått ett rött skynke framför ögonen och därför inte väljer att tänka klart. Du kan – som jag sa – fortsätta hävda oförrätter och frågan är om du – och dina barn – kommer att må bättre av det.

  Traditionen i Europa säger annorlunda.

 34. peterthegreat skriver:

  Det är märkligt vad många faktafel ”envanligsvensk” far ut med, jag råder dig att gå in på http://www.migrationsverket.se och på ett par minuter kan du hämta riktiga fakta om medborgarskap i Sverige (det är 5 år för övrigt med en del undantag, kortare dvs ). Jag råder ”envanligsvensk” att ta åtminstone en kryssning till Tallinn och gå runt litet i
  vana Tallinn (estniska för Gamla stan) efter det är du Estlandsexpert. Det skall för övrigt bli intressant att se om Tallink Silja som man nu heter kommer att överleva pga höga lån m.m. Biljettpriset till Estland har efter uppköpet av Silja Line nu 2-3 faldigats mot tidigare (konkurrensen är borta). Fastighetspriserna i Tallinn är ju otroligt höga och dom ”smarta” (ditt uttryck) esterna kan väl aldrig vara så dumma så att dom gör som vi gjorde i början av 90-talet med våra fastighetsspekulationer? Alla förståsigpåare tror att man kan ändra folk i ett nafs, det är fel det tar generationer och låt det göra så det är smidigast för alla.

 35. smalanningen skriver:

  Kachina sa något tänkvärt där, om Sydafrika när apartheid till slut äntligen rasade samman.

  Med metodik från EnVanligSvensk hade vi haft inbördeskrig i Sydafrika fortfarande. Nu är det iochförsig slitet och ganska våldsamt ändå där nere, men det är ingenting – ingenting – mot vad det hade varit om ANC bestämt sig för att följa tesen ”öga för ett öga”…

 36. Kachina skriver:

  Jag tar inte ställning i konflikten Estland/Ryssland. Jag menar bara att han uttrycker sig sakligt, liksom den andra sidan. De får, genom bloggen, ge en annan bild än mediabilden,….med Carl Bildt som observatör. Helt suveränt, även i konflikten Kosovo/Serbien/Albanien.

  Jag är helt övertygad om att detta är av stort värde, både för inblandade parter och Carl Bildt när han sitter i förhandlingar. Tala ut, en ”virtuell rättegång”, med medlaren som observatör. Den nya tidens demokrati. Jag kan bara säga att det gör mig på oerhört gott humör.

 37. peterthegreat skriver:

  Kachina jag förstår inte vad det är för ”mediabild” du hela tiden hänvisar till? Den bild jag har sett i media är att man i stora drag stödjer den Estniska regeringen i sitt beslut och i övrigt har det inte handlat om dom egentliga orsakerna till dessa problem. Media lyser med sin frånvaro då man inte tycker att detta är tillräckligt intressant (det säljer inga fler lösnummer) det är mera intressant att skriva om huligan upplopp i Köpenhamn som sker på rutin var och varannan vecka (och som jag i alla fall är totaltrött på att läsa om). Carl Bildt är (ursäkta uttrycket) EU´s springpojke i detta fall. Jag ser med häpnad på EU´s frånvaro i detta fall, man värnar ju annars om folk osv. Men nu kan Estlands premiärminister gotta sig solskenet och snart tillhöra dom stora grabbarna i Bryssel.

 38. envanligsvensk skriver:

  Peter den Store, om du tror att Paet vinner poäng på det här i EU-sammanhang bedrar du dig stort. Situationen med stora motsättningar mellan den estniska och rysska befolkningen var det som EU hade mest synpunkter på under den tiden Estalnd kandiderade till EU-medlemskap, och Estland fick genomföra ett flertal reformer innan de godtogs som medlemmar. Många, både ryssar och ester i Estland är skrämda över utvecklingen och fruktar för sin säkerhet. På det diplomatiska planet är detta inget annat än en kris, och politker och diplomater kliar sina huvuden över hur man skall lösa detta. Även om hållningen från svensk sida (både officiellt och i medier) har varit att detta är en intern estnisk angelägenhet så kan jag garantera att det inte är någon som applåderar Paet för ett beslut som utlöser en sådan kris, hur beslutet än motiveras.

 39. williaaam skriver:

  Bäste Carl Bildt vem sade “Det gör det än viktigare att slå fast att det som nu händer är en fråga för det demokratiska Estland självt. Och jag är fullt övertygad om att landets regering och myndigheter är i stånd att hantera situationen på ett klokt sätt.” Detta var tydligen ett uttalande ihop snickrat med dina vänner i Tallinn.
  Nu går tydligen telefonen varm mellan Tallinn och Berlin till Kansler Merkel tillika EU ordförande. Utrikesministeriet i Estland anser nu att hela frågan är en angelägenhet för hela EU. Vidare springer man runt med ett antal IP adresser som bla. lär har sitt ursprung från President Putins eget kansli där man tydligen sitter på nätterna och saboterar Estniska internetsidor. Allt detta genererar minst två frågor.
  Anser nu också svenska UD att denna fråga har vuxit till en angelägenhet för hela EU?
  Är det troligt att Presidenten av Ryssland och givetvis KGB inte har råd eller vetskap om att det finns Internet program som helt kan dölja IP adresser. Är det troligt att Ryssarna skulle lämna så uppenbara spår efter sig. Jag för min del tror att Ryssland har en större kapacitet en så.
  En av de stora segrarna i denna konflikt är givetvis Tiit Madisson, borgmästare i Lihula tillika författare vars senaste verk. Förintelsen – den mest nedslående sionistlögnen under 1900-talet. Han har varit en förgrundsfigur i protesterna mot bronsstatyn. Han och hans gelikar har inte bara fått den Estniska regeringen att ställa sig bakom deras krav. Nu har han snart hela EU bakom sig. Det kallar jag en politisk seger av smått historiska proportioner.

 40. envanligsvensk skriver:

  Ingen tvivlar väl på att man skulle kunna dölja IP adresserna om man ville det, men å andra sidan kan man ju inte anta att det skulle gagna avsändaren. IP-attacken mot de estniskna myndigheterna har ju inga praktiska konskvenser – Jag kan inte tro att det på något konkret och praktiskt sätt skadade Estland ifall t.ex. försvarsministeriets hemsida låg nere ett par dygn. Däremot så är det en signal, en provokation, ett sätt att föra diplomati utan att använda de gängse diplomatiska kanalerna. Och blir inte effekten bara starkare av att man vet att även presidentens eget kansli var aktivt och att de dessutom hade mage att inte dölja spåren ?

  Sedan verkar du blanda ihop två frågor William: Statyflytten är en intern estnisk angelägenhet enligt den estniska presidenten, och även enligt Bildt. Däremot så söker den estniska regeringen internationellt stöd vad gäller situationen för utländska diplomater (i synnerhet Estlands ambassadör) i Moskva. Beskickning för inte det skydd internationella fördrag ger dem rätt till.

  Tiit Madisson verkar ju vara en galning, men vad kan man förvänta sig av någon som tillbringat tid i Gulag, hat föder hat. Synd att han inte kom på bättre tankar när han bodde i exil i Sverige. Tur att hans minnesmärke till SS plockades ner snabbt. Förintelsemotståndare finns i varje land, även Sverige, och som tur är är den officiella Estniska hållningen långt ifrån Tiits. Hans extremnationalism har litet stöd i Estland, och det fanns helt andra grupper som ville ha bort Tönismäemonumentet förutom Madisson.

 41. peterthegreat skriver:

  Det är ju märkligt att allt detta sammanfaller inför den 9 maj som ju är en stor dag för ryssar oavsett var dom bor. Det är ju en tradtion för dom som vi har traditioner. Man kan ha synpunkter på att dessa traditioner härstammar från kommunisttiden självklart. Men det är ju dessa tradtioner som har ”påtvingats” dom under kommuniststyret och för dom är det inte synonymt med förtryck eller liknande.

  Denna staty är egentligen en symbol för ett förtryck som pågår i Estland idag och att estländarna (läs politiker) gärna använder sig av detta för att tvåla till ryssar är för mig självklart då jag många många gånger upplevt att man gärna vill trycka till ryssarna för gamla synder som andra ryssar var ansvariga för.

  Jag tycker det är viktigt att påtala att det inte var denna upprördhet när man satte upp minnesmärket till SS i Estland! Jag hörde inte vår dåvarande utrikesminister då i alla fall. Men hon har ju Lettiskt påbrå. I från Lettland kom det flest frivilliga till SS under andra världskriget.

  Angående EU stöd så har ju Estlands premiärminister från dag ett (kravalldagen) ringt runt och försökt tigga stöd för deras beslut inte minst till vår utrikesminister. Det envanligsvensk syftar på skedde ju igår och idag angående ambassadörer m.m. Det är återigen faktafel från envanligsvensk.

 42. williaaam skriver:

  Det är djupt beklagligt att se hur situationen utvecklar sig. Ambassadörer som känner sig hotade, flaggor skändade bilar sparkade på. Tyvärr var denna utveckling väntad och vem vet vad det hela kommer att sluta. Personligen är jag inte orolig för någon ambassadörs säkerhet då vi alla vet vilken kapacitet den Ryska polisen har, de kommer aldrig tillåta att något allvarligt inträffar.
  Än gång framstår den Estniska regeringens beslut om flytt av monumentet som i allra högsta grad oprofessionellt. De utsätts dessutom nu av kritik från sina egna.
  Jag vill klargöra att jag från första början har stött Estlands frigörelse ganska aktivt sedan slutet 89. Det är mer än man kan säga om den svenska regeringen vid det tillfället, med bla. Sten Anderssons berömda uttalande. Svenska myndigheter vägrade så sent som våren 90 att träffa Estniska representanter från deras sjöfartsverk i rädsla från sovjetunionen.
  Hur som helst måste en ny nation ibland få goda råd.
  Ta exemplet Siim Kallas en f.d. riksbankchef blev dömd 2001 för falskt intygande men frikänd för andra brott. Det handlade om 10 miljoner USD som försvann under hans tid som riksbankchef. Ett annat fall var att alla rubel som enligt avtal skulle skickas till Moskva hamnade vem vet det ryktas om Tjetjenien. I den påföljande rättegången kunde inget bevisas. Denna Kallas var dessutom medlem i kommunistpartiet från 1972 till 1990 och 1986 biträdande redaktör på Rahva Hääl en officiell tidning för Central kommiten för kommunistpartiet. Hör och häpna han är nu kommissionär i EU med ansvar för bedrägeri frågor!!!!!!!!!!! Det skall tydligen till en bedragare för att sätta dit andra bedragare.
  Som sagt jag vill Estland allt väl i framtiden men också Esterna måste förstå att man måste rensa upp i eget bo för att bli trovärdiga.

 43. envanligsvensk skriver:

  Till Peter den store:
  9 maj är inte en stor dag för alla ryssar – Efter att ha bott i Estland ett par så är det mitt intryck att de flesta ryssar där enbart blir generade när denna dag kommer på tal, i alla fall när ceremonierna på Tönismägi kommer på tal (bränning av estniska flaggor, hyllandet av den sovjetiska flaggan m.m.). Utge dig inte för att tala för ett folk när du utgör en liten extrem fraktion tack – Som tur är delar inte merparten i ryssar i Tallinn Peterdenstores extrema åsikter.

  Jag vet inte riktigt vad du menar med tvåla till – Monumentet flyttades och kan när som helst besökas av ryssar på krigskyrkogården, oavsett syfte. Däremot så är estniska ambassaden helt belägrad – Du kanske borde läsa på vem det är som tvålar till vem ?

  Självklart var upprördheten stor när ett monument till SS ära sattes upp i Estland – Varför tror du att det omgående togs ned (OBS inte flyttades – Togs ned, i det här fallet) ?

  Vad du skriver om Laila Freivalds är helt enkelt förtal. Ingen har visat någon koppling mellan henne, hennes familj och SS. Det är mycket grova anklagelser du kommer med, och saknar helt underbyggnad. Med ett sådant sätt att debattera kan man komma till precis vilka slutsatser som helst. Om du har en källa för en koppling mellan Laila Frevalds och SS så uppmanar jag dig att redovisa den omedelbart, annars hävdar jag att ingen sådan koppling någonsin funnits och att du ljuger medvetet.

  ”Tigga stöd” är en förklenande och nedsättande sätt att uttrycka sig. Tror du att de som läser det här får större sympatier för din synpunkt när du talar om dina motståndare på det viset ? Snart börjar jag undra om du är en estnisk nationalist som försöker visa hur dumma ryssar är genom parodi.

  Du påstår att jag skulle ha felaktiga fakta. Vad jag redovisade var att den officiella hållningen från Estlands och Sveriges regeringar. Statyns hantering är en intern estnisk angelägenhet, och situationen för beskickningarna är det inte. Att det pågår en febril diplomatisk aktivitet för att stävja den diplomatiska krisen är inte i motsättning till att man anser att själva statyfrågan är en intern angelägenhet. Att det föreligger en diplomatisk kris var klart redan av de officiella ryska uttlanden som kom under torsdag och fredag förra veckan.

  Jag tror Peter, att alla som läser dina inlägg inser hur destruktiv den rysknationalistiska hållningen är. Den estnationalistiska hållningen brukar inte använda så förklenande ordalag men är också destruktiv. Som tur är skulle flertalet av dina landsmän i Estland bli djupt generade om de hörde dina åsikter – Jag vet, för jag har bott och arbete i Estland och umgicks även med ryssar under den tiden.

 44. peterthegreat skriver:

  Oj oj så känsligt det blev helt plötsligt!
  Nr 1 Jag är inte ryss, jag är född i Sverige av svenska föräldrar som inte har någon koppling till ryssland.

  Nr 2 Jag har inte påstått att Laila Freivalds skulle ha någon koppling till SS det är du som gör den kopplingen. Jag konstaterar bara att det var tyst från UD när SS minnesmärket uppfördes i Estland. Att det var många Letter i SS är ju fakta och inte förtal jag har ju aldrig påstått att Freivalds skulle ha någon koppling dit. Det är du med dina konstiga inlägg på denna sida som gör andra f-bannade! Du tror att du är någon slags estlandskännare. Jag hör ju direkt på dina inlägg hur det ligger till.

  Nr 3 Att jag skulle vara ryssnationalist är så långt från sanningen man kan komma, du har uppenbarligen inte läst alla mina inlägg på denna sida (detta blir för övrigt mitt sista inlägg i detta tema här).

  Nr 4 Jag tror inte att du känner en enda ryss! Och det är fakta! För då hade du aldrig sagt detta om 9 maj! Alla som är kännare av ryssland och känner ryssar vet att en väldig majoritet av ryssar firar denna dag! Du har återigen bevisat att du bara far ut med dina egna ”sanningar”.

  Nr 5 Du återkommer hela tiden till att statyn är en intern angelägenhet för Estland, javisst! har jag påstått något annat! Har jag tagit den Ryska Federationen i försvar? Svaret är NEJ! Däremot finns det interna motsättningar mellan ester och ryssester och statyn blev så att säga bara droppen som fick bägaren att rinna över. Jag vet att du kommer att fortsätta med inlägg i denna fråga, för du kan inte sluta. Jag slutar här och nu med vetskapen om att du bara är just ”envanligsvensk”

 45. maxxoo skriver:

  Putin flyttar fram positionerna på olika plan i sina ambitioner att göra Ryssland till en stormakt som vill återta det forna Sovjetunionens roll i världspolitiken. Strategiskt väl ”tajmat”; ett försvagat USA (Irakkriget). Den senaste händelsen i den Rysk-Estniska konflikten, att yssland nu har stoppat olje- och kolleveranserna till Estland är ännu ett illavarslande tecken och ytterligare bevis på att Ryssland avser att använda sina energiresurser (naturgas, olja) till politisk utpressning.

  Det är definitivt hög tid för EU att agera med kraft och markera att den väg som Ryssland nu tycks ha slagit in på, och som drabbat en EU-medlemsstat, inte kan accepteras. Estland har sin fullständiga och suveräna rätt att utan yttre inblandning självständigt sköta sina interna angelägenheter. Till detta hör otvivelaktigt att flytta en staty, i detta fall dessutom under hänsynsfulla former.

 46. mariev skriver:

  PEACE!

  Jag vet inte om männnsikor är medvetna om att det nu är 2007. En staty förflyttades, inte till en annan planet, bara till ett annan plats i samma land.

  Knappast gjorde man detta för att man ville att den ”nu rådande situationen” skulle uppstå!? Det är 2007 och jag förstår att det finns en vilja att glömma det som varit. De personer som har minnen till statyn; Var så goda, gå och besök den varje dag om ni vill! Men det behövs ett nytt kapitel nu!

  Statyn påminde bara om en sak; KRIG. Varför se en staty varje dag som påminner om krig, oavsätt vilka som var med i det? Är det inte bättre att kriget förflyttas till ett ställe där man inte drabbas av den varje dag?

  Börja om istället! Bygg vidare på det som påbörjats. Se framåt, det är 2007, inse det! Respekt mot varandra! Det är de enda spelreglerna som gäller…

%d bloggare gillar detta: