Slut i Bryssel

Morgon i Bryssel och mötet här går mot sitt slut. Just nu diskuteras relationerna med Kina. Alla är nog överens om att det varit nyttiga diskussioner i olika ämnen.

Tydligen var det lugnt i Tallinn i går. Jag talade med president Ilves och vi var överens om att det hela nu skulle skötas i laglig ordning. Det var åtskilliga ungdomar som gjort sig skyldiga till allmän förstörelse.

När saken diskuteras kanske man dock kan påminna om att det var betydligt mer väsen och oro och bråk i Köpenhamn alldeles nyligen.

En del härifrån sätter sig nu på flygplan till Washington för morgondagens toppmöte i Vita Huset mellan USA och Europeiska Unionen.

Ekonomiskt samarbete kommer att vara en viktig fråga, liksom samarbete om nya energiteknologier. Dokumenten om dessa frågor kommer att vara påfallande innehållsrika.

Men när det gäller klimatfrågorna finns det fortfarande ett gap som återstår att överbrygga. Och alldeles säkert kommer både Mellersta Östern och Kosovo upp i diskussionerna igen.

Vi diskuterade ju förberedelserna för mötet ganska grundligt på EU:s utrikesministermöte i Luxembourg i måndags.

Men själv återvänder jag nu till Stockholm.

7 Responses to Slut i Bryssel

 1. torsten99 skriver:

  Carl,
  Välkommen hem till ett lite kallare Norden. Solen skiner men det är betydligt svalare nu.
  Själv har jag förmånen att fira Valborg tillsammans med min 2-åriga dotterdotter.
  Hon är en riktig solstråle. Bor i Stockholm, men föredrar att hälsa på morfar.

 2. baskim skriver:

  riktigt kul Carl att Sverige inte vågar uttala sig om kosovo, läste om att Washington har sagt sanningen att Kosovo kommer bli Självständigt på ett sätt eller det andra och att USA kommer erkänna dess självständighet med vissa EU länder men sverige då varför kan inte vi också ställa oss bakom det uttalandet, det skulle ju sätta press på Ryssland att acceptera förslaget i FN , Men det ända du hade sagt är att det är att leka med elden, det gör ni redan ju har du någon anning om vad som händer om FNs säkerhetsråd inte godtar förslaget, ska sammanfatta kortfattat

  1: Kosovo förklarar sig självständiga!
  2: Den norra delen av Kosovo försöker slita sig loss från resten av Kosovo och vilja tillhöra Serbien
  3: Albanerna vägrar att deras land delas upp utan går in med massivt våld in i norra Mitrovica mot serberna och den delen blir en del av Kosovo ändå
  4: Ahtisaaris förslag gäller ej längre vilka rättigheter tror ni serberna får då

  Så varför kan inte Sverige sätta press på Ryssland för att dem också ska acceptera förslaget så att vi slipper ännu ett blodbad i Europa.

 3. sofia L.S. skriver:

  Utan att var för påträngande skulle jag vilja fråga igen om det är fler än jag som undrar över det här…
  http://sofiawinterborn.wordpress.com/2007/04/25/sofiahave-you-ever-asked-yourself-these-question-why/

 4. fredrikeklund skriver:

  Carl, även, enligt mig, om Sverige tidigare har brustit i sitt stöd till Estland, är det klokt att du inte har gjort några officiella uttalanden som förstorar upp staty-Estland-oron. Samtidigt tycker jag att Ryssland tog sig väl hög ton till en början. Som privatperson i ett fritt, demokratiskt land sa jag därför min mening och hoppas att många fler gör så om det kommer en fortsättning (vilket jag inte tror att det kommer att göra):
  Hej Rysslands ambassad i Sverige
  Jag vill på detta enkla vis framföra min protest mot Rysslands reaktion på Estlands inrikes angelägenhet beträffande flyttandet av en bronsstaty föreställande en soldat ur Röda Armen, symboliserande segern över Nazityskland. Enligt mig har Ryssland ingen som helst rättighet att försöka påverka Estlands inrikespolitik, även om en minoritet av befolkningen är rysktalande. Vidare är jag övertygad om att en större del av befolkningen inom EU delar min åsikt i frågan och att Ryssland genom sin reaktion skapar sig dålig publicitet av betydande omfattning.

 5. sofia L.S. skriver:

  känner mig lite envis nu, men jag menar inget illa. Jag undrar vad den nuvarande regeringen gör mot våldtäkter på barn och trafficing? Hoppas på mycket. mvh sofia

  http://sofiawinterborn.wordpress.com/2007/04/29/sofiaporrbilder-pa-barn-trafficing-och-valdtakt-pa-barn-och-ungdomar/

 6. envanligsvensk skriver:

  Till Carl Bildt!
  De händelser som nyligen inträffar i Tallinn och som gett eko i Moskva (eller initierades de i Moskva och gav eko i Tallinn som ryktet säger ?) är oerhört allvarliga, och påverkar i det större perspektivet även vårat land.

  Många av oss som röstade på alliansen var trötta på den socialdemokratiska undfallenheten mot sovjetisk, senare rysk, propaganda och hot. Att Du, Carl Bildt, skulle bli den nye utrikesministern var en större framgång för en offensiv utrikespolitik än vi vågat hoppas.

  Det är nu det är dags. Det är nu det gäller. Det är nu vårt hopp och vår lit står till Dig, att våga vara en modig röst för att försvara frihet och demokratiska värderingar i vår närhet.

  Vi minns dina modiga ställningstaganden för drygt femton år sedan, då de flesta länderna fegt inväntade historiens gång medan Balticums folk skrek och vädjade efter internationellt stöd för sina späda demokratiker. Vi minns Sten Anderssons skamliga undfallenhet och och sovjetstöd. Vi minns till och med Sveriges historiska skuld, med Baltguld och Baltutlämning.

  Gör oss åter stolta! Säg ditt hjärtas mening, även om det kostar på i vår relation till Ryssland – Sanningen har inget pris. Estlands sak är vår – för alltid.

  Jag kan inte tänka mig annat än att Sveriges Utrikesminister har de bästa av rådgivare. Då jag bott flera år i Estland som utlandssvensk och umgåtts där med både ester och ryssar, låt mig ändå ge ett gräsrotsperspektiv på det som inträffat:

  * Alla vet att Estland led oerhört under sovjettiden. Men förtrycket går också långt tillbaka i tiden, till ryska kejsartiden m.m.

  * Med tanke på hur esterna drabbades, är det förvånande att de inte farit ut i några hämndaktioner utan behandlat de kvarvarande ryssarna med största varsamhet.

  * Dock så har Kreml under hela tiden underminerat den fredliga samexistensen mellan ryssar och balter med hårda ord, hot och direkta lögner.

  * Hit hör myten om att ryssarna skulle varit dåligt behandlade. Låt mig försäkra: Alla de ryssar jag lärde känna i Estland(arbetskamrater, bekanta m.m.) tyckte att de hade det långt bättre i Estland än de skulle ha det i Ryssland, och att språkkravet var legitimt. De som upplever sig som dåligt begandlade av myndigheterna måste vara någon liten extrem fraktion.

  * Svenska och nordeuropeiska medier försöker ge en allsidig bild av det inträffade genom att även spegla ryska uppfattningar. Det är lovvärt, men det leder allt för ofta till att extremnationalistiska krafter ges möjlighet att torgföra sina lögner och sin uppmaning till fortsatta hatbrott mot ester. Vanligt ryskt folk i Estland är desillusionerade och inte särskilt intresserade av politik och delar inte de extremnationalistiska uppfattningarna, varför intervjuar man inte dem ?

  * Det som inträffat är ett stort trendbrott. Under hela andra republiken har Estland varit “finlandiserat” utrikespolitiskt. Även om man i det privata talat om övergreppen (på bägge sidor) så har den officiella retorik hela tiden fått tassa fram oerhört försiktigt och lägga varje ord på guldvåg när det gäller ryssarna och historien. Av hänsyn till relationen till ryssland, till den inhemska rysska befolkningen, och möjligheten till medlemskap i internationella organisationer såsom EU, NATO, världsbanken m.m.

  * Om statyn: Ryssarna rev alla äldra estniska monument när de återockuperade Esland, och i vissa fall som i Tönismägi byggde de upp nya på de gamla platserna (Tönismägi var det första krigsmonumentet till Sovjets ära som byggdes i Estland. Det blev sprängt men återuppbyggdes snart igen.)
  Det har hela tiden varit en varnagel för Esterna, men många har ändå varit emot en flytt för man prioriterade den fredliga samexistensen.
  Den estniska regeringen har varit orolig över att den roll monumentet tjänat för extremister av bägge lägren. Ryssarna har på senare år firat sin oerhört provocerande “segerdag” där. Å ena sidan är det den dagen Röda armen (som även innefattade många tvångsrekryterade ester) besegrade den nazityska militären i Estland, å andra sidan är det den dagen som 50 år av sovjetisk ockupation och folkmord inleddes i Estland. Estniska nationalister har å sin sida upprepade gånger skändat statyn med bl.a. färg de senaste åren.

  “Ryssarna” är för övrigt knappast en homogen grupp. Många av dem har aldrig satt sin fot i Ryssland, utan är från t.ex. Georgien. Det de har gemensamt är att de aldrig lärt sig någon (bra) estniska, samt att de kommer från f.d. Sovjet. I de flesta fallen har de sin samhörighet och identitet någon annan stans än i Ryssland, t.ex. i Georgien. Och de skäms i allmänhet när den 9:e maj demonstrationerna kommer på tal.

  Varför betedde de sig då på det här sättet ? Varför sådana upplopp ? Tja, varför har vi haft upplop i Rosengård i Malmö ? Ghettoisering, arbetslöshet, alkoholism, social utslagning, “man har ingenting att göra”.. Svaren är många. Men upploppen kom inte till p.g.a. att man hade några synpunketer på den där bronsstatyn. De videoupptagningar som gjorts och som finns tillgängliga på t.ex. youtube visar detta rätt klart. Dock så har Kremls inblanding givit upploppen legitimitet och försvårar situationen.

  Det som nu krävs är att några västerländska politiker av rang kan tillbakavisa Kremls retorik, förklara att det inte går an att lägga sig i Estlands angelägenheter på det här viset, uppmana till upplopp och hota. Kreml är på offensiven och behöver möta motstånd – För friheten i de länder som allt för länge legat i Rysslands skugga. Vi sätter vår lit till Carl Bildt!

 7. ollemunter skriver:

  Jag håller med, ryssen måste stävjas, Jag håller på Estland till 100% så ut med ryssarna, som har en annan uppfattning är esterna.

%d bloggare gillar detta: