Vem försökte mörda Alexej Navalny?

STOCKHOLM: Enligt en kommuniké från Charité-sjukhuset har nu tester på flera oberoende laboratorier konstaterat att Alexei Navalny förgiftats.

I en gemensam kommuniké efter det beskedet kräver förbundskansler Merkel och utrikesminister Maas en inträngande undersökning och att de ansvariga ställs till ansvar.

Sannolikheten för att det kommer att inträffa är dock gränsande till obefintlig.

I tyska media ser jag expertkommentarer som säger att substanser av den art som det handlar om skulle ha upptäckts omgående redan vid sjukhuset i Omsk. Att man där förnekar att man upptäckt någonting, att personal från säkerhetstjänsten FSB hela tiden förefaller att ha varit med på sjukhuset och att man vägrat sända med Navalny några journaler eller annan information från sjukhuset talar dock sitt mycket tydliga språk.

Uppgifter i ryska media hävdar att Navalny under besöket i Tomsk hela tiden stod under övervakning av FSB, och det stämmer förvisso med den rutin som setts i Moskva.

Att denna inte skulle observerat om någon annan förgiftat Navalny förefaller mindre sannolikt, och skulle FSB inte ha varit inblandat skulle läkarna i Omsk säkert ha gjort de kontroller som avslöjat detta gift när det inledningsvis var långt lättare att se.

Så vi har all anledning att utgå från att FSB har ett ansvar för det som skett.

Och sannolikheten för att FSB genomför en operation av detta slag utan att ha förankrat det högt upp i hierarkin måste nog betecknas som mycket liten.

När britterna efter åtskilliga år publicerade det slutgiltiga resultatet av undersökningen om mordet på Alexander Litvinenko ansåg man sig kunna slå fast att det beslutet fattats av eller förankrats hos dåvarande FSB-chefen Patruchev.

Han är dock inte längre chef för FSB, utan har avancerat till sekreterare i det nationella säkerhetsrådet och därmed den näst president Putin högste personen i frågor som dessa.

Det är utmärkt att Angela Merkel och Heiko Maas inte darrar på manschetten i sitt uttalande.

Men hur det i realiteten ligger till vet de med all säkerhet.

Nu har vi bara att hoppas att Alexej Navalny inte kommer att få livslånga skador.

Det förefaller fortfarande mycket osäkert.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: