Försiktighet mitt i spänningen.

STOCKHOLM: Fortsatt blir det åtskilliga samtal och kontakter med vänner runt om i Europa vad gäller främst utvecklingen i Belarus. Vi är ju en del som har en del erfarenheter från åren som gått med dess olika utmaningar.

I Belarus fortsätter regimen försöken att få situationen under kontroll. men det är tydligt att man inte vågar att ingripa alltför massivt. Man arresterar där man kan, spärrar av där man kan, avskedar där det är möjligt.

Och nyckeln är att få hjulen att snurra i ekonomin igen. Landet ekonomiska situation var tämligen bedrövlig när denna kris inleddes, och av detta har den sannerligen inte blivit bättre.

Nu finns tecken på att en del av de IT-företagare som varit ekonomins enda ljuspunkt överväger att lämna. Att internet spärras av då och då är ju närmast ett dödligt hot mot dem. Ukraina lockar, men säkert också andra länder.

Och regimen försöker bygga upp bilden av det farliga hotet från Väst. Möjligen mobiliserar det en del av dem som i alla fall stödde Lukashenko, men så många mer lär det inte övertyga.

I den allmänna upphetsningen finns det alltid risken för incidenter.

I söndags kom tydligen några ballonger in över gränsen från Litauen, och dessa jagades av attackhelikoptrar från Belarus som då tydligen också kort förvirrade sig in på litauiskt luftrum.

Men klokt nog tog man det på litauisk sida med visst lugn. En diplomatisk protest avgavs, men det inskränkte sig till detta. Med all sannolikhet var det ju dessutom ett misstag i attackhelikopterns upphetsade ballongjakt.

Och jag har ett intryck av att också Nato:s s k luftpolisfunktion över de baltiska staterna i detta skede uppträtt med viss återhållsamhet.

Svenska försvaret har funnit sig föranlåten att föra över vissa förband till Gotland med anledning främst av att några ryska landstigningsfartyg var på väg från Kaliningrad till de inre delarna av Finska Viken i samband med olika övningar man genomför just nu.

Gotland hade också snabbt besök härom dagen av ett flygplan tillhörande de amerikanska specialförbanden. Det har inte sagts så mycket om detta, men det förefaller att vara en del av en större övning med just dessa som pågick främst i Norge med tydligen berörde även oss.

I den riktningen har det också flugits med sex tunga B52-flygplan tillsammans med det norska flygvapnet. Dessa ombaserades från USA till Storbritannien för några dygn sedan, och kommer säkert att dyka upp på fler ställen.

Men jag hoppas att man är återhållsam med uppträdande i Östersjö-området i detta läge. Lukashenko skulle ingenting hellre önska sig än någonting som kunde göras till ursäkt för en än hårdare nationalistiska mobilisering mot de som kräver demokrati och frihet.

Annars har min dag förflutit med olika samtal inte bara om Belarus.

Det blev en längre genomgång av en del planering gällande Ukraina nu när den traditionella YES-konferensen inte kan äga rum. I september 2013 var det senaste tillfället den kunde hållas på Krim, men sedan dess har den ju varit i Kiev.

Men det blev också en längre genomgång med amerikanska analytiker av olika scenarier för utvecklingen mellan USA och Kina. Hur mycket av retoriken nu är valrörelse och hur mycket är långsiktigt skarpt? Och hur mycket är Trump i förhållande till vad som möjligen skulle kunna bli Biden?

De frågorna hänger tungt också över Europa, och det kommer att bli åtskilligt mer kring dem även för mig under de kommande veckorna.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: