Oroande från Korea

STOCKHOLM: Mycket oroande nyheter denna morgon från Korea.

Plötsligt nordkoreansk artilleribeskjutning av en sydkoreansk ö leder till nya och allvarliga frågetecken om den nordkoreanska regimens natur och intention.

Och självfallet till farhågor för framtiden för den vapenvila efter Korea-kriget som ju fortfarande råder.

Avgörande är att inte minst Kina utnyttjar allt sitt inflytande för att påverka regimen i Pyongyang.

Annars kommer riskerna på den koreanska halvön att öka påtagligt.

27 Responses to Oroande från Korea

 1. […] halvön, där Nordkorea inlett beskjutning mot en Sydkoreansk ö med dödsoffer som följd. Utrikesministern kommenterade saken i sin blogg nu på morgonen och världen håller än en gång andan. Sverige har ambassader i […]

 2. perfro skriver:

  Nordkorea vill omvärlden och inte minst sin gamla rival Sydkorea att de har en växande militär kapacitet
  Målsättningen är klar. Man vill ha kärnvapen . Att folket får svälta bryr man sig inte om.

  Fråga är förstås om Kina kan hindra en nordkoreansk styrrkepolitik av dett slag.

  Samtidigt brukar våld alltid mötas med våld.

 3. […] hot mot världsfreden. På UD:s hemsida är det tyst och tomt. Däremot låter Carl Bildt via sin blogg meddela att detta är oroande. Den svenska ambassadören får sin information via BBC och inte via […]

 4. spanaren skriver:

  Måhända är dagens händelser i Korea liksom
  Georgienkriget 2008 en påminnelse om att
  den tid då lejonen skall sova med lammen inte
  är här – hur mycket många av oss svenskar än drömmer
  om att så är fallet vilket medfört att det inte
  längre anses finnas behov av ett eget existensförsvar.

  http://www.stratfor.com/analysis/20101123_north_korean_artillery_attack_southern_island

 5. perfro skriver:

  Det finns rader av incidenter innan denna nordkoreanska attack med missiler.

  Vad Nordkorea just nu ville demonstrera emot var att 70 00o Sydkoreanska soldater skulle delta i något man kallade Nationens Självförsvar.

  Detta, menanade Pyongyang, felaktigt, innebar att Sydkorea med amerikanskt stöd skulle invadera Nordkorea.

  Denna incident har redan FN reagerat emot och likaså Kina och Ryssland.

  Dessa länder vill ha fred i denna region och är dessutom oroade över att med ett nordkoreanskt kärnvapen vilket skulle kunna medföra att denna regim inte drra sig för att avlösa den första salvan.

  Kan vi hoppas på en inhems revolution i NordkoreaÅ

 6. Kachina skriver:

  De har tråkigt i den isolerade diktaturstaten NordKorea.

  Därför avfyrar de 200 granater mot SydKorea, för att se på när något händer, under och efter attacken.

  De skulle få ett mer intressant och händelserikt liv själva, om de införde demokratiska val.

 7. Pravo skriver:

  Är det bevisat att granaterna skickades iväg av Nordkorea? Erfarenheten visar att sådana här vansinnesattacker ofta utförs under falsk flagg för att skapa en förevändning. T.ex. en förevändning för att invadera Nordkorea.

 8. meatlof skriver:

  Jag tycker det ser ut som när man gick på dagis, den ena står och slår i luften närmare och närmare den andra tills den andra ungen blir förbannad och ger på käften. Sydkorea borde sluta med att ha sina militärövningar precis på gränsen mot Nordkorea så skulle dessa onödiga konfrontationer undvikas.

 9. mkpictor skriver:

  Regimen i Pyongyang gör Nordkorea till en persona non grata i världssamfundet, och med rätta tyvärr. Det är synd om det nordkoreanska folket som våldtas på detta sätt av en vansinnesdiktatur. Folket lider, svälter och dör för att regimen använder pengarna till atombombsprojekt, och för att patetiska ”tennsoldater” ska drillas att marchera framför kamerorna med stela ben á la hitlertysklands Sturm Abteilung. Det är sorgligt att se. De fattiga på Nordkoreas landsbygd rapporteras t.o.m. försöka äta gräs för att få något i sina tomma magar. När bluffen om massförstörelsevapen i Irak genomskådades, framhöll man att det ändå var värt att anfalla landet för att få bort Saddam Hussein. Nordkoreas regim är mångdubbelt värre än Saddam – varför avsätter inte USA med vänner den också? Ingen olja under marken i Nordkorea – är det där skon klämmer?
  MKp

 10. Bo W. Höglund skriver:

  Antar att Pravo refererar till ”Skotten i Mainila” där Soviet artilleribesköt egna ställningar för att ha som anledning att överfalla Finland – t.ex.(?)

  Detta fungerar bäst när en diktatur vill få igång en konflikt – tror inte att ”nästandiktaturen” Sydkorea har så mycket på fötterna att de skulle riskera ett nytt Koreakrig!

 11. mrmhalland01 skriver:

  mkpictor,

  Då skulle de troligen vara tvungna att göra detsamma med Kina, vilket låter som ett ganska knepigt projekt.
  Saddam hade inte så mäktiga vänner, men jag håller med dig om det önskvärda i det du skriver.

 12. meatlof skriver:

  Her Mkp, jag tror inte olja är anledningen till att man inte invaderar Nordkorea. Jag tror att varken Kina eller Sydkorea ser något intresse i att 50 miljoner flyktingar tar sig över gränserna och in i deras länder. Jag tror inte heller Kina ser någon vinst i att få Nato och USAs styrkor som grannar efter en invasion. Ett krig mot Nordkorea skulle starkt motarbetas av Kina, dessutom har Kina och Nordkorea vänskapliga relationer och man kan åka tåg och flyg mellan deras huvudstäder för att arbeta och semestra

  USA har, tror jag, pga det ovan med hjälp av sanktioner mot landet under en längre tid försökt svälta Nordkoreas befolkning för att genom detta få till ett uppror som skulle avsätta landets ledare. Problemet är att detta inte fungerat.

  Man måste också förstå Nordkorea som förmodligen vill ha vapen för att kunna försvara sig så pass mycket att USA inte invaderar landet, även om USA förmodligen skulle vinna men med priset att Sydkoreas huvudstad faller sönder.

  Men summa summarum så vill nog varken Syd eller Nord Korea ha ett krig och relationerna var bättre med järnväg mellan länderna tills Sydkorea fick ny ledare för ett par år sedan. Så jag tror Sydkorea borde jobba mer på relationer istället för krigsövningar samt minskade sanktioner och att USA slutar se Nordkorea som fiende kan hjälpa den diplomatiska processen som alla i regionen tjänar på.

 13. metusalem skriver:

  Här kommer en signatur meatlof och anser sig sitta inne med lösningen på problemet Nordkorea. Problemet är tydligen att USA försöker svälta Nordkorea för att få till stånd en revolution.

  Att folket svälter vet vi plågsamt väl. Dessutom har vi sett en massa givaktmarscherande soldater i synnerligen påkostade parader som ger ett patetiskt intryck vid jämförelse med en konstant svältsituation.

  Den sydliga grannen på halvön har uppenbarligen slagit in på en annan väg med ett rätt blomstrande näringsliv vars produkter letat sig in i våra hem, och på våra vägar. Att sydkoreanerna är reserverade mot sina svältande men militäristiska grannar är nog rätt naturligt.

  Kan meatlof utveckla lite grann hur den missförstådda norra varianten av Korea skall bringas att få mat och slippa känna sig mobbade?

 14. florimond77 skriver:

  Det osar katt men man undrar vad det är för katt som osar? Regimen i Nordkorea är hatad och avskydd trots att man vet så lite om landet, men det gamla kommunisthatet tycks legalisera allt. Faktum är i alla fall att USA retar upp situationer på en hel del håll genom sin militära närvaro. Är den nödvändig? Skulle i så fall andra makteliter ta USAs plats och vad är i så fall bäst?

 15. meatlof skriver:

  För att utveckla metusalem, Nordkorea känner sig uppenbarligen varken mobbade eller hotade av Kina och hotar inte Kina på något sätt heller. Kina håller heller inte på och har militärövningar vid Nordkoreas gräns vilket förmodligen skulle reta upp vilket land som helst i världen. Dagens beskjutning verkar vara ett svar på en övning vid deras gräns av Sydkorea som eventuellt kan ha hamnat på fel sida av gränsen. Sen deras påkostade parader är förmodligen ett sätt att visa för västvärlden att vi inte ska invadera deras land. Är man hotad så bröstar man förmodligen upp sig annars blir man överkörd.

  Nordkorea är förmodligen inte världens mest trevliga land att bo i men lösningen på deras interna svält är knappast vapen, sanktioner och hot från västvärlden. Vi har provat det och det fungerar uppenbarligen inte. Under förra ledningen i Sydkorea blev förbindelsen mellan länderna bättre och Sydkoreaner åkte dagligen till Nordkorea och arbetade, att utveckla vidare på denna typ av diplomati som gynnar båda länderna tror jag är en bättre lösning. Att isolera Nordkorea så mycket vi kan och hota dem gör ju inte att diplomatiska samtal blir enklare att påbörja. Sverige var förövrigt det första västland med ambassad i Nordkoreas huvudstad, som kuriosa.

 16. Pravo skriver:

  Bo Höglund m.fl. Jag vet naturligtvis inte vad som pågår men jag kan gissa. Lyssna på CFR. Bara timmar efter attacken börjar de antyda ”militär intervention”.

  http://www.cfr.org/publication/23344/military_escalation_in_korea.html

  Om någon nu skulle ha utfört en attack under falsk flagg (spekulation) så borde det vara personer med anknytning till CFR som alltså är de som nu ropar efter militär intervention. Vilka är det då? Personerna på CFR är samma personer som i praktiken bestämmer USA:s utrikespolitik (oavsett om det är demokrater eller republikaner vid rodret). Och det är samma personer som skulle tjäna på att flyktingar strömmar över till Kina. Destabilisering. Söndra och härska kallade Caesar det.

 17. Pravo skriver:

  Dessutom erkänner nu Sydkorea att de avfyrade den första missilen:

 18. archimboldo skriver:

  ”Vad som i själva verket hände under de inledande timmarna av Koreakriget har aldrig blivit helt klarlagt”.(Philip Knightley)

  Har någon läst ”The Hidden history of the Korean War” av I.F. Stone?

 19. mkpictor skriver:

  meatlof
  Du ger intryck av att vara en regimvänlig nordkorean. Eller en propagandist för Kinas intressen. I annat fall ger din vanföreställning att ”diplomatiska samtal” skulle ha någon inverkan på diktatorerna i Pyongyang intryck av att vara ett dåligt skämt. Handen på hjärtat, meatlof – tror du verkligen att diplomatiska samtal skulle ha hindrat Adolf Hitler från att anfalla Polen den 1 september 1939? Om du tror det lever du i en fantasivärld.
  Det är på samma sätt med Nordkorea. De har fått mängder av diplomatiska påtryckningar, bl.a. under de ändlösa trepartssamtalen, vilket inte hindrade dem från att gång på gång avbryta samtalen, fortsätta med kärnvapenrustningen, sänka en sydkoreansk korvett och som pricken över i bomba ön Yeonpyeong idag.
  Samtala dem till rätta? Vilken planet kommer du ifrån, meatlof?
  Det är inget brott av Sydkorea, eller av något annat land, att hålla militärövningar inom sina egna gränser, vilket Sydkorea har gjort. Det är Nordkorea som har artilleribombat en sydkoreansk ö, inte tvärt om.
  Det enda språk Nordkorea förstår stavas bombmatta – samtal är bara luft för ”Den store ledaren” eller den döende ”Käre ledaren”, eller vad den patetiske figuren i Pyongyang, Un’s far, än kallar sig. Men jag hoppas verkligen att en militär intervention inte behöver förverkligas, för det koreanska folkets skull.
  MKp

 20. Kachina skriver:

  Någonstans måste de inre spänningarna frigöras nu när de, efter Medvedev/Obamas uttalanden, släppt i Europa.

  Snabb död eller långvarig tortyr. Jag tror det Nordkoreanska folket är beredda att chansa på det förstnämnda.

 21. meatlof skriver:

  Jag blir ju tvungen att svara MKp då du ställer mig mot väggen här :)

  Jag är ingen regimvänlig nordkorean och trivs mycket bra i demokratin här i Sverige, men jag ser inte vapen som lösning på problem. De diplomatiska förbindelserna mellan Nord och Syd var mycket bättre under förra ledningen i Sydkorea då gränserna öppnades mer och mer! (Kanske fungerade den lösningen alltså?)

  Man bör också veta att militärövningarna strider mot de fredsavtal som har undertecknats mellan Nord och Sydkorea och Nord har flertalet gånger varnat för konsekvenserna om Sydkorea fortsätter att bryta avtalet länderna emellan så jo det är ett brott av Sydkorea att hålla militärövningar nära Nordkorea (Sedan kan man ju fundera på vilken lag som gäller för länder men om man ser ländernas överenskommelser så är det ett).

  Sedan håller jag med dig, förhandlingarna med Nordkorea från västvärlden är inte diplomatiska förhandlingar, det är ”diplomatiska påtryckningar”

  Sedan MKp pratar du som att Nordkorea skulle ha någon intresse i att anfalla Sydkorea, senast det hände var under Koreakriget och då var Sydkorea inte riktigt det land det är idag. Du kan ju heller inte jämföra Adolf Hs plan om ett gigantiskt tyskt rike med diktatorn i Nordkorea som förmodligen jobbar på att få landet lämnat ifred, det ena av dessa intressen leder till krig ganska ovillkorligt.

 22. […] Shared Oroande från Korea. […]

 23. florimond77 skriver:

  Tänk att så fort nån pratar om diplomatiska lösningar så börjar alltid hatarna jämföra med Hitler. Är det inte uttjatat?

 24. Bo W. Höglund skriver:

  Måhända uttjatat,men, till skillnad från mycket annat, RELEVANT!

 25. mkpictor skriver:

  Man kan bara konstatera att signaturen meatlof inte har ett enda ont ord över huvud taget att säga om Nordkoreas agerande i den nuvarande krisen. Enligt meatlof är felet helt och hållet Sydkoreas – de påstås ha haft ett bättre styre förr som den stackars regimen i Nordkorea lättare kunde samsas med (kan det kanske bero på att den Nordkoreanska ledningen var en annan förr?).
  Sydkorea ska också ha syndat mot fredsavtal genom att öva med sin militär inom sina egna gränser, och har också på det mest skamliga sätt inte brytt sig om Nordkoreas varningar mot att öva.
  Västvärlden ska dessutom ha betett sig brottsligt mot Nordkorea genom att ”utöva påtryckningar” i stället för att förhandla med dem.
  Alla desa fantasier enligt meatlof, som avslutar med att säga att Nordkorea vill få sitt land lämnat i fred.
  Man kan undra om det är Nordkoreas kärnvapenprogram, deras långdistansrobotar mot Japan, sänkningen av den Sydkoreanska korvetten eller artilleribeskjutning av den sydkoreanska ön som får meatlof att dra dessa märkliga slutsatser. Suck. Mot dårskap är till och med gudarna hjälplösa.
  Florimond77 – synd du inte inser att man bör försöka dra lärdom av historien, bl.a. av hitlertiden och 2:a världskriget. Om fler gjorde det slapp misstagen upprepas. Man är inte ”hatare” för att man inser att prat ibland inte har någon effekt.
  MKp

 26. spanaren skriver:

  Länkar till STRATFORs analys som törhända är av
  intresse för någon av läsarna.

  Mina egna förnumstigheter består i att framhålla
  att militära manövrer hålls för att öva inför ett
  framtida krig. Så var det även i vårt land före
  ”hjärnsläppet” med försvarsmaktens avskaffande.
  Sverige höll våra ”Vostok” (Krigsfall Öst) manövrer
  på samma sätt som Ryssland än idag håller sina
  stora ”Zapad” manövrer. ”Zapad 2009” var den största
  manövern sedan 1981 utan att det noterades i vårt
  svenska parallelluniversum där det råder ”evig fred”

  Vad är det som USA/Sydkorea övar och planerar för
  och vilket scenario är det Nordkorea ser om man
  tar hänsyn till tex det amerikanska angreppskriget
  mot Irak och krigshoten mot Iran?

  Hur troligt är det att Nordkorea skulle begå ett
  nationellt självmord och riskera att landet förvandlas
  till radioaktiva ruinhögar efter ett nytt koreakrig
  med Nordkorea liksom 1950 som angripare?

  De ryska manövrerna väckte stor oro i vårt närområde
  och ledde till att USA hållit manövrer i Baltikum
  och även, utan att vi svenskar underrättats, med
  F21 i Luleå som bas med Murmansk/Kola inom räckvidd.

  Varför skulle Nordkorea agera annorlunda inför
  ett upplevt hot från USA än vad Estland gör inför
  vad de upplever som den ryska faran?

  Självklart är Nordkorea en kommunistisk diktatur
  hårdare än Stalins Ryssland och Maos Kina men
  förändrar det den verkliga hotbilden?

  http://www.stratfor.com/analysis/20101123_north_korea_moving_another_red_line

 27. hultabultan skriver:

  Kina-N Korea=USA-Israel

  Likheten är slående mellan Kinas förhållande till N Korea, och USAs till Israel.
  Vad än Israel eller N Korea hittar på för jävelskap, så tar deras beskyddarmakter USA och Kina länderna i försvar, och försöker att förringa det inträffade.
  Detta kan gälla såväl att skaffa kärnvapen, som att anfalla omgivande länder.

%d bloggare gillar detta: