Klimat och Mellersta Östern

Lätt paus för arbete på hotellet innan kvällens serier av möten börjar – och därefter förberedelserna för morgondagen.

President Obama har anlänt till New York, och det har knappast lett att den redan besvärliga trafiksituationen underlättats. I sedvanlig ordning har den massiva amerikanska delegationen flyttat in på Waldorf Astoria.

Mellan EU-kontoret, svenska representationen och FN är det tack och lov möjligt att gå utan att det tar alltför lång tid. Men eftersom en del möten är utspridda över olika platser på Manhattan är det ibland irriterande mycket tid som tillbringas med att försöka att komma från ett ställa till ett annat.

Om dagen har varit dominerad av olika förberedande möten blir det mer ”skarpt” i morgon.

Då samlas vi till FN-toppmötet om klimatfrågan, och parallellt har president Obama sina mycket viktiga möten om Mellersta Östern.

Jag hoppas att morgondagens möte skall innebära att vi får en fredsprocess i Mellersta Östern. Ju längre en sådan anstår desto mer besvärlig kommer situationen med betydande sannolikhet att bli.

Men i mina diskussioner med George Mitchell och Tony Blair under dagen har vi fokuserat på möjligheterna att bygga vidare på de möjligheter som faktiskt finns i det besvärliga läget. De kommande två åren kommer att bli av mycket stor betydelse.

I media här i USA är frågan om Afghanistan nu stor, och det är uppenbart att president Obama vill gå igenom situationen igen innan han tar ställning till frågan om det behövs ytterligare militära förstärkningar eller inte.

När Richard Holbrooke och jag satt ner tidigare i dag var det dock inte detta som var i fokus, utan i stället vikten av att på ett trovärdigt sätt och inom rimlig tid avsluta valprocessen, för att därefter kunna gå vidare med förstärkta politiska och civila insatser i landet.

Men nu skall Andreas Carlgren och jag gemensamt gå till utrikesministrarnas klimatdiskussioner, och därefter väntar ett flertal ytterligare möten under kvällen.

20 Responses to Klimat och Mellersta Östern

 1. flyktingar skriver:

  Åsyftas med den ”besvärliga situationen” att när avståndet mellan lägren blir allt större, blir det allt svårare för Sverige att ta ställning för det demokratiskt valda Hamas, utan att det syns?

 2. oppti skriver:

  Lycka till i klimatansträngningarna.
  Jag hoppas att du klimatkompenserar alla dina flygningar!

 3. soli01 skriver:

  Flyget går även utan att utrikesministern finns med eller… :-)

 4. agneahle skriver:

  Nu börjar du nog bli lite stressad om du tycker Obama är i vägen…

 5. yal67 skriver:

  Why not recognize Hamas ? it is the elected government of the Palestinian people .

  Unlike others Hamas do not hide their intentions. They deserve an opportunity to be heard by all – including Sweden and Israel.

 6. nolies skriver:

  Några intressanta bilder att visa på era klimatmöten kan man hitta här:
  http://wattsupwiththat.com/2009/04/26/ice-at-the-north-pole-in-1958-not-so-thick/

 7. oppti skriver:

  CB, hör att du kommer att få Ryskt besök i Sverige senare i höst. Bra!
  Det är inte för sent att kommunicera på ett ömsesidigt respektfullt sätt.
  Du kanske även kan få regeringens uppdrag att överlämna tillståndet för den gasledning, Nordstreem, som EU så gärna vill ha!

 8. gubbstut skriver:

  Hörde idag i svenska medier, att USA och Obama mer inriktar sig på vårdreformen än klimatfrågorna. Jag tror ärligt talat att USA aldrig, kommer att jobba lika frenetiskt som Sverige gör, för att lösa klimatproblemen. USA är och förblir bilens förlovade land och detta tror jag påverkar amerikanarnas sätt att se på klimathotet. Och visst må dom det vara unt, att få ett bra sjukvårdsreform, kanske liknande vår, men Obama lär få jobba hårt, om han än lyckas.

 9. flyktingar skriver:

  Jan Helin i sin blogg: ”När jag vänt mig emot kritikerna och bett om förklaringar på vilket sätt artikeln är antisemitisk har svaren blivit mer än lovligt lösa i kanten.”

  Kan det vara fråga om förträngning? Jag har skickat en förklaring till Helins blogg. Den har blivit hängande opublicerad. Därför bifogar jag den här nedan:

  Antisemitism i Aftonbladet
  —————————
  Allmänt:
  När en tidskrift publicerar makabra insinuationer mot det judiska folket, baserat på den konspirationsteoretiska metoden:

  ”Givet A och om B, så C. Och för övrigt brasklappen att även om icke-C, så ingen rök utan eld”

  då tolkar vi läsare det som judehat för sin egen skull. (Jag kan vidarebefordra länkar om önskas.) När sådana texter publiceras i Aftonbladet, så tolkar vi läsare att Aftonbladets redaktion är antisemitisk.

  Speciellt:
  När man insinuerar koppling mellan gamla anklagelser mot Israeliska armén 1992 (underförstått judisk) och en illegalt organförmedlande judisk rabbi på andra sidan jordklotet år 2009, då inser envar oavsett politisk ståndpunkt att syftet är smutskastning av judar och Israel. Det utgör del av det brus av antisemitisk fikarumskultur, som judar över hela hela världen lever med.

  Först när skrönan om en världsomspännande illegal judisk organstöldsring baserad på att israeliska arméns stjäl döda unga palestinska mäns organ för transplantationer, när denna skröna höjs till rumsren kultur genom publicering i just Aftonbladet Kultur, först då står den ut. När en etablerad tidning som Aftonbladet publicerar antisemitiska texter som denna, så erhåller texten en trovärdighet, som den i sig själv helt saknat.

  Jag kunde först inte tro annat, än att det var ett redaktionellt misstag men nu sjunker det sakta in att det var överlagt. För din information, Jan, så finns det tonvis med antisemitiskt material att ösa ur. Mycket ligger ute på internet , så uppslag till nya blodstänkta judeartiklar i Aftonbladet Kultur saknas inte. Aftonbladet har återuppfunnit ett uråldrigt cyniskt metod att hålla upplagesiffrorna uppe. Det stavas: Antisemitism.

 10. Kachina skriver:

  ”Jag kunde först inte tro annat, än att det var ett redaktionellt misstag men nu sjunker det sakta in att det var överlagt. Aftonbladet har återuppfunnit ett uråldrigt cyniskt metod att hålla upplagesiffrorna uppe. Det stavas: Antisemitism.”

  Nej, det stavas sensationsjournalistik. Det kan ha varit överlagt, men då för att måla in Carl Bildt i ett hörn inför mötet med Liebermann och skapa en dramaserie av det mötet. Nu gav er reaktion dem visserligen dramaserien och mötet blev inställt, men vad ni måste tänka på är att ert eviga tjat om antisemitism har passerat bäst före datum för länge sedan.

  Ni är visserligen de första, men ni är inte längre ensamma om förintelsen och att bära ”judestjärnan”.
  Jag kan inte räkna dem alla som slaktats, Rwanda, Bosnien, Kroatien, Sarajevo,……men de som idag bär den symboliska ”judestjärnan” är fattiga, obildade, handikappade, sjuka, avvikande, över hela världen.

  De är offren för den nya elitismen och de överstiger vida judar i antal. Elitsamhället har tagit en tillfällig paus eftersom den ekonomiska eliten visat sig vara ekonomiska idioter och därmed spelat bort sitt starkaste kort, den ekonomiska överlägsenheten.
  Men, de fortsätter försöken att ta makten över informationsflödet, läs Internet.

  Kom ihåg, att israeler är i oerhört mycket bättre läge än de mängder som idag bär ”judestjärnan”. Därför upplevs ni som gnällspikar när ni rasar över en tidningsartikel. Ni har möjlighet att försvara er mot det stenkastande ”grottfolket” genom en högteknologisk krigsmakt. Det har inte de andra. De har inte ens kraft att kasta en sten.

 11. flyktingar skriver:

  Kachina:

  Tack för ditt genuina engagemang för de svaga i samhället och världen. Nu några tydliggöranden:

  Det är inte Sveriges regering och svenskarna som ensamma sätter ”bäst-före” datum (jämför handeln med 20 år gammalt härsket svenskt kött).

  Något som ”passerat bäst-före datumet” dikterar Sveriges relation till Israel idag. Kanske något att tänka på.

  Israeler är idag ”i ett oerhört mycket bättre läge” för att de hela tiden ligger på. Drivkraften är att man sedan 65 år tillbaka bestämt sig för att inte utsättas för omvärldens godtycke en gång till.

  I Sverige bor 17 000 judar. Du kallar oss gnällspikar. Vi som tysta och försagda går ur vägen för majoritetssamhället. Vi föds, lever och dör mitt iblande er. Är det för mycket begärt att få slippa ekot av 70-år gammal demonisering av juden, signerat nazityskland?

  Kritisera Israel. Landets politik tål saklig och enträgen kritik. Dock, om man önskar förändring, så skjuter man sig i foten, när man tar till antisemitiska grepp för att nå fram.

  Kanske vinner palestinavännerna kortsiktigt billiga poänger hos de sina i Sverige och kanske vinner man över nya anhängare men när Sveriges regering vägrar använda sin yttrandefrihet för att ta avstånd från klassisk antisemitism som metod att komma åt Israel, så får det konsekvenser för de diplomatiska relationerna med Israel.

  Blandar Aftonbladet klassisk antisemitism med israelkritik och Carl Bildt står tyst, så blir man sura i Israel. Må så vara men när nidbilder av juden sprids i Sverige, senast med benäget bistånd av Aftonbladet, är det i första hand inte israelerna som drabbas. Det är de svenska judarna som på sikt blir lidande av den successivt allt mer förråande schablonen av juden, som återigen frammanas i massmedia.

 12. Kachina skriver:

  @ flyktingar

  Den mentala förberedelsen för etnisk rensning av de som inte passar in i den elitmallen pågår för fullt över hela världen, via media och talarstolar.

  Judar är inte längre ensamma som det utstötta folket. Tvärtom, Israel passar in helt perfekt i den elitistiska mallen.

 13. kris08 skriver:

  Jag tycker det är hemskt att judarna i Sverige och andra länder ska behöva ta ansvar för Mellanösterns enda krigförande land.

  1) Den israeliska armén är inte rent judisk. Så vitt jag vet ingår också andra folkgrupper.

  2) Den judiska rabbin ”på andra sidan jordklotet” blev inte inblandad bara för att han råkade vara jude, utan för att han importerade organen från Israel!

  Visst kan artikeln kallas israelkritisk spekulation, men det är definitivt inte antisemitism!

  Är Israel så hysteriskt rädda för att kopplas ihop med medeltida myter så kanske man skulle avhålla sig från att delta i illegal organhandel och att rutinmässigt mörda och obducera sina motståndare.
  Kan inte komma på någon civiliserad stat stat som har några problem att avstå från sånt!

 14. laken skriver:

  @kris08.
  Det var den bästa kommentaren på denna blogg på mycket länge.

  @alla
  Jag har inget till övers för de personer på båda sidor som hindrar fredsprocessen mellan I/P.

 15. flyktingar skriver:

  kris08:

  Tack för din omtanke.

  ”Importerade organen från Israel” innebar donatorer, som flög till USA och donerar organen på plats. Mot betalning, illegalt, involverande mutor etc men levande donatorer.

  Att koppla detta till att israeliska försvarsmakten handlar med obducerade dödade palestinska mäns organ är vrickat. När Jan Helin publicerar gör sig Aftonbladet skyldigt till oerhört förtal förklätt till ”oskyldiga frågor”. Tyvärr är sådana kopplingar inte ovanliga när det rör judar. Jag skulle kunna bifoga länkar men tror inte det ska behövas. Ett begrepp har uppstått för att beskriva fenomenet: antisemitism. Om du vill kan du uppfinna ett nytt ord för denna systematiska smutskastning.

  laken:

  Fred i Mellanöstern, med Israel och Palestina sida vid sida, är målet. Vägen dit kan bli lång eller kort. Somliga anser att klassisk demonisering av Israel leder snabbare till målet. De har fel.

 16. perfro skriver:

  Det går inte att besegra talibanerna genom att de amerikanska soldaterna, som hand hand om kriget, har sina stridskrafter i baser och gör begränsade attacker mot talibanfästän och även säka begränsa de terrordå som är ideligen förekommande.

  Det är inget annat än en illusion och det räcker inte ned väl så sofistikerade diplomatiska samtal.

  att stärka demokratin i afghanistan, att hjälpa landet att utvecklas är nödvändigt.

  en lika nödvändigt är att ta upp kampen mot talibanerna via markstrider.
  et rekommenderar också militärt sakkunniga.

 17. kris08 skriver:

  flyktingar,

  Med ditt resonemang så skulle kritik mot Iran lika gärna kunna viftas bort som arabhat eller islamofobi.

  Det är för övrigt det som Sverigedemokraternas gamla antisemitism omvandlats till:

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/inrikes/2008/05/18/sverigedemokrater_firade_israels_60_arsd

  perfro,

  instämmer helt. Det gäller ju för övrigt också i Palestina. Ordnar man demokrati, utveckling och anständiga möjligheter till försörjning (alltså inte spridda ökenreservat) så blir det svårt att hålla liv i extremismen.

 18. Kachina skriver:

  perfro

  Instämmer.

  ”att stärka demokratin i afghanistan, att hjälpa landet att utvecklas är nödvändigt.”

  Som kris08 säger gäller det även Palestina. Vår hjälp till Palestina innebär inte en hjälp att utrota judarna, utan en hjälp till ett demokratiskt samhälle där extremismen är död.

 19. flyktingar skriver:

  kris08, Kachina, perfro:

  Jag tycker att en konsensus är under uppseglande, hemska tanke ;-)

  Hjälp till Palestina behöver inte automatiskt inkludera israelhat. Det går bra att vilja båda folkens väl och tillsammans fundera över praktiska vägar till fredlig samexistens i hela Levanten.

%d bloggare gillar detta: