Övergrepp i Zimbabwe

Det är alldeles självklart att de brutala övergreppen mot mötesfriheten och yttrandefriheten som Zimbabwes regim gjorde sig skyldig till i samband med det fredliga bönemötet den 11 mars måste kraftfullt fördömas.

Jag hade möjlighet att göra det bl a i en intervju i Dagens Eko.

Och det som nu åter hänt visar hur viktigt det är att omvärlden intensifierar sina ansträngningar för att bidra till att bryta den negativa spiralen i Zimbabwe.

Jag tror att det finns all anledning att utgå från att det som nu hänt innebär att frågan om Zimbabwe kommer upp på EU:s dagordning mycket snabbt igen.

Inte minst handlar det om dialogen med andra afrikanska länder – deras tystnad när det gäller Mugabe och hans övergrepp känns allt mer och mer besvärande.

– Sverige och EU arbetar aktivt på plats i Harare för att främja demokrati i Zimbabwe.

19 Responses to Övergrepp i Zimbabwe

 1. Gustav i Lund skriver:

  ”Sverige och EU arbetar aktivt på plats i Harare för att främja demokrati i Zimbabwe” – skulle du kunna specifiera vad Sverige gör rent konkret?

 2. anna i bryssel skriver:

  tack Carl för att du tar upp detta..
  satt precis och diskuterade detta med min pojkvän som skrivit uppsatser om Zimb, samt vuxit upp i Mocambique, och vi sa skämtsamt att vi borde skriva på din blogg för att uppmärksamma frågan. väl inne på sidan hittar vi ditt inläg.
  det är upplyftande att se att afrika och övergreppen mot människor som tyvärr görs på vissa ställen varje dag inte glöms bort. att Zimb inte överskuggas av katastrofen i Sudan och kaoset i Somalia (även om detta också är otroligt viktigt att dessa situationer lyfts fram). känns bra att läsa att den svenska ambassadören försökte komma in i fängelset och träffa oppositionsledaren, nedslående när man tänker på anledningarna till att de inte tilläts komma in..
  har inte kännt att detta är en stor fråga i Bryssel, ska försöka lobba folk i min närhet att lyfta fram den men som alltid med dessa frågor.. mycket snack lite verkstad…

  än en gång, tack för en grym blogg och med hopp om mer verkstad!

 3. Johan skriver:

  Påfallande sällan som du belyser det problem som i dagsläget är överordnat alla andra problem på vår jord, nämligen klimatförändringarna… Varför?

 4. Fredrik skriver:

  Varför skulle Carl Bildt ta upp klimatförändringarna när Statsministern redan gjort det.
  Hänger du inte med i nyhterna?

 5. Hansa skriver:

  Ja, Carl. Vad ska du göra åt den bortsmältande inlandsisen på Antarktis?

 6. Fredrik skriver:

  När Carl Bildt skriver i sin blogg om något ämne så vore det ju vettigt om vi diskuterade det istället för att tjata om en massa annat.
  Det verkar som om en del tror att Bildt är minister över alla områden.
  Haha, det var kul det där med isen på Antarktis.
  Bra att Zimbabwe tas upp.
  Där måste någonting göras.
  En galen diktator som får härja som han vill

 7. örjan skriver:

  Grattis Carl Bildt. Jag tyckte du gjorde bra ifrån dig i Ekot idag. Det var en kraft i orden och dessa åsikter kommer från en person som yppade viss kritik under morgontimmarna idag.

  Kanske det har viss betydelse vad vi skriver på denna blogg – även om jag tycker du någon gång bör gå in och komentera de olika synpunkterna.

  Jag ser bloggen som en diskussionsklubb. Om någon läst Singeltonböckerna av Louise de Geer förstår var och en vad jag syftar på.

 8. örjan skriver:

  ska vara

  kommentera
  såklart

 9. Olle skriver:

  Mugabe bryr sig väl inte om vad Carl Bildt säger och var han säger det. Mugabe har fått hållit på med sin förtryckarregim i åtskilliga år och inget har påverkat honom till nåt bättre. Varken FN eller någon annan organisation kommer att lyckas med detta. Möjligen när och om Mugabe dör kan kanske en förändring ske. Jag lyssnade på Carl Bildt i Ekot och han kan säga det han sade varje dag, inget av detta påverkar Mugabe.

 10. Anders Bockgård skriver:

  Bra Carl Nils Daniel att du uppmärksammar situationen i Zimbabwe. Du har väl läst min blog idag förstår jag!

 11. Stefan skriver:

  Jahaja… bara 7 inlägg hittills… är det middagspaus här.

  Straxt vaknar den interna blogg-kretsen till en ny dag, med ”vässade” tangentbord – där vi ånyo skola glädjas över deras meningsutbyten – dock mest sinsemellan ety ämnet för dagen förändrar vanligen karaktär och under pseudonymer kommer ett antal individer med alltför mycket tid över att bibringa oss sina intellektuella och insiktsfulla kommentarer och tapetsera kommentar-utrymmet med ordkrig i sandlådan. Straxt skola Ni få ta del av visdom som ”Anden”, ”Kachina”, ”Stockholmaren”, ”Donna von..” och ”Örjan” kan komma att förgylla vår dag med sin sprituella, men dock lite stingsliga debatt med traditionella retoriska ”knep”. Förhoppningsvis kommer kommentarerna breddas något och omfatta allt fler, vilket möjligen gör det intressantare att ta del av. Har vi TUR dock, så kanske ”Valdemar Attedag” att ånyo skriva en ROMAN till inlägg, vilket hans/hennes tanngetbord tidigare visat vara helt möjligt…..

 12. Mathias skriver:

  ” – Sverige och EU arbetar aktivt på plats i Harare för att främja demokrati i Zimbabwe.” Härligt! Så tycker jag det ska låta!

  Detta är ju en verklig tragedi för Zimbabwe och dess folk. Man inser hur futtig och ansvarslös debatten kan vara i Sverige när händelser som denna utspelar sig runt om i världen.

  Man kan ju hoppas att även detta inte blir inrikespolitik utav det – utan att Carl Bildt och UD verkligen får möjlighet att främja frihet och demokrati runt om i världen.

  Men i morgon får vi väl läsa om något helt annat i tidningarna – någon ny slags tio punktslista varför Reinfeldt bör byta ut utrikesminister, nya scoops om utrikesministern etc etc.

  Då känns det bra att veta att UD i alla fall finns där ute på plats – in the real world…!!

 13. Karl Person skriver:

  Svenska SIDA lämnade över 50 miljoner kr till Zimbabwes regering så sent som i förra veckan. Pengar menade för humantär hjälp men som naturligtvis mest går till att hålla Mugabe vid makten.

  http://allafrica.com/stories/200703090521.html

 14. Edgar skriver:

  Angående journalisten Dawit Isaak som idag har suttit fängslad utan rättegång i 2000 dagar:
  http://www.journalisten.nu/a.aspx?article_id=13003

 15. Jan Ericsson skriver:

  Angående Isaak och biståndspengarna till Zimb skickar vi via EU också massor med pengar till den Eritreanska regimen som håller en av våra medborgare fängslad utan ransakning och dom. Om EU vore med på noterna skulle detta kunna vara ett påtryckningsmedel.

  Bra att vi nu kritiserar också förbrytarregimer på vänsterkanten. Vi har ju nyligen sett massiva hyllningar av den kubanska diktaturen i statstelevisionen liksom att statstelevisionens korade Che som en av historiens största tänkare.

 16. Kachina skriver:

  Kanske Carl skull rikta regeringsplanet mot Eritrea och ta ett ”eye to eye-snack” med den regeringen.

 17. SL skriver:

  Sydafrika håller tyst och detta gynnar givetvis Mugabe. Detta är något som inte har uppmärksammat, anser jag. CB ge Sydafrika en känga för dess tystnad. Vi bör sätta lite större press på den regim som fn styr i Sydafrika.

 18. Yared Tesfay skriver:

  Patetiskt att läsa all den falska välviljan mot befolkningen i Zimbabwe. Det handlar givetvis om att regimen har slutat ta order från London. Om Mugabe bara slutade envisas med att låta kineserna exploatera landets tillgångar, och överlät detta åt britterna skulle de europeiska parasiternas klagovisa upphöra omgående. Ni ger blanka fan i de afrikanska folkens välmående. Intressant att samma människor som stödde de rasistiska ockupationsmakterna i Sydafrika och Zimbabwe är samma människor kräver åtgärder mot landet. Åtgärder som inte ansågs nödvändiga eller lämpliga mot de regimer som tog livet av miljoner afrikaner. Så mufbluffare era ” välvilja” imponerar inte på oss afrikaner.

%d bloggare gillar detta: