Att veta eller inte veta…

I dagens SvD har Urban Ahlin och Veronica Palm (s) en debattartikel där de avslutar med att de ”hade önskat kraftfulla skrivningar mot dödsstraffet i Carl Bildts artikel – men det är ytterligare ett sakområde där Carl Bildt tycks ­sakna engagemang.

De verkar lyckligt ovetande om att svensk utrikespolitik för omvärlden just nu – efter Genève i går – alldeles säkert upplevs som alldeles speciellt engagerad i just den frågan.

Man skulle tycka att de borde veta den saken. Seriös politik bygger på sakkunskap.

175 Responses to Att veta eller inte veta…

 1. ÖRJAN skriver:

  Urban Ahlin tycker jag är en bra person.

 2. ÖRJAN skriver:

  Ovanstående om Urban Ahlin skrev jag för att se om denna sida censuereras. Ett av mina tidigare inlägg censurerades.

  Jag skrev där att vi vet egentligen ganska lite om vad Carl Bildt gör som utrikesnminister. Tydligen var denna formulering för känslig att ha med på denna sida.

  Om man tar bort inlägg på denna sida visar man inget förtroende för dem som sriver här.

 3. Lars Lindström skriver:

  Carl Bildt är ganska bra på att glida på sanningen, han också.
  http://blogg.expressen.se/lars/entry.jsp?messid=195299

 4. Tilia skriver:

  Och det roliga är att efter bloggdebatten om huruvida det är lämpligt att Carl Bildt skriver blogg, vet ALLA att du gör det och kommer därför att läsa här på sidan om ditt och Sveriges engagemang mot dödsstraffet. Snyggt jobbat!

 5. ÖRJAN skriver:

  Urban Ahlin har rätt i sin formulering. CB har ej yttrat sig kraftfullt i den aktuella frågan.

 6. Karl Person skriver:

  Örjan, du försöker störa debatten genom att komma med orimliga påståenden.

  Håll dig till ämnet istället för att som Urban Ahlin idka personangrepp mot politiker som han ej vill se vid makten.

  Fröken Palm vill bara ha mediaexponering för sin SSU kandidatur.

 7. ÖRJAN skriver:

  Jag ser denna blogg främst som ett forum för de som medverkar med inlägg. Carl Bildt har mig veterligen endast en gång gång in i den diskussion som förs deltagarna emellan.

 8. ÖRJAN skriver:

  ska vara

  …endast en gång gått in…

 9. ÖRJAN skriver:

  Till Karl Persson säger jag

  Vadå hålla sig till ämnet. Det finns inget specifikt ämne här, var och en som deltar med inlägg bestämmer själv självklart vad som ska avhandlas.

  Hålla sig till ämnet… Vi lever inte i en totalitär stat.

 10. Karl Person skriver:

  Örjan är du kanske rent av Urban himself?

  Var så god att läs Bildts tal han höll i går.

  http://www.regeringen.se/sb/d/7417/a/78564

  Delen om dödsstraff.

  ”It is also highly important to move forward with the work to abandon the death penalty all over the world. It is a brutal and vindictive travesty of justice which clearly does not belong in any modern system. It contravenes the very notion of human rights.

  Still, we see it widely applied even today. Widely in Iran and much too much in Iraq. But more than 80 per cent of the total number of executions in the world today take place in China, where a shockingly high number of crimes can lead to the death penalty. This is certainly not in the Olympic spirit.

  The risk of inadequate legal processes leading to the execution of innocent persons is particularly high in repressive regimes where the rule of law does not apply. But even in democratic and law-based societies, errors and discriminatory practices can never be fully ruled out.

  The right of life must never be violated and the death penalty must be universally abolished.”

 11. Mat skriver:

  Ja, det var mig ett svavelosande reply du fick av Kuba :-). Kan iofs också tycka det märkligt att du inte med ett ord nämde USA vare sig med anledning av Guantánamo eller dödsstraff. Å andra sidan är det väl inte politiskt speciellt fördelaktigt att stöta sig med USA och en av dina viktigaste uppgifter som utrikesminister är ju att se till att Sverige hela tiden har ett bra läge rent politiskt.

 12. ÖRJAN skriver:

  Vad jag saknar med denna regering är en riktig drive.

  Var finns entusiasmen, glädjen över att regera.

  Om denna regering vill sitta kvar, krävs nog lite mer krut vad gäller lanseringen av det nya i politiken.

 13. ÖRJAN skriver:

  Vem censurerar denna sida.

  Nyss skrev jag några rader om denna regering.

  Jag skrev att jag tyckte den var utan entusiasm, att det verkade som om det saknades en glädje i själva regerandet.

  Om inlägg tas bort är detta bloggande inget uttryck för ett liberalt samhälle.

  Tydligen ska bara bloggen här utgöra en hyllningskör till Carl Bildt. Kritik tas bort, detär för känsligt.

 14. Gösta Oscarsson skriver:

  Åtta av 13 inlägg är skrivna av ”Örjan”. Blott en notering.

 15. robb skriver:

  Örjan-sörjan sucks.

 16. Rolf Fredriksson skriver:

  Det är ganska intressant att läsa inlägg från sådana som vet och sådana som tror sig veta vad som är sant och vad som är rätt. Politik är ju ingen exakt vetenskap utan man måste ibland hålla tand för tunga för att inte förvärra en situation i synnerhet i länder med egensinniga dikataturer. Att vara i politisk opposition är ju helt riskfritt, man kan framföra vilka åsikter som helst utan att behöva ta ansvar för dem i politiskt sammanhang. Man kan ju till och med bekämpa sina egna förslag. Vi svenskar har ju en egen tro om oss själva att vara väldens samvete och ha lösningar på alla problem. Vi har ju invaggats i den tron och kanske nu upptäcker, inom ramen för EU, att så inte är fallet.

 17. Hansa skriver:

  Stackars Örjan. Du får aldrig komma till tals!
  Och Lars Lindström på Expressen gör reklam för sin (sannolikt ”mogna” i motsats till Carl Bildts ”barnsliga”) lilla blogg.

 18. Matte skriver:

  Angående mänskliga rättigheter så skickade väl Tomas Bodström (och Urban Ahlin?) 2 Egyptier till Egyptien så att de skulle kunna torteras där nere lite, för att få fram lite svar.

 19. Fredrik skriver:

  Örjan

  Det är nog ingen som cesurerar, för då skulle många inlägg tas bort som nu finns med.
  Det är ofta det kan bli fel när man skickar ett inlägg.
  Och om du tänker efter lite, om någon censurerade så borde man väl ta bort de inlägg där du anklagar någon för att censurera annars blir det ju lite konstigt??
  Antingen försvinner det, eller annars hittar du på

 20. Fredrik skriver:

  Örjan

  Om du kikar lite bättre på denna sida sp verkar det som att det inlägg du hänvisar till finns med. Det är ovanför ditt eget.

 21. Karl Person skriver:

  Örjans webbrowser är lika seg som sossarnas politik. Det är ingen som censurerar. Inläggen han talar om finns ju fullt synliga. Såvida datorn ”uppdaterar” sidan.

 22. skriver:

  ”För felfinnaren är okunskap en ovärderlig tillgång.” Gammalt urbanordspråk.

 23. ÖRJAN skriver:

  Till mina kritiker vill jag säga. Jag abdikerar som den flitige morognskribenten. Jag har måste ägna mig åt mitt jobb.

  Det var i alla fal intressant att se att det blev så många reaktioner.

 24. ÖRJAN skriver:

  ska vara

  …den flitige morgonskribenten…

 25. Torsten Johansson skriver:

  Vi tycks ha ett par proffessionella mullvader bland oss.
  Det är inte så mycket att bry sig om. De är bara ute efter att strö törnen och plantera ogräs. Vi kan sätta dom i samma rum som PM Nilson, Lars Lindsröm etc.
  Örjan, tryck på refresh. Kanske hoppar inlägget upp igen. Eller varför ör det bara Du som råkar ut för detta?

 26. Fredrik skriver:

  Örjan

  Borde man inte be om ursäkt när man anklagat någon felaktigt?

 27. Johan Gunnarsson skriver:

  Carl Bildt är till skillnad från diverse utrikespolitiska (s)pråkrör en aktad och seriös politiker som icke skräder sina ord men samtidigt uttalar sig genomtänkt och balanserat. Förvisso till förtret för allsköns vänsterelement världen kring men det tillhör spelets regler.

 28. Anden skriver:

  Lars Lindströms försök att få folk att läsa hans blogg istället för Carl Bildts är ju bara löjeväckande. Han anser sig tydligen för fin för att skriva något här. Däremot vill han tydligen gärna ha in debattörer på sin blogg.

  Lider han av mindervärdeskomplex gentemot Carl Bildt kanske?

  Hur som helst verkar han försöka skapa en vendetta av det. Som journalist är han inte van att människor som han anklagar faktiskt har ett eget forum där de kan försvara sig. Det verkar vara ett faktum som Lars finner ytterst frustrerande.

  Att han sedan gett sig på en gigant som vet hur han skall handskas med journalister av Lars sort verkar få honom att blöda ännu mer.

  Ge dig Lars, den enda du lyckas skada är dig själv. Jag läste din blogg, det är ju bara löjligt. Ingen argumentation, bara lösryckta påståenden av dig. Inget sammanhang. Faktiskt ingenting. Ser mer ut som försök att baktala än tala. Och du skall kalla dig journalist. Suck!

 29. Lars Lindström skriver:

  Hördu Hansa, det är ju Carl Bildt som har valt att kommunicera på det här sättet med sin fanclub och med media Då ska du väl inte klaga på att jag försöker fånga lite av ert stora intresse för utrikespolitik och ge en annan sida av utrikesministern är den dyrkade guden.
  Jag tycker också att det är intressant att se hur mycket kritik Bildts blogg får innehålla.
  Bara ett av mina inlägg stoppat hittills.
  Inte alls dåligt.
  Men nog är det väl pinsamt att Bildt satt i styrelsen när Lundin stoppade tiotals miljoner i Sudanregeringens ficka, samtidigt som samma regering, enligt en FN-rapport som kom i går stod bakom dödandet i Darfur.
  Hade det varit OK om han gjort affärer med Kubas regering på samma sätt?

 30. Lars Lindström skriver:

  Och du, Anden, är det inte intressant att en politiker som säger sig vara så nog med ”sakkunskapen” är så slarvig med sanningen i frågor som gäller sin egen person och verksamhet?

 31. Kachina skriver:

  Anden

  Carl Bildt har ju själv valt att kommunicera med journalister på det här sättet. Tacka Lars Lindström för att han antar inbjudan.

 32. Rolla skriver:

  Hej Carl! Jag är intresserad av hur du ser på Israel/Palestina frågan? Hur ska Sverige agera vad gäller muren? Hur ser Sverige på den palestinska respektive israeliska regeringen? Försöker bilda mig en uppfattning om hur en moderatregering tycker och tänker i frågan. Tänkte att det vore bäst att fråga direkt än att vända mig till någon annan. Hur ska DU arbeta för situationen? Vad ska du bidra med liksom?

  MVH//Rolla

 33. Nitsrek skriver:

  Kan det vara så att Carl Bildts bloggtexter lägger ribban lågt för de kommentarer som följer?

 34. Hansa skriver:

  Lars Lindström: Jag är ateist och dyrkar ingen. Carl Bildt tycker jag är bra, rättfram och intellektuellt hederlig. Att Bildt förbipasserar er som ser smutskastning och misstänkliggörande som en journalistiskt grundprincip fyller mig med stor glädje!

 35. Stig-entreprenören skriver:

  Lundin Oil skulle säkert kunna ha mycket business att göra på Kuba.
  De oljeutvinningsanläggningar man har där är så gamla och rostiga, osar svavel lång väg och utgör säkert en säkerhetsrisk för personalen.

 36. Lars Lindström skriver:

  Hansa, jag upprepar min frågeställning som du och alla andra hopade över:
  Men nog är det väl pinsamt att Bildt satt i styrelsen när Lundin stoppade tiotals miljoner i Sudanregeringens ficka, samtidigt som samma regering, enligt en FN-rapport som kom i går stod bakom dödandet i Darfur.
  Hade det varit OK om han gjort affärer med Kubas regering på samma sätt?

 37. Stig-entreprenören skriver:

  Att göra konstruktiva affärer med folk kan vara till god hjälp i civiliseringsprocessen.

 38. Smålänningen skriver:

  Jag är här av två anledningar: Jag är väldigt intresserad av utrikespolitik, och jag tycker att Carl Bildts åsikter och funderingar är kul att läsa då han i modern tid är den svensk som har klart mest erfarenhet av just utrikespolitik på hög nivå.

  Med det säger jag inte att han alltid gör ett bra jobb, eller att han skulle vara nån Gud.

  Jag är t.ex. kritisk till flatheten mot USA/Guantanamo. Det faktum att människor är frihetsberövade utan fällande dom borde påvisas varje gång vi får chansen, precis som vi en gång var ett av de länder som markerade kraftigast mot apartheid. Det är betydligt viktigare än att markera mot t.ex. Kuba.

  Det Lars Lindström och andra journalister häpnas över är att så få personer egentligen bryr sig om Carl Bildt engagemang i styrelser under en tid då han var entledigad från politiska uppdrag. Flertalet svenskars pensionspengar kan också stötta sådana verksamheter världen över, kanske även mina (för vem kan man lita på?). Det är hemskt i sig, men inget som på något sätt avgör mina tankar om hur dugligt jobb Carl Bildt utför just nu.

  Så vill Lindström m.fl. vinna respekt hos utrikespolitiskt intresserade så är det nog en fördel om man satsar på utrikespolitik och inte jagar livet ur sig för att hitta skandaler om privatpersonen Carl Bildt. Ändra riktningen på missilen, och målet blir ett annat. Kanske kan ni då återvinna den respekt som många läsare (inkl mig) tappat.

 39. Matte skriver:

  Lars Lindström: Som Carl Bildt noterade i sitt tal om mänskliga rättigheter så avrättas 80% av alla människor i världen i Kina. Hur ska man hantera Kina kontra Sudan vad gäller att bygga upp en ekonomi och handelsutbyte etc. Jag tror dessutom att bojkott av länder som t ex Cuba har haft motsatt effekt som du förespråkar. Om inte Carl Bildt varit engagerad i frågan så skulle säkert de flesta vara ointresserade av Sudan. Så det är väl positivt att han sätter ljuset på Sudan, och att svenska journalister skriver mycket om problematiken.

 40. Anden skriver:

  Lars Lindström, du tillhör den tredje statsmakten. Du skall granska politiker och makten. DU om någon borde vara noga med sanningen. Om du inte är det faller hela er trovärdighet. OM du skulle ha rätt är alltså, enligt dig, du och Carl Bildt lika goda kålsupare?

  Du har inte lyckats beslå honom med att göra något olagligt. Och då har du verkligen försökt.

  Affärer med Kuba? Ja, det vore väl något att gräva i, vilka företag gör affärer med Kuba, Vitryssland, Nordkorea, Iran, Kina etc.

  Är ditt budskap att alla som gör affärer med icke demokratiska stater gör fel och borde fördömas? Volvo, Scania, Astra, Ericsson… räcker det?

  Det är ju tusentals företag, inkluderat svenska staten, som gör affärer med diktaturer. Allt från Palmes Sverige till idag. Det är så uppenbart att du flyger fram med en kollosal dubbelmoral. Du är inte ute efter vad som är rätt, du är ute efter Carl Bildt.

  Som journalist borde du försöka rapportera och/eller gräva fram sanningar. Och så neutralt som möjligt presentera fakta. DU ägnar dig inte åt fakta DU ägnar dig åt vendetta.

  Du försöker misstänkliggöra med en massa (fabricerade?) indicier. Du försöker få det att framstå som att det finns rök, och därför eld.

  Det är mycket fula knep som möjligvis hör hemma i en amerikansk valrörelse av sämsta sort. Inte i en större svensk tidning, och inte hos en (före detta) välrenomerad journalist.

 41. Sabina skriver:

  Jag antar att du måste vara otroligt trött på att höra den här frågan, men jag tänker ställa den ändå eftersom jag har tänkt väldigt mycket på ramaskriet i media om ditt bloggande. Och nej, jag är ingen journalist eller något liknande.

  Jag läser din blogg dagligen och är en av många som verkligen uppskatttar den.
  För mig känns ditt bloggande uppriktigt, engagerat och upplysande. Det visar även att Sverige har en utrikesminister som, tillskillnad ifrån tidigare och många andra ministrar, upplyser allmänheten om vad man faktiskt gör och har ansvar för som utrikesminister. (Är det inte lite ironiskt att man nästan bara hör talas om de flesta ministrarna när det gäller olika galor/event, exempelvis Nobelfesten?). Ditt bloggande är för mig ett enkelt sätt få reda på vad vår utrikesminister, samt partiet, som jag har varit med och röstat fram gör om dagarna.

  Det är med bakgrund av uppriktighet, engagemang och upplysning som jag undrar hur du, Carl Bildt, skiljer mellan just Carl Bilt och Utrikesministern. Jag vet, du har fått frågan hundra gånger och svaret finns säkert nedskrivet, och lika många gånger förvrängt.
  Är Carl Bildt och Utrikesministern en och samma person, eller finns det en skillnad någongång? Ser vi läsare av din blogg båda sidor eller bara en av er?
  Förstår du min fråga? Jag är inte världsbäst på att formulera mig, men det här är i alla fall ett försök.

  Lycka till med framtiden, det är underbart med blått styre!

  Mvh Sabina Gunnarsson

 42. Karl Person skriver:

  Det är faktiskt rätt märkligt hur media har ignorerat de mångmiljardbelopp i vapenexport som de rödgröna har godkänt till världens diktaturer. Att SAAB är styrt av gamla S-toppar är kanske en anledning.

 43. Hansa skriver:

  Lars Lindström: Du börjar alltmer likna Don Quixotes vapendragare Sancho Panza.

 44. Kachina skriver:

  Smålänningen

  Att äga aktier i en fond och att som ägare sitta i styrelsen för bolaget eller fonden, är två vitt skilda saker. I det ena fallet har du köpt en lott, i det andra fallet har du ”gift dig med bolaget”. På den nivån fungerar det som i maffian. Det finns bara en väg in och ingen väg ut, än den som går sju fot under jord.

  Du kan lämna styrelsen, men du kan aldrig lämna lojaliteten mot nätverket. Bildts politiska trovärdighet är allvarligt naggad i kanten. Jag trodde han skulle kunna fungera som utrikesminister, låta Eliasson ta Darfur och någon annan ta frågan om kurderna. Men, efter att ha fått höra gårdagens tal visar det sig att lijaliteten mot det privata nätverket är större än lojaliteten mot landet.

  Carl, det är kört nu. Det där håller inte. Vår utrikesminister skall representera svanska folket, inte vara springpojke åt republikanerna.

 45. Hansa skriver:

  Kachina: Du påminner starkt om självaste Don Quixote!

 46. Stig-entreprenören skriver:

  Många bolagsstyrelser skulle må bra av en världsvan och erfaren rådgivare, som inte sätter sig där för några kronor utan har betydligt högre syften.
  Det är också säkert lärorikt att se hur världen fungerar ”inifrån” ett företagsperspektiv.
  En fruktbar symbios som borde kunna få fler efterföljare.
  Världen kan på detta pragmatiska sätt förbättras avsevärt, och det vore väl inte så illa?

 47. Stig-entreprenören skriver:

  Kan någon i nätverket hitta en styrelseplats åt Kachina?

 48. Anden skriver:

  Lars Lindström skriver: ”Men nog är det väl pinsamt att Bildt satt i styrelsen när Lundin stoppade tiotals miljoner i Sudanregeringens ficka, samtidigt som samma regering, enligt en FN-rapport som kom i går stod bakom dödandet i Darfur.”

  Sverigen sålde vapen, lastbilar, kemikalier, telefoner ja vad som helst till Jugoslavien, Sovjet, Rumänien. Idag säljer vi samma varor till andra diktaturer. Alltså inget konstig med att en företrädare för näringslivet gör affärer där det är lagligt att så göra.

  Att de ”stoppat pengar i sudan regeringens ficka” är en medveten formulering från dig för att få det att verka som de mutat någon. Vilket du inte har minsta bevis för. Sålunda ägnar du dig bara åt försök till förtal.

  Om du sedan bemödat dig till att förstå Carl Bildts ideologi hade du vetat att en moderat anser att det är betydligt mer effektivt att hjälpa u-länder genom att främja deras handel, istället för bidrag. Carl Bildt förljer sålunda helt och hållet sin etik och moral som han öppet stått för i alla år.

  Om du sedan ser till realiteter så har Carl Bildt rätt. Vad är det som skapat välståndet i Kina och resten av asien? Jo, investeringar, handel och marknadsekonomi.

  Att ge sig in i Sudan och göra affärer torde med facit i hand hjälpa landet att komma ur fattigdom och elände. Vi borde alltså uppmuntra svenska företag att ge sig in där och bygga upp landets ekonomi.

  Sedan borde givetvis FN ge sig in i Sudan och stoppa illdåden, men det är knappast Carl Bildts fel att så inte skett. Eller skall du belasta honom med också?

 49. Anden skriver:

  Jag missade en uppenbar sak. Lars Lindström skriver: “Men nog är det väl pinsamt att Bildt satt i styrelsen när Lundin stoppade tiotals miljoner i Sudanregeringens ficka, samtidigt som samma regering, enligt en FN-rapport som kom i går stod bakom dödandet i Darfur.”

  Precis. Kan du förstå skillnaden i tempus? Dåtid och nutid? Om rapporten kom igår, hur skulle någon kunnat agerat efter den för flera år sedan?

  Alltså: Detta citat är bara korkat och motsägelsefullt. Det är så uppenbart att du enbart är ute efter att snärja, och så fastnar du hela tiden själv i snaran. Sorgligt.

 50. Kachina skriver:

  Jag har länge funderat på kärnan i Carl Bildts ideologi. Om du anden har mandat att säga vad han står för, anser jag det anmärkningsvärt att man ser folkmord som ett sätt att få landet ur fattigdom och elände. Iofs, bekräftar du på detta sätta ”nazi-tråden” in till IDU, som är Bildts nätverk. Hitler menade även han att folkmord på judar skulle få landet ur fattigdom och elände. På samma sätt gar dödspatrullerna i Latinamerika.

  När kommer dödspatrullerna hit? Fattigdomen och eländet i Sverige orsakas ju av pensionärer, sjuka och arbetslösa. Tack, det var bra att du förklarade kärnan i Carls ideologi.

 51. Jörgen skriver:

  Expressens sista dödsryckning: Först tar man heder och ära av Bildt för att han har en blogg. Nu är plötsligt Lars Lindström inne med flera inlägg och skräpar ner denna blogg. Byt ut alla übermensch på Expressen!

 52. Leif H skriver:

  Följer dagligen Carl Bildts blogg. Bra info. Bred info. Får mig att idka självstudier i andra media.
  Läser mycket sällan desinformationen i Expressen.

 53. Hansa skriver:

  Kachina: Jag tycker att du hyser en alltför stor respekt för din egen analytiska förmåga när den i själva verket är ganska ordinär. Sen gillar du konspirationsteoretiska resonemang alldeles för mycket. Sluta nu e du bussi.

 54. Fredrik skriver:

  Kachina

  Det är väl knappast Carl Bildts fel och moderaterna att de slår ihjäl varandra i Sudan?
  Sen undrar jag, tycker du verkligen att arbetslösa, pensionärer och sjuka ska ha samma lön som om de arbetar? Vad är det då för vits att arbeta. Ta lite karens och håva sen in pengar ändå? Jag känner många som inte vill ha ett jobb för det är bättre att stämpla och jobba lite svart.

 55. Magnus Campler skriver:

  Jag tror nog att Kachina är en psudonym för Lars Lindström…. Alternativt Pol Pots barnbarn.

  ” I din bubbla kommer den nya luften aldrig in, sluta dröm om en döende utopi, sträck fram handen, känn, skapa kontakt med realiteten utanför, väggen är tunn om man vågar se istället för blunda…”

 56. megafånen skriver:

  Lars Lindström, din fråga var: ”Men nog är det väl pinsamt att Bildt satt i styrelsen när Lundin stoppade tiotals miljoner i Sudanregeringens ficka, samtidigt som samma regering, enligt en FN-rapport som kom i går stod bakom dödandet i Darfur.
  Hade det varit OK om han gjort affärer med Kubas regering på samma sätt?”
  Mitt svar som läsare av Bildts blogg är:
  Visst är det det. Det tal han så stolt rapporterar om, att det har retat upp cubanerna, låter bara som tomma ord med det i minne. Självklart kan inte Carl göra affärer med Cuba, vad tror du USA skulle säga då?

 57. Kachina skriver:

  Fredrik

  ”Sen undrar jag, tycker du verkligen att arbetslösa, pensionärer och sjuka ska ha samma lön som om de arbetar?”

  Sjuka har 80% och arbetslösa och pensionärer numera 60% av lönen. En långvarig sjukdom skall inte innebära att du måste bryta upp från ett hem till ett billigare, under pågående sjukdom. Det är vad vi försäkrat oss mot. Pensionärer kan måhända anpassa sig till de försämrade villkor som kom efter bank- och valutakrisen. En arbetslös med tre skolbarn hamnar ofelbart i en underklass det blir mycket svårt att ta sig ur.

 58. Fredrik skriver:

  Kachina

  Du behöver inte förklara för mig vad man har i ersättning.
  Vad jag påpekade var att enligt dig verkar det som om de ska ha full lön.
  Vill man ha det så kan man ev ta en försäkring.
  Sen har arbetslösa 80% av lönen.
  Är du arbetslös och har 3 skolbarn får du barnbidrag och antagligen också hyresbidrag.

 59. Kachina skriver:

  Nej, jag har aldrig menat att man skall ha lika mycket när man är sjuk eller arbetslös. Det har man inte heller haft, men 60% är helt i linje med IDU: syn på hur samhälle skall formas. En liten klick Superiors ovanpå Inferiors,….som skattar till infrastrukturen men har inte råd att nyttja. Samtliga av Allianzens förslag till åtgärder följer IDU:s linje. Med den politiken får vårt land samma struktur som länderna i Latinamerika.

 60. Fredrik skriver:

  Kachina

  A-kassan ersättning motsvarar lägstalön inom de flesta avtalsområden.
  Det är rimligt tycker jag.
  Om man vill ha mer så kan man försäkra sig för det.

 61. Smålänningen skriver:

  Kachina: Vi kan diskutera hur en styrelse fungerar egentligen, men du verkar ha din uppfattning klar ändå. Tur att den inte delas av så många fler människor än så :)

  Nu håller du m.fl. på att förstöra mitt intresse för den här bloggen genom att diskutera helt irrelevanta saker. Förmodligen för att ni är desperata människor som gör allt för att synas. Låt oss diskutera det som Carl skriver om istället i våra kommentarer, saker får ett sammanhang då och bloggen blir intressantare!

 62. Anden skriver:

  Kachina har verkligen svårt att både läsa innantill och förstå dess innebörd. Normalbegåvad är du inte, även om du vill påstå det.

  Eller så är du bara falsk.

  Inte någonstans har jag skrivit att Carl Bildt är för folkmord. Jag har sagt att han, i egenskap av moderat, är för tanken att marknadsekonomi skall skapa välstånd och lyfta fattiga länder ur sitt elände.

  Därvidlag är denna teori också bevisad då det är just denna marknadsekonomi som skapat välståndet i Asien, inte socialistdiktaturerna.

  Tack Kachina för möjligheten att upprepa detta faktum, marknadsekonomins segertåg över världen visavi din älskade fattigdomsskapande socialism.

 63. Anden skriver:

  Smålänningen, att förstöra och förtala och förvirra och provocera är precis skälet till varför Kachina finns här.

  Han (jag väljer hankön) är beroende av skattemedel för sitt uppehälle och kämpar därför med näbbar och klor för att få mer pengar ur skattebetalarna. Han kämpar helt i egen intresse. Han förtalar och föraktar.

  Han är extremsocialist som tycker att allt som luktar skattesänkning är livärdigt med nazism.

  Jag skall ta rådet jag fick tidigare. Låt honom inte få så mycket luft som han får med sina provokationer. Vi svara honom i all i all välmening för att försöka förklara varför han har så mycket otur när han försöker tänka. Men, det är genom att vi svara på hans svammel som han får utrymme.

  Så länge han svamlar och ljuger och spelar korkad, låt honom hållas. för sig själv.

 64. Kachina skriver:

  Så här sade du:

  ”Att ge sig in i Sudan och göra affärer torde med facit i hand hjälpa landet att komma ur fattigdom och elände. Vi borde alltså uppmuntra svenska företag att ge sig in där och bygga upp landets ekonomi.”

  Av det facit vi ser idag har landets ekonomi ännu inte byggts upp. Lundin Oils pengar används i första hand till att göra sig av med icke önskvärda människor. Det är tydligen första åtgärden i landets uppbyggnad av ekonomi och välfärd. Vi får väl se vad som händer när det dödat alla de vill bli av med.

  Kinas och Sydostasiens framgångssaga har en baksida. Arbetslägren,…..i princip slavläger. Men det är som jag säger. Marknadsliberal kapitalism och konservativ politik (repub. och moderat) bygger på ett samhälle för Superiors som tar sin näring ur The Inferiors. I över hundra år har den modellen verkat i Latinamerika. Du ser resultatet.

  Funderar på en sak. Varför var hakkorset med i demonstrationen mot Bush i Brasilien?
  Kanske känner brasilianarna till sambandet?

 65. Fredrik skriver:

  Kachina

  Så du menar på fullt allvar att de i Sudan som gör sig av med icke önskvärda personer inte hade kunnat göra det ifall Lundin inte investerat pengar i oljan?
  De hade säkert inga vapen innan?

  Att många länder i Sydostasien har vad du kallar arbetsläger skulle bero på kapitalismen är helt fel.
  Det hade de innan också, liksom Cuba har med sina cigarrfabriker.

  Så att någon i Brasilien jämför Bush med Hitler tyder på att han är lika med Hitler??
  Det måste innebära att om jag jämför dig med Stalin så är det sant?

 66. Hansa skriver:

  Fredrik: Kachina är inte synonym med Stalin! Jag vidhåller att han kan liknas vid Don Quixote. En ganska tragikomisk figur.

 67. Kachina skriver:

  Nej, Anden. Jag är inte helt beroende av skattemedel för min försörjning. Jag har även privata pensionsförsäkringar. Men, vad menar du. Vi som jobbat ett helt liv och betalt alla försäkringar och avgifter.. Skall vi inte få lyfta dem när vi går i pension? Skall vi inte få försvara dess värde? Det var ju ovanligt tyst när det försvann 400 miljarder av våra inbetalda medel till att betala bank- och valutakrisen. Ovanligt tyst när Skandia gjorde av med 30 miljarder av våra pensioner, till bonus åt direktörer här och i USA.

  Kräver du att vi skall sitta tysta medan ni plundrar det vi samlat i ladorna.

  Var har känslan för ”fair play” tagit vägen. När ”du” sov på dagis, var det jag som betalade för dig. När ”du” fick din utbildning, var det ”jag” som betalade för dig. När ”du” låg hemma i feber den där veckan, var det ”jag” som betalade för dig. Skall du inte återgälda något av det?

  Nej, jag förstår att det är glömt. Det hormonstinna lejonet har skapat ett eget revir och känner sig stark. Han har andra som vaktar bytet medan han sover. Var och en reder sig själv. Men det finns giftiga taggar på savannen, hans tankeförmåga räcker inte till för att förstå att han kan bli sjuk, eller att bytesdjuren kan välja ett annat område att beta i nästa säsong.

  Det är en kort beskrivning av den konservativa och primitiva politik som kännetecknar IDU och deras medlemmar.

  (Fy tusan vad jag ångrar att jag hjälpte dig växa upp)

 68. Fredrik skriver:

  Kachina

  Och vart försvann de där miljarderna som vi satt in i de s.k löntagarfonderna som sossarna skapade?

 69. Fredrik skriver:

  Man får väl anta att SÄPO vid det här laget undersökt vilka krafter som står bakom Kachina…

 70. Fredrik skriver:

  Kachina

  Och på tal om det. I alla kommunistdiktaturer där miljarderna försvinner ner i de styrandes fickor

 71. Fredrik skriver:

  Det där med Säpo är en annan Fredrik

 72. Lars Lindström skriver:

  Anden.
  Du verkar inte ha läst en enda av de internationella rapporter som säger att oljebolagens pengar, alltså t ex Lundins, har använts för att rusta upp mililärbudgeten med hundratals miljoner kronor, och att oljemiljonerna finansierat morden på ett par hundratusen människor i Darfur.
  Det sambandet har varit känt länge. Men Carl Bildt blundade, träffade Sudans regering och hjälpte Lundin att finansiera morden i Darfur.
  Sedan måste jag säga att är det roligt med alla dessa kommentarer som går ut på att den som gör inlägg som är kritiska ska hålla sig borta.
  Ni villl verkligen att det här ska vara en klubb för beundrare. Och jag, mitt dumma nöt, som trodde att det var debatt det handlade om. Förlåt mig. Jag ska genast lämna The Carl Bildt Fan Club och återvända till den riktiga världen.

 73. Kachina skriver:

  Fredrik

  Vet inte vart de tog vägen. Upplys mig.

  Inte ids SÄPO undersöka något om mig inte. Annars, vill det veta nå’t, är det bara de slår en signal.

 74. Utlandssvensk skriver:

  En kort fråga varför behöver man ”logga” in for att kommentera på (S)Eexpressens bloggsidor och tidningens kommentarspår? Kan det ha att göra med viljan att censurera eller handlar det helt enkelt om åsiktsregistrering? Vill (S)Expressen få tillbaka någon trovärdighet så får dom nog släppa forumet fritt! Men det går ju inte för då tappar dom ju sitt ”informationsmonopol”

 75. Fredrik skriver:

  Lars Lindström

  Du menar på fullaste allvar att om de inte fått in pengar för sin olja så hade de inte kunnat ta ihjäl sina meningsmotståndare.
  Vilket skitsnack.

 76. Torsten Johansson skriver:

  Nu börjar Kachina visa sitt rätta jag. Trodde först att han var en mullvad.
  Nej, såna tankar kan endast komma från någon som misslyckats kapitalt och nu låter sin frustration gå ut över de som verkligen bygger upp vårt samhälle.
  Vi behöver inga extra törnen på vår väg.

 77. stefan skriver:

  UTARMNING! Det har mycket snart utkristalliserats en Bloggande Krets, som uppenbarligen har all tid i världen att befolka, tapetsera (vanligen i en riktning, natürlich) och skapa en debatt i debatten – på denna blogg har vi psedonymen ”Kachina” som en utmärk exempel. Det ”offentliga samtalet” har blivit små dialoger mellan mer eller professionella tyckare…. Är Ni pensionerade (och ”byggde detta land”) allihop? – eller sitter Ni på redaktioner eller politiska kanslier och vill nypas lite? Då fler av Er använder reply-forumet till interna debatter med inlägg på inlägg, under förment neutrala idiom, är det inte mer rakryggat att maila vandra direkt och föra den, understundom intellektuellt undermåliga, debatten eye yo eye så att säga. Ordet och utrymmer är fritt – förvisso – men publiken lämnar till slut salongen eftersom det är mångfalden och olika synsätt som intresserar, inte ett fåtal som knabbas i offentlighet…. suck.

 78. Karin skriver:

  Lars Lindström

  Gör inte det! Stanna kvar. Jag är själv möjligtvis en av de som tillhör CB fan club, men det som gör den här sidan värd att läsa är just alla olikas uppfattningar om CB:s affärer och politik. Jag vet redan vart jag står i min relation till den borgliga politiken och behöver inte bli mer övertygad. Dock ger tex journalistvärldens granskning av CB ytterligare en dimension att ta ställning till.

 79. Karin skriver:

  Och till er andra, sluta med personangreppen, det är så oerhört tröttsamt. Jag kan också ha synpunkter på tex Kachinas åsikter, formuleringar och liknelser, men vi behöver både ”plus” och ”minus”!

 80. Torsten Johansson skriver:

  Lars Lindström, är detta den riktiga världen?
  http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1013160,00.html

 81. Fredrik skriver:

  Jag tycker det är mest Kachina som håller på med personliga påhopp.
  Vi andra begriper ju inget heter det ju

 82. riksha skriver:

  Verkligen fascinerande att en Expressenreporter sitter på Carl Bildts blogg och försöker driva opinion. Det säljer väl inga lösnummer?

 83. Göteborgare skriver:

  Mitt förslag är att alla bara ignorerar alla inlägg som skickas av Kachina eller är av liknande karaktär. Det Kachina skriver är meningslöst svammel. Det förstör för bloggen. Nästan så man skulle rekommendera Carl att stänga ner möjligheten att kommentera för att få lite mer avstånd till folk som Kachina.

 84. Johan skriver:

  Det här är en intressant blogg att läsa, även om debatten bland kommentarerna inte alltid håller sig till ämnet.
  Lars Lindström: Kan du inte länka, eller uppge namn på de rapporter du hänvisar till? Eller är det kanske bättre om Expressen behåller informationsmonopolet i den frågan? :)
  Sedan kan jag inte kommentera din blogg utan får bara felmeddelande. Varför? Om du vet kan du väl lägga ut info om hur jag ska gå tillväga.

 85. Kachina skriver:

  Torsten Johansson

  Tala om torftiga argument. Ja, jag har både lyckats och misslyckats. Så är det nog för alla. Den där länken du gav L.L.? Vad har det med Bildts oförmåga att kritisera USA och Lundin Oils delaktighet i folkmorden i Darfur att göra? Det var Anden som tog upp frågan om investeringar som ger välstån i fattiga länder, och nämnde Darfur. Landet har inte sett någon välfärd utav investeringarna utan upplever ett folkmord. Jag var liksom tvungen påpeka det, att hans påstående inte stämmer.

  Stefan och Gbg

  Ni försöker tydligen skapa en debatt i en tunnel, genom att begränsa antalet som får finnas i tunneln. Det är utmärkt att ni ignorerar mina inlägg. Andra läser och jag gillar inte att bli motsagt. Ni får så gärna vara tysta.

 86. stockholmaren skriver:

  … emotsagd…

  ska det väl vara

 87. Bengt Eriksson skriver:

  Hej Carl,

  Bara en liten fråga – när sover du? Och hur orkar du, du måste ha en bra fysik även om du väl knappast har tid för någon form av träning?
  Bra gener antar jag!

 88. Valdemar Atterdag skriver:

  Inte ointressant att läsa Carl Bildts blogg och en del av de inlägg som förekommer. Att denna blogg härtill har väckt sådan uppståndelse är väl något förvånande. Men Bildt har aldrig varit rädd att dra eld på sig. Olof Palme påstod för länge sedan att CB var en säkerhetsrisk (undrar om inte någon nu får vatten på sin kvarn), när hag tog egna utrikespolitiska kontakter som riksdagsman. Risken kunde inte beläggas, påståendet var mer av det populistiska slaget. Som regeringschef 1991-94 blev det, med de uppblommande ekonomiska kriserna, nog mer än vad de flesta skulle ha orkat med. Dåvarande arbetsmarknadsministern berättade hur arbetslöshetsvarslen stod som spön i backen. Vad CB aldrig behövde göra under denna tid var (med ett senmodernt ord) en pudel. Sannolikt retade det många, och ett rykte säger att man bland storstadens journalister gjorde allt för att försöka få CB ur fattningen. Jag tror att det är en viss (inte hela) del av förklaringen till att CB under den första regeringstiden denna period har blivit ansatt. Visst kunde saker och ting ha skötts bättre av Bildt. Ingen tvingar någon att ta emot optioner från Vostok Nafta, men det hade väl varit mer rättframt att säga: ”Det är 5 (?) mille som jag nu så gott som har knogat ihop, jag tycker att det skulle sitta fint med dessa pengar!” Knappast någon skulle ha invänt. Men CBs främsta kännetecken är inte ödmjukhet. Kommer någon med en felaktighet, blir personen rättad, inte alltid så ödmjukt, som sagt. Många retar sig på detta, men förmodligen är det fler som roas. Politiken kan, som i dylika fall, ha ett underhållningsvärde.
  En annan aspekt på regeringsskifte liksom CBs position. Tiden efter valet är i ett avseende nästan en upprepning av tiden efter regeringsskiftet 1976. Det var då som Marita Ulvskog tyckte sig vara utsatt för en statskupp, så verklighetsfrämmande upplevde hon det. Skillnaden då mot nu var att ekonomin var mycket på fallrepet (liksom 1991). 1975 hade Statens Industriverk i en rapport framhållit varvsnäringen som en av Sveriges bästa framtidsbranscher. Vi vet ju hur det gick, tre-fyra år senare var det mesta borta. Nu är ekonomin OK, arbetslösheten minskar varje vecka, fler i jobb, produktiviteten stiger. Och här tror jag att statskuppssyndromet underhand har gett sig till känna något. Vad skall man nu skälla på? Något så riktigt konkret finns inte, sålunda måste man blåsa upp, ofta påhittade eller uppförstorade, företeelser. Det verkar som om många har fyllts av ett obändigt raseri, nästan vansinne, över att andra har tagit den politiska makten, samtidigt som Sverigre går bra. (Hade det som de två senaste gångerna gått utför, hade man sannolikt bidat sin tid.) Hit hör väl också debattartikeln i dagens SvD, man försöker hitta allt möjligt som just då inte har sagts, och griper efter dylika halmstrån.
  Till det som man också retar sig på hör förändringar av försäkringssystemen, vilket är något paradoxalt. Fyra politiska partier går till val på en plattform som bland annat omfattar dessa förändringar. Man får folkets mandat och drar igång. Vilket enormt liv det blir! De oppositionella protesterar- i och för sig med all rätt – men regeringens mandat är faktiskt att göra det man lovat. Och en hel del annat har gjorts eller är på väg. (Ungefär: Ni får driva vilken politik ni vill, bara det är den här politiken!) Regeringsskifte är sunt i en demokrati, de som tvivlar bör ta sig en extra fcunderare.
  Som många andra har gett uttryck för delar jag uppfattningen att CB är ytterst lämplig som chef för UD. (Se till att sköta jobbet perfekt, även om det finns en kvinna i samma departement som också är högst kompetent!!) Men vad som behöver bli bättre i regeringen är en generell offensiv inställning. Det ovannämnda rabaldret om a-kassa och försäkringar hade aldrig behövt bli så omfattande om Reinfeldt hade gripit in i ett tidigt skede. Nu fick Littorin bära hundhuvudet ensam, vilket var fel. Stå i stället upp för varandra när det behövs, som en kvinna och en man.
  Carl Bildt, Du hade ord om Dig att vara en uppskattad regeringschef 1991-1994, bland annat genom att Du höll statsråden om ryggen. Uppmuntra Reinfeldt att göra det samma.

  Valdemar

 89. Torsten Johansson skriver:

  Kachina, mitt svar till LL relaterades till sista meningen i hans senaste inlägg
  För övrigt går din kritik fram som en lie i en rosenrabatt.

 90. Donna von RumsHell skriver:

  Lite om Ryssland och mänskliga rättigheter före Putin:

  http://www.forbes.com/free_forbes/1996/1230/5815090a.html
  ……..
  Why did the police fail to follow up? Possibly because they were afraid of where the trail would lead if they looked too closely. In Russia today gangsters thumb their noses at the police because they have protection from the very top.

  And the gangsters, in turn, are often necessary for the men at the top. Such is the Russian business environment today that the men at the top often have use for the shadowy army of killers and thugs who work further down in the scale of corruption, running prostitutes and protection rackets. The old KGB, a gangster outfit itself, used to call this side of things ”wet affairs.” Every large business in Russia today has its own department of wet affairs.

  Me, a gangster? Berezovsky is quick to take the moral high ground. ”The Western press portrays Russia unfairly,” he says. ”Russian business is not synonymous with the Mafia.”; But isn’t the government powerless to bring any of the thousands of mobsters to justice? Oh, yes, says Berezovsky, but don’t blame him. ”In the government,” he says, ”there are many people who are criminals themselves.”

  …….

  Och nu försöker exil ryssar gnälla som dåliga imitatörer av Mertin Luther King om Ryssland …..chutzpah!
  ……
  In a sense we’ve come to our nation’s capital to cash a check. When the architects of our republic wrote the magnificent words of the Constitution and the Declaration of Independence, they were signing a promissory note to which every American was to fall heir. This note was a promise that all men, yes, black men as well as white men, would be guaranteed the ”unalienable Rights” of ”Life, Liberty and the pursuit of Happiness.” It is obvious today that America has defaulted on this promissory note, insofar as her citizens of color are concerned. Instead of honoring this sacred obligation, America has given the Negro people a bad check, a check which has come back marked ”insufficient funds.”

  But we refuse to believe that the bank of justice is bankrupt. We refuse to believe that there are insufficient funds in the great vaults of opportunity of this nation. And so, we’ve come to cash this check, a check that will give us upon demand the riches of freedom and the security of justice.
  ….

  http://www.americanrhetoric.com/speeches/mlkihaveadream.htm

 91. stockholmaren skriver:

  Marita formulerade känsklan av statskupp 1991.

 92. stockholmaren skriver:

  Under Bildts tid som statsminister drog landet på sig en enorm statsskuld, som vi fortfarande har.

  Under samme Bildts regeringstid skjöt räntan upp i fantasifullatal, Bengt Dennis Johansson var ju som bekant riksbankschef.

  Arbetslösheten skjöt i höjden.

 93. Kachina skriver:

  Valdemar.

  ”Som många andra har gett uttryck för delar jag uppfattningen att CB är ytterst lämplig som chef för UD.”

  Ja, av de som finns att tillgå är han den bästa. Det som saknas är en ”rak rygg” och en kraftig reprimand mot USA.

  Vi, världen, tolererar inte försvinnanden och hemliga fängelser. Det är Carls uppgift att säga det.

 94. stockholmaren skriver:

  till signaturen Atterdag

  Den här regeringen vi fått är en mycket lam regering.

  Jämför den offensive Palme, den energisker Ingvar Carlsson eller den charmfulle ekonomiske saneraren Göran Persson i Stjärnhov med dagens gäng.

  Oavsett vad man röstade på, det är ingen tvekan att de bortgerliga har mycket att lära av socialdemokraterna vad gäller offenstivt ledarskap.

  Reinfeldt bör le något mera, vara mer på hugget, och om det tar emot- varför inte låta hans hustru Filippa ta över regeringsrodret. Jag saäger detta med risk för att skapa dissonans i äktenskapet mellan Fredrik och Filippa.

  Det måste till mer go i regeringsutövandet.

 95. Gösta Oscarsson skriver:

  Instämmer till 100 % med detta. Förtjänar att sägas en extra gång. Tycker

  Gösta Oscarsson

  UTARMNING! Det har mycket snart utkristalliserats en Bloggande Krets, som uppenbarligen har all tid i världen att befolka, tapetsera (vanligen i en riktning, natürlich) och skapa en debatt i debatten – på denna blogg har vi psedonymen “Kachina” som en utmärk exempel. Det “offentliga samtalet” har blivit små dialoger mellan mer eller professionella tyckare…. Är Ni pensionerade (och “byggde detta land”) allihop? – eller sitter Ni på redaktioner eller politiska kanslier och vill nypas lite? Då fler av Er använder reply-forumet till interna debatter med inlägg på inlägg, under förment neutrala idiom, är det inte mer rakryggat att maila vandra direkt och föra den, understundom intellektuellt undermåliga, debatten eye yo eye så att säga. Ordet och utrymmer är fritt – förvisso – men publiken lämnar till slut salongen eftersom det är mångfalden och olika synsätt som intresserar, inte ett fåtal som knabbas i offentlighet…. suck.

 96. Torsten Johansson skriver:

  Stockholmaren, jämför Du offensivt ledarskap mellan Carl Bildt och Laila Freivald???

 97. Arson skriver:

  Kachina: Som i princip alla socialister så anser du att det är DIN uppfattning om världen som är den enda riktiga, och gör inte regeringen som DU vill så ”saknas en rak rygg” och andra uttryck som t.ex. ”Vi, världen etc ” tyder på precis samma inställning som maktens män i gamla Sovjet hade, du vet, de som i princip delar din syn på hur saker och ting ska skötas. Vet du vad, det fungerar inte. Du och dina gelikar sätter INTE agendan, och det är de flesta av oss glada för, för isåfall hade vi snart nog blivit förpassade till gruvan i Kiruna eller motsvarande. Satsa på att bli utrikesminister själv och sluta gnäll, läs på en aning.

 98. stockholmaren skriver:

  Kachina har självklart rätt i detta med underskottet på kritik av USA.

  Om sådan levererades stärker detta självklart regeringen. Opinionsläget förbättras för de borgerliga, men sådan fantasifullhet äger inte denna regering.

  Men kanske har vi fel utrikesminister, vi får vänta tills s får regeringsmakten igen. Den kunnige Urban Ahlin blir då ny utrikesminister.

  Mitt tips är att detta sker inom ett år – jag tror på regeringskris.

  Folkpartiet har usla opinionssiffror och riskerar att hamna under 4 procentsspärren.

  Fp kommer skapa denna regeringskris.

 99. Stefan L skriver:

  Lindström. Det är faktiskt lite fascinerande att se en Expressen-journalist som rör sig med moraliska argument så som du gör. Man blir lite yr.

  En fråga Lindström. Såvitt jag förstår säljer svensk verkstadsindustri mycket av sin produktion till den grymma diktaturen Kina och har även fabriker där. Ericssson, ABB, SKF, Electrolux mm. Är dessa företagsledningar per definition omoraliska? Är människor som äger aktier i dessa bolag eller indirekt via fonder omoraliska? Bör svenska pensions- och ap-fonder avstå från att finansiera Ericsson som med ditt sätt att resonera understödjer och är ”kompisar” med den kinesiska diktaturen? Är bojkott eller frysta affärstransaktioner alltid det rätta sättet att handskas med diktaturer?

  Fundera också en stund över varför det är så att era argument inte bitit bättre än dom gjort, och försök komma på en annan förklaring än att folk som inte håller med dig i allmänhet skulle vara förblindade av någon sorts okritisk Carl Bildt-kult.

 100. Donna von RumsHell skriver:

  Mera om Klebnikov…

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A45364-2004Jul12.html

  Att notera är också att Politskovaya var på ”friendly footing” med flera av exil Ryssarna, att hon hade amerikanskt medborgarskap (dotter till en diplomat) och ”borde begripit bättre”. Från USA’s håll har det aldrig kommit mycket mer än kondoleanser till hennes familj, dock framför USA med jämna mellanrum uppmaningar om att Putin bör sätta press i undersökningen av Klebnikovs mord.
  Carl Bildt har dock offentligt yttrat att Ryssland bör göra mer för att utreda Politkovskayas mord (vilket de bör bland alla andra mord i mängden)…men det får Bildt att se lite ut som en naiv ”frat boy”.

 101. stockholmaren skriver:

  Bäste Torsten,

  Vad säger du om Torsten Nilssons tid som utrikesminister.

  Och vad är din åsikt om utrikesministrar som Sven Andersson, Krister Wickman och Anna Lindh.

 102. Erik skriver:

  Man kan inte vara emot dödstraff och samtidigt försvara människovärdet. Sverige bör införa dödstraff för våra kriminella istället för fikastunder…

 103. Erik LM skriver:

  Stockholmaren, jag tror knappast Urban Ahlin blir utrikesminister när (s) får makten igen. Han kommer nog att vara alldeles för gammal, förmodligen går vederbörande i Unga Örnar eller nåt nu.
  Jag hoppas du var ironisk när du gav Palme, Carlsson och Persson dessa stående epitet.

  Kachinas inlägg är alltid roande att läsa, de har den där lätt surrealistiska och besserwisseraktiga tonen som socialister brukar använda när andra inte delar deras uppfattning, som ju givetvis är den enda rätta. ”Vi, världen”, är det pluralis majesteticus?
  (Ja, nu var jag ironisk, jag tillhör den ironiska generationen!)

 104. stockholmaren skriver:

  Ang Politkovskaja och Klebnikov.

  Ryssland är enligt Rysslandskännaren Anders Åslund en gangsterstat, han påpekade detta nyligen i en DN -intervju.

  Ryssland är korrupt, politikerna står på oligarkernas lönelista, och låt oss aldrig få känslan av att en liknande situation existerar i Sverige.

  Ivar Kreuger mutade den liberale statsminister Ekman. Låt oss hoppas att det förblir det sista exemplet på ett mutat statsråd.

  Nu ska regeringen sälja ut Telia, tillsammans med infrastrukturen.

  Varför är regeringen så enveten om att infrastrukturen ska ingå.

  Varför vill man ersätta ett statligt monopol med ett privat.

  I detta sammanhang kan det vara värt att påpeka att både Odell och Hägglund pratat om att ge amnesti till svenskar som har stora oredovisade förmögenheter i utlandet.

  Sälj ut Telia, behåll infrastrukturen. Vi måste hålla på Sverige. Om inte vi gör det, vilka ska då göra det.

 105. Donna von RumsHell skriver:

  Jag håller med Stefan, jag tror på internationalisering av handel, visserligen får man i viss mån ta seden dit man kommer (om man åker till ett strikt muslimskt land behöver man inte gå runt pruttfull med byxorna nere som Ola Salo)..och visserligwen har inte de som arbetar i en hel del andra länder samma standard som vi men ”våra” företag kan kanske bidra till förbättring i de länderna med att vara en lite bättre arbetsgivare än genomsnittet (också ett konkurrensmedel som arbetsgivare).

  I övrigt tycker jag att kachina får oförtjänt mycket tjat trots att hon hängt upp sig lite på 30 talet något. Men när det gäller förhållandena i Ryssland så är jag till dags dato beredd att hålla med henne. Det var inte mycket bättre före Putin, jo, vissa kunde säga vad som helst, hur som helst och när som helst med vilka medel som helst och den som opponerade sig kunde få ett skott i nacken. Sedan är det också populärt att ”klaga” på KGB och att ”alla vet hur deras metoder är” bland exil-ryssar men dom näner inte gärna att dea alla haft minst ett par f.d. KGB människor väl förtrogna med arbetsmetoderna de en gång lärt sig på sina egna avlöningskonton. Jag tycker att det finns all anledning att vara eftertänksam om vad som sägs, och av vem.

 106. Torsten Johansson skriver:

  Stockholmaren, jag har följt samtliga. Också delvis som politiskt aktiv. Lite radikal på den tiden.
  Vad har dom uträttat? Inget!!

 107. Hansa skriver:

  Valdemar Atterdag: Precis så är det!
  Mvh

 108. Perh skriver:

  Lindström bloggar på en av landets största plattformar, Expressen. Och det väcke ringen som helst uppmärksamhet. Det han skriver innehåller vanligen följande kommentar
  Inlägget har 0 kommentarer
  Nu försöker han i stället marknadsföra sig via Bildts blogg. Och för att göra det har han där skrivit en lång rad angrepp på Bildt.
  Och här säger han sig testa yttrandefriheten genom att parasitera på den här bloggens framgångar. Som om yttrandefriheten var att få skriva vad fan man vill på andras bloggar.
  Så patetiskt. Och sorgligt för att representera en liberal tidning vars medarbetare begripa bättre.

 109. Dag Selander skriver:

  Urban Ahlin och Veronica Palm rider på den våg som aldrig blev av men som somliga tror är den svenska vågen, nämligen att Carl Bildt är a priori bara bärare av allt tänkbart negativt. Expressen försökte göra vad den kunde. När nu det aldrig blev en våg av lervällingen från somliga besserwissers, så är det ju underligt att (s)-politiker fortsätter att rida på en våg som aldrig blev annat än ett plask av ett bottennapp.

 110. Anden skriver:

  Lars Lindström. När har jag sagt att du inte är välkommen här? Jag sade ju tvärtom, jag utmanade dig att debattera här istället för att försöka ta med dig folk till din egen block.

  Du är lika välkommen som alla andra vad mig anbelangar. Du får också tåla kritik som alla andra. Du försöker såga Carl Bildt längs med fotknölarna. Jag tycker allt att du kan tåla lite själv också, eller?

  Jag förstår att det är svårt för en journalist, som pga sin position, historiskt alltid har kunna få sista ordet och alltid kunnat välja ut vilka ord från motståndaren som skall nå folket. Det är säkert jobbigt att debattera på lika villkor. Vill du dra dig ur är det ditt val.

  Men snälla du, hör du inte själv vad du skriver? Citat: ”Men Carl Bildt blundade, träffade Sudans regering och hjälpte Lundin att finansiera morden i Darfur.”

  Jaha, det var därför Lundin Oil gick in i Sudan. Det var därför Carl Bildt gick in i Lundin Oil. Syftet var att han ville utrota befolkningen i Darfur. Varför sade du inte det på en gång???

  Kom igen Lars, det tror du inte på själv. Ändå formulerar du dig som du gör. Är det konstigt om vanliga medborgare som jag helt tappar förtroendet för dig när du kommer med så befängda anklagelser. Det måste du väl ändå förstå…

 111. Kachina skriver:

  Anden

  ”Jaha, det var därför Lundin Oil gick in i Sudan. Det var därför Carl Bildt gick in i Lundin Oil. Syftet var att han ville utrota befolkningen i Darfur. Varför sade du inte det på en gång???”

  Nej, jag tror inte han hade det syftet. Han gav fan i vilket, även om han borde ha förstått. Man kan väl säga att dollartecknen som glimmade framför ögonen skymde sikten.

 112. Hansa skriver:

  Ursäkta allihopa här kommer ett personangrepp: Kachina. Du är en idiot.

 113. Kachina skriver:

  Tack. De flesta nytänkare blir först idiotförklarade.

 114. Andreas skriver:

  De flesta bakåtsträvare också…

 115. Donna von RumsHell skriver:

  Gösta, nej du….jag har ca trettio år kvar till pension. Att skriva ned några rader (eller posta en länk som stöd för ett argument) tar inte så väldans tid (jag är inte hänvisad till pekfingervalsen) och på mitt jobb så blir det ibland lite väntetid.

  Och vadå ses ”eye to eye”…..pardon det låter som en något barnslig uppmaning, jag har inget större behov av att träffa folk jag diskuterar med på debattforum, vare sig jag håller med dem eller inte. Sedan att jag postar ”anonymt” med ett skruvat namn som i viss mån anger min politiska ”hemvist”….tja, jag jobbar på skatteverket och skriver beslut signerade med mitt namn som inte alla gånger är så populära…jag känner inget större behov att riskera att behöva dryfta min politiska åsikt med någon kolerisk person som fått ett skattebeslut (utöver allt annat man ibland får dryfta).

  Kachina, jag tror inte att han ”gav fan i vilket”, jag tror att Bildt tyvärr är naiv i bland, ofta är väl kanske de utställda ”garantierna” att del av pengarna skall komma lokalbefolkningen till del på ett eller annat sätt, en viss del försvinner säkert på vägen efter koncessionerna är gjorda.

 116. Kachina skriver:

  Bakåtsträvare är det som vill återgå till det samhälle vi hade före 1789.

 117. Kachina skriver:

  Donna

  Du har nog rätt. Men dollartecken både glimmar, skymmer sikten och glumrar omdömet.
  Ett skarpt intellekt som Carls, borde ha sett alla tecken och dragit alla slutsatser, så naiv var han därför att han inte ville vara skärpt. Han hade inga tankar på att återgå till politiken, utan mer tanken på att lämna efter sig en ansenlig förmögenhet till barnen, som ju är målet i den division han spelar.

  Där kommer också lojaliteten mot de andra i styrelsen in. Att inte förstöra en god affär genom att sätta klackarna i backen. Att inte stöta sig med det socioekonomiska nätverket,……att inte kritisera republikanerna för det sätt de använder CIA.

 118. Donna von RumsHell skriver:

  Stockholmaren…Politkovskaya var god vän med manipulationsmeister Berezovzky, och jag skulle inte förvånas om han lyckades tuta i henne en hel del ensidiga upplysningar om felen Ryssland (och ev var väldigt vänlig med presenter)…jag säger inte att hon hade fel i att ryska soldater begick övergrepp mot tjetjener, men de begår ju en hel del övergrepp mot varandra och större delen av övergrepp som skett i Tjetjenien har ju skett av Tjetjener mot andra Tjetjener.

  Intressant artikel (som även passar till titeln på bloggen)

  http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3660

  Om Odell och Hägglund..låt vara att man inte beskattar gamla förmögenheter för sådana som flyttar hem (om de haft hemvist på andra ställen) men låt i övrigt preskriptionsgränserna gälla för det är många som faktiskt gjort sig stora besvär med att betala skatten. Sedan kan jag vara lite sneery..i och med att jag jobbar på skatteverket så kan jag se saker ibland som får mig på ett lite ironiskt sätt tycka att Odells bakgrund att ha drivit ett hem för förståndshandikappade kommer väl till pass.
  (Nu kommer säkert många att klaga på att jag var elak mot förståndshandikappade).

 119. Mat skriver:

  Det finns en del här i kommentatorsbåset som nog skulle vinna på att byta msn-adress med varandra. Åtminstone skulle vi vara många andra som vann på det.

  /Mat

 120. åke skriver:

  Jag tycker det är lika bra att denna kommentarfunktion stängs av, när den inte – som på många andra ställen – inte kan respekteras som just kommentar till det som sägs i bloggen.

 121. stockholmaren skriver:

  till Donna

  Varifrån är du – från Ryssland.

  Du tar implicit mycket av dagens Ryssland i försvar med ditt inlägg.

  Det är beklagligt.

  Ryssland är inte som väst, har inte västs traditioner vad gäller äganderätt, rättssystem,har inte samma syn på vad marknadsekonomi är osv osv

  Som Åslund sammanfattade det – Ryssland är en gangsterstat där politikerna endast ser till sin egen vinningas skull.

  Om en vice premiärminister heter Potanin i det landet, slutar det med att han privatiserar nickelfyndigherterna, och tar över allt i sin egen ägo.

  Och exemplen kan flefaldigas, samtliga oligarker har vunnit inflytande genom antingen att själva ha varit ministrar, eller styrt landets politiker genom pengar – och stora pengar.

 122. stockholmaren skriver:

  Kachina – du talar väldigt mycket o, republikanerna – är du från USA

 123. stockholmaren skriver:

  skrev fel, det ska stå om republikanerna

 124. Birgitta skriver:

  Lars Lindström,

  Det är stor skillnad mellan sak och person. Du är förstörd av ditt yrke. De flesta av oss är intelligenta nog att inte skjuta på budbäraren.

 125. Donna von RumsHell skriver:

  Heh, Fredrik…..fast Khodorkovsky såg ju ut som ”next Stalin in the making”, och vad menade han egentligen med talet om att styra Ryssland till att bli ett europeiskt land? Att köpa europa (han var ju inte särskilt hänsynsfull mot en del av de som övertalades att köpa aktier i Yukos och andra bolag för att driva upp kursen, och kände han verkligen inte till att anställda förskingrade och manipulerade aktier och derivat för att driva upp förmögenheten?

  En annan lustig detalj, hans fru (mina sympatier till hans familj) var ju ganska liberal men hon var väl inte länge tilsammans med honom förrän hon inte fick veta något alls, inte tycka något alls. När han åkte in kunde hon knappt bokla en bussbiljett till flygplatsen för att hälsa på honom i Sibirien.

  MR aktivister må säga vad de vill (och man kan säkert säga en del om processuella brister och hur hans försvarare har behandlats men siten om dem ser ju ut som ett enda lapptäcke med klipp av citat ryckta ur sitt sammanhang) men själv tycker jag inte att det ser mycket mer annorlunda ut än vilket route 66 fall som helst.

 126. Anden skriver:

  Donna, visst kan Carl, precis som de flesta andra människor vara naiv. Men jag tror att han är en medveten man. Jag tror att han hoppades att deras investeringar och engagemang skulle smitta av sig på lokalbefolkningen.

  I Europa och Asien har detta lyckats men Afrika är tyvärr ett eländeshål av fattigdom och förtryck.

  Carl kan ju givetvis inte veta på förhand i vilka länder det kommer fungera och i vilka länder det inte kommer fungera. Lundin Oil är ju dessutom för små för att kunna skapa välstånd i Sudan, det behövs många fler. Men de kan göra så gått det går. De försöker i alla fall. Helt rätt handlat både etisk och moraliskt. Om man inte försöker blir det aldrig bättre. Men somliga på denna blogg verkar tycka det är bättre så!

  Det där med att investerade pengar hamnar i regeringens fickor. Vad tror ni händer när en regering inte behöver föda sitt folk längre? När västvärlden tar över försörjningsbördan kan regimer satsa de få pengar de har på vapen.

  Varför tror ni Nordkorea har kärnvapen men ingen mat? De har satsat sina resurser på vapen, inte mat.

  Vem är det som försörjt befolkningen? Det är omvärlden.

  Svenskt bistånd frigör pengar åt repressiva regimer att köpa vapen för. Men det är ingen Lars Lindström som kommer med den anklagelsen, trots dess uppenbara sanningshalt.

  Internationellt bistånd har bara botat symptomen från fattigdomen, aldrig sjukdomen. Marknadsekonomi och internationell handel har botat sjukdomen och hjälp miljarder ur fattigdomsfällan.

  Vem gör mest rätt, bidragsförespråkarna eller svenskt näringsliv? Om man vill bota sjukdomen är det tveklöst näringslivet. Att sedan välståndet har så svårt att få fäste i just Afrika är inte Carl Bildts fel. Men somliga verkar försöka lägga hela världens problem på hans axlar.

 127. Joel Andersson skriver:

  Är det SSU:are som gett sig den på att häckla här, månne? Eller rent av äldre pack i Partiet? Skulle inte bli förvånad om man kan spåra trafiken till Sveavägen…

  Trist att det finns folk som försöker förstöra för oss andra som läser bloggen för hålla oss uppdaterade i utrikespolitiken.

  Lämna oss ifred Kachima, Örjan m.fl. eller försök att bidra konstruktivt till debatten.

  /Joel

 128. stockholmaren skriver:

  Joel

  Är du inte för en fri debatt. Är det inte trist om alla på sovjetiskt sätt ska tycka och tänka likadant, jubla över ledaren och hylla saker och ting på ett styrt sätt.

 129. Donna von RumsHell skriver:

  stockholmaren….

  Nej, jag är inte från Ryssland (jag har dock ett familjenamn som låter mer amerikanskt än Rumsfeldt, Rove och Bush har). däremot har jag utöver min LLM från Uppsala läst ekonomisk och social historia i Exeter i Storbritannien med inriktning på europeisk inriktning i allmänhet och östeuropeisk och Rysslands utveckling synnerhet från 1900 till ”present day”. Och det var en hel del öst- europeer och amerikaner som pluggade där. Jag har också genom mitt idrottande umgåtts en hel del med amerikaner och inte haft några problem med dem heller (förutom att en hel del har en lite hycklande inställning till vissa realiteter i mitt tycke).

  De argument du nämner känner jag således redan till, jag har postat länkar och klipp för mina argument om Ryssland men jag kanske INTE VAR HÖGLJUDD NOG!?!?

  Och var har jag varit otydlig om att vi idag inte vet var Ryssland är på väg? I artikeln från Washington Post som jag postade en länk till så skriver författaren att han inte tror att Ryssland inte kommer att bli en demokratisk stat som vi i väst har det på generationer. Jag skrev inget som argumenterade emot det.

  Må man fråga var du kommer ifrån…bakvattnet, lågvattnet, blindvattnet eller dövvattnet?? Eller CUF, LUF eller SSU?

  VARFÖR är det beklagligt att jag tar mycket av dagens Ryssland i försvar?

  Jag gör det i relation till hur det sett ut tidigare…vad som är i morgon, om tre, tio eller 20 år vet vi inget om? Eller anser du på fullt allvar att kommunismen eller Yeltsin perioden var bättre (n.b. att det var då kriminella från öst började välla in lite varstans i Europa och att f.d. säkerhetstjäntsemän började åka runt och nasa varor och information som kunde vara sann eller falsk för mer eller mindre outgrundliga syften).

  Jag har INTE sagt att det är bra i Ryssland men med tanke på det som har varit så ser inte jag det som särskilt konstigt att anmälda brott ökar under period, likaså att klyftorna kanske ökar en period. Visst, man kan fortsätta att påtala brister och söka uppmuntra till förbättringar i hur de handskas med korruption m.m. men jag tror man ska vara ganska försiktig med att så snart hoppa till slutsatsen att allt som händer gör så på order av Kreml.

 130. Kachina skriver:

  Sthlm

  Nej, jag är svensk i rakt nedstigande led från 992.

 131. örjan skriver:

  Joel, en fråga, vad är en konstruktiv debatt- är det att tänka som du. Om ensidighet, likformighet, nivellering gäller, får ni som står för det enda tillåtna tänkandet fortsätta att grassera er i varandras åsikter.

 132. stockholmaren skriver:

  Till Donna

  I Ryssland görs saker och ting på order från de olika kriminella syndikaten.

 133. Donna von RumsHell skriver:

  stockholmaren….jag tror att en hel del i Ryssland sker på order av de kriminela syndikaten, dock är jag tämligen säker på att mycket som sker sker på grund av att Putin med varierande resultat haft ambitionen att ”städa upp” bland kriminaliteten något som så klart inte är populärt bland de som tjänar på instabilitet.
  Jag skulle dock inte var för snar med att dra slutsatsen att Berezovzky gett order om att ta bort Politskovskaya (som Kadyrov föreslog i någon artikel), jag skulle inte bli förvånad alls om det i någon framtid kommer fram att USA städade bort en egen medborgare som medverkar till att skapa oro i ett land som behöver stabilitet (och som umgås med obskyra personer i London. Berezovzky har ju redan blivit varnad av Straw att hans medborgarskap kan vara i fara om han fortsätter att engagera sig så mycket i att störa Ryssland.

  Inte direkt relevant för ämnet men rolig politisk journalism:

  http://www.counterpunch.org/thompson02212005.html

 134. Donna von RumsHell skriver:

  Kriminella syndikaten…heh, Bush administrationen kommer förmodligen att gå till historien som en av de värsta (och de har ju fått lite mothugg i en del rättssaker).

 135. Donna von RumsHell skriver:

  Säkert är dock att det finns så mycket junk bakom det mesta som sker så jag har viss förstålse för att det är svårt att komma någonstans i deras brottsutredningar.

 136. stockholmaren skriver:

  Till Donna

  Det verkar som om du kommr från Ryssland, dina goda kunskaper om ett och annat talar sitt tydliga språk.
  Du presenterar en kålsuparteori Om Ryssland är korrupt ska andra länder vara minst lika usla. Målet för Ryssland borde ju vara att sträva mot förbättringar, dvs mindre korruption, mer ärlighet osv.

  Vad gäller USA är det ett land som imponerar. När Benjamin Franklin, en av den amerikanska konstitutionens fäder, var verksam, hade den dåvarande brittiska kolonin ungefär 3 miljoner invånare, Sverige hade vid den tidpunkten kanske 1,5 miljoner invånare.

  Idag har USA 300 miljoner invånare där ungefär 80 procent av befolkningen tillhör medelklass eller överklass. Sverige har idag ett invånartal på nio miljoner.

  USA är ett intressant land, ett land som fungerar, byggd utifrån en konstitution, ett dokument som skapades av upplysta människor som Franklin och Jeffersson.

  Jämför USA med andra invandrarländer – det är inte utan att man blir imponerad.

 137. Anja skriver:

  Det är precis som i kejsarens nya kläder!
  Dock är Bildt fullt påklädd.
  Men det har dykt upp en ny nakenfis….Lindström.
  Lindström…vem är det?

  Ps
  kan ni inte skriva kortare inlägg
  vem orkar läsa dessa uppsatser?
  ds

 138. Joel Andersson skriver:

  Örjan och Kachima,

  Jag är för en fri debatt, men emot att häcklare som ni, i skydd av anonymiteten, saboterar för oss andra. Och inte vi andra i ”CB fan club”, utan vi andra som är intresserade av utrikespolitik.

  Tror ni på allvar att inte alla fattar vad ni har för politiska sympatier? Vågar ni kanske komma ut med fullständigt (inte påhittat) namn och intyga att det ni håller på med inte är en smutskastningskampanj i SSU:s regi? Nä just det… Det är precis som att skicka in en massa insändare i tidningarna från folk med påhittade namn och rasa över att regeringen gjort ditt eller datt.

  Mvh,
  Joel

 139. Lars T skriver:

  Till Donna,

  Förklara gärna för de andra, inte mig, jag vet, varför de flesta ryska bilister har Rubel eller
  Dollar under solskyddet.

 140. Tobias (v) skriver:

  Ruskigt odemokratiskt att ta bort inlägg som på något sätt går emot bloggarens åsikter eller kritiserar bloggaren , i det här fallet Carl Bildt.
  en person som inte verkar ha några speciella åskiter, utan bara glider på vågen av sina optioner i Vostok Nafta, så att folk tror att han gör någonting.
  I en intervju säger han att ”den här kritiken påverkar ju mig positivt”.
  Jag förstår vad han menar.
  För att återgå till det här med censureringen, så varför låta läsarna av hans blogg kommentera den om han tänker censurera dem?

 141. Marianne skriver:

  Jag läser Carl Bildts blogg eftersom jag för första gången får en inblick i vad som händer på UD och vad utrikesministern sysslar med. Carl Bildt verkar ju göra skäl för lönen.
  Däremot undrar jag vad som är syftet med alla dessa konstiga kommentarer.
  Det blev väl ganska många människor över när socialdemokraterna fick lämna regeringskansliet och riksdagsbänkarna. Idag har dessa kvar sin lön men inget annat att göra än att slaska ner bloggkommentarer och skriva dumma insändare.
  Kvällstidningsjournalister har ett krympande antal läsare i de egna tidningarna och får söka sig till lästa bloggar.
  Tråkigt nog känns det sunkigt och obehagligt att följa ”debatten” med Kachina och de andra väderkvarnarna.

 142. marie skriver:

  Donna

  Trettio år kvar till pension. Arbetar på Skatteverket. Företagsbeskattning med tanke på goda kunskaper runt villkorade/icke villkorade aktieägartillskott m fl diskussioner.

  Aja, här berättar man ju det man vill.

 143. Totte B skriver:

  Det är onekligen intressanta kommentarer som skrivs här. Det finns dock några ivriga chattare (det är kanske den bästa beskrivningen) som debatterar här.

  Till er att fundera på till nästa inlägg där ni tillskriver människor olika egenskaper. När människor bedömer hur andra agerar i olika situationer, utgår man från sina egna erfarenheter, och hur man själv skulle agera i samma situation.

 144. Lars-Olov Eriksson skriver:

  Problemet med attackerna på Bildt är att de är moraliserande, rentav inkvisitoriska och tesdrivna – eftersom, som det påstås, han levt ett omoraliskt och egoistiskt liv i allians med onda krafter, tillskrivs han sådana dolska motiv att han kommer att agera emot Sveriges intressen. För detta klandras han på förhand och hans försvar tas som bevis för tesens riktighet. Detta är ingen politisk analys baserad på bedriven politik utan ett gräl, som kan pågå i det oändliga utan rimlig upplösning. Vad ska den anklagade göra – plötsligt bekänna att ”när jag vaknade idag, såg jag klart hur fördunklat mitt sinne är och vilken obotfärdig syndare jag är dömd att förbli…” ? Varje människa har ett förflutet och personliga motiv. Om motiven kan andra bara spekulera och ingen människa kan ens själv redogöra för dem alla. Slutsats: analysen och den kritik, som är berättigad, ska ta sin utgångspunkt i det som utförs i den aktuella uppgiften, helt oavsett vad de personliga motiven kan vara. Sverige borde införa ett system med utskottsförhör och godkännande av utnämningar i riksdagen – efter en kort period av karaktärsprövning skulle man lämna det personliga perspektivet och börja granska utövandet av ämbetet.

 145. marie skriver:

  Tobias

  Om du syftar på Örjans inlägg om att han blivit cencurerad stämmer det inte. Om du läser dels inlägget före hans inlägg här ovanför dels tidigare kommentarer (igår) kommer du att upptäcka att de inlägg Örjan säger har försvunnit finns där. Eftersom jag läste tidigare inlägg innan jag gick in här såg jag hans ”cencurerade” inlägg.

 146. Joel Andersson skriver:

  Ett vädjande, Carl! (jo, jag tror nog att du läser kommentarerna)

  Det är kul att läsa om dina resor hit och dit, men jag skulle uppskatta om du kunde satsa på att försöka mäkla fred i Mellanösten. Det är en monsteruppgift, och om oddsen är 10 % att göra framsteg är det redan bra. Sverige som land har en bra utgångspunkt tror jag, ett förtroendekapital som kan utnyttjas.

  Tack för en bra blogg, men det räcker med poster om hur bra det är att du bloggar. Slaget är redan vunnet och du slår in en öppen dörr.

  Joel

 147. Niklas skriver:

  Till Stockholmaren

  Väldigt intressanta påståenden, har du några källor på detta? Jag är imponerad om detta stämmer, att USA har ungefär en medelklass och överklass på 80% av befolkningen.. Jag vet att USA är ett mäktigt land, men detta verkar ganska överdrivet eller!

  Jag är stolt över Sverige, med excellens Carl Bildt som Utrikesminister.
  Vi som följer Carl Bildts arbete, vet att det som Urban Ahlin och Veronica Palm säger om Carl Bildt, inte vet vad dom pratar om..

  Mvh Niklas

 148. marie skriver:

  Har läst artiklarna om Ulrika Messing och Torsten Jansson och miljonbelopp i SvD. Skriver Aftonbladet och Expressen om detta? Eller är det bara moderater man sätter drevet på?

  Ulrika Messing må få begära att hon vill ha sitt privatliv ifred, men nog svänger en liten tanke iväg……………olust är inte ordet. Ordet börjar på j och slutar på v. Lägg därtill näst sista bokstaven i alfabetet och sätt det i mitten.

 149. Mikael Berglind skriver:

  Tror INGEN politiker i Sverige gillar dödsstraff.

 150. Hansa skriver:

  Lars-Ove Eriksson: Klockren analys.

 151. stockholmaren skriver:

  Niklas,

  Meningen med mitt inlägg var att illustrera styrkan i den amerikanska drömmen.

  Här har idag 300 miljoner människor möjlighet att få sin försörjning på grund av ett politiskt och rättsligt system som fungerar.

 152. örjan skriver:

  Vad gäller censuren så hade jag fel, mina inlägg under förmiddagen censurerades inte, utan beroedde på dålig teknisk okunskap hos mig. Jag är humanist och inte ingenjör. Däremot upplevde jag att inlägg togs bort under gårdagen.

  Nu tror jag att det ej råder censur på denna sida, möjligen beroende på att jag uppmärksammat de ansvariga för denna blogg på detta.

  Rent allmänt tycker jag Carl Bildts bloggsida är trtevlig. Det är roliga människor som diskuterar på denna sida och jag tycker inläggen är givande.

 153. stockholmaren skriver:

  Till Niklas

  Vad är det för häpnadsväckande med att 80 procent av 300 miljoner människor, dvs240 miljoner tillhör en medelklass eller överklass.

  Förmodligen är siffran i underkant, kanske kan 30 miljoner, dvs 10 procent av Amerikas befolkning, klassificeras som underklass.

 154. Lars-Olov Eriksson skriver:

  När man diskuterar dödsstraff i Kina och i USA kan det vara bra att tänka på skillnaderna, speciellt på möjligheterna att uppnå något med kritiken.

  I USA avrättades 2006 53 personer, i Kina uppskattningsvis (Kina har inte en fullständig, offentlig redogörelse för hela praktiken som USA har) 10000. Kina är en diktatur, där folkets uppfattning inte efterfrågas, USA är en demokrati, där dödsstraffet har ett solitt folkligt stöd. Kina är en monolitisk stat, USA är en union av 50 stater, varav 14 har avskaffat dödsstraffet. I USA finns en kraftfull antidödsstraffsrörelse, i Kina finns inga folkrörelser i opposition mot staten. I USA tar det många år, ofta decennier, av överklaganden och omprövningar innan ett straff verkställs, i Kina är betänketiden i genomsnitt månader och rättssäkerheten dålig.

  Att kritisera Kina kan förhoppningsvis ha en effekt, när det gäller USA skulle man behöva kritisera medborgarna, som knappast bryr sig om vad Sveriges utrikesminister tycker, å andra sidan kritiserar de sig själva i hög grad.

 155. marie skriver:

  Örjan

  Jag tror det har att göra med att man måste logga ut och sedan in igen. Man ser inte sitt eget inlägg. Jag är inte heller så ”haj” på datorer, bloggar eller internet. Ingen fara skedd! Ha det gott!

 156. […] Att veta eller inte veta… I dagens SvD har Urban Ahlin och Veronica Palm (s) en debattartikel där de avslutar med att de “hade önskat […] […]

 157. […] ökar bloggarnas betydelse. På Carl Bildts blogg klagar Expressens journalist Lars Lindström i en märkligt nedgången traditionalistisk ton: Det är ju Carl Bildt som har valt att kommunicera […]

 158. Donna von RumsHell skriver:

  Mera om politik skrivet på ett underhållande sätt (visserligen från någon som skriver så underhållande så att det verkar ”clownigt”) men karln var faktiskt doktor i journalistik. En hel del har nog redan läst en del av honom men för många av den generationen som kanske inte har samma erfarenhet och utbildning (oooh, där var den griniga gamla gubben som bor i mitt huvud) och som kanske många gånger lite för lätt faller för känslomässigt baserade argument som verkar väl komfortabla och bekanta att hålla sig till. Varning för att språkbruket kan te sig upprörande.

  ……
  Back in June, when John Kerry was beginning to feel like a winner, I had a quick little rendezvous with him on a rain-soaked runway in Aspen, Colorado, where he was scheduled to meet with a harem of wealthy campaign contributors. As we rode to the event, I told him that Bush’s vicious goons in the White House are perfectly capable of assassinating Nader and blaming it on him. His staff laughed, but the Secret Service men didn’t.
  ….

  Och exempel på trista (men för all del handlingskraftiga)Bush, som ibland har fel som vi sett:
  …….
  When young Bush was at Yale in the Sixties, he told the same joke over and over again for two years, according to some of his classmates. One of them still remembers it:

  There was a young man named Green
  Who invented a jack-off machine
  On the twenty-third stroke
  The damn thing broke
  And churned his nuts into cream.

  http://www.rollingstone.com/politics/story/6562575/fear_and_loathing_campaign_2004/

 159. Donna von RumsHell skriver:

  Stockholmaren…jag kommer inte från Ryssland, jag är svensk, med svenska rötter ända sedan den tiden Finland och delar av Ryssland var under svensk flagg) däremot så har jag ganska goda kunskaper om Ryssland och dess utveckling…och gör inte misstaget att tro att jag är anti-USA för att jag gärna önskar att se en god utveckling i Ryssland. Jag är dock realist och inser att det kommer att ta lång tid. Nu specialiserade jag mig inte inom min juristutbildning på MR frågor men jag läste det blocket på grundkursen i samma klass som Robert Hårdh (på Helsingforskommiteen) utan jag satsade på skatterätt, bolagsrätt, ekonomi samt kredit och exekutionsrätt (varför jag kanske ser ut som en liten Hitler i mina resonemang (referens till Elvis Costellos ”Two Little Hitlers”).

  Jag har dock läst här:
  http://www.exeter.ac.uk/
  för bl.a. Robert Lewis, som har betydligt bättre insikt i ryskt samhälle och ekonomi än många soviet utbildade liberaler (som må vara liberaler nu men ändå är ”uppfostrade” med ensidig information).

  Dock har jag genom mitt jobb ett par exempel på där svenska företagare (med relativt digert belastningsregister) haft personer i styrelserna med ryska namn som varit bosatta i olika delar av Europa, och de är ganska svårutredda, om man inte har tillräckligt för att uppnå någon grad av brottsmisstanke, te.c sådant man fått in genom revision eller tredjemans föreläggande hos annan (bank, leverantörer eller kunder) där man kan konstatera diskrepans mellan redovisade och ”verkliga” uppgifter är det svårt att uppnå ”misstanke om brott” till en sån nivå att det räcker för husrannsakan.
  Ofta kan man inte göra mer än att skatta upp dem (och om möjligt finna diskrepans för att slå på skattetillägg enligt skön) och vänta till bolaget driver till KK (för vid det laget är bolaget övergivet eller överlåtet till någon som saknar tillgångar) där konkursförvaltare som har större möjlighet att gå igenom bokföring och dylikt kanske kan finna anledning till polisanmälan som kan ge husrannsakan.

  ”Du presenterar en kålsuparteori Om Ryssland är korrupt ska andra länder vara minst lika usla. ”

  Om du tolkar det jag har skrivit till detta så tycker jag att du skall ta och rycka ur huvudet där du kört upp det, ty det verkar väldigt mörkt (eller också kanske du kan söka jobb hos MUF eller SSU med att försöka konstruera opinionsundersökningar som surrealistiskt söker invagga den som frågas om att det finns enkla ”JA” och ”NEJ” svar på komplicerade frågeställningar.

  Kängan till MUF kommer av att jag såg Idergard berätta på TV att han varit i Florida och kampanjat för Bush…säkerligen var det en och annan på ambassaderna som såg det inslaget…skulle Idergard vilja att Ryssar kommer och kampanjar i Sverige? F.d. försvarsminister Ivanov ska visst prata utmärkt svenska????

  ”Målet för Ryssland borde ju vara att sträva mot förbättringar, dvs mindre korruption, mer ärlighet osv.”

  Vet vi att de inte gör det? Orsaken till att anmälningar om brott ökar kan ju vara ett tecken på det. På samma sätt som att Putin (som många gånger verkar som en nervös kanin som hoppar högt vid minsta oförutsedda händelse…men vem kan klandra honom för att verka nerväös, jag är inte avundsjuk på honom för det jobb med de förutsättningar han har i det landet).säkerligen är medveten om (och med risk att låta elitistisk) så är han nog medveten om att stora delar av den ryska befolkningen är uppfödda med information som får TV 5 att verka högkvalitativa och seriösa, och att de(tittare) dessutom lätt faller för den. Men moral är svårt, Silbersky har uttalat att han inte skulle försvara en haschsmugglare men han försvarar gärna en kille från Umeå som våltagit kvinnor, i vissa fall så brutalt att åtalspunkten uppnått mordförsök, och här klagar folk i innuendo i generaliserande ordalag om muslimers kvinnosyn (höjer ett ögonbryn för att understryka ironin), eller för all del ropar på censur för att en nakenmodell blir upprörd när folk pratar snusk för att hon visat upp alla hål hon har i närbild (staten har inte tvingat någon att ta av sig kläderna i syfte att bli känd….och det är inte Viktoria Silvstedt det gäller, hon verkar inte bry sig eller skrika på censur för att folk kommenterar det hon gör). Eller tar fängelsevistelsen för föredetta rika ryssar som ett övergrepp på mänskliga rättigheter trots att de i sina fängelser lever bättre än många ryssar som inte bor i fängelse.

  Vidare har väl bl.a en hel del korruptionsskandaler i USA rullat upp under Bush administrationen men det betyder inte nödvändigtvis att Busha administrationer är korrupt? Gör det? Oftast är det så att det är en praxis som pågått under en längre tid men att man lagt resurser på att städa ur att ett missförhållande dyker upp under en viss period så betyder det endast att det upptäckts/dragits upp då, men att praxisen kan ha pågått länge. Sak samma med korruptionsskandalen i Systembolaget.

  Det blev lite långt men förhoppningsvis tillhör du inte dem som man ibland stöter på som klagar på ett beslut och säger ”Det är väl ingen som läser det?!?” när man påtalar dem att de blivit informerade i samband med att de registrerat sitt företag om vad de måste beakta och bör känna till.

 160. ulrik skriver:

  Till stockholmaren: Det är 50 miljoner som har inte någon privat försäkring i usa .Dom kallas för underklassen eller arbetsklassen också. 250 miljoner hör till medelklassen eller överklassen.
  Jag tycker det tråkigt med dom personliga angreppen är inne.
  Sen om Bildts affär.Jag tror att det var i gott syftet , att vilja hjälpa människorna från fattigdom i Sudan. Visst ville Bildt och Lundin oil tjänar pengar också. Ingen vill jobba gratis eller hur?

 161. Anders skriver:

  Vilka beslut har Carl Bildt tagit som styrts av hans tidigare intressen eller tidigare/nuvarande aktieinnehav? Ingen har lyckats visa detta, det är bara en massa guilt by association, vilket inte är speciellt imponerande. Den dag någon lyckas gräva fram ett beslut där det klart framgår att någon politiker, t ex Carl Bildt, låtit sig påverkas av sina tidagare eller nuvarande relationer då är det något som skall skrivas om, inte en massa lösa spekulationer om att den och den minnsan har ett antal aktier här och där. Nuvarande skriverier bedrivs bara av en massa slöa journalister som vill ha lättförtjänt uppmärksamet.

  Anders

 162. Kachina skriver:

  ”gräva fram ett beslut där det klart framgår att någon politiker, t ex Carl Bildt, låtit sig påverkas av sina tidagare eller nuvarande relationer då är det något”

  Vi hade väl en statsminister före kriget som fick avgå av den orsaken, mutad av Krueger.

  Det är inte bara så att han inte skall finnas skyldig, han skall inte ens kunna misstänkas.

  Av dessa orsaker är Carl uppenbarligen rökt i förhandlingar med kurder, i förhandlingar om Darfur och i förhandlingar om gasledningen. Han är jävig. Det får inte ens misstänkas att han påverkat besluten. Det är vad han har med sig i bagaget och det är vad han får rätta sig efter. Om jag förstår rätt har han satt in Eliasson i Darfur. Helt rätt. Vad gäller gasledningen måste han sätta in någon annan, och när det gäller kurderna i Irak kommer han och Sverige aldrig ens upp på agendan.

  Jag säger varken bu eller bå, varken rätt eller fel, men han hade med sig en privat ryggsäck in i jobbet och han måste rätta sig efter den.

 163. Matte skriver:

  Kachina Det låter precis som om du vet vad du skulle ha gjort i samma situation men projicerar det genom Carl Bildt.

  Du verkar ha en överlägset bra förmåga i att tränga in i människors drivkrafter – och hur man hela tiden är ute efter att roffa åt sig olika fördelar.

  Var har du lärt dig allt detta?

 164. Kachina skriver:

  Ett brokigt liv ger många erfarenheter. Jo, jag vet exakt hur jag skulle agera om jag går från politiker till affärsman och tillbaka till politiker igen. Jag skulle ha gått igenom och redovisat innehållet i ryggsäckan innan jag tagit jobbet. Tre saker begränsar hans jobb och de skulle ha kommit överens om hur de skulle lösa det. Eliasson är en genial lösning i Darfur, men de andra är olösta.

  Hur jag skulle agerqat i Lundin Oil och Darfur om jag gått från politik till affärsliv och inte hade vetskap om att jag skulle tillbaka till politiken. Jag har funderat på det. Jag skulle nog ha gjort exakt som Carl gjorde, även om jag insett vilka typer jag gjorde affärer med.
  Det är så att en styrelse/styrelse och styrelse/regering kan bli som klubblag som spelar vänskapsmatch. Man har överseende med varandras egenheter, för att inte förstöra stämningen och matchen. Därför börjar man tillämpa tunnellogik, för att rättfärdiga sig själv.

 165. Matte skriver:

  Jo det tror jag Carl Bildt har gjort också till bästa förmåga. Men jag tycker inte att man ska behöva en ständig advokat närvarande för att se till så att allting man säger blir 100% korrekt. Jag läser aldrig Expressen, men förstår att de hade nån lista i går på saker som verkar ‘misstänkta’.

  Att man hela tiden kan komma på såna anklagelser tycker jag vittnar om att man har en hel del personlig insikt i ämnet. Antingen från personliga karaktärsdrag eller så har man lärt sig tankesättet av någon närstående.

  Jag skulle aldrig kunna klura ut hälften av vad Carl Bildt anklagas för.

 166. Per F-ö skriver:

  SvD hade nyligen på sin kultursida en artikel,som klart visade att vänstern i sina politiska ställningstaganden i åtskilliga frågor bryter mot grundläggande mänskliga fri-och rättigheter,
  Det gäller även i väsentlig omfattning svensk socialdemokrati såväl i ett historiskt som nutida perspektiv.
  Det är viktigt poängtera att denna analys gjorts av vänsterinriktade vetenskapsmän.
  Även i svensk debatt t ex den mellan Bildt och Ahlin bör sådant tas upp.

 167. pedagogen skriver:

  det blir urban ahlin, som efterträder Bildt.

 168. pedagogen skriver:

  det blir regeringsskifte i det här landet inom ett år. något a småpartiernabryter sig ur, kanske blir det kd eller fp, deras opinionssiffror är ju myckte dåliga.

 169. pedagogen skriver:

  Veronica Palm verkar också mycket skärpt, hon blir biståndsminister.

 170. Jennie skriver:

  Orjan: Carl Bildt har val viktigare uppgifter an att i sin blogg halla pa och argumentera med er. Jag tycker den har bloggen ar mycket intressant, och att det ar viktigt och bra att Bildt tar sig tid att beratta for oss vad som ar aktuellt vad galler utrikespolitiska fragor. Vad svenska regeringen valjer att fokuserar pa for tillfallet.

 171. Bert G skriver:

  Det är då ett evigt tjatande av Expressen med vidhängande ”journalister” om CB’s förtroende som utrikesminister mot bakgrund av att han har suttit med i styrelser, innehaft aktier, optioner etc. Jag tänker inte värdera ”moralhalten” i vissa av CB’s engagemang men faktum är att i många andra demokratiska västländer så är det politiska uppdraget inte livslångt, utan personer som känner sig kallade från näringsliv, offentlig sektor, etc engagerar sig ofta under en bestämd tid åt politik som parlamentsledamöter. Ofta går man sedan tillbaka till ursprunglig verksamhet eller avslutar sin cicvila karriär med att vara politiker.

  Svenska journalister anser att har t.ex en svensk utrikesminister tidigare erfarenheter från internationell affärsverksamhet så anser de att personen ifråga skulle vara förbrukad som minister pga av uteblivet förtroende!! Vilken bissarr uppfattning! Huvudsaken är faktiskt att den svenske utrikesministern, f.n. Carl Bildt, har förtroende bland andra länders regeringar vilket han uppenbarligen har, därom råder ingen som helst tvekan. Så sluta nu Expressen, slaget är förlorat, det gick inte att skapa en påhittad förtroendekris därtill var argumenten för svaga. Pinsamt.

 172. örjan skriver:

  Till Jennie

  Som jag sa i mitt inledande inlägg här. Urban Ahlin är en bra person och han kommer förmodligen att efterträda Carl Bildt som utrikesminister.

  Nog kunde Carl Bildt då och då gå in och kommentera det som skrivs här.
  Enligt forskarrapporter så fungerar människan på så vis, att ju mer vi har att göra, desto effektivare blir vi.

  Men det är klart, det ska finans måtta på hur mycket vi har på vårt bort.

  Ha det så bra.

 173. Jennie skriver:

  Joel Andersson: Personligen rostade jag pa Miljopartiet i hostas. Tycker det ar ett oerhort lojligt inlagg du skrev, att tro att bara for att man inte rostar borgerligt sa ska man ”hackla” och vara negativ till CB’s blogg. Jag tycker , som sagt, att CB’s blogg ar valdigt givande och intressant!
  Orjan: Jag tycker att Carl Bildt ar oerhort kunnig inom utrikespolitik och han har hittills mitt fortroende i sitt jobb med detta. Urban Ahlin vet jag inte vem det ar, om jag ska vara arlig. Och ar inte sarskilt intresserad heller. Vi har ju redan en bra utrikesminister. Ha det bra du med.

%d bloggare gillar detta: