Jag är partisk

NEW DELHI: På sina håll hemma verkar man ivrig men att försöka påstå att vad jag sagt om Lundin Petroleum och dess engagemang också i Etiopen under några år inte är sant.

Men det är det.

Företaget slöt ett avtal i november 2006 – samma tidsperiods slöts enligt en delårsrapport också avtal med bl a Vietnam – men lämnade landet i början av 2009.

Enligt företagets egen redovisning inskränkte sig konkreta prospekteringsverksamheten i områdena till en veckas främst flygundersökningar i januari 2008.

Allt detta skedde efter min tid i styrelsen.

Jag säger detta samtidigt som jag är mån om att detta inte skapas ett intryck av att det skulle vara fel av svenska företag att göra affärer med eller investera också i Etiopen. Det har vi aldrig ansett.

Detta har ingenting attt göra med de synpunkter vi kan ha på respekten för mänskliga rättigheter i vare sig Etiopen eller t ex Vietnam.

Och att jag i suttit i styrelsen för olika företag som varit varit verksamma i olika länder i världen är någonting som man måste ha mycket begränsade perspektiv för att se som en belastning.

Sedan verkar det som om företag inom olja- och gas föranleder speciella emotioner på sina håll.

Men dagens värld förutsätter faktiskt att det finns sådana företag.

Den som aldrig besökt en bensinstation eller använt en plastprodukt kan möjligen kasta första stenen, men andra bör nog tänka efter först.

Kanske vore det bättre att all olja och gas i världen fanns i Norge, men nu förhåller det sig så att så inte är fallet.

T o m Norges eget oljeföretag ger sig ut i världen och in i länder vars demokratiska halt ibland lämnar en del övrigt att önska.

Från media får jag frågor om jag med anledning av allt detta på ett eller annat sätt skulle vara ”partisk” när det just nu gäller fallet med våra ansträngningar att hjälpa de två fängslade journalisterna i Etiopien.

Och självfallet är jag partisk i den frågan.

Jag är partisk för Sveriges intressen och dess medborgare.

I denna fråga lika väl som i andra.

39 Responses to Jag är partisk

  1. bestofmankind skriver:

    ”I denna fråga lika väl som i andra.”

    Nja, men vi kan ta en sak i taget. I denna fråga tror jag faktiskt på dig att du är partisk.

    Frågan är bara hur Etiopien ser på din tidigare inblandning i ett oljebolag som exploaterde olja i deras land och nu försöker hjälpa de två journalisterna.

    Det är en badwill för Sverige, och därmed för de två fängslade journalisterna.

  2. utrat skriver:

    Tack. Konspirationsteorierna kan få frodas på Aftonbladets kultursidor och det går inte att göra nåt åt. Heder åt Urban Ahlin och hans yttranden i saken. Hoppas i övrigt det går bra för journalisterna och att dom inte får för hårt straff för att ha tagit sig in olagligt i landet som dom ju erkänt.

  3. bestofmankind skriver:

    F.ö. har jag märkt att du har börjat klippa dig igen – på twitter isf på bloggen.

  4. clogz skriver:

    Du anser alltså att det är ok för svenska företag att plundra tredje världen på naturresurser eftersom ”världen kräver att det finns sådana företag”. Självklart måste dessa företag och dess representanter ha stöd av politiska beslutsfattare i respektive länder för att detta skall kunna fortgå. Fördrivning av lokalbefolkning, mutor, tystande av kritiker och lögner blir alltså ett nödvändighet för att vi skall kunna behålla vårt välstånd. Du anser väl att svenska folket har lika lite att säga till om i dessa frågor som det etiopiska och sudanesiska. Jag vill dock upplysa utrikesministern om att dessa metoder faktisk är olagliga och att du faktiskt inte står över lagen. Även om du inte har blivit dömd än så föreligger det en uppenbar jävsituation.

    Det är tydligt var du har dina lojaliteter när du fortsätter försvara dina medbrottslingar. AVGÅ!

  5. Ove Eriksson skriver:

    Skall vi inte försöka hålla oss till sak
    1
    De två har tagit sig in olagligt!
    2
    De har stått på bild med vapen
    3
    De har erkänt att de tagit sig in olagligt
    4

    Sedan frågar jag mig:
    Vem har skickat dit dom?
    Aftonbladet?
    Oppositionen?

    Ps
    Ni som inte hittar/vill åka till en bensinmack eller vill köpa plastbestick till grillning i Hagaparken
    Lycka Till

  6. mkpictor skriver:

    Nu tycks den normalt mycket sansade och kloke Carl Bildt ha drabbats av gravt jetleg, alternativt några drinkar för mycket. För vad menar karln egentligen med följande:
    ”Jag säger detta samtidigt som jag är mån om att detta inte skapas ett intryck av att det skulle vara fel av svenska företag att göra affärer med eller investera också i Etiopen. Det har vi aldrig ansett.

    Detta har ingenting attt göra med de synpunkter vi kan ha på respekten för mänskliga rättigheter i vare sig Etiopen eller t ex Vietnam.”

    Jo han säger att handel med diktaturer, om det så vore med Hitler eller Djävulen själv, är helt i sin ordning – helt oavsett hur de förtrycker sina medborgare. De kan göra slarvsylta av sitt eget folk, det spelar ingen roll för vi handlar med dem ändå bara vi kan tanka våra bilar, är den åsikt Bildt framför.
    Han borde skämmas och kan tala för sig själv! För egen del går eller cyklar jag hellre om det så tar veckor, än kör bil på bensin som har kostat fattiga stackare hälsa, frihet och liv.
    Det är en skrämmande omoral och hänsynslöshet mot de förtrycktas lidande som Bildt ger uttryck för denna dag – man häpnar verkligen. Samtidigt är det helt i linje med Reinfeldts djupa förakt, ja hat, mot ”dem som inte arbetar”. Djup och generande omoral.

  7. kris08 skriver:

    Visst är det sant att ”företag inom olja- och gas föranleder speciella emotioner på sina håll”. Din förre chef Adolf Lundin har uttryckt det som att:
    ”De amerikanska företagen är »slavar« under olika människorätts- och miljöorganisationer.”

    Lundingruppen, som Veckans affärer kallar ”Diktatorernas bäste vän”, har däremot inga problem med verksamhet i :
    Demokratiska Republiken Kongo (Mobutu), Eritrea, Etiopien, Kenya, Mauretanien, Puntland (Somalia), Republiken Kongo, Sudan, Indonesien (Suharto), Iran, Syrien och Västsahara (ockuperat av Marocko).

    Det vore intressant att höra vilka ”viktiga insatser” det ”bra” företaget Lundin Petroleum gjort som gör att Bildt ”absolut inte” ångrar sin tid där. Måste ha varit något helt otroligt för att uppväga insatsen i Sudan…

  8. metusalem skriver:

    kris08…
    Din uppräkning av länder där Lundin Oil haft eller har verksamhet har du nu försökt pränta in ett otal gånger. Vi har fattat vad du skrivit. Den druckna papegojans envishet står sig slätt jämfört med din upprepningshybris.

    Vi väntar med spänning på en förteckning över svenska företag som har eller haft verksamhet i Kina, Ryssland med ”lydstater”, USA
    (jojomänsann, USA avrättar folk, ibland komplett oskyldiga).

    Det är nämligen kollosalt enkelt att konstatera att egentligen kan Sverige bara ha handelsutbyte med EU och möjligen några till.

  9. Ove Eriksson skriver:

    mcpictor vad är det du skriver?
    Djävulen eller Hitler?
    så står det väl inte?
    Vilken nivå skall skrivandet vara på?
    Dina tolkningar är ju otroliga!

    Om alla cyklade så som de gjorde i Kina så är ju alla lyckliga. Eller hur?

  10. utrat skriver:

    Jag tycker nu att vi bara ska ha handelsutbyte med dom länder vi kan cykla till o med det som ryms på pakethållarn

  11. Ove Eriksson skriver:

    utrat
    detta var ett mycket bra inlägg
    Tackar

  12. utrat skriver:

    Frågan är bara vad vi ska smörja cyukelkedjjorna med. Tar man svinflott får vi veganerna på oss.

  13. Ove Eriksson skriver:

    Nu skall de granska Ljugholts bilresor…
    Undrar om han kör på bensin? Eller vindkraft på bakluckan

    Men vi kanske får svaret från Aftonbladets skutjärnsreportrar

  14. Ska bli intressant att höra om Bildt fördömer behandlat och mördandet av en obeväpnad Kadaffi. Det som hände är ett klart brott mot reglerna i 3:e Genevekonventionen som behandlar skyddet av krigsfångar.

  15. mkpictor skriver:

    Ove Eriksson:
    Det verkar oundvikligt att drabbas av folk som du som man måste tala långsamt och tydligt till för att de de ska hänga med.
    Nej det är riktigt – det står inte Hitler eller Djävulen i Bildts text, det är exempel som jag tar upp. Det gör jag eftersom Bildt säger att handel med ett land inte har att göra med vad man tycker om det landets sätt att förtrampa mänskliga rättigheter. Konsekvensen av Bildts resonemang blir att man kan handla fritt med t.ex. Hitler eller Djävulen – handlandet med dem har inget att göra med att de förtrampar människor, det anser Bildt är en helt annan och för handeln ovidkommande fråga enligt vad Bildt säger.
    Börjar det klarna lite nu att det är Bildts anförda principer jag kritiserar, Ove Eriksson? Eller ska jag ta det en gång till ännu långsammare?
    Du och Urat försöker göra billiga poänger på att vi alla ska cyckla och inte köpa olja av någon. Jo vi ska köpa olja, men av demokratier som till exempel Norge.
    Förtryckare och tyranner är tack och lov inte de
    enda som har olja här i världen. Vi ska låta diktaturer som Etiopien veta att vi inte handlar med dem om de inte skärper sig när det gäller hänsynen till mänskliga rättigheter – på så vis kan handeln användas som ett påtryckningsmedel i humanitetens tjänst. Detta är raka motsatsen mot vad Bildt säger – han hävdar ovan att handel med ett land inte har med att göra om det landet förtrycker sitt folk, vilket är en helt vansinnig inställning.

  16. Per Fredö skriver:

    Nu när Kadaffi dödats har Libyen tagit ett stort steg mot sin frihet och att människor inte längre övervakas, hamnar i fängelser, torteras samt dödas.

    De oljebolag, som tidigare var verksamma i Libyen kommer nu att återvända dit, uppta sin verksamhet där, ge Libyen behövliga inkomster , viktigt för landets utveckling i en rad olika avseenden.

    Ett av dessa oljebolag är Statoil. Om nu drevet mot Carl skulle ha någon substans i sig så borde motsvarande fördömanden riktas mot Stoltenberg och likaså Blair, som hade nära kontakt med Kadaffi.
    Det går inte att vända diktaturstater ryggen och den synen har alla demokratier.
    Samtidigt värnar demokratierna om mänsklia fri-och rättigheter, verkar för en politik om detta i dessa länder och har likaså kontakter med dem på en rad områden.
    Det kan t ex röra sig om diplomati, lösandet av konflikter, deltagandet i sådant uppdrag som i Afghanistan, vilket också inbegriper kampen mot terrorismen.
    Vårt land bedriver en aktiv biståndspolitiki. Varje år besöker företag inklusive vår handelsminister olika länder så att de kan göra affärer och starta företag i dessa länder oavsett vilka regimerna är.
    Dit hör inte minst Kina.
    Jag har inte kunnat se att någon av de kritiker mot Carl för att han som styrelseledamot haft kännedom om och tagit ansvar för ett kortfrististigt försök hitta olja i Sudan skulle bli evigt fördömd av denna orsak har haft något att säga om Libyenoljan samt kontakterna med Kina.
    Det är i sig avsjlöjande..
    Kritikerna borde ha ett någorlunda perspektiv och inte utan någon som helst saklig grund, inte minst på denna blogg, ägna sig åt politiskt strunt.

  17. sundsvallserik skriver:

    Vad jag förstår så deltar Sverige inte i några sanktioner mot Etiopien. Ska vanliga svenskar måsta avgå för att de gör affärer i länder som vi inte har sanktioner mot?

    Däremot var Bildts uttalande alldeles i början av att journalisternas greps tveksamt.

  18. jakbob1 skriver:

    ”Jag är partisk för Sveriges intressen och dess medborgare.”
    Knappast, du är snarare partisk för vissa SVENSKARS intressen.
    Typ Lundin oil och deras investerare.

    Om du hade valt att vara partisk för Sveriges, Europeisk unionens och världens intressen hade du inte satt dig i styrelsen för ett bolag som bidrar till ett ökat oljeberoende och vidare konsumtion av fossila bränslen.
    Då kunde du valt att använda ditt breda kontaktnät till något vettigt istället.
    Men hållbar utveckling är väl inte direkt din och moderaternas linje. Ni vill ju ha så mycket vinst som möjligt.

    /Jakob

  19. Kachina skriver:

    När skall ni fatta att vår välfärd är byggd på u-ländernas misär?

    Säg mig sedan vilka ev er som är beredda att sänka sin standard till u-nivå, för att eliminera plundringen av naturresurser i u-länderna.

    Vi lever som ”grädden på moset” och vem av oss är beredd att köra kvarnen genom grädde och mos, för att skapa ett något bättre mos.

    Jag vill säga, INGEN. Vi protesterar, men vi är inte beredda att ge upp något av vår välfärd för det vi protesterar mot.

  20. Lars skriver:

    ”Nu när Kadaffi dödats har Libyen tagit ett stort steg mot sin frihet och att människor inte längre övervakas, hamnar i fängelser, torteras samt dödas.”

    Skojar du? Allt tyder på att ”övergångsrådet” är minst lika sviniga som Khadaffi, om inte värre. De grep honom levande men avrättade honom efter gripandet utan att ge honom chansen att försvara sig i en rättegång. Det är en indikation på vilken typ av människor vi har att göra med. Frihet är raka motsatsen till vad som väntar för Libyen är jag rädd. Till och med Ceausescu, som var mycket värre än Khadaffi, fick en rättegång innan han avrättades…

  21. Gustaf Johansson skriver:

    Kachina: vår välfärd är främst byggd på teknikutveckling. U-länderna har levt i misär i alla tider. Enda skillnaden är att även de nuvarande ”I-länderna” levde i misär före industriella revolutionen.

  22. sundsvallserik skriver:

    Gustaf. Det är väl ändå ett faktum att dagens I-länder är just I-länder på grund av imperialism, kolonialism och triangelhandel? Vad nu det har med detta att göra?

  23. jaanne skriver:

    Lars
    Klockrent. När man bevittnar dagens händelse i Libyien tror man sig vara tillbakaflyttad till 1100-talet. Ska bli intresssant om den kommer att utredas av krigsförbrytartribunalen i Haag. Genevekonventionens 3:e del som omfattar skyddet av krigsfångar har detta övergångsråd aldrig hört talats om. Hur man ska dessa få dessa människor att förstå och bygga en demokrati är ta mig f-n omöjligt att förstå.

  24. Gustaf Johansson skriver:

    sundsvallserik: Må så vara. Detta skedde hundratals år sedan. Det är även ett faktum att västvärldens handel med fjärran östern gett dessa länder en enorm tillväxt som aldrig skulle varit möjlig utan vår industrialisering från första början. Många länder som Kachina m.fl. för några årtionden skulle kallat U-länder är idag rentav ikapp många Europeiska länder.

    Skulle de tagit sig dit enbart på egen hand hade det säkert tagit ett par hundra år.

  25. Kachina skriver:

    ” Många länder som Kachina m.fl. för några årtionden skulle kallat U-länder är idag rentav ikapp många Europeiska länder.”

    Ja, bland annat Indien, som jag nu menar måste ta större ansvar i FN och de internationella frågorna/konflikterna.

  26. Kachina skriver:

    ”Kachina: vår välfärd är främst byggd på teknikutveckling. U-länderna har levt i misär i alla tider. ”

    Teknikutvecklingen är byggd på billiga eller obetalda råvaror från u-länder.

    Det går inte att komma ifrån, vi har blivit feta på deras bekostnad.

  27. foxbill skriver:

    Om man upprepar något tillräckligt många gånger så blir det sant!
    Eller?
    Västvärldens välstånd uppkom pga. den industriella revolutionen, inte imperialism! Var kommer Kinas stigande välstånd ifrån? Vilka länder skövlas?
    Tillväxt och välstånd uppkommer av effektivitet och rationalisering. Färre människor producerar mer för varje år. Automatisering!
    Om ni nödvändigtvis vill skuldbelägga er själva så varsågod, men är det inte bättre att söka proffesionell hjälp för ert trauma.

  28. foxbill skriver:

    Kachina,
    Fortsätt du och upprepa floskler, kanske blir de sanna om du gör det tillräckligt ofta.
    Men ok, det är ditt fel Kachina! Du har blivit fet på ”deras” bekostnad, men blanda inte in mig i din manodepressiva sida. Jag har slitit hela mitt liv för det lilla jag har. Tala inte för mig!

  29. Kachina skriver:

    Foxbill

    Det är klart, då medvetandet inte når utanför samhällets 50-skyltar, kan man ju inte begära att du förstår hur ”mannan hamnade framför dina fötter”, så du kunde inbilla dig att du av egen kraft slitit för det lilla du har:

    Sverige och du har följt med i kölvattnet av imperialismen utan att lyfta blicken och förstå var era möjligheter och framgångar kommer ifrån.

    Vår välfärd är byggd på deras misär. Det var därifrån industrialiseringen tog sina råvaror, många gånger till en obefintlig kostnad.

  30. […] oljebolag som Lundin Oil dessutom gärna får ‘ge sig in’ i länder ”vars demokratiska halt ibland lämnar en del övrigt att önska” är enligt Bildt fullständigt odiskutabelt, och en förutsättning är då, att svenska […]

  31. Pravo skriver:

    Gadafi kunde ha flytt till ett angränsande land när han ville. Men han stannade kvar och slogs för sitt land till sista andetaget! Det är hjältemod. Till skillnad från att sitta framför datorn och hylla en annan människas död, som vissa presidenter och premiärministrar gör. Det är fegt och framför allt är det omänskligt. Varje människas död är en tragedi. Inte minst en människa som skulle varit huvudperson i den viktigaste rättegången i Libyens historia.

  32. Per Fredö skriver:

    Det är visst dåligt med de historiska kunskaperna.
    Vårt land bedrev i högst grad via ständiga järnmalstransporter handel med Hilter och hans regim.
    Det bidrog till att kriget förlängdes och inte minst att judeutrotningen kunde fortsätta.
    Vårt land och alla andra länder har kontakter med diktaturregimer, även via handel. Dessa länder har ofta via FN-beslut kritiserat för brott mot mänsklia-fri-och rättigheter och sanktionspolitik hör till det vanliga. liksom att FN, EU, Nato deltar i aktioner i sådana fall.
    Ibland har de varit framgångsrika, ofta inte när det gäller folkmordet i Dafur och först nu har den blodtörstiga Khadaffi-regimen blivit krossad.
    Man kan fråga sig varför inte alla ledande politiker, som haft kontakter mot honom blivit kriserad för folkrättsbrott som nu Carl Bildt.
    De affärer som Lundin har bedrivit, i det som nu ifrågasätts. i Sudan, är långtifrån ovanliga.
    En närmare studium av detta kan måhända klarläggas av t ex historiker och statsvetare.
    Carl var styrelseledamot när han lämnat politiken.
    När han i samband med alliansens valvinst 2006 blev han förvånad över att bli tillfrågad om att bli utrikesminister, men han accepterade det och har gjort ett imponerande jobb.
    Urban Ahlin medverkar i drevet vad gäller något som inträffade för flera år sedan genom att mena, hur kan en svensk utrikeminister bete sig så, ett partipolitsk angrepp.
    Lika dumt är det när en del moderata politiker menar att Carl ska förklara sig i samband med partistämman.

  33. kris08 skriver:

    Faktum är att anledningen till järnmalmsexporten inte var profithunger utan det enda sättet att kunna få livsnödvändiga importvaror, främst kol. Exporten reglerades faktiskt genom avtal med både Tyskland och Storbritannien.
    Om 70 % av utrikeshandeln avbryts kan man inte vara så nogräknad…

    Klicka för att komma åt skriftserie2.pdf

    Visst har många företag kontakter med diktaturer, men få av dem gör det till sin affärsidé. Menar du att folkfördrivningarna och massakrerna i samband med Lundins oljeutvinning i Sudan är ”långtifrån ovanliga”?
    Skulle det vara dumt att kräva att Bildt skulle förklara sig? Ursäkta, men jag tror att Bildts fan club här knappast är representativ för normala väljare…

  34. Kachina skriver:

    Jag kan inte minnas att jag yttrat mig vad gäller Carl Bildt och Lundin-affären, men jag kan konstatera att de skribenter som anklagar Bildt för folkmord, är desamma som försvarade Khaddafis regim.

    Det synes mig som en logisk frivolt betingad av andra faktorer än de faktiska händelserna.

    Jag tillhör nog Carl Bildt Fan Club, av en enda orsak. Han sätter normen, exemplet, för arbetarens engagemang och ansvar i det egna arbetet. Det gynnar alla, nationen, företaget och arbetaren själv.

    Det kan synas som en logisk frivolt att jag samtidigt är starkt kritisk till hans politik, men det är en helt annan sak på ett helt annat område.

  35. Per Fredö skriver:

    Kris 08
    Jag har inte påstått att skytteltrafiken med järnmalm hade att göra med profithunger.
    Vi levde inte direkt av hunger, jag vet.
    Det var däremot en eftergiftpolitik därför att samlingsregeringen gjorde b bedömningen att vi därmed skulle bli ockuperade likt Norge och Danmark..
    Vår järnmalm hade dock de effekter som jag nämnt, också nåt moralist icke hedervärt.
    Det är lika häpnadsväckande när du menar att vår internationella handel icke skulle vara en affärsidé med hänvisning till att Lundin Oil kortvarigt sökte efter olja i Sudan.
    För att ta exempel. Vi är i högsta grad verksamma i Kina, som i grund och botten är en kommunistisk diktatur. Geely äger också Volvo Pv.

    Du kan ju ge exempel på någon stat som vi helt ska avbryta förbindelserna med. Det var förstås inte Khadaffi.Libyen. Men kanske Zimbawe och Venezuela liksom Ryssland med sin Putin-demokrati?
    Jag har inte heller påstått folkfördrivningar samt massaker är ovanliga, tvärtom är det så.
    Men du tycks hävda att Lundin var delaktig i det och att också Carl stod bakom det. Det är ett befängt påstående.
    Om du däremot vet något om hans politiska gärning så har den i hög grad varit inriktad på att lösa den typ av händelser.
    Du tror väl inte att Carl blivit fredsmäklaren på Balkan om de som ansvarat för att ge honom det uppdraget skulle stå bakom ditt påstående.
    De visste vad de talade om.
    För att ta ett historiskt språng.
    68-vänstern hyllade många diktatuer och deras ledare med motivering att endast de kunde bekämpa imperialismen, vilken dock alls inte marxistiska länder svarade för.
    Lars Ohly hyllade hela tiden DDR och medverkade i åtskilla i deras aktiviteter, Han var också en beundrade av det stora språnget och av Cuba. Hans eget epitet kommunist är välförtjänt.
    Också Olof Palme var en dubbelmoralist. Han visste mycket väl att vår säkerhetspolitik under det kalla krigets dagar var beronde av stöd från Nato och då främst USA.
    Han ville dock vara en röst i världen.
    Den innebar besök i mängder av tvivelaktia länder, även kommunistiska,
    och han frotterade sig med diktatorer och hyllade dm oclkså i förtäckta ordalag.

  36. K (@knightir) skriver:

    Frågan är, vad händer next..?
    Sanktionerna.
    Göras upp om vad som är rätteligen mitt och vår familjeklans. På engelska och stora läpprörelser?
    Era swenska knasmilitia, har följt oss alltför nära i 2 generationer, innan kamerablajjtiden. Justitieminister Herman Klings, släkting, är Död.
    102, kommer inte på många år bli funktionellt. Sitter ni och väntar på det..? Det är ju ingen match köra ihop räntesituationer och bankkonteringar.
    Bolagen får vackert vänta, eller SITTER VI I STYRELSER.

  37. bildterberg skriver:

    Utvecklingen i Libyen påminner så här långt en del om den i Irak.
    Visst finns det skillnader men i stora drag går det ut på att
    infiltrera/invadera ett land, varvid stora delar av infrastrukturen
    förstörs. Därefter installeras en marionettregim samtidigt som
    kaoset upprätthålls och ett ”perpetuum bellum”-tillstånd etableras.
    Detta ger via skuldsättning vid utlåning för återuppbyggandet
    en effektiv kontrollmekanism för att kunna bibehålla detta tillstånd
    och ger en möjlighet att maximalt exploatera landets tillgångar.
    Den ”arabiska våren” är en utbredd ”OTPOR” där man bl.a.
    inriktar sig på att få in Wahabbist-orienterade regimer
    genom att kanalisera folkets missnöje på ett optimalt sätt.

    Läs gärna om Soliman Bouchuiguir i följande tankeväckande
    artikel angående Libyen:

    http://www.voltairenet.org/Lybia-Human-rights-impostors-used

    Här kommer den troliga fortsättningen på ”sekvensen”:
    – Syrien, Venezuela, Iran.

  38. […] En annan som utsöndrar gaser omkring sig är Carl Bildt och som är i blåsväder, han kommer nog att klara sig – får en känsla av att han har koll på läget han är en rutinerad spelare som kanske varit med alldeles för länge som Zlatan (Bildt´s gen blogg ”jag är partisk”) […]