Nytt generalkonsulat i Mumbai

MUMBAI: Solen gör upp över ett varmt och vibrerande Mumbai vid randen av Indiska oceanen.

Och min dag tar sin början.

Den kommer inte att sakna betydelse, för amtidigt som jag inleder mitt program här med möte med bl a delstaten Maharastras guvernör Sankaranarayanan kommer jag att meddela att regeringen beslutat att öppna ett svenskt generalkonsulat i Mumbai.

Det är ett konkret och viktigt uttryck för den vikt vi fäster vid att fördjupa relationerna med Indien under kommande år inte minst på det ekonomiska området.

Den överenskommelse som vi ingick med socialdemokraterna om anslaget för regeringskansliet innehöll inte bara stopp för ett antal nedläggningar vi inte hade önskat utan också denna offensiva satsning på framtiden.

Vi var överens om, och sade också det, att vi ville förstärka Sveriges närvaro på expanderande marknader. Och vi talade i våra samtal konkret just om att öppna generalkonsulatet här.

Och nu utannonserar vi detta. Beslut har redan fattats av regeringen, och självfallet har vi haft kontakter med den indiska regeringen.

Dagens program innehåller också besök på den indiska börsen, möte med svenska företag och stor mottagning med företrädare för olika delar av samhällslivet i denna dynamiska 20 miljoners-metropol.

Sent i kväll flyger jag så vidare upp till New Delhi.

5 Responses to Nytt generalkonsulat i Mumbai

 1. observer61 skriver:

  Som vanliga människor vet – livet är inte vitt eller svart – inte ens de frågor som behandlas i olika media eller av KD och FP utrikespolitiska talesmän (motsv.).

  En familj med en anhörig som sitter i fängslad sedan många år – förefaller inte vara odelat förtjust i den verksamhet som många självcentrerade åsiktsmånglare ger uttryck för (SvD 2011-010-19).

  Fortfarande lyser förslag med sin närvaro – på vad UD skulle kunna göra mer. Egnaplattformsbyggare som med reflexmässig regelbundenhet framträder på mediascenen har aldrigt behövt ta några konsekvenser av sina tokigheter – och lär väl aldrig göra det frivilligt (liknelse med Pol-Pot – svärmare är en ren tillfällighet).

  Dock föreställer jag mig att ledningen för KDS och FP nu inpräntar försiktighet hos resp. talesmän att inte vara så kåta (i ordets ”rätta” betydelse) att profilera sig i kontakten med diverse reportrar.

 2. Kachina skriver:

  @Urban Ahlin, Carl Bildt
  Jag är socialist, inte socialdemokrat. Det innebär att basen för mitt tänkande är Demokritos Lag, att Universum består av två Ting, Ingenting och Någonting. Alltså Ande (medvetande, ljus) och Mörk Materia. En växelverkan mellan dessa alstrar den synliga materian. Ett samhälle, en nation, består av två Ting, det gemensamma och det privata. När dessa är ungefär lika stora, uppstår en växelverkan som genererar ett harmoniskt flöde i samhället, nationen. Jämför det vid en gungbräda med en hävert emellan, vilket lyfter oljan som smörjer maskineriet när det gemensamma och det privata växelverkar. Det är precis så vårt Universum fungerar. Därför är det grundlagen för hur vårt samhälle skall fungera. Det gemensamma och det privata måste ”nästan” vara i balans. Inget får dominera annat än för en kort stund, tillräckligt kort för att få gungbrädan att röra sig och generera energi till motpolen. Detta innebär att både planekonomi och marknadsekonomi strider mot Universums Lag. De tar utan att ge ifrån sig. De polariserar, och då stannar gungbrädan. Detta skulle man kunna skriva en hel avhandling om, men kort sagt, det allmänna och det privata måste vara någorlunda i balans för deras växelverkan genererar tillväxt, social trygghet och ett harmoniskt samhälle.

 3. […] kommenterade utrikesminister Carl Bildt (som också skrivit en debattartikel i Dagens Industri och bloggat om […]

 4. Sven-Erland skriver:

  Bildt far med osanning – han befinner sig inte alls i Indien. Jag stötte nyss på honom i vänsterbloggarnas rum i Motörheads loge på plan 6 i Conventum i Örebro, där moderaternas partistämma just gått av stapeln. http://svenerland.wordpress.com/2011/10/20/ett-gott-rad-till-calle/

 5. svaamer skriver:

  Denna blogg är djupt oseriös. Carl Bildt använder den till att motivera skattebetalarna att inte invända mot hans lyxsemestrande i världens alla hörn. Han framhåller att hans pladder med den ene efter den andre är så ofattbart viktigt – nästa dag är det en helt annan som är lika viktig, osv år efter år. Sanningen är att det enda viktiga är att hålla evighetssemestern motiverad, så Bildts barnsliga förtjusning i att få frotteras med de politiskt mäktiga får fortgå.
  Denna hans egen blogg är en ren bluff. Bildt deltar aldrig i samtalen, debatterar aldrig, säger ingenting, visar inte att han har uppfattat vad andras inlägg handlar om.
  Bildt använder detta forum enbart för att servera sina vykort från världens alla hörn, och för att motivera sitt politiska existensberättigande.
  Det är falsk varubeteckning att kalla detta för ett seriöst debattforum.

%d bloggare gillar detta: