Kriser förr och nu

Efter de inledande höstmånadernas akuta hantering av finanskrisen är det nu allt mer effekterna på ekonomin i övrigt som driver olika ekonomisk-politiska initiativ.

Luften är full av tal om mer eller mindre mäktiga stimulanspaket. Sverige har redan en påtagligt expansiv ekonomisk politik – tvåa i Europa i detta avseende.

Detta sker samtidigt som finanskrisens effekter påverkar allt fler länder ju längre den pågår. Det är detta vi ser i de östligare delarna av Europa just nu.

I USA har president Obama nu utsett Timothy Geithner till finansminister, och beskedet hälsas med tydlig tillfredsställelse av marknaderna.

Tim är en lugn men tydlig aktör. Vi satt några år tillsammans i RAND:s styrelse. Och han har sedan dess vunnit erkännande som krishanterare som chef för reservbanken i New York. Han är ett bra val.

Historien upprepar sig aldrig helt och fullt – men det finns ofta paralleller och lärdomar som kan vara av intresse.

I DN i dag drar Lars Jonung en del intressanta paralleller mellan den svenska krisen för snart två decennier sedan och den amerikanska kris som nu fått globala följdverkningar.

Men skillnaderna är minst lika intressanta som likheterna.

Vi kunde hjälpas till snabb återhämtning av reformer, kronfallet, EU-anslutningen och en tydlig internationell uppgång som vi sedan kunde surfa på i mer än ett decennium.

Det är långt ifrån säkert att samma sak är möjlig nu.

Kommentarer är stängda.