Midsommarsuccée

Klockan var några minuter över halv fem på midsommardagens morgon när Angela Merkel på sitt sedvanligt lugna sätt kunde konstatera att vi nog hade klarat av allt som skulle klaras av och vi alla bröt ut i en spontan applåd inte minst för hennes insatser.

Natten hade förvisso bjudit på sin dramatik. Ett tag såg det ut som om allt skulle köra fast i envisheten i en regeringsgrupp som satt samlad i Warzawa och sade nej till det mesta.

När stats- och utrikesministrarnas olika middagar inleddes vid tiotiden i går kväll föreföll mörkret totalt. Men det hade inte gått att bryta upp. Vi såg alla att det var nödvändigt att försöka igen. Och när diplomatin åter bröt ut lirkades så småningom fram de öppningar som ledde till att Polen kunde ansluta sig.

Och trots svårigheterna i Warzawa var det uppenbart att de ville ha en överenskommelse. Polen behöver en stark Europeisk Union. Ett misslyckande i Bryssel i natt hade försvagat Polen och dess intressen.

Men det var sedan inbördeskriget i BeNeLux-kretsen bröt ut. Och större delen av natten kom faktiskt att handla om detta med utgående belgiske premiärministern Verhofstads flera gånger nära att skjuta allt i sank. För vad? Ja, det var inte alltid alldeles lätt att inse. Men till slut insåg även han att Europa bygger på kompromisser.

Gång på gång fördes det från olika håll fram olika typer av förslag som mer eller mindre tydligt syftade till att bromsa den fortsatta utvidgningsprocessen. Och Sveriges roll blev gång på gång att rida spärr mot dessa förslag och strävanden. Gång på gång vände sig Angela Merkel till Fredrik Reinfeldt och den svenska linjen för hjälp att komma fram utan att kompromettera utvidgningsprocessen.

Även om jag är part i målet tror jag mig kunna säga att nog alla på detta toppmöte sett och noterat Sverige som det land som tydligast står för ett Europa öppet föra nya medlemmar. Andra teg och instämde – men det var vi som talade.

Och jag ser att Financial Times – kanske ledande i EU-bevakning – tydligt noterat den viktiga roll som Sverige spelat i denna viktiga fråga.

Nattens segrare är dock Angela Merkel – och Europa.

Efter år efter år av diskussion om fördrag och författning har vi nu kommit till ett avslut som reformerar institutionerna och skapar förutsättningar för ett Europa som står starkare globalt och med en effektivare freds- och utrikespolitik.

Att det har krävt kompromisser är alldeles klart. Men vårt Europa byggs inte på diktat – det byggs på kompromisser mellan olika nationella intressen och politiska önskemål.

För min del var detta min andra midsommarnatt på europeiskt toppmöte. Förra gånger var för tretton år sedan på Korfu i Grekland, och då var stämningen i botten när man misslyckades att enas om en efterträdare till Jaques Delors som ordförande i kommissionen. Denna natt var stämningen – även när allt såg hopplöst ut – ojämförligt mycket bättre.

Trots allt är det ett rätt väl fungerande Europa som vi har. Och nu finns förutsättningar för att göra det ännu bättre.

Midsommar? Jodå, lite sill och snaps och sång och så hann vi faktiskt med i det svenska delegationsrummet. Margot Wallström passade på att komma med liksom Finlands Europaminister Astrid Thors. Nordister kan inte missa en midsommarafton. En liten, liten midsommarstång hade vi faktiskt också.

Nu är det åter ljust i Bryssel. Vi byter skjorta, duschar, ordnar pappren och kastar oss strax på ett plan i riktning hembygden.

En minnesvärd och viktig midsommarhelg blev det i alla fall.

36 Responses to Midsommarsuccée

  1. Dag Selander skriver:

    Efter en tvåskjortorskonferens tre poäng och seger… Vi ber att få tacka statsminister och utrikesminister med team för gott värv. Rapporten som ges känns som lite av 7-8 OS-guldmedaljer: ”Angela Merkel till Fredrik Reinfeldt och den svenska linjen för hjälp att komma fram utan att kompromettera utvidgningsprocessen. Även om jag är part i målet tror jag mig kunna säga att nog alla på detta toppmöte sett och noterat Sverige som det land som tydligast står för ett Europa öppet föra nya medlemmar. Andra teg och instämde, men det var vi som talade.”

  2. Torsten skriver:

    Jag har det oreserverade nöjet att sälla mig till gratulanterna.
    Ni har gjort ett stort arbete med att lyckas ena länderna i Europa.
    Som svensk är man stolt i dag för att vi har politiker som finns i främsta ledet och hjälper till att dirigera villkoren.
    En eloge till Fredrik, Dig och Era medhjälpare.
    Trevligt att Ni även fick en liten smak av midsommaren också.
    Traditioner är viktigt.

  3. Tobias67 skriver:

    Jag får be att gratulera!

    Jag tror att detta är en viktig signal att EU kan agera och vara starkt. Även om det ligger i sakens natur att förhandlingar av detta slag tar lång tid och mycket tandagnissel och inslag av ”Polsk riksdag” så kanske det är ju så att det SKALL ta lång tid, stötas och blötas just för att få den djupa demokratiska förankring som krävs.

    Jag tror även att det behövs lägga mycket kraft på att förankra EU i den Svenska folksjälen och informera om vad egentligen EU är och innebär. Den svenska skepsis mot EU och kanske även EMU måste överbryggas.

    Jag är stor beundrare av Al Gore som far land och rike runt och berättar om ”Global Warming” och lyckas fånga massorna och skapa ett sån ”hype” att nu var och varannan man möter börjar prata om detta och en STOR eloge till regeringen för initiativet med miljörabatten på miljöbilar. Att som regeringen avpolitisera mijöfrågan är ett lysande drag! Tänker främst på att miljöfrågan traditionellt sett varit förbehållen vänsterblocket.

    Jag ber om ursäkt för att jag spårar ur lite men jag tror det är jättevikitgt att EU görs lite rumsrenare och kanske kan man likt Al, skapa en likn ”hype” kring EU som för mijöfrågan.

  4. jenny71 skriver:

    Tack Fredrik Reinfeldt,Carl Bildt och hela erat team för den insats ni gör för Sverige. Idag är man stolt över att bo i Sverige. Hoppas ni får lite midsommarledigt. Tack för all info vi fått direkt från Bryssel via bloggen. Det har varit oerhört intressant att följa detta.

  5. tsolin skriver:

    Gratulerar till Bildt, Reinfeldt och till Europa. Mycket glada nyheter och anledning att känna stolthet. Och vilket privilegum att kunna läsa om detta så pass hyfsat detaöjerat blott några timmar sedan det löstes (jag försökte just surfa rutn på litet olika mediasajter men där fanns inte mycket av substans)

  6. […] är sannolikt ett ansträngande hårt och svettigt jobb att vara utrikesminister i Sverige. Efter midsommarsuccéen och 2-skjortorsmötet i Bryssel väl hemkommen till Stockholm får Carl Bildt återigen en massa frågor att svara på. […]

  7. budkavlen skriver:

    GRATTIS och TACK . . .

    . . . för att du tar dig tid att informera oss så snabbt. Vi unnar dig nu vila och återhämtning med riktigt firande i familjens hägn som en vanlig människa.

    Vi väntar med spänning på att du så småningom skall kommentera balansen mellan eftergifter och framgångar. Jag har förstått att Tony Blair fick släppa satsen om fri handel. Hur allvarligt är det ?

  8. soli01 skriver:

    Tydligen en bra insats av” lilla” Sverige och vi behöver inte skämmas för resultatet. Jag har varit skepiskt till vissa saker som EU syssslat med, men en omprövning kan vara i vardande!
    Nu måste ni alla inblandade Carl få en stund över för era familjer. Heja Sverige!

  9. Kachina skriver:

    Det blev mer nubbe än sill igår, så jag är lite fåordig; GRATTIS.

  10. tohag skriver:

    Tyvärr kan jag inte hålla med om att bara för att du har en blogg så minskar det politikerföraktet. Din arrogans är sig lik när du ljuger för konstitutionutskottet. Du tror dig vara något som någon annan kraft (mammon) har placerat på jorden.

  11. ollemunter skriver:

    Till alla som gratulerat Car Bildt till EU-fördrget!

    Är det inte lite för tidigt att ropa hej och gratulera.

    http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1099175,00.html

  12. grugel skriver:

    tohag, eller Morgan.
    Lugna ner dig.
    Slår man upp ordet ”arrogans” i ett uppslagsverk så finns det en bild på din gamla chef.

  13. Tobias67 skriver:

    Vad annat är väl att vänta av en EU-motståndare?

  14. Sofia skriver:

    Sometimes I wonder: What makes you happy, exept for your possision and all this travelin. I my self is madlu in love whit my feet. hahaha how about that

    http://sofiawinterborn.wordpress.com/2007/06/22/sofiai-am-madly-in-love-whit-my-feet/

  15. oppti skriver:

    Sommar i P1 med Ulf Lundell-rebellen som tydligen inte gillar utvecklingen.
    Han ondgör sig över drev mot Danielsson och gillar tydligen inte Carl Bildt.
    Kanske lite ologiskt, men vad krävs av en artist?
    CB är väl den som fått flest drev emot sig under regeringens halvår vid makten.
    I dagens eko har alla uppdrag granskats ännu en gång. Tydligen finns det fortfarande en del uppdrag som ännu ej avslutats. Trist med en så engagerad utrikesminister?

    Hoppas att EU kan få lite mer muskler nu och se till så vi får en mer enhetlig och förnuftig politik utåt och att de kan putsa av de värsta överträdelserna mot medborgarna inom länderna.
    Men kanske skulle EU få större trovärdighet om Malmströms initiativ mot dubbla bosättningen av kontoret kunde få genomslag.
    Skall även bli kul att få höra EUs Wallströms kommentarer kring det lyckade avtalet.

  16. evilchamp skriver:

    Jag stämmer in i gratulationerna! Bra jobbat!

  17. tcobo skriver:

    Det handlar inte om vad Carl Bildt skriver utan det är vad Carl Bildt inte skriver!

    I dagarna håller EU på att försöka få till stånd ett förslag till nytt fördrag!

    Det om något borde vara av intresse i kommentarerna och inte om CB har tid med sin familj eller ej! Att döma av hans många uppdrag så talar det för sig självt vad C.B. prioriterar!

    Personligen har jag aldrig upphört att förvånas över att Sverige samt de övriga nordiska länderna aldrig har lyckats i Nordiska Rådet i större frågor och då kan man fråga sig hur Sverige kan gå ut i vida världen och tro sig lyckas!

    Man upphör inte heller att förvånas över hur villiga våra representanter är att uppge Sveriges suveränitet i all tysthet vilket jag vill jämställa med landsförräderi (starka ord, förvisso men sanna)!

    Sverige blir en sparv i tranedansen vilket vi redan sett tecken på!

    Enligt C.B. skall vi ha ett Europa som står starkare globalt och då frågar man sig, mot vem? Stå starkt i ett handelskrig kanske!?

    EU skall också enligt C.B. ha en effektivare freds- och utrikespolitik.
    Smaka på de orden och låt dom inte gå förbi dig!
    Vad menar C.B. egentligen? Effektivt hurdå?

    Personligen har inte jag glömt de etniska utrensningarna som förekom i hjärtat av Europa medans EU satt med armarna i kors och hjälpinsatserna kom från ett annat håll trots avsaknaden av olja!

  18. totteb skriver:

    Och i vanlig ordning säger MP och V nej, vilket är det bästa sättet att undvika möjligheter. Ger dessa nejsägare några alternativ -nej, dom säger bara nej. Att Sverige redan är medlem i EU, och borde där med vara en av spelarna som driver utvecklingen är ingenting man behöver ta hänsyn till.

    Det lär dröja länge innan MP och V ser några fördelar med att Europa är medlem i Sverige.

  19. kruzze skriver:

    Grattis Sverige, regeringen (inklusive sossarna), Reinfeldt och Bildt! Det här har ni gjort strålande bra.

    För oss som har historiekännedom om vad som hände i Europa före stenkastarvänstern vände upp och ner på Göteborg 2001, dvs på 1400 -1900-talet, så är detta en stor seger. Krig, krig och återigen krig är det som har präglat Europa. Att nu i stort sett alla länder i Europa (förutom Norge, Balkanländerna, Ryssland och Schweiz) sitter ner tillsammans och skriver långtgående gemensamma fördrag skulle ingen politiker ens vågat drömma om för bara 15 år sedan.

    Europa håller på att uppnå något riktigt stort och när väl Turkiet och Balkanländerna blir fullvärdiga medlemmar dröjer det inte länge förrän till och med arvsfienden Ryssland inser att även de har en roll att spela i Europasammarbetet.

    Att delar av den svenska politiska oppositionen surar över att de allra flesta länderna i Europa har ett utökat sammarbete säger en hel del om vad de har för en världsbild, tyvärr en väldigt dyster sådan.

  20. allanhed skriver:

    Man kan nu gå in på Jinges blogg (för den som ej vet det är det Jinge som polisanmält Carl Bildt för denna blogg) och rösta om man vill ha en folkomröstning kring EU-fördraget.

    In och rösta nej!!

  21. testaren skriver:

    allanhed:
    Varför skall vi stödja hans blogg?

  22. john81 skriver:

    Det viktigaste gällande EU-konstitutionen är att den inte går till folkomröstning. För att kunna rösta krävs att man har så pass mycket kunskap om dess innehåll att man i princip skulle behöva läsa en 5-poängskurs på högskolenivå i “EU-konstitutions-vetenskap”. Medelsvensson kommer annars att rösta ja eller nej till konstituionen med utgångspunkt från huruvida man är positiv eller negativ till EU som helhet, utan att nödvändigtvis ha minsta kännedom om EU-konstitutionens innehåll.

    Nej… låt ledarmöterna i riksdagens Plenisal få som uppgift att grundligt sätta sig in i konstitutionens alla delar – i betydligt högre grad än vad än vad medelsvensson skulle kunna göra genom inoformationskanpanjer – och därefter tar riksdagsledarmötensa ställning till konstitutionen utifrån dess innehåll, obreroende av vad de har för åsikter om EU-medlemskapet som helhet.

  23. allanhed skriver:

    Testaren:

    Du har ju en poäng där, men det är väl inget stöd att gå in och rösta en gång. Men man får ha starka nerver, en äkta gammelkommunist är han.

  24. Josef Boberg skriver:

    Carl Bildt,

    Tack för Din goa verbala förmåga att skriftligt redovisa lite av stämningar och vad som har hänt denna midsommar i Bryssel – och kanske inte minst viktigt – att det trots allt blev lite snaps och sill också. Det verkar lovande inför kommande midsomrar.

    Ha det…
    vännen Josef

  25. tg46 skriver:

    Intressant att Mona Sahlin inte har sagt ett ord idag ang. EU-fördraget. Midsommar i all ära men hon borde kunnat komma med några minuters kommentar.

  26. Torsten skriver:

    Det har Du rätt i tg 46.

    Vi har alla glömt kära Mona. Även pressen har tydligen glömt henne.
    Ny blir det inte lätt att komma igen.

  27. tcobo skriver:

    john81 och hans omyndigförklarande av svenska folket får stå för honom.

    Eftersom det nya förslaget till EU-konstitutionen inte är färdigarbetat så undrar vän av ordning hur man skall ta poäng i ett ämne som inte finns?

  28. Kachina skriver:

    ollemunter

    Vi har inget val, än att köpa grisen i säcken. Tiden är sådan att fysiska gränser rivs av den virtuella öppenheten. Nationalstatens död är ett ofrånkomligt faktum, liksom unionsstaternas nödvändighet. Vi måste ha en union och vi inte, likt romarriket, skall falla sönder inifrån. Det finns inte utrymme nu för att schabbla med folkomröstning.

    Valutan är väven som binder ihop både union och individer. Jag vet inte vem som kom på den horribla tanken att folkomrösta om EMU, då vi redan sagt ja till EU och därmed till valutan. Alltför svaga politiska krafter har hittills hållit EU bygget och jag vet att den nuvarande konstitutionen skapats av i huvudsak högerkrafter, men EU måste får en grund att stå på, sedan får vi slita fram ”grisen ur säcken” och omforma den.

  29. tcobo skriver:

    Kachina Says: Vi har inget annat val?????

    Vilka är vi???

    Vi har redan sagt ja, javisst men vissa personer har sagt ja och inför Gud lovat varandra trohet och gruvligen misskändat sitt löfte och skiljt sig!

    Det låter sig göra fortfarande innan vi dras in i något som inte är hanterbart såsom en storpakt som utmanar en annan stormakt!

    Det handlar om att bli en stormakt och att utmana en stormakt och det ställer jag inte upp på!

    Låt USA vara en stormakt med dess mångkulturella färgning av vårt klot med dess brister och tillgångar!

    God bless you

  30. Kachina skriver:

    tcobo

    Det handlar om civilisationens utveckling, nationalstaternas död är oundvikligt och unionstaternas födelse är lika oundvikligt. Allt är inte bra i EU, men vi är fortfarande vid prototypen och grundlagen skall skrivas om flera gånger innan vi når den stabilitet som finns mellan USA:s 50 nationalstater.

    Att dela upp planeten i 3 – 4 unioner kan vara enda sättet att rädda den här civilisationen, eller förinta den. Men, som vi har det nu, en massa lösa nationalstater, leder oundvikligen till denna civilisations förintelse.

  31. john81 skriver:

    tcobo:

    Självklart står jag för det jag skriver, men dina långsgående slutsatser och tolkningar av det jag skriver (som att jag skulle omyndigföklara svenska folket) rär ingenting jag stårför utan enbart just dina långtgående tolkningar av det jag skriver, baserade på ett önsketänkande utifrån dina åsikter från din sida.
    Det jag skriver är en återgivning av regeringens ståndpunkt (som jag delar) i denna fråga, nämligen att konstitutionen handlar inte om en enskild fråga utan om massor av småfrågor som det är bättre att riksdagen sätter sig in i dessa frågor än att de sammanfattas i en enda fråga i en folkomröstning.
    Man kan fråga sig om det är en slump att det är EU-motståndare som i högre utsträckning vill ha en folkomröstning och EU-förespråkare som inte vill ha det. Troligtvis inte.
    I sammanhanget erkänner jag att jag är för EU, men anser oavsett detta att det är bättre att vi får en halvbra EU-grundlag genom nationella parlamentariska beslut än att det inte blir någon EU-grundlag alls på grund av att befolkningarna i några av de respektive länderna röstar nej.

  32. soli01 skriver:

    john81- de nya förslagen skiljer sig från de gamla på flera punkter bl a ska det inte kallas konstitution(grundlag) utan vara en reformering av de nu gällande fördragen.
    Sedan ska symboler som kan föra tanken till en europisk stat bort ur texten t ex flaggan.
    Vidare har texten om att EU-rätten har företräde före nationell rätt, men ersatts med en förklaring om att det redan är etablerad domstolspraxis. Vad nu detta innebär?
    En ”utrikesminister”-ska kallas ”Hög Representant för utrikes-och säkerhetsfrågor”-den förblir mellanstatlig-vetorätten finns kvar.
    En effektivare metod för att fatta beslut i lagstiftningen(fullt tillämpad år 2017)?
    Det finns en katalog om mänskliga rättigheter-har lyfts ut och tydligen ersatts med en korshänvisning som gör katalogen rättsligt bindande, undantaget Storbritannien. Tydligen så gäller detta inte nämnda land.
    Ökande överstatlighet inom straffrätten och polissamarbetet-undantaget Storbritannien. Vad kan detta innebär i förlängningen?
    Den punkt om att EU bara har befogenhet att lagstifta på områden som medlemsländerna har överlåtit gör, att vi får se upp! Slöar till!
    Detta att riksdagen och övriga nationella parlament ska få en förstärkt roll och kunna tillbakavisa lagförslag från kommisionen är väl inte hel fel.
    Jag är ganska nöjd med de flesta förslagen och hoppas det kan gå i lås utan att vi ska behöva ropa på folkomröstning för att godkänna detta förslag. Visst finns det frågor, men de hoppas jag kan belysas genom information.

  33. john81 skriver:

    Soli01:
    Det verkar som att vi e ganska överens. :-)
    Har hört talas om det mesta av det där genom media.
    Faktum är oxå att man i förhandlingarna har strävat efter att utforma fördraget på ett sätt så att länderna inte skall ha folkomröstningar. Som det verkar nu så är det bara Irland av samtliga medlemsländer som kommer ha det.
    Du glömde dock nämna att ordförandeskapat är tänkt att rulla över fem-års-perioder istället för som idag varje halvår. Något som gör det lättare för ett ordförandeskap att föra en mer långsiktig EU-politik.
    Synd oxå att polackerna inte kunde bortse från deras egocentriska maktfördelningskrav, grundade på att de inte kan tänka sig några eftergifter gentemot tyskarna. Det har sagts i media att det beror på underliggande ”rädsla” gentemot dem appropå att tyskarna invarderade polackerna första av alla 1939. Synd att de inte kunnat lägga det till historien utan blir tvugna att ge det en betydelse i dagens nutidspolitik.

  34. soli01 skriver:

    john81-jag hade ingen avsikt att verka duktig och du kan säkert detta bättre än jag. Hoppade faktiskt medvetet över den punkt du åberopade, men den är också viktig i sammanhanget. Tänkte mera som en liten grov upplysning vad detta förslag går ut på. Det finns punkter i förslaget som ger frågetecken, men vissa är ganska klargörande och viktiga, helt klart.
    Den punkt där man överlåter åt EU att lagstifta måste bli föremål för en debatt om vi ska acceptera ett lagförslag eller inte och att vi får veta detta detta i tid. Jag tycker att vi inte ska överlåta allt för mycket till EU när det gäller denna punkt.(Befogenhet kan tas tillbaka var ett krav från Tjeckien)
    Spännande att se vad som händer med detta förslag och som på flera punkter verkar bromsa ett allt för dominerande EU.
    Betäffande polackernas eftergifter gentemot Tyskland är ”rädsla” tydligen gällande fortfarande!

  35. john81 skriver:

    Soli01:
    Jag ber om ursäkt om jag framstått som / gett intryck av att försöka vara någon form av läromästare i denna fråga gentemot dig. Tror att vi är ungefär lika bra insatta i sakdebatten båda två.
    Roligt att konstatera att vi i vart fall verkar ha ungefär samma åsikter när det gäller sakfrågan (d.v.s. fördraget och dess innehåll samt utformning, samt huruvida den skall vara föremål för folkomrästning eller ej), även om vi kanske har lite olika sätt att uttrycka oss på.

    Beträffande punkterna om maktöverlåtande till EU-parlamentet så anser jag att möjligheterna för enskilda stader att blockera beslut på grund av enskilda nationella intessen måste minska till förmån för vad som är bäst för hela kollektivet EU-staters intressen. Men detta är självklart en komplicerad fråga och jag håller helt med dig om att det måste bli föremål för debatt.

    Med förhoppning om fortsatt konstruktiv debatt
    // MVH John

  36. soli01 skriver:

    john81-du ska ha tack för nu och kanske vi hörs vid annat tillfälle. Detta med EU är och förblir troligen lika viktigt framgent.
    /Mvh Sören