Ekot igen

Så har då Ekoredaktionen återkommit i sin stora story om olika uppdrag som jag anses inneha.

Redan när man först började med detta pekade jag på hur man friskt blandade ihop enkla medlemskap, styrelser, hederspaneler och andra sammanhang där mitt namn genom åren förekommit.

Och Ekoredaktionen vägrade då att rätta även alldeles uppenbart felaktiga uppgifter.

Samma metodfel förekommer nu igen. Men alla mina tidigare uppdrag som enligt regelverket skall redovisas är självfallet också redovisade. Och jag har inga uppdrag kvar som inte är förenligt med min position som statsråd.

I de två konkreta fall som förekom när riksdagens konstitutionsutskott frågade mig med anledning av Ekots uppgifter – Centre for European Reform och International Institute for Strategic Studies – medger Ekot nu att deras ledningar uppger att jag lämnat.

Och även i övrigt är det självfallet så att det jag sagt är korrekt. Inte ens Ekot har ju lyckats hitta någon som hävdat att jag deltagit i några styrelsesammanträden eller motsvarande i något av dessa sammanhang. När jag sade att jag de facto hade avgått var det korrekt.

Värt att notera i sammanhanget är måhända att allt i mitt förflutna som man nu ägnar sig åt handlar om hedrande och välrenommerade institutioner och aktiviteter.

Så är det med den saken.

91 Responses to Ekot igen

 1. jonnefia skriver:

  Du har det för rörigt och är en belastning, avgå!

 2. jenny71 skriver:

  jonnefia! Du är en sur sosse. Du är bara en belastning för denna blogg.Avgå!
  Ekot har för länge sedan tappat sin trovärdighet. Detta är en prestigesak för dem men de förlorade för länge sedan.

 3. allanhed skriver:

  Trist att Ekot inte har bättre för sig.

 4. archimboldo skriver:

  På 60-talet gick en film med titeln ”Morgan, hur galen som helst”

 5. pressord skriver:

  Att du så infernaliskt förnekar den rätt som öppenhet innebär i detta samhälle får mig att undra vilken ubermench du egentligen är! Hela din person är, i sanning, en överlägsen potentat som förmodligen bara gillas av din egen moderatkrets, vilken vi alla vet anser oss vanliga dödliga vara mindre värda! Därav underlåtenheten att totalt röja alla tvivel ur världen. Vad är problemet egentligen? Att din chef överhuvudtaget tillsatte dig på denna post får mig att undra om allt står rätt till och med vilken tanke(?) han för tillfället hade i skallen den dagen! Förmodligen ångrar han sig i tystnad, vilket vilken sund själ som helst skulle göra!
  Jag säger som föregående talare; bara avgå och dra ditt strå till stacken, för mer dynga vill vi inte ha i Sverige!

 6. knightone skriver:

  Ekot jobbar då inte snabbt. 3 månader för att fixa fram verifieringssamtal..

  Innan handlade det om styrelseplatser men nu får tydligen Bildt inte ens vara medlem i tankesmedjorna..

  Jaja det krävs väl sådant här mediatrams när Regeringens skandaler är så små nu för tiden.

 7. Stefan D skriver:

  Det är otroligt bra att denna blogg finns. Nu när expressen dundrar igång med sina gigantiska krigs-rubriker igen så är det bara att gå hit och få sanningen på mindre än två minuter.

  Om det är någonting som den här bloggen har lyckats visa så är det vilken förskräcklig inkompetens som verkar finnas i journalistkåren. Man häpnar.

 8. kruzze skriver:

  Om inte Bildt tar bort den misstänkta ärekränkningen han utsätts för av ”pressord” i inlägget ovan, riskerar Bildt då åtal enligt ”Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor”?

  Det är vansinne att man ska behöva ta ansvar för andras lagöverträdelser. Hedra yttrandefriheten och skrota lagen illa kvickt!

 9. jenny71 skriver:

  Håller med Stefan D. Ställs det inga krav på journalisthögskolan längre? Har journalisterna ingen heder längre?

 10. knightone skriver:

  Hah jenny71, senast jag såg en riktig journalist i Svensk media var på TV4 i morse.. under CBS 60 Minutes.

  Vi får helt enkelt importera dom :)

 11. john81 skriver:

  Intressant att notera är att med endast ett undantag, samt en kommentar från Ekots ansvarige utgivare beträffande Carl Bildts krav på rättelse efter raportering den 20:e april, så har samtliga reportage om utrikesministerns uppdrag gjorts av en och samma reporter, Daniel Öhman. Mycket olämpligt att en och samma reporter gör nästan samtliga reportage i denna fråga.
  Det kanske inte har blivit en presigesak för hela Eko-redaktionen och kanske inte leder till bristande trovärdighet för hela Eko-redaktionen, men det har definitivt blivit en prestigesak för Eko-reportern Daniel Öhman och man kan ifrågasätta hans förmåga som oberoende, åsiktsneutral reporter och sätter definitivt hans trovärighet som representant för Ekot på spel.

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1438327

 12. grugel skriver:

  Morgan och Peter har en sak gemensamt.
  De blir aldrig omtalade i media om det inte gäller att attackera Carl Bildt.

  Du är en stor tillgång för detta land, och fortsätt göra ett bra arbete.

  Expressen lär sig aldrig.
  De tycks dock bara vara intresserade av att locka till sig samma flock som vanligt till sina diskussionssidor.

 13. pressord skriver:

  Misstänkt ärekränkning? Vari består den? Var god precisera närmare då jag, de facto aldrig far med osanning, inkompetens eller minst av allt ärekränker vanliga dödliga människor!
  De åsikter som framförs här kan nog icke hänvisas till kränkningar då de i sak är sanna och återigen, de facto icke påverkar sakfrågan nämnvärt!
  Fick ni in den?

 14. jenny71 skriver:

  Jag tycker Svenska Dagbladet har bra journalister. De har vassa ledarskribenter och har en bra debattsida. Dessutom har de väldigt bra sportsidor. Läste en väldigt intressant artikel häromdagen om orienteringsskytte. Visste inte ens att denna sport fanns i Sverige. Detta har förvisso inte med utrikespolitik att göra men ändå. Jag är så trött på alla vänstervridna journalister. Dom blev nog väldigt chockade av Alliansens valseger.

 15. pressord skriver:

  grugel citat:

  ”Du är en stor tillgång för detta land, och fortsätt göra ett bra arbete.”

  en liten fråga bara vari består tillgången och vilket arbete utförs? Är man upptagen att svara på medias frågor och blogga 24/7 finns det väl, de facto, icke så mycket tid över?!

 16. lundinorient skriver:

  Ekot ser väl fram en lång och tråkig sommar och kör sina sändningar i repris?
  Snart får vi väl också höra att Bildt sitter med i styrelsen för Hallands folkdanslag, eller riksdagens frimärksklubb eller liknande.

  Stå på dig Bildt!

  Johannes
  http://lundinorient.wordpress.com

 17. watson69 skriver:

  pressord

  Tur för dig att du inte bor i ett land där din ideologi förespråkas för då skulle du inte få komma till tals på bloggar som denna.
  Jag tror att andra länders ministrar är bättre på att bedöma om Carl Bildt är kunnig än vad du är. Du verkar ju bara haka upp dig på personen Bilddt som du uppenbarligen hatar.
  Förstår inte vad du ser för problem med att man är medlem i något?

 18. Kachina skriver:

  Stefan D säger sig ha gått hit, till bloggen, och fått veta sanningen inom två minuter.

  Vad är sanningen? Om du kan få fram den ur Carls text i detta inlägg, förklara då vad sanningen är. Ekot måste ha uppgett fem sakliga detaljer. Jag ser inte att Carl bemött dessa var för sig.

  knightone

  Tankesmedjor är inte alls ”ofarliga” och den enda tankesmedja Carl Bildt skall delta i är regeringen. (Även om klassen på den inte är högre än militärjuntans Moment22-tänk)

 19. watson69 skriver:

  Kachina

  Han får vara med i hur många tankesmedjor som helst.
  Finns inte några förbud mot det, förutom i din bok.
  Men det vet ju både du och jag att det beror på att Bildt och du har olika politiska åsikter. Satt han i en tankesmedja som förespråkade socialism så skulle du applådera.

 20. kruzze skriver:

  Pressord, det jag reagerade på var:

  Nr 1. Du kallar Bildt för en ”ubermench”, detta anspelar på att Bildt skulle ha anknytningar till den nazistiska rörelsen. Otvivelaktigen går det att härleda ordet ”ubermench” till den nazistiska rörelsen i Tyskland på 30- och 40-talet och att detta var nazisternas högsta ideal. Detta torde vara en kränkning för de allra flesta i det här landet och i övriga världen också för den delen.

  Nr 2. Du skriver, ”Förmodligen ångrar han sig i tystnad, vilket vilken sund själ som helst skulle göra.” Detta åsyfar Bildts chef vilket indirekt kan tolkas som att du menar att Bildt själv har en ”osund själ” (vilket hans chef borde förstå). Beroende på vilken livsåskådning man har kan det vara en ganska grov kränkning.

  Det juridiska straffvärdet i det du skriver har jag att svårt att värdera exakt men min huvudpoäng var i och för sig en annan. Nämligen att det skulle kunna tänkas att det förekommer en ärekränkning mot Bildt själv på hans egen blogg och att det i sig skulle kunna vara straffbart för Bildt. Vad tror du själv?

 21. testaren skriver:

  pressord(intressant namn):
  Såvitt jag ser har han varit ytterligt tillgänglig med tanke på hur mycket skit(ja, ren skit) pressen har snackat i denna fråga.

  Jag tycker det är tragiskt att Ekot och DN och andra tidningar som jag tidigare respekterade och imponerades av nu sänker sig till simpel kvällstidningsjournalistik med stora(helst giftiga) rubriker, antydningar, vinklingar och retorik istället för att objektivt analysera och presentara. Eller åtminstone försöka vara objektiva.

  Särskilt störande tycker jag det är med Dagens Eko. Visst, de har alltid haft en viss vänsterprofil, men har fram tills nu framstått som den klart mest seriösa rapportören i Sverige, ur min synvinkel. Jag menar, de har ju inget att vinna på att hålla på så här.

  Att DN håller på så här kan ju vara ett rent kommersiellt beslut för att sälja fler lösnummer. Dessutom krävs det ju inte lika mycket arbete för att generera sån här journalistik, vilket också bidrar till vinstmaximering.

  Jaja. Världen är upp och nervänd.
  Expressen jagar moderater. Vad händer näst?

 22. testaren skriver:

  kruzze:
  Den enda rimliga konsekvensen är att Carl Bildt, som ju så många påpekat, är ansvarig för bloggen, anmäler sig själv för ärekränkning.

 23. zaphodbeeb skriver:

  Den Svenska medieankdammen visar återigen vilket trauma den går igenom på grund av regeringsskiftet. Paniken direkt efter valet och förföljelsen av två ministrar var inte att ta fel på. Att skapa ett problem där inget tycks finnas hos C.B. är bara ett försök att få en tredje minister. Man undrar om de läst sagan om pojken som ropade varg.
  Taktiken går ut på att om pressen anser det är en affär så är det en affär. Det bestäms av vad pressen väljer att skriva om, inte vad som verkligen hänt. Det Svenska mediesfären har för länge sedan gjort sig fri från verklighetens begränsningar. Tydligen fungerar det för dem i viss mån av kommentarerna på denna blog att döma.

 24. Stefan D skriver:

  Kachina,
  sanningen är att ekot verkar blanda ihop styrelseuppdrag med medlemskap med rådgivande funktioner med hederstitlar.

  Eller, man blandar nog inte ihop dem egentligen, man bara medvetet ”glömmer bort” att nämna att när man frågar om det ena så svarar man på det andra, eller man använder dem som om de vore synonymer.

  Fråga: Har du några styrelseuppdrag?
  Svar: Nej, jag har avsagt mig alla styrelseuppdrag.

  Några veckor senare (krigsrubrik):
  Bildt har kvar fem uppdrag.
  (Man nämner dock inte att dessa fem uppdrag inte är styrelseuppdrag, utan andra saker som exempelvis vanligt medlemskap eller medlemskap i en ”rådgivande styrelse”. Man nämner inte heller att det är en enorm skillnad mellan dessa två typer av uppdrag. Det är typisk ohederlig journalistik som bygger på halvsanningar och lösryckta och förvridna citat.)

  Hela diskussionen är ovärdig, och jag hade förväntat mig mer av en svensk journalist. Men tyvärr är det uppenbart att vissa journalister har fastnat i ett prestigetänkande nu och då verkar det som att sanningen kommer i andra hand.

 25. jonnefia skriver:

  Att tjäna pengar på olja är i sig en smutsig sak, denna slirande man med sina monologer via Bloggar, finns det ingen bättre?

 26. kruzze skriver:

  Stefan D, well said.

 27. Stefan D skriver:

  Jonnefia,
  Nej, jag kan nog ärligt säga att jag inte kan tänka mig en bättre person som utrikesminister. Skulle det finnas någon som är bättre lämpad eller högre meriterad, eller som har liknande erfarenhet eller liknande kontaktnät? Jag tror inte det.

  Att tjäna pengar på olja gör för övrigt så gott som alla svenskar som har någon form av fondsparande. Hur ser det ut själv på den punkten? Har fröken koll på vilka aktier som hon egentligen indirekt äger via Nordeas, Swedbanks eller Handelsbankens alla fonder? Hur ser det ut med pensionssparandet? Det skulle vara illa om det visade sig att du hade investerat pengar i amerikansk vapenindustri eller hur?

 28. jenny71 skriver:

  Tack Stefan D för att du berättade detta. Det är bra att det framkommer att ekot kör med ohederliga metoder. Ekot har som sagt ingen trovärdighet längre. Trodde inte att svenska journalister fick göra ett så dåligt jobb. Undrar vad cheferna på Ekot säger men de är förmodligen vänstervridna de också.

 29. knightone skriver:

  jonnefia

  Ska hälsa mina vänner i Norge vad du tycker om oljebranchen.

 30. geokar skriver:

  Ekot har uppenbarligen nyhetstorka vilket är positivt i sig – inga nyheter är goda nyheter, men detta tjat som Ekot ägnar sig åt får mig att tappa förtroendet för deras nyhetsvärdering.

 31. budkavlen skriver:

  Mindervärdighetskomplexens politik

  Det första inlägg kollegan ”pressord” gjorde här 4:27 utlöste en diskussion, som egentligen är helt onödig. Inlägget innehåller ingen underbyggnad till åsikterna, inga fakta. Läsaren får bara veta att skribenten tycker obehärskat illa om Carl Bildt. Detta skulle möjligen intressera de närmaste vännerna, men då inlägget görs med en signaturs anonymitet, går det dem förbi. Fast de vet det nog redan. Så inlägget var meningslöst.

  Men inlägget avslöjar skribentens mindervärdighetskomplex inför ett överlägset intellekt som Bildts. Att sedan försäkra att han (hon) ”de facto aldrig far med osanning, inkompetens eller minst av allt ärekränker vanliga dödliga människor!” bekräftar bara den inkompetens, som redan visats i första inlägget genom oförmågan att föra ett konsekvent och logiskt resonemang.

  Betänksam blir man av signaturen, som antyder att vederbörande är verksam journalist. Det vittnar om kårens kvalitetsnivå.

  Carl Bildt torde vara den svensk som har högst anseende ute i stora världen, där det finns mycket kvalificerade människor som står för bedömningarna. Olof Palme kom aldrig i närheten av det ryktet, eftersom han ju främst frotterade sig med diktatorer.

  Jag kommenterar detta därför att personen bakom är typisk för många vänsteranhängare. De reagerar mest med känslor i politiken. Deras politiker kittlar mindervärdighetskomplexen genom att uppamma känslor av oförmåga och avundsjuka, vilket skapar behov av av ”stöd”, d.v.s. det som politikern erbjuder i form av bidrag och förmynderskap. Det är människor som känner att de kan skapa framgång, som driver samhället framåt på alla fronter. Socialismen har hittills gjort sitt bästa för att handikappa dem med regleringar, förbud och överbeskattning.

  Låt oss hoppas att Alliansen kan göra ett definitivt slut på den politiken.

 32. […] Bildt själv replikerar på bloggen. […]

 33. testaren skriver:

  jonnefia:

  Det tror jag nog är svårt att hitta. Bloggar är ju monologer. I detta fallet kommentarer.

  Jag tror i stort sett inte det finns någon annan svensk med samma kompetens och erfarenhet. Och som det verkar, en mycket stor arbetskapacitet.
  Innehavaren av utrikesministerposten måste helt enkelt vara en räv, för annars blir personen i fråga bortkollrad på den internationella nivån.

  Visst, oljebranschen är inte min favoritbransch heller. Dock handlar det ju om en ganska liten del av hans samlade gärning.
  Visst, CB har en väldigt speciell framtoning som nästan per automatik retar andra svenskar. Dock tror jag inte han framstår på det sättet i andra kulturers ögon. Vi är otroligt känsliga för just sånt i Sverige.
  Det är nästan som han symboliskt vägrar att uttrycka sig på ett sätt som inte retar folk. Jag tycker det är ganska kul, faktiskt :-)

 34. jonnefia skriver:

  Olja är ett miljövidrigt skit som skadar miljö och hälsa vet nog de flesta idag. Jag har tyvärr 1000 Lupe, det bolaget går inte så bra. Jag har haft personlig kontakt med Carl, som förefaller vara en stor statsman, men benar man ut det mer konkret är det mest babbel som med hans krokiga affärer, nämn något konkret eller är han som Sahlin?

  Däremot gillar jag kappvändaren FR som lyckades lura folket som jag vill:) Att Carl är en arrogant skitstövel nämner alltfler numera.

 35. budkavlen skriver:

  Sned nyhetsvärdering

  Jag rekommenderar geokar att läsa en redogörelse för SVT:s rapportering om presidentvalet i USA. Den visar hur snett våra licensmedia rapporterar vad som händer i världen. Ekot är nog ännu mer snedvinklat än SVT.

  Kolla, bara så att du får svart på vitt avseende dina farhågor.

 36. watson69 skriver:

  jonnefia

  Du måste ju tycka att denna blogg är rätt bra eftersom du både besöker och skriver kommentarer.

 37. jenny71 skriver:

  Jonnefia! Du gör obehagliga påhopp på Carl Bildt. Du tillför inget på bloggen. Du är nog en väldigt ensam människa med dålig självkänsla.

 38. kruzze skriver:

  jonnefia, om du inte själv törs stå för vad du tycker så namnge åtminstone de personer som säger att citat ”Carl är en arrogant skitstövel”.

  Att agera dyngspridare åt en namnlös hoper människor är i mina ögon bland det fegaste man kan göra.

 39. testaren skriver:

  jonnefia:
  Skitstövel har jag inte sagt.
  Jag tror faktiskt att CB på allvar försöker göra något bra här i världen.

  Olja är visserligen miljövidrigt, fast än så länge nödvändigt. Nån måste ju(än så länge) hämta upp den ur marken för att samhället skall kunna fungera. Så sååå himla hemsk är det ju inte. Hade han däremot medvetet jobbat mot alternativa bränslen hade han en skitstövel.

 40. budkavlen skriver:

  Inte bara stor man, även en fin man

  Carl Bildt är en ovanlig peronlighet som reser sig högt över mängden. Jag vill råda jonnefina att läsa boken ”Förvandlingar” av diplomaten Lars Peter Fredén.

  Han skildrar den skytteldiplomati som Sverige förde under Baltikums frigörelse, där Carl Bildt gjorde avgörande insatser genom sina goda kontakter med världens ledare.

  Internationella bedömare anser att befrielsen kunde ske utan stort våld just tack vare de svenska insatserna. Många betraktar detta som den största svenska framgången utrikespolitiskt sedan andra världskriget.

  Observera att han har inte skrutit med detta. Det är vad som utmärker en man som inte bara är stor utan dessutom en fin karaktär.

  Läs så att du kan förstå.

 41. budkavlen skriver:

  Nyhetsvärdering

  Sorry, jag glömde länken:

  Klicka för att komma åt 9175665956.pdf

 42. budkavlen skriver:

  Tips till jonnefina

  Du kan få en kortare beskrivning här:

  http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_12494458.asp

  Lycka till.

 43. pressord skriver:

  kruzze

  Nr 1. Tolkningen av ordet ubermench får andra avgöra men egentligen var hela meningen en fråga, men tyärr, det kom ett utropstecken istället för frågetecken vilket jag pudlar för och kanske, i allt väsentligt, lite långsökt som nazistanhängare. Förmodligen är ordet äldre än den tidens vansinnigheter men detta avgör inte jag.

  Nr 2. Fel, fel och fel! Hur Bildts själ är beskaffad kan jag rimligtvis inte veta då jag enbart utgår från mina egna sunda vätskor och därmed sätter ribban därefter. Det torde vara var och en fritt att värdera dessa kriterier medan jag använder mig av den rätt som konstituitionen de facto erbjuder och för att gå vidare i ämnet bör vi förmodligen konsultera en expert. Givetvis är det min sundhet som råder, återigen, och i trosfrågor har jag definitivt ingen uppfattning och får väl anta att tryckfriheten även gäller här?!

  Nr 3. De ordbajsare som hänger sig på dessa åsikter för att juridiken så kräver, anser jag detta är något klent, och – för att inte säga fattigt – underbyggt, men, helt i paritet med gällande partitillhörighet av en förmodad läsekrets. Och, med tanke på att denne individ representerar det land jag som medborgare, skattebetalare och familjefar lever i vore jag fan så mycket mer belåten om alla kort låg på bordet!

  watson69

  Vad jag har emot utrikesministern eller inte är ovidkommande då han är en offentlig person, precis som Lars Danielsson, så får han nog tåla de åsikter som jag förmedlar medelst denna blogg! Annars får han ta bort dessa inlägg, antar jag! Vad många här anser om politik i allmänhet och demokratiskt styre i synnerhet får mig att sakteliga känna en orolig klump i magen då förmodligen de flesta knappt vet vad innebörden av orden innebär!

  budkavlen

  Rent ordbajseri!

  Citat:

  ”Inte bara stor man, även en fin man
  Carl Bildt är en ovanlig personlighet som reser sig högt över mängden.”

  Slut citat.

  Tycker mig hört eller läst dessa ord förut!

  Må den stackaren inte garva ihjäl sig på grund av denna blog! Hybris är svaret, vad är frågan?

 44. tsolin skriver:

  Du som kallar Dig pressord m.fl. bloggkommentatorer

  Ni ägnar Er åt rätt mycket futtigheter, tycker jag. Jag ser inget förgripligt alls i det Bildt gör. Han skulle rentav mycket väl kunna stå kvar som hedersledamot i ganska många av de think tanks etc som han tidigare varit involverad i, utan att det skulle undergräva hans trovärdighet. Sverige är på många sätt ett småaktigt land. Bland de mest fåniga inlägg jag läst var (när Bildt just påbörjar sin blogg) Bertil Torekulls artikel där han attackerade Bildt för själva bloggen (inte för något konkret inlägg) – just för att själva bloggandet på något vis i sig skulle undergräva det allvarliga ämbete han (Bildt) innehar. Mycket gammaldags tänkande. Skulle ha passat in på Östen Undens tid (men då fanns inga datorer och bloggar).

  Hur mäter man trovärdighet och en utrikesministers värde? Jag tror inte det finns någon svensk politiker i modern tid som har haft et sådant internatiionellt genomslag som Bildt. Palme? Knappast, han var inte stor i Europa. Persson? Inte han heller. Bildt håller på att segla upp på den stora internationella listan och det ger inte bara honom personligen plusspoäng utan hela den regering han sittef i och det land han kommer ifrån.

  i svensk politik kan man vara ”folklig”, outbildad, okunnig etc (gärna delta i enfaldiga underhållsningsprogram, talkshower, dansa med kossor (Göran Persson med ”Doris”) – and get away with it. Men man får inte vara för smart eller för respekterad i utlandet – då är flockas de mediala vinthundarna, i de flesta fall anfrätta av vänstersympatier. Lyckligtvis finns det personer som klarar pressen och som inte spelar med pressen på presssen egna villkor (vilket då gör media ursinniga – se just deet lätt patetiska inlögget av Torekull som jag nämnde ovan)

 45. watson69 skriver:

  pressord

  Personliga påhopp på utrikesministern har väl definitivt inte med demokrati att göra.
  Om du tycker hans parti och deras sammarbetspartier för en politik som du inte gillar är en sak.
  Men att så grovt hoppa på en person som du gör är inget annat än ett rejält övertramp.
  Sen är det märkligt att du anklagar oss andra för att inte veta något om vad demokrati är.
  Du visar ju tydligt att du inte respekterar demorkratiska beslut.

 46. john81 skriver:

  jonnefia:

  med all respekt för att vi har åsiktsfrihet i det här landet, så försök hålla dig till korrekt fakta när du kommenterar Bildts förehavanden och när du kritiserar honom så håll dig till konstruktiv kritik. Att kalla någon för ”Skitstövel” är knappast konstruktivt, snarare ren mobbing. Om Bildt har varit slarvig eller om han inte viarit tillräckligt tydlig gällande avståndstagande från en del organisationer så beror det knappast på maktfullkomlighet från hans sida.
  Du skriver att han inte åstadkommit något konkret umder sin tid som minister. Där har du oxå fel. Han är ett viktigt komplement till Fredrik Reinfeldt genom sina utrikespolitiska kontakter med representanter och har genom diskussioner med representanter för länder påverkat dessa länder i frågor där åsikterna inte skiljer sig så mycket mellan höger och vänsterpolitik, bland annat beträffande olika regionala konflikter i världen.

  Skillnaden mellan dig och professionella tidningskrönikörer eller liknande är att de tar reda på fakta och bildar sig uppfattningar därefter utifrån fakta, medan du utgår från dina åsikter och tolkar de fakta du får höra om Bildt på ett sätt så att de ska passa ihop med dina ursprungliga – i detta fallet negativa – uppfattning och åsikter om Bildt.

 47. testaren skriver:

  pressord:
  Du snackar bara skit och försöker starta bråk.

  Du är så enormt cynisk att du skrattar när någon helt seriöst hyllar någon som den anser vara en bra människa.

  Frågan är: Vad lider ”pressord” av?

 48. kruzze skriver:

  pressord, ingen av oss är uppenbarligen jurist men det är oväsentligt i sammanhanget. Det viktiga är moralen och vad den anbelangar faller det som sagt på sin egen orimlighet att en person kan hållas ansvarig för vad andra skriver om andra eller om denne själv. Att du inte vill hålla med om det tycker jag vittnar om _din_ partitillhörighet alternativt att din moral skiljer sig väsentligt från min och gissningsvis den stora majoritetens moral.

  Om du kunde bli lite mer konkret i din kritik vore den mer träffsäker. Vilken rådgivande kommité eller vilket medlemskap menar du är så pass kompromitterande för utrikesministerposten att den absolut måste avsägas före det att någon blir utrikesminister? Eller är det något annat du åsyftar som måste till för att du som ”medborgare, skattebetalare och familjefar” ska känna dig mer belåten? Konkretisera i så fall.

 49. pressord skriver:

  watson69

  Må de, min käre vän, men med person menar jag den offentliga person han som politiker och utrikesminister representerar denna ankdamm i politiken och inget annat! Hur CB är som privat person är totalt ovidkommande och för mig totalt obetydligt, där får han vara vem han vill! Förmodligen skrivs dessa rader för att , i allt väsentligt, reta upp hans anhängare och det tycks ju fungera tillfredställande.
  Med denna text avslutar jag min del i denna pseudodebatt och återkommer till nästa ämne. Väl mött då, mina vänner!

 50. kruzze skriver:

  pressord, bättre fly än illa fäkta? ; )

 51. tsolin skriver:

  Jag tittade just på Ekots s.k. avslöjande idag. Där räknas upp en rad tankesmedjor etc som Bildt påstås fortfarande ingå i (inte en enda av dem på någotvis komprometterande – en utrikesminister borde utan problem kunna ingå i alla de uppräknade utan att hans trovärdighet skall behöva ifrågasättas). Men det ät skrivet på ett försåtligt vis, i ett uppenbart syfte att smutskasta. Efter ett tag står då, något undanskymt, efter ”avslöjandet” följande:

  ”Det bör tilläggas att ingen av dessa organisationer hävdar att Bildt utfört något egentligt arbete för dem under tiden han varit utrikesminister. Men de fem organisationer förnekar alltså i början av juni att han har avsagt sig sitt uppdrag”.

  Så var är problemet?

  En småaktig journalistik, fjärran från ”real muckraking” (läs Watergateskandaler i USA). Detta är ju bara trams, för att citera en annan svensk politiker (jnte av samma klass som Bildt på något vis och av en annan partifärg, men med en vass tunga)

 52. tsolin skriver:

  pressord:

  ”Pseudodebatt” var ordet. Men det var väl Du som började detta tramsande..?

 53. kruzze skriver:

  Möjligtvis är det så att de svenska journalisterna har blivit förslöade av 12 års socialdemokratiskt styre. Alla sosseministrar har på sin höjd haft fackliga anknytningar inlkusive uppdrag i det Socialdemokratiska arbeterapartiet. När då Bildt återigen kliver in i det politiska finrummet med en massa olika meriter och anknytningar till diverse tankesmedjor blir det ”maximum overload” för de stackars svenska journalisterna. Hur ska de hantera att en minister inte enbart är fackligt engagerad och medlem i SAP?

  Förutom den partipolitiska aspekten måste nog en viss del av kritiken mot Bildt tillskrivas kontot ”brist på tidigare referenser”.

 54. hansa skriver:

  Stå på dig Carl Bildt. Det hela är löjligt!!

 55. Torsten skriver:

  Carl,
  Hade Du inte skött Ditt jobb utan bara besuttit ämbetet hade allt varit lungt.
  Men nu gör Du ett heroiskt stort arbete och då retar Du Dina politiska motståndare enormt.
  Du och Fredrik tillsammans med Era medhjälpare är ett oslagbart team.

 56. Kachina skriver:

  Jag tycker ni reagerar helt fel när ni ger er på Ekot för att de gör det jobb de skall göra, granska makten.

  Ingen utrikesminister kan ingå i någon annan tankesmedja än regeringen, även om den nuvarande regeringen är mindre stimulerande än en betongsugga, även om den tankeenergi den alstrar är mindre än ett stearinljus, får det inte finnas några som helst tvivel att utrikesministern har en dold agenda som kommer från en tankesmedja, exv. i Turkiet.

  Carl Bildt hanterar frågan helt fel. Hans svar till Ekot borde vara; ”Jag har under min tid utanför politiken tagit på mig en sådan mängd olika uppdrag att det är omöjligt att minnas dem alla. Tack för att ni hjälper mig att hitta dem. Jag skall genast säga upp mig från de fem ni nu hittat. Fortsätt att söka. Hittar ni några fler jag ännu inte sagt upp mig från, kommer jag att göra det så snart ni meddelar vilka de är.”

 57. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt Alla bloggKomentatorer,

  Utan att ta varken lägga Carl Bildt eller Ekot i skäppan för eller emot – så undrar jag hur många av kommentatorerna på detta om Ekot – som är VAKET medvetna om att: ”Det Wi säger om andra säger Wi också – och ibland inte så lite – om oss själva också !”

  Ha det i sängHalmen…
  vännen Josef

 58. tunk skriver:

  Under funktionen Blog Info längst uppe till höger kan alla använda funktionerna.
  Report as spam.
  Report as mature.
  På misshagliga inlägg.

 59. permagnus skriver:

  Varför denna jakt, är det det faktiska resultatet av vad utrikesministern gör eller allt det vi kan misstänka minstern för?
  Just nu har CB och stadsministern tillsammans med EU-ministern sytt ihop ett för hela Europa avgörande dokument – och överenskommelse – i stöd av Margit Wahlström. Är det oviktigt eller??
  Ägnar vi oss åt rätt saker?

 60. kruzze skriver:

  Kachina, när sossarna har suttit i regeringen har de haft ett nära sammarbete med facket. Det har ju till och med gått så långt att arbetslöshetsförsäkringen som är en del av den offentliga socialförsäkringen överlåtits till facken vilket för mig som vanlig arbetare inneburit att när jag söker medlemskap i en a-kassa tvingas utstå tjatet från nån facklig person att jag nog borde bli medlem i deras fack också.

  Hur värderar du det sammarbetet jämfört med att Bildt på pappret sitter i ”rådgivande kommitéer” i tankesmedjor?

 61. Torsten skriver:

  Kachina,
  Har Du fått mål i mun igen. Lite fåordig i morse.
  Det är absolut inte så att jag missunnar Dig att ha lite roligt. Midsommarsnapsen är en bra anledning.
  När Du nyktrat till (förlåt) så inser säkert även Du att hundarna bara fått lite blodvittring igen. Det är inga riktiga yrkesmän som agerar från massmedialt håll nu.
  Själv drack jag på Anders Fogh Rasmussens ära en god dansk akvavit.

 62. pressord skriver:

  Nah, tsolin och kruzze, det jag skrev initialt var, och är, riktat till innehavaren av denna blogg och ingen annan. Varför man bemödar sig med att svara rövslickare och annat löst folk vet jag faktiskt inte men allting har en ände och korven den har två!

  Det är alltid undantagen som bekräftar regeln…och vad vore världen utan bloggar?

 63. testaren skriver:

  Kachina:
  Givetvis skall de undersöka makten. Fast om man inte hittar nåt kan de ju inte börja hitta på och förvränga för det..

  Jag tror inte den approachen skulle funka.. De skulle bara skriva att Carl Bildt försöker dölja sanningen ännu mer. Eller skulle de idiotförklara honom helt och hållet.

  Om media är avogt inställd verkar tyvärr inte fakta hjälpa.. Det är, som folk sagt här, en prestigefråga för dem.

  Man kan ju fråga sig varför de i stort sett inte har rapporterat om EU-uppgörelsen mer, t.ex.
  Jag hade inte hört talas om den om inte jag läst det här.
  De verkar lägga locket på när det gäller allt denna regering åstadkommer.
  Kanske var så innan också, men det känns inte så.

 64. Kachina skriver:

  Till alla.

  All respekt för Carl, det arbete han utfört och det han tillsammans med andra åstadkommit i helgen, ett stort GRATTIS!, men,…..det betyder inte att Ekot skall anklagas för att driva en hetsjakt mot honom. De städar garderoben åt honom.

  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1439587

  EKOT HAR HELT RÄTT!

  För Carl är det bara att tacka,….och avtacka sig de uppdrag Ekot grävt fram. En utrikesminister kan inte sitta i någon annan tankesmedja eller förening, än den egna regeringen, oavsett hur oskyldig den till synes kan vara. Det får inte finnas någon minsta misstanke att utrikesministern har någon annan agenda, alstrad i ett annat land. Det skall inte få finnas minsta tvivel att utrikesministern har annan agenda än den egna regeringen.

  Carl, tacka Ekot för att de hjälper dig städa garderoben. Visa dem mailen där du avsäger dig de nu kända uppdragen och be dem fortsätta sökandet.

 65. kruzze skriver:

  pressord, tagga ner mannen och njut av att det är midsommar istället.

 66. pressord skriver:

  word, man; word…

 67. kruzze skriver:

  Tyvärr tillhör jag det olyckliga fåtalet som jobbar hela midsommar så det kännns lite beiget. Men man får göra det bästa av situationen. Tror det får bli nån film nu resten av det som återstår av kvällen innan det är dags att kliva upp igen.

  Fridens!

 68. animal42 skriver:

  Kan bara konstatera att pressbevakningen åter gör skillnad på ”folk och folk”.

  Kan någon förklara hur vissa ministrar genom tiderna ”kommit undan” med, iallafall i mitt tycke, rätt grova förseelser utan att det blivit särskilt mycket till skriverier, medan andra verkar reta gallfeber på den samlade journalistkåren så snart de sticker näsan utanför riksdagshuset?

  Någon som kommer ihåg den här historien? http://sr.se/cgi-bin/isidorpub/PrinterFriendlyArticle.asp?DagensDatum=2004-10-28&Artikel=494868&ProgramID=83
  Tror ni att en högerinriktad politiker hade kunnat fortsätta i regeringen efter något dylikt? Personligen tror jag det då inte……

  Med tanke på EUmötet och det resultat det gett under helgen känns det som att media gör en väldigt konstig prioritering av nyhetsrapporteringen när det som genererar störst rubriker är Bildts ev lik i garderoben i form av medlemskap och styrelseuppdrag.

 69. Kachina skriver:

  animal42

  Medias täckning av Ringholm var väl kopiös, inte bara i det fallet. De gjorde minsann sitt för att få bort honom som finansminister, men inget biter på en politruk.

 70. Tobias67 skriver:

  Haha, rödvinsvänstern och rättshaverister har till synes vaknat efter alla år av sossefylla och funnit att världen inte längre kretsar runt dom och häver sig här ut allsköns skräp och sånt som som bara anstår dom.

  All heder åt Carl Bildt och Alliansen som sköter sitt arbete väl med tanke på all skit ni får ta som en del tycks roa sig med här på andra ställen i den icke fria pressen som sköts av en elitisktisk klubb av självutnämnda ”förståsigpåare”

  Å andra sidan får man kanske inte förvänta sig annat av en del mediafolk som väl alltid varit flumvänsterns bästa lakejer och vapendragare. Nu som då grinar den svenska avundsjukan som bäst i en del inlägg.

  Sverige är fantastikt!

 71. bockgaard skriver:

  Må så vara att hela affären är lite osmidigt skött av utriksesministern. Men vad är problemet igentligen. Potentaterna i den gamla regeringen var väl medlemmar i, och förgyllde tillvaron för, en rad oganisationer som t.ex. ABF, Folkets Hus, Verdandi och liknande hedervärda sammanslutningar. Inga tankesmedjor kanske, men ändå!

 72. Kachina skriver:

  ”All heder åt Carl Bildt och Alliansen som sköter sitt arbete väl ,…..” All heder åt Carl för den energi han lägger ned på jobbet. Vad han åstadkommer vet vi inte, men ingen kan klaga på arbetsinsatsen.

  Men, heder åt Allianzen? För vad? Att de stod i talarstolarna och ”pissade” på arbetslösa och sjuka? Att de, när det regnar manna från himlen, stänger in sig bakom lyckta dörrar för att de skall planera hur de kan komma åt och djävlas med de sjuka. Det är inte hedervärt, det är illont. Det fattas inte mycket innan både bockfot och horn blir synliga.

 73. anlete skriver:

  Medias intresse för B.Ringholm berodde på att han misslyckades med allt han företog sig,
  han lyckades inte ens gå ut gymnasiet,om jag inte missminner mig blev han utrikesminster i sosseregeringen, men vilket land skulle företräda förstod han inte.

 74. syltis skriver:

  Gaaaaaaaaaaaaaa vad trött man blir på alla som vet bäst.

 75. janne11 skriver:

  Angreppen mot Carl Bildt och andra ministrar handlar nog väldigt lite om själva sakfrågan och mer om en tilltagande irritation i vänsterkretsar över att den nya regeringens politik fungerar…..men någon gång borde väl journalisterna ge upp? Ingen har hittills hittat något som Bildt gjort och som han rätteligen borde klandras för. Och sossarna har verkligen inte sparat på krutet i sina ansträngningar att åtminstone hitta något…..

  För övrigt är det intressant att åklagaren inleder förundersökning mot Bildts blogg på grund av att vissa individer uttrycker sig olämpligt. Det är inte lätt att bevaka alla inlägg, särskilt inte för Carl Bildt.

  Läs mina längre kommentarer om båda dessa saker på min egen blogg, http://www.ericsoniubbhult.se

 76. Tobias67 skriver:

  Huvudet på spiken Janne11!

  Tack för detta klartänkande!

 77. […] Ekot igen Så har då Ekoredaktionen återkommit i sin stora story om olika uppdrag som jag anses inneha. Redan när man först […] […]

 78. hjortfot skriver:

  Otydligheter

  Utan att ha haft tillfälle att följa debatten i detalj tror jag mig kunna sammanfatta frågeställningen enligt följande:

  Carl Bildt har uppgivit att han har tre uppdrag kvar och att han lämnat övriga uppdrag, medlemskap.

  Av de uppdrag han uppger sig ha lämnat hävdar Ekot att han har kvar fem.

  Läser man Carl Bildts blogg så synes följande otydligheter föreligga.

  1) Vad menas med att ha avgått? Carl Bildt talar om att ”de facto” ha avgått då han inte deltagit i några sammanträden. Ekot hävdar – tydligen – att så länge man inte anmält sitt utträde är man medlem och därmed ”guilty by association.” Enligt min uppfattning är man medlem så länge man inte anmält sitt utträde eller underlåtit att betala medlemsavgift så änge att man blvit utesluten. Då det är för mig obekant om man betalar medlemsavgifter till t ex tankesmedjor så är nog en utträdelseanmälan erforderlig.

  För undvikande av kritik från media drevet erfordras säkerligen att man är tydlig och klart säger att man antingen har anmält sitt utträde eller att man behandlar sitt medlemsskap såsom vilande. Men även ett vilande medlemsskap innebär sannolikt ett man erhåller fortlöpande information som man påverkas av och att man solidariserar sig med syftet med ifrågavarande organisation.

  Och även om man lämnar en organistation för att vara formellt formellt fristående så finns säkerligen sympatierna kvar.

  Visst kan man kritisera en person för dennes sympatier. Men kan man bara göra detta om det föreligger ett registrerat medlemsskap i en organisation men inte om man utträtt utan ett tydligt avståndstaganade? Och sedan är det ändå till syvende och sist den faktiska gärningen som skall bedömas.

  2. Carl Bildt säger att han inte har några uppdrag kvar som inte är förenliga med hans position som statsråd. Det låter lite som en Brask-lapp så länge det inte anges vem som avgör vad som är förenligt med positionen som statsråd. Är det Carl Bildt själv, statsministern eller är det Ekot? Det är självklart att Carl Bildt inte har några medlemskap/uppdrag som han anser inte är förenliga med hans posistion. Carl Bildts formulering är här för ”öppen” och väcker flera frågor än den besvarar.

  3. Carl Bildt säger att han anmält alla sina uppdrag som han skall anmäla enligt regelverket. Här tala Carl Bildt om uppdrag medan Ekot talar om medlemsskap. Man kan vara medlem i t ex Skattebetalarnas förening men det innebär inte att man har uppdrag i/för denna organisation. Man kan vara medlem i Hell’s Angels utan att ha några uppdrag i/för denna herrklubb.

  En annan sak är också att tillämpningen av ett regelsverk alltid innehåller tolkningsmoment. Såsom författare till ett antal regelverk kan jag intyga hur svårt det är att få ett regelverk entydigt. Huruvida ett rekvisit är uppfyllt eller ej är förvånadsvärt ofta mer eller mindre subjektivt.

  4. Är det verkligen befogat att i den omfattning som här sker gå till angrepp mot Ekot. Ekot fullgör här, visserligen med en lustmördares tillfredsställelse, en kontrollfunktion där man redovisat sina kriteria. För att ett medlemskap skall anses har upphört krävs anmälan till vederbörande organisation, eller att man förvissat sig om att man av annan anledning inte längre kvarstår i medlemsförteckningen. Arbetsmetoden är att fråga företrädare för organisation och göra detta på ansvarig nivå. Det ger inte så mycket utrymme för kritik av Ekot.

  Sen är det bara att hoppas att Carl Bildt kan få sina kommentarer till Ekots uppgifter spridda och att dessa kommentarer får genomslagskraft. Och de får de om ovan påpekade otydligeter elimineras.

 79. […] Allt fler brjar nu reagera som Gina. De ser att vissa uppenbarligen lever kvar i det tidevarv som gllde p 1700-talet. Carl Bildts tt r ur- sprungligen dansk, och nr han fr kritik har han utbrustit i: Mja, svenskarna har tydligen nnu inte glmt Stockholms Blodbad SvD DN SR/Ekot Bildts blogg […]

 80. rolfre skriver:

  Medias uppgift tycks vara att till varje pris få CB avsatt. Han har ju fräckheten att ha synpunkter på medias volontärer och till och med skaffat sig en egen blogg där han för fram sina åsikter som inte blir tvättade och tillrättalagda på en mediaredaktion. Om fler ministrar bloggar kan det ju hämma medias makt att tala om för läsare/lyssnare vad som är sanning enligt dem.

 81. anlete skriver:

  Drygt 3 år kvar till nästa val och vänsterns självförintelseprocess har redan börjat,
  aliansen kan lugnt simma vidare.

 82. babsan skriver:

  tidningarna är inte dom som skall tala om sanning
  läser du fler dags tidningar så kan man tro att dom
  varit på olika platser , så olika syn har dom på samma sak.

  jag ber om ursäkt för att jag i ilskan över en viss skribent
  som ett å har förföljt oss på passagen med sina hemska
  litanior med hets mot folkgrupp
  bad honom att vända sej till politiker i stället för oss på passagen
  tyvärr nämnde jag dej Calle för jag trodde du kunde få tyst på honom
  istället har han vållat dej bekymmer. det var inte meningen.

  mvh / barbro

 83. Kachina skriver:

  Vaknar vid en norrlandskust som badar i sol med 20 grader i skuggan, slår på datorn och finner att whiskey-högern fortfarande badar i sin indignation över att någon törs ifrågasätta både Littorin-hatt och diverse tankesmedjor. Fatta detta;

  Ekot har HELT RÄTT I SAK. Det är bara för CB att skicka ett mail och meddela sitt utträde ur alla politiska tankesmedjor utanför regeringen,…..eller avgå. Ingen kräver hans avgång. Det är han själv som väljer, men han kan inte sitta kvar i internationella politiska tankesmedjor, utan att tvivel om hans agenda uppstår. NI, genom att ventilera er indignation, tar fokus från det historiska steg som togs i Bryssel i helgen, visserligen ett stapplande steg, men ett steg i rätt riktning. Jag kommer inte att sluta vara kritisk till detaljer i EU;s lag, men jag kommer aldrig att överge unionsbygget. Unionen är ett absolut nödvändigt inslag i samhällsutvecklingen, både lokalt och globalt.

  Ekot fullföljer sitt uppdrag och granskar makten. Jag är mer förvånad att övriga media är så flata i två andra frågor.

  Rektorn i Täby kommun får sig ett gymnasium till skänks,….av Reinfeldts. I konkurrens med VEM?

  Ett engelskt fastighetsbolag ”köper” affärscentra i Sthlm, i konkurrens med VEM?

  Här luktar det gentjänst långa vägar. Hur många fler skall bli belönade för att de ställt upp och stöttat i svåra tider, eller kanske bara för att de är trevliga middagsgäster?

 84. tg46 skriver:

  Jag vet inte om Ekots roll är att granska makten, men i så fall borde det göras på ett mer balanserat sätt. SVT:s TextTV fortsätter att skrika idag ”Bildt ska ha ljugit om sina uppdrag”, och sedan längre ner på sidan ”Det är uppenbart att han ljög, säger Morgon Johansson (s)…”

  Jaha, så vad vet TextTV och Johansson som vi vanliga människor inte vet? Att ”ljuga” är ett starkt ord i min vokabulär. Som vanligt agerar statliga SVT som åklagare, jury och domare. Det är detta som är problemet, Kachina. Inte att ”whisky-högern” badar i indignation. Hela historien är gått helt ur proportion, samt som ”hjortfot” sade tidigt i morse, att vissa aspekter kan tolkas på olika sätt.

 85. […] alla uppdrag, som han vittnat om i KU-förhör, och konstaterat att det inte verkar vara fallet. Bildt själv annonserar att sista ordet är sagt, vad honom anbelangar. Bloggen friktion kollade upp […]

 86. gunnarnils skriver:

  Redovisa vilka uppdrag/medlemsskap eller vad du nu kallar det som Ekot har kommit fram till och låt oss själva dra våra slutsatser om deras ”viktighet” för ditt uppdrag som utrikesminister.

 87. tsolin skriver:

  Det viktiga är inte alla att Bildt avsäger sig diverse medlemsskap i styrelsen för tankesmedjor eller formella uppdrag som medlem av hedsrkommitteer etc. Det kan han gott fortsätta att vara. et viktiga är jäåv, beroendeställning, ersättning för dessa olika uppdrag. Jag är helt övertygad om att Bildt vare sig står i beroendeställning eller uppbär ersätttning. Därmed blir hela denna diskussion och kvällsmedias jakt (samt Morgan Johansson m.fl) rätt irrelevant. Eller, som Carl Lidbohm sade på sin itd, trams. Inget annat r trams..

 88. […] Ekot igen        Ekar inte eko alltid igen? […]

 89. daemonmonkey skriver:

  Nu vet vi alltså att jonnefia är samma person som Passagens ”Obser”. Alltså inget att oroa sig för.

  pressord vet tydligen inte vad demokrati betyder. Det innebär inte som han tycks tro att man får säga vad man vill. Här kan han få en liten upplysning om vad dmokrati är.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati

  Med tanke på att han blandar ihop demokrati med yttrandefrihet så visar det hur väl insatt han är i ämnet!

 90. lillies skriver:

  T.G. 46…Jag vet inte om man kan säga att passivitet att upplysa om ett visst förhållande kan klassas som att ”ljuga” dock kan det vara så att det inte fullt överensstämmer med den ”riktiga sanningen” allt som någon säger som inte står i objektiv överensstämmelse med sanningen är kanske inte ”lögn”, men det blir inte ”sant” även om man har missförstått något och uppriktigt säger man tror, kanske t. o.m.är fullt övertygad om, är sant.
  Vad Ekot och SVT i så fall gör sig skyldig till är kanske att slira på nyanserna, men säkerligen inte värre än ”Tottos” Fairfax examen (jag skulle aldrig betalat för något som på amerikansk slang kan översättas till ”Riktigskit”…men det är väl klart, det finns nog kanske ljusskygga element som gärna vill få detaljer rörande företag som Kreabs etablering).
  Men slira på ”sanningen”, om vi nu ska kalla det för det, är det väl inte bara SVT som gör.

  Enligt nedanstående artikel så utpekas särskiklt engelsk talande i USA (n.b. amerikaner utpekas inte särskilt) för att ha problem med definitioner:

  http://jewishworldreview.com/cols/coulter041207.php3

  ”The only person happier than Larry Birkhead about the big announcement that he is the father of Anna Nicole Smith’s baby is Don Imus. By the way, what’s the word for a woman who gives birth to a child of uncertain paternity?

  English speakers in America need a rule book to tell us what people can say what words when, and under which set of circumstances. The rule book will be longer than the Patriot Act and will require weekly updates as new words and circumstances are added. Perhaps a Nasdaq-style ticker would be more efficient.

  …..

  In addition to ending all humor, we’ll lose all political debate. For Americans over 4 years old, people in the public sphere are engaged in serious arguments — over abortion, illegal immigration, how much money the government takes from you, and the pre-eminent battle of our time against Islamic fascists. The ”be nice” admonition is the sort of thing stupid girls say when they can’t think of anything substantive to say.”

  Merry HO HO on ya’ll Monicahn Lewinskys !!!

  sincerely
  Don/Harpo

%d bloggare gillar detta: