Läs- och tänkvärt

Sittande borta i Kalifornien har Timothy Garton Ash sitt eget perspektiv på vad vi har för oss dessa dygn i Bryssel och vad det kan komma att betyda.

Läsvärt. Och tänkvärt. Jag tror han har alldeles rätt.

22 Responses to Läs- och tänkvärt

 1. Kachina skriver:

  Även jag tror att han har helt rätt. Författning och valuta är grundbultar i samhällsbygget.

  Svenskar känner sig inte som europeer förrän vi har en gemensam författning och den symbol som binder samman folken, euron. Vi går, oundvikligen, mot en globaliserad värld, en globaliserad politik där ”världsregeringen” består av tre-fyra unioner. Vi har att välja på att få en central roll eller bli marginaliserade.

 2. jenny71 skriver:

  Intressant med all info vi får från Bryssel. Denna blogg är jätteviktig.Nu har tidningen Expressen förklarat krig mot regeringen. Nu letar de fel överallt. De kan tydligen bara skriva om ministrar och dokusåpor. Det är nog dax för Fredrik Reinfeldt att börja blogga. Det verkar vara det enda sättet att kommunicera med folket. Allt verkar snevinklas numera. Det bör återigen påpekas att 80-90% av alla journalister är vänstervridna. Det lär sägas på journalisthögskolan att varje nyhet är en politisk nyhet. Tänk då på hur det blir om så många journalister är vänstervridna.

 3. rolfre skriver:

  Bloggande ministrar är i och för sig ett politiskt budskap men det kommer direkt från respektive minister och har inte journalistikformaterats på en tidningsredaktion för att passa ett speciellt politiskt tänkande. Allt som skrivs och säges är inte sant men man måste som läsare och lyssnare vara kritisk till informationen. Media har ju skaffat sig en roll som proffstyckare och anser att alla skall ha samma uppfattning. Pressen kan ju inte granskas på samma sätt med hänvisning till källskydd och kan därför utgöra ett allvarligt hot mot demokration om vi inte själva är kritiska till deras information.
  För övrigt anser jag att Sverige som en del av Europa måsta ha samma författning och valuta, d.v.s Euro

 4. tsolin skriver:

  Klok artikel av Timothy Garton-Ash som är en av de bästa kommentatorerna av europeisk politik. Han visar på riskerna i sin artikel av att låta nationell egoism gå före (exemplet Polen, Holland och Storbritannien som driver sina frågor stenhårt nu inför och under EU:s toppmöte). Men vi i Sverige har inte så mycket att yvas över som ställt oss utanför den gemensamma penningpoliitiken, som ju är ett ytterst viktigt element i den europeiska integrationen.

 5. Kachina skriver:

  ”,….den gemensamma penningpoliitiken, som ju är ett ytterst viktigt element i den europeiska integrationen.”

  tsolin, rolfre.

  Tänk så överens vi kan vara trots att jag av många anser vara vänster om kommunisterna. Men, det är nya tider och då måste vi tänka nytt. På 50-talet kunde vi gå från byatänkande till kommuntänkande. Nu är det dags att vidga vyerna, från nationstänkande till unionstänkande.

  Det är ytterst viktigt att vår riksdag inser det symboliska värdet i en gemensam valuta. Det är genom att handla med samma mynt, som vi till slut individuellt identifierar oss som en union istället för en nation.

  Valutan är snabbaste vägen att förena folken. Sedan får vi hoppas att statsministrar och utrikesministrar kommer så långt i helgens förhandlingar att de tydligt visar att det finns en väg framåt, man har hittat vägen och ser målet. Den signalen kan stärka EU enormt, ett EU som faktiskt befunnit sig i ett förlamande chocktillstånd alltsedan Sveriges nej till Euron. Alla var så säkra att Sverige skulle ta ledningen och visa vägen mot bygget av ett välfärds-europa,……men sedan gick luften ur ballongen.

 6. kosciuszko skriver:

  Kvadratroten är rättvis för alla länder, Sverige själv lobbade för kvadratroten för några år sedan…
  Tysklands dominans oroar Polen med rätta, efter senaste ”pakten” mellan Tyskland och Putin (oljeledningen) som utlämnar Polen till Rysslands utpressning har man i Polen återigen blivit påmind Ribentropp-Molotov överenskommelsen, eftersom idag för Ryssland sin imperialistiska politik genom handelsblokader och oljeblockader,(polskt kött) och även hamnblockaden…hela nordöstra Polen är avskuret så mam är nu tvungen att bygga en genomlöpskanal på 1200 meter för att få tillgång till Östersjön, och en bro som binder samman halvön Hel.

  Polens hjäp till den ”orangerevolutionen” i Ukraina har gjort att den svåra relationen med Ryssland har ännu mer försämrats,

  Kvadratroten med tanke på Turkiets och Ukrainas framtida anslutning är den bästa lösningen, både Sverige och Tyskland är för Turkiets anslutning, då kommer Turkiet få flest röster…medan med kvadratroten får Tyskland 9 röster….Polen 6….Sverige 3…

 7. mrmhalland skriver:

  USA orerar om ett svagt EU, och visst är det väl så att EU inte står så enat som man kunde önska, men, EU växer sig starkare på ett sätt som inte har skådats någon annan stans i världen.
  Varje nytt värdland får ständigt nya utmaningar som ska överträffa det förra.
  Varje utmaning kommer från folkopinionen i värdlandet.
  Min slutsats är att EU visserligen inte är färdigbyggt, men att det byggs på sanna demokratiska grunder.

 8. Kachina skriver:

  kosciuszko

  Kvadratroten av vad?

  Förklara.

 9. Torsten skriver:

  Kachina,

  När Du håller Dig på mattan kommer det kloka ord från Dig.

  Eller är det snapsen som påverkar mig, eller Dig?

 10. Kachina skriver:

  Ingen snaps före 19:00 (säger regeringschefen i det här huset :-)

 11. Karl H. skriver:

  Kachina,

  Kvadratroten av antalet miljoner invånare.

 12. Kachina skriver:

  Tack

 13. tunk skriver:

  Bojkotta Expressen och uppmana alla ni känner att göra detsamma.

 14. kosciuszko skriver:

  Heja Polen som kämpar för ett rättvisst Europa

 15. Kachina skriver:

  kosciuszko

  Jag håller med dig. Utan förklaring och motivering kan vi inte acceptera att köpa utrikesministerns hållning gentemot Polen. (Även delar av Polen har varit svenskt)

 16. lundinorient skriver:

  Kul att höra Ash kommentera diskutinerna i Kairo, de känns igen, men jag måste ändå tillägga att när man frågar dissidenterna om vilket europa de vill se, så är de lika splittrade som Europa självt, och jag tror nte att det skulle avhjälpas med en ”utrikesminister” på Eu nivå. Det är nog så att det snarare är världsbanken som betyder mest, och amerikanskt bistånd. Har svårt att se att Europa skulle kunna höja profilen för något ”gemensamt europeiskt” än så länge. Däremot kan våra politiker runt om i Europa bjuda in alla dessa disidenter och visa regimen att vi sätter ett egenvärde på yttrandefrihet och demokrati, smat bistår Egypten med possitiva insitament, som hjälp till administrations utveckling, korruptionsbekämpning mm.

  Johannes Lundin
  http://lundinorient.wordpress.com/

 17. lundinorient skriver:

  …oj så mycket stavfel.. jag är lite trött…;-)

 18. Kachina skriver:

  EU måste ha en gemensam författning, gemensam valuta, en president och en utrikesminister.

 19. soli01 skriver:

  Kachina-NEJ och åter NEJ. Nu får du allt lugna dig -jag blir orolig! Detta min herre är en farlig väg! Gemensam författning-med tvekan. I övrigt glöm det!
  En fin midsommarafton till alla!

 20. Kachina skriver:

  Nu blir det nubbe kl 19:00, vi får se om jag glömt det till i morgon. Trevlig midsommar önskas alla. (Fast Carl sitter ju djävligt till, inlåst med Merkel)

 21. tunk skriver:

  Liberalerna och deras press, ägnar sig åt sin favorit sysselsättning.
  Knivhugg i ryggen på sina samarbetspartier.

 22. Josef Boberg skriver:

  Undrar om en gemensam författning mm i en gemensam större UNION – skapar bättre förutsättningar för medBorgarna att vara medmänniskor – än i det ”lilla landet” med en egen författning ?

  Min egna gjorda erfarenheter av små och stora företag är att det finns väsentligt bättre förutsättningar i det lilla företaget att arbeta tilsammans som medmänniskor – än i det större.

  Glaaad MidSommarNatt…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: