Inga gratulationer

Med lite olika ceremonier har nu Ahmadinejad installerats som Irans president för en andra period.

I likhet med andra viktiga demokratier har vi ingen avsikt att gratulera honom.

Vår ambassadör observerade installationsceremonin på det sätt som är brukligt. Närvarande diplomater är alltid bättre rapportörer än frånvarande sådana.

EU har i mycket tydliga ordalag fördömt det våld som riktades mot alla de som ansåg att valet hade förfuskats, och vi har också direkt till Teheran tydligt sagt vad vi anser om de övergrepp mot de medborgerliga rättigheterna som skett i samband med detta och som fortfarande sker.

Det är viktigt att vi tillsammans fortsätter att vara mycket klara i dessa avseenden.

Samtidigt har vi ett behov av kontakter i konkreta frågor med myndigheterna i Teheran. Det har nu närmast gällt de nio från den brittiska ambassaden som fängslades – och sedan släppts – och den EU-medborgare från Frankrike som fortfarande är fängslad.

Och vi har dessutom direkt till Iran framfört betydelsen av ett konstruktivt svar på de förslag i olika avseenden – inklusive den nukleära frågan – som lagts fram av EU och USA.

Vi förväntar oss ett sådant så snart en ny iransk regering har tillträtt. Att det råder en betydande intern osäkerhet i landet är uppenbart.

Relationerna till Iran kommer att bli en betydelsefull – och långt ifrån enkel – fråga under de närmaste månaderna.

49 Responses to Inga gratulationer

  1. iranlover skriver:

    Idag skämms jag verkligen att vara svensk…Så mycket som man kämpar för mänskligarättigheter och nu går ni o närvarar i en ceremoni som har tusentals ungasblod på sig…SHAME ON YOU..ni har inget samvete alls!!!Har ni ense sett vad de gör med människor???jag är sååå besviken på er/dig!!!

  2. som321 skriver:

    Inga gratulationer??! Va spelar d för roll, Sveriges var närvarande där och då betyder d att man accepterar Ahmadinejad och mullornas diktaturregim. Detta e oacceptabelt och skamligt!

  3. hamed1984 skriver:

    Fördöma hit fördöma dit. Mycket snack väldigt liten verkstad! Är Iranska oljan och naturgaserna verkligen så viktiga för Sverige att man helt ignorerar de mänskliga rättigheterna som just nu trampas ner i denna illegala statskupp som sker? Ni är allt bra på prata en massa, Har ni någonsin lyckats komma fram till något i någon fråga överhuvudtaget?

    Jag fick lära mig som liten i skolan att om man inte ingriper när någon utsätts för ett brott eller mobbning är det samma sak som att själv utföra det!

  4. godiscity skriver:

    Regringen har med sitt agerande skämt ut oss. Ni har med eran närvaro vid cermonin spottat i ansiktet på de 100.000 iranier-svenskar som bor i Sverige.

  5. samiols skriver:

    Jag saknar verkligen ord för det som ni/du har gjort idag.
    Om ni tror att er närvaro hjälper framtida kontakter för och prata reson med dom som styr landet nu så är ni ute och cyklar.
    Dåren (Ahmadinejad) sitter ju och skrattar er rakt upp i ansiktet och försöker inte ens och dölja det men ni går dit och visar er respekt. DET ÄR ETT STORT SKÄMT……
    Jag skäms verkligen idag för och kalla mig för Svensk….

  6. ecsmaah skriver:

    Det ni har gjort har varit ogenomtänkt och klantigt värre! Ni kunde ju skicka en kille från Cypern! Varför just Sverige? Måste påminna dig att Sverige är ordförandeland för Eu just nu och Sveriges ambasadör representerar då inte Sverige utan EU! Räkna med att Sverige kommer att hängas ut på facebook som ett land som inte respekterar det iranska protesterna!
    Civ. Ing. Masoud Ahmadi

  7. mrmhalland01 skriver:

    >Närvarande diplomater är alltid bättre rapportörer än frånvarande sådana.

    Vad är det en diplomat kan rapportera från en installationsceremoni som ni inte redan vet ?

    Det Är givetvis mycket utrikesministern vet som inte vi medborgare i Sverige vet och så måste det naturligtvis vara, men, när Svensk närvaro presenteras på detta vis måste man förstå att Svensken i gemen blir upprörd.

    Var vår Svenska diplomat också officiell representant för EU ?
    Hade EU över huvud taget en sådan ?

    >EU har i mycket tydliga ordalag fördömt det våld som riktades mot alla de som ansåg att valet hade förfuskats

    Har EU fördömt valfusket ?

    EU har väl övervakat valet genom diplomater etc. ?
    Om inte förstår jag inte vad ministern menar med :

    >Närvarande diplomater är alltid bättre rapportörer än frånvarande sådana.

  8. un2here skriver:

    – Närvarande diplomater är alltid bättre rapportörer än frånvarande sådana.

    Mycket bättre, titta här exempelvis:

    US calls for amnesty for American journalists jailed in DPRK
    http://www.chinadaily.com.cn/world/2009-07/11/content_8414388.htm

    Following the sentence, the Obama administration has been trying to get the two journalists released by diplomatic channel, mainly Swedish Ambassador in Pyongyang Mats Foyer, whose country has diplomatic relations with the DPRK and offers services to U.S. citizens in the country.

  9. fironiro skriver:

    ”Vi bryr oss inte om ni gratulerar oss eller inte. Er glädje och sorg är betydelselös för oss”

    Framtida kontakter?? hahaha vilket skämt!!Ni vet inte vilka ni har att gjöra med! Pinsamt Carl bildt…

  10. cyrusdagreat skriver:

    Det spelar ingen roll hur mkt EU har fördömt iranska regimens handlingar om de närvarar cermonin Carl, vad tänkte du på?!

    Det var extremt betydelsefullt att Sverige tillsammans med USA, England, Frankrike och Italien INTE närvarade cermonin.

    Du(Carl) har svikit alla svensk-iranier, du har svikit alla iranier i västvärlden, alla stackars iranier i Iran och du har framför allt svikit Sverige genom att inte stå upp för demokrati och männskliga rättigheter.

    Det hjälper inte hur mkt du än fördömer, att du valde att närvara visar att du indirekt stödjer regimen. Så kommer du alltid att bli ihågkommen fr.o.m idag!

    Jag har aldrig varit så stolt över min persiska härkomst som nu, och jag har samtidigt aldrig skämms så mkt över att vara svensk som idag!

    Det som händer i Iran är historiskt, och ditt beslut kommer alltid bli ihågkommet. Vi kommer se tillbaka till idag och skämmas över dig då du indirekt gav stöd till en av de blodigaste diktaturerna i världen!

    Håller med kommenteran ovan till fullo;

    ”Ni har med eran närvaro vid cermonin spottat i ansiktet på de 100.000 iranier-svenskar som bor i Sverige.”

  11. andersljungberg skriver:

    att skicka dit en ambasadör är det samma som att legitimera honom som president och regimens politik och spottat demokratikämparna i ansiktet väst länder bråkade med oss men ändå kom de på våran fest och därmed godkände mig som president
    det så alla tolkar saken antagligen de i iran också
    alla amabsadörer borde ha stannat hemma då hade presideneten fått tappa ansiktet
    och demkorati kämparna hade fått känna att någon står på deras sida
    i dag kämms jag över att vara moderat även för att regeringen är tyst om iran inga hårda knytnävar mot diktaturen i iran alls

  12. rezaba skriver:

    De senaste dagarna har jag fått lära mig att människor i vår värld har olika värden. Först kommer soppan på Gotland, där en företagare får gräddfilsbehandling av länsstyrelsen. Sen kommer Svenska Regeringens närvaro vid Ahmadinejads ceremoni. Där vi som nation i princip godkänner att regimen i Iran kan göra som de har gjort under de senaste månaderna. (Vi behöver inte ens gå in på de senaste 30 åren)
    Carl Bildt, kan du förklara för mig:
    – Vilka kontakter behöver Sverige med Iran?
    – Hur har EU ”fördömt det våld som riktades mot alla de som ansåg att valet hade förfuskats”?

    Jag ogillar särskild ordvalet ” ansåg att valet hade förfuskats”.
    Vad tycket DU och den svenska regeringen om valet i Iran? Har det genomförts på ett korrekt och demokratisk sätt?

    För genom att närvara på ceremonin, bekräftar vi att valet har varit korrekt.

    Som tur lever jag i ett demokratiskt land där jag kan rösta på dom som står på min sida. (och inte närvarar på Ahmadinejads ceremoni). Jag har möjligheten att rösta på det ”andra” politiska blocket, även om det skulle göra ont i hjärtat (och plånboken). Men jag har det valet.
    Det är tragiskt att vi inte kan stödja de som inte har den möjligheten.

    Tydligen är det skillnad på människor och människor.

  13. flyktingar skriver:

    Förväntar mig att Israel kallar upp Sveriges ambassadör och begär förklaring i ärendet.

    Förväntar mig vidare att Israels regering i tydliga ordalag uttrycker sin kritik över Sveriges ställningstagande.

    Inte så mycket kritik för Carl Bildts intentioner (som bara han själv känner), utan fastmer för hans brist på förståelse för hur denna Sveriges närvaro vid installationen av förtryckets symbol i Iran uppfattas i världen i allmänhet och i Israel i synnerhet.

    Hade tydlighet eftersträvats, så hade Carl beordrat Sveriges ambassadör i Iran att utebli. Istället blev det en blågul röra.

    I Israel specifikt uppfattas Sveriges UD ha givit sitt indirekta erkännande för en uttalat fientlig politik, som syftar till Israels utraderande, oavsett vad UD:s intention var.

  14. hamed1984 skriver:

    Flyktingar: Israel bör vara det sista landet som begär någon förklaring från Sverige. Däremot bör Sverige kalla till sig Israels ambassadör varje dag och begära förklaring för hur Israelerna behandlar Palestinierna. Israel är ett land precis som Iran, ett land som saknar MÄNSKLIGA rättigheter. Ända skillnaden mellan dom två länderna är dess religion.

  15. keyvanzganji skriver:

    Kära Carl Bildt,

    jag har under lång tid beundrat ditt sätt att agera inom politiken. Din retorik har alltid varit en intelligent sådan som jag själva försökt ta till mig.

    Dock är jag förbluffad över ditt beslut att delta vid invigningen av Ahmadinejad som president. Sverige är multikulturellt. I Svea rikes mångkultur är exiliranierna en av de största folkgrupperna. Som folk har vi vädjat till dig och dina medarbetare, svenska politiker. Som en individuell folkgrupp är iranier en av pelarna i detta land. Om inte våra röster spelar roll då vi har demonstrerat för våra medmänniskor i Iran, vad spelar då roll? Kanske det faktum att iranier är en av kuggarna i det svenska skattesystemt?

    Jag vädjar till dig att ta och besvara och berätta hur du eller ni resonerade kring deltagandet vid ceremonin. Enligt traditionella svenska demokratiska regler och värderingar bjuder jag upp till dans. För min skull som medborgare, för andra som läser din blogg, låt inte det fina inlägg du har gjort förbli en diplomatisk monolog. För en dialog med oss där du säger mer än att det handlar om nukleära frågor eller nio fängslade brittiska medborgare. Vad skickar det för signaler till de medmänniskor som följer europeisk politik? För inte har du väl missat rapporteringen kring mördade, våldtagna och fängslade iranska medborgare som är avsevärd fler än nio?

    Sverige kunde ha tagit ställning. Och det ställningstagandet hade haft en större effekt och gett eko runtom världen just i rollen som ordförandeland i EU.

    Från en förvånad och besviken medborgare, tillika en före detta beundrare till dig som politiker.

    Må väl.

    Keyvan Zarea-Ganji

  16. flyktingar skriver:

    Hej Hamed1984:

    Israel-Palstinakonflikten är olöst och till dess den funnit sin lösning kan man inte mäta Israel med samma måttstock som exempelvis Sverige.

    Mullornas Iran är en helt annan femma. Ingen hotar Iran (om de inte utvecklar kärnvapen) utom dess egna unga som önskar en mer reformvänlig regering.

  17. hamed1984 skriver:

    flyktingar: Israel-Palstinakonflikten är olöst och därför ger Israel rätten och kalla Sveriges ambassadör och begära förklaring och inte tvärtom? Nej det tror jag inte alls. Ska man kräva nått bör man själv leva efter det man kräver.

    Jag är absolut inte för Iran och dess handlingar, Men detsamma gäller Israel och alla andra länder som inte bryr sig om de mänskliga rättigheterna. De bör alla utsättas för samma kritism och sanktioner.

  18. cyrusdagreat skriver:

    Den här kampen i Iran handlar inte bara om Iran nämligen. Det handlar om hela världen!
    För att världen ska utvecklas till nåt bättre måste hela världen, eller så mkt som möjligt, bli demokratiskt.

    Ett demokratisk Iran skulle stabilisera hela mellanöstern! Bidra till fred mellan Palestina och Israel. Vilket i sin tur bidrar till världsfreden och slutet på terrorism.

    Det är så otroligt mkt mer som står på spel än bara själva valet i Iran. Det som är värst är att studenter har talat ut till CNN och sagt just detta – ”att iranier hatar inte andra, iranier vill vara en aktiv medlem av världssamfundet inte isolera sig. Iranier vill inte kriga med Israel, iranier hatar inte amerikarner. Hur kan världssamfundet låta en regering som brutalt utan nåd kör över sin befolkning att ha nukleära aktiviteter”

    Låt oss se motsatsen. Ett iran ledd av Ahmadinejad vill ”utplåna Israel från kartan”. Skaffa kärnvapen. Isolera Iran ännu mer. Göra en mix av Talibarnerna och Nordkoreas styre av Iran = Riskera hela värdsfreden!

    Sedan vi, som lever i den såkallade demokratiska världen har våran kamp. Allt i våra samhällen är så pass självdrivande att folk inte engagerar sig mer. Vi håller på att förlora demokratins kärna här, i västvärlden.

    Ungdomar i Iran tittar på våra samhällen med beundran och avund. Medans vi som bor här bryr oss inte så mkt. Vi är upptagna med att konsumera och följa TV-underhållning.

    DEN Gröna demokratirörelsen är lika aktuellt för västvärlden som för resten av den utvecklande världen. Genom att stödja de och bära t.ex Grönt så visar VI i väst våra ledare vart vi står och tror på fortfarande!

    I slutändan kan man bryta ner alla människor i världen i två grupperingar. Och beroende på vilken grupp som ”vinner” kommer världen att utvecklas åt ett håll. Vilka två grupper? De som har Hjärta och de som inte har Hjärta! Det är en kamp mellan cynism och hopp.

    Genom att visa eller inte visa stöd till den Gröna rörelsen i Iran visar man även vilken grupp av människor som man tillhör!

    Sverige borde ha ställt sig i gruppen som har Hjärta!

    Så jag skäms att vara svensk idag inte bara för att Sverige närvarade en regering vars existens hotar världsfreden och står för allt ont i världen. Jag skäms att vara svensk idag för att resten av världen fick se oss göra det..

  19. tordwallen1 skriver:

    Jag skäms över att vara svensk när vi har en regering som skall representera mig. Men det ligger mycket ideologi bakom regeringens, ditt och ambassadörens aggerande. En diktatur av borgerligt styre kan godkännas men en diktatur med kommunistiskt styre fördöms. Du och regerignen visar tydligt er ståndpunkt och jag hoppas att fler lägger märke till detta. Demokrati med mänskliga rättigheter är ett minne blott om inte fler ställer sig upp och prottesterar.

    Det gäller för oss övriga svenskar, oavsett tidigare eller nuvarande nationallitet att aggera. Inte bara reagera utan aggera. Visa att vi står bakom de som lider men är i majoritet och inte bakom den ekonomika eliten som styr. Vi har sett detta i flera länder på senare år. Om personen heter Mahmoud Ahmadinejad eller Robert Mugabe så är det den ekonomiska makten som styr. Demokrati är endast ett spel för gallerian. Vi kan inte sitta framför datorer, tv, tidningar, radio m.m. och säga usch vad hämskt. Tanke utan handling = död. Tillsammans kan vi skapa och skaka ett herravälde. Vad ska vi göra? Ut på gator, demonstrera i hela sverige och få med oss våra vänner i europa. Vi kan, vi är många om vi orkar och vill!!!
    Tord Wallén Gävle

  20. flyktingar skriver:

    Hamed1984: Många tror att Israel blir bättre av sanktioner. Jag kan inte hindra Sverige och EU att experimentera men mitt tips är att situationen skulle drastiskt förvärras. I fallet Iranmullorna är min bedömning den omvända.

    cyrusdagreat: Du uppvisar både hjärta och hjärna, tycker jag.

  21. samira1985 skriver:

    VARFÖR??????? Varför stödjar du terrorister? Hatar du Vi Iranier så mycket? Vi som kämpar i Sverige och utbildar oss, jobbar så hårt? Va fan måste vi göra mer att du undviker dessa skit? Fy fann! lär dig från tyskland istället!

  22. hamed1984 skriver:

    Flyktingar: Vet du varför Israel kan bete sig och agera som de gör? För att USA och Europa skulle förhindra och undsätta Israel vid en eventuell attack. Om israel istället var tvungen att tänka på vad de sa eller gjorde för att inte uppröra andra länder hade de vart mycket försiktigare och lugnare i sina handlingar och tal. Det är just därför omvärlden måste agera på ett mycket tuffare sätt och sätta press.

    Jag förstår inte riktigt varför du tycker Israel ska bemötas på något annat speciellt sätt som inte skall gälla andra länder i samma situationer? Israel fick ockuperad mark eftersom de vart förfölja under andra världskriget. De bör därför veta mest av alla hur man skall behandla andra människor. Därför skall de också krävas på mycket mer än vad som krävs av de idag för att nå fred och sam levnad med palestinierna.

  23. kamyaran skriver:

    Fy Skam Sverige! Sveriges ambassadör närvarade vid installationen av idioten Ahmadinejad i Iran är skamligt och olyckligt, särskilt för det kämpande iranska folket och kränker minnet av hundratals mördade iranska demonstranter. Vi iranier och tusentals torterade regimkritiker som just under installationsceremonin satte i mörka isoleringsceller glömmer det aldrig!

  24. flyktingar skriver:

    Hamid1984:

    Ingen gav Israel något. Judarna hade saboterat den brittiska administrationen tills den tröttnade. FN delade landet efter befolkningsfördelning.

    FN kan inte skapa länder bara erkänna. Det är en klubb av medlemmar, som för det mesta inte krigar mot varandra. Det är allt.

    Araberna och palestinaaraberna vägrade erkännna Israel. Det blev krig. Israel vann.

    Nu gäller det att hitta en hållbar fred. I vanliga fall fungerar talesättet ”It takes two to tango”. Problemet i detta fall är antalet ”kockar”.

  25. hamed1984 skriver:

    flyktingar: Du pratar som du satt i Israels regering. Israel är en förtryckarstat, Spelar ingen roll vilken klubb som bestämt vad. Det Israel gör är oetiskt och bör fördömas. Och du pratar om att landet delades efter befolkningsfördelning? haha var det före eller efter palestinierna tvångsförflyttades och jagades på flykt.

    Sluta nu, det börjar låta patetiskt från ditt håll. Du kan inte samtidigt värna om mänskliga rättigheter och försvara staten Israel. Det går helt enkelt inte ihop!

    Godnatt.

  26. visionara skriver:

    Till er som nu skäms över att ni är svenskar i samband med en i sammanhanget så pass oviktig sak som att Sverige hade ambassadörs-närvaro vid installationen av denne skurkaktige Ahmadinejad.

    Tycker ni att argumentet att hålla kvar en dialog med Iran är irrelevant?

    Förnekar ni att just sådan dialog bidrog till att få den brittiska ambassadpersonalen frisläppt?

    Underkänner ni att diplomatiska kanaler kan vara verkningsfulla?

    Vad är i så fall alternativet? Total isolation och i slutändan krig?

    Är det detta ni vill?

    Vi kan nog alla enas om att Ahmadinejad är en skurk och klåpare, så gott som alla svenskar ni frågar kommer att tycka detta. Även jag.

    Men hallå! Sansa er lite med era fördömanden över detta land. Det framställer er bara som oresonliga och obegripliga. Om ni nu inte har en partipolitisk agenda förstås.

    V

  27. rezurt skriver:

    Hej Carl,

    Du och alliansen förlorade förmodligen alla svensk-iranska rösterna ni hade fått vid förra valet idag. Hoppas att du tycker att det var värt det.
    Jag hoppas även att detta du gjorde idag inte har någonting med dina oljeaffärer att göra.

    Hur som helst vill jag säga att vi är många som är besvikna på er idag och att de flesta kommer att rösta på allt annat än alliansen. Själv kommer jag hellre rösta på piraterna.

    Jag kommer aldrig att kalla mig för svensk igen, kan inte vara så ryggradslös som du. Ni kunde ha gjort som många iranska parlamentariker i Iran och inte närvara vid ceremonin.

    Fy ¤#/&%¤¤ för dig och allt du står för

  28. rezurt skriver:

    visionara, du är ute och cyklar.
    Att inte närvara vid ceremonin har inget med diplomatiska kanaler att göra.
    Man behöver inte befinna sig på ceremonin och ändå ha sina diplomatiska kanaler kvar.
    Tyskland är Irans andra största ekonomiska partner och ändå avstod de att delta. Jag lovar att Tyskland har bättre diplomatiska kanaler med Iran än vad Sverige någonsin kommer att ha.

  29. visionara skriver:

    ”Jag kommer aldrig att kalla mig för svensk igen, kan inte vara så ryggradslös som du.”

    ”Jag lovar att Tyskland har bättre diplomatiska kanaler med Iran än vad Sverige någonsin kommer att ha.”

    Men då så. Jag är säker på att tyskarna med öppna armar och synnerligt välkomnande kommer ta emot en sådan diplomattalang som dig.

    ;-)

    V

  30. un2here skriver:

    flyktingar säger: I Israel specifikt uppfattas Sveriges UD ha givit sitt indirekta erkännande för en uttalat fientlig politik, som syftar till Israels utraderande, oavsett vad UD:s intention var.

    Ja ja, EU har ju i åratal velat utradera Israel, här signerat Joaquin Perez-Villanueva Y Tovar.

    CB m fl får väl ursäkta sig med dåligt inflytande från iberierna.

    March 30, 2002

    I have the honour of speaking on behalf of the European Union. The Central and Eastern European countries associated with the European Union -Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Rumania, Slovakia, Slovenia- and the associated countries -Cyprus, Malta and Turkey- have expressed their wish to align themselves with this statement.


    9. The European Union strongly condemns the extrajudicial killings of Palestinians, carried out openly by Israel, which cannot be justified as part of any antiterrorist policy. Extrajudicial killings are not only illegal and a violation of human rights, but they also damage the relation between the parties and, therefore, are an obstacle for peace. The EU once again requests Israel to put an end to these practices immediately, as they are unacceptable in the framework of the Rule of Law. There is no alternative to an effective security co-operation.

    http://www.eu-un.europa.eu/articles/fr/article_1291_fr.htm

  31. marron skriver:

    Jag tycker faktiskt att Ingvar Kamprads idé att öppna ett IKEA i Teheran är en mer konstruktiv väg i det långsiktiga arbetet att demokratisera Iran än all politisk vitriol.

  32. nimster77 skriver:

    Det Carl Bildt har gjort här är fel. Det Sverige har gjort här är fel. Pinsamt fel. Det vet alla. Gjorde han det medvetet? Hm, en helt annan diskussion då detta handlar om hur den politiska och publika världen tolkar en ambassadörs närvaro vid liknande sammanhang. Och det vet vi alla, jag behöver inte sitta och förklara det för en utrikesminister av ett EU-land. Det skulle vara som att påpeka slutstationen av en busslinje till busschaffören när du stiger på. Diskussionen handlar förstås om mer än bara denna incident, det handlar om en enad tydlig Svensk ställning mot regin i Iran? Finns det en sådan? Vad säger den egentligen? Hur enad och konsekvent är den egentligen? Dessa är frågorna man ska ställa sig som svensk medborgare. Tyvärr kan jag säga att jag under Carld Bildts tid som utrikesminister inte fått valuta för mina funderingar. Otydligt, inkonsekvent, orimligt… vad ska man tro? Ser den här killen verkligen politiska lägen på ett helt övermänskligt sätt som vi enkla människor inte gör? Då kräver jag en tolkningsminister!

    Nu gömmer han sig bakom den klassiska ”hellre närvara än frånvara”, som om vi är helt blåsta får utan någon förståelse för vad dessa ceremonier handlar om och vad de (inte) innebär för framtida diplomatiska möjligheter. Låt mig påminna herr Bildt att Sverige inte agerade på detta sätt varken vid första eller andra (åter)installationen av den förra presidenten Khatami. Och där var det minsann ingen brist på möjligheter för diplomatiska dialoger.

    Jag har röstat på er i 2 val nu. All min tid som berör polotik och samhällsstyre kommer jag fr o m nu att rikta bort från er. Skulle ett rött parti bete sig likadant kommer jag att göra detsamma mot de.

    Nima

  33. rezurt skriver:

    visionara: jag må inte vara den största diplomaten i världen och kommer aldrig att bli trotts att jag kommer från en diplomat familj, men var det enda svaret du hade på min påstående om diplomati. Visar vilken stor talang du är samtidigt.
    Jag kan även tala om för dig att Britterna deltog inte heller i ceremonin.

  34. joana80 skriver:

    Carl Bildt, en sak är helt säkert du har inte endast förlorat alla svensk-iraniers röster utan också alla svensk-kurders,svensk-irakiers och svensk-föddas som har stått sida vid sida och demonstrerat runt om i Sverige för frihet och mänskliga rättigheter i Iran.Du har helt enkelt kallblodigt blundat för alla dessa mord, massaker, våldtäkter och tortyr mot det iranska folket och det finns INGENTING och precis INGENTING du kan göra för att få tillbaka folkets röster. Och du ska kalla dig själv för en demokrati anhängare?! Skäms!! Precis som folket i Iran skriker ”Ahmadi bye bye” kommer vi att sjunga detsamma för dig när det är dags för nästa val i Sverige! ”Carl Bildt bye bye”.

  35. joana80 skriver:

    visionara du kan väl argumentera tillbaka du som påstår att du är så himla för diplomati och bra kontakter, istället för att vara så respektlöst och komma med barnsliga kommentarer.

  36. didee54 skriver:

    Visionara du borde skämmas för dina inlägg här. Dessa människor vill inte ha något som är omöjligt, de vill inte ha något som du inte har! Enda Iranska folket begär är friheten att rösta på kandidaten dom vill, klä sig hur dom vill och säga sina åsikter. Hur skulle du känna om du inte fick ha egna åsikter i skolan eller på jobbet, eller få visa när du är kär? Alla iranier (och många många fler) är besvikna, dom är ledsna och sjukt förbannade över Sveriges aggerande. Och det är mer än rätt! Låt dom då uttrycka det, låt dom uttrycka det folket i Iran inte kan göra!

    Det Bildt gjorde va oacceptabelt, vadå inga gratulationer… ”vi står här och ser fåniga ut men vadå vi sa inte grattis” Det är ju skrattretande på ett så tragiskt vis.

    Jag är född i Iran men uppväxt i Sverige och ska jag vara helt ärlig så har jag inte följt valet och situationen i Iran så mycket som jag borde, tyvärr men jag har inte klarat av det. Jag kan erkänna att jag inte är stark nog… Oavsett så skämms jag för din skull Bildt, du vände alla ungdomar i Iran som har kämpat och satt sina liv i fara ryggen.. nu ska vi inte ens tala om alla människor i Sverige som du totalt körde över med detta korkade beslut.

    Jag undrar verkligen om du kan sova gott om nätterna nu när du har dina kontakter i Iran som du ville ha??

  37. frida99 skriver:

    Heja Norge! som på installationsdagen kallade till sig den iranske ambassadören för andra gången på kort tid för att förtydliga den norska inställningen till förtrycket i Iran. Varför kan inte Sverige göra likadant? Och varför skickade vi vår ambassadör till installationsspektaklet medan vi kunde ha skickat t.ex den svenska ambassadens andre man?
    Jag tycker att Sverige borde se över sin
    utrikespolitik.

    Frida, Halmstad

  38. katayounk skriver:

    Carl, kanske du inte fick information om alla som mördades kallblodigt och fängslades utan anledning? Vill du att vi skickar dig lite information?
    Jag har hittills röstat på Moderaterna men ALDRIG mer. Jag skäms över att ha lagt 24 år av min ungdom och arbetat och betalat skatt i ett land som spottade oss i ansiktet och garvade åt våra ungas blod. Jag önskar att vi aldrig kommer att uppleva en Ahmadi Olagh rustad med kärnvapen. Om det hemska scenariot någonsin skulle bli till verklighet kommer hela världen att ställa samma fråga till dig, HUR KUNDE DU???
    Nedan kommer namn på de modiga, unga människor vars liv släcktes så att Ahmadi Olagh kan behålla makten. Vill du se namn på de fängslade också så kan du ta en titt på http://www.persia.org/list/.

    Saeid Abbasi, Abolfazl Abdollahi, Morad Aghasi (?), Neda Agha Soltan, Younes Aghayan,
    Hossein Akbari, Vahed Akbari, Hossein Akhtar Nejad (?), Hossein Akhtar Zand (2 various or the same person..? probably Akhtar Nejad is an error and it is the same Akhtar Zand from Isfahan), Kaveh Alipour, Alireza – last name unk., 12 ys old, Nasser Amirnejad, Sohrab Arabi, Kianoosh Asa, Neda Asadi (?), Mohammad Asghari, Fatemeh Barati, prof.Jafar , Barvayeh, Yaghoub Barvayeh, Mohammad Hossein Barzegar, Hamed Besharati, Hamid Hossein Beyg Araghi, Sarvareh Boroumand, Moharram Chegini Qeshlaqi, Abbas Disnad (?),
    Meysam Ebadi, Alireza Eftekhari, Mobina Ehterami, Mohsen Entezami (?), Saeed Esmaili Khanbebin, Arman Estakhripour, Reza Fatahi (?), Ali Fathalian (inc. Fatualian), Mohammad Hossein Feizi, Sajad Ghaed Rahmati, Behzad Ghahremani (?), Ramin Ghahremani (?),
    Mostafa Ghanian, Salar Ghorbani Param, Mansour Ghoujazadeh (?), Mohsen Hadadi,
    Iman Hashemi, Masoud Hashemzade, Farzad Hashti (?), Mehrdad Heydari, Mohsen Imani
    Farzad Jashni, Amir Javadifar, Bahman Jenabi, Mohammad Kamrani, Mehdi Karami, Amir Kaviri (?), Hassan Kazemini (?), Shalar Khazri (?), Nasser Kheirollahi, Amir Khodaie (?),
    Masoud Khosravi, Mostafa Kiarostami (?), Parisa Koli (Keli/Kali), Maryam Lotfi (?),
    Hamid Maddah Shourcheh, Pooya Maghsood Beigi (?), Maryam Mehr Azin, Milad – last name unknown (?), Mr. Mo’azez, Behzad Mohajer, Mohsen Moradi (?), Taraneh Mousavi,
    Ahmad Naiem-Abadi, Iman Namazi, Nader Nasseri, Mohammad Nikzadi, Fatemeh Rajabpour, Ramin Ramezani, Mohsen Rouholamini, Davood Sadri, Fahimeh Salahshoor, Morteza Salahshoor (?), Yousef Saleh (?), Fatemeh Samsarian (?), Babak Sepehr, Ali Shahedi, Hassan Shapoori (?), Kasra Sharafi, Kambiz Shoaee (Shojaee), Ashkan Sohrabi,
    Tina Soudi, Seyed Reza Tabatabayee, Vahid-Reza Tabatabayee, Hossein Tahmasebi, Salar Tahmasebi, Hossein Toufanpour, Milad Yazdan Panah

  39. Nima Dervish skriver:

    Carl, dra den där för Bill ”I didn’t inhale” Clinton! Om man är på begravning räcker det med att man är där, ingen kräver att man ska gråta en viss mängd tårar. Och om någon bjuder mig på fest räcker med att jag *närvarar*. Jag kan inte efteråt komma och säga att jag ”bara gick dit men minsann lät bli att dansa och skratta. Försökt att närvara på en nazistmarsch och efteråt säga att du minsann inte heilade.
    Säg bara att du struntar i blattarna i Långtbortistan pga ekonomiska orsaker så kan vi åtminstone försöka respektera dig för att du säger sanningen.

  40. Nima Dervish skriver:

    Btw, hur många iranier finns det i Sverige? 80 000? 80 000 iraniesvenskar kommer aldrig mer någonsin rösta på Moderaterna. Bra jobbat.

  41. iranparasd skriver:

    Carl Bildt..jag vill minnas att en viss hedervärd man vid namn Hans Blix beskrev dig med ord som ”hök” och liknande. Jag tror att många idag vill tillägga, räv och orm.
    Gräv djupt inom dig och sök och du kanske finner en gnutta sympati, dignitet och medmänsklighet. Vi lever under en kort tid här på jorden, så varför inte utnyttja det till att förbättra livet och tillvaron för våra medmänniskor?
    Det som Sverige gjorde är ett oerhört svek som sätter djuptgående spår i själen på många människor. Människor idag är medvetna och engagerade, det är inte lönsamt att i det långa loppet bedriva en sådan människofientlig politik!

    Må gott Carl Bildt
    /Babak fr. Göteborg

  42. iranparasd skriver:

    Svensk politik, likadan idag som under andra värlskriget. Stöd till brutalitet för ekonomisk vinning maskteras bakom neutralitet. Vackert

  43. […] Hoppa till kommentarer På tal om Carl Bildts “Vi-var-där-för-att-observera, inte-gratulera“-blogginlägg. Jag skrev: Nima Dervish säger: augusti 6, 2009 kl 12:26 e […]

  44. bestofmankind skriver:

    ”I likhet med andra viktiga demokratier har vi ingen avsikt att gratulera honom.”

    Bortförklaringen luktar lika illa som den aktuella Gotland-skandalen.

  45. Nima Dervish skriver:

    En av läsarna på min blogg skrev detta som jag tycker är läsvärt:

    ”Läs nu en händelseföljd i en viss numera avliden svensk statsminister liv.
    […]
    1.Han läste tidningen med illustrerade rapporter från USA/Vietnamkriget,
    började gråta på jobbet och gick hem.
    Han skrev ett personligt brev till Nixon, dåvarande USA:s president,om vad han tyckte.

    2.Nixon får brevet,läser det och meddelar att Sveriges ambassadör inte längre är välkommen in i USA. Och kallar statsministern ”that Swedish asshole” offentligt.

    3.”The Swedish Asshole” kritiserar nu USA:s agerande för alla som har radio,tidningar,tv och öron i 20 år.

    4.Ordförande i senatens utrikesutskott William Fulbright säger: ”Det krävs mod av lilla Sverige för att säga sin mening om en stormakt som USA. Olof Palme har modet att riskera en stormakts vrede.”

    När USA: s vice president Walter Mondale (efter att kriget tagit slut) var i Sverige så sa han ang. Vietnamkriget:
    ”You were right, and we were wrong!”
    (Peterson G Tage ”Olof Palme, som jag minns honom”, 2002)

    Kanske en kuggfråga för folkvalda i Svea Rike: Who was REALLY the asshole?”

  46. joana80 skriver:

    Observera att det inte endast iranier-svenskar som inte kommer att rösta på Bildt och hans parti utan också alla de ”icke iranier” som kämpar för frihet och mänskliga rättigheter. Det är många röster som du förlorat Bildt. Jag är en av de.

  47. gasellg skriver:

    Bäste carl Bildt!
    Globaliseringen gäller även nyheter, bilder rapporter och alla former meddelande som växlas dagligen i hela världen. Allt som görs och sägs ger direkt effekt och påverkar omvärlden.
    En av de aktuella frågor är Iran och dess lederskap. Ingen kan undgå och se att Iran har blivit världens värsta fängelse för frihet. Mänskliga rättigheter ignoreras dagligen. Tortyr och avrättningar är värst och flest i hela världen.( Bara det som man vet och hör). Alla vet att det dödas, fänglas, torteras dagligen av många människor utan man hör eller ser något.

    -STÖD IRANSKA FOLKET I DERAS KAMP.
    -ERKÄNN INTE DEN ODEMOKRATISKT VALDA PRESIDENTEN SOM VANN MED FUSK OCH INTERN STATS KUPP.

    Varför ambassadör och inte lägre tjänsteman som tex tyskland gjorde vid insättningen!!!!!!

    Väntar på framtida starka politiska reaktioner mot diktator regimen i Iran från Sverige och EU.

    Gör inga fler misstag som Ni kommer att skämmas för i framtiden.

    70 miljoners liv är mycket mer värt än det ekonomiska vinster.

  48. bahramagha skriver:

    Ditt svar har jag på min blog, vg och läs det.

    http://blogg.aftonbladet.se/16110

  49. yatok skriver:

    Kära Carl Bildt!
    Medan Du och jag sover gott i Sverige mishandlas folk till död i Iranska fängelese. Tack vare Dig och de andra europetiska länder som stödjat regimen i Iran har de kunnat döda folk under 30 år. Ni som har kännt Iran som ett tryggt land sedan många år sen. Man kan aldrig väcka någon som låtsas att hon/han sover men VAKNA OCH SE VAD HÄNDER RUNT OMKRING DIG LITE LÄNGRE BORT! Jag vet att Du vet och jag vet att Du ser och jag vet att varför Du som de andra inte reagerar. Alla vet att Ni har goda kontakter med Iranska regimen precis som andra länder. Folket i Iran dör och försöker förändra den här regimen men utan Er stöd dödas ännu flera och processen tar längre tid. Du är en mäktig man. Reagera och använd makten positiv och ta gemensamma steg för demokrati med Iranska folket!