Tom Lantos

Jag hade tänkt att redan för några dagar sedan skriva några rader om att den amerikanske kongressmannen Tom Lantos gick bort i veckan.

Den tragiska cancern måste ha gått snabbt. Jag kommer inte ihåg exakt när det var, men det var nog mot mitten av förra året jag träffade honom senast. Engagerad, intresserad och vital trots sin ålder. Då handlade vårt möte om Ryssland – han hade starka synpunkter på dess utveckling.

Första gången jag träffade honom var för ett betydande antal år sedan vid det då nyinvigda monumentet över Raoul Wallenberg i Budapest.

Jag var i staden i något sammanhang och åkte för att se monumentet. Och samtidigt kom Tom Lantos och några av hans kollegor dit.

Det blev en gripande stund när Tom berättade om hur han som ung judisk pojke tillhört dem som Wallenberg i krigsinfernots slutskede hade räddat ur klorna på nazisterna i deras försök att döda allt som återstod att döda av judar staden.

Han talade om den djupa tacksamhet han kände gentemot Wallenberg och till Sverige. Jag vet att han brukade tala om Wallenberg som den centrala gestalten i sitt liv.

Ur detta föddes ett engagemang för mänskliga rättigheter och mot förtryck och förföljelse som kom att prägla hans politiska gärning.

Och tills dess att han tvingades sluta i representanthuset p g a sjukdomen var han ordförande i dess internationella utskott.

Jag vet att vår ambassadör i USA var närvarande vid minneshögtiden i Rotundan i Capitolium i Washington i torsdags – och att Tom Lantos skulle ha noterat detta med största tillfredsställelse.

10 Responses to Tom Lantos

  1. mastaren skriver:

    Så Tom Lantos engagerade sig för mänskliga rättigheter och emot förtryck och förföljelse? Såvitt jag vet protesterade han aldrig emot det förtryck som Israel utövade mot den palestinska urbefolkningen….Det var knappast engagemang för mänskliga rättigheter som drev honom….Dessutom, som ung i Budapest var han verksam i den rörelse som kämpade för Stalin, i motsats till en majoritet av den ungerska befolkning som kämpade emot Stalinterrorn…..Finns ingen som helst anledning att sammankoppla Lantos med kamp för mängskliga rättigheter.

  2. agitpr0p skriver:

    Tom Lantos var inte älskad av alla, vilket kanske framgår.

    http://www.counterpunch.org/madsen02152003.html

    Lantos var också allra högst upp på listan över personer som tog pengar från albanska lobbyn i USA för att propagera för ett självständigt Kosovo.

    .:agitpr0p:.

  3. mastaren skriver:

    Rätt obegripligt att Bildt hylllar en sådan figur och myglare….Trodde faktikst Bildt hade bättre omdöme än så..

  4. baskim skriver:

    May he rest in peace!

    En riktigt stor man, och all heder åt hans jobb för männskliga rättigheter :(

    Kosovo sörjer också hans död

  5. knightone skriver:

    Tom Lantos var en genuin frihetsälskare och kämpe för mänskliga rättigheter. Inte bara en gång utan ofta. Alltid.

    Otroligt hedersamt för Sverige när han fick Ronald Reagan att göra Raoul Wallenberg till hedersmedborgare av USA och därmed i laglig mening stödja försöken att uppbringa klarhet om hans försvinnande.

    President G.W Bush nämnde även Wallenberg i ett tal förra året. Det är utan tvivel som detta skedde tack vare Tom Lanton informationsbyggande genom åren.

    RIP

  6. mrmhalland skriver:

    Tack för info knightone,

    Låter som en kille vi skulle behöva ha kvar i dessa dagar.
    Jag måste erkänna att jag inte har hört talas om honom.
    Det verkar finnas olika uppfattningar om honom, men om Reagan lyssnade så mycket på hans åsikter säger det troligen mer om min bristande bildning.

    Någon länk ?

  7. edila skriver:

    The Victims Of Communism Memorial Foundation

    European Union resolution ”Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes”, passed 2006

    Video and audio from the round table talks on the day of the Memorial dedication

    Background facts of the Memorial and an interview with Dr. Lee Edwards

    Speech delivered by Rep. Tom Lantos (Democrat, Hungarian-born Holocaust survivor, Chairman of the House Foreign Affairs Committee)
    • Part 1
    • Part 2

    Speech delivered by the President of the United States, George W. Bush
    • Part 1
    • Part 2

    Speech delivered by the President of the United States, George W. Bush (text)

    Chinese Communist Party condemns dedication of Memorial (Reuters)

  8. gruvjobbare skriver:

    CALLE! Skulle gärna vilja veta mer fakta när det gäller utredaren och Kosovoexperten Matti Ahtisaaris roll för att bidra till ett försök till en slutlösning i frågan Kosovos konstentionella status. Mycket troligt så lär det dröja länge än innan möjligheten av att både Kosovo och Serbien söker inträde och antas i ett ytterligare större EU. Därför tror jag inte heller att den nuvarande majoriteten i Kosovo, omedelbart kan få ett konsensus av de vänner som ingår och tillhör den Ryska Federationen, om och när De utropar sig som en självständig republik.

    Att ryktena och hörsägen gett vid handen att Matti A precis som Tom A erhållit Albanska mynt känns ju mer man tänker på det, aningen otrevligt.

    Situationen 1981 så klarade inte Serbien att ingripa i oroligheterna, möjligheten finns ju att utrikesministern Vuc inte heller lyckas med den bedriften ytterligare en gång, vad fan vet jag egentligen om det, hoppas att inget riktigt djävligt inträffar ytterligare en gång. Satelitstataterna kring Georgien o.s.v. står väl på tur. Etcetra Etcetra.

  9. Josef Boberg skriver:

    GooodLördag Alla,

    Jag har kollat på länkarna ovan om ovan om Tom Lantos – och råkade i det här fallet med Tom Lanton ut för hypokrisi http://en.wikipedia.org/wiki/Hypocrisy , tyvärr tyvärr…

    Ha det… :-) /vännen Josef

    PS. Visst var kommunismen ett helvete för många många på den gamla goda tiden – såväl som i dags dato – men dom drabbade visste då om varför – och vet det i dags dato också, troligast…

    Dock – det helvete som många många av wåra MEDmännsikor i världen har i dags dato – och då inte minst i Värsvärlden inklusive Sverige – är måhända om möjligt än värre – därför att Wi VET inte EGENTLIGEN vem eller vilka som ligger bakom denna HELVETES-agenda, som vanligast = MainStreamat sett i vart fall… DS.

  10. agitpr0p skriver:

    Under sitt sista levnadsår var Tom Lantos största insats en berömd hearing i ”House Committee on Foreign Affairs” kallat “The Outlook for the Independence of Kosova”. Notera att de inte använder den europeiska stavningen Kosovo, utan den arabiska stavningen Kosova.

    Merkel Has Spoken

    Här är ett utrag från Tom Lantos berömda tal:

    ”Just a reminder to the predominantly Muslim-led government[s] in this world that here is yet another example that the United States leads the way for the creation of a predominantly Muslim country in the very heart of Europe. This should be noted by both responsible leaders of Islamic governments, such as Indonesia, and also for jihadists of all color and hue. The United States’ principles are universal, and in this instance, the United States stands foursquare for the creation of an overwhelmingly Muslim country in the very heart of Europe.”

    Tom Lantos var alltså av den naiva uppfattningen att de islamistiska fundamentalisternas vrede skulle kunna ”blidkas” genom att USA skapar en islamistisk stat i hjärtat av Europa.

    .:agitpr0p:.