Mottaki

Det går väl inte att säga att det skedde något större genombrott i någon fråga vid mötet med den iranske utrikesminister Mottaki i Stockholm i går.

Det var det första mer officiella mötet på denna nivå mellan de bägge länderna sedan Anna Lindh besökte Iran för fem år sedan.

Vad gäller mänskliga rättigheter har vi på viktiga punkter olika syn, även om vi var ense om att en kritisk dialog kan vara av värde. Besöket gav dock oss en möjlighet att direkt också ta upp enskilda ärenden.

Försiktigt sker ett närmande mellan USA och Iran när det gäller förutsättningarna för direkta kontakter.

Och vi var eniga om att vi måste sträva efter en förhandlingslösning om det iranska nukleära programmet. Att den måste baseras på full respekt för de beslut som FN:s säkerhetsråd fattat underströk jag med stor tydlighet, liksom att ytterligare sanktioner kommer om inga framsteg görs före 23 maj.

Samtalen om detta kommer att fortsätta mellan EU och Iran senare under veckan.

I dag fortsätter Mottaki sina samtal i Oslo.

21 Responses to Mottaki

  1. pantheraleo skriver:

    Samtal är viktiga, med eller utan genombrott. Att låtsas att någon inte finns, bara för att man inte delar åsikt, är inte produktivt.

  2. David Igra skriver:

    Undrar ändå vad det kan ge att samtala med en representant för en sådan bedrövlig ”regering”. När ordet dialog skrivs så förs tankarna till något slags utbyte av idéer, vilket knappast kan ha blivit aktuellt i detta fall. Jag funderar fortfarande på vilka bevekelsegrunder Mottaki hade för att göra denna runda och samtala med länder som i teori och praktik har totalt motsatt syn på individuell frihet.

    Men i princip så anser jag att man gott kan träffa dem, även om det i Iran säkerligen kommer att kännas som ett rättfärdigande och att man tolkar det som indirekt stöd.

    Men vart drar man gränsen? Vilka skulle du inte ha möte med?

  3. soli01 skriver:

    Carl-bra att vi kan prata med de som har en annan syn på saker o ting. Jag tycker däremot att tiden mellan att Anna Lind var till Iran blivit onödigt lång. När den nu kom till stånd verkar många skrika ut sin vrede att vi har den nu aktella kontakten. Jag tycker, det är bra det som skedde. Pratar man inte med varandra vad uppnås med en sådan ordning! Vad vinns med den äggkastning som vissa sysslade med vid utrikesministerns besök?

  4. testaren skriver:

    soli01:
    Är det inte ändå helt perfekt så här?
    Att samtidigt som man har en kontakt och får känna på varandra lite så står folk utanför och demonstrerar och kastar ägg?
    Det är ju ändå ganska uppenbart för alla inblandade vad svenska folket egentligen tycker samtidigt som det inte behöver förgifta samtalen så något litet utbyte ändå kan uppnås.
    Då får man ju både kakan och kan äta den, liksom.

    Hade jag varit CB så hade jag i hemlighet underblåst protesterna utav bara fanken.
    Men å andra sidan är jag därmed knappast särkilt lämplig för hans ämbete :-)

  5. soli01 skriver:

    Vi har en skyldighet att hålla de demonstrerande på ett avstånd så att inte den som besöker vårt land ska behöva få en ägggula i huvudet-vilket nu inte skedde. Demonstrationer är en rättighet som vi ska vara rädda om och uppträda därefter.
    Det där att ”underblåsa”-testaren- tror jag inte CB skulle nedlåta sig till! Kanske vi bör förbli vid ”vår läst”-testaren!

  6. testaren skriver:

    soli01:
    Det är klart vi skall hålla dem på avstånd, det sa jag inget om.
    Givetvis skall inte säkerheten äventyras.

    Men synas lite kan de ju göra tycker jag nog, det kan inte skada i såna här fall..
    Och om det vore att nedlåta sig, det vet jag inte. Det är inte lägre än någon annan opinionsbildning politiker sysslar med.

    Det vore ändå en oerhört mild markering i jämförelse med att vägra ta vår vice statsminister i hand. Det är väldigt starkt av den svenska regeringen att svälja det. För jag tror inte det är feghet i detta fallet.

    Att hänvisa till kulturella skäl är extremt reaktionärt och fullständigt absurt år 2007.
    Dessutom när andra i samma regering tidigare har tagit kvinnor i hand utan problem.

  7. kurper skriver:

    En klok man sa en gång till mig:
    Om någon vill tala med dig så missa inte tillfället.

    Precis så tycker jag att man skall göra, särskilt vid alla tillfällen då skilda åsikter gäller.

    Var själv FN-soldat för 50 år sedan i Gaza. Konflikten då kvarstår ännu i dag.
    Under alla dessa år har parterna haft väldigt svårt att tala med varandra och ställer hela tiden krav på varandra för att träffas och tala med varandra.
    Hur skall man lösa konflikter utan att tala? Jo, med våld eller tvång eller isolering brukar receptet vara. Vem blir lycklig av detta? Skapar mest hat.
    Därmed inte sagt att påtryckningar av olika slag kan användas t.ex ekonomiska eller hunanitära.

    Tänk om USA hade använt alla pengar som kriget i Irak kostar till att hjälpa länder till utveckling och ett bättre liv. Då hade USA blivit älskade i ställlet för hatade ute i världen.

    Fortsätt Carl, att träffa olika människor för samtal.

  8. stateira skriver:

    Bra jobbat Calle!!! Jag är helt övertygad om att detta samtal resulterade i något gott! Jag tror att ni båda lyckades prägla varandras tankar på ett mer positivt sätt. Du kanske lyckades få honom att åtminstone för en liten stund tänka över det här med mänskliga rättigheter och han lyckades få dig att tänka lite mer på landet Irans framtid. Samtal är bra precis som pantheraleo säger.

    David Igra? Vad pratar du om ?

  9. stateira skriver:

    politik handlar inte allt för sällan om att blunda för dagen , lova om morgondagen och sopa gårdagen under mattan! Carl Bildt borde kanske tagit upp ett annat viktigt samtal med Mottaki, ett samtal om alla de europeiska vapen som riktades på ett mycket offensivt sätt mot det iranska folket under kriget. Jadu Carl Bildt, blev det några svenska landminor i Iran? Fick ni några ben amputerade på civila Iranier? Samma civila iranier som du försöker försvara mänskliga rättigheter för? Sålde ni några kulor som sedan hamnade djupt inne i våra tonårspojkars små späda kroppar? Mänskliga rättigheter? Den nu varande EU har under 8-9 års tid investerat stora summor i att hjälpa Saddam och Mullorna med att ta död på över en miljon oskyldiga, oftast unga killar och tjejer. Mänskliga rättigheter? Carl Bildt vet vad mänskliga rättigheter innebär, han är mycket insatt i den internationella krigsindustrin!

  10. lillies skriver:

  11. Monika skriver:

    Det är nog rätt bra att träffa ledare oavsett protester, om inte för att känna av stämningen… och också att stämma av – Var har vi varandra?! Men visst, kan budskapet bli ett erkännande av denna ledare…

  12. ollemunter skriver:

    stateira!
    Varför släpper du inte in oss på din blogg, du har ju ändå kommentarsfunktionen på. Du gör ju som du vill, men såg att det var fler som ville skriva och du hade ju tidigare en länk och adressen har du också angett.

    Är du feg?

  13. soli01 skriver:

    Håller med dig ”ollemunter”, men det är givetvis upp till vederbörande att avgöra detta. Märkligt!

  14. lillies skriver:

    testaren,

    hade jag varit George Bush mitt i ett hopplöst infekterat krig i mellanöstern så hade jag låtit skjuta varenda kotte som umgicks och stödde människor som vill starta revolution i Ryssland (och därtill har medel att åstadkomma en coup d’etat). Resultatet av en sådan revolution skulle knappast ha varit till fördel för liberaler (även om de är de som är högljuddast i te finare salongerna). Nu har ju inte svenska staten rätt att ta livet av någon (om inte i självförsvar) men USA har den rätten och guvernören från Texas har varit flitig i att utnyttja den möjligheten.

  15. lillies skriver:

    Sedan tycker jag att Putin är ganska snål när det gäller yttrandefriheten, i hans position har man väl råd att folk gör sig lustiga över en del saker han säger och gör.

  16. lillies skriver:

    Men vad vet man i denna värld…”we don’t know what we don’t know”…snart förvärvar väl Murdoch Wall Street Journal också och omvandlar den till ännu en slaskblaska där djupgående artiklar om komplicerade förhållanden skall sökas omvandlas till glättigt blah skrivet av bäbisar så att andra bäbisar ska kunna tro att de förstår.

  17. Perzec skriver:

    Vad jag är intresserad av är vad Carl Bildt diskuterade med ministern beträffande määnskliga rättigheter. Bildt nämner att senast man hade kontakt var när Anna Lindh besökte Iran. Anna pratade alltid HBT-rättigheter i sina kontakter med länder som spottade på de mänskliga rättigheterna. Gjorde Carl Bildt detsamma?

    Iran är ett av de värsta länderna just nu beträffande HBT-rättigheter, det är få andra länder som på samma sätt förföljer, torterar och avrättar homosexuella. Dök detta över huvud taget upp i diskussionerna?

  18. stateira skriver:

    Perzec, såhär ligger det till, antingen håller man sig till sanningen eller så håller man tyst. Sanningen om regimen i iran förklaras av följande två punkter:

    **Om den islamistiska regimen i Iran hade haft chansen , möjligheten att förfölja de homosexuella på det sätt som du antyder så hade de utan tvekan tagit den, inte bara det, tror de hade varit värre än vad du tror att de är!

    **De har inte resurserna eller förmågan att kontrollera, deras kraft räcker inte till att förfölja, regimen i Iran är mycket mer maktlös än vad du tror. Min erfarenhet av Iran är att de homosexuella inte är fria, de måste hålla sin homosexualitet som en hemlighet, men de har gott om utrymme för att få leva i fred i 14 miljonersstaden Teheran och Irans 10-15 övriga miljonstäder.

    En sista sak är att svenskens bild av homosexuellas situation i Iran har präglats starkt av iraniernas asylansökningar, där man har varit tvungen att hitta på historier för att öka chansen för att få stanna i det underbara landet Sverige, lögnerna kom i början av 90talet då Iran-Irak kriget var slut och kriget i Balkan började, Sverige skulle inte ta emot några iranier med deras egentliga anledningar till asyl för man hade redan 250 tusen albaner som sov i tält i södra Sverige. Det kommer Calle Bildt ihåg. Läs i min blogg http://stateira.blogg.se , där kommer jag att skriva mer om iraniernas asylskäl, med många pålitliga källor.

  19. stateira skriver:

    Olle ,jag vill gärna att folk ska komma in i min blogg och kommentera, vet inte vad som är fel , ska kolla upp det , undrar ju lite själv över varför ingen kommenterar :)! Testa lite senare idag.

  20. ollemunter skriver:

    stateria!
    Jag har tagit bort länken till din blogg. Dina klickinkomster vill jag inte bidra till.

  21. Göran skriver:

    Har Carl Bildt påpekat att det är inte förenligt med FN stadgan
    att hota ett annat FN medlem med total utplåning ?
    jag tänker naturligvist på Israel och Irans oacceptabla vocbulär.
    Irans stöd till Hamas och Hitzballah är väl ett annat problem
    för världssamfundet ?
    Eller inte ?