Dagar i skuggan av Egypten

STOCKHOLM: Sedan några dygn är jag ju nu tillbaka i Stockholm, och i morgon tar den första arbetsveckan efter det att jag varit utlokaliserad till sydligare delar av Europa vid.

I fredags blev det tidig avstickare till Harpsund för diskussioner med såväl statsministern som andra kollegor där, och i lördags var jag så med när Fredrik Reinfeldt i egenskap av moderatledare höll sitt s k sommartal vid Gustavsberg en bit utanför Stockholm.

Men också i dessa avseenden har det varit dygn dominerade av tragedin i Egypten.

Det har varit utförliga samtal med främst Förenade Arabemiratens och Turkiets utrikesministrar om situationen just nu och vad som möjligen kan göras för att styra in den i bättre banor.

Tyvärr visade det sig inte möjligt att samla EU:s utrikesministrar till extra möte redan i morgon, vilket jag hade tyckt varit lämpligt, men min förhoppning är att överläggningar i morgon leder till att vi får ett möte i Bryssel under den kommande veckan.

Jag tycker att det hade legat ett starkt budskap redan i ett tidigt möte.

Alldeles självklart måste det som nu hänt påverka vår relation. En central del i vår grannskapspolitik är principen ”mera för mera”, d v s ju mer de respekterar värden vi ser som centrala desto starkare och större blir vårt stöd.

Och när mer än tusen personer dödas på tre dygn och åtskilliga tusen till godtyckligt arresteras är det självklart ”mindre för mindre” som blir konsekvensen.

Om detta i det korta perspektivet kommer att ha någon större positiv påverkan på de som fattar besluten i Kairo är jag dock inte övertygad om.

Men det handlar om en principiell markering som är en moralisk nödvändighet i ljuset av det som skett, och som möjligen bevarar mer av vår trovärdighet i det längre och bredare perspektivet.

Omedelbart efter kuppen mot president Morsi talade den nya regimen om en relativt snabb övergång till en konstitutionell och demokratisk process, men i ljuset av det som skett sedan i onsdags är det mycket svårt att se hur detta skall vara möjligt.

På TV såg jag en agiterad egyptisk premiärminister säga att han inte kunde tänka sig någon försoning med dem som enligt hans mening hade blod på händerna. Med detta menade han det muslimska brödraskapet.

Och det är dessvärre inte svårt att se att samma känslor med en än större kraft väller fram hos dem som direkt eller indirekt drabbats av det våld och den massiva repression som ju också premiärministern bär ett tydligt ansvar för.

Allt tyder på att de hårdare krafterna inom regimen är inriktade på en fortsatt stark repression för att på ett eller annat sätt eliminera det muslimska brödraskapet möjligheter.

Vilka följderna på lite längre sikt blir av detta kan man bara spekulera om, men de olika möjligheterna är alla tämligen dystra och allvarliga.

Till detta kommer så de ekonomiska konsekvenserna av de senaste dygnens repression.

Det var med tungt hjärta vi i torsdags fattade beslutet att nu avråda från alla onödiga resor till Egypten.

För några år sedan var det ca 200.000 svenskar som varje år kunde njuta av de olika möjligheter som Egypten innebar antingen i form av sin fantastiska historia eller de olika fina turistorterna längs Röda Havet.

Turismen svarade för ca 12% av Egyptens BNP och gav sysselsättning, försörjning och nya möjligheter åt utomordentligt många runt om i landet.

Nu raseras många av dessa möjligheter, och ny fattigdom och bitterhet riskerar att breda ut sig. De som startat detta våld har ett tungt ansvar för alla de konsekvenser som det lett till.

I morgon blir det med all sannolikhet diskussioner om Egypten som kommer att dominera min dag.

Men dessutom får jag besök av Hilde Johnson som är chef för den stora FN-missionen UNMISS i Södra Sudan.

Jag ser fram mot att höra hennes bedömning av den komplicerade situationen i det nya landet.

Förutom politiska motsättningar i huvudstaden Juba har vi ju under de senaste månaderna sett interna mer traditionella konflikter som lett till att det i ett fall talas om kring 100.000 som fördrivits och flytt.

Och detta är självfallet mycket bekymmersamt. Den nya statens möjligheter att fungera på ett rimligt sätt hotas inte bara av kvardröjande motsättningar med Sudan, utan kanske än mer av dessa interna rivaliteter och motsättningar.

Mönstret känns dessvärre tämligen bekant.

Annars blir de närmaste dygnen dominerade av planering för de kommande veckorna och månaderna.

Vi har ett digert program av olika inkommande besök, med det amerikanska presidentbesöket i centrum, med alla de möjligheter som detta innebär.

Och gradvis börjar ju också arbetet i Bryssel att komma igång.

17 Responses to Dagar i skuggan av Egypten

  1. flyktingar skriver:

    Sveriges svar på Lawrence of Arabia stödde den ”reformvänliga” Assadregimen, ”demokratiska” muslimska brödraskapets regim i Egypten, ”demokratiska” Hamas i Gaza, Hizbollas ”politiska gren” i Libanon. När jag beaktar vad dessa aktörer står för och hur ”bra” det går för dem, så är det inte utan att jag sänder en bön till försynen: Må Carl Bildt aldrig någonsin räknar Israel till sina vänner.

  2. Ralph Haglund skriver:

    Sverige ger Egypten pengar till ”mänskliga rättigheter”, men en av de viktigaste är att ha mat att äta. Halva Egypten, 40 miljoner, håller på att svälta ihjäl, ett läge som avsevärt försämrades under den västhatande, demokratihatande, antisemitiska, kristenhatande kvinnohatande fundamentaliströrelsen Muslimska Brödraskapet med Nazirötter. Egypten behöver vatten, mat och energi!
    Jag förstår inte riktigt hur Bildt kan hålla på en fundamentalistgrupp som har ”Dö för Allah” i sitt valspråk.

    Obama ger militärplan – Egypten har 220 så ett par mer eller mindre spelar kanske ingen roll, men tänk om han i stället hade bekostat ett avsaltningsverk! Israels avsaltning närmar sig 100%, Egyptens under 1%.

    MB har bränt mer än 50 koptiska kyrkor, EU eller Obama har inte beklagat sig. Hade MB fått utveckla sig hade de förstört mer. Enligt annan blogg är det bara Turkiet, Qatar, Tunisien, Obama och Bildt som står bakom MB, alla andra i arabvärlden är med militären. Det är också enda möjlighet att rensa upp så att turismen har en chans att börja växa igen.

    Googla på ”invecklade förhållandena i Egyptens statskupp” och läs hur otrolidgt det var att valet av Morsi gick rätt till – så han lyckades vinna med 1% övervikt.

  3. tompasss skriver:

    Konstigt att du fördömer diktaturen i Egypten men på twitter publicerar en bild där du umgås med utrikesministern från diktaturen i Förenade Arabamiraten.

    Dessutom borde EU kritisera Israel som verkar vara drivande att behålla stödet till regimen i Egypten.

  4. nubbe skriver:

    Jag hoppas att du tar dig tid och tittar på denna länk från Fox News. Som bekant har jag under flera års tid försökt uppmärksamma dig på de kristnas situation i Mellanöstern och påpekat vikten av en frizon i Irak för den kristna minoriteten.

    Det började i Irak, sen Syrien och nu Egypten. Nästa land med kristna att drabbas kommer bli Libanon om man inte kan stävja oroligheterna.

    Jag finner det väldigt märkligt att man inte har uppmärksammat de kristnas situation mer i medier och bland politiker. Du var väldigt engagerad i Kosovo frågan och den bland många politiker som hjälpte dem med bildandet av landet. Där handlade det också mycket om etnisk rensning och minoriteternas rättigheter både ur ett religiöst och folkgrupps hänseende. Så därför undrar jag varför du inte är lika aktivt när det gäller de kristnas situation i Mellanöstern? Beror det på ditt intresse, informationsbrist eller rent av brist på kunskap? Jag kan lätt rekommendera flera organisationer och personer i Sverige som är sakkunniga i dessa frågor och som gärna är behjälpliga i dessa frågor och detta menar jag inte för att vara sarkastisk.

    I medier har man i dagarna läst om hur en prickskytt skjutit ner en muslimsk pojke i Egypten och hur en gravid kvinna blivit misshandlad i Sverige för att hon bar slöja. Dessa händelser ska man givetvis fördöma och inte acceptera men samtidigt så brinner kristna kyrkor, kristna kvinnor och tjejer blir våldtagna, kristna biskopar blir kidnappade, kristna blir mördade, hotade, fördrivna från sina hus, får fly från sina länder utan att ha orsakat eller varit inblandade i det krig som pågår. Dessa händelser på kristna och andra minoriteter får inte alls samma uppmärksamhet och stöd från journalister och politiker. Jag kan inte förstå varför? Dessa minoriteter har inga möjligheter till att skydda sig och resten av världen har inga planerade insatser för dem.

    Vill du göra en insats och hjälpa dem CB, så måste du uppmärksamma denna grupp, och likt Kosovo, lobba för en frizon i Irak där det finns möjligheter för detta. Ett perfekt tillfälle att ta upp detta är när Obama kommer på besök.

    Länken till Fox News

  5. tompasss skriver:

    nubbe

    Jaha så fort din egna etnisk grupp attackeras så är det tid att börja intressera sig? Det är väl illa vilken grupp som skadas i dessa konflikter? Din sekterism kan vi lämna på sophögen. Och Foxnews med… Lite bättre källkritik får du allt ha.

  6. Ralph Haglund skriver:

    @Tompasss:
    Där har ALDRIG funnits en demokrati i arabvärlden, diktaturer är ofta de som lyckats bäst – minns antalet attacker i Sinai under Mubarak – under honom fungerade gasledningarna till Jordanien, som till 80% var beroende av denna gas. Därefter har de sprängts 15 gånger minst. Att försöka störta en diktatur när det är ytterst osäkert vad kom kommer i stället – då går det som med Morsi, vars valresultat med 1% övervikt var ytterligt osäkert enligt många bedömare. Mycket bättre att försöka modifiera diktaturerna lite i taget, se den egna fördelen med större pressfrihet etc. Där finns ETT muslimskt land som klassas som ”fritt” – Indonesien.

    Minns vad den kände visa indonesiska muslimen och politikern Dus Gur sa, något i stil med: ”I arabvärlden är demokrati ett tecken på svaghet.” Han var också en kritisk vän till Israel.

    EU har redan gjort bort sej totalt genom att attackera Israel med BDS-metoder. Ett stort EU-projekt, Horizon 2020, för att rena Medelhavet bygger till stor del på israelisk expertis och grön teknik, som riskerar att gå helt i kras tack vare EU:s egenartade beteende. Mer än 100 advokater, ambassadörer, specialister i internationell rätt, har skrivit ett brev till Ashton och berättat att EU:s bojkott av Israel är direkt olaglig. Jag tror inte EU ska ägna sig åt fler oöverlagda attacker mot Israel. Israels support av stöd till Egypten, inte till någon regim där, är trivialt för att det är en faktor som bevarar freden mellan de två länderna.

  7. Ralph Haglund skriver:

    Militären har lovat restaurera de Koptiska kyrkorna i Egypten. Det vore av mycket stort symbolvärde om EU hjälpte till med den restaurationen.

  8. tompasss skriver:

    Ralph Haglund

    Det verkar finnas en förkärlek hos pro-israeliska debattörer att stödja diktaturer.
    Senast nu Egypten där Israel stödjer regimen som nu utför en slakt på civilbefolkningen. Det är inte något EU ska uppmuntra. Tvärtom borde EU isolera både Egypten och Israel tills de respekterar mänskliga fri och rättigheter och för Israels del även Folkrätt.

  9. jonchristiers skriver:

    De tre världsreligionerna har alltsedan de skapades av människan varit verktyg för att kunna härska genom att söndra den stora massan. Så även idag.

  10. nubbe skriver:

    Tompasss

    Förstår inte alls din inställning? Det är väl klart att det är lika illa vilken grupp som skadas i konflikter. Men till skillnad från de andra så har minoritetsgrupper inget skydd och stöd i samma utsträckning. Om de dessutom tillhör en annan folkgrupp och dessutom annan religiös tro så behöver man inte vara ett geni och förstå att dessa kommer bli hårt ansatta. Det är ingen hemlighet att kristna i mellanöstern idag är en utsatt grupp och har varit det under en längre period. Poängen med mitt inlägg är att omvärlden bör uppmärksamma detta ännu mer och beskydda dem då regeringen i dessa länder inte längre kan göra det. Förstår heller inte din kritik kring Fox news som källa?

  11. tompasss skriver:

    nubbe

    De åtnjuter samma utsatthet i konflikter. I t.ex. Syrien har alla religiösa och etniska grupper drabbats (shia drabbas även om regeringen tillhör denna grupp tex) du gör ju själv en polariserande jämförelse mellan muslimer vs kristna, politiken bör inte göra skillnad utifrån sekteristiska principer. Man måste kunna kritisera allt våld mot olika grupper oavsett vilken bakgrund man själv har.

    Fox är välkänt för att ha direkt subjektiv rapportering. Finns mängder på Google om detta.

  12. Ralph Haglund skriver:

    Censurerad IGEN när jag lämnar enkla verifierbara fakta!

  13. Ralph Haglund skriver:

    Bildts och Obamas bästa vän Erdogan har nu bevis på att Israel var inblandat för att bli av med MB i Egypten – han måste tro en massa om Israels förmåga :) http://www.timesofisrael.com/erdogan-accuses-israel-of-engineering-egyptian-coup/

  14. nubbe skriver:

    tompasss

    Duger denna som källa för dig? (se från minut 22.40)

    http://www.svt.se/aktuellt/se-program/aktuellt-42

  15. Ralph Haglund skriver:

    Saudiernas kung skänker tre fältsjukhus till Kairo. Vad gör EU?

  16. tompasss skriver:

    nubbe

    Duger för vad? Detta sekterism fokus är inget att föredra i en konflikt där alla drabbas.

  17. tompasss skriver:

    Ralph Haglund

    EU vill nog inte placera sig på Saudiarabiens och Israels sida som stöder militärens brutalitet. Tydligen ska EU mötas denna vecka för eventuella sanktioner.