Nu EU-möte om Egypten onsdag

STOCKHOLM: Mötet mellan våra ambassadörer i Bryssel i dag gav som resultat att det blir ett extra möte med EU:s utrikesministrar på onsdag mitt på dagen.

Utmärkt.

Och intill dess tas också fram ett underlag rörande de olika aspekter på EU:s relation med Egypten som nu måste påverkas av det som hänt.

Viktigt är självfallet att vi sänder starka signaler.

När jag läste igenom vårt associeringsavtal med Egypten noterade jag att samarbetet skall utgå från respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska principer.

Det har förvisso varit så och så med det under de gångna åren, men övergrepp i den omfattning och av den karaktär som vi tvingats bevittna under den senaste veckan har vi knappast sett under modern tid.

Och det säger sig självt att det måste få konsekvenser. EU:s ord måste trots allt betyda någonting.

Mötet på onsdag ställer självfallet till det lite i kalendern för min del, och vad jag skulle ha gjort då försöker vi nu pressa in under torsdagen i stället.

På fredag försvinner jag ju, efter andra angelägenheter på förmiddagen, till Harpsund för den sedvanliga sensommarsamlingen med regeringen.

Och den brukar ju fokusera på den ekonomiska situationen inför det budgetarbete som nu drar igång med sedvanligt högt tryck.

Dagens i dag innebar ju bl a möte med Hilde Johnson för diskussion om det komplicerade situationen i Södra Sudan.

Hon är ju nu chef för FN:s stora mission där, men vi lärde känna varandra i början av förra decenniet när hon som norsk biståndsminister var starkt engagerad i situationen i Sudan i dess helhet.

Norge hade ju redan då ett starkt engagemang i försöken att bilägga landets olika konflikter.

På dagens program stod också att sitta ner med Mona Sahlin för att diskutera hur vi gemensamt på olika sätt skall minnas Anna Lindh när det den 11 september har gått ett decennium sedan hon så brutalt rycktes bort.

Morgondagen blir förhoppningsvis ytterligare en dag i allt väsentligt bakom skrivbordet på Gustaf Adolfs torg.

Det behövs.

5 Responses to Nu EU-möte om Egypten onsdag

 1. Du verkar ha väldigt mycket att göra, jag hade nog stressat ihjäl mig :P Lycka till på mötet!

 2. Ralph Haglund skriver:

  Mer än 100.000 har dött i Syrien, bortåt 200.000 har dött i Irak sen Saddam men det är visst inte så viktigt. Nyheterna idag säger att Iran har 18.000 centrifuger snurrande, 1/3 mer än man trodde innan, men Bildt verkar inte orolig och inte en enda av svenska massmedia nämner det. Googla på Iran 18.000 får du många nog hits.

 3. flyktingar skriver:

  Carl Bildts kompis och muslimska brödraskapets störste supporter Tayyip Erogan påstår att Israel ligger bakom militärens maktövertagandet i Egypten.

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4420090,00.html

 4. tompasss skriver:

  Ralph Haglund

  Världen oroas med rätta av det israeliska kärnvapenprogrammet där betydligt mer än 18000 centrifuger snurrar i hemliga bunkrar.
  Googla visselblåsaren Mordechai Vanunu som gjorde israeliska kärnvapenprogrammet känt för världen.

 5. Ralph Haglund skriver:

  Khamenei hjälper sin och Bildts kompis Erdogan [som försöker kvala sej in i EU genom att bura in så många toppmilitärer och journalister som möjligt] berätta för världen att röran i Egypten helt är sionisternas fel…. http://www.i24news.tv/app.php/en/news/international/middle-east/130818-khamenei-blames-zionists-for-egypt-s-troubles

%d bloggare gillar detta: