För rättstat och mot korruption

STOCKHOLM: Tillbaka i Stockholm igen efter min korta men givande utflykt till Moskva. Och det var faktiskt lite mer sommar där än här.

Jag började min dag med frukost med Alexey Navalny.

Han har snabbt blivit en av Rysslands intressantaste bloggare med ca 150 000 besök på sin websida varje dag. Inte fy skam.

Och han har därmed kommit att tilldra sig en hel del uppmärksamhet från vissa av de s k rättsvårdande myndigheterna i landet. Försök till förföljelse skulle nog vissa vilja kalla det.

Ämnet för hans blogg är den korruption som ju också enligt president Medvedev är ett av landets allra största problem. Och advokaten Navalny och hans medarbetare arbetar nu med lagens instrument för att komma åt den korruption som de anser möjlig att komma åt.

Hans arbete är viktigt inte minst för att skapa ett bättre affärsklimat i Ryssland, vilket är avgörande för den modernisering som ju kräver också utländska investeringar.

Sedan 2007 har kapitalet faktiskt flutit ut ur Ryssland – och det är raka motsatsen till vad landet både behöver och egentligen förtjänar.

Osäkerheten i rättsystemet – och upplevelser av korruption – är viktiga orsaker till denna utveckling.

Att reformer av rättsystemet och insatser mot korruptionen nu står på den politiska dagordningen också för Rysslands politiska ledning är självfallet positivt.

Vid Andrei Sacharov-seminariet var det min uppgift att teckna en bild av en värld i förändring och vad detta innebär för Rysslands utveckling.

Jag talade om globaliseringen som vår tids megatrend och de krav på förändring som denna ställer på oss alla – Ryssland förvisso inte undantaget. Utvecklingen öppnar enorma möjligheter – men det är också lätt att hamna på efterkälken.

Men seminariet gav mig också möjligheter att möta och prata med många som vill föra vidare det som Andrei Sacharov en gång stod för.

Där fanns de som hade rötter i den sena sovjettidens dissidentmiljö med dess s k samizdat och hemliga stencilapparater sida vid sida med de som knappt såg på TV utan ser Internet som sin värld och sina möjligheter.

Diskussionens vågor gick stundtals höga. Jag satt länge och lyssna på ett meningsutbyte om arbetet med avstaliniseringen och dess betydelse.

Och där fanns också en och annan från Polen och en och annan från Sverige mitt i det brokiga vimlet.

På ett eller annat sätt är vi väl nationer med en speciell samhörighet med och ett speciellt intresse för Ryssland och dess utveckling.

Säkert lyste solen också över Kaliningrad där min ryske kollega Sergey Lavrov denna dag mötte min polske kollega Radek Sikorski och min tyske dito Guido Westerwelle för diskussion om europeiskt samarbete för modernisering av denna del av Ryssland vid Östersjöns strand.

9 Responses to För rättstat och mot korruption

  1. Kachina skriver:

    ”Att reformer av rättsystemet och insatser mot korruptionen nu står på den politiska dagordningen också för Rysslands politiska ledning är självfallet positivt.”

    Där spelar det arktiska rådet en nyckelroll. Glöm inte att det är bryggan mellan Väst- och ÖstEuropa, något som både Medvedev och Putin antytt vara en intressesfär, en öppning för fredlig gemenskap som bygger på vår gemensamma historia.

    Glöm inte heller att korruptionen inom den s.k. statliga privatiseringen är omfattande, något jag fick erfara 2009 och 2010.

  2. bildterberg skriver:

    Apropå ryska bloggare kan jag rekommendera
    Nikolaj Starikovs blogg:

    http://nstarikov.com/

  3. pigeon skriver:

    Glöm inte heller att korruptionen inom den s.k. statliga privatiseringen är omfattande, något jag fick erfara 2009 och 2010.

  4. bildterberg skriver:

    Verkar som om Sakhashvili har problem:

    http://www.civil.ge/eng/article.php?id=23478

    Visst ska vi väl stödja även georgiernas
    frihetskamp, eller hur C.B.?

  5. perfro skriver:

    Det är få kommentar, varför kan man fråga när det gäller en stormakt, som samtidigt är en av världens mest korrupta länder.

    Detta system legaliseras förstås av toppskiktet och av de politiska underhuggare som ingår i de skilda klanerna.

    Under den sovjetiska epoken, stalinism och liknande, så var korruptionen måhända inte lika omfattande.

    Det berodde inte minst på att Sovjetunionen då ville vara en militär supermakt och mer eller mindre struntade i landets ekonomiska utveckling.

    Nu prioritera man emmerrtid den ekonomiska utvecklingen mer, statligt styrd i första hand, men privata utländska företag behövs också- och då har vi korruptionen i båda dessa steg.

    Putins sverigebesök var ett tecken på att ryssarna behöver mer av utländskt företagande och teknologi, men våra företag får passa sig så de inte hamnar i IKEA:s .läge.

    Men hur ska våra politiker och diplomater agera gntemot detta system?

  6. un2here skriver:

    perfro,

    Ryssland har varit korrupt sedan tsartiden vilket med nödvändighet framtvingade revolutionen – och lika korrupt sedan under kommuniststyre, vilket i sin tur framtvingade perestrojkan som nu resulterat i en precis lika korrupt stat som alltid …

    Det finns tydligen vissa konstanter i universum man kan lita på.

  7. perfro skriver:

    Det behövs ingen större historisk benägenhet för att ha kännedom om alla brott, små som stora, som likaså att de har förekommit i flertalet länder.

    Du un2here att perestrojkan, införande av först leninismen och sedan bolsjevismen och stalinismen, har motiverat att komma till rätta med korruptionen under tsartiden.
    Kolla via datorn vad som utmärkte tsartiden för att få en jämförelse

    Den uppfattningen är inte min.
    Det är genom demokratiska föändringar, som korruptionen kan begränsas, dock går det aldrig få bort den helt.

    Kommunistiskaa länder är de värsta kålsuparna,

  8. un2here skriver:

    perfro,

    Du är obgriplig idag, men här har du en karta
    http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index