Nu iväg till Bryssel

STOCKHOLM: Strax tvingas jag lämna denna underbara försommarsöndag för att sätta mig på ett flygplan med destination Bryssel och mötet där i morgon med EU:s utrikesministrar.

Då är Catherine Ashton tillbaka från sitt besök i dag i Benghazi, där hon öppnat ett tekniskt EU-kontor, och även i övrigt torde det komma att bli utvecklingen i Nordafrika och Mellersta Östern som dominerar morgondagens diskussioner på utrikesministermötet.

Också slutskedet i de kroatiska anslutningsförhandlingarna diskuteras nu. Det blir middag på det temat i morgon kväll, men eftersom jag måste hem till Stockholm blir det då Birgitta Ohlsson som för de svenska färgerna.

Innan jag åker hem kommer jag dock att tala på ett seminarium i Bryssel om de för oss så viktiga frågorna om friheten på nätet och vad vi kan göra för att få dem än mer i den internationella politikens fokus.

Också Sten Tolgfors och Gunilla Carlsson kommer att vara i Bryssel för ministerrådsmöten under morgondagen och tisdagen. Det är vårt Foreign Affairs Council som då möts i lite olika konstellationer och med lite olika agendor.

Så i närmast sedvanlig ordning kommer det att vara minst fyra statsråd i Bryssel under de närmastew dygnen.

Men jag återvänder till Stockholm för olika engagemang under tisdagen och huvuddelen av onsdagen, även om jag mot dess senare del försvinner i riktning Istanbul för ett möte för informell dialog mellan USA, Turkiet och Europa i olika frågor men med den arabiska omvandlingen som självklart fokus.

Veckan kommer annars sannoliktr att domineras av toppmötet med G8-länderna i Deauville i Frankrike, och senast där kommer med all sannolikhet efterträdarfrågan på IMF att klaras upp.

Och det är viktigt inte minst med hänsyn till en del av de akuta finansiella utmaningarna främst kring Grekland. Det finns anledning att vara bekymrad för utvecklingen.

Före G8 i Dauville ordnar Frankrike ett s k eG8-möte i Paris om olika Internet-frågor.

Jag skall inte dölja att det finns en viss misstänksamhet mot det mötet.

Frankrikes inställning i de för oss så viktiga frågorna om friheten på nätet är inte alldeles klar, och hela mötet kommer nu dessutom att genomföras under ledning av en fransk PR-byrå vars kommersiella intressen i frågorna med all sannolikhet är betydande.

Men osvuret är bäst – vi får se vad som kommer ut ur det hela. Vi kommer att vara kritiskt granskande.

Efter G8 i Deauville åker så president Obama vidare för besök i vårt södra grannland Polen, och där kommer han också att träffa presidenterna för de olika centraleuropeiska länderna.

6 Responses to Nu iväg till Bryssel

 1. florimond77 skriver:

  Tack Carl Bildt för att du gav Nethanjahu ett så bra svar. ”Det enda försvaret ( military defence) för Israel är freden”. Läste det í Haarets. Och tack vidare för denna blogg där man får lätta på trycket och framföra sina åsikter och delta i diskusjoner på ett smidigt sätt.

 2. […] och Nordafrika fortsätter alldeles självklart att dominera diskussionerna inom EU (Bildt bloggade om detta igår). Följaktligen antog ministrarna slutsatser om Syrien, Libyen, Jemen och Bahrain. De beslutade […]

 3. kulan skriver:

  ”I dag träffar Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos USA:s ambassadör för en energiomställningsdebatt i Gävle.

  Men hon räknar med att USA:s terrorjakt i Sverige kommer att hamna högre på agendan.

  – Jag tänker ställa frågor till honom direkt, säger hon.” (SvD)

  Ojojoj!

 4. Janne Elvelid skriver:

  Misstankar mot eG8 forum känns befogat med anledning av Sarkozys uttalanden och ageranden i Internetfrågor. Efter att lyssnat på hans tal här på plats, har han helt klart en ambition att ge bilden av en ändrad inställning, en i mina ögon långt mera positiv inställning. Vad som är verkligen har förändrats och vad som är en ny strategi för att uppnå samma mål såhär i valtider, låter jag vara osagt. Mötet så här långt är givande. Jag saknar svensk representation här men är glad åt att räknat till tre tillfällen man tagit upp Sverige som ett gott exempel i dessa frågor. Imorgon är Niklas Zennström med i en panel.

  Att Publicis (det franska PR-företaget) skulle vara något större problem har jag svårt att se. Om man ska arrangera ett event på den här nivån är de rätt eventbyrå att anlita.

 5. […] Anna Kinberg Batra och Carl Bildt. // ← Från Chisinau till […]

%d bloggare gillar detta: