Den falnande symbolens fall

STOCKHOLM: Nyheten om att Osama Bin Ladin omkommit i samband med en amerikansk attack på hans gömställe i Pakistan har av lätt insedda skäl kommit att dominera denna dag.

Jag såg nyheten på Twitter så fort planet från Washington landade på Heathrow-flygplatsen i London tidigt på morgonen, och kommenterade omedelbart kort först på samma sätt och sedan här på bloggen.

Väl hemma i Stockholm har det blivit tid till lite mer utförliga kommentarer.

Det var mer en falnande symbol än en aktiv ledare som miste livet under nattens operation. Hans attaktionskraft har försvagats åtskilligt under senare år, och någon direkt operativ ledning av terrornätverket är det svårt att se att han utövat under den senaste tiden.

Kraven i den arabiska omvandlingen har ju heller knappast handlat om att upprätta ett diktatoriskt kalifat, utan har handlat och handlar om demokrati, rätt och värdighet.

Men för de olika delar av al Qaeda som finns kvar var hans symboliska betydelse – och inte minst att han kunnat hålla sig gömd i snart ett decennium – självfallet mycket stor.

Och han vare ju personen med direkt ansvar för attentat som kostat många tusentals oskyldiga människor livet.

När han nu omkommit i den nattliga eldstrid som följde av att hands gömställe upptäckts innebär det alldeles självklart ett nederlag.

Men det innebär inte att kampen mot terrorismen är över.

Vi kan inte bortse från isolerade hämdaktioner av isolerade individer under den närmaste tiden. I känsligare områden kan ökad vaksamhet därför vara på sin plats.

Och olika regionala al Qaeda-nätverk finns kvar och är aktiva.

Yemen är ju ett av de områden där det finns påtagliga risker för att de kommer att bita sig fast. I Irak är dess ställning väsentligt försvagad, men delar finns med all sannolikhet kvar. Och bakgrunden till de senaste dagarnas arresteringar i Tyskland känner jag inte till.

Det kommer att fortsätta att krävas nationell och internationell vaksamhet. Vi såg ju i början av december att terrorism med internationella rötter kan beröra även vårt land.

Men dagen borde rimligen på lite sikt ha inneburit ett steg mot en säkrare värld.

68 Responses to Den falnande symbolens fall

  1. Geneina skriver:

    Ja, du var väldigt snabb att kommentera. Kanske lite för snabb. Bör en svensk utrikesminister uppmuntra politiska mord (tänker på din första kommentar)? Vem anser du bör mördas härnäst för att världen skall bli ännu bättre, Khadaffi kanske? Hans son har ju redan mördats. Sedan kanske Assad? Du ser nog att detta knappast är ett tillvägagångssätt som är lämpligt för ett land som respekterar rätten till liv, oavsett vilka brott som begåtts. Om brott begås så skall de misstänkta åtalas i en kompetent domstol, inte mördas av militär. Farligt att ge vika på den principen.

  2. […] Bildt (M), utrikesminister, skriver på sin blogg: ”Det var mer en falnande symbol än en aktiv ledare som miste livet under nattens operation. […]

  3. leewanta skriver:

    Fransk underrättelse såg spöket Laden som död för rätt länge sedan. Men eftersom zombie media vägrar publicera fakta – och de politiska drönarna stödjer myter – ber Ni kollektivt om något mycket värre än ett Bin Laden program.

  4. Lars skriver:

    Finns det några oberoende källor som bekräftar att det var just bin Ladin som dog igår och att han dog just igår och inte flera år tidigare?

    Med oberoende menar jag … oberoende. Alltså inte Pentagon. Det känns lite väl lämpligt att dumpa kroppen i havet och sedan hänvisa till DNA-bevis som man själv producerat.

  5. halvfetakatten skriver:

    Givetvis hade det bästa att ha kunnat ställa Bin Ladin inför en Domstol.
    Mest för att få svar, på en det som inte har kommit fram, om varför han med flera hade gjort alla fruktansvärda handlingar, mot omvärlden.
    På frågan varför, hade då, förhoppningsvis hade en del svar kommit fram.
    Och kanske få en del svar på vad dom kan ha planerat, men även den stora frågan varför. Och kanske få hade frågan om svaret på delar av frågan om var hatet mot ovärlden finns kommit fram.
    Givetvis tycker jag att kampen mot terror och orätvisor skall fortstätta. Frihet och att kunna utrycka sig skall alla ha rätt till. Inget skall kunna försvara terror o förtryck vill försvarar med hjälp av hot.

  6. nolies skriver:

    ”Och han vare ju personen med direkt ansvar för attentat som kostat många tusentals oskyldiga människor livet.”

    Var finns beviset för detta påstående?

    “Every war when it comes, or before it comes, is represented not as a war but as an act of self-defense against a homicidal maniac.” – George Orwell

  7. Pravo skriver:

    Ståplats i Arabiska Viken. Så lämpligt. Det kunde lika gärna utförts av Cosa Nostra. Vad är egentligen skillnaden? Maffia som maffia.

  8. leewanta skriver:

    ”Men dagen borde rimligen på lite sikt ha inneburit ett steg mot en säkrare värld.”

    Imbecillens verklighetsfrånvända ord. Om något ökar false-flag operations riskerna nu när en börda som inte existerade på länge är offentligt borta, särskilt med hjälp av Bildt & Co som dansar omkring fejkade stories som om de vore verkliga. Det bäddar för det yttersta trubbel. USA har redan ersatt deras egen intel kreation Bin Laden med Pakistan som rörlig måltavla för utpekade terroroperationer.

    Med Carl Bildts neanderthalsnivå av klarhet stundar stora smällar och ett stort krig.

  9. mrmhalland01 skriver:

    Jag tycker att det luktar illa om detta.
    Obama har kritiserats för att inte ha vågat fatta svåra beslut.
    Nu när han inleder sin återvalskampanj fattar han plötsligt ett mycket svårt och mycket farligt beslut.

    Med stolthet berättar Obama att ingen Amerikan kom till skada.
    Innebär det att ingen i huset var beväpnad ?
    Om så var fallet, varför grep de inte Bin Ladin ?

    Det gjorde man med Hussein som mördat betydligt fler, även om han efter rättegång bragdes om livet.

    Varför dumpa kroppen ?

    Det pratas om att hans gravplats inte får bli en vallfärdsort.

    Det hade lätt kunnat undvikas genom att föra kroppen till USA.

    Jag brukar inte vara konspiratoriskt lagd, men, detta verkar ju minst sagt konstigt.

  10. bildterberg skriver:

    Här är receptet:

    ->1. Destabilisering
    2. False flag
    3. Eskalering till totalt krig
    4. Ekonomisk kollaps
    5. Ny världsmakt

    Ursäkta pessimismen

  11. bildterberg skriver:

    Är det för sent att gratulera Obama till fredspriset?

  12. pigeon123 skriver:

    ”Vad hände med alla människors rätt till liv?”

    Osama Bin Laden med rätt att döda
    (Agent 007 med rätt att döda)
    *
    Politiker
    ”.. politiska mord..”

    Och han vare ju personen med direkt ansvar för attentat som kostat många tusentals oskyldiga människor livet.

  13. digitalcurtain skriver:

    Jag har inget tvivel om att en terrorist kan vara skyldig för ett stort antal mord, men samtidigt vore det ju rätt så rimligt att inte bara tala om att denne terrorist misste livet eller omkom, då han de facto ordades att bli mördat och då personen, som gav detta order, har denna sak öppet medgivit.

    Frågan är om värden, är de samma på båda sidor av Atlanten? Ännu enklare sagd: skulle man i Sverige beorda att mörda ett fiende för att få mer röster i valet?

  14. un2here skriver:

    – Men det innebär inte att kampen mot terrorismen är över…

    Njah, men det tar sig. En annan som dog igår:

    Militant Cuban Exile Orlando Bosch Dies at 84
    – The longtime Cuban exile militant Orlando Bosch has died at the age of 84. According to the U.S. Department of Justice, Bosch was involved in 30 acts of sabotage in the United States, Puerto Rico, Panama and Cuba between 1961 to 1968 as part of his failed campaign to topple the Fidel Castro government. In 1989, a Justice Department attorney said that Bosch had been “resolute and unwavering in his advocacy of terrorist violence” and had repeatedly “demonstrated a willingness to cause indiscriminate injury and death.” Despite this finding by the Justice Department, President George H.W. Bush overruled Bosch’s deportation order in 1990, allowing Bosch to remain free in Miami where he had lived for the past two decades.

  15. bildterberg skriver:

    Frekvensen av motsägelser är proportionell mot graden
    av desperation i mytomanin. Här är redan en första
    motsägelse:

    1. WASHINGTON (AFP) – The United States did not notify Pakistani allies about its operation against Osama bin Laden, a senior US administration official said Monday.
    ”We shared this intelligence on the compound with no other country, including Pakistan,” the official told reporters on condition of anonymity.

    1′. Clinton, anxious not to alienate a partner that may yet be needed for actions against al-Qaida and the Taliban, emphasised America’s ”close co-operation” with Pakistan. She said: ”In fact, co-operation with Pakistan helped lead us to Bin Laden and the compound in which he was hiding.”

    Källor:

    1: news.yahoo.com/s/afp/20110502/wl_asia_afp/usattacksbinladenpakistanqaeda

    1′: http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/02/osama-bin-laden-pakistan-awkward-questions

  16. bildterberg skriver:

    ”You Only Die Twice” är INTE skriven av
    f.d. MI5-agenten Ian Fleming:

    http://www.foxnews.com/story/0,2933,41576,00.html

  17. mrmhalland01 skriver:

    Mycket konstigt i detta.

    Var har de hittat Bin Ladins DNA att jämföra den mördade mannens med ?

    Hur kan man göra en DNA-bestämmelse på några timmar ?
    Är vi så underutvecklade i Sverige där det tar flera veckor att göra en analys ?

    Man använder ett hangarfartyg för att dumpa kroppen i havet ?

    En kongressledamot säger ”Detta är det modigaste beslut en president fattat i modern tid”.

    Ok. ??
    Jag tyckte det var modigare av Reagan att komma överrens med Gorbatjov om nedrustning och det var inte ens i inledningen av en valkampanj.

  18. mkpictor skriver:

    Usama bin Ladin är död – mycket bra!

    Det är ganska otroligt att av de 15 ovanstående kommentarerna finns det inte en enda som tycker att det är alldeles utmärkt att islamist-galningen bin Ladin äntligen är död! Antingen handlar kommentarerna i stället om gnäll på Bildt, eller om att det hela är en amerikansk ”bluff” eller att det är synd om den stackars massmördaren som inte fick en snäll liten rättegång i stället. Hur många av de oskyldiga offren i World Trade Center, på stationen i Madrid eller i tunnelbanan i London unnade bin Laden en snäll liten rättegång i stället för att sprängas i småbitar när det var han som bestämde? Ingen – och det ligger en rättvisa, om än tragisk, i att som man bäddar får man ligga.
    Vi som tycker att nyheten om Usamas död är en god nyhet glädjer oss inte i första hand åt att en hatisk galning har dött – vi glädjer oss åt att han inte längre kan ge order om att massakrera ytterligare tusentals oskyldiga som inte ens vet vad han heter. Det är där glädjen ligger.
    ”Geneina” – ja det vore alldeles utmärkt om Khadaffi och Assad stod på tur att dödas. Om dessa två åldringar, som med våld försöker pressa sig på folk som hatar dem skulle dödas, skulle ett hundratal människor per dag slippa dö av deras mördande på gatorna. Två mot sjuhundra per vecka är ju ett alldeles utmärkt byte.
    Usama bin Ladins lik har undersökts och DNA-testats innan hans aska slängdes i havet, så det var han. Hur svårt kan det vara att fatta att man inte vill skapa en terrorismens kultplats av hans gravhög på land? Samma sak om han hade fängslats inför en rättegång – de muslimska galningarna skulle ha bildat ett lämmeltåg av självmordsbombare mot det land som skulle ha hållit honom fången. Så det hela har skötts på bästa möjliga sätt.

  19. Bo W. Höglund skriver:

    Bäste Mkpictor,
    Håller med att det är ett lite förvånande urval av kommentatorer ovan som egentligen bara tycker att allt vad USA gör är fel.
    Vad gäller dubbelvokalen är det ju inte alls förvånande, det ingår ju i rollen, men hallänningar brukar ju ha lite bättre omdöme!

  20. jaanne skriver:

    mkpictor…………Visst har det historiskt sett visat sig att avrätta sina meningsmotståndare alltid främjat en utveckling i fred och samförstånd?….suck, vilken tomte

  21. mkpictor skriver:

    jaanne…. Det handlar inte om endast ”meningsmotståndare” utan om diktatorer som bedriver folkmord och använder artilleri och kulsprutor mot sjukhus och civila demonstrationståg. Du vill alltså att de ska få fortsätta med det ostörda, för det är ju inte dina anhöriga som massakreras – tomte. Om Hitler hade mördats före machtübernahme 1933 hade det främjat ”fred och samförstånd” betydligt bättre än att han fick hållas med 20 miljoner döda som resultat.
    Dessa ”meningsmotståndare” som du vurmar för har tyvärr den beklagliga lilla ovanan att bedriva pågående massmord, vilket skiljer dem från mer ”normala” meningsmotståndare som det går att resonera med.

  22. florimond77 skriver:

    Jag hoppas man nu verkligen kan lägga det där elfte september bakom sig. Det ledde till en sådan gigantisk hämd. Hoppas man avslutar hämden nu. Sjufalt mer oskyldiga människor har dött och plågats än de som dog i de två skyskraporna. Det måste komma en dag då människor inte bara bryr sig om sina landsmän utan även inse att alla människor på jorden har lika värde.

  23. perfro skriver:

    Denne så kallade frihetskämpe, som flertalet trodde håll sig undan rättvisan genom att leva i grottor berg-lanskapet mellan Afghanistan och Pakistan bodde alltså i en lyxvilla och dessutom i en storstad i närheten av ett palestinskt militärt högkvarter.

    Det reser frågan hur han kunnat dölja sig där så länge, sannolikt visste pakistanska politiker och militärer om det.
    Men de fick tänkaa om när deras land alltmer utsatta för terrordåd.

    Vi upplever nu en frihetsvåg i stora delar av arabvärlden.

    al-Quadia med dess ledare står förvisso här för ett problem, vill denna rörelse stödja en demokratiseringsprocess eller inte.
    Svaret blir säkert nekande, det är avskyn mot västerlandet, amerikanarna och det förtryck som arabvärlden står för som är deras ideologi.

    Nu kommer säkert frihetsrörelserna att bestämt vägra samarbeta med al-Qadia och även bekämpa dem.

    Det finns förvisso skäl anklaga USA, liksom andra västerländska demokratier för olika illdåd.
    Detta hindra dock inte att det har varit och är USA, som får gripa in när skilda diktaturer växer fram, i avsikt att både bekämpa dem och skapa förutsättningar för demokratier.
    Det visar nutidshistorien.

    Vad gäller Afghanistan så kommer sannolikt nu talibanernas ställning att försvagas.
    Det skapar möjlighet för ännu ett nytt demokratiskt land och att de skyddsmakter, inklusive vårt, snabbare kan komma hem, dock inte i sin helhet på lång tid.

  24. karrman skriver:

    florimond77

    Håller med om att den intressanta frågan är vilka konsekvenser detta får för den amerikanska utrikespolitiken.

    Den strategi som valdes efter den 11:e september 2001 – ”War on terror” – har sedan länge visat sig vara kontraproduktiv och skapat mer problem än den löst. Det insåg man redan under Bush jr. andra period, men man har haft stora problem att avveckla denna politik. Terrorismen är självklart ett fortsatt hot, men medlen att bekämpa den behöver förändras. Om inte så visar den den arabiska våren att jihadisterna saknar folkligt stöd och politiken måste anpassas till detta.

    Den amerikanska utrikespolitiken behöver avmilitariseras och det man kan hoppas på är att detta blir startskottet för att detta tar fart.

  25. observer61 skriver:

    Terroristers bästa skydd är att operera under demokratins betäckning.

    Om bin Laden hade tagits levande och ställts inför rätta – hade detta startat en uppsjö av terrorattacker i syfte att fria eller ytterligare . Demokratin måste skydda sig och sina medborgare.

    I detta fall – en guldstjärna åt alla dem som bidragit.

  26. observer61 skriver:

    Hoppsan – komplettering:
    .. eller ytterligare öka ”glansen” kring personen bin Laden.

  27. perfro skriver:

    Det går inte att avmilitarisera den amerikanska utrikespolitiken.

    Militär behövs både i USA och i andra länder
    Det amerikanska försvaret ska skydda sitt eget land liksom är fallet med vårt.
    Den styrs politiskt och inte som i en rad andra länder där militären har den politiska makten och utövar den med brutalitet.

    USA har också kapacitet att värna alla NATO-länder, vilka efter förmåga även själva medverkar.
    Även detta samarbete har betydande politiska inslag.

    Vårt land har under det kalla kriget haft nära samverkan med USA, vilket man inte velat erkänna, det gäller inte minst när socialdemokraterna styrde.

    Det fanns en rad scenarior då vad gäller angrepp från Sovjetunionen, vilka gjorde att det både var i vårt intresse och andra skandinaviska länders intresse med samverkan med NATO.
    Denna samverkan gällde också mellan oss och NATO-länderna Norge och Danmark.
    Och under täcket förekom även samverkan så långt det nu var möjligt med Finland.

    Det var naturligtvis rädslan för fortsatt rysk invasion mot andra europeiska länder som låg baklom och då fanns det även starka kommunistiska partier, inte minst i vårt land, som villde ha en kommunistisk regim.

    Detta samarbete förekommer även nu fastän i andra former.
    Det gällefr t ex vårt deltagande i Afghanistan.

  28. metusalem skriver:

    Konspirationsklubben andas morgonluft- vi har jobb för resten av livet. Antimordklubben däremot är indignerade. Varför fångade man inte Usama bin Ladin och ställde honom inför rätta?

    Det kan då genmälas att ett infångande av Usama troligen inte kan utvecklas som när filmpolisen upplyser om att allt man säjer kan användas mot den gripne. När ett antal helikoptrar dimper ner i grannskapet mitt i natten får man räkna med att Usama och livvakter plockar fram av sitt gedigna vapenförråd.

    Att en livlig skottlossning utspelar sig må man räkna med. Man frågar sig: Hur skulle Usama kunna klara att komma levande ur denna situation? Att kalla detta scenario för mord är milt talat inte relevant.

    Givetvis kan man hävda att Usama bin Ladin blev den han blev pga USA:s kontakter med Saudiarabiens kungahus. En protest mot den Saudiska situationen är helt på sin plats. Den unge ivrige Usama kunde använt sina krafter att hjälpa till i kampen mot korrupta och vidriga regimer i Mellanöstern och Nordaftrika. Då hade han använt sitt liv på ett meningsfullt sätt.

  29. karrman skriver:

    perfro

    Självklart kan inte försvarspolitiken helt frånkopplas från utrikespolitiken. Poängen är att den relativa tyngden för de mjuka delarna i politiken behöver stärkas. Det har amerikanarna insett sedan Robert Gates blev försvarsminister. Det är detta som avses med att utrikespolitiken avmilitariseras.

  30. Bo W. Höglund skriver:

    Förtvivla ej mkpictor, de skribenter här som sörjer terroristens död är alla medlemmar i ”The Flat Earth Society”(Chairman – Doublewowel) och saknar numera meningsfull sysselsättning.

    Den blomstrande jorden hör emellertid närmast till Snällismens Riksförbund, de är ju mot alla lösningar som inte fattas på stormöten med eltagare från (minst) alla invånare på en kontinent.

  31. florimond77 skriver:

    Man använde kodnamnet ”Geronimo”. /Geronimo är död/ Vad jag är less på alla dessa idiotiska namn på krig och elände. Desert storm tex som får det att låta som någon film. Det är kränkande för de som drabbas. Den lille pojekn tex i efter första smällen i Irak som förlorade ben och armar. Och det här Geronimo. En skymf för USAs indianska befolkning.
    Nej det sk kriget mot terrorismen initierad av Bursh har bara varit en täckmantel för hämd, girighet och det slags rasim som Fox news representerar.
    Hoppas nu att vinden vänder och människorna växer upp någon gång. De som vill stå och heja,slåss eller dricka champagne när någon förlorar kan vänta sig till närmaste sportklubb i framtiden.

  32. gruelse skriver:

    Jag tycker rapporteringen har varit bristfällig om vad som hände efter USA:s lyckade attack i Abbottabad mot huset där Usama Ladinsson med en fru och son bodde. Vad jag vet, har ju USA bara sagt hur de har förfarit med Usamas kropp. Man undrar ju, har sonen och frugan i likhet med Usama fallit av från toppen och hamnat vid näringspyramidens bas och blivit nematodföda i Arabiska havet?

    Är det någon som vet deras öde?

  33. perfro skriver:

    Robert Gaetes är rebulikan.

    Obama ville ha en mjuk politik, men nu tillämpar han en hårdför, en del menar betydligt mer än Bush.

  34. karrman skriver:

    Det stämmer att Robert Gates är republikan, men han är inte neokonservativ. Han är mer en traditionell Kissinger republikan i utrikespolitiska frågor.
    Han har argumenterat för att stärka amerikanska UD:s roll i utrikespolitiken, dvs. avmilitarisera politiken.

    Det ligger inte i USA:s nationella intresse att med militära medel exportera demokrati unilateralt.
    Tvärtom har det försvagat USA:s ställning i världen och därmed kommit i konflikt med USA:s nationella intressen. Demokrati kan enbart växa fram internt organiskt i berörda länder.

    Svårt att se att Obama driver en politik som är mer hårdför än Bush. I Irak dog 4400 st. amerikaner och 150000 st. irakier. Att han bedrivit en mer hårdför politik i Afghanistan var precis det han utlovade i valrörelsen. Bara att hoppas att den exitstrategi som formuleras i Afghanistan blir framgångsrik.

    USA står för stora utmaningar framöver. Får se om de har politiker och ett politisk system som lever upp till detta.

  35. claudius49 skriver:

    Vi lever i en omvälvande tid: Invånarna i ett antal Arabiska länder frigör sig från sina herrar, de konkurrerande palestinska organisationerna Fatah och Hamas förenas, och själva symbolen för den moderna terrorismen blir slutligen eliminerad av den som han kallade för Den Store Satan.

    Således: Nya förutsättningar radas upp för den kommande politiska utvecklingen, samtidigt som avgörande problem kvarstår, och kanske förvärras (ekonomin, i ett flertal viktiga länder).

    Det finns ett antal mycket viktiga problem att fundera på.

  36. Kachina skriver:

    Jag konstaterar att den personlighet som representerar Usama Bin Laden är död. Jag tror inte att världen blir sämre för det.

    Glöm Bin Laden, nu gäller det att ge orubbligt stöd åt uppbyggnaden av den arabiska demokratin. I den finns fredslösningen för MellanÖstern.

  37. hujikohujiko skriver:

    http://kanooneiranian.blogspot.com/

    Jag tycker rapporteringen har varit bristfällig om vad som hände efter USA:s lyckade attack i Abbottabad mot huset där Usama Ladinsson med en fru och son bodde. Vad jag vet, har ju USA bara sagt hur de har förfarit med Usamas kropp. Man undrar ju, har sonen och frugan i likhet med Usama fallit av från toppen och hamnat vid näringspyramidens bas och blivit nematodföda i Arabiska havet?

  38. Lyckliga Barn skriver:

    Hej!
    Jag har varit här och läst. Välkommen till vår blogg – där svarar barnläkare Hans Nyström på frågor om barn och berättar om Den Positiva Metoden för att bemöta barn.
    http://www.lyckligabarn.wordpress.com
    Hälsningar
    Anna och Hans

  39. Lars skriver:

    Nu när public enemy #1 Ladin är eliminerad, kan vi få tillbaka våra friheter och rättigheter? Tack.

  40. mrmhalland01 skriver:

    Är Bin Ladin likviderad så är ingen gladare än jag.
    Frågan jag ställde mig och här var, vet vi att det är han ?
    Det kanske inte är så intressant ?
    Dessa makthavare har ju alltid ”dubbelgångare”.

    Om detta är bra eller dåligt för världen får vi snart erfara.

  41. utrat skriver:

    Åtminstone min bild av den muslimska världen har radikalt förändrats i positiv riktning de senaste 10 åren. Konstigt nog kanske bin Ladin bidragit till detta? Missförstå mig rätt.

  42. Kachina skriver:

    Min bild av den muslimska världen ändrades radikalt efter Tunisien, Egypten och efter dessa de fortsatta kraven på demokrati.

    Om vi skall tala om religion så ber jag varje dag att demokratirörelsen skall lyckas se skillnaden på religion och politik. Var och en får tro vad han vill, både inom politik och inom religion, men man måste hålla isär dem.

  43. utrat skriver:

    Hade socialdemokraternas partisekreterare kunnat föreslå en muslimsk helgdag(eller mer rätt en utredning därom) i Sverige före 9/11? Vi kan se motkrafterna till extremismen arbeta i demokratisk riktning och med det menar vi samhällen som visar respekt för religiösa uppfattningar men som inte styrs av dessa. Vad som styrt vad får väl historikerna berätta om några decennier.

  44. florimond77 skriver:

    hujicohujico
    Jo det pratas om vad som händer med barnen. Binladens barn, barn till terrorister, till misstänkta terrorister, irakiska barn och afghanska barn. Under andra världskriget behandlades tex varenda tysk som fiende och vicr versa och barnen? Ja de blev i bästa fall bortadopterade eller stulna. Många barn far illa idag när deras föräldrar far illa och det har uppmärksammas i olika sammanhang. Men barn till sk terrorister tycks inte ha samma status. TOM Sverige har smittats av detta. I samband med stormningen av en familjs bostad i Göteborg riktade man skarpladdade vapen mot småbarn och och tog minderåriga till förhör som i en diktaturstat. Ingen har reagerat mot detta. Jag har mejlat ca 20 gånger till Beatrice Ask för att fråga om det numera är lagligt att göra så mot barn men får inget svar. Beklagligt.

  45. perfro skriver:

    Obama var emot invasionen av Irak, Han trodde att USA skulle kunna lämna Irak i sticket så snabbt det bara var möjligt.
    Han skiljde sig i det avseendet från Bush, vars politik gick ut på att göra värlen säkrare, förhindra terrorismen, även ta upp kampen mot vad han kallade ondskaps makter samt inte minst att sprida den politika demokratin.

    Detta motiverad invasionen av Irak

    Vad Obama sedan gjorde var att i början av sin presidentperiod deklarera att 20 000 amerikanska soldater skulle förstärka redan befintliga militär numenär.

    Detta var en mer hårdför politik och den stod även Gates bakom annars hade han fått kicken.

    Obama har också haft en rad kontroverser med höga amerikanska militärer i Afganistan, som menade att det var nödvändigt ändra strategi.
    Det har också Obama tvingats göra.
    Degt finn flera exempel på detta som samarbete med ärkefienden Ryssland, ett Pakistan med skilda divergerande uppfattningar säkerhetspolitiskt inte minst vad gäller inställning till al-Quadia.
    Och nu vet vi vad aktioneen mot bin Ladin innebar, som strikt folkrättsligt var ett ingrepp på palestinskt territorum.

    Detta visafr att OBAMA

  46. florimond77 skriver:

    Bursh sade sig vilja sprida demokrati men för att göra det valde denne tvetungade makthavare att påbörja sitt arbete med att förvandla världen till en totalitär värld, vilket har misslyckats.
    Jag är så glad att man fortfarande får säga vad man vill nästan.

  47. perfro skriver:

    Kan du konkretisera när du säger att Bush var en så kallad tvetungad makthavare, som ville förvandla världen till en totalitär värld.

    Jag är övertygad om att varken du eller andra, om de är något så när sakkunniga om vad som hände under hans två mandatperioder.
    Mot Bush råder det i ebn del kretsar ett hysteriskt förakt mot denne president för att han främst var en av flera andra politiska ledare stodd bakom och deltog i invasionen av Irak,
    Det har nu reulterat i att Irak slom det första arablandet bgger upp en politisk demokrati.

    Bush företrädde en moderat politik och medverkade till att lösa åtskilja konflikthärdar i den mån det gick.

  48. metusalem skriver:

    a-propo Irak…
    Man vill hoppas att USA lärde sig en läxa när man ville befria världen från en tyrann. Läxan bör väl vara att det är naivt att vänta sig applåder när man avlägsnar den väl etablerade härskaren. Saddams hejdukar har ägnat all sin kraft åt att sätta blodiga käppar i hjulet.

    Det förefaller som om USA inte hade bedömt de kollosala svårigheterna med efterarbetet till ockupationen. När nu Usama bin Ladin tydligen har avlägsnats hoppas man USA kan hitta vettiga normer för sin utrikespolitik. Troligen har man inte råd med fortlöpande militära insatser.

    De frihetsrörelser vi har bevittnat detta år kan i bästa fall innebära att USA kan gå in för en mjukare utrikespolitik.

  49. perfro skriver:

    Vad nu metusalen skriver är obegripligt och inte sant.
    Det du tar upp att det är naivt att förvänta sig applåder när man tar bort en etablerad härskare, som styrt landet med yttersta brutalitet måste ställas mot vad inte minst folket ville.
    Det ville ha grundläggande förändringar, som nu sker delvis i muslimska arabländer.

    Detta kräver understöd utifrånn. Det visar inte minst vad som nu pågår i Libyen och i det fallet har FN sanktionerat operationer för att förhindra civil människoslakt.

    USA är förstås med på detta, men inte som en särskilt aktiv partner.

    Så metusalem, upp till verklia och sanningsenlia
    bevis.

    Vad du nu säger är, låt alla diktaturer och med dem förenade ideologier vara i fred.

  50. metusalem skriver:

    perfro…
    Du har naturligtvis rätt att fatta mig som du gör. Vad jag menar är inte att diktaturer skall få vara i fred.
    Det vore dock bra om UN kunde morska upp sig, som i Libyen. Att USA hittils tagit rollen att bekämpa terrorism skall vi vara tacksamma för.

    Jag hörde själv till dem som gillade att USA med allierade befriade Irak för en av dom värsta tyrannerna. Det jag kallat efterarbetet blev förmodligen jobbigare än USA tänkt sig. Man märker ju också i fallet Libyen att man har en något mer tillbakadragen roll. Den egna ekonomin far dessutom väl av att slippa stora militärkostnader.

    Jag vill dock hoppas och tror att den frihetsrörelse som vi glädjande nog bevittnat sedan årsskiftet skall innebära att varken USA eller UN behöver hjälpa till med krigsinsatser i alltför stor omfattning. Men som en sista utväg måste tyvärr bomber och övriga insatser tillgripas mot den som avviker från rimlig hantering av sin befolkning.

  51. Visionären skriver:

    Läxan, att inte förvänta sig applåder när man befriar världen från tyranner har amerikanerna lärt sig för länge sen. Frågan är när vi bortskämda europeer ska lära oss den läxan, att vi INTE kan förvänta oss att det alltid är amerikanska liv som ska offras för att få jobbet gjort.

    V

  52. perfro skriver:

    Det du kallar efterarbetet har olika dimensioner.
    Dit hör att Saddam Husseins politiska system måste ersättas med ett nytt, som får irakiernas stöd.
    Det gäller också att söka överbrygga etniska motsättningar t ex kurdernas krav på automani.

    Vidare krävs det att landets infrastruktur byggs upp fram grunden.
    Liksom i andra planekonomier har den fått förfalla och därtill på order av Saddam.

    Ha n ville i stället sats på militär uppbyggnad liksom i Sovjetunionen,

  53. metusalem skriver:

    perfro…
    Jag tror vi tycker tämligen lika om Irak. jag har dessutom läst ditt inlägg 9:05, utan att märka ord, du menar väl inte Palestinskt territorium? Ländernas namn är ju rätt lika.

  54. bildterberg skriver:

    Snillen spekulerar …

  55. Leo Occam skriver:

    Jihadisten är död och ganska ointressant. Mer spännande är presidentförpackningen Obama.

    En liten miss av demokraterna att i bild visa obama i vita huset då Team Six slog till.

    Annars kunde man påstå att Obama var på plats och ledde stormningen av Usamas hus, i främsta ledet, en riktig actionhjälte. Nu får man nöja sig med att framställa honom som den store beslutsfattaren, den pådrivande organisatören, den smarte, drivne tänkaren.

    Allt är sken runt Obama. En glänsande förpackning fylld med inget speciellt.

    Och nu när vi vet när han är född så kanske det kan få bli en ny helgdag i vårt land ? Den riktige Jesus har ju redan en !

  56. Leo Occam skriver:

    Kan fö. bara ge mitt stöd till att byta gamla helgdagar mot nya. Det finns en stark logik i detta. Politikerna jobbar hårt med att under någon generation byta ut folket mot något annat. Rimligt då att helgdagarna även de byts ut.

  57. metusalem skriver:

    bildterberg…
    Snillen spekulerar…
    Vad menas? Är det till att lida av hybris angående egna värdefulla inlägg. Att jämföra med intellektuella dvärgars taffliga små inlägg?

    Du får nog vara lite tydligare annars kanske vi missar något viktigt.

  58. Lars skriver:

    Visionären, i vems intresse ligger det att ”jobbet blir gjort”? USA har en enorm militär utan någon konkret uppgift. Istället för att låta dem rulla tummarna har man skickat dem till onödiga platser som Afghanistan och Irak där de gör absolut noll nytta. Det ligger inte i varken det amerikanska folkets intresse eller i vårt intresse. Varför ska vi tacka dem för att de utför dessa synnerligen onödiga jobb?

    Och på tal om falnande symboler. Symbolen som falnade snabbast var för några dagar sedan var inte Osama utan Obama. Jag misstänker att det var därför man valde att spela upp bin Ladin teatern just nu. För att väcka liv i den falnande symbolen Obama.

  59. bildterberg skriver:

    Tillåt en intellektuell dvärg komma med följande
    taffliga spekulation:

    1. False flag (nukleär?)
    2. Ekonomisk kollaps

  60. bildterberg skriver:

    Det gäller att hålla sig uppdaterad:

    http://news.siteintelgroup.com/

  61. kalletyckare skriver:

    När lag och rätt ställs åt sidan och det nakna våldet och hämndlystnaden talar i dess ställe.

    En grupp maskerade män tränger in i ett hus, skjuter en obeväpnad man till döds och skadeskjuter hans kvinna. Allt inför ögonen på deras 12-åriga dotter. Det mördade offret dumpas i havet. Ytterligare tre obeväpnade män som skjutits till döds under operationen lämnas kvar i sitt eget blod på brottsplatsen.
    Ovanstående är som taget ur en skildring av maffiavåldet i 30-talets USA. Men detta handlar inte om de laglösa och ohyggliga metoder som maffian då bekämpade varandra med utan om hur världens starkaste makt idag bekämpar sina fiender. Lag och rätt ställs åt sidan och det nakna våldet och hämndlystnaden talar i dess ställe. Och västvärlden ledare applåderar lydigt detta fruktansvärda övergrepp på allt vad folkrätt och internationella konventioner innebär.

  62. perfro skriver:

    Jag är för, även om det länge visat sig vara omöjligt en tvåstatlösning, med ett Palestina och ett demokratiskt Israel som nu.

    Problemen är ju att det finns två terroristorganisatione, Hamas och Hitzbollha, som inte bara vill erkänna Israels suveränitet utan även vill att judarna ska lämna sgtt land.

    Tvåstatslösningen var nära att få kodifierad i ett fredsavtal, som tillgodosåg långgående palestinska krav.
    Det gällde Gaza, Västbanken och ett delat Jerusalem.

    I sista stund vägrade palestinierna.
    Det berodde på att palestinierna var splittrade och al-Fatha måste ta hänsyn sina terroristbröder.

  63. perfro skriver:

    Detta med palestinskt territorium ska förstås vara pakistanskt.
    Sen hör det till bilden att pakistanska säkerhetstjänsten har det politiska greppet om sitt land,
    Man har full insyn i av som går och dit hör ett nära samarbete med al-Quadia.
    Båda parter var trygga när deras högkvarter låg nästintill varandra.

  64. metusalem skriver:

    bildterberg…
    Här har blivit lite upp-ochnedvända världen. Jag läste alltså ditt minimalistiska inlägg ”snillen spekulerar”.
    Detta bidrag hamnade omedelbart efter att Perfro och metusalem tjabbat lit grann om situationen i Irak.

    Jag trodde då att ditt inlägg var en känga åt vardagsfilosfer som prövar att lösa stora problem. Så var det kanske inte menat. Jag utnämnde alltså mig själv till intellektuell dvärg, eftersom jag gunås inte är fackman på internationella relationer.

    Sen påverkades jag nog av ditt alias som möjligen kunde indikera att du varit där, eller önskade att du varit. Jag tycker dessutom att du även 21:18 är en smula kryptisk: vad menas med dina två teser?

  65. florimond77 skriver:

    perfro
    den tvetungade Bush sade att han ville sprida demokrati men var istället intresserad av oljan. Patriot act, guantanamo och fritt våld och mord på misstänkta terrorister och deras familjer har genomförts utan ett blink, strypning av det fria ordet genom Fratyper, agressionen mot Wikileaks mm representerar den nya totalitära nya ordningen.

  66. metusalem skriver:

    Beträffande avrättningen av bin Ladin. Det är en mycket märklig situation. Denne man som vi knappast sett på bild utan att han viftat med en K-pist visar sig vara obeväpnad. Men satte sig till motvärn? Även tre medhjälpare uppges obeväpnade.

    Konspirationsklubben har onekligen fått något att suga på. Jag tycker USA skulle lämna en vettig information av hur denna ödessekvens verkligen utvecklade sig. Att bin Ladin inte finns mera känns som en lättnad, men det verkar vara ett bissart scenario när han lämnade jordelivet