En bättre värld

HEATHROW: Att en värld utan Osama Bin Laden och det hat han predikade och uppmuntrade är en bättre värld är ställt utom allt tvivel.

Och därför finns det all anledning att välkomna den nyhet som nådde mig vid mellanlandningen i London på vägen hem från Washington.

Till de närmare konsekvenserna kommer det att finnas anledning att återkomma.

25 Responses to En bättre värld

 1. claudius49 skriver:

  Äntligen! USA och president Obama är verkligen att gratulera till den efterlängtade framgången i Abbottabad, Pakistan.

  Jublande skaror vid Vita Huset och på andra håll, förstås.

  Ändå, eller kanske just därför, vill jag rekommendera den text av professor Stephen Walt, ”Wishful thinking”, som hittas här: http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/29/wishful_thinking?page=full

 2. albertveli skriver:

  En bättre värld blir det den dagen trupperna kommer hem från Afghanistan. Bin Laden är död. Mission Accomplished. Bring ‘em Home!

 3. jasharvahid skriver:

  otroligt dumt sagt Bildt! Vad hände med alla människors rätt till liv? Oproffsig kommentar från en svensk utrikesminister!

  Bush har orsak mycket lidande i världen. Om han blev mördat av en främmande regim skulle du med största sannolikhet fördöma attentatet? Är människoliv värda olika mycket? Det blir i så fall mycket lättare att förstå moderat politik.

 4. perfro skriver:

  Det var George W Bush, som gav order om jakten på Osuma bin Laden, heter av honom för det
  Nu kommer dock Obama kanske få ett nödvändigt politiskt lyft för en i flera avseenden misslyckad politik.

 5. Bo W. Höglund skriver:

  Må dagens händelser iaf. tjäna som ett Memento för Usamas terroristkompisar i t.ex. Libyen!

 6. bildterberg skriver:

  Aha, du syftar på LIFG (Libyan Islamic Fighting Group)?

 7. […] DN2, DN3, DN4, DN5, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Exp1, Exp2, AF1, AF2, AF3, AF4, GP1, Carl Bildts blogg, Vaka över ensamheten, Sub umbra, Motpol, Röda berget, Tkj, Jurister funderingar, En elak […]

 8. Bo W. Höglund skriver:

  TROR inte det var dem jag närmast tänkte på!

  Kanske främst för att de inte har framkläckt någon ledare med ikonstatus bland USAhatarna i väst, inte heller åstadkommit några större terrorhandlingar här; men vänta bara, de kanske spottar upp sig, bara de får lite tid – och publicitet på begripliga tungomål!

 9. pigeon123 skriver:

  ”Vad hände med alla människors rätt till liv?”

  Osama Bin Laden med rätt att döda
  (Agent 007 med rätt att döda)

 10. digitalcurtain skriver:

  Jag är inte säker på att världen skulle bli bättre eller tryggare för att man mördat en människa till. Mycket beror på hur situationen efteråt ska utveckla sig. I fall man kastat bin Ladens kropp i sjön, låter det inte alls som en förtroende skapande åtgärd, tvärtom rätt så banalt och icke-respektfullt.

  Det är kanske ändå värt att poängtera att medan Obama säkerligen fick lyft av ”neutraliserandet” av bin Laden mht till den nästa presidentvalskampanjen, kan föjden för oss européer bli en osäkrare framtid.

 11. florimond77 skriver:

  Bin laden i pyjamas han flyger inte mer…
  om det nu var han som flög in i skyskraporna eller tilläts flyga in får vi väl aldrig veta för nu kan man inte förhöra honom.

 12. mrmhalland01 skriver:

  Några säger att kroppen kastats i sjön, andra säger att Amerikanarna har säkrat kroppen och har den i förvar.
  Är den kastad i sjön kommer vi aldrig få veta om det verkligen var Bin Ladin som skjöts igår.

  Alla vet ju att den typen av människor ser till att ha några ”dubbelgångare”.

 13. tobblo skriver:

  Din hemska syn på människoliv skulle världen också klara sig utan. Seriöst Carl? Du kraschar med hyllandet av en avrättning.

 14. bildterberg skriver:

  Nu när ändå alla tills sist verkar vara överens om
  att Usama bin Laden är död kanske man kan fundera på:
  Var finns bevisen för att det var han som var
  ansvarig för ”9/11”?

 15. jaanne skriver:

  Mycket anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister år 2011 är en förespråkare för hämndaktionerna utan någon som helst rättslig prövning bakom.

 16. jaanne skriver:

  Bildts världsbild liknar i många stycken Georg W Bush Juniors, och att han tycker det är okay att avrätta männikor utan någon som helst rättslig prövning bakom beslutet får en att skämmas som svensk.

 17. kulan skriver:

  Rättslig prövning?
  Vilken rättslig prövning ligger bakom ynkryggarnas kallsinniga slakt av tusentals män, kvinnor och barn, som pågår nästan dagligen?
  Vilken rättslig prövning låg bakom den planerade massakern på Drottninggatan?
  Vilken rättslig prövning ligger bakom utrotningen av Ghadaffis barnbarn?
  Skall jag fortsätta?

  I övrigt håller jag med, Bildt borde ha avstått från dessa sina kommentarer. Nå, han är inte helt ofelbar.

  Att skämmas som svensk? Vännen, har du glömt Sahlin?

 18. jaanne skriver:

  kulan………Den amerikanska administrationens hämndbegär gör den till precis samma skurk som terroristerna. Och nej, det slaktas inte 1000-tals varje dag i terrorattacker. Under 2009 tex utfördes ute i Europa 492 brottsliga handlingar som kategoriserades som terrorbrott, av dessa utfördes den överväldigande majoritet av separatister av olika slag. Endast 2 (två) genomfördes av islamistiska fundamentalister. Däremot dör det varje dag 25.000-30.000 små barn varje dag, året runt i fattigdomsrelaterade sjukdomar pga av den orättvisa ekonomiska världsordningen,och handelshinder av olika slag. Sätt in din kraft på att bekämpa detta i stället, inte någon inbillad fiende.

 19. perfro skriver:

  Det är en fånge i Guananmo-fängelset, som erkänt att han var direkt ansvarig för 11 september.
  Detta avskyvärda terrordåd, den värsta vi känner till stod dock al-Qadia för och bin Ladin var då dess ledare är det även nu om kanske mer symbolisk.

  Han har dock kontakt med de ledare, som svarar för de olika nätverk, som kännetecknar al-Qadia.

  Ta en titt i dag i Svenskan så alla som är intresserade få utförlig beskrivning av alla terrordåd, som ägt rum, globalt.

  En betydande del har dock i sig varit så små att de inte ryms på en karta.
  Dit hör inte minst de nästan dagliga självmordsattackerna i Irak, mest i Bagdad, och utförda av skolade småbarn.
  De som drabbats mest är civila offer, musliner som utöver sin tro, men inte amerikaner och företrädare för det nya Irak.
  Allt detta avskyr dagens irakier.

 20. callemero skriver:

  ”Det är väl ok med mänskliga rättigheter, frågan är bara vilka som ska betraktas som människor.” Är det något sådant du menar?
  Vilken ledare i världen är egentligen ansvarig för flest förspillda människoliv? Vilken ledare i världen är egentligen ansvarig för flest krigshandlingar? Vilken ledare är egentligen den största terroristen? Vilken ledares död har världen störst anledning att jubla över?

 21. perfro skriver:

  Det finns flera politiska ledare, som har ansvar för, som du säger förspillda människoliv.

  Detta kräver en definition, men håller man sig till folkmord, krig, tvångsarbete och liknande så blir svaret lättare.

  Stalin har ansvar för Gulagarkipilagen, som krävde 35 miljoner i dödsoffer, en del i ren människoslakt en del tvångsarbete, som resulterade i en dessa människors förtida död,

  Det andra exemplet är förstås Hitler, som inte bara bar ansvar för krig, som resulterade i kanske 50-80 miljoner i dödsoffer utan även gaskamrarna, som resulterade i att 6 miljoner fick sin död på detta avskyvärda sätt.

  Flera exempel kan ges. Pol Pot. Kina under Mao-tse-tung

  Dagens skolungdom har tyvärr dåliga kunskaper om detta och det gäller även åtskilliga vuxna, flera som hade nära anknytning till kommunism och nazism.

  Sådana hade vi även i vårt land.

 22. callemero skriver:

  Och om man inte strikt håller sig till personer kan man ju också nämna USA, Kina osv…

 23. lemonzhello skriver:

  Det är ju väldigt märkligt att vi har en utrikesminister som så oförblommerat hyllar en nations rätt att ta sig in på en annan nations territorium för att mörda en person som man har ett horn i sidan till. Ni högerspöken som tjatar om Stalin och Hitler, har ni lika lätt som vår löskerkarl till utrikesminister att glömma USA-ledda statskupper för att rensa ut misshagliga regimer, eller är det rentav så att ändamålet helgar medlen?
  Lyft blicken lite och inse att vi har att göra med en regim som efter åratal av tortyr av en namnlös fånge på Guantanamo beslutar sig för att skicka 20 man till andra sidan jorden på ett morduppdrag. Om det hade rört sig om någon annan för USA misshaglig person som råkade bo granne med Carl Bildt i en förstad till vår egen huvudstad, hade lakejen Bildt varit lika positiv efter en liknande mordräd, eller hade han kläckt ur sig något lamt om att man hade kunnat försöka gå via officiella kanaler innan man skickar hit sina mordpatruller? Jag skäms över att vara svensk med en sådan utrikesminister. Fy.

%d bloggare gillar detta: