Viktigt FN-beslut om sanktioner

AMMAN: Klarblå himmel möter mig när den nya dagen nu gjort sin entré här.

I New York har nu FN:s säkerhetsråd enhälligt fattat beslut om olika sanktioner mot Libyien. Jag välkomnar det varmt.

Vi får hoppas att detta påskyndar processen i Triopoli och andra områden som fortfarande kontrolleras av Khaddafi.

Och jag hoppas innerligt att de sista svenskarna skall vara ute ur de områdena inom en mycket nära framtid.

Men nu börjar snart mina samtal här.

46 Responses to Viktigt FN-beslut om sanktioner

  1. sisotalo skriver:

    I Libyen dog 1.000 människor, i Vitryssland skadades 128 varav 89 poliser. Internet har omfattande information om händelserna i Minsk, öppen rättegång mot 42 personer har börjat.

    157 personer i Vitryssland får inte resa, i Libyen 16. Om Libyen uppgifterna i media är motstridiga. Om Vitryssland får vi veta bara en ”sanning”. UD bevakar inte rättegången.

  2. foxbill skriver:

    Despoterna faller som furor och västvärlden hoppas på att staterna kopierar deras system och värderingar.
    Men, blir det så?

    De ”befriade” folken förväntar sig snabba förbättringar och vad händer när det uteblir? I kombination med starka religösa krafter kan det bli otrevliga överraskningar på västvärldens bord.
    För att undvika detta scenario kan USA och EU ösa in resurser i massor. Kommer detta att ske och är folket i väst med på detta?
    Om vi tittar på hur det grekiska folket reagerar när välståndet minskar så kan vi multiplicera detta ett antal gånger för att förutse vad som komma skall.

    Apropå Grekland, vari ligger logiken att gå ut på gatorna och kasta brandbomber? Hur skulle detta gynna den ekonomiska utvecklingen i landet?
    Snarare tvärtom. Långivare måste se en större risk med en sådan ostabilitet och höja räntorna vid eventuella lån. Varför måste ”massan” bete sig så oansvarligt?

    Den omdaning som nu sker kan på lång sikt vara av godo, men kortsiktigt kan det bli problematiskt.

  3. observer61 skriver:

    Dagens erbjudande återfinns i
    Dagens Nyheter och avser
    Peter Wolodarskis syn på
    Khadaffi
    och indirekt behovet av en inledande återhållsamhet populistiska uttalande.
    Rekommenderas!

  4. Kachina skriver:

    Mycket klargörande artikel av Wolodarskis, samt en mycket balanserad ledare i DN.

  5. foxbill skriver:

    Och om man då drar några slutsatser och lärdomar av detta, när kommer fördömanden och sanktioner mot Kina?

    Alla sjunger demokratins lov, men det viktiga är respekt för mänskliga rättigheter. Men vid en genomläsning av dessa (FN 1948) hamnar alla nationer i skamvrån. T.ex. klarar inte USA, Kina, Israel, mfl. av artikel 5. Artikel 7 om att alla behandlas lika inför lagen klarar nog inget land av.
    I artikel 19 som berör åsiktsfrihet bryter Sverige definitivt mot de mänskliga rättigheterna.
    Det finns inget undantag mot åsikter om rasism t.ex.
    Rasistiska åsikter accepteras endast om de är riktade mot judar i dagens Sverige. Politiskt korrekt tydligen.

  6. bestofmankind skriver:

    Khadaffi manipulerade världen (läs:världsledare) pga teknokratiskas religion – gas och olja:

    ”EU skulle kunna vara en stark kraft mot ­allehanda despoter, men misslyckas alltför ofta på grund av inre splittring och svagt ledarskap.

    Talande nog rapporterades det i veckan om att Schweiz med oväntad effektivitet har börjat skapa problem för vissa skurkaktiga innehavare av bankkonton. På mindre än en månad har de tidigare presidenterna i Tunisien och Egypten fått sina schweiziska tillgångar frusna – efter att de båda tvingats på flykt. Och i tisdags meddelade förbundsrådet i Bern att man även blockerat eventuellt kapital som tillhör Muammar Khaddafi och kretsen kring honom.

    Schweiz, som sällan brytt sig om att luktsanera sina bankvalv, följer med i strömmen av fördömanden och motiverar sina beslut med hänvisning till kränkningar av mänskliga rättigheter. När tyranner i arabvärlden faller som käglor sägs till slut det som borde ha sagts för länge sedan.”

    http://www.dn.se/ledare/signerat/hannibal-fick-hallas

  7. Bo W. Höglund skriver:

    Visst har du rätt, Kachina, om Wolodarski – men ledaren handlade ju (i min upplaga) om skolproblem, särskilt friskolor.

    Och nog har den svenska skolan problem – dessa kommer nog tyvärr bestå tills Alliansen begriper att Skolministern har rätt – problemen kom med kommunaliseringen och förhoppningsvis kan de börja att upphöra vid en återgång till den gamla statliga skolformen.

    De flesta kommuner betraktar ”Skolan” som en restpost i budgeten – får vi pengar över kan de möjligen gä till skolväsendet, men fattas pengar kan vi ju alltid dra ned på någor stryktåligt som Skolan; de är ju vana!
    Blev visst lite OT, men VIKTIGT!!

  8. bestofmankind skriver:

    ”Och jag hoppas innerligt att de sista svenskarna skall vara ute ur de områdena inom en mycket nära framtid.”

    Nationalegoistikst tänkande!

    Inte för att jag kräver att du skall bry dig eller ta hänsyn till de andra nationaliteter som är kvar i landet, eller de kämpande av ca 6 miljoner inhemska befolkningen, men dina selektiva värderingar och prioriteringar är oproportionerligt.

    http://www.gmanews.tv/story/214042/factbox-libya-evacuations-by-country

  9. bestofmankind skriver:

    Är det någon i svensk media som är nyfiken, och är intresserad av att veta vad en Sveriges statsminister har för officiella ståndpunkter angående Libyan?

  10. florimond77 skriver:

    En intressant formulering i Wolidarskis artikel(som fö jag också tycker är bra) är följande ”…tillräckligt många prioriterade sina affärsintressen med Libyen framför omsorgen om mänskliga rättigheter och solidariteten mellan europsiska demokratier.”
    Det här är något som åberopas i många andra sammanhang och en allmän mening tycks var (kanske världen över) att det är pengarna som styr till vilket pris som helst. Både i Irak, Afghanistan och i MÖ kan man se konsekvenserna.
    En annan sak som förbryllar mig. Vad är det för mössa Khadaffi har på sig både under paraplyet och i sista talet? Påminner om skinnmössor man hittar i norrländska skogskojor.

  11. bestofmankind skriver:

    Även om alla vet i Sverige att det är Carl Bildt som har sista ordet när det gäller utrikespolitik.

  12. Kachina skriver:

    BoW

    Jag menade den här http://www.dn.se/ledare/huvudledare/utrikes-och-cyklar

    Men visst har du rätt SKOLAN är vårt mest brännande ämne efter fördrivningen av sjuka.

  13. bestofmankind skriver:

    Är det omdömeslöst av UKs FM William Hague att bryta den diplomatiska relationerna med Libyan när det fortfarande finns 300 britter kvar i landet?

    Enligt svensk medias mått (Lena Mellins försök att rädda Bildt igår) är det nog det.

    ””And last night, I signed a directive revoking his diplomatic immunity in the United Kingdom but also the diplomatic immunity of his sons, his family, his household. So it is very clear where we stand on his status as the head of state.”

    The Foreign Office believes ”very few” Britons remain in the capital, Tripoli, and the second city, Benghazi – where HMS Cumberland returned on Sunday to pick up more evacuees. Upwards of 300 are thought still to be in remote desert oil areas, and further military-based rescue missions are thought to be planned.

    ”All I can say at the moment is that we are working intensively to establish who is still in Libya and where they are to see how we can assist with getting them out of there. We continue to urge British nationals to leave Libya,” Hague said.”

    http://www.guardian.co.uk/world/2011/feb/27/gaddafi-diplomatic-immunity-revoked-uk

  14. bestofmankind skriver:

    rättelse:

    …..bryta den diplomatiska relationerna med Libyens Kadaffi och hans son när det fortfarande finns 300 britter kvar i Libyen?

  15. bestofmankind skriver:

    Var är din tydliga röst Carl Bildt?

    ”Världens ledare blir tydligare i sitt budskap till Libyens diktator:
    Khadaffi måste gå.
    Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) vill fortfarande inte instämma i kraven.”

    http://www.expressen.se/nyheter/1.2346451/varldens-ledare-nu-maste-khadaffi-ga

  16. Kachina skriver:

    ”Är det omdömeslöst av UKs FM William Hague att bryta den diplomatiska relationerna med Libyan när det fortfarande finns 300 britter kvar i landet?”

    JA!

    Inte bara för att det finns 300 britter i landet, utan för att ambassadörer och diplomater är kanalen in för kommunikation. De är den yttre ringen av en ytterst tunn ring runt Khaddafi. De är det sista grandet som kan få gungbrädan att tippa över till demonstranternas fördel.

    Khaddafi har 2000 stridsvagnar, 220 stridsflygplan och 34 attackhelikoptrar. Han är nu en mycket farlig råtta trängd i ett hörn utan flyktväg, när tillgångarna i utlandet är frysta.

    Det är mycket omdömeslöst att bryta de diplomatiska samtalen. I de samtalen kan man säga det som inte kan sägas i media och diplomatkanalen är nu enda vägen för att förhindra ett blodbad.

  17. smalanningen skriver:

    Det här precis sådant som Sverige ska syssla med:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/dennyaarabvarlden/libyen/article8632968.ab

    Mycket bra UD!

  18. bestofmankind skriver:

    Och du tror verkligen på allvar att Khadaffi inte har attackerat utlänningarna pga att deras ledarna har inte starkt fördömt eller bett honom avgå tidigare?

    Khaddafi är fullt upptagen med att kriga mot sitt eget folk därför har inte utlänningarna som bor i landet haft plats att bli inblandade ännu.

    Det är för sent att förhinda ett blodbad. Om du förstås inte samtycker att ca 1000 döda räknas som ett blodbad. Många liv har redan skördats – fast inte utlänningarnas.

    Nu gäller det att få stopp på mardrömmen så att inte dödandet ökar lavinartat!

  19. metusalem skriver:

    Den flitiga Bestofmankind har ägnat många dagar nu åt att påpeka att Carl Bildt inte följt hennes råd att i starka ordalag kräva Khadaffis avgång. Vi har hört CB skäl för att i detta läge hantera saken med viss återhållsamhet. Hur övriga EU-utrikesministrar gjort vet jag inte. Troligen har någon-några gått inrikespolitiken till mötes, och tagit till storsläggan.

    Men nu vet vi din uppfattning, BOM, kör du systemet med droppen som urholkar stenen månne. Vad gäller statsministern har man en viss uppdelning av kommenterandet från regeringens sida. Naturligtvis vet vi att S längtar tillbaka till den tid när Olof Palme var den som svarade för kommenterande i världen.

    Men det är onekligen en annan tid nu. EU-länderna har ju satsat på en gemensam kraftsamling för att få större effekt. Man kan diskutera om detta lyckas, men 27 utrikesministrar som kräver avgångar hit och dit kanske inte når bättre resultat?

  20. bestofmankind skriver:

    Jag ställer mig helhjärtat bakom tappra topp ledarnas begäran om Khaddafis avgång.

    Detta med stöd av principen ”Responsibility to Protect” av UN Security Council 2006 – Doktrinen förpliktar det internationella samfundet att i tid och med beslutsamma åtgärder, för att stoppa massa illdåd när stater antingen begår, eller inte kan stoppa, dem.

    http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/02/24/act_now?page=0,1

  21. bestofmankind skriver:

    Tack för dina smickrande ord metusalem!

    Att Bildt eftersträvar sta-bildt-eten vet alla om redan.

  22. leewanta skriver:

    Låt oss citera oss själva:

    Postat Juli 27, 2010 om framtiden till 2012:

    ”Under trycket av Den Stora Depressionen, iscensätts kupper och regeringar störtas. Somliga länder kommer att se en ordnad och potentiellt konstruktiv variant av revolutionen. Andra erfar våldsamma regimskiften när extrema element tar över. Diktatoriska krafter som backas upp av militär makt blir återigen en simplistisk lösning på komplexa problem.”

    Även om få erkänner depressionens närvaro, maskerad av biljoner av nytryckta billiga pengar i världsekonomin, så är det dess kraft som förintade folkens förmåga att täcka basbehov med för dem skenande priser på det mest basala. Globalismens prislapp. Och sedan faller masken för förpliktelserna försvinner inte. Vi noterade vidare:

    ”Passionen för autonomi manifesterades fredligt i secessions-rörelser och våldsamt i inbördeskrig. Underbyggandet – av till synes ej relaterade resningar – besatt en gemensam orsak: en stor motreaktion emot Stor.”

    Därefter fortsatta media och politiker bläddra på läpparna och tala om saker som ”återhämtning”, 4,8% global tillväxt, och såg precis som vid finanskraschen 07 inte något komma med någon sekunds framförhållning.

    Så ett halvår senare kommenterade vi trenderna under ribriken ”väckarklockan”,

    ”Nu övertygade om oförmågan hos ledare och etablissemangets allvetande domare att uppylla sina pudrade löften, kommer folken att göra mera än att bara ifrågasätta auktoritet – de kommer att trotsa auktoritet. Frön till revolution sås på gatorna av världens fallerade nationer, på Internet, och vid valförrättningar…en sådan revolution blir televiserad…bloggad, youtubad och twittrad.”

    Och visst twittrar vi med.

    Men när det förväntade scenariot bröt ut så fortsatte de druckna att tala om demokrati i mellanöstern i Egyptens uppror; instant demokrati blev mantrat hos västerländska sömngångare vars vanförställningar fortsatte att vantolka processen, från publikum till media till politik, ingen kopplade orsak och verkan; och vi påpekade därför Februari 2:

    ”De sorts reaktioner som nu transpirerar i Arab världen kommer att sprida sig till Europeiska stater. Emedan kallet till rustning kommer att genljuda på olika tungomål, så förblir de underliggande grundorsakerna gemensamma.”

    Och idag noterar RT med videoklipp: ”Video of thousands clashing with police in Croatia, dozens injured.”

    Ska vi fortsätta att torpedera okunnighet och imbecillitet med fakta? Det har inte funnits intresse för sanna svar, och däri lever vanföreställningar som tar reaktionära drönare på bar gärning var dag. Sanning går segrande ur varje battalj till slut eftersom den inte låter sig bero på en individ. Den är exakt vad den är.

    Och emedan zombie media och politiska agendor duckar under slogans så påpekas inte vilket scenario utvecklingen i största sannolikhet bygger upp till: det första stora kriget i det nya årtusendet.

    Människans extrema förmåga att upprepa gamla mönster, och vägra acceptera felaktiga slutsatser, ligger den åter till last i dessa närmaste tider.

    Så vad ska vi höra nu? Ett eko av en OECD rapport?

  23. Kachina skriver:

    Rakt på sak som vanligt, leewanta.

    Men,…..vilka är VI som citerar oss själva?

    Det kommer en twitter-revolution även i Europa, men inte på samma grunder. Bäva månde monopololigarker och finanshajar. Det säger sig självt, att om inte Regeringen på något sätt begränsar deras framfart, kommer helvetet att bli synligt mitt i idyllen.

  24. Kachina skriver:

    För att förtydliga mig själv. Den linje ni nu kör, politiker och näringsliv, håller inte en längre tid även om ni är utbildade i elitskolor efter 1700-talets skolplan under ledning av Rektor Majonnäs.

    Vi lever i en ny tid, där ”dödgrävare Andersson” kan läsa in en magisterexamen på Internet. Det går inte längre att undanhålla information och det går inte längre tjäna pengar på trögheten och bristen av kommunikation.

    Nationen är folket och folket har byggt och äger infrastrukturen. Det är beklagligt för er och era vänner, Reinfeldt och Bildt, men nationen är inte längre en lekplats där man kan ”förläna de förtjänta” att privat ta kontroll över folkets egendom.

    Det är bättre om ni fattar det NU, istället för efter våldsamma gatukravaller.

  25. X skriver:

    Bestofmankind självgodhet är som grisens rullande i gytjan.

  26. bestofmankind skriver:

    ”Bullseye” menar du, X?

    Varför vill du inte att Khadaffi avgår? Har du också aktier i Lundin oil?

  27. smalanningen skriver:

    Mycket kacklande men fortfarande få ägg att plocka från vår trogne S-representant här i bloggen.

    Kachina har däremot en viktig poäng. Jag har intresserat lyssnat på flera talare under 10 års tid som pratat om den digitala revolutionen och vad den kommer att innebära. Alltså inte rent tekniskt nu, utan det faktum att det blir mer och mer omöjligt att undanhålla information för medborgarna i taktiskt syfte. Sakta men säkert vittrar betongen, och de slutna och/eller icke-sekulära samhällena rasar samman ett efter ett.

    Och det är viktigt.

  28. bestofmankind skriver:

    Inte visste jag att kommentatorer skall lösa Bildts utrikespolitiska problem här i bloggen.

    Vilka har du löst smalanningen?

  29. mrmhalland01 skriver:

    Det är oerhört viktigt !
    Vet man inget annat än det man lever i uppkommer heller ingen önskan om förändring.
    Fantastiskt att se så många unga människor kämpa för att göra sitt land drägligt att bo i.

    Att stå och skrika på avgång är naturligtvis att utsätta folket för omedelbar fara.

    Jag håller med Kachina, mindre men välriktade åtgärder vid rätt tillfällen är säkert det bästa vi kan ”hjälpa till med”.

    Möjligen kan en välriktad missil vara ett alternativ, om den är sanktionerad av FN, men att stå och skrika skadar bara.

  30. bestofmankind skriver:

    ”…men att stå och skrika skadar bara.”

    Varför inte föreslå Bildt att omgående hålla en Libyan-konferens i Stockholm? Kaddafi kanske lyssnar på honom eller Ian Lundin. De hade gjort business 2001, för i fall du inte vet.

  31. mrmhalland01 skriver:

    Jag har inga problem med Lundin Oil.

  32. blombladivinden skriver:

    Med erfarenhet av att politik är byggt på lögner och korruption, ser jag med stort intresse fram mot de verkliga avslöjandena om vilka makter och akter som utlöst kriserna i nordafrika och mellanöstern.

    Den Machiavelliska Intelligensen i diskursboken: ”Prinsen” är den härskarkonst som regeringar och unioner bedriver världen över – medan de försöker belysa hur nödvändigt det är med regeringar och unioner.

    Deras handlingar har kommit att avslöja deras egennyttiga beteende och det enda som eftersträvas inom deras olika intressegrupper är makt och ekonomi.

    Machiavelli (regeringar och unioner) bortser från något samband mellan etik och politik, något som upprörde hans samtida. Prinsen (regerigar och unioner) strävar efter att vara sedda som barmhärtiga, religiösa, ärliga och etiska. Men i verligheten tillåter Prinsens (regeringars och unioners) arbetsuppgifter honom(dem) att faktiskt inte ha någon av dessa egenskaper.

    Punkt. Slut.

  33. observer61 skriver:

    Il Principe skrevs som en hyllningsskrift och anses sammanställa den tidens tankar. Niccolo Machiavelli låg lite illa till på den tiden som skriften tillkom och behövde öka på sina ”credentials”. Allt vad jag minns från 60-talet.
    Sedan har många tagit sig för att dra långtgående slutsatser. Jag tror att det är svårt att omsätta principerna till dagens snabba informationsutbyte.

  34. raianeh skriver:

    Vad sägs om en Turkisk/Syriansk insats i Lybien för att ta bort Ghaddafi? NATO vill man inte se mer av i mellanöstern det kan jag lova.

  35. observer61 skriver:

    Khadaffi beväpnar flera klaner – den som ger sig in i detta – ger sig in i ett getingbo. Varje extern intervention kommer att ge huvudvärk oberoende val av medel och bundsförvanter.

    Gamla testamentet och Lawrence of Arabia vet.

    Tyvärr tror jag inte att strateger kan formulera delmål och endstate i detta mål.

    Men samhället kan inte heller stå utanför – förhoppningsvis kan folket själva lösa ut problematiken med små myrsteg mot västlig demokrati.

    Pessimistikt så det förslår.

  36. karrman skriver:

    Det väsentliga är att rädslan för makten försvunnit.
    Detta är en förutsättning för varje form av civilt samhälle.

    FN resolutionen från igår innebär ingen militär insats varken flygförbudszon eller truppinsats.
    Tror det är en vettig strategi. Man fryser maktelitens tillgångar i utlandet, inför embargo på vapenleveranse och inleder en förundersökning om folkmord vid brottmålsdomstolen.

    Omvärlden skickar en tydlig signal att Gadaffi regimen inte har någon framtid vilket torde leda till nya avhopp.

    blombladivinden

    Vad du missar är att den drivande kraften bakom förändringarna varit interna krafter i arabvärlden.

    Svårt att se fredliga demonstranter som offrar sina liv för en demokratisk framtid som drivna av egenintresse. Aktörerna i detta skeende har varit mänskliga aktörer som drivits av republikanska demokratiska ideal. Om du läser vidare om Machiavelli så upptäcker du att han skulle sympatiserat med detta.

  37. kris08 skriver:

    ”President Obama calls for Khaddafi to leave when the US has evacuated its citizens”

    Tvivlar starkt på att de hade evakuerats när han för flera dagar sen uttalade sig så…
    Är det någon som förstår denna besatthet av utländska medborgares säkerhet just i Libyen?

    Mycket märkligt med denna extrema försiktighet. Bildts kompisar på Lundin Oil måste naturligtvis ha skaffat sig bra kontakter ned regimen under sin fleråriga verksamhet i landet. Han borde väl istället kunna göra en konstruktiv insats istället för att sitta och humma ännu värre än när det gällde Egypten!

  38. observer61 skriver:

    Till Karrman

    ”… se fredliga demonstranter som offrar sina liv …”

    Detta är nog en alltför romantisk förklaringsmodell av vad som sker.

    Verkligheten är nog en helt annan – något som jag endast kan spekulera om.

    Den bittra sanningen är noga att den föregivna idealism – klistras på de fattiga – som inte har förstånd att hålla sig undan – eller man hur vill beskriva det.

    Tyvärr – det finns inget ädelt att möta sin skapare i förtid.

  39. karrman skriver:

    observer61

    Vi får se om detta är en vändpunkt eller inte i arabvärldens politiska historia?

    Är 2011 en demokratisk vändpunkt för regionen eller inte? Om detta kan vi bara gissa. Jag tror att de har en historisk möjlighet att demokratisera sina samhällen. En viktigt faktor är säkert hur omvärlden hanterar denna möjlighet.

    Sen är det inget konstigt att det förekommer romantiska förväntningar (=orealistiska)i processer av detta slag. Jag kan tänka mig att många drivits av demokratiska ideal som har möjlighet att förverkligas och andra av förväntningar att demokrati kommer realisera snabba ekonomiska förbättringar som är orealistiska.

    Det finns en risk att även om demokratin förverkligas så möts den av besvikelse från de som haft romantiska förväntningar om vad den kan åstadkomma.

  40. florimond77 skriver:

    Apropå den norrländska skogshuggarmössan Khadaffi har på sig lär han ha fått den under ett besök i Ryssland.

  41. Kachina skriver:

    Anna Kallenberg: TT skriver:
    En general i östra Libyen sade till Reuters att hans styrkor står redo att hjälpa rebellerna i Tripoli om de blir ombedda.
    – Men våra bröder i Tripoli har sagt: det går bra än så länge, vi behöver ingen hjälp, sade general Ahmed al-Gatrani, en av de främsta befälhavarna för armén i Benghazi.
    Hundratals Benghazibor har gett sig av till Tripoli för att befria huvudstaden, säger invånare i Benghazi.
    – I Tripoli kontrollerar Khadaffi fortfarande ett förband men det går också med folket snart, hävdade generalen.

    – Flygvapnet vägrar lyda alla order Khaddaffi utfärdar. Han har bara ett par förband i det område han fortfarande kontrollerar. Resten är med oss.
    Sirte, Khaddafis hemstad ungefär halvvägs mellan Benghazi och Tripoli, håller också på att falla enligt generalen.
    Han avvisar utländsk hjälp.
    – Vi behöver ingen utländsk hjälp. Vi agerar själva och tar inte order utifrån.
    I östra Libyen är det i stort sett lugnt, bara enstaka våldsincidenter förekommer, sade Gatrani. Dem skyllde han på utländska legosoldater.

  42. bestofmankind skriver:

    Det viktigaste och väsentligaste är att omvärlden har gett sitt moraliskt stöd, även om verbalt än så länge, och självmant erbjudit hjälp, på ett eller annat sätt.

    Att en militär närvaro är inte välkommen just nu får man respektera och acceptera. Men att omvärlden har sträckt handen för att hjälpa är en av demonstranternas livlina.

    På det viset känner sig demonstranterna aldrig ensamma i kampen för frihet och demokrati.

  43. blombladivinden skriver:

    Observer61 och Karrman

    Min uppfattning är att Machiavellis bok Prinsen, var avsedd som en instuktionsbok för härskare – och principerna används även idag i utbildningar för bl a ”vissa” förtagsledare,etc.

    —–

    Cybernetik utgör i ordets rätta bemärkelse en annan del av politiken, dessvärre okänd för de flesta.

    ”Teorier om makt är nära sammanlänkat med cybernetik, som undersöker orsakerna som ledde till upprättandet av olika regeringar som dessa regeringar sparar eller desorganiserar och som provocerar eller förhindrar till stora kriser.

    Det är nödvändigt att studera källan till makten och bedömma olika system och principer som skapar grunden för makten, t.ex. lagsystem, nationell suveränitet, kraften i saker eller styrkor av nödvändighet, uppenbara eller tysta avtal mellan nationer. Cybernetics representerar vetenskapen om kontinuerlig kontroll av staten (nationen), som bidrar till regeringen för att lösa konkreta uppgifter där alla förhållanden respekteras för uppfyllandet av allmänna mål – säkra freden.

    Modellen av vårt politiska system – ett globalt system – representeras av en uppsättning suveräna stater (nationer); dessa ska vi betrakta som delsystem i globala system. De ömsesidiga relationerna mellan delsystemen (så kallade interaktioner) skapar strukturen i det globala systemet (system, i nästa). Samspelet ges av informationskanaler mellan stater, internationella avtal etc. Den aggregerade modellen av ett sådant system är system i berörda stater, och dess förbindelser med regeringen och den juridiska makten.”

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IHJrHVMbhMAJ:web.tuke.sk/kybernetika/sarnovsky/Cybernetic%2520Principles%2520and%2520International%2520Stability.rtf+sarnokovsky+cybernetics&cd=7&hl=en&ct=clnk&gl=uk&source=www.google.co.uk

  44. blombladivinden skriver:

    Länk till den moderna världens politik – innehåller även länkar till biopolitik (DNA).

    http://pespmc1.vub.ac.be/ASC/GOVERNMENT.html

  45. karrman skriver:

    blombladivinden

    Ok, det är en vanlig tolkning av Machiavellis Prinsen. Prinsen kan vara en nyttig läsningen eftersom den lär en att tänka strategiskt.

    Om man läser hans övriga verk framträder han som en en republikan, dvs. anhängare av en vald och avsättbar statsledning. Han betonar att denna statsledning måste vara folkligt legitim och respektera medborgarnas friheter. Lösningen är att odla en anda av medborgarskap och skapa politiska institutioner som inte kränker medborgarnas frihet.
    Ideal staten för Machiavelli var den romerska republiken.

    När det gäller cybernetik så är min bild att det är idén att man kan skapa intelligenta maskiner – en form av artificiell intelligens – A.I.

    Säkert är det så att datorer kommer att bli alltmer människolika och ”intelligenta” även om jag inte tror att hjärnan är ett datorprogram och och varken kan eller bör kontrolleras av maskiner. Hjärnan är ett biologiskt system som inte kan reduceras till en binär kod.

    Detta innebär inte att man ska ta lätt på denna problematik. Risker och möjligheter med ”maskin intelligens” är vi bara i början av att förstå.

  46. pozitivnenovine skriver: