Reformer fram och tillbaka

AMMAN: Via Istanbul har jag nu anlänt till den jordanska huvudstaden som inledning till mina dagar i just denna del av denna just nu så dynamiska region.

I morgon blir det självfallet utförliga samtal med min jordanske kollega och vän Nasser Judeh, och dessutom befinner sig min portugisiske kollega Luis Amado här. Naturligt nog blir det gemensam lunch.

Men dessutom träffar jag självfallet kung Abdullah II, som tillhör de av regionens ledare det alltid finns anledning att lyssna på.

Även här i Jordanien är det nu reformer som står i centrum för uppmärksamhet och diskussion. I går var det ånyo demonstrationer här i Amman – fredliga sådana – med krav på förändringar.

Men samtidigt som det ställs krav på ytterligare politiska reformer finns det en påtaglig risk för att de nödvändiga ekonomiska reformerna stoppas eller t o m vrids tillbaka. Jag fruktar att det är ett mönster vi riskerar att se i flera länder.

Över halva Jordaniens befolkning är under 25 år, och det finns anledning att räkna med att ca en fjärdedel av dem är arbetslösa. Och det är denna våg av ungdomar som känner frustration också över bristande ekonomiska möjligheter som ger näring åt den arabiska revolten.

Som en reaktion på händelser främst utanför landets gränser har en ny regering tillsatts, och man har samtidigt tagit steg tillbaka vad gäller de liberala ekonomiska reformer som är en långsiktig nödvändighet för att få den tillväxt som kan ge unga människor bättre framtidshopp.

Kortsiktigt var detta måhända klokt, men det är de långsiktiga ekonomiska utmaningarna som dominerar i denna del av världen. Det är de som på många sätt kommer att bli avgörande under de närmaste decennierna.

Politiskt påverkas Jordanien påtagligt och direkt av utvecklingen på andra sidan Jordan-floden. Sannolikt har en majoritet av befolkningen sina rötter där, samtidigt som ju landet sedan mitten av 1990-talet har ett fredsavtal med Israel och ett väl fungerande och viktigt säkerhetssamarbete.

Så det kommer att finnas mycket att diskutera under morgondagen.

9 Responses to Reformer fram och tillbaka

 1. Kachina skriver:

  Rätt aktivitet vid rätt tidpunkt från rätt källa.

  ”Presidenten fastslog att när en ledares enda metod för att sitta kvar vid makten är att tillgripa massvåld mot sitt eget folk, då har han förlorat rätten att härska och måste göra det som är rätt för hans land: avgå nu”, meddelar Vita huset enligt TT.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8631347.ab

  Med detta är grunden lagd för att ta kontroll över den internationella flygplatsen i Libyen. Sedan är det upp till Revolutionärerna om den makten använd till att sparka ut Gaddafi i Medelhavet, som hajföda.

 2. bestofmankind skriver:

  Jaså, du bara väntade på att Pres. Obama uttalar sig skarpt, och då blir det rätt tidpunkt.

  Follow John alltså!

 3. Kachina skriver:

  Jag tänker själv och yttrar mina egna tankar och åsikter.

  Lägg inte märke till vem som sade vad, utan se djupet och innebörden i de ord som yttrades av President Obama.

  Orden imponerar, Obama är mig totalt likgiltig.

 4. bestofmankind skriver:

  Med Pres. Obamas uppmaning för Khaddafi att avgå kan vi nu kanske förvänta oss med en utrikesminister där han nu slutligen väljer den ena eller den andra sidan(?)

 5. aazach skriver:

  Varför så få (obefintliga) analyser om vad som kommer sedan? När östeuropa föll så fanns det embryon till demokratirörelser som visade vägen. Nu vet ingen vad som väntar. Islamisk fundamentalism? Folkens demokratisträvanden? Stamstrider? Klaner? Finns det någon vettig analys?
  Riva ner är en sak (berättigat!!), men vem bygger framåt? Och hur?

 6. arabiskanatter skriver:

  aazach: Jag vet inte om analyserna och förutspåelserna direkt är för få. Att en utrikesminister avhåller sig från sådant är bara brukligt. Vill du ha analyser finns det gott om dem på nätet att läsa.

  Vad jag kan säga om Jordanien är att landet är den tredje största mottagaren av amerikanskt militärt bistånd, efter Israel och Egypten. Militären är alltså välutrustad, eller som Calle säger ”ett väl fungerande och viktigt säkerhetssamarbete”.
  Problemet är väl detta med arbetslösa ungdomar som kräver reformer. Alltså inte att de gör de, men att Jordanien som allierad till USA och EU framställs som på rätt kurs med ”liberala ekonomiska reformer”. Reformer i all ära, men landet är en av de auktoritära staterna i regionen. Demokratiska reformer skulle vara mycket välkomna. Låt inte alla KFCs och McDonalds lura er när ni åker dit. Fattigdomen är utbredd och vattenfrågan akut.

  Vad gäller dina frågor inför framtiden tror jag att någon typ av parlamentarism med sundare struktur kommer att upprättas lite här och där.
  Jag är inte särskilt orolig inför den närmaste framtiden vad gäller Generaler och islamister.
  Men kolla in dammprojekten i Israel, Turkiet, Jordanien, Irak och Syrien! Om inte de här länderna börjar lägga sina ideologiska meningsskiljaktigheter åt sidan kommer framtidens vattenkonflikter orsaka många fler dödsfall än de vi sett hittills i år.

 7. Kachina skriver:

  Har du någon länk till dessa dammprojekt?

 8. digitalcurtain skriver:

  Mycket kloka ord av Carl Bildt avseende de ekonomiska reformernas betydelse. Jag menar att det räcker inte att man ska ha demokrati och rätt att deltaga i beslutsfattandet om man inte har bröd på bordet eller ens tron på att man ska ha bröd framöver. Och sedan vill man även ha utbildning, hälsovård osv., som man kan betala själv. I längden är det alltså fråga också om självrespekt och självtro. Om man inte har dessa, finns det då ett lockande alternativ att gå till barrikaderna och protestera. Blir det då bättre, det vet man ju inte, men man visar att samhället har kört fast. Dvs. felet ligger inte bara hos den enskilda människan som inte har jobb.

  Därmed är det ytterst viktigt att de nuvarande makthavarna tar hand om att lägga grunderna för en utveckling som ger arbete och självrespekt dsv. betydelse för livet även för de unga i Arabvärlden. I detta ärende ger Carl Bildt med sitt kunnande och erfarenhet ett stort bidrag till det internationella samfundet vilket respekteras omfattande även utanför Sveriges gränser.

 9. kingadel skriver:

  Nu är det min fösta kommentar men du får nöjet att vara först som får det.

  Din resa till Jordanien! vad har ni diskuterat? Man använder ord som
  ”där frågor om utvecklingen i regionen och de bilaterala relationerna mellan Sverige och Jordanien stod i fokus.”
  Vad menas med bilaterala relationer? Är det vapen försäljning, ekonomi stöd eller politisk stöd till kungen?

  Är du rädd att ekonomiska reformer stoppas eller stoppas? Men vet du att förre staten minister sparkades pga. dessa reformer och att folket var och är inte nöjda med det?

  Du skriver ”Jag fruktar att det är ett mönster vi riskerar att se i flera länder.”
  fruktar? Men skulle du inte vara mer klok och använda ordet glädje istället för att frukta? Frukta är mer negativt ord när en hemsk sak händer. Är krav för demokrati, jämlikhet, freedom of speach och slut på coraption är det hemsk Carl Bildt?

  Jag är svensk man men har mina rötter går tillbaka till Jordanien. Jag du ska säga till Kungen nu är det dags och slut på missbruk av makten, vi vill ha ett land som vi kan välja fram stats minester lika som i Sverige, och inte kungen som väljer eller sparkar regeringar, vi vill ha freedom of speach, vi vill se att polisen inte använder våld och missbruk av makten på gatorna i Amman och i hela Jordanien.

  Kan du framföra det eller?

  Har Svenska ambassadören i Amman inte berättat till dig hur man fruktar för sitt liv om man kritiserar kungen eller regeringen?

%d bloggare gillar detta: