Bryssel om Balkan

STOCKHOLM: Gårdagen blev både mer intressant och mer hektisk än vad planeringen nog hade förutsatt.

Diskussionerna på Stockholm China Forum var fascinerande, och till detta lades så samtalen med den kinesiske vice utrikesministern Fu Ying. De spände över vida fält och kännetecknades av en större öppenhet i vissa frågor än vad som brukar vara fallet – även om det alldeles självklart finns punkter där vi politiskt står för tydligt olika linjer.

Under gårdagen gjorde jag också lite mediakommentarer kring de som av någon anledning är upphetsade över att vi i samband med nystarten av våra relationer med Irak också ville ha ett s k återtagandeavtal.

I sak hade vi varit värda kritik om vi inte hade gjort det. Utan ett sådant blir det knappast möjligt att bibehålla en öppen och generös flyktingpolitik baserad på individuell prövning.

Och självfallet var det rimligt och riktigt att inrikta våra ansträngningar också på detta när vi nystartade relationen. Vi ville ju också flytta tillbaka vår ambassad till Bagdad och vi ville öppna ett konsulat i Erbil.

I Sverige har vi i dag upp mot 150 000 individer som på ett eller annat sätt har bakgrund i Irak. Det säger sig självt att detta skapar band mellan våra länder som gör en närvaro i såväl Bagdad som Erbil viktig för framtiden. Vi har ett intresse av att hjälpa individer och att följa den politiska utvecklingen.

Men på sina håll verkar man mäkta upprörd över detta. Själv ser jag det som framgångsrik politik i nationens intresse. Och jag ser att Hans Bergström i DN i dag är inne på samma linje.

Denna dag bär det så åter iväg till Bryssel.

Det är utvecklingen på Balkan som leder till en del informella diskussioner med Catherine Ashton och hennes närmaste medarbetare. Vi kommer att tillbringa några timmar i eftermiddag för att gå igenom situationen i regionen och diskutera hur politikens stora linjer skulle kunna läggas upp.

I fokus kommer Bosnien att stå, och det är ju också dit jag förhoppningsvis kommer att flyga tidigt i morgon.

Jag säger förhoppningsvis därför att jag ju har en del erfarenheter av flygplatsen i Sarajevo på vintern. Men låt oss hoppas att dimman inte lägger sig i dalen och jag har möjlighet att komma fram.

14 Responses to Bryssel om Balkan

  1. laken skriver:

    Konstigt att ex. Mona Sahlin spyr galla över Bildt och Billström över några Wikileaks document, när hon i princip höll käften när det publicerades liknande material om Urban Ahlin.

  2. florimond77 skriver:

    Flyktingströmmar uppstår av krig. De avtar ju längre tid förflutit och stabilitet uppnås i länderna. Så länge Sverige behåller sina trupper bidrar man till att fortsätta detta krig och bör då i logikens namn ta emot hjälpsökande afghaner. Självklart vill moderatmänniskor ha hit i första hand välutbildade borgarflyktingar eftersom de kommer att rösta till höger. Kanske därför det går så bra för högern?
    Människor som söker hjälp undan krig och död ska naturligtvis inte delas in i klassgrupper.

  3. laken skriver:

    …och sossarna vill ha hit folk som de kan sätta fast i bidragsfällan för all tid och evighet.

  4. kris08 skriver:

    Ursäkta florimond, men det handlar om Irak, inte Afghanistan! Ett talibanstyre där skulle kanske innebära något sorts (ganska otrevlig) stabilitet, men jag tvivlar på att flyktingströmmarna skulle minska.
    Ska vi verkligen hjälpa extremisterna i Irak genom att evakuera deras fiender?
    Har irakierna störst chans att integreras och få jobb i de svenska miljonprogrammens kolonier eller i andra länder? (Södertälje tog emot lika många som USA och Kanada tillsammans…).

  5. leewanta skriver:

    Angreppet på Moskvas flyplats är givetvis en icke överraskande effekt av det stora geopolitiska spelet.

    Timing indikerar att man skjöt in sig på orsaker som binds ihop av Khodorkhovsky domen, en av den internationella korruptionens transnationella agenter, (under antagandet att de tillräckligt rika står över lagen), NATO´s misslyckande i att skapa en gas kris under vintern, President Medvedev´s sponsring av den Palestinska staten (en bekräftelse av USSR beslut från 1988), och Karzai´s visit till Moskva, där han lade fram en långsiktig plan för relation med Ryssland efter NATO´s era, inte minst med fokus på infrastruktur projekt som Salang tunneln, diverse nya kraftverk, och gasledning via Indien-Turkmenistan – vilket det monomaniska USA har försökt blockera. CIA och den anglo-ledda intelligentian är samtidigt helt inriktad på att se till att Putin inte återgår till Premiärminister posten efter valet i Ryssland 2012. Wikileaks dumpen visade samtidigt USAs intresse att skicka ut Tjetjenska Presidenten Razman Kadyrov, en Putin allierad. Jiddret om mänskliga rättigheter framstår naturligtvis mest som en täckning för deras rädsla att Kadyrov blockerar NATO-backade subversioner. Lite fjärran händelsen kanske, men värt att erinra, är att USAs intresse i att se en kupp i Italien bygger främst på Berlusconi´s relation till Putin/Ryssland och hans stöd till det södra pipeline projektet.

    Om man inte förstår NWO spelet ser det mest ut som ”business as usual”, där kalla krigets vanföreställningar leder tankarna vidare. Förstår man NWO spelet ser man en djupare botten där ”NATO” grupperingen effektivt bidrar till världens instabilitet, snarare än Putins Ryssland, en tvärtom-bild.

    Efter terrorist attacken i Beslan, Norra Ossetia, talade Putin faktiskt ganska klarsynt i Le Monde, September 8, 2004, när han påpekade att västerländska länder begagnar dubbelspråk i sakfrågan. Å ena sidan försäkrade västs ledare den Ryska Presidenten sin solidaritet i kampen mot terrorism. Å andra sidan begagnade intelligentia och militär ”vilka inte har övergett sina Kalla Kriget sentiment” – kontakt med de fraktioner som den internationella pressen kallar för ”rebeller”. Retoriskt frågade han varför de som imiterar Bin Laden kallas för terrorister, emedan andra som likväl slaktar barn med sina aktioner kallas för ”rebeller”. Vad är logiken? Putin svarade ”därför att vissa politiska cirklar i Väst vill försvaga Ryssland på samma vis Romarna ville förstöra Karthago.” Putin fortsatte med ”vi kommer inte tillåta detta att ske”.

    Putin hävdade att ”det finns ingen länk mellan Rysk politik i Tjetjenien och gisslandramat i Beslan”, och underströk meningen att terrorister begagnade situationen som en förevändning att angripa Ryssland. ”Målet för internationell terrorism, mer eller mindre understödd av utländska stater, [vilka Putin inte ville nämna], är att försvaga Ryssland från insidan, genom att kriminalisera dess ekonomi, och provocera fram en disintegration genom att propagera separatism i Kaukasus och transformationen av regionen till en skådeplats för aktioner riktade emot den Ryska Federationen.”

    Putin hamrar in poänger på sakfrågan, han återger i princip effekten av Zbigniew´s gamla välkända politik, vilken han adopterade av sin förebild, Halford Mackinder. ‘Att kontrollera Eurasien är nyckeln till att kontrollera världen.’ lyder det gamla ledmotivet. Ergo, slutmålet här är inte alls att hålla Ryssland i schack utan att rita om kartan för den groteska marxistiska fascism som är mer känd som ”new world order.” Och paradigmet etablerar man genom att provocera huvudspelarna, söndra och dela, tills ”detonationen” ger möjligheten att rita om kartan. Bilden blir därför helt upp och ned. Putin – ingen värdering lagd vid övrig Rysk politik – blir effektivt en bättre politiker för att säkra Europa från onödiga battaljer, eftersom han ser att destablisering leder annorstädes. Och NWO är ett lika vidrigt alternativ till vision som USSR någonsin var, två barn sprungna ur samma ursprungliga tanke.

    Högst misstänkta av dådet blir därför marionett terrorister från Tjetjenien, fjärrstyrda/manipularade av angloamerikansk/NATO intelligentia och/eller det transnationella konglomeratets paramilitära lego resurser.

    Den som har levt kvar i de gängse ofullständiga definitionerna av det kalla kriget, gör bäst att ställa sig i en garderob fem minuter varje Söndag. Gamla ideologiska vanföreställningar lever dock kvar i alla ändar av all drönare i den politiska världen, förutom i den djupaste sjön givetvis. Att direkt sponsra denna sorts subversiva nwo provokationer gentemot Ryssland med tillhörande balkanisering gör världsfreden och den Europeiska säkerheten den största otjänst.

    Gör om, gör rätt.

  6. Leo Occam skriver:

    Bra att du står på dig mot globaliserings-maffians trakasserier. Att Mona inte begriper bättre än att vara deras megafon är ju bara logiskt. Vi är många som har kunnat glädjas åt hennes klena förstånd, det som förde betongpartiet ned mot 20-procentsnivån.

    Men inte behöver du söka stöd hos Dn’s skribenter. Det är rätt i sak att motverka de krafter som arbetar för att utradera vårt samhälles västerländska grund. Även om det var en blygsam insats från din sida så är det hedersamt, i ordets gamla och fina betydelse !

  7. mrmhalland01 skriver:

    Har ni inte funderat över ett återvändaravtal med Kosovo när det nu handlar om Balkan ?
    Ge dem en ambassad om vi inte redan har det där, det vore billigt.
    Men, jag antar att sossarna gav dem alla PUT och medborgarskap ?

  8. bertill skriver:

    Ja du Carl Bildt,….. där sitter du idag med världens mest anonyma och minst betydelselösa politiker i hela världshistorien,…nämligen EU´s utrikesminister Catherine Ashton!
    Man slår sig för pannan i förtvivlan och hoppas allt bara är en ilsken ”Kafka” dröm.
    Kvinnan är totalt inkompetent och har gift sig till makten. Hon saknar all förankring bland EU´s medborgare, inget vet ens vem hon är.

    USA i all hatad vänsterförbannelse, där vet i vart fall varje genomkorkade medborgarna vad presidenten och utrikesministern heter. Obama och Clinton.

    Du Carl,….. som ändå en gång i tiden var en sann liberal och värdekonservativ höger,…ställ samma fråga till svenska medborgarna om EU´s överhöghet!

    Träffar du 5% av vår befolkning rätt om ”Rumpnissen och Catherine” skall du se det som en gigantisk framgång för EU`s hela projekt!

    Fatta hur ni yrkespolitiker sålt er själ och nu bara ser till egna intressen och egoistiska mål. Jag trodde aldrig det om dig Carl Bildt, jag är djupt besviken.
    Jag rösta på dig en gång i tiden för den du var, inte den du nu blivit. Ännu en av alla dessa anonyma, byråkratiska politiker i avsaknad av all karisma och utstrålning.

    EU saknar all legitimitet och förankring bland EU´s medborgare. Röstdeltagandet är skrämmande lågt och folkomröstningar skiter ni fullständigt i. Den forne maoisten Barrosso sitter där för Kommissionen, det säger väl egentligen allt. Smilar och ler sitt falska leende likt en väldresserad EU-retard.

    Jag rösta för EU 1995 i förhoppningen att Sosseriets makt äntligen skulle brytas med Rom-fördraget som skulle införlivas i svensk rätt. 16 år senare sitter jag med facit i hand.
    EU bygger en ny Sovjetstat där ingen kan ställas ansvarig.
    Ni politiker ”lallar” runt och har ert på det torra,…men vad med medborgarna?

    En enkelt fråga, ägnar ni dem en endaste tanke? Folket alltså! Folkomröstningar skiter ni fullständigt i som vi vet i fallet med Lissabon-fördraget.

    Carl,…du min ungdomens favorit och stora lysande stjärna, vad har hänt med dig egentligen? Har du blivit alldeles för mätt, självgod och förmögen på gamla dagar?

    Hej hopp, skrota EU.

  9. karlviktor skriver:

    Hejsan!

    Bertill hävdar i sitt välskrivna och nyanserade inlägg att Catherine Ashton är ”världens mest anonyma och minst betydelselösa politiker i hela världshistorien”.

    Skönt att höra hon detta till trots kommit att bli både känd och betydelsefull (”minst betydelselös”) för Bertill.

  10. leewanta skriver:

    ”Asked tonight what the attack meant for relations between the United States and Israel, Benjamin Netanyahu, the former prime minister, replied, ”It’s very good.” Then he edited himself: ”Well, not very good, but it will generate immediate sympathy.” He predicted that the attack would ”strengthen the bond between our two peoples, because we’ve experienced terror over so many decades, but the United States has now experienced a massive hemorrhaging of terror.””

    Netanyahu om 9/11, NY Times, 2001, September 12

    Go figure, som man säger.

  11. bertill skriver:

    karlviktor: tack för påpekandet, det blev fel i all hastighet.
    Givetvis skall det vara ”världens mest anonyma och betydelselösa politiker i hela världshistorien.”

  12. kris08 skriver:

    Visst är det så bertill, men hon tänker i alla fall göra något åt det!
    Förutom sin European External Action Service (EEAS) med 7000 anställda tänker hon starta en egen presstjänst och skaffa en högavlönad mediestrateg för att fixa till mediebilden.

    Van Rompuy får nöja sig med 20 högt uppsatta tjänstemän till en egen överlappande utrikestjänst.

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8211735/Cameron-Merkel-and-Sarkozy-promise-to-freeze-EU-spending-as-the-Eurocrats-expand-their-realm.html