Till Sarajevo

BRYSSEL: Efter gårdagens diskussioner här i Bryssel flyger jag strax tillsammans med den s k Höge Representanten Valentin Inzko till Sarajevo för en dag och en kväll där följd av en dag i Banja Luka i Bosniens serbiska del.

Det var ett tag sedan jag var i Bosnien – och i Banja Luka har jag inte varit på åtskilliga år – och avsikten nu är att lyssna på situationen där inför de fortsatta policy-diskussioner vi skall ha i Bryssel om Bosnien under de närmaste månaderna.

Risken för att Bosnien kommer att halka efter allt mer i regionens europeiska process är dessvärre uppenbar. Och det bekymrar mig påtagligt.

Min förhoppning är att Kroatien under detta år kommer att kunna avsluta sina förhandlingar om sitt medlemskap i EU och att Serbien skall kunna ta ett betydande steg mot att inleda motsvarande förhandlingar. Det är bägge mycket viktiga stewg för regionen i dess helhet.

Samtidigt kämpar Bosnien med försöken att bilda regering inte bara på statsnivån utan också på praktiskt taget alla andra nivåer också efter valen tidigt i höstas-

Den situationen kan självfallet inte vara alltför länge.

Och vår avsikt är självfallet att försöka hjälpa Bosnien framåt – men i grunden handlar det om att dess politiker själva skall kunna fatta de beslut som krävs.

Så i dag blir det en dag med diskussioner med de olika politiska ledarna i denna del av Bosnien. Och jag kommer också att träffa olika oberoende organisationer samt självfallet olika mediarepresentanter.

I regionen är det nu annars situationen i Albanien som är akut.

Risken för en upptrappad konfrontation är dessvärre betydande.

I går reste EU:s Miroslav Lajcak till Tirana för att se vad som kan åstadkommas. Vi hann talas vid i Bryssel innan han kastade sig iväg.

Samtidigt fortsätter jag självfallet att så nära som möjligt följa utvecklingen söder om oss – en kommande regeringsombildning i Tunisien, oroligheter i Egypten och ett försök till ny regeringsbildning i Libanon.

Men just nu är det Sarajevo som är min destination. Som så många gånger förr…

12 Responses to Till Sarajevo

 1. altruism1980 skriver:

  Carl, det är dags att inse sanningen – Bosnien är en onaturlig skapelse!

  Dayton var bra för att få slut på kriget men om serberna, kroaterna och bosniakerna inte kunde leva ihop i Jugoslavien – varför tvinga dem att leva ihop i Bosnien?

  Idag – 2011 – har sprickat mellan serber, kroater och bosnienmuslimer i Bosnien aldrig varit större – mest för att omvärlden blundar för den bosniakiska nationalismen!

  Bosnierna (serber, kroater och bosniaker) behöver frihet! Denna frihet utrycks bäst i ett fritt Republika Srpska (åt serberna), fritt Herceg-Bosna (åt kroaterna), resten av Bosnien får bosniakerna.

  Jag upprepar igen – Bosnien är en konstgjord skapelse, skapad för att det ska passa USAs geopolitiska intresse!

 2. raianeh skriver:

  New World Order psykopaterna skyltar ofta med sina kommande dåd:

  The aftermath of Monday’s blast at Domodedovo Airport has sparked hot debate as the stuff of a popular American video game, sold worldwide. “Call of Duty: Modern Warfare 2” has become a shocking reality.
  ­The bloody scenes of the Moscow attack are reminiscent of what can be seen in a year-old computer game, the scenario of which controversially involves a character who is urged to kill civilians in an imaginary Russian airport.

  The game was released by the Pentagon company Activision in November 2009, and in just a few months, sales surpassed $1 billion worldwide. The “No Russian” segment can be found with a simple YouTube search.

 3. leewanta skriver:

  DI: ”Kronan världsbäst”

  LW: Fiat valutorna av rang världssämst i historien. Ingen prestanda vinst för kronan, utan en reflektion av en miserabel globaliserad ekonomi. Inga manipulationer av valutan är önskvärda, det påvisar att man inte har förtroende för sin egen maskin. Och tvärtom, om man skärper sin kompetens och fördelar produktiviteten rätt – utan att manipulera kronan – väcks ett väldigt starkt förtroende för denna miljö. I kombination med en situation av – ”inga statsskulder” – kan landet nå en formidabel sits, där man inte behöver locka till sig utrikes spekulativt kapital, vilket sin tur kommer leda till att man slåss om att kunna investera i en sådan solid ekonomi. Om Norden kunde nå en sådan organiserad skuldbefriad situation så kommer man stå sig starkare i de hårda vindarna. I en depression är de likvida (och det inkluderar förmåga till självförsörjning) starkast i världen.

 4. raianeh skriver:

  – Vi stannar länge i Afghanistan, citat av Carl Bildt 2010

  The United States continues its presence in Afghanistan to pursue a regime change policy aimed at Iran, China and Russia, a US anti-war activist says.

  “That is a strategy of regime change,” going on in regard to Russia, China and Iran, Richard Becker from ANSWER Coalition said in an interview with Press TV on Wednesday.

  “You can see that between those countries — Russia, China and Iran — is Afghanistan and its strategic importance is very great in what is the drive of the US foreign policy to bring about a regime change wherever a government is not compliant with the wishes of the US policy makers and leaders,” he added.

  He further argued, “The North Atlantic Treaty Organization has been, since its beginning in 1949, an instrument of the United States. So, you have to ask the question “what is NATO doing in Afghanistan?” to begin with.”

  “Afghanistan is quite far from the Atlantic Ocean and it is serving as an expansion of the projections of US military power,” Becker pointed out.

 5. zan76 skriver:

  Carl Bildt…Du har motarbetat Bosnien på 90-talet och jobbat konstant för serberna och deras interesse,fast du visste att dem bröt mot Genevekonvention och låg bakom Folkmord har du inget samvete för 9000 Srebrenica bor barn,kvinnor,pojkar…osv som blev massakrerade och dödade av serbiska styrkor i UN enklaven…Du är skyldig mycket Bosnien för all ditt stöd som du hadde gett till serbiska höga politiker och generaler som sitter idag i HAG tribunal…Deyton är tillfällig och orättviss och den ska försvinna snart och R.Srpska ska bort den är byggd på GENOCID genom att driva ut alla icke serber från sina hem,sen ska man inte glöma OMARSKA,KERATERM,MANJACA koncentrationsläger där pojkar från 15 år och upp åt 70 år blev torrterade och dödade av serber genom olika avrättningar och massaker…..Ingen har lyckats dela Bosnien när det var värst och vi bosnier hadde hela EU mot oss,serber i entitet Republika Srpska försöker att motarbeta Bosnien hela tiden genom att vissa omvärlden att den kan inte fungera som ett land,men vi ska göra allt för att stoppa denna politiska fasismen och drömmen som Milosevic hadde men deras anhängare och nationalister som Dodik försöker uppfylla…..Carl Bildt bort från mitt land du är inte välkommen där!!!!

 6. leewanta skriver:

  The Telegraph (UK) – Bank of England chief Mervyn King: standard of living to plunge at fastest rate since 1920s.

  LW: NWO politik per ‘globaliseringen’ gör sig gällande. Vid tiden när vi påpekade denna utveckling anförde Bildt ett blogginlägg vid namn ”globaliseringens banérförare”. Så plocka upp nwo banéret nu Bildt och flagga för globaliseringen i dessa eskalerande områden av revolt, var det inte det Du lovade? Tunisien, Egypten…många har påpekat klart varför detta skulle ske som en direkt konsekvens av globaliseringens politik. Varför då inte möta det kommande raseriet i USA med lite av detta flagg-viftande?

  ”Families will see their disposable income eaten up as they “pay the inevitable price” for the financial crisis, Mervyn King warned.”

  En globaliserad melodi.

 7. avdagic skriver:

  Du har ingenting där och göra! Absolut ingenting. Du har redan varit där på 90-talet. Ditt uppdrag på den tiden har misslyckats totalt och du vet bäst varför.

  Nu ska du åka med Valentin, hahaha. Är det bara han som vågar ta dig dit eller?

  Det ska visst bli kul att träffa ”dodik”. Han är skrivkunnig och så men pratar ikke engelska, kanske att biljana plavsic har lärt han lite svenska. Lova mig att du kommer att förhöra honom?

  Både han och hon vill verkligen att Bosnien ska ta sig an dessa utmaningar för en Europeisk integration.

  Nog med ironi!

  Fattar du inte att Bosniska ortodoxer är ikke intresserade av Bosnien som en helhet, ett självständigt land. De har redan ett land i landet. 15 år efter kriget har Bosnien inte gjort många steg framåt och naturligtvis är det ”ortodoxas” fel. De har krigat och dödat för att få en stor Serbien. Milosevic o Co. You know!

  Fast man kan alltid spela dum!

  /Avdagic

 8. Fabian Ståhl skriver:

  Hej Carl!

  Jag är i skrivande stund i färd med att packa mina väskor för att bege mig till Sarajevo för 6 mån praktik inom mina arkitekturstudier.

  Då jag är mycket intresserad av stadsbyggnad och dess samband med politiska ambitioner och social påverkan undrar jag helt frankt om du under din tid nu och som tidigare FN sändebud vet vilken väg man bör ta för att kunna studera stadsbyggnation/statsbyggnation i BiH från ett neutralt perspektiv.

  Det är ju som sagt ett sargat land med många viljor och där varje entitet av landet är färgat av sin etniska tillhörighet.

  Banja Luka, till exempel, har i staden låtit så liten muslimsk påverkan som möjligt färga stadsbilden att man blir förvånad när man kommer ut i några av byarna och ser en muslimsk identitet frodas.

  Det är första gången jag läser din blog och vi delar inte samma politiska färg, men jag respekterar dig som politiker och framförallt som retoriker.

  Med Vänliga Hälsningar,

  Fabian

 9. dagsnyheterna skriver:

  Det kalla vädret är en konspiration av illuminabilderberggruppen och israels frimurare för att frysa ute rymdödlorna som försöker ta över vår planet. Ser du någon som rör sig sävligt i kylan och talar långsamt där i Sarajevo är det med all säkerhet en ödla! Eller en pensionär.

 10. kris08 skriver:

  Skrovligt skinn och väsande andning…
  Herregud, äntligen faller fjällen från mina ögon!

  Eh, nej jag menar…

 11. Bildt i Bosnien skriver:

  […] Carl Bildts blogg: Till Sarajevo […]

%d bloggare gillar detta: