Stigande förväntningarnas revolution

WASHINGTON: Det var en de stigande förväntningarnas revolution som efter dygn av accelerande dramatik ledde till det gågna dygnets dramatiska förändring i Tunisien.

När allt fler allt bättre utbildade fått allt svårare att få jobb gick tron på framtiden gradvis förlorad, och när samhällets utveckling dessutom upplevdes som kvävd av en repressiv och självfixerad regim blev situationen till slut ohållbar.

Utvcecklingen ställer plötsligt den sydliga delen av EU:s grannskapspolitik i fokus.

Dess syfte är ju att ge stabilitet genom successiva ekonomiska och politiska reformer i dessa länder. Och jag tror att en uppenbar lärdom av den tunisiska utvecklingen är att de måste gå hand i hand. Det ena utan det andra kommer förr eller senare att kapsejsa.

Vår förhoppning är nu självfallet att utvecklingen kan ledas in i demokratiska banor, och att detta i sin tur skapar förutsättningar för de ekonomiska reformer som är minst lika nödvändiga.

Utvecklingen i Tunisien har fungerat som något av en bakgrund till mina många diskussioner i mångfald av ärenden här under dagen.

Men allt ledde fram till minnesceremonin för Richard Holbrooke i Kennedy Center.

Vi var mer än 2000 personer som var där. Och från scenen bringade några av vår tids bästa talare – President Obama, Kofi Annan, Bill och Hillary Clinton – sin icke sällan humoristiska hyllning till Richard Holbrooke.

I den lokalen var det naturligt att känna anknytningen till Kennedy-årens gränslösa amerikanska optimism.

Richard var en av de unga män som inspirerade av John F Kennedys installationstal sökte sig till ”public service! i akt och mening att ”do a difference”.

Och det kom han också att göra. Men med också Vietnamkrigsårens bittra lärdomar ständigt närvarande.

Nu är utmaningarna vi står inför än mer komplexa. Och de kommer att kräva än mer av både intellektuell förmånga och konkret handlingskraft för att hantera.

10 Responses to Stigande förväntningarnas revolution

  1. foxbill skriver:

    Tunisien, en demokrati med mänskliga fri och rättigheter eller en fundamentalistisk religös stat?
    Med 98% muslimer kan det vara risk för att det finns tillräckligt många av dessa för att leda in landet på ”fel” väg.
    Hoppas inte för mycket!

    Svenskar, mfl. västerlänningar tror i sin imbillskhet att alla människor i världen har vårt styrelseskick som högsta mål och önskan. Så enkelt är det inte.

  2. […] Andra som bloggar om detta är Filip Wästberg, Kulturbloggen, Ann Helena Rudberg, Carl Bildts blogg,   […]

  3. florimond77 skriver:

    Det är fruktansvärt att se hur lätt samhällen kan upplösas till kaos. Spelar ingen roll hur dåliga de är. Det innebär ett hemskt lidande för människor och kan framkallas som i Tunisien av tillräckligt många upprörda medlemmar eller genom galna krig som tex Irak. Ett samhälle står stadigast som har flertalet av medlemmarnas förtroende. När medlemmarna protesterar måste ledare lära sig lyssna och kasta prestige och egentro åt sidan. Något för alla även inom Europa att tänka på.

  4. florimond77 skriver:

    Jag tycker det är hemskt omoget att som Obama applodera det ”tunisiska folkets mod”. Det är inte så här det ska gå till. Ännu så länge vet vi inte vad som händer sedan. I så fall tycker jag verkligen att han ska applodera det palestinska folkets mod som har stått upp i alla år mot en appartheid och rasismregim.

  5. […] lugna turistorter har påverkats av händelseutvecklingen. UD:s reseinformation om Tunisien Läs Carl Bildts blogginlägg om Tunisien Utrikesdepartementet, 15 januari […]

  6. […] Hemmesta Hasse, Apelsineld, Carl Bildt. // ← Den socialistiska […]

  7. […] Vilket val kommer Tunisiens medborgare att tillåtas göra? Kommer deras val att överprövas av Väst och militären? Vilken position tar Sverige? […]

  8. Lars skriver:

    Carl, du nämner i intervjun med ekot de regnbågsfärgade revolutionerna i Östeuropa och att händelserna i Tunisien har många likheter med dessa.

    Du vet säkert att samtliga regnbågsrevolutioner i Östeuropa, både de som lyckats och de som misslyckats, planerats och styrts upp av en och samma organisation, NED. Eftersom du jämför Tunisien med dessa, är det i så fall för att du har kunskap om ifall NED även ligger bakom revolutionen i Tunisien?

    NED brukar anlita aktivister från f.d. OTPOR för att träna upp oppositionella, framför allt studenter, i de länder där det ska genomföras en revolution. Till saken hör att NED på pappret är en NGO, men i praktiken är det bara ännu en av imperiets tentakler. De genomför taktiska revolutioner i regioner som har strategisk geopolitisk betydelse för imperiet. Även svenskar är inblandade i denna grumliga verksamhet.

  9. […] Läs Carl Bildts blogginlägg om Tunisien […]

  10. […] är flygplatserna öppna och reguljär trafik fungerar. UD:s reseinformation om Tunisien Läs Carl Bildts blogginlägg om Tunisien Utrikesdepartementet, 17 januari […]