Gott Slut!

VID RÖDA HAVET: Solen lyser klart och varm från himlen i denna del av världen medans årets sista dag lider mot sina sista timmar.

Från hemmahorisonten blandas goda och dåliga bulletiner.

I går nybildades i Moldavien den Europa-orienterade liberala regering under premiärminister Filat som ju vann valet i slutet på november, men som ju varit utsatt för olika försök till splittring i syfte att vrida in landet på en annan politisk kurs.

Och jag har självfallet varit i kontakt med mina kollega Iurie Leanca för att framföra mina gratulationer.

Vid midnatt lämnar Estland sin nationella valuta och övergår – efter två decenniers framgångsrik skötsel av sin fastvalutapolitik – till att i likhet med sitt norra grannland Finland använda Euron.

Och med detta steg kan man säga att den ekonomiska skillnaden mellan olika delar av Europa illustreras ytterligare.

Konkurrenskraftiga ekonomier i norra Europa får stabilitet av den gemensamma valutan, medan mindre konkurrenskraftiga i sydligare nejder får sina svagheter brutalt exponerade av samma valuta.

I dag har Ericsson omkring en fjärdedel av sin totala produktion i det som nu blir Eurolandet Estland – mer än dubbelt så mycket som man har i Sverige.

Men de sämre bulletinerna är också påtagliga.

I Vitryssland fortsätter det hårda förtrycket. I Ukraina finns allt tydligare tecken på ett politiskt utnyttjande av domstolar. Och i Moskva innebär domen mot Mikhail Kordokovsky ett tydligt bakslag för alla som trott att Ryssland var på väg att bygga en fungerande rättsstat.

På DN Debatt skriver jag i dag en del om de utrikespolitiska utmaningarna inför det kommande året – länk finns i Twitter-kolumnen till höger.

I grunden handlar det om att göra vårt Europa starkare och bättre för att kunna ge ett tydligare bidrag till att möta olika också globala utmaningar.

Och sådana saknas förvisso inte i det europeiska närområdet.

Här i Mellersta Östern finns ingen fredsprocess, faktisk vare sig fred eller process.

Så kan det inte fortsätta. Ingen vill krig och konflikt, men frånvaron av en fredsprocess innebär att olika spänningar byggs upp, och risken ökar hela tiden för att man snubblar in i en ny och förödande konflikt.

Den närmaste tiden är det utvecklingen i och kring Libanon som inger mest oro – men i morgon kan det vara någon annan del av denna volatila men viktiga region.

Så det kommer – som jag skriver om i dag – finnas åtskilligt att ägna sig åt under det kommande året.

Men just nu är det viktigaste att önska alla läsare av denna blogg – och de är påtagligt många – ett gott slut på året 2010!

 

35 Responses to Gott Slut!

  1. utrat skriver:

    Gott slut. Kan någon här komma med rena fakta vad gäller domarna mot Mikhail Khordokovsky? Vad är i rättssak fel och vad finns annat än insinuationer om politisk styrning av domsutslagen?

  2. […] dag skriver Carl Bildt på DN Debatt att Europa inte får bli ett museum över flydda tider. ”I grunden handlar det om att reformera, stärka och utvidga vårt gemensamma Europa – för att också bättre kunna ta oss […]

  3. Kachina skriver:

    ”Konkurrenskraftiga ekonomier i norra Europa får stabilitet av den gemensamma valutan, medan mindre konkurrenskraftiga i sydligare nejder får sina svagheter brutalt exponerade av samma valuta.”

    Och,….den svenska kronan vilar tryggt under Guds Nåd.
    (vi får bara hoppas att han inte släpper uppmärksamheten.)

    ” Och i Moskva innebär domen mot Mikhail Kordokovsky ett tydligt bakslag för alla som trott att Ryssland var på väg att bygga en fungerande rättsstat.”

    Det är bara att konstatera. Premiärministern skall inte yttra sig i ett brottmål, utrat, inte ens i Ryssland.

    Samtidigt noterar jag att Carl Bildt återigen låter bli att nämna den närmast obefintliga rättssäkerheten i Kina och USA.

    USA skall i varje fall ha kredit för att de ger oskyldigt dömda upprättelse genom DNA-bevis, efter att de avrättats.

  4. Visionären skriver:

    Tack för det Carl och vi önskar dig detsamma!

    Men när du skriver: ”Ingen vill krig och konflikt,…” måste jag protestera, eftersom detta är precis vad somliga önskar sig mest av allt.

    För dessa somliga är krig och konflikt deras livsluft, deras mening med sin existens.

    Glöm inte det!

    V

  5. orust skriver:

    Hej CB,
    Ingen dum idé att fira nyår vid Röda Havet. Du har alldeles rätt i att det finns varken fred eller process i området – alltså ett bra studiefält för en utrikesminister som har en stor kunskap om sakförhållandena i området.

    Månne du kan åstadkomma något under det nya året som kan kommas ihåg? Tror knappast det men hoppas kan man ju alltid!

    Gott Nytt År med stort tack för förnämligt arbete 2010!

  6. foxbill skriver:

    Hur kan man jämföra rättssäkerheten i Kina med USA?
    I min enfald hade jag uppfattningen att USA hade ett jordens gedignaste rättsystem. Har inte så mycket kunskap om kinas, men det torde väl inte ens komma i närheten av väst-demokratiernas.
    Årtionden av anti-amerikansk propaganda börjar tydligen ge underliga konsekvenser, där i normala fall sunda kommentatorer avger abnorma åsikter.
    Gott nytt år!

  7. Bo W. Höglund skriver:

    Vem var det som senast hävdade att ”En lögn, tillräckligt ofta upprepad, blir såsmåningom en sanning”?

    Vad jag däremot TROR är sant är att offentliga avrättningar som folknöje/uppfostran inte brukar äga rum i Väst, åtminstone inte på det senaste seklet. Däremot i Kina!

    Bara som ett mått på civilisation.
    MBST
    bwh

  8. flyktingar skriver:

    Bombdåd i Egypten. Fler än 20 kristna döda utanför en kyrka i Alexandria på nyårsnatten.

    un2here, claudius49, florimond etc har ännu inte vaknat men nog så snart ska ni alla få höra hur begripligt detta bombdåd är och hur synd det är om gärningsmännen pga någon oförrätt i deras barndom. Tro dem inte när de eller Carl Bildt åter kommer dragande med avsaknaden av fredsprocess mellan Israel och Fattah/Hamas för att begripliggöra dådet.

    Denna gång skedde det alltså i Alexanderia Egypten. Faktiskt inte alltför långt ifrån svenske utrikesministerns semesterort. Är det i själva verket i Egypten som utrikesminister Bildt befinner sig?

  9. un2here skriver:

    flyktingar skriver: – Tro dem inte när de eller Carl Bildt åter kommer dragande med avsaknaden av fredsprocess mellan Israel och Fattah/Hamas för att begripliggöra dådet.

    Det är ingen som säger så heller, utan vad som är förklaringen är istället:

    – ”The greatest harm done to Palestinian Christians — after Israel’s harm — is done by Christian fundamentalists,” he replied emphatically when asked what he would like to tell American Christians. Citing Pat Robertson, Jerry Falwell and the International Christian Embassy in Jerusalem as examples, he elaboraed: ”They have done a lot of harm to the image of Christianity in the Arab East because they are so pronounced that Muslims started thinking all Christians are like this. Our Muslim neighbors have two fallacies. First, that the pope represents all Christians. Second, that these American Christians represent all Christianity. One stupid comment by Falwell and everything is destroyed.”

    Jericho Governor Sami Musallam on Christianity in Palestine

  10. flyktingar skriver:

    Jaha, så lätt var det att rättfärdiga islamistskt mördandet av kristna kopter i Egypten: ”Det är de kristnas eget fel”, enligt un2here. Sjukt.

  11. un2here skriver:

    nej flyktingar, det är fundamentalisternas fel skrev jag ju.

  12. foxbill skriver:

    un2here,
    Det borde väl ändå vara de som begick dådet som får stå för vad de gör?
    Killing by proxy?
    Har de något emot fundamentalisterna så borde väl de attackera dem och ingen annan?
    Och är det försvarligt att döda människor när man hör något som man inte gillar?
    Reality check, please!

  13. foxbill skriver:

    Det nya året har börjat med ovanligt stora grodor hoppandes ur munnen på somliga.
    För att recitera leewanta ”du talar som en drucken”.

  14. Bo W. Höglund skriver:

    Om man citerar dubbelvokalen är man väl kan man väl lika gärna gå tillbaka till ursprungstexten – vavadetnu detva?

  15. un2here skriver:

    foxbill skriver: – Har de något emot fundamentalisterna så borde väl de attackera dem och ingen annan?

    Helt rätt! Ska vi starta en upplysningskampanj :)

  16. Kachina skriver:

    Bo W och foxbill lever tydligen i The American Dream, skapad av den mångfaldiga produktionen från Hollywood.

    Ägna några timmar åt att läsa igenom USA:s kriminalhistoria och ni skall hitta mängder av domar där bevisen är att ”han var den enda som fanns i området” = lika med Vilda Västern där första förbipasserande blev dömd och hängd.

    Under 1990-talet, när DNA-tekniken förbättrats och man började undersöka i kartong arkiverade bevis och persedlar, har ett flertal dömda och avrättade friats.

    Att USA skall ha jordens gedignaste rättsystem, är inget annat än politisk propaganda som ”di blåöda bland molnen” sväljer med hull och hår.

    CIA har ”laglig” rätt att hålla vem som helst, amerikan eller främling, i fängelse utan häktningsförhandling och utan att registrera dem federalt eller globalt. Människor försvinner i massor varje år. En del av dem har hamnat i något av CIA:s hemliga fängelser som finns spridda i nästan alla civiliserade länder, i lagerbyggnader, i källarhålor.
    Detta system byggdes upp när George Bush d.ä. var chef för CIA, med sin början i Sydamerika.

    Det enda som skiljer Ryssland/Kina och USA är öppenheten. I USA kan folket, ibland en enda person, fälla presidenten och den maktstruktur som omger honom. Men terrorn, tortyren och ett rättssystem som dömer godtyckligt.

    Och,…….Bo W, hur kan avrättningsmetoden användas som mått på civilisation? Amerikanska avrättningar har alltid ett antal frivilliga vittnen, bara för att legalisera mordet.

    Hur civiliserat kan det vara att döda för att straffa och få upprättelse? Vilken upprättelse får man? Och,….straffet (fångenskap) i den här dimensionen upphör ju när brottslingen dör och jag är inte alls säker på att någon i den andra dimensionen tar ansvar för vad en tillfällig fysisk kropp och personlighet gjort i den här dimensionen.

    Den av vår fysiska omgivning formade personligheten möter visserligen sin egen själ för ett kort ögonblick, men hur det mötet utspelas har jag ingen aning om.

  17. foxbill skriver:

    un2here,
    Förblindad av den amerikanska drömmen som jag är, så tror jag på free speech. Jag kan därför inte hjälpa dig med att uppmana folk att begå repressalier mot medmänniskor med avvikande åsikter.
    Kachina,
    Du är duktig ordvrängare måste jag tillstå, men menar du att USA’s rättsystem inte är ofelbart? Har det bland dessa 300 milj. invånare under det senaste seklet begått misstag? Ja, tacka vet jag det svenska rättssystemet. Vi begår inga misstag. Förutom då kanske Thomas Quick och incestdomarna för ett antal år sedan osv.
    Du kanske kan upplysa oss om vilka länder som har ett rättssäkrare system?

  18. Kachina skriver:

    ”Du kanske kan upplysa oss om vilka länder som har ett rättssäkrare system?”

    Utan att veta säkert, tror jag att procenttalet felaktigt dömda är ungefär lika i Sverige, Europa och USA.

    Skillnaden i rättssäkerhet ligger i att vi i Europa inte avrättar dömda. Vilken mening ligger i Thomas Quicks upprättelse, om vi redan avrättat honom?

    Dödsstraff hör inte till vår civilisation.

    USA har bildats på beundransvärda grunder vilka även jag deltar i att hylla. Men, för den skull, att grunden är solid, får vi inte blunda för det fuskbygge som står på den grunden.

    Det är besvärande att ständigt höra denna hyllningssång till USA, samtidigt som den massiva hörs mot Ryssland/Kina, när dessa motsatspar i verkligheten är två sidor av samma mynt. De är varandras spegelbilder.

    Vi ser upp till USA, som om vi inte existerade själva i Europa. Varför dyrka en falsk bild, när vi själva kan bättre, här i Europa med våra 450 milj. invånare?

  19. flyktingar skriver:

    Kachina

    Att likna USA och Ryssland vid två spegelbilder är vore orätt.

    Det är EU och USA som är två sidor av samma mynt.

    Att Europa kan bättre än USA återstår att se.

    Minns också att USA är en produkt av europeisk kolonialism och att Sverige det kanske mest amerikaniserade landet i världen. Ja, mer så än USA självt, enligt somliga.

    Den enskilt kanske viktigaste rollen EU har är säkerhetspolitiskt, som motvikt till just Ryssland på den västra delen av den eurasiska kontinenten.

    EU:s uppgift är att något moderera de oundvikliga oscillationer (demonstativa utbrott gentemot småstater i sin närhet) det politiskt fortfarande instabila jättelandet i öster annars skulle tillåta sig på sin väg mot demokratisk mognad.

    I denna kontext ingår hotet/möjligeten av Turkiets inlemmande i EU som en strategiskt oerhört viktig pusselbit för att konsolidera västeuropa så väl geopolitiskt som territoriellt. Visst, men även för att visa på EU:s progressiva och expansiva ambitioner och på så sätt ge innehåll åt begreppet ”EU:s mjuka makt”, som annars riskerade stanna vid en papperstiger.

  20. stig2entreprenoren skriver:

    ”Konkurrenskraftiga ekonomier i norra Europa får stabilitet av den gemensamma valutan, medan mindre konkurrenskraftiga i sydligare nejder får sina svagheter brutalt exponerade av samma valuta”
    Vad är nytt i detta? Inget.
    Experter har påtalat fenomenet i långliga tider och man har ändå valt euron av politiska skäl och för att ge möjlighet till ”uppstyvning” av trötta ekonomier.
    Varför man låtit det gå så långt som i Grekland, Portugal, Irland, Italien och Spanien är dock en gåta?
    Ofta behövs tyvärr en kris för att få sittfläsket att tina! Så är det säkert även i många svenska kommuner, i offentliga organisationer och i överstatliga organ?
    Vi borde starta en global kampanj för en ny tillsättningspolitik där det skulle ingå mer entreprenörsanda, djärvhet, hårdare krav, mer job rotation och något fler paranoida inslag. Alla borde bli bättre på att utmana sig själva varje dag!

  21. Kachina skriver:

    När det gäller statens övergrepp på sina egna medborgare genom säkerhetstjänster som CIA och ”KGB”, tortyr, olaga frihetsberövande,…..etc, är Ryssland och USA två sidor av exakt samma mynt.

    Enda skillnaden är öppenheten. Övergreppen går inte att dölja i USA (bla MK Ultra) och att förneka dess existens är direkt löjligt.

    Den konstitutionella grund som lades för USA på 1700-talet är väl värd att beundra även idag. Den är inte bara i tiden, den var och är fortfarande före sin tid. ”Huset” som byggdes på den grunden var för femtio år sedan ett ”arkitektoniskt mästerverk” som världen såg upp till.

    Tyvärr har vaktmästarna och hantverkarna ansvariga för ”huset” varit klåpare och fuskverkare, definitivt inte yrkesmän med gediget gesällbrev. ”Huset” håller på att ruttna inifrån och genomsyras nu av hämndbegär och ofta fejkade skadeståndsrättegångar. Dödsstraff hör inte hemma i ett civiliserat land. Dessutom kostar hämndbegäret (3 småbrott blir vid det tredje livstid)enorma summor.

    Varför skall vi småstater i Europa vara ”stötdämpare” mellan Ryssland och USA? Ja, möjligt om du lever kvar i det kalla kriget, men det kommande kriget kommer i första hand att stå mellan kultur och religion. Där bakom döljer sig kampen mellan den fria världen och den totalitära världen, mellan medborgarens frihet att välja eller medborgaren som en kugge i hjulet.

    I den framtiden hör Ryssland till Europa, även om det fortfarande har allvarliga brister i yttrandefrihet m.m. Men, även USA har sina brister (Guantanamo, CIA)och skulle de accepteras som world ruler, blir USA en totalitär stat inom några dygn.

  22. Bo W. Höglund skriver:

    Avrättningsmetoder kan nog vara ETT mått på civilisation – ett sätt var ju den i USA för något sekel sedan florerande Lynchningen – sedan dess har populariteten avtagit och förekommer i sin ursprungliga version inte längre. I Kina däremot framammas denna inställning genom publika spektakel på (för tillfället beslagtagna idrottsarenor o.dyl.) där offentliga nackskott på ”folkets fiender” praktiseras!
    Visserligen är kanske Kinas normala tidshorisont mätt i tusental år, men för en normal västerlänning är det väl av mindre betydelse – vi har avlägsnat oss från pöbelvälde medan detta tillämpas i Kina just nu och fortfarande.

  23. Kachina skriver:

    Ja, det har du rätt i. Sist vi såg det i Europa var i Berlin i slutet av andra världskriget, när retirerande tyska soldater hängdes i lyktstolpar, som straff för att de inte kämpat nog.

    USA måste hållas i strama tyglar för att de inte skall hamna i det statliga terrorträsket. De har redan ett antal öppna inkörsportar och släpper man uppmärksamheten är det risk att de blir värre än Ryssland och Kina, tillsammans.

  24. raianeh skriver:

    Onödiga krig som eliminerar medborgare och gör eliten ännu rikare undanbedes.

  25. un2here skriver:

    foxbill,

    Repressalier begås för närvarande helt utan din hjälp – fast riktade åt helt fel håll. Det är ju iofs bra för att skydda Jerry Falwell’s minne (som nämns i min inledande artikel) och hans åsikter:

    *9/11 var guds straff för att USA tillåter homosexuella
    *Apartheid i Sydafrika var bra
    *Judar tjänar mer av misstag än du av bästa vilja
    *Muhammed var terrorist

  26. foxbill skriver:

    un2here,
    Åsiktsfrihet!
    Världen är full av idioter. Men alla skall ha rätt att ha en åsikt och dessutom uttrycka den. Gillar man den inte kan man säga emot, protestera.
    Våld tar man till för att skydda sig eller sitt land om man blir angripen. Aldrig annars.
    Tänk den hemska tanken att du kan ha fel? Din motpart kan ha rätt. Det vore väl illa om du hade slagit ihjäl honom då?

  27. foxbill skriver:

    Kachina,
    Du glömmer de två engelska agenterna som lynchades av en mobb på Nord-Irland på 80-talet (tror jag det var).
    God bless America!;-)

  28. foxbill skriver:

    They were dragged to the nearby Casement Park sports ground. Here they were again beaten and stripped to their underpants and socks by a small group of men. According to two British news sources, the men were tortured.[5][8][9] A search revealed that the men were British Army soldiers. The corporals were further beaten and thrown over a high wall to be put into a waiting black taxi. It was driven off at speed, while camera crews captured one of its passengers waving a fist in the air.

  29. foxbill skriver:

    19 Mars 1988.
    David Robert Howes (23) and Derek Tony Wood (24)
    Lynchade!

  30. Kachina skriver:

    Lynchade!

    Civilisationen är så skör att det kan hända var som helst inom en nära framtid.

    Vad gäller av staten utförda ”legala” avrättningar, ryms det fortfarande inte inom begreppet civilisation.

  31. foxbill skriver:

    Sant Kachina.

    Lätt att fördöma och vara emot ”legala” avrättningar, men…låt säga att någon makt, USA eller Israel eller någon annan våldssam enhet skulle skickat några man och lönnmördat Saddam Hussein eller Milosevic osv.
    Kanske hade ett regelrätt krig inte behövt utföras?
    Hur många liv hade sparats?
    Skulle det vara mer förkastligt än att först döda tusentals soldater innan man ändå tar livet av ledaren?
    Jag förstår att eliten gärna vill se en sådan moral för att skydda sig själva, men det totala antalet döda innan ett slut inträffar borde vara det viktigaste.

  32. Kachina skriver:

    Jadu, det är en svår fråga, avrättningen av en ond ledare. Mycket svår fråga som inte går att besvara annat än individuellt.

    Dessutom var det inte Saddam, utan oljan, som Bush ville åt.

    Folket i Nordkorea svälter och har ingen som helst möjlighet att göra sig av med maktstrukturen. Jag tror inte det räcker med att göra sig av med Kim Jung Il.

    Det är faktiskt väldigt svårt att ha en åsikt i det fallet.

  33. claudius49 skriver:

    Carl, Du kanske redan följer Stephen M. Walt´s blogg; om inte, titta på hans senaste inlägg:
    http://walt.foreignpolicy.com/posts/2010/12/31/top_ten_global_events_of_the_past_decade

    Hur skulle Din motsvarande lista över de viktigaste händelserna under 00-talet se ut?

  34. gruelse skriver:

    Refererande till debattartikeln http://www.dn.se/debatt/europa-far-inte-bli-ett-museum-over-flydda-tider :

    Alltför många gånger blandas begreppen Europa och EU ihop i artikeln. EU är ett politisk begrepp bestående av 27 medlemstater. Europa är ett geografiskt begrepp och tillika en världsdel som sträcker sig från Grönland till Uralbergen och inkluderar fler länder än EU. Sammanblandningen kan vara ett utslag av storhetsvansinne hos globaliseringsförespråkare, vars ögon har blivit bländade av den tolvstjärniga Mariaglorians (EU-symbolen) messianska strålglans.

    Det bör understrykas att de europeiska, demokratiska, suveräna nationalstaterna Norge och Schweiz inte är med EU. De har valt att stå utanför EU. De vill kunna föra en egen in- och utrikespolitik och inte låta den stöpas, blötas och buntas ihop med EU:s maktambitioner.

    När rubriken säger att Europa (EU?) måste bli starkare, förväntar jag mig också en redogörelse för EU:s säkerhetspolitik och militära förmåga. Vilken roll ska Nato och ”Nordic Battle Group” ha? Det går inte att enbart tala om säkerheten på nätet i denna fråga. På många håll i världen sitter det halvmilitära flåbusar på ledande politiska positioner, som inte imponeras av att kvinnan har fått en starkare ställning i EU eller att HBT-frågor har lyfts upp på dagordningen, utan endast förstår det militära maktspråket.

    Jag saknar också en redogörelse för det intrikata samspelet mellan ”Solidaritetsförklaringen”, Nato och ett kraftigt nedbantat svenskt försvar rörande säkerhetsläget och våra relationer i vårt närområde?

    Det är underligt att den viktiga EU-frågan om eurons framtid inte behandlas i artikeln. Dess existens är, med tanke på den ekonomiska krisen i bland annat Grekland, Spanien, Portugal och Irland, i högsta grad hotat. Ska EU reformeras så att EU får beskattningsrätt?

    ”Utvidgningspolitiken har aldrig varit självklar – den har alltid varit ifrågasatt av dem som velat säga ”hit-men-inte-längre” – men den har alltid varit framgångsrik.”

    Jag tycker det inte var särskilt framgångsrikt att Cypern, trots grava inrikesproblem, fick bli EU-medlem 2004.

    ”Tyvärr finns det skäl att tala om tendenser till en demokratisk reträtt i de östligare delarna av vårt Europa.”

    Vi behöver inte gå så långt för att observera denna tendens. Det räcker med att se på Sverige som i och med Lissabonfördraget måste rätta sig efter majoritetsbeslut som fattas i EU inom fler områden, varvid riksdagens makt minskar.

  35. […] Marie Vaadre, Olle Schmidt, Birgitta Holm, Tokmoderaten, Göran Pettersson samt Carl Bildt. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar Hökmark';var addthis_language = […]