På telefon om det mesta

VID RÖDA HAVET: Sedvanlig telefonkonferens mellan Stockholm och Bryssel denna morgon – och det oavsett var respektive personer råkar befinna sig för ögonblicket. Det är viktigt att alltid stämma av vårt utrikespolitiska agerande.

Men osedvanligt mycket på dagordningen.

I Minsk ställs nu oppositionens presidentkandidater inför rätta för brott som kan komma att ge dem långvariga fängelsestraff.

Och samtidigt bortsätter repressionen mot olika oberoende organisationer och media. Journalister, advokater och t o m utländska diplomater varnas för alltför självständigt agerande.

Tillsammans med främst Polen arbetar vi i Bryssel för en tydlig linje från EU. Också Tyskland och Tjeckiska Republiken är med oss.

Och det gläder mig att jag ser att Europaparlamentet kallat till ett speciellt möte den 12 januari för att diskutera situationen och den europeiska reaktionen.

Samtidigt fortsätter diskussionen om den alarmerande situationen i Elfenbenskusten.

De västafrikanska medlingsansträngnigarna kommer att fortsätta nästa vecka samtidigt som FN-trupperna i främst Abidjan befinner sig i ett läge som kan bli alltmer utsatt. Just nu förefaller det främst att vara en politiskt och ekonomisk uthållighets- och utmattningskamp som pågår.

EU stöder alldeles självklart de västafrikanska ansträngningarna liksom FN. I dag fattas beslut om reserestriktioner för ytterligare personer i detta syfte.

Samtidigt fortsätter terrorism i dess olika uppenbarelser att plåga oss.

Tillslaget mot den grupp som planerade ett större attentat i Danmark visar åter betydelsen av en fungerande samverkan mellan effektiva nationella säkerhets- och underrättelsetjänster.

Vårt beroende av en sådan kommer att öka ytterligare under kommande år.

Men det är inte bara hos oss dessa frågor är i centrum.

Jag noterar med oro att de indiska myndigheterna höjt beredskapen inför helgen inför befarade attentat.

Minnet av massakern i Mumbai är i allra högsta grad levande hos oss alla. Nya attentat här kunde få förödande konsekvenser i regionen i dess helhet.

15 Responses to På telefon om det mesta

 1. Visionären skriver:

  ”Vårt beroende av en sådan kommer att öka ytterligare under kommande år.”

  Så är det.

  Jag befarar att det vi nu ser bara är förspelet till ett år av terror.

  Tyvärr, tyvärr, har jag ännu inte sett ngt som talar emot min förutsägelse från förra nyåret.

  https://carlbildt.wordpress.com/2009/12/31/starkare-europa-starkare-sverige/#comment-75533

  Det skulle väl i så fall möjligen vara att det enligt Israeliska källor återstår flera år för mullorna i Iran att bli färdiga med sin bomb.

  V

 2. Kachina skriver:

  ”Tillslaget mot den grupp som planerade ett större attentat i Danmark visar åter betydelsen av en fungerande samverkan mellan effektiva nationella säkerhets- och underrättelsetjänster.”

  Det är med blandade känslor jag konstaterar att säkerhetstjänsten blivit effektivare genom möjligheten att avlyssna telefon, mobil och Internet. Ja, som har en vidöppen dator och öppet sinne som jag gärna delger andra, bekymrar det inte alls, där jag nu lever.

  Men, antag att vi en dag lever under en totalitär regim. Hade jag, med min frispråkighet, levt i Kina, Iran, Ryssland,……hade jag redan varit död.

  Därför är det av högsta vikt att sådana här verktyg står under Riksdagens kontroll. De får ALDRIG överlämnas till exklusivt bruk för en Regering, oavsett vilken politik den företräder.

 3. Visionären skriver:

  ”Men, antag att vi en dag lever under en totalitär regim.”

  Den dag vi lever under en totalitär regim (må den icke komma) lär din frispråkighet vara förtryckt alldeles oavsett FRA eller ej.

  Gott Nytt År på dig Kachina!

  :-)

  V

 4. leewanta skriver:

  Detta blir tiden som sållar agnarna från vetet. Alla som är någorlunda insatta i den djupa internationella matrisen, känner vid det här läget till skillnaden på terrorism som diskreta fenomen, och terrorism som ett implementerat och provocerat paradigm.

  Att man tar upp Mumbai, som ett föregående exempel på denna påstådda komplott, är förvisso intressant, med tanke på att Indiska säkerhetstjänsten bekräftade att dubbel-agenter, som David C Headly DEA/CIA
  , safari klubben, var inblandade att rigga händelsen.

  Rätt placerad ”osint” neutraliserar fantomer, det är själva poängen. Hur vore det om de lokala drönarna började agera mer proaktivt i den kommunicerande bemärkelsen? Det är bra om man, så att säga, kommunicerar på det multidimensionella viset, så att signaler, om så föreligger, tolkas rätt av den mer intelligenta aspekten av omvärlden, som alltid är välvilligt lyhörd.

  PS.
  En hyfsat intressant intervju med Alex Abella har lagts upp beträffande hans forskning av RAND Corporation´s arkiv.

 5. Bo W. Höglund skriver:

  Ett gott nytt år tillönskas blogginnehavaren och vissa deltagare i kommentatorsskrået.
  Ang vissa andra noteras att han börjar närma sig det sista brevet i korrespondenskursen ”Våra vanligaste främmande ord” och att inläggens längd börjar närma sig en decimeter!
  mvh
  bwh

 6. Torsten skriver:

  Gott Nytt År Carl Biddt!

  Jag, med många, många andra, ser fram mot ett nytt blogår.
  Mycket intressant läsning.
  Några kommentatorer (som inte lägger in för mycket politisk propaganda) är också intressanta;)

 7. Torsten skriver:

  Ber om överseende att jag i hastigheten felstavade Carl Bildt…

 8. Kachina skriver:

  Gott Nytt År tillönskas bloggägare, kommentatorer och läsare.

 9. raianeh skriver:

  Gott Nytt År :).

 10. nubbe skriver:

  Gott nytt år Carl, en del fick inte samma avslut på året. När ska du och dina vänner i EU göra något åt detta massaker som sker på de kristna i Irak? Detta kan man inte blunda för nu…

  Mord på kristna i Bagdad
  Publicerad 2010-12-30 21:16

  Vid attacker mot kristna i Iraks huvudstad Bagdad dödades två personer och skadades tolv på torsdagen.

  Skriv ut Textstorlek

  0 kommentarer 1Bloggar 0 rekommendationerDela med andra:Annons:.De sex olika till synes etniskt motiverade attackerna inleddes på kvällen. Flera hemmagjorda bomber exploderade i stadsdelen al-Ghadir, där de flesta invånarna är kristna.

  Många har flytt stadsdelen efter massakern i en kyrka i Bagdad den 31 oktober, då 44 troende och två präster dog. Men även al-Qaida har riktat hot mot kristna grupper i Bagdad.

 11. kakelochklinker skriver:

  Gott Nytt År önskas Carl Bildt – en politiker som vågar möta medborgarna i nya medier (och dessutom konsekvent och uthålligt). Allt gott från KakelBloggen

 12. sisotalo skriver:

  Vitryska frågan börjar närma sig avgörandet, demonstranter släpps och de misstänka för statskuppen åtalas. Tyvärr har ngn hackat på Nyhetsbanken där finns mit rapport från valobservationen i Minsk. Den är inte överspelad eftersom allt bygger på att valen verkligen var korrekta. Min rapport går att läsa i adressen.

  https://docs.google.com/Doc?docid=0ATTsMLaFKddlZGZnMzk4Z3NfMjA0Zjl0NWpmZ2Q&hl=fi

 13. bestofmankind skriver:

  Happy New Year!!!

  Med förhoppning att 2011 blir ett bättre år för de arbetslösa, de sjuka och de svaga i samhället. (Jag kan inte göra mirakel, men det är fritt att drömma högt.)

 14. Kachina skriver:

  leewanta

  ” så krävs en upplysning på bred front, en medvetandehöjning vilken effektivt neutraliserar den dolda maktstrukturen.”

  Jag tror de flesta vet vad RAND och det femte hjulet under CIA-vagnen står för. Deras verksamhet är till stor del redan neutraliserad eftersom folk i första hand försöker se vad som döljer sig bakom kulisserna, efter en spektakulär händelse.

  När jag talar om den fria demokratiska makten kontra den totalitära makten, är det samtidigt som jag är väl medveten om att det inskränker sig till folkets frihet att byta ut Regering och Riksdag. Att vi sedan är fångar i systemet och skuldbördan, att vi manipuleras ekonomiskt, är en helt annan sak.

  USA balanserar på pottkanten till den totalitära staten, där Guantanamo lutar mot den totalitära vägen.

  Sverige har ställt portarna på vid gavel mot en framtida totalitär stat genom att ge Regeringen verktyg som FRA-lagen, mfl, utan att Riksdagen har någon som helst kontroll över den verksamheten.

 15. claudius49 skriver:

  Carl, när jag önskar Dig och Din familj Gott Nytt År så innebär det ju i praktiken att önskan också omfattar alla oss som har förmånen av att ha Dig som utrikesminister i en Alliansregering. Ditt arbete är synnerligen viktigt för oss alla.

  Trots de inträffade och dessbättre aborterade attentatsförsöken i vår närhet ser jag den fortsatta utvecklingen i Mellanöstern som ett av de stora problemen för 2011. Vad kan palestiniernas nya kurs komma att leda till när USA har givit upp försöken att tygla Israels arroganta byggplaner, på stulen mark? Har möjligen president Obama någonting i rockärmen, som ingen har hört talas om ännu? Kommer Arabförbundet att enas i den palestinska frågan? Kommer FN att erkänna staten Palestina? Har den palestinska frågan kommit närmare sin lösning? Väntar bakom hörnet en överraskning för PM Netanyahu & Co? Är rentav den nuvarande regeringen i Israel på väg ut?

%d bloggare gillar detta: