Global tillväxt 4,8 %

STOCKHOLM: Dagen börjar med regeringen Reinfeldts 2:s första formella sammanträde. Fortfarande handlar mycket om att få nya personer på plats.

I morgon är det dags för det viktiga beslutet om den budgetproposition som överlämnas till riksdagen på tisdag i nästa vecka.

Och den kommer att baseras på en rätt solid utveckling av vår ekonomi.

IMF har just publicerat sina senaste prognoser som nu talar om en global tillväxt på 4,8 % i år och lite svagare 4,2 % nästa år. Kina och Indien är de som tydligast drar upp siffrorna.

Man understryker tydligt de risker som man fortfarande ser. Det finns osäkerheter i olika finansiella system som kan ställa till med oreda. Den amerikanska utvecklingen har osäkra drag.

Men helt tydligt är att det internationella samarbetet – inom EU mer omedelbart och inom G20 globalt – under de två senaste åren har lyckats att avvärja den globala depression som det hösten 2008 och ett tag framåt fanns en alldeles överhängande risk för.

Rubrikerna i media om gårdagens toppmöte i Bryssel mellan EU och Kina domineras av skilda perspektiv i bl a valutapolitiken.

Premiärminister Wen Jiabao har gjort klart att det för ledningen i Peking är den interna stabiliteten som är den helt dominerande frågan, och att den kinesiska valutapolitiken utformas med denna utgångspunkt.

Förvånande är hans uttalande knappast.

Men det visar åter den nya situation vi har att hantera med snabbt växande tillväxtekonomier som tydligt och klart prioriterar sina egna agendor.

Med Kina delar vi trots detta ett starkt gemensamt intresse av en öppen global ekonomi.

Och i detta ligger också att vi skall ha öppna ekonomier när det gäller att ha öppna och tydliga regler för företag och handel.

Jag utgår från att också den frågan berördes under gårdagens överläggningar i Bryssel – om inte annat så talade jag om den på ASEM8-toppmötet där i måndags.

I går undertecknades i Bryssel det frihandelsavtal mellan EU och Sydkorea som kallatsthe biggest bilateral deal in trade history”.

Det visar hur EU driver på för en öppnare global ekonomi – och därmed också för fortsatt global tillväxt.

 

11 Responses to Global tillväxt 4,8 %

  1. oppti skriver:

    Röda Korset medger nu öppet att Nord Korea lider och att utvecklingen går åt fel håll där.
    Kina ser inre stabilitet som första prioritet.
    Endast Kina kan påverka Nord Korea.
    Är det inte dax för världssamfundet att genom Kina försöka få nån form av välstånd till boende i Nord Korea? Finns det nån mur att riva?

  2. leewanta skriver:

    Häpnadsväckande.

    Med ena tonen talar Bildt om den finansiella kris och ekonomiska läge som plågar världen, sedan hyllar han den modus operandi som skapade eländet till att börja med.

    Att ge en precis beskrivning av vad som aldrig har hänt är inte bara den föredragna uppgiften hos politikern, men även det omistliga privilegiet hos hans förtroendegivare. Väljarna är enormt medgörliga, de förlåter vad som helst utom kompetens

  3. Bo W. Höglund skriver:

    ”Plötsligt öppnades dörren och in kom petens!”

  4. Helena Palena skriver:

    Undrar om inte Kina visar sig äga hela USA om man benar sig ner till nitty gritty?

  5. un2here skriver:

    Helena Palena,

    Fast det är mycket pengar USA är skyldi gKina, så är det ändå inte på långa vägar i närheten av ”värdet på USA”. Men nog skulle de kunna gå en rejäl shoppingrunda i Taiwan och köpa upp varenda företag på TME:

    .. As of 31 December 2007, the Taiwan Stock Exchange had 703 listed companies with a combined market capitalization of $664 billion

  6. Helena Palena skriver:

    un2here: Ingen kan dock casha in för då brakar hela skiten ihop!

  7. Helena Palena skriver:

    Förresten borde inte alla som kommer hit svära lojalitet mot svenska staten? Det fick jag göra när jag invandrade till USA!

    Svär lojalitet mot svenska staten! Anstormning av asylsökande

  8. baalvsallah skriver:

    Jag måste ändå gratulera den borgliga regeringen för dess mentala styrka och visdom när dom red ut denna storm, jag trodde nu har trettiotalet depression slagit till igen.

  9. metusalem skriver:

    Bo.W.H har presterat en jätterolig ordlek angående kompetens. Är du möjligen Göteborgare, där florerar denna typ av litterär aktivitet.

    Evolutionens gåva till mänskligheten, Lewanta, förbryllar oss med guldkorn av en dignitet som är omöjlig att förstå för medelSvensson och hans kamrater.

    Man undrar understundom var denna överbegåvade individ gör sin insats för vår värld. Finansiell och politisk rådgivare i något storslaget sammanhang kan man väl förmoda?

  10. Kachina skriver:

    baalvsallah

    Även jag vill gratulera regeringen för att de, i socialförsäkringsfrågan, lyckats balansera på pottkanten utan att falla.

    Att utse Ulf Kristersson till socialminister är, när man ser hans lik i garderoben, blir en fortsatt balansgång på pottkanten med, som jag ser det, stark lutning inåt.

    Det återstår att se om personen i fråga har tillräckligt EQ/IQ att genomföra balansgången. Hans lik i garderoben tyder dock på en starkt begränsad omvärldsbild, ett egensinne större än den sociala kompetensen.

  11. Bo W. Höglund skriver:

    Inte så illa gissat, metusalem – i närheten,(HHG) annars samma Alma Mater som blogginnehavaren – HAL.(Halmstad Allmänna Läroverk)!

    Vad den irrelewanta dubbelvokalen till vardags sysslar med är väl lite mera oklart – en gissning är dock att han nog får betalt per spaltcentimeter!