Gratulationer till Liu Xiaobo

STOCKHOLM: Vi har all anledning att gratulera Liu Xiaobo till att han nu tilldelats Nobels fredspris 2010.

Liu Xiaobo har under senare år främst varit känd som undertecknare av uppropet Charter 08 med dess krav på reformer för frihet i Kina.

När han i december förra året dömdes till inte mindre än elva års fängelse ledde det till ett skarpt uttalande av det dåvarande svenska ordförandeskapet i Europeiska Unionen.

Vi krävde att han omedelbart skulle försättas på fri fot.

Domen mot Liu Xiaobo var överraskande i sin hårdhet.

Även om utvecklingen går fram och tillbaka beroende på den aktuella situationen har Kina under de senaste decennierna blivit ett öppnare och i viktiga avseenden också mer tolerant samhälle.

Vi har i många sammanhang haft anledning att uttrycka vår förhoppning om att denna utveckling skall fortsätta. Ett i verklig mening harmoniskt samhälle är ett samhälle som fullt ut respekterar också medborgerliga fri- och rättigheter.

Min förhoppning är att man i Kina skall se priset till Liu Xiaobo som en uppmaning till att gå vidare mot ett allt mer öppet och harmoniskt samhälle.

28 Responses to Gratulationer till Liu Xiaobo

 1. leewanta skriver:

  Grattis till Mästare Liu, men även till Herr Rockefeller som lyckas övertyga bergsfolken om att en totalitär stat är helt ok, bara den glittrar tillräckligt på ytan. När Kina hamnade i G20 var det finansens signal om att väst ska socialiseras, och att USA-drömmen ska spricka. Kommunism ska förväxlas med kapitalism (kina), kapitalism ska förväxlas med socialism (usa), och det skapar en yta i mitten som ska leda till det ”new world order” som både Bush och Kissinger har talat om. Och det är inte en kapitalistisk stat, utan en machiavellisk, socialistisk överstat.

  Bergsfolket förstår inte så mycket av det där, men de som leder agenterna på stigen har i alla fall rikliga inkomster och snygga titlar – och det är viktigare än att vara fascinerande.

  Carl Bildt postade nyligen ett inlägg med rubriken ”4,8% tillväxt”, samtidigt som den ständige lögnaren IMF, som vill bli hela världens privata centralbank, skrev ned den till 4.2. Det tar vi tacksamt emot, eftersom vi kommer att citera Bildt´s postulat inom en väldigt snar framtid – på Dow-Jones dialekt.

  Bang, bang.

 2. baalvsallah skriver:

  NWO är du inte lite paranoid nu leewanta?
  Kina är inte någon kommuniststat sed början av 1990-talet har kina blivit en nationalistisk marknadsliberal ( inte kapitalistisk) stat.

 3. perfro skriver:

  De högsta hönsen i det kinesiska ledarskiktet är förbannade.
  Ni ska inte utmana oss heter det, Vi har den så kallade fredspristagaren i husarrest eftersom hon kränkt våra rättigheter.

  Det är möjligt Kina går mot ett friare och mer öppet samhälle,men i så fall långsamt.
  Det personifierade kommunistiska partiet släpper inte sin maktställning De kan tillgripa alla medel för att behålla den.

  De förfogar över militär, kinesiskt KGB, censurerad press och tv, ett politiskt rättsväsende samt inte minst kontroll över befolkningen där de bor.
  Flyttar man får man inte längre sådant som pension och sjukvård.

  Det krävs nog mer insider-information innan man påstår att Kina är på väg mot demokrati.
  Nu gäller det ändå en form av statskapitalism.

 4. baalvsallah skriver:

  Marknadsliberal betyder inte demokrati, det betyder att marknaden har en större rörlighet.

 5. svenike skriver:

  Carl Bildt, Gratulationer till Liu Xiaobo! Instämmer!Och heder åt Nobelfredskommittén! Men det svenska ordförandeskapet i EU är väl inget att skryta om. Vi saknar ryggrad och kurage i svensk utrikespolitik. Att ständigt flyga runt och dunka diktatorer i ryggen inger ingen respekt.

 6. kris08 skriver:

  Före beskedet hotar man Norge med försämrade relationer och efter så släcker man ner CNN!
  Utmärkt val alltså!

  Pliktskyldiga gratulationer åsido så har däremot Carl Bildt just skrivit om Kinas önskan om ”inre stabilitet” och att vi har ”ett starkt gemensamt intresse av en öppen global ekonomi”.

 7. perfro skriver:

  På ekot kommenterades detta i sig utmärkta val.
  Reportern menade dock att alla utländska politiker nu är så rädda att att de i samband med samtal med de högsta kinesiska ledarna inte vågar diskutera mänskliga fri-och rättighet.

  Om det nu ändå sker är det kortfattat, nåt som kineserna begriper att de kanske behöver säga.

  Vederbörande reporter menade också att Obama talat lite mer kraftfullt.
  Men nu hotar kineserna med ett valutakrig, annars så.

 8. utrat skriver:

  Visst har vi väl en skarp utrikesminister!

 9. Kachina skriver:

  Valutakriget pågår redan. Utnämningen är ett led i krigföringen.

 10. geneina skriver:

  Vad Kina, EU och även Carl Bildt vet, är att handelsförbindelserna med Kina är långt mycket viktigare för dem alla, än vad mänskliga rättigheter är. Ingen skulle någonsin riskera en enda euro för att göra livet lättare för någon vars rättigheter blivit kränkta i Kina. Så jag önskar vi kunde sluta med detta hyckleri om mänskliga rättigheter.

 11. […] kinesen Liu Xiaobo, gratulerades kort efter tillkännagivandet av utrikesminister Carl Bildt, som i sin blogg hoppades att ”man i Kina skall se priset till Liu Xiaobo som en uppmaning till att gå […]

 12. un2here skriver:

  Ingen skulle riskera en enda euro för en kines vars rättigheter blivit kränkt i Sverige heller.

 13. karrman skriver:

  Kina är en hybrid mellan kapitalism, kommunism och konfucianism.

  Centralt i detta system är det kommunistiska partiet som är överordnad alla andra organisationer i samhället. Partiet har idag runt 78 miljoner medlemmar.Tanken är att rekrytera eliten i samhället till partiet.

  Säg att vi införde ett liknande system i Sverige med Mona, Fredrik, Wallenberg, forskare, generaler mfl. i samma parti. Och att man sedan förbjöd all kritik av denna grupp.

  Ett problem med detta system är det inte finns någon mekanism att avsätta dåliga ledare. Partiet kan aldrig ha fel. Historiskt har detta varit ett stort problem för Kina där det förekommit många inkompetenta kejsare. Den senaste i raden av inkompetenta ledare var otvivelaktigt Mao.

  Slutsatsen är att Kina i längden skulle tjäna på politiskt pluralism och demokrati. Då skulle man få en effektivare mekanism att avsätta inkompetenta ledare.

  Bara att instämma i gratulationerna till Liu Xiaobo.

 14. metusalem skriver:

  svenike…
  Du tycker svensk utrikespolitik saknar ryggrad. Det står dig fritt att tycka så.

  Du bör emellertid beakta att Sveriges politik är inriktad mot att vara en nyttig och lojal eu-medlem. Att i tid och otid demonstrera mot alla de stater som inte nått speciellt långt med sin demokratiläxa skulle innebära ett intensivt gläfsande från en liten stat som Sverige. Detta gläfsande skulle givetvis bedrivas
  allra bäst från UD i Stockholm.

  Vi är rätt många som föredrar en utrikesminister som på ett aktivt sätt deltar i det internationella arbetet på de arenor där det händer saker.

 15. asanesse skriver:

  Modigt av norska nobel-kommittén tycker jag. Och för övrigt anser jag att Sverige bör erkänna det demokratiska Kina, dvs Taiwan.

 16. Pravo skriver:

  Erkänna Taiwan? Ja, varför inte. Det gick tydligen bra att erkänna Kosovo i strid med alla gällande regler.

  Om jag inte visste bättre skulle jag säga att den norska nobelkommittén har en politisk agenda. Ständigt priser till dessa globalismens lakejer. Men jag är inte särskilt upprörd idag. Värre var det för 2 år sedan då kommittén drog skam över sig genom att utse Martti Ahtisaari som pristagare. Mannen som fick pris för att han garanterade att en varaktig fred i Kosovo är omöjlig att uppnå inom överskådlig framtid. ALLA andra alternativ hade varit bättre än den skandalösa plan som Ahtisaari lade fram. Ahtisaari går till historien tillsammans med Kissinger som de ovärdigaste pristagarna genom tiderna.

 17. Pravo skriver:

  Jag snubblade förresten över uppgiften att priset till kinesen var en hämnd för detta:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1317306/China-pledges-Well-prop-eurozone-Greece-afloat.html

  Grekland har utsatts för ekonomisk utpressning av ”the powers that be”. Men nu kommer Kina in och räddar Grekland. Enligt dessa uppgifter har detta gjort elitisterna vansinnigt förbannade och valet av pristagare är en ren hämndaktion mot den kinesiska regeringen.

  Detta är visserligen spekulationer, men det kan mycket väl stämma.

 18. Ing. Sven-Olof Bengtsson-Svensson-Lundin skriver:

  Tillåt mig att vara något lite misstänksam. Hur kan det komma sig att en dömd återfallsförbrytare får pris?
  Jag bara undrar, rent satiriskt alltså:-)

 19. asanesse skriver:

  Pravo! Menar du att man genom att erkänna Taiwan sulle göra något som är emot alla gällande regler. Om jag inte minns fel så representerades Kina av Taiwan i FN ända fram till 1971 då realpolitiska hänsyn gjorde att röda Kina tog dess plats. Fria val har hållits i Taiwan i snart tjugo år vilket är mer än vad som kan sägas om röda Kina. Om norska nobel-kommittén är så modiga att de kan ge Liu Xiaobo fredspriset så tycker jag att det nu är dags att EU och Sverige erkänner Taiwan som den fria och demokratiska stat den är.

 20. asanesse skriver:

  Skulle förstås, inte sulle. Går det inte att redigera sina kommentarer när man i efterhand kommer underfund med att fingrarna slant.

 21. Pravo skriver:

  Efter det dilettantiska hanterandet av kosovo finns inget som förvånar mig längre. Jag skulle inte ens bli förvånad om Alex Jones fick Nobels fredspris. Trots allt är han inte mindre värd priset än Martti Ahtisaari.

  När det gäller Kina så kan man bara konstatera att de blivit en supermakt. Mänskliga rättigheter är inte fullt implementerade där. Men det är de inte här heller. Hadopilagen i Frankrike har röstats igenom. Ett liknande lagförslag AVSLOGS i Kina för att det ansågs vara för auktoritärt… Det säger en hel del om tillståndet i Europa. Vi borde offra mer energi åt att återupprätta grundläggande mänskliga rättigheter här hemma i Europa innan vi börjar gnälla över brister i andra delar av världen.

 22. bestofmankind skriver:

  Du minsann avancerar dig Carl Bildt som en individ.

  Från att en gång varit statsminister som ansåg att Nelson Mandela var en terrorist till en utrikesminister som anser att Liu Xiaobo är en fredskämpe. Inte dåligt alls! Mycket imponerande! Var det retoriskt som gjorde dig till en bättre människa, eller helt enkelt påverkan av andra människor omkring dig?

  Nu när du har blivit mognare och känslomässigt klokare
  anser du fortfarande att Lundin Oil hade gjort rätt för sig i Sudan?

 23. cbnilsson skriver:

  Norrmännen är rent pinsamma i sin iver att hitta kandidater till Nobels fredspris. Nobel skulle troligen vända sig i sin grav om han visste hur illa de läst hans testamente och därmed missbrukat donationen.
  Det är helt obegripligt att man kan kalla det för ett fredspris överhuvudtaget! Än värre att kalla det för Nobels fredspris.
  Enbart få pris har genom åren getts till personer eller organisationer som konkret arbetat för fred , nedrustning och folks förbrödring. Det var väl det som var meningen med fredspriset, -ingenting annat. Norrmännen började redan vid utdelandet av första priset år 1901 att luckra upp Nobels andemening genom att ge priset till en hjälporganisation! Sen har man fortsatt att bredda tolkningen till att i allt större grad även omfatta kämpare för demokrati , mänskliga rättigheter och även miljökämpare. I och för sig behjärtansvärda människor och organisationer men som rätt långsökt har med fred, förbrödring och nedrustning att göra. Tvärtom orsakar ofta dessa kämpar, om än berättigat, konflikt i samband med sin kamp för förändring.
  Förra årets pris var rekord i malplacering och ett klart klavertramp in i världspolitiken. Varje pris som tilldelas kämpar för demokrati och mäskliga rättigheter är samtidigt, ett ställningstagande emot de regimer som kväver detsamma. En utmaning mot dessa regimer, som vi alla kan ställa upp på, men det var väl inte utmaningar och konfliktskapande Nobel var ute efter när han formulerade motiven för sitt fredspris. Norrmännens ambition att påverka världspolitiken överskuggar därför Nobels fredspris. Ett pris som nu borde döpas om till ”priset för miljö, demokrati , mänskliga rättigheter och hjälpinsatser ” och har ingenting med Nobel att göra.

 24. mkpictor skriver:

  Norska nobelkommitten har helt missförstått sin uppgift.
  Först ska sägas att Liu Xiaobo genast måste släppas fri och kompenseras, och att diktaturregimen i Peking borde avgå för sina grova och skamliga brott mot de mänskliga rättigheterna.
  Norge fick rätten att dela ut Nobels fredspris för att Norge var i union med Sverige när testamentet skrevs, och idén till ett fredspris fick Nobel av Bertha von Suttner.
  Fredspriset var aldrig menat som en knölpåk i norska politikers händer för att de en gång om året skulle få visa sina politiska åsikter. Priset är avsett för att belöna fredsinsatser, avrustning och icke-våldsinitiativ. Detta stämmer inte in på en politisk dissident i Kina hur rätt han än har, och trots att det är rättsvidrigt att fängsla honom. Det stämmer inte heller in på Obama innan han hade hunnit göra något annat än att prata.
  Vem ska vi få höra att Norge ogillar nästa år? De hittar säkert någon regimkritiker i Nordkorea eller Sudan, men vad de aldrig verkar hitta är någon som verkligen har gjort en insats för fred i världen (innan han eller hon får priset).
  Norge har gjort fredspriset till ett politiskt verktyg, vilket drar mer anseendet även för priserna i litteratur och vetenskap, eftersom de härrör från samma testamente.
  MKp

 25. perfro skriver:

  Norska nobelkommittén har delat ut en rad märkliga fredspriser, senast förra året till Obama, men inte nu.

  Motiveringarna var klara och företrädaren för Nobelkommittén kompletterad dem på ett utmärkt sätt:
  Han gjorde klart att Kina skrivit under en rad avtal om mänskliga fri.och rättigheter, men att samtidigt denna regim konstant bryter mot dem.

  Ännu har åtskilliga kineser inte bara kulturrevolutionen i sitt minne, de lider av dem och som så ofta de som deltog i detta ideologiska inbördeskrig har oavsett alla förändringar stöd av nuvarande regim.
  Man vill inte göra upp med det förgångna likaväl som det nuvarande systemet försvaras betydligt mer än vad till och med vanliga kineser vet om-och även omvärlden.

  Fråga är vilket intryck på de kinesiska ledarna som kommit pristagaren Liu Xiaobo när gratulationer framförts av president Obama, av Angela Merkel samt andra ledande politiker.

  De kan inte gärna vända dem ryggen och hotade med, som fallet med Norge visar, att aventyra förbindelserna i olika avseenden.

  Fråga är förstås också hur länge man nu vågar har Liu Xiaobo i fängsligt förvar. Om tiden förkortas blir det en prestigeförlust och likaså om straffet på 12 år fullföljs.

  Målsättningen måste vara att Kina utvecklas fredligt via gradvis reformer i stället för med våld.

 26. stig2entreprenoren skriver:

  Intressant att följa Kinas reaktioner och motargument mot den utveckling som pågår. Vad verkligt har man i sina argument att sätta emot?
  Undrar vad man skämtar om i Kina i dessa dagar?
  Hur många kineser har ännu fått något nobelpris?
  Man undrar hur Obamas uttalande om årets fredspris påverkades av att han själv fick förra årets pris?
  Nobelkommittén är nog betydligt slugare än många tycks tro.
  Få se om Volvos etablering i Kina, dess stora uppmärksamhet och om dess levnadsregler ger något avtryck där på sikt?

 27. cbnilsson skriver:

  Bäste Perfro och Stigföretagare och alla andra fredspris-applådörer, vad har mänskliga rättigheter med fredsansträngningar, nedrustning och folkförbrödring att göra? Man kan inte roffa åt sig ett testamente och dess pris och göra det till något annat. Man får väl sätta upp ett eget pris för dessa beundransvärda förkämpar. Dessutom och återigen, Nobels fredspris är formulerat att vara en MOROT! – inte en PISKA!

 28. […] Bildt, Andersson, Czitrom, Bengtson, Riedl, Schmidt och Bildt igen. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar Hökmark';var addthis_language = […]

%d bloggare gillar detta: