Valrörelse, valrörelse…

STOCKHOLM: Förutom besöket av Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle i går fick jag alldeles självklart kommentera de senaste turerna i den gamla Sudan-historien.

Åklagaren bekräftade nu vad han sagt i intervjuer tidigare om att han vill utreda brott mot den humanitära rätten i Sudan under en sexårsperiod, men är sedan ytterligt vag om möjliga svenska anknytningar.

Att det under decennierna av konflikt i Sudan skedde massiva övergrepp mot internationell humanitär rätt är vi många som konstaterat.

Och det var ju just av dessa skäl som det fanns anledning att också engagera sig för att gå igång en fredsprocessen.

Detta talade jag om rätt utförligt i konstitutionsutskottet våren 2007 när oppositionen senast var igång i frågan.

Ett fredsavtal blev det ju också 2005, och jag tror att de flesta med kunskap i ärendet säger att oljan var en av de faktorer som bidrog till detta.

Det är med att försöka att få detta fredsavtal att fungera som bl a FN nu arbetar.

I början av nästa år blir det folkomröstning i södra Sudan om självständighet, och utfaller den till förmån för en självständig stat kommer det att bli en sådan i akut beroende av de intäkter som den i och för sig inte så imponerande oljeproduktionen genererar.

Vi får se vart allt detta nu leder.

Jag har min uppfattning på den punkten, men kommer självfallet inte på något sätt att kommentera de rättsvårdande organens arbete.

Samma sak gäller uppenbarligen inte justitieutskottets ordförande Bodström som gått igång på alla cylindrar och säger att jag nu riskerar livstids fängelse.

Det är nog att hänföra till kontot omdömeslösheter drivna av tilltagande nervositet över valrörelse.

Milöpartiets Peter Eriksson hakade ju på och hävdade att jag nu är misstänkt för folkmord – det var väl därifrån Bodström fick det där med livstids fängelse.

Detta förefaller dock ha föranlett åklagarmyndigheten att säga att hans förundersökning inte alls handlar om detta.

Sannolikheten för att Bodström och Eriksson skall ta tillbaka sina förgripligheter efter det beskedet tror jag dock är ganska liten.

Det är ju valrörelse…

Nu börjar en ny dag – närmast till Slottet för att diskutera planeringen av kommande statsbesök.

18 Responses to Valrörelse, valrörelse…

  1. oppti skriver:

    Men ordföranden för justitieutskottet är ju jurist så han borde veta vad som gäller!
    Eller gör han utspelet som Socialdemokrat-för det kan väl inte vara hans fotbollsintresse som gör att han lägger upp bollen inför öppet mål?
    Men visst är han författare också-han kanske har livlig fantasi? Kanske håller han på med en bok, som han skall färdigställa i USA på halvårssejouren där efter valet?

    Om vägar är en krigshandling så är vi alla via SIDA krigsförbrytare!

  2. perfro skriver:

    Tomas Bodström och de rödgröna, med vp i spetsen, gör nu allt för att svärta ned Carl beträffande händelseutvecklingen i Sudan, nåt som inte ens FN kunde komma till rätta med.
    Bodström är dessutom advokat och har full insyn i när Carl tillfrågades i detta ärende i konstitutionsutskottet?
    Kan Bodström aspirera på att bli justitieminister? Han ligger snart i nivå med Mona Sahlin!
    Vad är för övrigt time-out?

    Den rapport som åklagaren fått i sin hand och som han väl inte kan helt bortse från är n ren partsinlaga från så kallade ”ideella organisationer”.

    De rödgröna ser också en möjlighet att undfly en berättigad kritik mot deras egen, i sak splittrade på många punkter, säkerhets-och utrikespolitik,

  3. level84 skriver:

    Hej Carl, Jag har en fråga! Hur kan en politiker som sitter i samma riksdag som dig öppet få sympatisera för en terroristorganisation och dess kamp? Fredrik Malm (FP) har gång på gång direkt och indirekt visat sitt stöd för PKK och dessa kurders kamp i Turkiet på sin blogg. Och samtidigt kritiserat och fördömt Turkiets alla försök till att försvara sina medborgare.

    Jag förstår att vi lever i en demokrati men vart egentligen går gränsen för en folkvald politiker att öppet stödja en terrorist stämplad organisation som daglien skördar civila offer?

  4. karrman skriver:

    SVT har gjort en intressant intervju med folkrättsexperterna Bring och Mahmoudi.

    Båda säger att det är rimligt att inleda en förundersökning mot Lundin Oil om misstänkta folkrättsbrott.

    Mahmoudi tror det blir svårt att väcka åtal pga bevisläget medan Bring tror att detta är möjligt om personerna som är misstänkta för dessa brott finns i Sverige vilket dock är mycket osäkert. Båda är överens om att det sannolikt inte var en styrelsefråga.

    Hursomhelst är det mycket negativ publicitet för Lundin Oil att misstänkas för dessa brott.

    Folkrättsexperter: Hårt slag mot Lundin

  5. […] Bloggar: Svensson, Fridholm, Nemokrati, Viktor Tullgren, Carl Bildt, […]

  6. leewanta skriver:

    Det stora problemet med Lundin Oil affären ligger i den större bilden av västlig exploatering av främmande rikens naturtillgångar. Bildts eventuella ”brott” i detta är på sin höjd en tveksam moralisk barometer men det är inget brott per nödvändighet.

    Desto mera brottsligt vore det att aktivt stödja en nedmontering av den suveräna nationen Sverige med att ära globalisternas planer på globala skatter, en global regulator och allt det andra som ägarna till LBMA och IMF pressar världens korridorer till.

    IMF ser ut som en multilateral entitet men alla tillgångar är placerade i truster – som i sin tur ägs och kontrolleras av den privata finansen. Precis som med pappershuset Bank of England. Världen kommer aldrig att bli stabil förrän man implementerar en anti-trust lag beträffande global finans.

  7. perfro skriver:

    Dick Exison skriver i sin blogg att vänster i svensk politik ofta stött psykopater och makthungriga galningar i Afrika.
    De har även gett sitt stöd åt massmördare som PolPot. Mao, Mugabe och vad gäller vänsterpartiet även Stalin.
    Hyllningarna till Castro och hans folkrepublik har skett utan en uns av kritik.
    Vad gäller Sydafrika så var förstås kritiken mot apartheid fullt ut berättigad, men nuvarande regim tillåter att folket svälter och inte får stöd i form av bostäder, skolor, sjukvård och annat.
    Var finns för övrigt vänsterns syn på en rad terrororganisationer?
    Förklara detta.
    Vad gäller Sverige och Turkiet har vårt land länge argumenterat för landets inträde i EU, men nu är det tveksamt att fullfölja detta.
    Att Carl sent skulle ha haft kontakter med nuvarande regim i Iran är inget annat än ett led i att söka diplomatiska lösningar parallet med de politiska.
    Även Obama företräder denna uppfattning.

    Diplomatin kräver konfliktlösningar och sådana kan inte uppnås utan att främst medla mellan skilda icke-demokratiska regimer.
    Vad Carl i det sammanhanget gör är att ta sina internationella kontakter och även EU med i denna process.

    Det är förstås absurt att hävda att ett svensk oljebolag som får tillåtelse av regimen att genomföra oljeprospektering även på något sätt skulle vara delaktig i de långvariga etniska motsättningar samt krig som pågått i Sudan.
    Vad gäller Darfur kunde inte ens FN göra nåt åt detta på grund av begränsade resurser.

  8. laken skriver:

    perfo,

    Bra synpunkt!

    Vi får även inte glömma bort VPK toppens resor till forna Östtyskland. Undrar vad som gömmer sig i ännu oöppnade Stasi arkiv?

  9. perfro skriver:

    Mona Sahlin har nu hakat på Thomas Bodström och kräver att Carl ska ta timeout.
    Vad gäller Bodström så visar hans utspel att han som advokat inte vet något om vare sig vårt ett internationellt rättssystem.

    Det gäller i än högre grad förstås Mona Sahlin som blev sparkad ur regeringen tidigare för sina brott.

    Bodström kommer inom kort vare sig valvinst eller inte ta sin timeout i kapitalismens förlovade land USA.
    Han får väl där lära sig lite om vilken utspel de rödgröna gjort för den internationella stabiliteten när han menar att väst, i första hand då USA, ska överge sina baser och därmed de länder inte längre ge det skydd de anser att dessa behöver.
    Han kan väl ta en diskussion med kollegan Ohly, men det lär nog bli förgäves.

    Mona Sahlins popularitetssiffror än lägre än vad någom socialdemokratisk ordförande och statsminister haft.
    Det gäller även bland de egna.

    I händelse av en valförlust kommer Sahlin att omedelbart bli sparkad.
    Då får vi verkligen en behövlig timeout!

  10. talmannen skriver:

    ..ska bli intressant att se hur mycket utrikespolitik som får stå åt sidan för utrikesministerns personliga engagemang i Carl Bildt – nu ska han ju lusläsa och vända ut och in på varenda kommatecken i andra syften än de som åligger en utrikesminister.

  11. […] manöver, fast i ett helt annat ämne. De kräver att Bildt förklarar sig. Bildt har ingen rätt att uttala sig om vad han har för tankar kring utredningen kring Lundin Petroleums eventuella inblandning i […]

  12. karrman skriver:

    Kan avföra frågan från valrörelsen.

    Sudanåklagaren säger i ett pressmeddelande idag att det blir inga besked i år om en eventuell svensk anknytning till påstådda folkrättsbrott i Sudan.

    Sudanåklagaren: Inga besked i år

    Om vi leker med tanken att åklagaren skulle finna en svensk koppling till folkrättsbrotten i Sudan och Lundin Oil då skulle det vara aktuellt med en ”time-out”, men inte innan dess. Det gäller oavsett vad som avhandlas på styrelsemötena.

    Slutsatsen är att frågan inte kommer aktualiseras innan valet och förmodligen inte – pga brist på bevis – heller efter valet. Om vi antar att Alliansen vinner valet och Bildt sitter kvar som utrikesminister.

  13. huspiga skriver:

    Carl Bildt och övriga högerfolk kan känna sig trygga. Det kommer aldrig att bli en fällande dom. Straffriheten bland kapitalismens kolonisatörer är lika framgångsrik som dess utbreddhet. Bildt och alla andra som har lite kunskap vet att så är fallet.

    Man vet också vad som orsakar Afrikas fattigdomsfälla, men man blundar för det i samma grad som man gör egna pengar på det.

    ”Våra rikedomar har gjort oss fattiga men ökat imperiernas och de inhemska makthavarnas välstånd. I den koloniala och neokoloniala alkemin förvandlas guldet till skrot och maten till gift.” (E Galeano om latinamerika, men kunde lika gärna ha varit Afrika.)

  14. lion0808 skriver:

    Nåja, Carl Bildt spelade ett högt spel i Sudan oavsett vad åklagaren i målet kommer fram till. C.B. är en medveten person men kan knappast tvätta bort fläckarna och ansvaret från sitt styrelseengagemang i Lundin Oil relaterat till det oljerika Sudan, där köpare av aktier i Lundin Oil, knappast har satt sin fot för att tvinga bort 100.000-tals av obekväm lokalbefolkning från oljeutvinningsområdet. Vi får avvakta vidare utredning i målet för folkrättsbrott och snart har vi val till Sveriges riksdag! Hur stor aktiepost har du Carl Bildt i Lundin Oil och vad är den värd idag? :)

  15. lion0808 skriver:

    För Guds skull, svara då någon gång på inlägg i din blogg, Carl Bildt!!!

  16. oppti skriver:

    Är detta sant?
    Åtalet i Sverige gjordes för att förhindra att samma åtal gjordes i Storbritannien.
    Om det togs upp där så skulle det förhindra Carl Bildt att resa eftersom han då skulle vara eftersökt för ett allvarligt brott?

  17. perfro skriver:

    Nu har de europeiska socialistpartierna gett sig in i leken.
    De menar att Carl fläckar Sveriges anseende.

    Detta är inget annat än ett inhopp i svensk valrörelse, ett stöd för en vänster som inte vet vad den talar om och som verkligen fläckar sitt eget anseende.

    Vad som är därutöver beklagligt är att alla partier i EU och deras företrädare måste ha kontakt med varandra.
    De bör skämmas.

    Kan socialisterna nu se Carl i ögonen utan att rodna, ja dessutom försvåra ett nödvändigt internationellt samarbete.

  18. SvavaValkyrie skriver:

    oppti: det finns inget åtal i Sverige. Det finns en utredning, och Carl Bildt är inte ens nämnd i den, vad jag förstått av media. Så därmed lär tesen falla.