Besök från Berlin

STOCKHOLM: Sakta återvänder så vardagen efter några dagar av närmast trolsk karaktär.

På dagens program för min del står främst besök av Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle.

Överläggningar på eftermiddagen, båttur och middag står på programmet innan Guido sent i kväll återvänder till bestyren i Berlin. Kanske hinner vi med en kort promenad i Gamla Stan också.

Samtalsämnen kommer inte att saknas.

Uppgifter nu under helgen tyder på att oroligheterna i södra Kirgizistan kan ha krävt kring 2000 dödsoffer och lett till att kanske 400 000 människor flytt sina hem. I en skör region som denna har skapats sår som inte kommer att läkas lätt.

Det är viktigt att se till att vår hjälp når fram, och att en politisk stabilisering kan åstadkommas.

Men alldeles säkert kommer vi också att fortsätta diskussionen om vad som kan göras för Gaza, utbyta synpunkter vad gäller Ryssland och söka efter en effektiv politik när det gäller att förhindra spridning av kärnvapen.

30 Responses to Besök från Berlin

 1. perfro skriver:

  Det nya beslutet från det israeliska säkerhetsrådet har fått beröm av den amerikanske presidenten, som ju länge krävt en mindre restriktiv politik.
  Det är självfallet så att internationella påtryckningar varit så starka att Israel nu gått med på en del eftergifter.
  Vilka dom är återstår att se.

  Det blir nog en förteckning på varor och förnödenheter som får införas, självfallet inga vapen.
  Det är också en anledning till att Israel inte kommer att tolerera att fartyg för anlöpa hamnen efter Gaza-remsan. Rimligt tycker jag.

  Ett bra arbete har gjorts av Tony Blair men mycket återstår och därvidlag krävs förstås medverkan från EU.
  Carl lär väl inte godtas som fredsmäklare efter alla fördömanden av Israels politik.

  Frågan är också vad som nu kommer att hända vad gäller relationerna mellan Israel och Turkiet, de tidigare såta vännerna, samt om Hamas verkligen kan överge sin roll som terroriströrelse.

  Stabiliteten i Mellersta Östern är långtifrån övervunnen.

 2. claudius49 skriver:

  Carl Bildt, det skulle vara synnerligen beklagligt om Din ambitiösa blogg även i fortsättningen skulle bli nedsolkad med smaklösa och idiotiska propagandaislag (av en typ som påminner om produkterna från dr Goebbels´ departement).

  Undersök om det är möjligt att lägga in ett filter för att förskona bloggen från sånt. Annars får Du väl helt enkelt se till att det plockas bort.

 3. un2here skriver:

  perfro,

  Från Israel hör man mycket snack, Helt riktigt är det därför endast de faktiska handlingar som kan bedömas. Risken finns att det finns åtminstone två tolkningar av vad som har sagts, samt att det är den för palestinierna mest plågsamma som avses.

  Byggmaterial som cement räknas exempelvis fortfarande in som vapen av israelerna, vilket inte förefaller helt rimligt. Enligt samma logik kan då alla civila varor enkelt förbjudas – även skosnören, eftersom även Hamas måste knyta skorna och de därför tjänar dubbla syften. Så tills vidare får man vara beredd på att den utannonserade lättnaden egentligen kan visa sig vara början på ytterligare försämringar.

 4. claudius49 skriver:

  Skosnören ja, detta får mig att minnas att frågan om vad som är ”krigsmateriel” var uppe nån gång under Chrustjovs tid, han hävdade då att byxknappar var en sådan strategisk vara — utan byxknappar skulle soldaterna tappa brallorna.

 5. claudius49 skriver:

  Och, Carl Bildt, TACK för städningen!

 6. […] inleder en förundersökning för att utreda om dåvarande Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, kan ha gjort sig skyldigt till folkrättsbrott i Sudan. Skälet till […]

 7. perfro skriver:

  claudius49
  Ditt inlägg ovan borde ha ”städats bort”.
  Det var inte seriöst mot bakgrund av att bedömning av det israelska beslutet har grundast inte enbart av den israeliska regeringen utan även efter en rad internationella kontakter.

  Så skärp dig Claudix49!

  Vad gäller livsmedelssituationen i Gaza så hade SvT ett reportage om den
  Det var inte heltäckande, men befolkningen där svälter inte.
  Man var inne i en butik i vilka alla typer av livsmedel fanns,
  Butiksägaren sa, vi har större utbud än i Israel.

 8. […] bloggare enligt Kulturbloggen. Samtidigt på Carl Bildts blogg handlar det inte alls om det utan om Bilds besök i Berlin. Bildt behöver inte vara orolig – Socialdemokraterna har sina egna […]

 9. flyktingar skriver:

  Censurerad men glad ändå för vem kan vara ledsen efter ett så sött kronprinsessbröllop. För övrigt förstår säkert de som sett ”The three terrors”-inslaget på youtube nödvändigheten av nämnda aktion från ärad blogägare. Den är musikens motsvarighet till muhamedkarikatyr. Smaklös är bara förnamnet. :D

 10. Leo Occam skriver:

  Jag får beklaga den fula kampanj som vänstern har iscensatt mot Carl Bildt. Givetvis är det ingen slump att det sker just nu innan valet.

  Vänster-internationalen ställer så gärna upp för sina röda vänner i Sverige. Det är inte första gången tjänster inom denna otäcka hydra skall utbytas.

  Smutskastning och förtal, det är vana redskap för vänstern när makten skall gripas. Nu skall Bildts engagemang i Lundin Oil ältas. Krav på avgång, utredning, avbön och bestraffning skall spottas fram varje dag fram till valet och de röda journalisterna ställer villigt upp.

  Men öppna i stället Stasi-arkiven så vi får se vilka av er som var på kommunistförtryckets lönelista !

  Det stinker lögn och falskspel om er alla, från Mao till Ohly.

 11. […] A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, E, DN, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, Gp, 2, 3, 4, Dag, 2, 3, 4, 5, Ex, 2, 3, 4, Syd, 2, 3, Blt, Vlt, Ek, St, Svt, 2, 3, 4, 4, Ex, N, B, Kri, Lö, Smp, S, Sk, Ab, Db, SvD, Bt, Tv4, N24, A, Ex, 2, Sr, 2, 3, T, Tb, Ns, A, Smp, F, 2, N4, Ni, C […]

 12. huspiga skriver:

  Uppgifter nu under helgen tyder på att oroligheterna i södra Sudan kan ha krävt kring 10 000 dödsoffer och lett till att kanske 200 000 människor flytt sina hem. I en skör region som denna har skapats sår som inte kommer att läkas lätt.

 13. flyktingar skriver:

  huspiga:
  Insinuerar du att vår utrikesminister och en av de främsta förkämparna för Palestinas befrielse skulle kunna ha något som helst att göra med ett företag, som anklagas för folkmord och etnisk rensning i Sudan? Lika absurt, som illvilliga rykten om svenskt medlöperi med Nazityskland eller att Palme förlitade sig på USA/NATO i tysthet samtidigt med hätska offentliga USA-fientliga utspel eller sossarnas registrering av svenska ”stödtrupper” för Sovietunionen (IB-affären)… Hävdar du verkligen dubbelmoral hos förtroendevalda och representanter för Sveriges folk och näringsliv? Uteslutet!

 14. huspiga skriver:

  flyktingar:
  Insinuerar du att Lundin Oil, en av de främsta förkämparna för det afrikanska folkets rätt att äga makten över sin egen jord, skulle ha något som helst att göra med folkmord och etnisk rensning? Lika absurt, som illvilliga rykten om att 50 europeiska frivilligorganisationerna ECOS skulle fara med sanning? Uteslutet!

 15. Rulle skriver:

  Carl,Du skriver:

  ”diskussionen om vad som kan göras för Gaza, ..” Där behövs inte göras något som dom inte kan åstadkomma själva.
  Släpp den fångne soldaten, erkänn full ut Israels rätt att existera samt sluta skjuta mot civila mål inne i Israel, så är allt löst. EU kan garantera att Hamas/Gaza skall bestraffas extra hårt efter nästa raketbeskjutning.

 16. flyktingar skriver:

  huspiga:
  Anklagelserna har varit kända länge. Somliga skulle tycka att det borde föranlett klappjakt från 3:e statsmakten och oppositionens sida. Istället hörs endast lovord från dessa för Carl Bildts hantering av utrikespolitiken.

  Om det inte föll på sin egen orimlighet, så skulle detta förbehållslösa stöd ha kunnat tolkas som en kohandel över blockgränsen: Alliansen driver rödgrön utrikespolitik i utbyte mot respit i sudanfrågan.

  Att denna skenbara konsensus i utrikespolitiken skulle tyda på någon slags utpressningssituation är ett typexempel på det slags absurda konspirationsteorier, som hade kunnat florera om de just inte vore så orimliga.

 17. mind78 skriver:

  Angående kritik mot din person och det mediadrev som nu kräver din avgång på grund av Lundin Oil.

  Störtlöjligt. Det är ju faktiskt så att man ska anses vara oskyldig tills man faktiskt är bevisat skyldig i en domstol.

  Jag själv är före detta vänster, numera Piratpartist. Rättssäkerhet och oskuldspresumptionen är viktiga frågor för mig och det känns trist att mina före detta partier sjunker till denna låga nivå. Jag håller i alla fall på dina rättigheter, Ideologiskillnaden till trots.

 18. mattias93 skriver:

  Jätte bra jobb Carl!

  Jag har svårt att tro att det skulle finnas någon bättre lämpad utrikesminister än dig.

  Hoppas att ni blir omvalda i september!

 19. Leo Lasse skriver:

  ECOS (European Coalition on Oil in Sudan) har nu publicerat en 100 sidor lång rapport där man beskriver att tusentals civila dog, bostäder brändes ner, kvinnor våldtogs och över tvåhundratusen människor tvångsförflyttades när Sudans regering gick in och ”säkrade” och tog kontrollen över de oljefält som man tillsammans med Lundin Oil skulle exploatera.

  Enligt rapporten begicks övergreppen i Sudan mellan 1997 och 2003.

  Carl Bildt var styrelseledamot i Lundin Oil mellan 2001 och 2006.

 20. Kachina skriver:

  Det första ytliga intrycket, ger kanske inte rätt bild. Det bör oppositionen tänka på i den här situationen, innan de de dömer och agerar på det första intrycket. (Det gäller även Carl Bildt i vissa situationer, :-)

  Troligtvis krävde Lundin Oil ett rättsäkert område för sin personal och sina investerigar.

  Den svåra frågan att lösa är huruvida Lundin Oil och Sudans regering hade samma uppfattning om hur det går till att säkra ett område. Jag har lite svårt att tro, att folkmord finns med på agendan i Lundin Oils styrelserum.

 21. flyktingar skriver:

  kachina:

  Menar du att det är etiskt riktigt av Lundin Oil att gå in i ett land och begära att ett område säkras, utan hänsyn taget till hur detta åstadkommes?

  När rykten av detta slag kommer i svang, om att tusentals människor dödats och hundratusentals fördrivits, är det inte lätt att två sina händer, ens i krigstillstånd. Det krävs åtminstånne hundratusentals döda och fördrivning av hela folk för att man ska kunna komma undan utan anmärkning av andra än historiker.

  Det är viktigt att få denna sak utredd. Helt säkert välkomnar Carl Bildts detta för sin heders skull.

 22. tsolin skriver:

  Inrikespolitiken tar nu alltmer över, även ibland i polemiken på denna blogg. Bodströms mfl attacker på Bildt är rätt patetiska och nog präglade av en tilltagande panik inom den rödgröna röran.

  Vi kommer att få ser mer av detta innan den tredje söndagen i september, när folket går till val igen.

 23. claudius49 skriver:

  Gick Lundin Oil in i ett land och begärde att ett område skulle säkras, utan hänsyn till hur detta åstadkommes? Det låter förvisso inte särskilt trevligt. Men vänta, dom kanske jobbade efter det höga föredöme som så tydligt, effektivt och (hittills) framgångsrikt har tillämpats i Det Förlovade Landet öster om Medelhavet? Och i så fall måste det ha varit väldigt mycket OK.

 24. Kachina skriver:

  Etiskt riktigt. Jag menar att olika människor kan se olika värde och innebörd i samma ord, i det här fallet att att säkra ett område.

  Det kunde innebära strikt kontroll och vaksamhet för Lundin Oil. För en regim som ser sin egen bofolkning som ett hot, kan det innebära folkmord.

 25. kris08 skriver:

  Otroligt svårt att tro att de varit så ovetande. Det har ju länge varit Lundinföretagens affärsidé att ge sig in i diktaturer och konfliktområden:
  Lundin Petroleum har varit verksamma i Sudan, Etiopien, Puntland, Västsahara och Syrien.
  Lundin Mining i Eritrea, Demokratiska republiken Kongo, Mauretanien och Iran.

  Se:
  http://www.va.se/nyheter/2008/09/19/diktatorernas-baste-van/

 26. Kachina skriver:

  Ja, arbete ger till slut fred och välstånd.

  Arbetslöshet och underbetald arbetskraft leder till inre oroligheter och konflikt.

  Det är svårt att veta vilket vägval de gjort, de som investerar i diktaturer. Det är bara att vänta på facit och se.

 27. flyktingar skriver:

  kris08:
  Tack för information och länk.

  claudius49:
  Intressant hur krav på insyn, etik, moral från diverse håll är avhängigt var i världen de påstådda övergrepp sker. När 9 våldsamma IHH-medlemmar dör på en aktivistbåt med 500 passagerare, så kräver man FN-ledd utredning av ”massakern”. Samtidigt sker övergrepp mot tiotusentals civila dagligen (läs länken kris08 tillhandahåller rörande endast Lundin Oil) utan att det föranleder reaktioner i FN.

  I Israel har man tillsatt en undersökningskommision för att utreda incidenten med de nio dödade IHH-medlemmarna. När svenska företag gör genemsam sak med diktaturer och det leder till tusentals döda och hundratusentals fördrivna bara i Sudan, skulle man kunna tycka att det kunde vara värt en en-mansutredning åtminstånne. För skams skull.

 28. florimond77 skriver:

  Den israeliska makteliten är en förträfflig instution på att framställa lögner och att gömma sanningar bakom tomma ord.
  Lika framgångsrikt som man effektivt och kallblodigt låter avrätta fredsaktivister och kallar det självförsvar. I en video som lyckades ta sig ut i världen trots israels totalitära våld visas hur en 19 årig ung man först liggande får ta emot sparkar och slag varefter han, fortfarande liggande, avrättas med tre skott mot huvud och bröst. Hitler kunde inte ha gjort det bättre.
  Israel måste ställas till svars. Det hade varit rättvisare att invadera Israel istället för Irak.
  Wake up Obama!

 29. florimond77 skriver:

  Fim som förmedlar sin israeliskstyrda propaganda på den här bloggen förmedlar denna gång ett utmärkt exempel på hur man försöker vrida och vända på fakta för att sätta sina fiender i dålig dager. Först drar man upp den gamla kopplingen med Bildt och lundinpetrolium med Sudan för att koppla ihop det med Palestina. Inte för att man bryr sig ett dyft om någon människa i Sudan utan enbart för att man trott sig hitta något man kan använda i nedsvärtningssyfte.
  Företagsvärlden är fylld av massor av skumma förhållanden. Se bara på mobilföretag som uttnyttjar folk och dess mark i fattiga länder. Vattenfall går inte heller fri. Inte heller Ikea som etablerar sig i en apardheidstat. Vad är inte hela krigsindustin inblandad i? Ska man kunna låta bli att stödja orättvisor och brott mot mänskliga rättigheter så måste man ta ut allt från banken och sy in pengarna i madrassen.
  Beträffande det faktum att någon palestinier skulle stödja en politiker i Sudan vill jag bara påminna om hur komplicerad situationen är i dessa regioner. Det som ses som sjörövare tex har visats vara svältande sjömän. Dock råder det inte något som helst tvivel på vilka som agerade som sjörövare när det gäller Ship to Gaza.

 30. un2here skriver:

  Avigdor Lieberman har gjort ett försök att vara konstruktiv och skrivit en artikel i JPost där han:

  * Avvisar flyktingars rätt att återvända
  * Gör anspråk på delar av de ockuperade territorier
  * Kräver att en palestinsk stat ska vara inringat av Israel
  * Vill utvisa fler palestinier från Israel till denna stat
  * Avvisar någon tidpunkt detta skulle kunna genomföras

  My blueprint for a resolution

%d bloggare gillar detta: