Snart ISAF och Nato

TALLINN: En lite gråmulen morgon här vid den Finska Vikens södra strand.

Innan de mer formella Nato- och ISAF-mötena inleds här under eftermiddagen – med fokus på Afghanistan – finns det åtskilligt som kommer att bli föremål för mer informella diskussioner.

Gårdagens överenskommelse i olika frågor mellan Ukraina och Ryssland kommer säkert att tillhöra det som kommenteras flitigt.

President Yanukovich är i mycket stort behov av den reduktion av gaspriset som nu utlovas för att kunna uppfylla sina åtaganden till IMF och därmed få tillgång till ytterligare hjälp därifrån. Kortsiktigt hjälper denna uppgörelse, även om den i ett mer strukturellt perspektiv självfallet är tveksam.

Alldeles säkert kommer den avsevärda förlängningen av den ryska Svarta Havs-flottans basering i Sevastopol att generera betydande inrikespolitisk turbulens i Ukraina.

Till de få som inte kommer hit hör den brittiske utrikesministern Miliband eftersom han alldeles säkert är engagerad i förberedelserna för den andra av de tre TV-debatterna mellan de tre partiledarna.

Den första vanns tydligen klart av den liberale partiledaren Clegg, och den brittiska valrörelsen fick därmed plötsligt en helt ny dynamik.

I kväll kommer det att handla om utrikes- och säkerhetspolitik, och i de frågorna finns det tydliga skiljelinjer mellan de tre partierna.

Inställningen till det europeiska samarbetet liksom till frågan om en ny generation brittiska kärnvapenubåtar kommer säkert att dominera debatten.

Själv hinner jag inte se den direkt i kväll – programmet här i Tallinn är kompakt – men hoppas kunna göra det lite senare.

I upptakten till viktiga möten i Washington under helgen noterar jag att IMF publicerat en mer positiv bedömning av den globala ekonomiska återhämtningen – och noterar i siffrorna åter att Sverige tillhör de länder som klarat hanteringen av krisen allra bäst.

5 Responses to Snart ISAF och Nato

  1. maukonen skriver:

    Barnkonventionen är ett av de viktigaste dokumenten för att ta tillvara barnens rättigheter. I konventionens artikel 11 sägs att medlemsländerna ska bekämpa att barn olovligen förs bort eller hålls kvar i ett annat land än hemlandet.

    Vid Frank Radoshs vårdnadshavare är mamman som har vårdnaden erkänd i Sverige och nu även i Bosnien.
    Vid ska därmed hem till Sverige omedelbart.

    För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
    Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

  2. wynjones skriver:

    För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
    Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

  3. kajakrille skriver:

    hej Calle!

  4. perfro skriver:

    Storbritannien med sitt majoritet svalsystem har egentligen aldrig i fredstid haft koalitionsregeringar.
    Om nu liberaldemokraterna skulle bli tungan på vågen finns risk att Labour for fortsätta sitt nu 15-åriga regeringsinnehav.
    Även detta unikt.

    Det är i sig märkligt att en tv-debatt kan resultera i så stora opinionssvängningar som tydligen ägt rum.
    Samtidigt kan det bli nya svängningar.
    I kväll ska Clegg försvara sitt partis ståndpunkt att Storbritannien ska ansluta sig till euron, vilket nog inte blir så lätt.

  5. karrman skriver:

    Förklaring är att brittiska media likt valsystemet inte släppt fram liberaldemokraterna. En stor del av britterna kände inte till Nick Clegg som person och TV debatten ändrade på detta. Det var första gången som liberaldemokraterna släpptes fram i en TV debatt i en valrörelse.

    En problem britterna har är att de har ett valsystem som konserverar partistrukturen och gör förändringar mycket svåra. Om opinionsmätningarna är korrekta för valresultatet – vilket är långt ifrån säkert – kan utfallet bli att liberaldemokraterna alternativt de konservativa blir största parti, men Labour sitter kvar vid regeringsmakten pga de vunnit fler valkretsar. Vad de skulle behöva är ett valsystem som bättre tar hänsyn till väljarnas faktiska val.