Historiskt steg

Vid en specialsession tillsammans med president Boris Tadic har den serbiska regeringen i dag officiellt beslutat att ansöka om medlemsskap i Europeiska Unionen.

Självklart är detta ett historiskt och viktigt steg för Serbien.

President Tadic är välkommen till Stockholm på tisdag för att officiellt överlämna ansökan till statsministrar Fredrik Reinfeldt.

Då kommer också Olli Rehn från Europakommissionen att vara närvarande.

15 Responses to Historiskt steg

  1. Kachina skriver:

    DET var ett mycket viktigt beslut, på många sätt.

    Bl a får vi en tydligare struktur på den politiska kartan.

  2. tsolin skriver:

    Ett bra beslut. Europas karta blir inte komplett förrän också länderna på Balkan blir medlemmar i EU. Och därefter torde Ukraina, Vitryssland (när Lukasjenko lämnar) och Moldavien komma. Och Norge! Men knappast Ryssland, med vilket man dock måste utarbeta någon form av strategiskt partnerskap.

  3. judazuk skriver:

    Tack för att ni gör ett mycket bra jobb.

    Bara ett tips. P3 driver just nu Musikhjälpen sista dagen nu den 20:de .. Vad sägs om en donation :O) säg gärna till Fredrik R. med.

    musikhjalpen.se

    Var med och hjälp att stoppa Malaria.

    God Jul och ett gtt nytt år…

  4. spanaren skriver:

    Tsolin,

    EU-medlemskap för Ukraina och Vitryssland har
    kanske lika stor markkontakt med den konkreta
    verkligheten som Sveriges nuvarande utrikes
    och säkerhetspolitik – drömmar och illusioner.

    Lukasjenko och den politik han står för stöds
    av en stor majoritet av vitryssarna. Kaoset i
    Yuschenkos Ukraina är ett avskräckande exempel.
    I Ukraina blir det troligen en ny politik
    under en trolig Yanukovychregim som närmar sig
    Ryssland efter presidentvalet i januari.

    Länkar till Jamestowns artikel om mötet EU/Ukraina.
    http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=35844&tx_ttnews%5BbackPid%5D=27&cHash=01c9898072

    Vad gäller Serbien så är landet, liksom Sverige,
    Irland, Finland, Österike militärt alliansfria
    stater inom EU och landet skall tydligen även fortsättningsvis vara neutralt och alliansfritt
    – som Sverige var i nästan 200 år av fred för Riket.

  5. stig2entreprenoren skriver:

    Denna blogg refererades som nyhetskälla för en nyhet om Serbien och EU i riksradion idag kl 10.00.
    Är månne även detta historiskt?

  6. perfro skriver:

    Det är förstås bra få in Serbien i EU, men kraven ska vara som på tt änder att man genomför en demokrati, godtar EU:s regelverk och i detta fall även visar försoning gentemot albanerna.

    Dessvärre finns mycket kvar av detta.
    Serbien har ännu en del del kvar av sin gamla maktstruktur.
    Stödet från Ryssland visar att detta land vill ha en kil in i Balkan.

    Även detta måste lösas.

  7. perfro skriver:

    Vad gäller riksradions sändningar finns det skäl vara misstänksam

    Den är långtifrån objektiv, vänsterkrafterna har ett starkt inflytande där och om nu Carl har medverket till att få in Serbien i EU passar hans blogg vid just detta tillfälle som en bra nyhetskälla.

  8. Kachina skriver:

    Vilka länder som hamnar var anser jag vara av mindre betydelse. Det viktiga ligger i att de små länderna kommer in under en större väl etablerad demokratisk administration. Växelverkan mellan de två poler som uppstår löser man genom bilaterala avtal.

    Jag är övertygad om att Ryssland ganska snart kommer att vila på en stabil demokratisk grund och vilka länder som ansluter dit måste få ha sin naturliga gång.

  9. perfro skriver:

    Att Ryssland kommer att snart vila på en stabil ekonomisk grund visar att vår Kachina visar att hon inte vet något om dagens Ryssland.

    Vi har en fruktansvärd korruption. man har ett maktkombinat, vars ställning direktet är beronde av att de visar lojalitet mot Ryssland verkliga härskare Putin.

    Det gör de gärna, ty då får de alla de privilegier som hör en auktoritä stat till.

    Denne man använder sig även av åtskilliga av de metoder som Stalin använde sig av, vilket kan vara svårt bevisa för omvärlden men de finns förvisso där.

    För detta har han också märkligt nog ett betydande folkligt stöd. Likheten med Mao i Kina finns här.

    Den nuvarande presidenten Medvedev gör visserligen en rad uttalanden, som kan tolkas gå i den riktning som Kachina beskriver.

    Men även han kan inte våga sig på att verkligen utmana Putin, den forne KGB-chefen.
    Som Margot Wallström sa, jag har aldrig mött någon med så iskalla ögon som Putin.

    I övrigt saknar Ryssland det folkstyre som vi betraktar sim självklart.

  10. Kachina skriver:

    perfro

    Du vet tydligen inte något om Kachina (Enl. Hopi-indianerna det kosmiska stålväsen som är vårt medvetandes (själens) anfader, synnerligen maskulin i sitt väsen) Vissa med debattörer menar att han dresserat en ekorre att springa på ett tangentbord i trakten av Byske. Vilketsom, kan det konstateras att även den biologiske ”ekorren” har maskulin form.

    Jag sade inte stabil ekonomisk grund. Jag sade stabil demokratisk grund, vilket är en förutsättning för att komma tillrätta med korruptionen.

    Ja, Putin kan nog vara hård, men jag tror att Medvedev är intelligent och mångårig vän. Jag vill inte utveckla detta vidare med tanke på att CB-blog kanske översätts för regeringskretsar, men jag anspelar på ett ord jag använt ganska frekvent i en annan blogg, SYNERGI (Alltså när ett plus ett blir tre)

    Vi får vänta och se, vad samspelet mellan Medvedev och Putin kan ge.

  11. tsolin skriver:

    spanaren:

    Du skriver att ”EU-medlemskap för Ukraina och Vitryssland har kanske lika stor markkontakt med den konkreta verkligheten som Sveriges nuvarande utrikes
    och säkerhetspolitik – drömmar och illusioner”

    Jag är ingen naiv idealist. Jag konstaterar bara att verkligheten ofta utvecklas i betydligt snabbare takt än vad vi tror.

    Hade Du, spanaren (som av Dina inlägg att döma är en man i i alla fall medelåldern) kunnat tro, säg 1985, att muren skulle rämna, att Tyskland skulle återförenas och att Tjeckoslovakien skulle spricka samt bli medlem i NATO och EU. Liksom Baltikum?

    Knappast väl? Inte jag heller, får jag väl erkänna.

    Så vad är så konstigt med ett Ukraina eller Vitryssland i EU – eller rentav i NATO?

    Jag talar förstås inte om 2010 eller 2011 utan om ett ganska långt tidsperspektiv.

    Båda länder har en europeisk identitet och går, var och en i sin takt, konsekvent i europeisk riktning. Jag tror inte man skall stirra sig blind på personerna Yanokovich eller Lukashenko i dessa sammanhand.

    Det vore lika fel som det var när vi bedömde Östeuropa för 25 år sedan efter Honecker, Husak, Kadar och Ceaucescu.

    Jag är personligen övertygad om att Europa om kanske 20 år kommer att se mycket annorlunda ut än idag, med ett väsentligt utökat EU (och NATO. Och med ett Ryssland där ett generationsskift skett (till det bättre) men som knappast är medlem av EU (eller NATO) men som kommit att acceptera dessa institutioner på ett annat sätt än vad man gör just nu, när man fortfarande lider av imperiala ”fantomssmärtor”.

  12. Kachina skriver:

    Vi får genom Carl Bildt en inblick i hur EU tänker.

    Vi skall vara glada åt att vi genom Spanaren får en inblick i hur Ryssland tänker.

    Någonstans mitt mellan dessa poler kommer framtiden att forma sig. Vi får alltså se vilka länder som hamnar var.

  13. serbiapunktse skriver:

    Det kommer tiden för smärtsamt nyktrande

    …Medan strejkande arbetarna ligger på järnvägar täckta med snön och folket knappast överlever, på den Serbiska politiska scenen pågår auktion vilka är de mest högljudda förespråkarna för Serbisk anslutning till EU, år 2020. Det kommer svårare ekonomisk och politisk kris och tiden för smärtsamt nyktrande efter berusningen och vi kan inte passivt vänta till år 2020 för att komma in i EU, vi måste lösa sina egna problem själva och skaffa ett normalt liv.Det finns en djup avgrund mellan det verkliga livet och den aggressiva propagandan att allt kommer att lösa sig en dag, år 2020, när vi går med i EU. Serbiska medborgare kommer så småningom att se att EU är intresseorganisation där ingenting finns gratis och att varje land först måste ta hand om eget intresse…
    (Vojislav Koštunica)

    http://www.serbia.se/blogg/det-kommer-tiden-for-smartsamt-nyktrande

  14. Pravo skriver:

    Jag är inte övertygad om att det är positivt att Serbien går med i EU. Efter många århundraden av först ottomanskt och sen kommunistiskt styre är Serbien äntligen fritt och självständigt igen. Varför ska man ge upp sin självständighet och ansluta sig till det allt mer totalitära EU? Dessutom frivilligt. Det saknar rim och reson. När Serbien tidigare blivit av med sin självständighet har det alltid skett efter hårdnackat motstånd.

  15. utrat skriver:

    Ryssen är långsam med att sadla sin häst men sen rider han fortare än de flesta. Ryssland har genomgått en fantastisk omvandling på några få år. Jag har verkat i Ryssland sen -74.I högsta grad hoppingivande. Att det krävs hårda nypor för att förhindra sönderfall är inte så konstigt och mycket återstår naturligtvis. Tycks som att många här inte kan se skogen för alla träden. Kachina har rätt och sen ska vi ju också lyssna på Spanaren. Gott Nytt År