Besök på Akademien

Ett besök i Helsingfors är aldrig komplett utan att besöka Akademiska Bokhandeln – tveklöst en av Europas bästa – för att se vad man kan hitta där.

Och tre inköp blev det denna gång.

Andra delen av Finlands svenska historia har just kommit ut.

Nu är det Nils Erik Villstrand som i ”Riksdelen – Stormakt och rikssprängning 1560 – 1812” följer upp den mycket uppskattade första delen ” Sveriges Österland – Från forntiden till Gustav Vasa” som ju kom för några år sedan.

Märkesåret har genererat en ström av spännande böcker såväl i Sverige som i Finland, och till de allra senaste hör Max Engmans ”Ett långt farväl – Finland mellan Sverige och Ryssland efter 1809”.

Engman är alltid läsvärd, så den kommer att hamna rätt högt upp på helgens läslista.

Jag hittade dessutom ”Gustaf Mannerheim och de vita emigranterna” även om jag såg att den kom ut redan 2007.

Mannerheim förblir en intressant personlighet, och det gäller inte minst hans liv i och med det tsaristiska Ryssland, i detta fall hans brevväxling med olika vitryska emigranter efter revolutionen och inbördeskriget.

För den som är intresserade av bra böcker med anknytning till Finland kan jag annars varmt rekommendera Henrik Meinanders ”Finland 1944- Krig, samhälle, känslolandskap”.

I en serie små essäer skildras olika delar av samhällsliv och skeende under det dramatiska året 1944. I högsta grad läsvärd.

Men nu är jag tillbaka i de ymmiga snöfallens Stockholm.

2 Responses to Besök på Akademien

  1. nilbor skriver:

    Carl!
    Imponerande att Du även hinner med att inta ”andlig spis”
    God Jul och stort TACK för i år!

  2. svenike skriver:

    Bra, Carl Bildt, att Du påminner om Gustaf Mannerheim – en av 1900-talets största politiska gestalter!

%d bloggare gillar detta: