Lite ovanlig torsdag

Via TV och Al Jazeera kan jag just nu i direktsändning följa presidentinstallationen borta i Kabul.

Säkerhetspådraget massivt, och intresset för vad president Karzai strax kommer att säga knappast mindre.

Men för min del blir det en dag i Stockholm i stället för i Kabul – trots allt var jag ju där förra veckan.

Det innebär dock inte att Afghanistan inte kommer att finnas på min dagordning. Det finns en hel del trådar från måndagens och tisdagens diskussioner i Bryssel som måste föras vidare.

Snart har vi sedvanligt regeringssammanträde och allmän beredning.

Och mot mitten av dagen beger sig Fredrik Reinfeldt iväg till Bryssel för det alls icke enkla möte som skall försöka utse dels den förste valde ordföranden i Europeiska Rådet och dels den nye s k höge representanten för utrikesfrågor.

Uppgiften är långt ifrån enkel.

I min krets av utrikesministrar finns det utan tvekan en viss farhåga för att en del av statsministrarna mer lutar åt en minimalistisk lösning i ordförandefrågan som skulle komma att reducera våra möjligheter att ha en tydlig röst i världen.

Det skulle – från vår utgångspunkt – innebära en historiskt missad möjlighet. Det är nu – när Lissabon-fördraget trätt i kraft och vi även i övrigt lagt en god grund – som vi verkligen har möjligheten att se till att Europa träder fram med ny kraft på den globala scenen.

Men Fredriks uppgift som ordförande är att lirka fram den lösning som faktiskt har stöd. Jag fruktar att han inte kan åstadkomma mer än vad det finns förutsättningar för i kretsen av stats- och regeringschefer.

Den som lever får se. Under tiden fortsätter arbetet i övrigt.

14 Responses to Lite ovanlig torsdag

  1. Kachina skriver:

    Man skall inte fatta viktiga beslut på Torsdagar. När arbetsveckan börjar på måndagen är människan utvilad och fylld av ny energi. Det håller i sig till ungefär tisdag e.m. då friktionen mot omgivningen börjar hetta upp sinnet.

    På torsdag är människan trött, sliten, uppgiven och fylld av missräkningar. De ”korta tankarna” fyller arbetsdagen och styr besluten.

    På fredag kommer nytt liv i sinnet när man kan se fram emot den kommande helgledigheten och kvällens grillafton. Lägg aldrig viktiga beslut till en Torsdag.

    Jag har en stark vilja av att Europa träder fram som en ny kraft på den globala scenen, så jag hoppas det går bra även om ni valde fel dag för omröstningen.

  2. florimond77 skriver:

    Jag tycker Sverige bör ta bort all militär representation i Afghanistan. Det finns tillräckligt med annan militär närvaro i landet. Istället kan vi satsa dom pengarna på humanitärt arbete. Den militära insatsen kommer aldrig att fungera så länge inte den fredliga insatsen sätts in med samma intensitet. Och kalla aldrig en militär insats för fredlig för det kan den aldrig bli. Den största procenten av Afhganistans befolkning är analfabeter. Betänk detta. Korruptionen i landet är så väloljad att det inte lönar sig att skicka pengar. Skicka dit lärare till skolor och universitet istället. Vad är det för mening att utbilda soldater och poliser som inte kan läsa? De försvinner in i talibanernas led. Inte pga av övertygelse utan pga att de får bättre mat och kläder.
    Afghanistan är ett klansamhälle. Utnyttja det istället för att tvinga på landet ett styre de inte valt. Respektera vad som är. I sinom tid blir det ett nytt Indien här också. För övrigt kan nan fråga sig varför vi överhuvudtaget är där? Efter 30 års krig behöver givetvis Afghanistan hjälp liksom många andra hjälpbehövande stater (som inte får hjälp) och det finns en god vilja att hjälpa. Ett ansvar från jordens befolkning. Men vem ställde till den senaste förödande bombningen? Och varför? Är det utifrån dennes motiv vi fortfarande arbetar eller har något nytt motiv tillkommit? Hitler försökte också driva fram sina galna ideer med tvång som en parentes. Nej har man inte lyckats vinna kriget mot talibanerna upp till nu är det lika bra att lägga ned och byta till en fredligare (och smartare) taktik.

  3. Kachina skriver:

    ”Skicka dit lärare till skolor och universitet istället.”

    ”Nej har man inte lyckats vinna kriget mot talibanerna upp till nu är det lika bra att lägga ned och byta till en fredligare (och smartare) taktik.”

    Den ”smartare” taktiken är redan prövad. Den resulterade i att 180 lärare avrättades, bara på Universitetet.

    Nej, låt militär skydda skolor och universitet och tryck ut dem i bergspassens återvändsgränder, de som vill hålla 80% av befolkningen som analfabeter och trälar.

  4. mrmhalland01 skriver:

    Jag hörde ÖB nämna något i stil med att våra Svenska soldater i norra Afghanistan från och med nu ska bli stridstrupp istället för fredsbevarande.

    Möjligen använder jag fel termer.

    Är det någon som vet vad han menade med sitt uttalande mer specifikt ?

  5. perfro skriver:

    Fredrik har ju talat om behovet av balansering, att kontakt måste tas med alla stats-och regeringschefer, att det krävs godtagbar fördelning mellan högern och vänstern och att många även vill ha en könsmässig kvotering.

    Det blir inte lätt klara av detta. Kravet på kompetens är nödvändigt. Här är förstås Carl väl lämpad som EU:s utrikespolitiska företrädare.

    Men min gissning är att det blir någon från vänsterblocket och att moderater och kristdemokrater får presidentposten.

    Vad gäller små och stora länder samt ländernas geografiska läge gör det än mer komplicerat.

  6. dogcollar skriver:

    Jag hoppas att det blir en federalist som får ordförandeposten. Beneluxländerna har varit med det här sedan början – då borde det vara en av dem som inleder ordförandeskapet – som trots allt är bara 2½ år med möjligheten till ett mandat till. Då finns det möjlighet att rätta till eventuella misstag.

    Min favoritkandidat är Angela Merkel, men tyvärr är hon inte kandidat. Som person och politisk ställning skulle hon passa alldeles utmärkt.

  7. Visionären skriver:

    ”I min krets av utrikesministrar finns det utan tvekan en viss farhåga för att en del av statsministrarna mer lutar åt en minimalistisk lösning i ordförandefrågan som skulle komma att reducera våra möjligheter att ha en tydlig röst i världen.”

    Farhågorna synes bli besannade:

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3822321.svd

    Om dig Carl Bildt sades lite elakt när du var statsminister, att din utstrålning inte var tillräcklig för att få såna där automatiska dörrsensorerna till bl.a. olika köpcenter att reagera. Beträffande van Rompuy undrar jag om hans utstrålning kommer att räcka för att skilja honom från tapeterna när han befinner sig i ett rum.

    Men, jag kan ju ha fel (som vanligt).

    V

  8. kris08 skriver:

    Och den höga utrikesrepresen-tanten har tydligen lyckats mäkla fred i ett krig, banankriget mellan EU och Latinamerika… Världens makthavare blir säkert otroligt imponerade!

    Ganska patetiskt med en sluten församling som utser de mest slätstrukna kompromisskandidaterna. Fast det är väl ganska avlägset att hela Europa skulle kunna enas om något annat.

  9. Kachina skriver:

    ”Ganska patetiskt med en sluten församling som utser de mest slätstrukna kompromisskandidaterna”

    Kanske ett förnuftigt val att så här inledningsvis inte välja så dominanta personer. I det här läget behöver EU mer av förvaltare än av förnyare.

    Och,…..jag tror inte att Catherine Ashton låter sig bollas på spelplan, varken av islamister eller sionister.

  10. hariknaidu skriver:

    Blair out! What a relieve – inpite of Brown’s lobby and propaganda. If Carl wanted Blair then he shld also be relegated to the dustbin of history. It’s q’ whether the Baroness will get EP approval….

    What we need right now is western-eastern european conciliator to bridge the cultural and historical gap while same time finding ways and means of bridging the economic gap.

    Frederik played a cental role in surprising the press with a diplomatic result even before the dinner was over. He will have a great chance in EU with a bit more political experience at top level.

  11. Bo W. Höglund skriver:

    En belgare som lyckats bringa fram en regering i detta splittrade land kan ju inte vara HELT fel som inledare av EUropas förenta stater.
    Är han dessutom Haikudiktare behöver ju inte allmogen omedelbart förstå vad han egentligen menar!

  12. Kachina skriver:

    Som Haikudiktare kan man förutsätta att van Rompuy har en avsevärd spännvidd på sin medvetandesfär. Är han dessutom tråkig förvaltare som stabiliserar EU-bygget, är han perfekt.

    Frågan är om Ashton har den arbetskapacitet Carl Bildt har, vilket är tveksamt och då övergår frågan till hennes förmåga att delegera. Hon har ju ett antal utrikesministrar att förfoga över och spelar hon korten rätt bör hon dela in dem i ansvarsområden. Alltså, inte enligt geografiska gränser utan i konflikthärdar och ansvar för bilaterala avtal på olika områden.

  13. stig2entreprenoren skriver:

    Europas nationella ledare är ännu inte redo att lämna ifrån sig ”världsscenen” till någon stark rival.
    Att då försöka hitta några neutrala, kompetenta, 1 man och en kvinna, föväntat diplomatiska och noggrannt lyssnande kandidater är väl det man kan hoppas på?
    De får nu försöka vinna mark på egna meriter i arbetet att försöka forma en ny starkare och mjukare Europeisk profil. Tugga på tugga på – 4 bugg å en coca cola…
    Om man istället hade utsett Tony Blair och Carl Bildt så hade ju resten av EU bleknat väsentligt och hamnat i ett skuggigt hörn, även om man då på allvar hade kunnat utmana USA och Kina.
    Tjurrusningar förekommer väl bara lokalt i Spanien?

  14. florimond77 skriver:

    kachina
    utveckla det där med de 180 avrättade lärarna. När hände det?