Till Kabul igen

När moderatstämman här i Västerås nu är över sätter jag mig per omgående i rörelse i riktning mot den afghanska huvudstaden Kabul. Och sent i kväll lokal tid borde jag kunna vara framme.

Det blir mitt tredje besök i landet på mindre än ett år – och mitt andra inom loppet av ungefär en månad.

För det finns det självfallet skäl.

Det internationella engagemanget i Afghanistan – FN, EU, Nato m fl – är utomordentligt viktigt. Den framtida stabiliteten i området mellan Central- och Sydasien berör på ett eller annat sätt oss alla.

På sina håll i debatten framställs det vi gör där som nästan enbart en militär operation. Jag ser helsidor i tidningarna som mest räknar upp olika typer av pansarfordon.

Jag tillhör som bekant de som anser säkerhetsdelen av det internationella engagemanget i landet som mycket viktig. Och det är bra att Sverige är ett av det 40-tal länder som deltar i denna.

Men utmaningen i landet är långt större än så – och just nu är det de politiska faktorerna som är alldeles avgörande för framtiden.

Sakta håller det på att växa fram ett resultat av främst presidentvalet den 20 augusti, och i mitten av den kommande månaden kommer vi sannolikt att ha det i sin helhet.

Utan att förhäva oss alltför mycket – för det finns det ingen anledning – kan vi konstatera att det gick att hålla vallokalerna öppna i den absoluta huvuddelen av landet. Det var viktigt.

Nu gäller det att se till att det valresultat som växer fram ses som någorlunda legitimt i Afghanistan självt och det därmed kan lägga en grund för politisk stabilitet under i alla fall det kommande året.

Här är inte platsen att gå in på de olika utmaningar som ligger i detta enkla konstaterande – det räcker med att notera att de är betydande.

När jag kommer till Kabul sent i kväll lokal tid inleds intensiva överläggningar centrerade kring inte minst detta.

Jag kommer att träffa de som har ansvar för att nu ställa samman och värdera valets olika delar – liksom de ledande nationella politikerna och de ledande internationella representanterna.

En viktig uppgift blir också att fortsätta de diskussioner om förstärkta europeiska politiska, ekonomiska och andra civila insatser som kommer att stå i centrum när 30 utrikesministrar träffas i Stockholm på fredag och lördag.

Där kommer Javier Solana att kunna rapportera direkt från sina samtal i Mellersta Östern under de kommande dagarna, och jag kommer att kunna redovisa bedömningar direkt från den politiska dragkampens Afghanistan.

Det är så vi är med och formar den gemensamma europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken.

7 Responses to Till Kabul igen

  1. jrl5 skriver:

    Säkerligen måste SÄPO ha bankat in lite vett i dig vid det här laget. Sluta avslöja i förväg vart du åker, speciellt när det är i en ostabil region där din död är någonting som eftersträvas.

    Du är en viktig person i EU och att kidnappa eller döda dig vore en stor seger för antidemokratiska krafter i landet. Att göra saker i Kabul är en barnlek för dessa, och att avslöja innan att du åker är bara dumt och det sätter liv på spel – både ditt eget, din säkerhetspersonal och civilas.

    Vi ser dig gärna blogga om Afganistan, men gör det när du åkt därifrån.

  2. stig2entreprenoren skriver:

    Det är kanske så man lockar fram sina fiender för att kunna slå dem?
    Problemen i Afghanistan är monumentala. Hur ändrar man 50% av BNP i ett land från illegal opiumodling, vidareförädling mm till mer normal verksamhet?
    Hur får man gamla outbildade, insnöade stötar att ändra sig utan att skjuta skallen av dem?
    Unga välutbildade afghaner som både kan och vill göra en hederlig insats blir obekväma och hunsade av deras obildade och inskränkta chefer som ej låter dessa nya krafter komma fram eller till sin rätt. De sticker då utomlands om det bara går, av ren frustration.
    Att många överkvalificerade människor hindras att komma fram är i och för sig ett fenomen över hela världen. Inskränkthet och avund finns överallt.
    Hur många ”vanliga” statsmän blir inte stressade av att se CB dra fram i världen i debatter, föredrag och i kontakter med allehanda potentater av olika kaliber?
    Dessutom lite kunnig i teknik och IT vilket ej många politiker tyvärr kan anklagas för.
    De enkla problemen kan de andra pyssla med.
    KABUL – here we come…

  3. Visionären skriver:

    Jag för min del, som också arbetar inom statlig förvaltning och med rättvisan som ledstjärna, fattar inte hur du orkar. Men jag hoppas att du stärks i ditt engagemang och uppsåt när du får positiv feed-back, t.ex. genom denna kommentar på din egen och mycket uppmärksammade blogg.

    M v h

    V

  4. yal67 skriver:

    ”Hamas condemned the United Nations Sunday, saying it planned to teach Palestinian children in the Gaza Strip about the Holocaust — but the U.N. agency which runs schools in the enclave would not confirm any change.

    Branding the Nazi genocide of the Jews ”a lie invented by the Zionists,” the Islamist movement which runs the Gaza Strip wrote in an open letter to a senior U.N. official that he should withdraw plans for a new history book in U.N. schools.”

    http://www.reuters.com/article/newsMaps/idUSTRE57T1JW20090830

  5. florimond77 skriver:

    BUSH bombade sönder landet för oljans skull och erövrade endast Kabul som jag förstår det. Det finns inget demokratiskt Afhanistan. Det finns bara Kabul.

  6. perfro skriver:

    Agenda hade sin höststart i går. Det började med en utfrågning av Fredrik Reinfeldt.
    Han fick den provocerade frågan är det rättvist att de med arbete, de rika märk väl, ska få stora skattesänkningar med de arbetslösa inte får del av dem.

    Nu är ju svaret att när arbetslösa kommer i arbete så får de omedelbart del av jobbskatteavdraget och arbetslöshetsförsäkringen är en del av arbetslinjen, nog så svårt i ett läge med kraftigt stigande arbetslöshet.

    Vi har ju också i nuläget sänkta löner inom främst våra exportföretag, som annars inte skulle kunna överleva. Det borde Agenda veta liksom att facket godtagit det och även tagit initiativet till det.

    Detta var bakgrunden till Fredriks svar att andra åtgärder nu genomförts men han borde tydligare ha sagt att fjärde steget i jobbskatteavdraget kostar ungerfär 10 miljarder, ett förhållandelitet belopp men i rätt riktning.

    Nästa provokation var att visa ett reportage från dagens Afghanistan, som ännu präglas av sekellånga traditioner där inte minst kvinnorna förtrycks och där det varit brist på det mesta som liknar våra västerländska länder.

    Detta inslag hade det direkta syftet att Fredrik skulle svara på hur det kunde vara så här och om det var nödvändigt med svensk trupp där.

    Detta går mycket väl att reda ut men knappast ia några frågor. Lyssnarna skulle via Agenda få intrycket att Fredrik och regeringen stod bakom en politik med rådande fortsatt förtryck.

  7. geneve2 skriver:

    perfro
    Mycket bra redogjort för Agendans intervju med Fredrik Reinfeldt i går.Precis så upplevde också jag att det var.