Nu måste det bli slut!

Med sitt envisa fortsättande av sina militära operationer i Gaza riskerar Israel att snabbt förlora de sista resterna av den förståelse som trots allt fanns när man inledde sitt militära svar på Hamas raketattacker.

Dagens attack mot högkvarteret för FN:s hjälporganisation UNWRA i Gaza – som nu står i brand –  var säkert ett misstag, men ju längre detta krig pågor desto fler blir alla dessa ”misstag” med alla dessa offer och all den nya bitterhet som skapas.

Redan har mer än tusen personer dödats – och bara en liten del av dem kan beskrivas som engagerade i Hamas militära verksamhet. En krigsoperation där majoriteten av de som dödas är oskyldiga civila fölorar snabbt den legitimitet den en gång kan ha haft.

Det mesta tyder på att Hamas nu är berett att acceptera arrangemang som ligger nära de som vi från EU-trojkans sida diskuterade under i början på förra veckan och som sedan dess varit föremål för förhandlingar i främst Egypten.

Då är det hög tid för Israel att äntligen följa FN:s säkerhetsråds krav på en vapenvila.

Att fortsätta är att riskera än fler oskyldiga, än fler ”misstag” som dagens attack på FN-högkvarteret och än större skador på Israels möjligheter till långsiktig fred.

41 Responses to Nu måste det bli slut!

  1. femkanten skriver:

    Bäste Carl Bildt, jag skrev nyss en rätt så likalydande kommentär som Din härovan i Alex Stubbs (Finlands utrikes minister) blogg (tyvärr texten är på finska). Men frågan kvarstår: har EU verkligen tillräckligt med makt och vilja att få Israel att stoppa sin aggression? Fler problem väntar nog bakom hörnet – tex Iran. Dock, vi borde ha vapenvila i Gaza ikväll.

    Jag förstår Din frustration – Du är inte alldeles ensam med denna känsla.

    Jouni Pulli, Helsingfors

  2. oppti skriver:

    Öppna upp för möjligheten att ställa dem inför krigsrätten i Haag.
    Ta dem uppifrån och gå nedåt i organisationerna. På båda sidor!
    Tur att USA får en president på tisdag-då är det säker över!

  3. toppbozz skriver:

    Kan inte annat än hålla med oppti. Vi får inte särbehandla Israels ledare från andra ledare som begår brott mot mänskligheten och krigets lagar. Du har förhoppningsvis följt många av dom inlägg som gjorts på din blogg här och jag tycker en majoritet av dessa tycker att vi – Sverige – och den svenska regeringen är alldeles för mesiga. Se nedan mitt debatt inlägg. Om jag har rätt i min uppfattning är det förfärligt för demokratin. Tyvärr är det den enda orsaken jag kan hitta. Jag är inte så upprörd över att en FN byggnad träffades i dag jag är upprörd över hur ledande politiker i Sverige och andra västländer kan låta över 300 fullständigt oskylldiga barn slaktas utan att unison stå upp mot Israel och säga stopp. om inte blir det repisaleier, politiska såväl som handelsmässiga. Över 300 Barn!!!!!

    Uppgiven, besviken och förbannad

    Jag har nog sällan blivit så besviken på min regering och min statsminister som vid partiledardebatten i går. Dagen började med att jag lyssnade till Israels ambassadör i en intervju i P1. Någon mer patetiskt , kall och omänsklig människa har jag aldrig hört. Absolut ingen skuld till situationen i Gaza kunden falla på Israel. Israel gör allting rätt och har all rätt att agera som man gjort i 60 år och fortsätter att göra. Denna menade fullt allvarigt att det är helt ok att massakrera över 300 barn i Gaza för att uppnå sina s.k. säkerhetsmål. Trots reporterns idoga försök lyckades han inte få ambassadören att uttrycka någon som helst medkänsla för alla civila offer.

    Det är denna typ av personer som Sveriges regering står i partiledardebatten och försvarar. Man hade möjligheten att på ett fullt diplomatiskt korrekt sätt fördöma de krigsförbrytelser som både Israel och Hamas är ansvariga för i Gaza. Man hade chansen att ge stöd åt kraven på att den internationella domstolen skulle granska förbrytelserna – på båda sidor – men man tog den inte.

    Det gör att den Svenska regeringen indirekt accepterar att Israel har dödat över 1000 personer i Gaza inklusive över 300 barn och skadat 4000 personer varav minst 1200 barn, liksom att man accepterar att Hamas kommer undan för sin raketbeskjutning in i södra Israel.

    Varför? Jag kan inte hitta någon annan anledning än att man vill skydda Israel för att få kritik och/eller få de ansvariga ställda inför rätta för de oerhörda grymheter de utsätter invånarna i Gaza för. Att som Jan Björklund upprepa, som ett mantra, att det var Hamas som bröt vapenvilan hjälper ju knappast upp situationen i Gaza. Det finns dessutom en del som tyder på att det var Israel som slog till först – redan i november. Oavsett detta hade Hamas som krav för att vapenvilan skulle fortsätta att gränserna skulle öppnas så att mat och förnödenheter kunde föras in i Gaza och därmed skapa ett drägligt liv för invånarna. Israel vägrade göra detta liksom man ända sedan Hamas vann valet i Gaza, kollektivt straffat alla invånarna genom den belägring man genomfört.

    Jag är helt säker på att Jan Björklund och flera andra i regeringen gärna skulle kräva att Hamas ställs inför internationell domstol för sina förbrytelser med det blir svårt att då inte samtidigt kräva detsamma mot Israel. Därför ställer man sig inte bakom ett sådant krav utan ger sitt tysta medgivande till Israels aktioner.

    Jag har mycket svårt att förstå att våra rikspolitiker kan vara så omänskliga, så totalt likgiltiga för den massaker som pågår på barnen och andra civila invånare i Gaza. Ingen kan ha undgått de bilder, som den Israeliska militären så ogärna vill ska komma ut, som visar hur oskyldiga drabbas av Israels övervåld.

    Jag hör också hur man beklagar att de antisemitiska strömningarna ökar både här och i utlandet men det är kanske inte så konstigt – om än högst beklagligt – men jag har ännu inte hört en enda judisk organisation ta avstånd från det övervåld som används av Israels arme i Gaza. Så länge inte detta sker ger de sitt tysta medgivande till massakern av barn och civila och då blir naturligtvis konsekvensen att antisemitismen ökar.

  4. chris200 skriver:

    ”än större skador på Israels möjligheter till långsiktig fred”

    Som jag är säker på att Carl vet, påverkar denna 60-åriga konflikt inte bara Israels utan hela världens möjligheter till långsiktig fred. Pga den uppenbara orättvisan så föder den rättsgrundad aggression (frihetskamp), som får karaktären västvärlden mot muslimvärlden. För det är ju västvärlden som upprätthåller orättvisan. Många muslimländer har politisk ledning som är mer intresserade att behålla sin diktatur än att följa folkets vilja och skydda medmuslimer, men om 50 korta år kan det ha ändrats. Det vore bättre att västvärlden, istället för att pacifiera muslimer genom att skydda diktatorskapen, agerade för rättvisa (dvs internationell rätt och mänsliga rättigheter) så att orsaken till friktionen undanröjs. Ett kraftfullt första steg är, som oppti och toppbozz säger, internationell krigsrätt.

  5. bestofmankind skriver:

    Ur statsministern och utrikesministern synpunkt måste vara en mycket härdad och hårdhudad psykiskt för att inte känna maktlösheten – trots sina befogenheter och befattningar – mot pågående massakern i Gaza.

    Och hur är det med den så kallade samveten?
    Har det gjorts tillräckligt eller mer än tillräckligt för att kunna hjälpa alla dessa barn och kvinnor som råkade omkomma, och kommer att omkomma i massakern?

    Räcker det verkligen att bara hävda ”Nu måste det bli slut!” eller att man ”för samtal med EU där vi för fram vår kritik och ifrågasätter vad det är för militära idéer som ligger bakom vapenmaktsanvändningen.”

    Det är synd om dem som dör, men mycket mer synd om dem som lever och bevittnar massakern väl medvetna om att man kan göra någonting.

    När man har ett samvete och även tror på människans lika värde, då vet man hur det samvetet plågar en, men om man inte har något så är allting likgiltigt.

    Ibland kan man faktiskt välja och styra sitt och andras öde, speciellt av dem som har makten.

  6. alnabone skriver:

    Antalet döda barn är rent avskyvärt. Här har israelerna gjort bort sig då de inte på ett säkrare sätt, sett till att civilbefolkningen kunnat skyddas. Hamas ledare borde begå självmord för de plågor de utsatt sin befolkning för och israeliska ledningen bör avgå till förmån för mer förståndiga aktörer…

  7. alnabone skriver:

    Det som känns skrämmande ”bestofmankind”, det är det faktum att vi blivit så avtrubbade. Jag har matats med bilder som dessa sen 70-talet, det är mera detaljrikt nu dock.

    Jag tror det är alldeles för långt från ens egen verklighet för att man ska kunna ta till sig det som händer. Har man aldrig befunnit sig i en krigssituation så kan man aldrig relatera till hur det är, bara känna medlidande med de som kämpar och senare dör…

  8. oloflindberg skriver:

    Ja men gör nåt då, för att detta ska få ett slut.

  9. solklar skriver:

    Carl Bildt. Vad menar du med att säga att det var ett misstag att FN-högkvarteret angreps? Vem eller vilka har gjort misstaget? Har någon i ansvarig ställning i Israel sagt det att det var ett misstag? Om inte så försvarar du faktisk Israel gentemot FN. Jag har utgått från att de direktträffar som Israels militärmakt upprepade gånger har fått in på sjukhus och ambulanser är avsiktligt. Eller är det kanske så att de bara är ovanligt fumliga med vapen. Och deras oförmåga att rätta sig efter FN-resolutioner beror kanske på att de inte kan läsa.
    Jag delar givetvis din uppfattning att det måste få ett slut.

  10. alnabone skriver:

    solklar, här är lite info om det du efterfrågade:

    Samtidigt befinner sig FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i Israel för att försöka stoppa de blodiga striderna. Han säger enligt AP att han har uttryckt ”starka protester” och anser att det inträffade är en allvarlig kränkning. Israels försvarsminister Ehud Barak ska enligt Ban-Ki Moon ha sagt att attacken mot FN-centret var ett ”allvarligt misstag”.

    – Han tog det mycket allvarligt. Han har försäkrat mig att extra omsorg ska tas om FN-anläggningar och FN-personal i framtiden, sade Ban.

  11. bestofmankind skriver:

    alnabone 6:19

    Det räcker med att man har förlorat någon riktigt nära – eget barn, mor, far, fru, make – för att kunna relatera sig till dem som har blivit offer – döda eller levande – till denna meningslösa massakern.

    Har man inte förlorat någon riktigt nära så vet man inte heller hur det verkligen känns i hjärtat och själen.

  12. solklar skriver:

    alnabone
    ”Misstaget” består sannolikt av att beslut i Israels arme i krissituationer regelmässigt tas autonomt på låg nivå. Det är däremot inte Carl Bildt som skall komma med Israels ursäkter om inte Carl har ett legitimt skäl.

  13. alnabone skriver:

    solklar:
    håller med dig, fullständigt… När FN-installationer och hundratals ton mat går till spillo så börjar det spåra ut… vilket det i och för sig gjorde för 60 år sen redan… denna konflikt har dock varit ”urflippad” from scratch

  14. alnabone skriver:

    bestofmankind:

    Kunde inte sagt det bättre själv, tack!

  15. florimond77 skriver:

    Det var tre fosforbomber. Var alla tre ett misstag?

  16. florimond77 skriver:

    Tack Bildt fär att du talar klarspråk.
    Det måste bli ett slut! Israel håller på att förlora det företroende de trots allt haft, skriver du. Åh, vad jag önskar att det innebar att Sverige röt till officiellt! Jag vet inte ens om Reinfelt har fördömt det här. Det gjorde både Norge och Frankrike på ett tidigt stadium. Den stora tystnaden och försiktigheten är skrämmande. Betyder det att man har rätt att skjuta små bebisar i skallen om stora dumma män som man tycker hemskt illa om kastar raketer???Vad har Europa för humantär moralkodex?

  17. florimond77 skriver:

    Om israel bad om ursäkt för att ha bombat FNbyggnaden varvid 3 anställda skadades och all utrustning och mat brann upp hur mycket förlåtelse har man inte kvar att be pappan vars 4 barn dödades av krypskyttar med kulhål i hjärta och huvud, barnen som lämnades att dö på de döda kropparna av sina föäldrar medan soldater såg på, dom som bränts inne, dom som fortfarande ligger kvar under bulldozad jord…mm mm?
    ”I bet hitler would have smiled equally grimly like livni and olmert in the ethers…happy killers…” (text for new song)

  18. komigenuva skriver:

    Problemet är ju bara att fler och fler dras in i kriget ju längre kriget fortsätter. Det blir en polarisering mellan öst och väst – och hela saken är därmed så livsfarlig att man inte ens vågar tänka på följderna. Som jag ser det är världsfreden hotad.

  19. un2here skriver:

    Hamas står fast vid sitt krav om att blockaden måste upphöra i utbyte mot vapenvila. Det var vad dom begärde innan kriget också. Om Israel plötsligt skulle gå med på det nu, varför anföll dom då – och vad har dom vunnit annat än att framstå som sadistiska byråkrater?

    Det är svårt att vinna över ett folk som redan har förlorat allt. Det finns ju inget kvar att ta ifrån dom.

  20. alnabone skriver:

    Ett öppnande av gränserna medför också risker i form av hämndaktioner med självmordsaspiranter. Hamas högg sitt folk i ryggen då de började skjuta raketer. De förlitade sig helt på att de aldrig trodde att israelerna skulle anfalla. Jag svårt att se en lösning på detta problem då det handlar om ett folk som blivit fråntaget i princip allt och nu har även deras värdighet smulats sönder tillsammans med deras hem. Förlusten av liv och antalet skadade talar sitt eget tydliga språk och hur freden än kommer se ut så kommer ingen kunna tillslrivas någon form ”av seger”…

    I krig finns inga vinnare…

  21. oppti skriver:

    I krig finns inga vinnare!
    All kritik av de krigförande är motiverad och bör vara symmetrisk.
    Israels övermakt får inte bli en ursäkt för Hamas gärningar!
    Palestinerna i Gaza har valt Hamas och bär nu detta val på tunga axlar.

  22. solklar skriver:

    un2here
    Jag har förkortat din mening med ett ord. ”Det är svårt att vinna över ett folk som redan har förlorat.” Det är innebörden i dessa ord som Israel inte fattar.

  23. orust skriver:

    Visst Carl, det måste bli ett slut men då måste det också bli ett slut på kindpussandet och ryggdunkandet. Idag är det FNs generalsekreterare som blir ryggdunkad av Olmert. Verbalt sägs en sak – kroppsspråket säger något annat!

    EUs förlamande hand över dina egna åsikter – sveket att inte tala med Hamas t.ex. – måste du försöka skaka av dig.

    Info till övriga debattörer – se dagens -fredag 16 jan – Brännpunkt i SvD – tänkvärda åsikter!

  24. toppbozz skriver:

    Orust, håller helt med. Lästa artikel på SvD Brännpunkt som du hänvisade till och jag kan naturligtvis inte annat än hålla med Jan Tuniger eftersom hans analys faller väl samman med vad jag skrivit på denna blogg tidigare. Israel är inte intresserad av fred.

  25. florimond77 skriver:

    För att blicka lite framåt och Obamas inträde på scenen.
    När det gäller MÖ-konflikten har Bush under sin tid varit uppbackad av AIPAC, den israeliska lobbyn i USA. Det är inte alls säkert Obama kommer att hålla med dem om allt.
    Stor förhoppning vilar nu på Obama men jag skulle vilja säga till Carl Bildt och andra EU-politiker att – förvänta er inte att han ska kunna lösa allt. – Just nu verkar det som om världens handlingsförlamning beror på att man sitter och väntar på vilken inriktning han ska visa på.
    Jag tror att han, som lovat så mycket med förändringar, är mycket öppen för positiva influenser och ideer. Därför borde man våga komma med nytänkande så han inte hamnar i samma gamla spår som Bush. Irak tex är en misslyckad politik. Israels agerande är en kopia av detta misslyckande.
    Det är inte bra att följa en misslyckad politik i spåren.

  26. gruvjobbare skriver:

    Aristokraten Carl B försöker göra sitt bästa för att hitta lösningar i Gazakonflikten, men räcker då långt inte till. I riksdagsdebatten så var han påfallande handlingsförlamad, vilket också Fredrik R med sina flertalet borgerliga kolleger och ministrar visade upp. Röda korset, Röda halvmånen och nu Läkare utan gränser väljer att lämna krigsplatsen. Secretary-General of the United Nations Mr. Ban Ki-moon är mycket vädjande till Israels regering, att uppmana slut på striderna. Säkerhetsrådet och Arabförbundet inklusive alla grannländer till Israel ställer sig frågande om de nånsin numera kan förhandla fram en fred. Att Hamas till skillnad från al-Fatah inte erkänner Israels rätt att existera, och ej heller godkänner Osloavtalet från 1993 kommer inte att göra att västvärldens vägran att tala med dem (Hillary Clinton) mera segervissa trots sina förluster.

  27. alnabone skriver:

    kris08:

    Känns märkligt att du hävdar att det finns vinnare i krig?

  28. gruva skriver:

    Det fannas Hamasterrorister precis intill FN-byggnaden som besköt den israeliska militären.
    Det fanns Hamasterrorister precis intill skolan som besköt den israeliska militären.
    Hamasterrorister använde FN-märkta fordon som kamouflage för att kunna beskjuta den israeliska militären.
    Hamas försåtsminerar skolor och sjukhus och låter människorna finnas kvar.
    Hamas beskjuter israeliska ambulanser och sjukvårdare som försöker hjälpa palestinska skadade.
    Hamas tvingar upp människor på hustaken som skydd mot flygangrepp.
    Hamas avrättar folk (palestinier) vid blotta misstanken om israelsympatier.
    Hamas använder ambulanser som transportmedel.

    Halva befolkningen i Gaza är under 14 år. Gaza har en befolkning på 1,5 miljoner och har en yta som 1/4 av Öland.
    Med tanke operationens omfattning och med tanke på folkmängd i förhållande till Gazas storlek samt andelen barn i befolkningen är det närmast en förolämpning mot människor i t.ex. Darfur eller Nigeria att kalla detta för folkmord och blodbad.

    Det är ett tragiskt faktum att Israel bedöms efter en helt annan måttstock än andra länder. Man kan bara spekulera över varför.
    Dessutom litar jag inte alls på Carls uppgifter om att majoriteten av de döda var icke stridande. Kan bara spekulera i var han fått den uppgiften ifrån, så vitt jag vet finns det ingen oberoende källa i Gaza. FN är tyvärr inte opartiskt i den här konflikten och i Gaza talar mycket för att FN är infiltrerat av Hamas.

    Den palestinska befolkningens lidande är helt och hållet Hamas fel. Det är de som provocerat fram detta helvete och det är de som hänsynslöst offrar civila i propagandasyfte.

  29. florimond77 skriver:

    gruva
    Beträffande om Hamas fanns nära FN eller skolan är det obekräftat av de som var där. Vad israel sett vet ingen.
    Jag har följt den här attacken över alla tänkbara media men jag har inte hört något om att de skulle använda FN märkta fordon. Från början av attacken var den allmänna meningen att de låg lågt förutom raketbeskjutning.
    Varför skulle de minera byggnader om inga israeler skulle befinna sig där?.
    Däremot finns otaliga vittnesmål om hur israeliska soldater ber folk gå till byggnader för att sedan bränna husen plus att man inte bryr sig om varken barn eller vuxna befinner sig i husen man sedan bombar.
    Man har varnat folk genom flygblad att utrymma byggnader men de som inte hinner ut har man inte brytt sig om.
    Det finns vittnen från röda korset som hämtat ut barn som lämnats att dö på sina döda föräldrars kroppar medan israeliska soldater försökte hindra dem att ta ut dem.
    Aldrig hört att Hamas beskjutit ambulanser. Varför skulle de göra det? Det har israeliska soldater däremot gjort. Ambulansmännen säger att under omständigheterna med så många döda skulle ingen annan eller vapen få plats.
    Var har du fått allt det där ifrån?

  30. solklar skriver:

    gruva
    Du frågar florimond77 om han anser att Hamas är en terrororganisation. Jag kastar in lite fakta som underlag till din diskussion med honom och bildterberg..
    •Enligt nationalencyklopedin är terror ”organiserade våldshandlingar som väcker skräck och fasa”.
    •Hamas är av västmakterna definierade som en terrororganisation.
    •Däremot så dödar Hamas oerhört mycket mindre människor än Israel gör. För varje människa Hamas dödar så dödar Israel 100.

  31. gruva skriver:

    solklar
    Din definition av terror är ofullständig.
    – Terror är en politisk strategi som går ut på att orsaka skräck genom organiserat våld MOT CIVILA.

    Nyckelorden är alltså – organiserat våld mot civila.

  32. bildterberg skriver:

    gruva: ”Nyckelorden är alltså – organiserat våld mot civila.”

    Nämn ett argument för att denna definition inte passar in på IOF:s aktiviteter i Gaza

  33. soli01 skriver:

    Krig är alltid krig och då kommer alltid civila i kläm. Att det skulle vara fråga om ”organiserat våld mot civila” är dock osäkert. De jagar naturligtsvis hamas och då kan man givetvis ana vem som får sitta emellan.

  34. solklar skriver:

    gruva
    Vänd dig till för nationalencyklopedins utgivare för att få din version av terror giltig i Sverige.

  35. bildterberg skriver:

    soli01:
    Vad anser du om resonemanget angående proprtionalitet när det gäller
    våld i krig. Har en faktor på 100 ingen betydelse i sammanhanget?
    När det gäller om huruvida IOF utövar ”organiserat våld mot civila”
    kan man också säga att det är osäkert att det INTE är det.

  36. gruva skriver:

    solklar
    Jag var lite otydlig. Vad jag menar är definitionen för terrorism. Hamas är klassat som en terrorist-organisation av EU och USA.

  37. oloflindberg skriver:

    Gruva
    Ditt resonemang är iskallt.
    Du pratar om tekniska definitioner och försvarar mord på hundratals oskyldiga människor. Raketerna mot Israel är inte ett större bekymmer för dom än deras trafikolyckor. Om vi nu ska diskutera proportionalitet. Men ett lämpligt svepskäl är det förstås att fortsätta sin apartheidpolitik.
    Hamas inser också att dom ger Israel argument för sin blodtörst. Jag tolkar inte det som att kallsinnigt offra sina medborgare. Jag tror att det beror på ren desperation. Vad ska dom annars göra?

  38. bildterberg skriver:

    gruva
    När du funderat ut svaret på vad x är i olikheten
    1200 < x < 1500000 så kan du gå vidare med följande fråga:

    Antag (hypotetiskt) att det var israeler som var instängda
    i Gaza och utsatta för en massaker samtidigt som deras
    terrororganisation Irgun (why not) skickar raketer ut ur Gaza in i
    Palestina (stället för Israel). Skulle palestinska arméns
    angrepp på den israeliska civilbefolkningen vara lika moraliskt
    försvarbart då?

  39. bildterberg skriver:

    gruva
    I väntan på svaren på mina två senaste frågor (kalla dem Fråga 1 resp Fråga 2)
    kan du grunna på en 3:e fråga (som kanske är lättare att besvara än 1 och 2):
    Tror du att världsopinionens syn på Israel (efter aktionerna i Gaza) har
    förbättrats eller försämrats?

  40. florimond77 skriver:

    gruva
    För mina bevis finns otaliga vittnesmål, det finns bildmaterial och det finns organisationer som röda korset och FN som just nu lämnar in anklagelser på löpande band. Dina bevis saknas fortfarande men efter vad jag förstår är du utsatt för en desperat falsk israelisk propaganda som du på något vid sugut i dig. Hör gärna av dig om du vill ha den riktiga versionen så ska jag bistå.

  41. perfro skriver:

    Israel hade inte gått in i Gaza, i sig diskutabelt, för att få slut på Hamas raketbeskjutningar samt de självmordsattacker, som hade följt om muren nu inte existerat.
    Det finns tyvärr ett par muslimska terroristtorganisationer, Hamas och Hitbolla, så står för jihad.
    Men det finns också mer moderata palenstinska grupper, som villl ha en stabil fredsuppgörelse.’
    Nu har dessa fått nog av Hitbollha efter Libankriget och det är inte uteslutet nåt liknande inträffar i Gaza.
    Om så sker och om man i övrigt klarar av alla de pusselbitar, som måste på plats inför och under en vapenvila så kommer läget i Gaza att avsevärt förbättras.

    Det kan gälla sånt som skolgång, fungerande el och vatten, ett politiskt system som vill befolkningen väl. återuppbyggnad av området samt ett slut för införsel av vapensystem från Iran.

    Det ligger i Israels eget intresse medverka till allt detta och man kommer också få stöd av FN. EU, Egypten, USA samt en hel del arabstater.
    Men vem kommer att stödja Hamas när en bredare uppgörelse blir färdig? Kommer Hamas att godta ett stopp på vapenembargot? Vad betyder i realiteten Hamas accepterande av en kortvarig vapenvila? Kommer Hamas att sluta med sina raketbeskjutningar om än i begränsad omfattning? Vilka ledare har egentligen Hamas som verkligen skulle kunna underteckna ett bindande avtal? Vad är det för fel på regeringens fredspolitik, som Carl främst står för? Hur ser ni på det vp och mp menar?