Nytt hopp i ny värld?

Eftertankarna börjar nu dominera kommentarerna till veckans misslyckande för världshandelsförhandlingarna i Genève.

Många kommentarer på temat om en ny ekonomisk världsordning. Förr kunde det mesta klaras genom en uppgörelse mellan EU och USA. Nu kan ingenting klaras utan att också Kina och Indien är med på vagnen.

Åtskilliga undrar om det är rimligt att allt i slutändan kollapsar p g a motsättningar när det gäller handeln med jordbruksvaror.

Världshandeln ökar starkt på nya områden som finansiella tjänster, informationsteknologi och telekommunikationer – medan jordbruksprodukter bara är ca 8 % av världshandeln.

Ändå förblir jordbruksfrågor politiskt känsliga. Att de helt har förvridit det franska perspektivet på globaliseringen är uppenbart. Mer förståeligt är att de är känsliga i miljardländer där fortfarande hundratals miljoner människor lever på jordbruk.

Men skillnaden som fällde samtalen var mycket liten.

Medan främst Indien – men också Kina – ansåg att en ökning av importen av jordbruksvaror med 10 % skulle ge rätt att införa skyddstullar ansåg USA att den gränsen i stället skulle ligga vid 40 %.

Inte oviktigt – men tillräckligt för att stjälpa allt?

Jag noterar att Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva tillhör dem som inte anser det, och att han nu tar initiativ till samtal med såväl USA som Indien för att se om knutarna trots allt kan lösas upp.

Ytterligare ett tecken på den nya världen.

Och vi har all anledning att hoppas att han lyckas i de ansträngningarna.

74 Responses to Nytt hopp i ny värld?

  1. mrmhalland skriver:

    Jag kan bara se fördelar i att represenatnter för världens folkrikaste nationer finns med vid förhandlingsborden, men det klart att de ”gamla” aktörerna blir lite tagna på sängen av nya infallsvinklar etc.
    Ja, det verkar vara som Carl Bildt skrev häromdagen, att det var en liten tuva som stjälpte ett stort lass.
    Roligt att höra att det är ett annat stort jordbruksland som tar initiativet till förnyade samtal.
    Bekymrande tycker jag att det enda livsviktiga ”mat” endast står för 8% av världshandeln.
    Hoppas att det beror på att de flesta konsumerar produktionen inhemskt, men mycket talar ju för att handelshindet etc. sätter stopp för livsnödvändig export av överflöd till behövande länder.

  2. bestofmankind skriver:

    USA darrar att t o m jordbruksprodukters förhandlingar, som du sa 8% av världshandeln, kan inte överlåta till u-länders fördel.

    Beror säkert på USAs budgetunderskott som kommer att öka till ett rekord belopp av 482 miljarder dollar nästa år.

  3. nilsdentolfte skriver:

    Grattis för du blickar framåt mer än tre månader, det är ju litet steg för dig. Jätte stor steg för den svenska högern eftersom de har helt och hållet har snöat in på kvartalsvis ekonomiskstyrning. Det var väl ingen 360 graders svepning, men det är ju fortfarande semester. Skönt att du släpper flosklerna, tar tag i en sak fråga med lite insikt.

  4. maggi skriver:

    Vore väl ganska bra om afrikas fattiga länder kunde exportera sina jordbruks-produkter till de stora växande ekonomierna Kina och Indien, men så generösa är inte dessa f d u-länderna. Nej, importtullar nästan omedelbart skall de ha. Inte finns det någon hjälpsamhet där inte. Mycket vill ha mer.

  5. chiros skriver:

    Vilken är då EUs position? Skulle EU acceptera Indiens/Kinas krav?

    Plan A är naturligtvis att lycka da Silva lycka till, men vad händer om han inte lyckas nå konsensus? Plan B – alla utom USA?

    Alternativet C, alla utom Indien, Kina och 98 andra länder förefaller ju vara ändå mindre aptitligt?

  6. mrmhalland skriver:

    chiros :

    >Alternativet C, alla utom Indien, Kina och 98 andra länder förefaller ju vara ändå mindre aptitligt?

    Jag tror & hoppas att detta är ett omöjlit alternativ.

  7. hillary2 skriver:

    så här uttrycker sig Daniel Serwer

    “The picture people have of diplomacy and peace-building
    is of big meetings and microphones, but 95 percent of the work
    [is done] before you get to that meeting and after you leave it.”

    gäller kanske också i WTO-sammanhang?

  8. Josef Boberg skriver:

    Hmmm… – Apropå mat, så kolla på den här länken
    http://europa.eu/scadplus/leg/sv/lvb/l11089.htm om EU´s jordbruksstöd.

    Hur faen kan EU-bönderna – för att ej tala om EU-organisationen som sådan – hålla reda på allt det här så att det går ”rätt” till för alla som berörs ?

    Måhända är det väsentligt enklare att vara matproducent/bonde i ett U-land, kanske… :-)

  9. sladjan skriver:

    Bäste herr Bildt; vore det inte bättre att man försökte ge rätt förutsättningar till samtliga länder att vara självförsörjande så skulle vi slippa allt tjafs i världen och er ”Nya Värdlsordning” eller ”New World Order” som din Bilderberg-polare Henry Kissinger kallar det.

    Men det är klart, det skulle ju gå stick i stäv med det som ni i den globala eliten i skydd av mörkret jobbar för.

  10. Josef Boberg skriver:

    Hmmm… – Sladjan – I mitt perspektiv sett – så är Du åt hållet rätt på det, faktiskt…

    Dock – personligen tror jag att ”Herr Bildt” gör så gott han kan i att rätta till så mycket han kan – av det dom globala MaktPyramid-MaktElitNissarna ställer till med i wår värld i dags dato, faktiskt…

    Men realistiskt sett – så är en ”Herr Bildt” ej att begära skall kunna få ”omkull” många flera av typ Henry Kissinger, tyvärr tyvärr… – och i vart fall ej på ”stört !” Dock – undrens tid är ej förbi – utan snarare att Wi är mitt i ”undrens tid” – så osvuret är ju alltid bäst, verkligen…

    GooodNatt… :-) /önskar världsfreds-vännen Josef – snart sovAnde under den NaturLiktVisa = Intelligenta björken – med:

    ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt – kan ske, förhoppningsvis…
    Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
    Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
    Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

  11. mararh skriver:

    Min personliga tro är att handeln med jordbruksprodukter kommer att öka i takt med svälten i världen inom en tio-årsperiod. Vi kan inte äta oss mätta på finansiella tjänster, informationsteknologi och telekommunikation. När de bitarna faller rasar allt ihop som ett korthus. De mänskliga behoven består av mat i magen, tak över huvudet, vatten, eld och kläder på kroppen

  12. mararh skriver:

    Jag tror att den som äger ett stycke åkermark, skog, mangårdsbyggnad och uthus där det går att enkelt göra om för djurhållning i liten skal är vinnare inom en trettioårsperiod. Är jag pessimist? Domedagsprofet? Jag tror inte det , kanske snarare frealist och örankrad i en verklighet som kommer att möta oss alla. Den som ser om sitt hus….. Det gäller att inte så på hälleberget!

  13. mararh skriver:

    Realist och förankrad skulle det var och inget annat ;)

  14. severovostok skriver:

    Aleksandr Solzjenitsyn är död
    Ryske författaren, dissidenten och Nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn har avlidit i Moskva, 89 år gammal. (hjärninfarkt)
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1519097.svd

    Efter 20 år i exil återvände Aleksandr Isajevitj till Ryssland, och frivilligt representerade ”Nytt hopp i det nya landet”.
    Det går inte att beskriva hur mycket han betydde för det Nya Ryssland.

  15. mararh skriver:

    En dag i Ivan Denisovizch (rätt stavat) liv. Gulag-arkipilagen m fl. Sorgligt, mycket sorgligt! En av de absolut stora ryska författarna! Jag beklagar sorgen i mitt innersta. Jag läste En dag i Ivan Denisovizch liv första gången som 11-åring. har därefter läst om den ett par gånger. En stor upplevelse både första gången och följande gånger. Aleksandr Solzjenitsyn satte ord på helvetet på jorden och gav världen ny insikt om Sovjetförtrycket.

  16. Kachina skriver:

    ”Jag tror att den som äger ett stycke åkermark, internetuppkoppling, någon form av utbildning, skog, mangårdsbyggnad och uthus där det går att enkelt göra om för djurhållning i liten skal är vinnare inom en trettioårsperiod.”

    Faran är att vi inser det försent och stadsbefolkningen väller in över landsbygden som en tsunami. Det borde ha börjat för tretton år sedan, så det är hög tid att göra slag i saken nu. För verktygsmakaren spelar det ingen roll om svarven står i ladugårdsporten eller ett industriområde, för hustillverkaren spelar det ingen roll om väggen tillverkas i en loge istället för en kostsam fabrik, för läraren och eleverna spelar det ingen roll om det skiljer hundra mil mellan dem, när klassrummet är en videokonferens.

    Det kommer och det kommer att lyckas, om vi tar tag i det i tid.

  17. solsburyhill skriver:

    WHO i sin nuvarande tappning har spelat ut sin roll. Maktskiftet kan kanske också tolkas som om att man fått nog av de ledande industrinationernas påtvingade bruk av genmanipulerad mat (Monsanto torde ej vara helt obekant för den mer upplysta delen av befolkningen).

    1962 upprättade FN ”Codex Alimentarius” – en slags ”matkod”. Syftet med detta var inledningsvis att kontrollera den internationella handeln med jordbruksprodukter. Dess intressen har sedermera fått ge vika för starka intressen inom pharma-, pesticid-, biotech- samt kemiindustrin.

    Genomdrivandet av Codex Alimentarius backas upp genom möjligheten för WHO att införa ekonomiska sanktioner gentemot ”non-compliant nations.”

  18. mararh skriver:

    Hoppsan!
    Jaag felstavade visst både Denisovitj och arkipelagen :D Får trösta mig med att klockan var sen. Ser även att Carl Bildt har uppmärksammat Aleksandr Solzjenitsyn`s hädangång.

  19. Kachina skriver:

    Hemkommen från den femte dimensionen har insikten om inflationen klarnat. Det handlar inte enbart om detaljökningar inom mat- och energi, utan mycket av de stgande priserna ligger i den nyliberala hybrisen om en evigt expanderande ekonomi, en kärnreaktion som aldrig tar slut.

    Sedan 90-talet har bolagen i kvartals- och tertialcykler. Målet har alltid varit nästa bokslut, med orimliga krav på ökande vinst, orimliga bonusutedelningar och orimliga interndebiteringar som stadigt ökad företagens kostnader och finansierats ur det mänskliga kapitalet.

    Nu, när det inte längre går att finansiera vinstökningarna genom att suga ut mer ur det mänskliga kapital som ännu inte ligger på psyket, utbrända, finns bara kvar att höja priserna om man skall hålla igång den eviga expansionen. En åtgärd som till slut ger motsatt resultat. Kunderna har inte längre råd att köpa produkterna.

    Det finns bara en lösning och den ligger mellan 20 – 30 timmars arbetsvecka. Punkt.

  20. maggi skriver:

    En fanatiker är en som fördubblar sina ansträngningar, när han inser att ingen vill följa hans väg.

  21. soli01 skriver:

    Kachina – du menar på fullt allvar att vi ska sänka arbetstiden, men detta kan vi absolut inte anamma annat än att vi har vår lön kvar. Vem ska betala detta? En lönesänkning vill väl ingen ha.
    Denna lösning är inte möjlig om du tänker efter – före.:-)

  22. Kachina skriver:

    Hemkommen från den femte dimensionen har insikten om inflationen klarnat. Det handlar inte enbart om detaljökningar inom mat- och energi, utan mycket av de stgande priserna ligger i den nyliberala hybrisen om en evigt expanderande ekonomi, en kärnreaktion som aldrig tar slut.

    Sedan 90-talet har bolagen levt i kvartals- och tertialcykler. Målet har alltid varit nästa bokslut, med orimliga krav på ökande vinst, orimliga bonusutedelningar och orimliga interndebiteringar som stadigt ökat företagens kostnader och finansierats ur det mänskliga kapitalet.

    Nu, när det inte längre går att finansiera vinstökningarna genom att suga ut mer ur det mänskliga kapital som ännu inte ligger utbrända på psyket , finns bara kvar att höja priserna om man skall hålla igång den eviga expansionen. En åtgärd som till slut ger motsatt resultat. Kunderna har inte längre råd att köpa produkterna.

    Det finns bara en lösning och den ligger mellan 20 – 30 timmars arbetsvecka. Punkt.

    PS. Man kanske skulle korrekturläsa innan man trycker på sändknappen. Men nu är det gjort och rättat.DS

  23. Torsten skriver:

    ”20 – 30 timmars arbetsvecka”

    Kachina, börjar Du bli klen på gamla dar?;)

    Ta en sväng till i Dina dimensioner;-)

  24. Kachina skriver:

    Vi är sex miljarder på planeten. Om alla skall upp i vår standard, räcker inte resurserna mer än en vecka. Antingen måste i-världen sänka sina krav eller så måste vi likvidera fyra miljarder, men vem skall då göra jobbet?

    Det är vad sammanbrottet handlar om. Tredje världen vill upp till vår standard och vi vill inte möta dem på halva vägen.

  25. Kachina skriver:

    Torsten

    Du börjar vara klen i tanken på gamla dar. Kanske det är dags för ”långsemester.”

  26. Torsten skriver:

    Kachina,

    Har nyss kommit tillbaka efter en skön semester.

    Så nu jobbar jag för fullt igen.

    Minst 50 tim/vecka;-)

  27. Kachina skriver:

    Klaga då inte på de som saknar arbete.

    Sedan kan du och maggi slå era kloka huvuden ihop och förklara för mig hur mycket sämre vi fått det sedan vi sänkte arbetstiden från 50 timmar och en veckas semester, till 40 timmar och fem veckors semester.

    Väntar med spänning.

    Sedan får vi inte slut på de fiktiva kostnaderna inom bolag, stat och kommun, förrän vi slutar med, eller åtminstone får hyfs på interndebiterigarna. (Den som är bäst på att debitera sina arbetskamrater, vinner styrelsens gillande.)

  28. soli01 skriver:

    Torsten – har ett barnbarn som är 17 år och som sommarjobbar. När han började var timlönen 92 kr/tim. Efter tre dagar fick han 110 kr/tim utan att ha begärt det! Är det inte bra tider vi lever i. Minns mina 2-3 kr /tim . Visserligen är det andra tider nu, men visst har vi det relativt bra här i Sverige i alla fall.
    Att sänka arbetstiden blir emellertid en mycket dyr historia och är bara något man kan önska. Realistiskt att genomföra utan lönesänkningar är det inte.

  29. Torsten skriver:

    soli,

    Ja så kan det vara för den som ”visar framfötterna”. Du har tydligen ett barnbarn med ambitioner.
    Jag känner igen detta på min son. Det var likadant när han sommarjobbade. Nu har han ett bra och välavlönat jobb.

  30. Torsten skriver:

    Kachina,

    Vi har disskuterat detta många gånger. Och Du är fortfarande lika envis;-)

    Svensk industri tar inte större kostnader.
    Flytt till låglöneländer är inte ett hot utan en realitet.
    Först TEKO, sedan möbelindustrin och nu har verkstadsindustrin påbörjat flytt.

    Ericsson tillverkar sina telefoner i Kina. Hundratals miljoner telefoner.
    Om vi inte skall tappa för mycket industri så måste vi kunna konkurrera.

    Varför gick det att sänka arbetstiden från 50 till 40 timmar.

    Kachina, det gick inte utan ”förluster” av företag. Det vet Du.

  31. osciloscope skriver:

    solsburyhill

    Om codexen har jag en å annan gång nämnt här på CBs blog. En av mina senare kommentarer berör detta ”globaliserings-predikament”.

    osv

  32. Kachina skriver:

    Vad föreslår du, Torsten?

    Att i likviderar 4 miljarder? (Vem skall då torka Rockefeller i stjärten?)

    Att vi bromsar vår acceleration genom att sänka fantasilöner och bonus, invänta ny teknik och att de andra kommer ikapp oss? Där finns ca 500 miljarder att hämta, bara i Sverige.

    Eller skall vi köra på i ett lok utan fönster och en ångpanna utan säkerhetsventil?

  33. carlnorberg skriver:

    Hur skall individen kunna konsumera mer än vad individen producerar?

    Värde Torsten kunde måhända höja den intellektuella nivån en smula, och förklara hur en långsiktig balans kan råda då.

  34. carlnorberg skriver:

    Jobbar det gör många, likafullt så sjunker produktiviteten liksom volymen handelsbart realvärde som pruduceras.

  35. Torsten skriver:

    Lugna ner Dig Kachina och föreslå realistiska alternativ i stället;-)

    När det gäller fantasilöner och bonusar tror jag att vi har ungefär samma syn.

  36. soli01 skriver:

    carlnorberg – skulle vara intressant om du kunde utveckla vad du så självklart påstår (9:45). Låter illavarslande! (produceras)?

  37. Torsten skriver:

    carlnorberg,

    Nej, jag har inte den kunskapen så att jag kan debattera med en som har utbildning i nationalekonomi.

    Vill Du ochså att vi halverar arbetstiden?

  38. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    carlnorberg

    Vilket djävla översitteri. Vad/vem försöker du framstå som?

    Dee Dee Sharp – akademiskt utbildad i grunden men framför allt framgångsrik egen företagare

  39. carlnorberg skriver:

    Jag bryr mig inte ett dyft om arbetstider.

    Om nyttomängden av realvärden som skall produceras, blir producerade på en sekund eller en dag, spelar egentligen kvitta så länge inte konsumtionstiden är kortare.

    Vi kan alltså inte ha en konsumtion av realvärden som överstiger vad vi producerar i form av realvärden, alltså nyttovärden som är utbytbara med annan utanför vår region, nation.

    Enbart riktigt infantila kan tro att tjänsteexport, vilken måste vara hänförlig till ett kunskapsförsprång, kan förbli någon som helst långsiktighet.

    Detta förutsätter då att köparen av denna tjänsteexport, inte har någon som helst strävan efter att förbättra sitt läge.

  40. carlnorberg skriver:

    Översitteriet är din egen betraktelse, inte min.

    Och jag är inte det minsta intresserad av hur min person betraktas.

  41. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Herr Carl Norberg har tagit fram visselpipan.
    Antagligen hans käraste ägodel.

    Dee Dee Sharp – starletternas egen gunstling

  42. soli01 skriver:

    Torsten – tur att man inte blev nationalekonom.:-) Verkar vara en trist sysselsättning!

  43. Torsten skriver:

    Ja, inte verkar dom begripa något om verkligheten.

  44. carlnorberg skriver:

    Den dagen som förståelse upplevs trist för sin egen skull, så gissar jag att det finns utrymme för eftertanke hos individen ifråga.

    Om sedan eftertanken skapar tristess, så behövs kanske inte detta närmare kommenteras av mig, men självsynen kan ju uppenbarligen förändras då.

  45. carlnorberg skriver:

    Men Torsten bara beskriv verkligheten, och förklara hur du kan konsumera mer än du producerar till långsiktigt rådande jämvikt?

  46. Torsten skriver:

    Kachina,

    Nu har Du fått en värdig konkurrent i idiotiska frågeställningar. Har Du stött på honom i femte dimensionen;-))

  47. carlnorberg skriver:

    Vad exakt är det som du inte förstår i min frågeställning, Torsten?

    Konsumera mer än vad som produceras, hur är detta möjligt menar du?

  48. osciloscope skriver:

    Torsten denna fråga ställer jag dig oxo …

    dvs;

    Vi är väl ändå här för att upplyfta äkta diversitet, inte uniformitet. Eller är det ur ett gemensamt sånghäfte vi alla skall sjunga ur?

    osv

  49. Torsten skriver:

    Jag har aldrig påstått att vi skall konsumera mera än vi producerar.

    I Din idealvärld fick man vänta 7 år innan man kunde kvittera ut sin Trabant;-)

  50. Torsten skriver:

    osciloscope,

    Ytterligare en till som mumlar i skägget;-)

  51. osciloscope skriver:

    mustage numera.

  52. Torsten skriver:

    ;-))

    osciloscope,

    Då har vi en likhet:-)

    Men tyvärr så har jag ingen sångröst;)

  53. carlnorberg skriver:

    Att Torsten uppfattar mummel är måhända beroende på viljan att lyssna.

    Ignoransen beskrivs ju ganska väl i övrig retorik.

  54. soli01 skriver:

    Torsten – du får anlägga skägg el ”musse” så du kommer i ”jämnhöjd”.:-)
    Vad jag kan förstå – och det är inte mycket – om man ser på kort sikt kan ökad produktivitet leda till minskad efterfrågan på arbetskraft, men samtidigt en förtutsättning att behålla ett företags konkurrenskraft och även möjliggöra tillväxt.
    På lång sikt är ju en god produktivitesutveckling en förutsättning för tillväxt och även bibehållen sysselsättning. Balansen sysselsättning contra efterfrågan får de som kan utveckla.:-)

  55. Torsten skriver:

    Tack soli,

    Men tror Du att ekonomerna förstår det;-))

  56. carlnorberg skriver:

    Men varför blanda in ytterligare parametrar i diskussionen?

    Börja på individnivå, och betrakta där konsumtionen relativt produtionen.

    Att sedan växla upp detta till större organisatoriska enheter ger bara en viss elasticitet, som medger kortsiktig omfördelning.

    Vad har den ökade produktiviteten, som i vårt fall inte alls ökar utan istället minskar, att göra med hur mycket vi konsumerar?

    Faktum kvarstår att vi konsumerar betydligt mycket mer reala nyttovärden än vad vi konsumerar upp per capita. Oavsett om produktiviteten är det ena eller andra.
    Totalprodukten av reala nyttovärden är för liten, och detta hanteras genom kreditexpansionens skuldbildande valutabildning.

    Alltså hushållen konsumerar alltjämt, och detta sker genom en ökad skuldsättningsgrad, i valuta som bildas för att konsumtion.

    Problemet är att värdegrunden konsumeras och att valutan blir kvar.

    Tillväxt tycks ju vara obegripligt som begrepp här.

    Men ställ gärna frågan om inflation i tillväxt…

  57. soli01 skriver:

    Vad som kan vara ytterst farligt för framtiden är hushållens stora skuldsättning? Att låna pengar är inget jag förespråkar och kan stjälpa den tuva vi sitter på!
    Vad tror expertisen om det myckna lånandet i ett samhälle?
    Hur mycket lånande tål vi?

  58. carlnorberg skriver:

    Det är inte lånandet i sig som är problemet, det är att skuldbildningen är valutabildande, och därför innehåller inflationseffekter i och med att värdegrunden saknas.

    Kreditavregleringen ägde rum i Sverige 1985, därefter har olika marknader utsatts för prisrusher som verkat valutabildande, genom att bankerna lånat ut pengarna som skapats genom skuldbildning.

    Nu är det emellertid så att det är själva detta system som är mättat, så att all ny valutabildning genom skuldbildning genom kreditexpansion, kommer att verka direktinflaterande på den fysiska valutans köpkraft.

  59. carlnorberg skriver:

    Alltså varje ny krona som nu tillkommer som någons skuld till en bank, och vars värde är grundat i en efterfråga, på exempelvis ett aktievärde, kommer att istället belasta den värdegrund som den reala valutan står på, och då späda ut köpkraften hos realvalutan.

    Problemet är nu att mängden fiktiva värdekronor isom saknar realvärdegrund nte är precis obetydligt. Och detta går inte att göra så mycket åt.

    Det finns en enda metod för att åtgärda denna problematik, och denna innebär en rad olika åtgärder.

  60. Kachina skriver:

    ”Totalprodukten av reala nyttovärden är för liten, och detta hanteras genom kreditexpansionens skuldbildande valutabildning.”

    Reala nyttovärden står för 9% av den totala mängden pengar som är i omlopp under en dag, läste jag i någon ekonomisk tidskrift för något år sedan. Resten är pengar som flyttas från ett skrivbord till ett annat med sedvanlig vinst. Casino-ekonomi kallas det när finansmännen spelar poker.

  61. carlnorberg skriver:

    Ja eller som jag tjatat om på andra sidor, genom sedelpressarna som omskrivning.

    Och därför undrar jag ju försynt hur dessa fåtal procent som utgör reala värdebetalningar, skall kunna inrymma även de värdebetalningar som saknar realvärdegrund, utan att det blir hyperinflation?

    Och det svar jag får, är att det verkar tråkigt att förstå sådana saker.

    Huruvida det är ovilja eller oförstånd som uttrycker detta svar, det vet jag faktiskt inte.

  62. Kachina skriver:

    Men förresten, vad gör det. Kollapsen drabbar ändå alla samtidigt. Se bara på Zimbabwe. Vad spelar det för roll om man hade skulder på en miljard dollar eller en miljard dollar på kontot, när ett bröd kostar två miljarder dollar?

    Så länge som båten kör fortare än svallvågen är det ingen fara, men det ”tar hårt på maskineriet och maskinisterna” och när det havererar,……kommer vågen.

    Alltså, jag tycker vi skall sänka vinstkraven, att inte alltid ha kravet på ett resultat bättre än det förra och sedan skicka bonusparasiterna och statsegendomsplundrarna till Gulag :-)

    Putin vet hur man gör :-)

  63. Kachina skriver:

    Vad som ytterligare förvärrar situationen är att Borg och de som delar hybrisen med honom, är att de inbillat sig att om man flyttar stora volymer till toppen på pyramiden; skall det regna pengar över de som är längst ned, så de får det bättre.

    Det är inte så, pengafloden är den enda flod som flyter uppåt och samlas där. Det blir bara tyngre för de längst ner och till slut stannar flödet. Det är ju så enkelt att se, att den hybrisen är en illusion. Åtta år med Bush har troligtvis sänkt världens starkaste ekonomi i Marianergraven. Borg måste vakna. Det går inte att några få får plundra både landet och invånarna.

  64. Helena Palena skriver:

    Putin – hur kan han veta hur man gör – om Bush vet hur man gör?

  65. carlnorberg skriver:

    För detta krävs endast en obetydligt intellektuell höjd av förståelse.

  66. sverigevsitalien skriver:

    För er som vill ha en nyanserad bild av Italien och dess invandringpolitik:

    http://sverigevsitalien.wordpress.com/

  67. solsburyhill skriver:

    Carl Bildt,

    Huruvida detta var ”tillräckligt för att stjälpa allt” kanske bäst kan belysas med följande artikel:

    http://onlinejournal.com/artman/publish/article_3582.shtml

  68. solsburyhill skriver:

    Jag är inte nationalekonom och kan kanske inte uttrycka mig på samma eminenta vis i detta ämne som carlnorberg, som bekant är expert på området, men vad avser själva skuldsättningsscenariet, så kan man försöka belysa detta enligt följande:

    Centralbankernas enkla affärsidé är att man trycker pengar som inte är uppbackade av någonting längre, utan enbart luft. Låt oss ta USA som ett exempel (liknande argument kan appliceras på andra nationer). Om du någon gång har funderat över hur USA har råd att rusta upp sin vapenindustri, bygga ut sitt rymdforskningsprogram eller finansiera Vietnamkriget, Koreakriget eller nu Irakkriget, så är svaret på detta mycket enkelt. Presidenten behöver bara ringa Federal Reserve (Fed) så trycker de exempel en miljard dollar eller mer om de vill! Vilket bara kostar Fed 1000 dollar.

    Fed, som privat företag, ger naturligtvis inget gratis. Presidenten går därför till Kongressen som ger finansdepartementet fullmakten att trycka statsobligationer till ett värde av 1 miljard dollar. Statsobligation levereras sedan till Feds bankirer, där Fed i sin tur överlämnar 1 miljard i dollar sedlar till regeringen.

    Enligt de gällande reglerna så får nu Fed använda denna statsobligation som en reserv för nya krediter. Kapitaltäckningsgraden 1 på 15, vilket innebär att Fed kan trycka 15 nya miljarder i nya dollar krediter till stat, kommuner, delstater, företag och individer i USA. Där 1 del existerar i form av en obligation som amerikanska folket betalar ränta på och sedan 15 delar som är luft, alltså dessa 15 miljarder är bara luftpengar, där Fed tar ränta på dessa pengar som inte existerar.

    Dessa 15 nya miljarder i krediter skapas ur ingenting, ur tomma luften och dränker USA och världen i obetalbara skulder. Så här fungerar IMF och Världsbanken som i 60 års tid förstört tredje världens BNP där de kräver att allt skall privatiseras – även vattnet.

    Världens BNP förstörs av lån som existerar till mellan 6 – 8 % (Den normala och vanligaste kapital täckningsgraden) resten av lånen 92%-94% – skapas ur tomma intet.

  69. carlnorberg skriver:

    Och ovanpå detta kommer sedan världsbankens tillgångar, som kommer var då ifrån….

    Kreditkortföretagen omfattas ofta av bankoktron, och ägnar sig då därför helt lagenligt åt valutabildning genom kreditexpansion.

  70. carlnorberg skriver:

    Och om nu Danske Bank anser bomarknaden övervärderad med 25%, och bolånemarknaden faller, så är likafullt lånen kvar och pengarna med, men uppenbarligen inte värdet i botten.

    Så dessa 25% skall trängas ihop med övrig valuta på den återstående värdegrunden, detta är vad inflation är.

    Prishöjning är en konsekvens, alltså inte en orsak.

  71. soli01 skriver:

    carlnorberg – jag få tacka för svar på min simpla fråga(12:57). Har inget att tillägga!:-)