Vad händer nu?

Vad händer nu med de europeiska fördragsfrågorna?

Ja, till att börja med är det väl viktigt att konstatera att det europeiska samarbetet fortsätter som vanligt. Vi har mycket som står på dagordningen.

Såväl Ja- som Nej-sidan i den irländska folkomröstningen har ju med stor tydlighet sagt att de vill fortsätta det europeiska samarbetet.

Negativister har inte mycket att hämta där. Att hitta några irländare som vill gå ur EU är inte lätt…

Skillnaden är att samarbetet med stor sannolikhet ännu en tid kommer att ske med det inte alldeles perfekta  Nice-fördraget som grund.

Jag tillhör i och för sig dem som anser att samarbetet trots detta fungerat bättre än vad det hade funnits anledning att befara efter de stora utvidgningarna – men alldeles självklart hade det varit lättare att ge Europeiska Unionen en starkare röst i världen om Lissabon-fördragets olika bestämmelser på detta område hade kunnat förverkligas.

Kanske får vi nu diskutera om vi på andra sätt kan åstadkomma detta.

51 Responses to Vad händer nu?

  1. hillary2 skriver:

    Carl Bildt

    där försvann din utrikespost
    det är sällsynt låg verkningsgrad i EU-motorn
    bygg om den

  2. konve skriver:

    ”Ännu en tid” – Som i ”tills vi försöker igen och igen och igen tills vi får som vi vill”? Det verkar inte finnas andra alternativ.

  3. MahaCohan skriver:

    ”Kanske får vi nu diskutera om vi på andra sätt kan åstadkomma detta”

    Jag ser bara ett sätt. Skynda på ratificeringen av Lissabon-fördraget i de andra 26 länderna och verkställ, samtidigt som Irland får ett sidavtal. Irland är det land som haft störst nytta av inträdet i EU och här ser man än en gång att man inte skall hålla folkomröstning när folk inte förstår vad de röstar på, utan röstar efter magkänslan mot regeringen.

  4. ibben skriver:

    Antar att du inte firar med mig och Irländarna HAHAHAHA! 9/11 was an inside job!

  5. ibben skriver:

    Försök bara inte göra en SPP!

  6. MahaCohan skriver:

    hillary

    ”Carl Bildt
    där försvann din utrikespost”

    Jag tror inte det, nu börjar den. Väck liv i de paralyserade. Se till att öka varven, öka trycket.

    ”det är sällsynt låg verkningsgrad i EU-motorn
    bygg om den”

    Där håller jag med. Det är nu Carls uppgift att sprida sin energi och sitt engagemang till andra berörda.

    Som du märker är jag en hängiven förespråkare för EU. Jag struntar fullständigt i vem som gör jobbet, bara det blir gjort. Detta är ett bakslag lika stort som Sveriges nej till euron. Då fanns ingen som tände gnistan igen. Nu måste denna gnista fram och jag struntar fullständigt i vem som tänder den, för nu måste det jobbas dubbelt.

    Bäst före datum har gått ut för nationalstaterna, för länge sedan. Nu måste vi skapa en verklig och synlig union.

  7. trannel skriver:

    MahaCohan 5:32
    Ditt skarpsinne är inte ofta klockrent, men nu har du formulerat dig klokt. Fortsätt med det!

  8. hillary2 skriver:

    MahaCohan

    jag är inte för den monetära uninonen och faktiskt inte ens för det europeiska parlamentet
    däremot är jag för ministerrådet som borde ha att förhålla sig till de enskilda ländernas parlament och inte till ett fåtal representanter
    utan europeiskt parlament kan vissa nationers parlament gå före när det gäller t.ex. miljöfrågor och ministerrådets uppgift kan vara att skicka dessa landvinningar vidare för ställningstagande i andra parlament

  9. MahaCohan skriver:

    hillary

    Jag förstår. Min bild av vår union är ett parlament, en ”senat” om man vill, där de olika statsledarna sammanträder, en gemensam utrikespolitik, en president och, oundvikligen och direkt nödvändig, en monetär union.

    Där kan man se hur tydligt han tolkat europa, amerikanen som sade att det aldrig blir nå´t. Europee´rna är för egensinniga. Vi svenskar räknar hur mycket vi tjänat på att behålla kronan, inte hur mycket vi förlorat på att inte vara en del av den symbol som kan få folkslagen att smälta samman.

    USA är ett mångkulturellt land. Flera tiotals miljoner talar inte ens engelska, men dollern håller dem samman. Detta är så oerhört viktigt. Jag förstår inte hur de som format EU kunnat missa det.

  10. hillary2 skriver:

    MahaCohan

    staterna i USA har sinsemellan en mycket olika lagstiftning
    jag är inte enig med dig om att det är dollarna som håller dem samman utan kanske flaggan och den del av lagstiftningen som är gemensam

  11. silverulfven skriver:

    Jaha, Irland gick mer eller eller mindre från ett u-land under 80-talet till en överhettad high-tech-industri på 10 år med stora infrastruktursatsningar finansierade av EU (EG). Men ”Den Stora Massan”s minne är kort, nu är det stigande huspriser och bilköer som upptar vardagen, och detta är ju självklart ”EUs fel”. Se nu för guds skull till att inte andra länder får samma chanser genom en rationalisering av EU arbetsformer, utan håll kvar vi en dröm om hur det var förr, vägra se framåt och acceptera att utvidgning och globalisering kräver förändring… Jag blir så trött…

  12. hillary2 skriver:

    P.S. MahaCohan

    en sak till som jag är övertygad om som bidrager stort till den nationella identiteten i USA – kristendomen – i USA går det inte an att vara namnkristen som här i Sverige – det finns ett stort grupptryck att för syns skull åtminstone hasa sig till kyrkan
    och amerikanska politiker fullföljer den kristnas traditionen i landet att orera om values

  13. Pravoslavac skriver:

    Ja vad händer nu? Det är sannerligen en bra fråga. Nu är det upp till bevis för EU. Är EU en demokratisk organisation som respekterar folkets vilja i en folkomröstning, eller kommer EU köra över alla EU-medborgare (som tilläts rösta) och ånga vidare med Lissabonfördraget ändå? Detta är ett eldprov, nu får vi se hur demokratiskt EU egentligen är.

  14. MahaCohan skriver:

    hillary

    Ja, du har rätt. Religionen glömde jag. Där är grupptrycket enormt.

    Men jag anser fortfarande att nationalstaterna överlevt sig själva. Vi måste få en SYNLIG union om vi skall komma framåt. Sedan förstår jag inte vad som är negativt med en monetär union. Som carl norberg säger, staten skall styra pengamängden, inte den finansiella marknaden.

    Vi kan visst ha skilda lagar på olika områden, men jag vurmar för en gemensam social politik. Tror du att Alliansen fått igenom historiens mest befängda lag, i ett fungerande EU?

  15. […] den innersta kärnan. Dagens kommentarer, då kommissionen, liksom flera länder (däribland Carl Bildt för Sverige) klargjorde att ratificeringsprocessen ska gå vidare. Den irländska regeringen och […]

  16. hillary2 skriver:

    MahaCohan

    jag tror inte det svenska moderater sitter ju allra ytterst till höger i EU-parlamentet

    Pravoslavac

    vad som är demokrati kan diskuteras – folkomröstningar är för mig personligen allt annat än demokratiska – och är Irlands politiker demokratiska som ju fått med sitt folk tidgare genom att dra frågan ett varv till
    är det detta EU vi behöver? – en trög jättekoloss Gigantum – och möjligen ”fredsbevarande” just därför :-))
    men vissa andra frågor behöver påskyndas – miljön och socialt ansvartagande och detta görs förmodligen bäst på nationsnivå

  17. MahaCohan skriver:

    ”jag tror inte det svenska moderater sitter ju allra ytterst till höger i EU-parlamentet”

    Jo, men det är i Europa som de svenska socialdemokraterna har sina jaktmarker, skapade av välfärden och ikonen Palme. Sossarna är mer välsedda i Europa, än på hemmaplan.

    Om jag minns rätt, visst var det Göran Person och Sveriges välfärd, som månaderna före folkomröstningen totalt dominerade europas media och EU?

    Det spelar ingen roll vem som bygger EU, bara det blir byggt. Vad har Alliansen att komma med ute i Europa, Danmark, Belgien, Holland, Frankrike,……med en politik och inställning till medmänniskor som är i nivå med *******?

    Högern kan dominera EU, men aldrig för någon längre perioid. Det är för mycket socialistgrund i den stora massan, för att högern skall kunna få någon verklig makt.

  18. Josef Boberg skriver:

    GooodKvällst Alla – inklusive Carl Bildt,

    Hmmm… – under mina mer än 67 levnadsår så har det ej funnits någon utpräglad demokrati – i meningen folkstyre – i mitt kära fosterland Sverige, tyvärr tyvärr… – i mitt perspektiv sett i vart fall.

    Irländarna har ju alltid varit lite speciella – och utan att veta någonting i sak – så kan jag ju nu spekulera över att dom i vart fall ser EU som en tillgång generellt – så länge som EU ej oreserverat kan toppstyra Irland. I o f s kan jag personligen tycka att det är ett både ett sunt och förnuftigt förhållningssätt – som ju ger ett visst utrymme för folkstyre nationellt – såväl som inom EU.

    Vad jag menar med folkstyre finns det mera om på
    http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

    Carl Bildt upplever jag som en möjligheternas politiker – så förhoppningsvis så kommer han att arbeta vidare för ett starkt EU – som tillåter en hög nivå av folkstyre såväl inom EU-organisationen som sådan – men framförallt Nationellt.

    Carl Bildt´s slutord i inlägget ovan: ”Jag tillhör i och för sig dem som anser att samarbetet trots detta fungerat bättre än vad det hade funnits anledning att befara efter de stora utvidgningarna – men alldeles självklart hade det varit lättare att ge Europeiska Unionen en starkare röst i världen om Lissabon-fördragets olika bestämmelser på detta område hade kunnat förverkligas. Kanske får vi nu diskutera om vi på andra sätt kan åstadkomma detta.” – slut citat – pekar ju rätt tydligt på detta, faktiskt…

    All Lycka till med det Carl Bildt !

    Ha det… :-) /önskar folkstyres-vännen Josef

  19. Pravoslavac skriver:

    hillary2: Jag är ingen bångstyrig person som försvarar demokratin oavsett vilka argument som dyker upp eller oavsett hur förutsättningarna förändras. Men den här gången har vissa EU-länder tillsammans med de gamla vanliga (USA) invaderat ett antal länder med dåliga ursäkter om att de inte var tillräckligt ”demokratiska”. Då är väl det minsta man kan begära att de själva visar upp lite demokrati.

    Det är alltså inte innehållet i fördraget jag vänder mig emot. Bara sättet det genomförs på. Om EU ska predika om demokrati för andra så tycker jag inte man ska pådyvla folk en genomgripande reform utan att tillåta folk att rösta och dessutom försöka dölja innehållet genom att göra det oläsligt.

    Visst är EU en koloss idag och visst behövs det en reform. Men genomför den då på ett demokratiskt sätt (eller sluta kalla EU-länderna för demokratier, och sluta gnäll på andra länder).

  20. hillary2 skriver:

    josef

    visst behövs det olja i maskineriet men att ständigt smöra åt alla??

  21. MahaCohan skriver:

    Det är så, att när EU är en homogen enhet, behöver man inte smöra för någon.

  22. hillary2 skriver:

    Pravoslavac

    Irland behöver ta bort sin lag om folkomröstningar eftersom det är en lag som vädjar till rädsla för förändring
    varför ska inte irländare kunna lita på att deras valda representanter kan fatta ett klokt beslut? de valda representanterna har ju större möjlighet än allmänheten att sätta sig in i frågorna
    att Irland röstade nej beror ju till stor del att de inte förstod konsekvenserna av Lissabonfördraget
    nu kanske det löses med ett hängavtal?

  23. soli01 skriver:

    Pravoslavac – vi har ju de folkvalda som vi röstat fram i val!
    Det är så pass omfattande det nu aktuella att vi allmoge får svårt att kunna”ämnet”.
    De som blivit valda har som sin upgift att läsa på och därför ska de efter bästa förmåga bestämma hur vi bör agera. Folkomröstningar kan dock ibland vara en lösning, men inte denna gång.
    Detta är ett ofattande dokument och inte lätt att ta till sig.
    Visst fungerar demokratin utan folkomröstningar!

  24. MahaCohan skriver:

    hillary2

    Vad ni bör tänka på vid kommande val till parlamentet, är att trycka hårt på och redovisa det samarbete som jag förutsätter finns med andra europeiska socialister. Hur många känner till mandatfördelningen för det socialistiska blocket i EU? Inte jag i alla fall.

    Även om ni går till val här i Sverige, bör ni gå till val som en socialistisk union. Om ni enbart marknadsför de svenska kandidaterna, är det för många som inte ids rösta eftersom så få inget kan förmå, i den stora kolossen.

  25. Pravoslavac skriver:

    hillary2: Om jag vore politiker, och om jag hade inflytande i EU, och om jag ville få igenom fördraget, då skulle jag göra så här: Inför en mindre förändring först. En förändring som upphäver vetorätten för varenda ett av EU:s 27 medlemsländer. Inför istället ett system där en viss andel, kanske två tredjedelar, av länderna behöver ratificera ett avtal för att det ska godkännas (jag tror till och med att just detta var med i Lissabonfördraget).

    När väl den mindre förändringen gått igenom är det sen lättare att spika en hel konstitution utan att våldföra sig på de grundläggande demokratiska principerna.

    Ett naivt förslag kanske, men det känns som det skulle kunna fungera.

  26. MahaCohan skriver:

    ”It is not our task or wish to draw frontier lines, but rather to smoothe them away. Our aim is to bring about the unity of all the nations of all Europe.”

    (Winston Churchill)

  27. bestofmankind skriver:

    hillary 6:53

    Där nämnde du något som är mitt i prick. Kristendomen. Den är så stark att t o m Barack Obama var tvungen att lämna sin ”kyrka” för att övertyga folket att han är en ”kristen”.

    I vardagslivet, och i samhället är tron på Gud en stark argument.

    Finns det mera länder som har sin valuta med tryckt liknande ”In God we trust”?

  28. hillary2 skriver:

    MahaCohan

    Tack för tipset ;-))

    Pravoslavac

    Folkomröstning är för mig ingen grundläggande demokratisk princip – om det var det du menade.
    Jag föredrar representativ demokrati.

  29. karrman skriver:

    Tror det finns en motsättning mellan en kultur av diplomati, som präglas av slutenhet, och en demokratisk kultur, som präglas av öppenhet.

    Om man ska lyckas få medborgarna i Europa att kunna skilja på inrikespolitik och europeisk politik måste denna motsättning brytas.

    Hur kan då detta ske?

    Ett sätt kunde vara att låta de minst politiserade institutionerna i Europa dvs. universiteten formulera ett samlat grepp på att utbilda befolkningarna i europeisk historia och utrikespolitik. Då kunde man få igång ett rationellt samtal grundat på fakta och förnuft. Detta kunde koordineras i en gemensam institution som anordnade föreläsningar och debatter. Allt kunde göras offentligt genom att alla Europas medborgare hade fri tillgång till detta över Internet.

    Pravoslavac – kan förstå att serberna känner sig svikna av EU. Man fick höra att man särbehandlades pga av Milosevic, men när Serbien är demokratiskt så fortsätter den negativa särbehandlingen. Vad EU skulle ha gjort vore att ha tagit ett samlat grepp på hela Balkan och skapat en uppgörelse mellan alla berörda parter. Då hade frågan om Kosovos självständighet säkert lösts på ett annorlunda sätt. Nu verkar det som man inte har tagit hänsyn till vilka konsekvenser som en ”unik lösning” på Kosovo frågan får på hela regionen.

  30. hillary2 skriver:

    karrman

    har segrarna i krig någonsin tagit hänsyn till de besegrade?

  31. bestofmankind skriver:

    By voting NO is the Irish way of saying thank you for all your help EU but we are not willing to help newer and poorer countries:

    ”Ireland was able to transform itself from an insular, impoverished agrarian society to a European powerhouse with an enticingly low corporate tax rate and some of the world’s largest pharmaceutical plants. But, having been the beneficiary of European money for years, Ireland now finds itself having to help finance the newer, and poorer, countries that have recently joined the Union.”

    http://www.iht.com/articles/2008/06/13/europe/union.php

  32. karrman skriver:

    hillary

    Tanken med EU är att man löser konflikter med samtal och kompromisser inte med vem som segrat i en konflikt. Finns många exempel på att fred har skapats genom att ta hänsyn till även förlorarens intressen. Västtyskland efter andra världskriget t.ex.

    Problemet med maktpolitiska lösningar där vinnaren tar hem hela kakan är det inte löser den underliggande konflikten utan skyfflar in den i ”frysen” för förvaring. Men förr eller senare tinar dessa orättvisor upp och skapar nya konflikter.

  33. tsolin skriver:

    Folkomröstningar är ett otyg. Massan är inte bildad nog att kunna rösta om dessa saker. Obegripligt att lämna så viktiga beslut åt mobben, åt den grå massan. Hur kan irländarna, ett förnuftigt folk i övrigt, ha varit såna idioter och gått till folkomröstning om detta!!???.

    Håller helt med hillary ovan (som jag annars i de flesta frågor är starkt oense med) om att ”..de valda representanterna har större möjlighet än allmänheten att sätta sig in i frågorna”.

    Visst är det så! Bort med direktdemokrati som låter lockande men är trams. Låt de kunniga bestämma och inte pöbeln. Gäller också Medloifestivalen. Bort med allmänhetens riggade telefonröster. Återför jurysystemet (eller i alla fall en kombination)

  34. Pravoslavac skriver:

    karrman: Självklart vore det bättre med större öppenhet i politiken. Tyvärr tror jag det finns krafter som aktivt försöker få folk ointresserade för att inte ifrågasättas. Som tur är finns några hjältar som lyckas bryta igenom deras murar och publicera vad de egentligen pratar om.

    Frågan om Kosovo är säkert uttjatad för de flesta besökarna på bloggen. Men även om dokusåpa-och-MTV generationen tröttnat på frågan så försvinner den inte av sig själv. Den finns kvar och gnager i det Europeiska samvetet. Samtliga länder i EU som har trupper i Kosovo har förstärkt trupperna över sommaren. Varför? Är det något de vet som inte MTV-kidsen vet?

    Självklart. De vet att det kommer bli bråk i Kosovo. Västmakterna försöker provocera fram en Serbisk reaktion genom att bete sig på ett alldeles oacceptabelt sätt. Gång på gång provoceras Serbien till attack. Jag tror skälet är att de vill ha en ursäkt för att invadera Serbien och säkra de geografiska platserna där olje- och gasledningarna kommer gå inom en snar framtid. Men de kommer inte att lyckas. Serbien har betett sig frommare än lamm. De är inte dummare än att de förstår att väst försöker provocera fram en reaktion. Om en reaktion kommer så kommer den som en överraskning, i ett obehagligt tillfälle för väst.

  35. orglasse skriver:

    Demokrati är inte ett perfekt instrument att styra ett land men det är det enda vi har som inte är byggt på att vissa skall buga och slicka och andra pissa neråt.

    Den som inte vill ha demokrati där makten är lagd i folkets händer denne person är inte bara okunning utan dum. Demokrati ger alla en chans att yttra sig utan att bli straffad men problemet i många demokratier är att makthavarna skiter i sina folk.

    I en diktatur där bryr sig makthavarna verkligen om sina folk. Säger du något eller skriver du något olämpligt så får du smaka knölpåken eller något värre. Bevare oss från detta.

    Elitbygget som man försöker trumfa igenom här i Europa kommer inte att lyckas. Man måste lyssna på folken och ta hänsyn till dessa, och bry sig mindre om kapitalet och dess ägare. En union byggd utan folkets känsla att tillhöra denna är utan värde då ingen vill försvara något man inte känner för.

    Vad ni i possition att kunna göra någonting är nu att börja om först med att förankra hos era folk vad som är bra. Därefter låter ni folken rösta om detta. Sedan kan vi alla gå till beslut. Sker det här då bildas en union av starka folk med stark gemensam känsla för sin union.

  36. hillary2 skriver:

    karrman

    jag kom också på bara Västtyskland som exempel men det berodde på kanske på att WW2 var en följd av en orättfärdig fred efter WW1?

    tsolin

    ditt tal om massa och mobb som beteckning på dina medmänniskor är vämjelig och du tillhör tydligen de obildades skara som inte satt dig in i varför det krävdes en folkomröstning i Irland

  37. actaestfabula skriver:

    Säkerhetspolitiskt är det bekymmersamt med Irländarnas nej.

    EU har stärkt de neo-konservativa i USA i deras uppfattning att EU inte har förmåga att visa enad styrka.

    EU har stärkt ryssarna i deras uppfattning att EU-länderna är en samling löshästar som det är lätt att splittra. Vi lockar fram mer aktiviteter i Kosovo, Georgien, Ukraina, Estland. Där EU tagit sig ton mot ryska intressen kommer ryssarna att testa oss.

    Sorgligt!

  38. hillary2 skriver:

    actaestfabula

    jag är tacksam för att jag inte delar dina säkerhetspolitiska bekymmer

  39. karrman skriver:

    hillary

    Man kan ta Japan i samma krig. USA.s politik visavi Västeuropa efter andra världskriget.
    Uppgörelsen mellan IRA och britterna på Nordirland. Palestina konflikten är ett annat exempel där en lösning som enbart tar hänsyn till segrarna är omöjlig.

    Man kan hitta åtskilliga aktuella konflikter där en ”lösning” som utesluter förlorarna är omöjlig. Extremisterna i en konflikt kommer aldrig till förhandligsbordet så det gäller att isolera dem.

  40. Pravoslavac skriver:

    Måste bara tipsa om följande klipp från CNN, om fördraget:

    Om jag sett klippet (och haft rösträtt) kanske jag skulle röstat ja, bara för att vara obstinat :-)

  41. tsolin skriver:

    orglasse:
    demokrati är inte att den obildade och populistiska massan bestämmer. För mig är folkstyre att kloka, pålästa individer som jag röstat fram fattar kloka och välavvägda beslut.

    hillary:
    min liknelse var kanske ”vämjelig” men en obildad och okunnig massa på Irland är inte ”mina medmänniskor” i någon större bemärkelse. Men framför allt vänder jag mot den enastående idiotin i att ta en sådan komplicerad fråga till folkomröstning.
    Min tidigare tespekt för Irland är försvunnen.

    Pravoslavac:
    kan Du inte sluta tjata om Kosovo och Serbiens anspråk på denna provins?
    Det påminner mig om en anekdot från Bosnienkriget. Paramilitära serbiska förband hade, i en bosnisk by, skrivit med kyrilliska och med stora bokstäver DETTA ÄR SERBIEN på en byggnad i byn. En smart lokalinnevånare hade skrivit strax under, i mindre skrift: ”idiot, det här är postkontoret”.
    Acceptera verkligheten och blicka framåt!!

  42. Pravoslavac skriver:

    tsolin: Jag kommer sluta tjata om det så fort EU börjar respektera internationell lag och sluta bete sig som USA!

  43. spanaren skriver:

    Sv.D har idag en artikel om Engelsbergsmötet om Ryssland.
    Vg ta del – har ni hört det förr på dessa sidor?
    Naturligtvis svarar tillfrågad ryss västerländske reportern
    vad han/hon tror utlänningen vill höra men som alla kan se
    är verkligheten en annan. Ryssen ser inte bara till den kommunistiska
    parantesen utan till Rysslands tusenåriga historia som Bysans
    efterträdare med Moskva som det tredje Rom.
    http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1364039.svd

    Tsolin,
    Ditt drömrike har funnits där en liten elit styrde över de okunniga
    massorna bara en timmes flygning österut från Stockholm mellan
    1917 och 1991- i praktiken även tidigare i tusen år – men det var
    väl inte vad du vill ha…..
    Varför skulle Serbien acceptera att fråntas 15% av sitt territorium
    i strid med folkrätt och FN-stadga. Skulle Sverige acceptera att
    tvingas avträda Uppland eller Västergötland – svenska folkets ”urhem”?

    Pravoslavac,

    Som jag som utomstående ser det är Serbiens olycka att ni
    alltid varit splittrade alltsedan det ottomanska maktövertagandet
    då delar av befolkningen, av huvudsakligen egna ekonomiska
    intressen, avföll från den kristna tron och konverterade till
    fiendens religion Islam. På den vägen är det fortfarande än idag
    där Washington/Bryssel övertagit Konstantinopels
    roll i världspolitiken. Idag vill delar av serberna ansluta sig
    till stormakten under bildande EU med den ”transatlantiska
    länken” till den ickeeuropeiska stormakten USA på nedgång.
    Andra serber försvarar landets territoriella integritet – till
    samma slut som Tsar Lazar där dagens Milos Obilic heter
    Jovanovic?
    Mina källor B:92 och Blic verkar vara styrda av EU/USA
    i sin rapportering. Är det så och i så fall hur ser verkligheten ut
    vad gäller regeringsbildningen?
    Återstår att se vad som händer nästa vecka i Kosovo…..

  44. Pravoslavac skriver:

    spanaren: Ja, tyvärr är det så att de Serbiska tidningar som översätter sina artiklar till engelska samtliga är styrda av det så kallade ”väst”. Inte minst av en viss herr Soros.

    Det blir spännande att se vad som händer de närmaste veckorna. Nu tänker jag avvakta ett tag och titta på EM. Vill inte tjata öronen av tsolin :)

  45. spanaren skriver:

    Pravoslavac,

    Tack för upplysningen – misstänkte något sådant.

    DÄRFÖR är dina inlägg så viktiga här då det stora
    flertalet av debattörerna (förutom albanerna) inte
    kan tillgodogöra sig serbiskspråkiga media.
    Vad anser du om min historiebeskrivning om serbiska
    folket idag och i historien – vad är fel?

    Tsolin,

    Det finns även andra exempel på ditt idealsamhälle –
    men de får inte nämnas här vid namn. En latinamerikansk
    militärdiktatur före Sydamerikas demokratisering ligger
    kanske också nära vad du anser om en stats styrelseskick….

  46. ollemunter skriver:

    Diskutera och diskutera, ja nog fan diskuteras det!

    Det var bra att Irland röstade nej. Det bevisar också att det kan var nyttigt att låta folket säga sin mening.

    Nu är det ett jäkla gnäll över detta från alla håll. Alla nyhetsankare ställer samma jäkla fråga till alla reportrar: ”varför röstade man som man gjorde på Irland” eller ”varför röstade irländarna nej” Därför att dom var innerligt trötta på skiten och att ständigt ha det över sig, att bestämmer man något på Irland, så görs det i Bryssel.

    Bra gjort Irländare!

  47. spanaren skriver:

    Är det helt otroligt att om tillfälle givits omröstningar
    i Europas nationalstater väster om Polen genomförts
    resultatet blivit detsamma? I de forna sovjetrepublikerna
    och W-paktsländerna hade kanske majoriteten,
    med sin annorlunda historia och andra skäl, röstat Ja.
    Även där finns medborgare som anser att en union bara
    bytts ut mot en annan och huvudstaden
    som igår var Moskva ersatts av Bryssel (Washington).

    På frågan ”vad händer nu?” är det kanske inte att gå utanför
    ämnet att ta upp Balkan.

  48. soli01 skriver:

    ollemunter – vi bör nog tänka till även vi här i Sverige. Enligt artikel 24 ”ska det leda till ett gemensamt försvar”. Är det ingen som reagerat på denna skrivning. Vill vi även avsäga oss denna del.
    EU är – jag har tidigare varit för – en koloss på lerfötter och kommer att bli en dyr historia framgent och om man ser på fördraget även från kostnadssynunkt.
    Bara en detalj som gäller parlamentarikernas löner: Nuvarande 55.000 kr/mån ska i ett” huj” öka till 68.000/mån. (enligt förslaget)

  49. ollemunter skriver:

    soli01!
    Skönt att vi är på samma linje.

  50. […] with the Nice Treaty for the time being, that is: until the new ratification system is in place. As Carl Bildt also pointed out on his blog, Nice does seem to work better than […]

  51. anlete skriver:

    Skall man rösta på ett föslag,vill man gärna veta vad det handlar om,vet man inte det röstar man försäkerhetsskull nej,precis som vi Svenskar hade Irländarna ingen aning om
    vad föslaget hade för inverkan.

    Tänker på införandet av FRA-lagen,media bryr sig inte,svensson bryr sig inte ingen jävul bryr sig utom några få bloggare,en vacker dag är det försent att bry sig.