Nej på Irland

Det blev ett tydligt nej i folkomröstningern om Lissabon-fördraget på Irland i går.

Det måste vi självfallet respektera, även om jag djupt beklagar resultatet.

Den första fråga som infinner sig är självfallet hur den irländska regeringen avser att hantera den situation som därmed uppkommit.

Det är väl en rimlig slutsats att de kommer att redovisa sin inställning när EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel på torsdag.

För vår del är just nu bara att konstatera att vår ratifikationsprocess självfallet inte påverkas.

De vidare slutsatserna kommer med all sannolikhet att få avvakta mötet med EU:s stats- och regeringschefer i december.

Det är ju då den samlade ratifikationsprocessen skall summeras och slutsatser av denna dras.

 

9 Responses to Nej på Irland

 1. orglasse skriver:

  Som en sann demokrati bör nu även det Svenska folket få säga sitt i denna fråga. Valet på Irland visar att EU idag har blivit ett elitprojekt från ovan till allmogen därnere. Surt är det när man lyssnar på kommentarerna.

  Detta är mycket synd och dåligt. Att våra politiska företrädare inte vill bygga en union med demokratiska medel utan via toppstyrning. Detta kommer att sänka EU projeket inom något år.

  Att bygga demokrati tar tid, att riva demokrati går fort.

  Hur som helst har det Irländska folket sagt sitt. Få nu se hur man myglar bort det. Därmed börjar det demokratiska förfallet av unionstanken.

 2. konve skriver:

  Det vore ju intressant med din åsikt om vilken situation det är ”som nu uppkommit”. I mina ögon så har ingenting förändrats – ingen förnyelse – ingen uppkomst. Det verkar snarare handla om vad som inte blev av, hur mycket tid man slösat bort och hur snart man vågar försöka igen. Dubbelt nej, är det inte ett nej?

 3. konve skriver:

  Och som orglasse hann flika in innan mig; riva demokrati går fort. Vi har ett fin, fint exempel på vad som hände i Tyskland för, en si-sådär, sextio år sedan.

 4. solsburyhill skriver:

  Utgången i denna folkomröstning är naturligtvis beklagligt för det pågående arbetet mot en fördjupad europeisk integration. Detta kan, som jag ser det, antingen utmynna i nytt modifierat fördrag som får bli föremål för en ny prövning eller att Irland kommer att beredas undantag på vissa områden i Nice-fördraget i likhet med de undantag som Danmark och Storbritannien fick i Maastrichtfördraget.

 5. MahaCohan skriver:

  Jag börjar tro att amerikanen har rätt, ”Det kommer aldrig att bli n´åt. Europeérna är för egensinniga.”

 6. solsburyhill skriver:

  Bara en liten tillrättaläggning av mitt tidigare inlägg: jag menar naturligtvis Lissabon-fördraget och inte Nice-fördraget. Måste ha drabbats av en tillfällig sinnesrubbning.

  Önskar er alla en skön helg! Tack för era intressanta inlägg under veckans gång. Jag hoppas jag ej trampat på någons ömma tår i något av mina inlägg. I så fall ber jag om ursäkt. Till syvende och sist är det ju en saklig debatt som vi förväntas föra här, och inte personangrepp.

  Sist men inte minst – att folk inte alltid delar din uppfattning innebär ju inte nödvändigtvis att de har rätt och du fel. Det är ok att ha olika uppfattningar om saker och ting. Det gör ju liksom debatten extra intressant, eller hur?

  Mvh,
  ”My Head Sounds Like That”

 7. ollemunter skriver:

  Börjar bli van med att ha förmyndare över mitt huvud.

  Nu skall detta också ältas i all oändlighet.

  EU är något vi aldrig skulle ha gått in i. Se på Norge, dom klarar sig bra utan EU, så vrför skulle inte vi också göra det?

 8. pressord skriver:

  Håller med dig ollemunter, lägg ned skiten! Bort med globalisering öht och låt människan komma fram, inte som nu när bara eliten skor sig! Bara lögnare och politiker anser den globala världen vara det enda rätta, identiteten hos folket försvinner och allting blir bara sämre! Bort med alla föredrag, upplös EU och bort med såna som Calleponken och låt oss börja leva ett värdigt liv för alla inblandade och inte som det fåtal som nu klappar sig för bröstet och tycker att de är såååå bra!
  Strömmingsprutt på er, ubåtjägare!

 9. […] de var villiga att ratificera föredraget. Här hemma finns inget sådant krav och regeringen menar att det irländska beslutet inte kommer att påverka den svenska ratifikationsprocessen. Borde […]

%d bloggare gillar detta: