Morgon i Washington

En strålande vacker morgon i Washington. Sommarvärmen verkar tillfälligt vara tillbaka.

I TV-kanalerna rasar debatten om det lämpliga eller olämpliga med att Irans president Mahmoud Ahmadiejad i morgon inbjudits att hålla ett anförande på Columbia University i New York.

Och det speglar den betydelse som hela frågan om Iran har i den utrikespolitiska diskussionen här. Att frågeställningar kring Irak dominerar är naturligt, men därefter är det Iran som är den fråga som engagerar.

Jag ser i tidningarna hur det var den frågan som dominerade min franske kollega Bernard Kouchners besök här för några dagar sedan.

Kanske blir den 2008 års allra mest kritiska internationella fråga.

Gårdagkvällens middag på svenska residenset på Nebraska Avenue blev både intressant och trevlig. USA går ju mot ett presidentval där utrikespolitiken kommer att spela en betydelsefull roll – men det är mindre klart var de faktiska skiljelinjerna går.

Men snart sätter jag mig på tåget från Union Station här i Washington till Penn Station på Manhattan i New York. Några timmar att läsa tidningar, tidskrifter och böcker som inhandlats här.

I kväll sitter jag så ner också med medarbetare från FN-delegationen i New York för att mer i detalj planera de närmaste dagarnas arbete.

25 Responses to Morgon i Washington

  1. alandalus skriver:

    Apropå Bernard Kouchner tycker jag att Sverige kraftfullt bör ta avstånd från hans uttalanden den 16:e september där han hotade Iran med krig. Ett sådant uttalande är inte på något sätt progressivt utan bara arrogant.

  2. alandalus skriver:

    En annan sak som diskuterats inför Ahmadinejads besök i New York är att han vägrats tillstånd att lägga en krans vid Ground Zero till minne av offren i 911.

    Jag misstänker att det uteblivna tillståndet beror på att en sådan kransnedläggning inte är i linje med den nyanslösa demoniseringen av Iran i USA, där man vill se Ahmadinejad som ondskan själv och där han t.om. jämförs med Hitler.

  3. Josef Boberg skriver:

    Carl Bildt,

    Din uttryckta mening: ”Kanske blir den 2008 års allra mest kritiska internationella fråga.” – slut citat.

    Ja – det kan Du ju ha så rätt i som sagts. Iran är ju varken ett litet land befolkningsmässigt eller landmässigt sett – och ej eller särskilt påfallande ekonomiskt svagt – vad jag förstår.

    Dock – passa i alla fall på nu och njuuut så länge det går, kanske… :-)

    Ha det…
    vännen Josef

  4. Bo W. Höglund skriver:

    Visst vore det väl lämpligt att arrestera och låsa in honom omedelbart vid ankomsten för deltagandet i occupationen av USAs ambassad i Teheran för några år sedan – han var säkert en av de maskerade huliganer som stormade byggnaden – då fick han ju samma diplomatiska immunitet som de amerikanska diplomaterna – lämpligen ungefär lika länge!
    Släpper man ut honom igen har man varit så korkad att man förtjänar vad som kommaa skall.

  5. pettson skriver:

    I dagens nummer ondgör sig en blaska över att Lars Danielsson inte får de ambassadörsjobb han söker. Intressant! Hur många är de jobb som folk i gemen söker men inte får? Vilken chefsredaktör ondgör sig över att medelsvensson inte får de jobb han/hon söker?
    Danielsson är alltså arbetslös. Söker han andra jobb än ambassadörsjobb? Har han varit på arbetsförmedlingen? Har han sök jobb som personlig assistent, jobb inom hemtjänst eller som barnskötare? Skulle han vara ”överkvalificerad” för sådana jobb? Bullshit! Inom de nämnda områdena finns det, som bekant är, mängder av högutbildade och kompetenta personer.
    Ta dig nu i kragen Danielsson och sök ett sådant jobb som du har chans att få. Vi skattebetalare är trötta på att försörja dig. Du är frisk nog att försörja dig själv.

  6. jackhansensweden skriver:

    Carl. Det är nu eller kanske aldrig för friheten i Burma. Gör allt du kan. Visa att Alliansen och du prioriterar kampen mot militärdiktaturer. Ta upp frågan nu när du är i New York. Bjud in munkarna till Sverige.

    / Jack Hansen
    http://www.text.nu

  7. Torsten skriver:

    Ja pettson,

    Man kan undra vad Göran Persson har för hållhake på Lars Danielsson, eftersom han inte vågar säga hela sanningen.
    Klart att Carl Bildt inte vill sätta honom på en ambassadörspost då. Det är han alldeles för klok för.

  8. karrman skriver:

    Bo W. Höglund

    Ahmadinejad har diplomatisk immunitet så han kan inte åtalas i USA.

    pettson

    Danielsson är anställd på UD så han rätt att söka jobb utifrån sin bakgrund.
    Danielsson verkar vara en kuf, men en kompentet sådan.
    Frågan är vad som är optimalt för UD? Att frysa ut honom eller utnyttja hans tjänster.
    Jag tror på det senare.

    När det gäller Iran så borde USA försöka utnyttja ett av de få förhandlingskort USA
    har kvar i Irakkriget. Både USA och Iran har ett långsiktigt intresse av ett stabilt
    Irak. De enda som vill ha ett instabilt Irak är jihadisterna.

    De borde kunna enas om att de har en gemensam fiende och utforma en
    gemensam politik för politisk stabilitet i Irak utifrån detta.

  9. karrman skriver:

    Danielsson verkar vara en kuf, men en kompetent sådan.

    ska det vara.

  10. […] finns dock inget uttalande av Bildt i frågan. Varken på UDs hemsida eller Bildts blogg. Jack Hansen uppmanar därför på sin blogg alla att “Burma Carl Bildt“ (dvs […]

  11. Bo W. Höglund skriver:

    Hela den amerikanska ambassaden hade immunitet och området var amerikanskt territorium vid occupationen – i umgänget mellan dessa två stater verkar det ju inte som det hade någon större betydelse, Karman!

    Och, ang. Danielsson, kompetens finns säkert hos honom, liksom hos många andra UD-tjänstemän.
    Men att bli ambassadör innebär en förtroendepost där man skall representera Sveriges åsikter i det aktuella landet; har inte chefen förtroende för att någon blivande ambassadör sätter Sveriges regering före det socialistiska partiet kan han nog hitta någon lika kompetent utanför de troendes skara?
    Det blir nog svårt att hitta ett land som är så betydelselöst att man kan tillsätta en för den nuvarande regeringen opålitlig ambassadör?

  12. populisten skriver:

    Det skulle inte skada om utrikesministern tog tillfället i akt att diskutera utvecklingen i Burma under sin vistelse i USA. Ett officiellt uttalande till stöd för de fredliga protesterna skulle också det vara på sin plats.

  13. kurper skriver:

    Danielsson är förbrukad inom UD.
    Han är nog bra på många andra sätt, men saknar förtroende hos både regering och bland alla andra svenskar utom sossarna, vad gäller arbete inom UD.
    Placera honom på någon plats där han inte syns eller hörs utåt.
    Det har ju varit uppenbart att han inte talat sanning och då skall han bort från ansvarsfulla jobb.

  14. presspics skriver:

    Ta upp Burma för fan!

  15. karrman skriver:

    Bo

    För en utomstående kan det vara svårt att avgöra vad som är optimalt,
    men du har rätt i att utan Carl Bildts förtroende så är det nog svårt att placera honom på en lämplig tjänst.

  16. David Igra skriver:

    Att låta en så uppenbart hatfylld människa som Irans s k. president överhuvudtaget besöka och föreläsa i USA är både modigt och minst sagt riskfyllt. Kommantatorn ”alandalus” som verkar ha svårt att släppa taget om Europa, gör gällande att Iran demoniseras av USA, vilket är en tydlig fingervisning om vart denne står; dessutom så är nog samtliga politiskt kunniga eniga om att den saken sköter Iran alldeles utmärkt själva.
    Att likna Irans nuvarande despot jämförs med Hitler måste väl ändå vara ganska träffande. Enligt Ahmadinejad så ägde ju Förintelsen aldrig rum, vilket enkom innebär en jämförelse med en krigisk galning som ledde miljoner av sina medborgare utför stupet samt sitt land till ruinens brant. Påminner sålunda ganska mycket om Irans nuvarande despot. Med de senaste åren av Iransk utrikespolitik så är det nog bra många fler än Frankrikes utrikesminister som känner igen vapenskramlet som en tydlig indikation åt vart det barkar.
    Var är Khatami när man behöver honom?

  17. Kachina skriver:

    USA behöver väl inte precis anstränga sig för att sörja för Ahmadinejads säkerhet.

    Det finns gott om skjutglada gossar i USA. Ge dem bara lite spelrum, så………..

  18. rogerblomquist skriver:

    ”USA går ju mot ett presidentval där utrikespolitiken kommer att spela en betydelsefull roll – men det är mindre klart var de faktiska skiljelinjerna går.”

    Så vitt jag vet går skiljelinjen ungefär mellan Ron Paul, som vill att USA ska vara ett fredligt land, och de övriga, som kommer att fortsätta mer eller mindre som hittills.
    Om ni har vänner i USA, berätta för dem om Ron Paul!
    Eftersom han står på FOLKETS sida så får han inga kampanjpengar från företagen, så han behöver allas hjälp för att nå ut.
    Ron Paul vill avskaffa The Federal Reserve!
    Den som förstår vad detta innebär förstår att han är en kandidat som står på folkets sida, och inte på maktens.
    http://www.ronpaul2008.com/issues/

    http://www.ronpaul2008.com/issues/

  19. uuaaradio skriver:

    ”Kanske blir den 2008 års allra mest kritiska internationella fråga.”

    En förbluffande tveksamhet. Sveriges utrikesminister noterar lite lättsamt att man pratar en hel del om Irak och Iran i amerikanska medier, som om det var en fråga som inte angick oss, vilket borde uppfattas som ganska anmärkningsvärt. Att kollegan Kouchner tycker det är dags att vi förbereder oss för krig är inte heller speciellt anmärkningsvärt.
    Och spekulerandet utmynnar i ett kraftfullt ”kanske”…
    Men det var ju skönt att höra att vädret är vackert och att middagen var trevlig.

    Kachina: Tjusigt! Så löser man problemet med den där förbaskade yttrandefriheten.

    Hälsar
    Mikael Wälivaara

  20. arinaga skriver:

    Kachina: Herregud det finns ju hopp, en av dom bästa kommentarerna du har gjort.
    Fortsätt så.

    Hälsningar från ett varmt Spanien

    Thomas

  21. roselleri skriver:

    Se här vad f.d. vapeninspektören i Irak Scott Ritter har att säga om Irans påstådda tillverkning av kärnvapen.

  22. Sophia Gilioli skriver:

    Jag håller med Kachina om att det bästa för världen vore att helt enkelt låta Mahmoud A. gå runt fritt i USA. Släng ut honom i den vilda södern och så får man hoppas på det bästa. Eller i New York, där lär han inte heller klara sig så länge. Vilken bestialisk tanke att han ville lägga en krans vid ground zero, så äckligt! Vilken sorts krans rör det sig om, kan man undra. Det är som när en massmördare vill ha kontakt med sina offers släktingar efter dådet, sociopat är vad han är för att uttrycka sig diplomatiskt.

    Samtidigt i Iran…
    Så marscherar tusentals soldater framför de nya missilerna som det stoltseras väldigt med. De som når nästan ända bort till den store satan i väst. Det här känns bekant? Har vi inte alla sett i skolans historieböcker bilder på missillbärande lastbilar som rullar fram på Moskvas gator? Nej, alla av oss har inte det. Några har på grund av ålder eller annan bakgrund missat stora delar av världshistorien verkar det som.
    Iran vill helt klart bli en ny supermakt i det maktvakuum som uppstod efter Sovjets fall.
    Gud nåde oss när Iran får kärnvapen, då lär det ena sjuka kravet efter det andra hagla tätt, precis som under Sovjettiden. Man kan endast ha empati med det iranska folket och dess kvinnor särskilt som inte får känna på individens frihet.

  23. Josef Boberg skriver:

    Ja – det är inte så lite synd om wåra MEDmänniskor i bland annat Iran…

  24. David Igra skriver:

    Man kan inte annat än känna sig orolig över utvecklingen i Iran. Den som känner sig hågad kan läsa om Mahmoud Ahmadiejads föreläsning i USA.

    Han vågar inte alls stå för det han tidigare sagt om Israel och Förintelsen, därtill så får man lära sig att i Iran finns det inga homosexuella – där ser man, det måste ändå vara en stor överraskning för Irans homosexuella. Eller bör det snarare tolkas som ett hot?

    Läs själv de motstridiga och flyktiga svar Irans nuvarande president hasplat ur sig för några timmar sedan. Det är ändå något skrämmande att denne man sitter på en av regionens större militära styrkor.

    http://cityroom.blogs.nytimes.com/2007/09/24/protests-at-columbia-over-iran-leaders-speech/

  25. steelneck skriver:

    Sophia Gilioli: Hur vet du att inte 9/11 var en false flag operation i syfte att åstadkomma något som annars hade stoppats politiskt? Det har nu gått 6 år och det har fortfarande inte ens startats en brottsutredning med befogenheter som en sådan. Det enda som presenterats från officiellt håll är en teori som levererades av presidenten endast några timmar efter det hände, och 5 år senare en utredning som bara presenterar en teori om vad som kanske kunnat initera att tornen rasade – inte hur de kunde kolapsa så totalt, ej heller hur WTC-7 som inte träffades av något flygplan kunde rasa ihop med sådan oerhörd precision. Här har du en officiell klagan, en request for correction som pekar på så allvarliga brister i utredningen att den rent vetenskapligt inte kan dra de slutsatser den gör – den är skriven av en kärnfysiker som vet vad han talar om när det handlar om att utvärdera bevis vetenskapligt, och missta inte detta för en konspirationsteori, för några vilda teorier handlar det verkligen inte om. Brottsutredare däremot, har som yrke att teorisera och försöka bevisa teorier om konspirationer, men några sådana har ju inte fått lov att sätta tänderna i fallet..