Växande protester i Burma

Den 23 augusti skrev jag här om de protester som då hade inletts i Burma riktade mot den politik som militärregimen där bedrev. Ungef’är samtidigt gjorde EU ett tydligt uttalande om situationen i landet.

De senaste dagarna har protesterna växt dramatiskt och nu fått en betydligt mycket bredare karaktär genom att buddhistmunkar i stort antal anslutit sig.

Med den buddhistiska trons mycket starka förankring i landet är det en dramatisk förändring av det hot dessa protester kan utgöra mot regimen.

Vi har nu all anledning att med förnyad styrka kräva att regimen fullt ut respekterar rätten till fredliga protester.

Och arbeta för att det vi nu ser leder till den öppning och de demokratiska reformer som landet så väl behöver. Vi – och den Europeiska Unionen i stort – vill öppna upp för samarbete och handel med ett demokratiskt Burma.

4 Responses to Växande protester i Burma

 1. hassecarlssonse skriver:

  Vet att Ni har mycket på agendan men kom ihåg munkarnas kamp!
  Era påtryckningar kan vara skillnaden på en danande demokrati eller ett vidrigt blodbad.
  Jag litar på Er!
  Lycka till.
  mvh
  /Hasse Carlsson
  http://www.hassecarlsson.se

 2. jackhansensweden skriver:

  Hasse har rätt. Det är nu, exakt precis just nu, som omvärlden – med Sverige, EU och USA i spetsen MÅSTE agera. Skicka tydliga signaler om att vi inte accepterar våld mot demonstranterna och att vi stöder denna fantastiska folkliga resning.

 3. brolins skriver:

  Det fortsätter att växa… Omvärlden har, som tidigare kommentatorer påpekat, en chans och ett ansvar att agera för Burmas folk nu.
  /Brolins i Bangkok

 4. rachgia skriver:

  I would say that china must stop supporting the regime through trade and military. One window of opportunity is to put pressure on china with a possible world-wide boycott of the olympics.

%d bloggare gillar detta: