Ryssland och CFE

Till TT kommenterade jag i går kväll det ryska beslutat att om ca ett halvt år upphöra att tillämpa det s k CFE-avtalet.

Steget är självfallet beklagligt. Det borde ligga också i Rysslands intresse att bibehålla de mekanismer för ömsesidig insyn som är en viktig del av detta fördrag.

Därför hoppas jag att det vid en viss tidpunkt skall vara möjligt att ta upp samtal om den fortsatta tillämpningen av dessa arrangemang.

Samtidigt skall man inte dramatisera den faktiska betydelsen av detta steg. Värt att notera är att Ryssland inte säger upp avtalet självt.

Och de faktiska konventionella stridskrafterna såväl i Ryssland som annorstädes ligger i allmänhet vida under CFE-avtalets begränsningar.

88 Responses to Ryssland och CFE

  1. knightone skriver:

    Det finns många meningslösa avtal på papper.

    En nyhet i närtid gick ut på att Putin sa att det kunde bli nödvändigt att rikta kärnvapenmissiler mot Europa igen pga det ankommande missilförsvaret.. det fick ju tidningarna att gå i taket och hävda kalla kriget stämning.

    Ungefär som om att vi skulle trott att missilerna står på ramper riktade mot sina mål och de ramperna är nu riktade bort ifrån Europa…

    Nä. Ballistiska missiler skickas rakt upp och målkoordinaterna matas in precis lika fort oavsett destination.

    Hotet från missilerna har alltid funnits där. Det enda nya var retoriken.

  2. Avtalet var redan föråldrat enligt vad jag har hört. Behövs därför ett nytt och bättre avtal. I dessa dagar hörs så många dubbla budskap vad gäller Ryssland och Nato. Tycker att det vore märkligt om samarbetena med Nato helt skulle avbrytas just nu.

  3. hillary2 skriver:

    Carl Bildt

    -”Det borde också ligga i Rysslands intresse att bibehålla de mekanismer för ömsesidig insyn som är en viktig del av detta fördrag.”

    Så resonerar elitister. Är det viktigast att få insyn/kunskap för att få möjligheter till att bli överordnad? Bjud hit Putin, arbeta för att komma över din av 1900-talet präglade aversion mot ryssar och träna på att skapa goda relationer.

  4. billyjoejimbob skriver:

    vem/vilka förutom dessa eviga -68 rödstrumpor använder ord som överordning

    deras egen överordning stavas socialism/kommunism och underordningen blir följdaktligen liberalism/konservatism

    /en undrande

  5. Bo W. Höglund skriver:

    Vad i allsin dar menar Hillary med ”elitister”?

    Eftersom Sverige f.n. har ett ”försvar” knappast synligt för blotta ögat , och inte tror att försvar av vårt territorium längre är aktuellt, torde Putins intresse för att komma hit och diskutera nedrustning vara ganska begränsat!

    MBST
    bwh

  6. Kachina skriver:

    billyjoe

    Intressant uppställning socialism/kommunism

    liberalism/konservatism

    Frihet finns inte i konservatism eller kommunism. Det är två döda -ismer.

    Kvarstår gör alltså social-liberlalism.

    Tänk på det, även på vilken frihet vi avser, att vara en fri medmänniska eller friheten att plundra våra medmänniskor.

    Social-liberalism, där varje individ är värdefull, är kanske den så eftersökta medelvägen.

  7. soli01 skriver:

    Kachina-du sa faktiskt det rätta ordet-socal-liberalism är just vad som vi skymtar i dagens läge. Att de som står utanför kommer in i gemenskapen, varför ska det vara så svårt att få in i ”hjärnan”! Vi måste ju för tusan hjälpa folk att få t ex ett arbete är väl inget konstigt i detta. Du kan vara lugn, det kommer att ordna sig för de flesta. Du verkar vara den stora pessimisten av din skrivng att döma. Lugn ”ta en toy”.

  8. ollemunter skriver:

    ”Putin sade i april att USA:s planer på robotsköldar i Polen och Tjeckien utgör ett hot mot Rysslands säkerhet och antydde att Ryssland skulle lämna CFE”
    Naturligtvis så vill inte ryssarna ha USA in på knuten.
    Och Carl Bildt, jag tror inte du kan fixa denna spricka

    Visst borde vi värna vårt trritorium, men med vad. Trots enorma kostnader, så har vi ett försvar, men ganska så osynligt. Värnplikten ligger i malpåse, det finns inga pengar. Men va f-n nu då, vi har ju ett försvar, som kostar enormt med pengar, vart tar dom då vägen. Går dom bara till SAAB och JAS GRIPEN, något måste väl bli över. När jag gjorde rekryten, så var man stolt över känslan och att man gjorde något bra för landet, tvivel fanns ju förstås, men hur tänks det om detta idag kan man undra. Gränserna bevakas inte, jo elektroniskt kanske. Jag vet att någon sade att om det skulle hända nåt då, på 60-talet, så skulle det barka rakt åt helvetet, som försvaret var då. Hur skulle det bli idag, om vi stod inför något slags hot?

  9. chiros skriver:

    Ryssland väljer att lägga CFE på is är en tydlig markering i en fråga där Europa tycks sakna eget ledarskap och fokus.

    Under de senaste månaderna har Bush och Putin’s administrationer diskuterat ett amerikanskt robotförsvar som enligt USA’s planer ska placeras ut i Östeuropa och stå under amerikansk kontroll. Ryssland ser detta som ett hot och gör nu utspel efter utspel – det senaste är CFE – för att undvika en utplacering utan rysk medverkan och kontroll. Så långt är ingenting oväntat. Vad som är oväntat är EU’s agerande – eller snarare totala brist på sådan. Vadan denna totala tystnad, avsaknad av ledarskap och brist på initiativ med Europas intressen i fokus i en fråga där främmande makt placerar ut militära anläggningar på Europeisk mark utan nytta för Europa? Vad gör Sverige och vad syftar svensk utrikespolitik till i denna fråga?

  10. hillary2 skriver:

    BoWHöglund

    Det finns kanske andra saker än nedrustning att diskutera?

    Med elitister menar jag begåvade människor – som gärna övervärderar information/kunskap/kontroll/makt visavi relationer.

    mvh
    bmh

  11. anlete skriver:

    Europa litar på att USA ställer upp och räddar oss,det gjorde Tage Erlander,Olof Palme
    o.s.v.

    Trotsallt skällande på USA så är det ovanstående som gäller när åskan går.

    H

  12. stateira2 skriver:

    kan detta bero på att Ryssland hellre vill närma sig Kina , Indien , Mellanöstern och Latinamerika?

    http://stateira.blogg.se

  13. stateira2 skriver:

    anlete :

    det där är bara ett tecken på att ett generationsskifte är på gång , jag kan med all säkerhet påstå att du är från den tiden själv , finns ingen som inte tror att USA var räddaren av världen en gång i tiden, vid slutet av andra världskriget och under Erlanders och Palmes tid, men det är andra spelregler nu och att leva i det förgångna och låta USA leva vidare på urgamla meriter är farligt

    http://stateira.blogg.se

  14. chiros skriver:

    Anlete;

    Tror det är hög tid för Europa att stå upp för sin egen sak och sin egen identitet – ingen annan lär göra det åt oss framöver.

    Europa kommer i växande grad att bli beroende av Ryssland för energi och Ryssland beroende av Europa för en stor del av sin export. Ryssland väljer relativt konsekvent europeiska företag som samarbetspartners – nu senast för Shtokman fältet – och ser ofta Norden som en förebild. En hyfsad plattform för en ny ”kol & stål” union. Här är det viktigt att inse att Europas och USA’s intressen är olika. Europa bör intressera sig för Ryssland som handelspartner och närmaste/viktigaste granne. USA förefaller idag inte ha sådana intressen utan går idag sin egen väg på ett rätt osympatiskt vis.

    EU förefaller ha två utmaningar: att fullt ut inse att kalla kriget tog slut för mer än 17 år sedan (och att vi har en lika ung demokrati som granne) – och att USA också har förändrats. Man var tills nyligen en enande kraft i internationellt arbete och en naturlig partner för Europa. Det är man inte längre idag. Vill minnas att Carl Bildt uttryckte den saken som att vårt förhållande till USA är på väg att bli ett mer normalt förhållande till en annan stat efter en efter-krigsperiod och ett kallt krig där våra relationer låg på en annan nivå.

    Personligen kan jag bara beklaga det (har många personliga kopplingar till USA) men ju snabbare vi anpassar oss till nya realiteter desto bättre.

  15. Kachina skriver:

    Du har många kloka och genomtänkta synpunkter du, chiros.

  16. bjolso skriver:

    Samtliga NATO-medlemmar har ägnat de senaste 8 åren åt att vägra ratificera CFE-avtalet, så vad hade man egentligen förväntat sig? Putin och Ryssland har visat mycket stort tålamod med NATO-länderna i den här frågan, men någon gång måste de ju helt enkelt säga ifrån. De kan ju inte hur länge som helst ensidigt hålla fast vid ett avtal som motparten vägrar skriva på.

  17. billyjoejimbob skriver:

    bjolso har talat

    med kraft

    med mod

    med hjärta

    tyvärr saknas förbindelse med hjärnan

  18. bjolso skriver:

    billyjoejimbob har skrivit en kommentar, där argumenten lyser helt med sin frånvaro. Men de poetiska radbrytningarna var ju iallafall lite effektfulla, på sitt sätt.

    Vi får väl se om billyjoejimbob återkommer med något slags argument till varför Ryssland skall fortsätta hålla fast vid ett avtal som motparten vägrar skriva under.

  19. stig2entreprenoren skriver:

    Låt oss göra goda saker och bli föredöme för varandra.
    Ge vishet till dem som planerar jordens försörjning,

  20. jenspetersson skriver:

    Synd att inte Sverige varit part av CFE-avtalet självt. Som part hade vi ju kunnat driva vår egen åsikt om hur avtalet skulle se ut i framtiden – och kanske också ha bidragit till att hitta en förhandlingslösning med Ryssland.

    Avtalet var ju från början bara till för Nato och WP-stater, men då det moderniserades i slutet av 90-talet tror jag att det fanns en öppning för Sverige att gå med även som alliansfritt land. Ett sådant steg hade vi kanske haft diplomatisk nytta av nu.

  21. williaaam skriver:

    Relationerna med Ryssland försämras stadigt. Detta är givetvis ett misslyckande för svensk respektive europeisk utrikes och säkerhets politik. Kanske inte för alla Toomas Hendrik Ilves Estlands president han har tydligen uttalat sig i Radio Free Europé som är hans gamla arbetsgivare. Han tycker där att ryssland skall isoleras. Inte så konstigt kanske från en man som arbetat för och avlönats av USA.s kongress. Vi andra undrar kanske vad svensk utrikespolitik syftar till i relationerna till vårt östra grannland. Delar vi Estlands presidents åsikt i frågan eller tycker vi att integration är en rimligare väg.
    Hur som helst Carl Bildt tror jag nog att man kan förmoda att det ligger på ditt och övriga utrikesministrars ansvar att ett kallt krig inte skall inträffa igen. Tyvärr har ni skött er uruselt den senaste tiden.

  22. billyjoejimbob skriver:

    bjolso

    varför har NATO vägrat ratificera avtalet

    pga att ryssland (dvs putin) ej fullföljt sitt åtagande att helt dra sig ur de f d sovjetrepublikerna georgien och moldavien

    är det för mycket begärt

  23. lillies skriver:

    Jag skulle vara intresserad av att veta varför de inte har dragit sig ur de gamla Sovjetrepublikerna…kan det vara så att mellan Ryssland och de f.d. Sovjetrepuklikerna finns en del avtal om ömsesidigt utbyte….ex.vis leveranser av energi m.m.? det behöver ju i sig inte vara något ”fel” men jag får ibland känslan (som kan vara fel) om att en del av de f.d. Sovjetrepublikerna ibland beter sig som bortskämda skilsmässobarn som försöker plocka russinen ur kakan och spela ut föräldrarna mot varandra.

    Ena stunden skänker missriktade bullmammor från väst försvarsmateriel till baltstaternas armeér som sedan hamnar hos kriminella motorcykelgäng i Sverige för att samtidigt locka Europeiska företag till sina ”enkelt och lågbeskattade” länder istället för att bekämpa säkerhetsproblem och korruption som gör att försvarsmateriel kan hamna i händer där de inte hör hemma.

    Läste nyligen om Tolgfors Asienbesök där han framhållit vikten av att föregå med gott exempel då man gör affärer i länder som kanske inte gör på samma sätt som vi (d.v.s. är mindre demokratiska). Enligt artikel i Dagens Industri är det väl det Lundin nu gör (men de har väl alltid haft gott rykte för att vara i den branchen vad jag förstår).

  24. mrmhalland skriver:

    Kina har tagit över som den andra supermakten i världen.
    Det känns lite som att Ryssland gör som fackföreningsrörelsen i Sverige. Man måste väsnas lite så folk fattar att man finns….

  25. billyjoejimbob skriver:

    tror inte det är någon önskan från gemene man att ryssland fortfarande finns kvar (på något sätt)

    pappan till en kompis till mig var i georgien som reseledare med en svenskgrupp samma dag som neil armstrong klev ner på månen och han säger att maken till jubel som han hörde överallt i tbilisi just då kommer han aldrig att få uppleva igen

    dvs att amrisarna vara före ryssarna på månen firades oerhört av georgierna

    han var bakfull en hel vecka pga allt skålande (påstår han)

  26. billyjoejimbob skriver:

    tlg till ovan

    ”tror inte det är någon önskan från gemene man att ryssland fortfarande finns kvar (på något sätt)” i georgien

    ryssland får och bör bestå ;-) helst dock med en bättre ledare

  27. hillary2 skriver:

    lillies.

    You are clever. men varför kan Lundin Petroleum inte starta brukssamhällen och utbilda säg afrikaner ? Istället överlåter företaget sina vinster till Bill Clinton för att hans fonder ska göra det! Någon annan ska ordna infrastrukturen!

  28. billyjoejimbob skriver:

    jag tycker lundin petroleum skall ha en eloge för sina gåvor

    och clinton är väl inte det sämste överhuvudet för en förhoppningsvis gynnsam administration som kommer folket till godo (som till stor del består av afrikaner)

    vad förordar du

    gammalt svenskt bistånd modell palme och schori som utmynnar i envåldshärskare som mugabe

    tänk på att mugabe under en följd av år hyllades som hjälte av den svenska vänstern
    (ditt parti inkluderat)

  29. hillary2 skriver:

    billyjoejimbob

    Dra något gammalt över dig som vi sa på 50-talet. Ser du inte hur mycket resurser ”överstatligheten” läcker? Zambia har inte styrts av svenskt bistånd.

  30. billyjoejimbob skriver:

    nu förvånar du mig verkligen hillary

    är du sååå dåååligt påläst

    ”Det svenska stödet till Zambia inleddes 1965, ett år efter det att landet blivit självständigt. Sammantaget över åren har Zambia varit en av de största mottagarna av svenskt bistånd.”

    källa: SIDA

    ”Fattigdomen i Zambia är djup och utbredd. Mer än 70 procent av invånarna räknas som fattiga och har bristande tillgång till hälsovård och utbildningsmöjligheter, näringsriktig mat, rent vatten, kläder och bostad.”

    källa: SIDA

  31. hillary2 skriver:

    billyjoejimbob

    Jag må vara dåligt påläst men det är i mina ögon inte bistånd utan Mugabe som orskat nationens förfall.

  32. billyjoejimbob skriver:

    hillary says

    ”Dra något gammalt över dig”

    trevligt, trevligt men även här måste jag göra dig besviken

    ikväll är det en skrynklig sommararmani som gäller
    affärer på gång (pekuniära eller ……………….. )

  33. billyjoejimbob skriver:

    hillary

    eller också kan man säga

    utan pengar ingen makt till mugabe

  34. giustino skriver:

    I can read Swedish but unfortunately won’t attempt a reply in your language. It would be nice if the Swedes (rather than the Americans) could show a little bit more presence in Estonia. Your economic presence here is huge but the political back and forth could be a bit more noticeable. It isn’t the Nordic way to meddle (publicly), but as the biggest EU member state in Estonia’s neighborhood (and Finland’s, and Latvia’s) it might make sense to make that weight felt a bit more.

  35. hillary2 skriver:

    giustino

    Political back and forth?

    I´m not a politician but I will stand up for you again when you have assimilated/integrated russians citizens in your nation.

  36. hillary2 skriver:

    billy joe bobjim…

    Så enkelt att säga. Naturligtvis ska vår medverkan i andra länders utveckling vara intelligent och strukturerad men Mugabe har agerat som Bildt i början på 90-talet. Bägge två hade /har dålig koll på den ekonomiska strukturen.

  37. billyjoejimbob skriver:

    låt detta tala för sig själv

    hillary jämför bildt med mugabe

    tala om en -68 rödstrumpa som hyllar sin underordning och lever i ständig dimma pga
    politisk övertygelse

    att hon dessutom ofta är ytterst okunning** gör inte saken bättre

    v g se exemplet om zambia här ovan (det senaste i raden av ovanligt framträdande klavertramp)

    tacka vet jag zaubermannen/ekorren way up north
    trots hans oftast extrema framställningar har han humor och
    tvekar inte att utlämna sig själv
    heder åt honom

  38. hillary2 skriver:

    Billyboy…

    Du har inte funnit Ariadnetråden ännu.

  39. billyjoejimbob skriver:

    förstår inte riktigt hillary

    menar du att jag skall finna en väg ut ur labyrinten

    jag som varket hyllar under el överordning och ej kallar mig feminist behöver ingen hjälpgumma till att leda mig ”rätt” dvs vänsterut i dina ögon

    det är väl snarare du som är inmålad i ett hörn

  40. bjolso skriver:

    billyjoejimbob skrev:

    ”varför har NATO vägrat ratificera avtalet”

    Ja, såvitt jag förstår vägrar de skriva under avtalet för att de anser att Ryssland inte följer det. Men varför skall Ryssland följa ett avtal som motparten inte skrivit under?

    Obegripligt.

  41. billyjoejimbob skriver:

    obegripligt

    ja möjligtvis för dig och din frände putin

  42. giustino skriver:

    Hillary 2,

    It takes more than 15 years to handle 50 years of Soviet ‘population transfer’. Things could be going better, but Estonia has reduced the number of stateless persons from 32 percent of the population in 1992 to 8 percent in 2007.

    I should remind you that all is not rosy in Paris and all is not rosy in Malmö either. Integration is a European issue, and if Sweden has anything to share about integrating its large immigrant population then by all means, you can visit my blog and share —

    http://www.palun.blogspot.com

    I should also remind you that Sweden was fairly silent during all those years of Russification in Estonia. I don’t recall Olof Palme making too much of a stink about it. So where does your selfrighteousness flow from now?

    But back to what I was saying. We don’t ‘need’ Sweden to step in. But I think it’s natural that one of our largest trading partners would show a bit more spine in regional issues. Where are you guys. Are you just going to sit by and wait until you’ve got a Russian Baltic flotilla anchored off Stockholm guarding ”its interests” ????

  43. stig2entreprenoren skriver:

    Ryssarna ser upp till amerikanerna. För många är det deras vanor man vill ta efter på gott och ont. Många saker som observerats över åren tyder på detta, helt ovetenskapligt men ändå.

  44. bjolso skriver:

    billyjoejimbob skrev: ”din frände putin”

    … och tänkte väl att man skulle bli ledsen, eller nå’t.

    Men låt oss titta lite på vad Putin har åstadkommit under vid sin tid vid makten: BNP per capita har ungefärligen dubblerats, den genomsnittliga reallönen har ökat med 15-20% per år, inflationen har sjunkit, rubeln har i stort sett blivit en hårdvaluta, stridigheterna i Tjetjenien har i stort sett upphört, omsättningen på Moskvabörsen har ungefärligen fördubblats varje år och den är nu den tredje största i Europa, arbetslösheten har sjunkit, andelen ryssar som är fattiga har halverats, statsskulden har gått från att vara en av de största i världen till en av de minsta, budgetbalansen har gått från att uppvisa ett av de största underskotten i världen till ett av de största överskotten, valuta- och guldreserven har växt till att bli den tredje största i världen, infrastrukturen har avsevärt förbättrats – bl.a. har vägnätets omfattning nästan fördubblats, exportintäkterna har tredubblats, och Sotji har vunnit värdskapet för OS.

    Sedan finns det självklart några dåliga saker han har gjort också. Men det kunde ju vara trevligt om våra media någon gång också gav lite utrymme till det positiva.

    Åtminstone våra statligt finansierade media, som SVT och SR. De har ju faktiskt ett uppdrag som säger att de skall ge balanserad information som skall spegla olika åsikter….

  45. billyjoejimbob skriver:

    ja du bjolso din demokratisyn håller inte direkt godtagbar standard

    grunden till välstånd är enligt min mening att folk känner sig fria trygga och oberoende

    vad spelar det för roll att moskvabörsen exploderat och statsskulden radikalt minskats då maffia militär och agenter härjar fritt

    oberoende journalister mördas (till synes med putins stöd i ryggen)

    otryggheten hos ryska medborgare kan ej värderas i pengar

    och div ageranden av agenter utomlands typ den pågående ”englandsaffären” till synes med den gamle kgb:aren putis fulla stöd

    samt putis maktfullkomlighet i div forna sovjetrepubliker

    jag och de flesta med mig hoppas och tror på en långsiktig och sund demokratiutveckling i ryssland men f n finns alltför mycket kvar av den gamla envåldsideologin kvar hos putin m fl

  46. bjolso skriver:

    Min demokratisyn? Den hade du kanske kunnat uttala dig om ifall jag hade skrivit något om demoraktifrågor.

    ”grunden till välstånd är enligt min mening att folk känner sig fria trygga och oberoende”

    Ryssar i gemen känner sig friare, tryggare och mer oberoende idag än under Jeltsin-tiden. En grund till välstånd är att folk har mat i magen. Som jag nämnde så har andelen ryssar som lever under fattigdomsstrecket halverats (jag tror förrresten de har mer än halverats, från 40% till 17% om jag minns rätt).

    Men det kanske inte spelar någon roll för dig om ett antal miljoner ryssar svälter eller inte?

    Det är så typiskt att du tog fasta på vissa av de fakta jag räknade upp, som börsutvecklingen, men ignorerade andra, som det radikalt minskade antalet fattiga. Det speglar precis hur rapporteringen i Sverige ser ut. Får man tro svenska media så spelar det absolut ingen roll hur många ryssar som är fattiga – det enda viktiga är att de har en fri press.

    ”otryggheten hos ryska medborgare kan ej värderas i pengar”

    Ryska medborgare känner sig i genomsnitt tryggare idag än under den förre presidenten.

    ”jag och de flesta med mig hoppas och tror på en långsiktig och sund demokratiutveckling i ryssland”

    Här ville du alltså antyda att jag inte hoppas på det, eller vadå?

  47. anlete skriver:

    Ryssarna är ingen stormakt,inte ens militärt längre,Kina är ingen stormakt,det enda de har är billig arbetskraft.

    Europa är svagt har egentligen ingeting att komma med,när EU diskuterar begränsningar eller slopandet av jordbruksstödet siktar USA på att landsätta människor på Mars,inte underligt att de har en vidunderlig utveckling.

    H

  48. billyjoejimbob skriver:

    bjolso

    jag skrev bl a:

    maffia militär och agenter härjar fritt

    oberoende journalister mördas (till synes med putins stöd i ryggen)

    och div ageranden av agenter utomlands typ den pågående “englandsaffären” till synes med den gamle kgb:aren putis fulla stöd

    någon kommentar?

  49. bjolso skriver:

    Ja, du skrev både det ena och det andra, och visst har jag kommentarer. Men det där är ju de saker som man ALLTID diskuterar när man pratar Ryssland. Går det bra om man NÅGON gång diskuterar det faktum att andelen fattiga ryssar har halverats? Eller tycker du det är helt betydelslöst ifall folk svälter eller har mat att äta?

    Någon kommentar?

  50. billyjoejimbob skriver:

    naturligtvis är det betydelsefullt att folk inte svälter men skall den stora massan mutas av en diktator

    vad kommer i så fall härnäst för lockbete

    ber om en kommentar från dig hur du ställer idg till konflikten england/ryssland

    och till angela merkels ”frispråkighet” genemot din frände karl gustav bertil putin

  51. williaaam skriver:

    Vad gäller Englands affären är situationen väldigt enkelt. Ryssland har under många år krävt utlämning av den förre tjetjenske krigsherren Akhmed Khalidovich Zakayev misstänkt för ett otal brott inte minst delaktighet i planeringen av attentatet mot teatern i Moskva där cirka 200 civila dog. Vidare har Ryssland begärt Boris Berezovskij utlämnad en känd oligark från Ryssland misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Inte i något fall har England bifallit Rysslands begäran. Säg mig bäste billyjoe hur skulle Putin politiskt kunna försvara ett utlämnande idag.
    Din fråga om journalister som blivit mördade i Ryssland är berättigade men att låta vår relation länderna emellan påverkas av detta vore samma sak som om Ryssland skulle kyla ner förbindelserna med sverige pga vissa politiska mord i vårt eget land

  52. karrman skriver:

    bjolso/williaaam

    Kunde vara intressant att höra vad ni anser om den politiska utvecklingen i Ryssland.
    Kort sagt vart är Ryssland på väg?

  53. billyjoejimbob skriver:

    williaam

    du är säkert klar över att Zakayev hävdar att han INTE är inblandad i ”teaterattentatet”

    du känner säkert också till att danmark arresterae honom men vägrade lämna ut honom till ryssland eftersom tillämplingen av dödsstraff sker ganska godtyckligt därstädes

    säkert är att du även fullständigt klart har englands ståndpunkt klar för dig (påminner om danmarks)

    väljer man sedan att tro på en halvdiktatur som nya ryssland i stället för sedan länge etablerade västliga dmokratier kan jag förstå din ståndpunkt

    men jag förstår ej hur man kan tänka så inskränkt

  54. stig2entreprenoren skriver:

    Rysslands relativa uppsving är starkt sammankopplat med olje och gasexport och prisutvecklingen på dessa råvaror de senaste åren.
    I övrigt har man ännu inte mycket att komma till stan med.
    Man får avsmak när man ser halvfulla ryssar bl a på Wiens flygplats mitt på blanka dan. Välklädda, burdusa ”0-or” som skämmer ut sitt land.
    Det verkar vara långt kvar till civilisationen…

  55. williaaam skriver:

    Jag anser att Ryssland har två möjligheter idag. Det första är att fördjupa samarbetet med väst. Putin har under hela sin ämbetsperiod försökt att underlätta resandet genom en vilja att förenkla och till och med avskaffa visum reglerna. Vidare vem kommer inte ihåg mötet mellan Bush och Putin där den senare uttryckte önskemål att bli medlem i NATO. Processen var väl hyggligt på väg men har sista tiden börjat spåra ur. Orsakerna till det är inte minst de ryska minoriteternas situation i Baltikum Kosovo Iran och givetvis Irak konflikten. Dessutom och kanske viktigast så har de gamla ledarna i Europa bytts ut och personkemin bara inte finns mer.
    Den andra vägen är något man hör mer och mer talas om är att vända väst ryggen och odla relationerna Indien Kina. Denna pakt skulle på sitt sätt bli oslagbar. Indien med sin intelligentsia, Kina med sin arbetskraft, samt Ryssland med sina råvaror. Dessutom är den marknaden omättlig.
    Kulturellt tillhör Ryssland väst och det är en politisk vilja att integreras. Men går det som nu kan ryssland mycket väl stänga dörren till väst. Klart är att Ryssland inte behöver väst för sin ekonomiska tillväxt. Däremot borde det vara lika klart att väst behöver Ryssland.

    Till billyjoe vill jag säga följande. Jeltsin införde moratorium mot dödsstraffet 1996. Detta var en förutsättning för att bli medlem i Europarådet. Sant är att man har kvar straffet i lag men det tillämpas inte sedan dess. Vad gäller pressfrihet finns det säkert en del övrigt att önska men både BBC, CNN samt en rysk översättning av Euronews finns att tillgå på TV. Oberoende vem som är mest sanningsenlig i utvisningsfrågor så är situationen glasklar Ryssland kommer inte att överlämna brottsmisstänkta till utlandet så länge utlandet inte lämnar över brottsmisstänkta till Ryssland.
    Borde dessutom vara möjligt att utrycka åsikter utan att få tillbaka nedvärderande omdömen från din sida, du som så heroiskt värnar det fria ordet.

  56. bjolso skriver:

    billyjoejimbob skrev:

    ”du är säkert klar över att Zakayev hävdar att han INTE är inblandad i “teaterattentatet””

    Intressant kommentar. För Zakajev och Berezovskij gäller alltså principen att de är oskyldiga ifall de själva hävdar att de är oskyldiga.

    Varför gäller isåfall inte den principen för Lugovoj?

    ”du känner säkert också till att danmark arresterae honom men vägrade lämna ut honom till ryssland eftersom tillämplingen av dödsstraff sker ganska godtyckligt därstädes”

    Ryssland ahr inte avrättat någon sedan 1996. Och de kan inte avrätta någon så länge de har sitt avtal med Europarådet. Saxat från Wikipedia:

    ”Russia has not executed anyone since 1996, and the regulations of Council of Europe prohibit it from doing so at any time in future.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Russia

    Under samma period (1996-idag) som Ryssland har verkställt 0 dödsdomar, så har USA verkställt mer än 500, varav ett antal avrättade har varit barn.

    ”väljer man sedan att tro på en halvdiktatur som nya ryssland i stället för sedan länge etablerade västliga dmokratier kan jag förstå din ståndpunkt”

    Jag vet inte vad du menar med ”tro på”. Det får man väl avgära från fall till fall, beroende på vad frågan gäller i det aktulla fallet och vilket land och vilken myndighet det gäller. Att generellt dela in länder i ”västliga demokratier” och övriga (”onda makter”?) och alltid tro på de som tillhör den ena gruppen och alltid misstro alla övriga, det låter lite väl förenklat och inskränkt.

    ”men jag förstår ej hur man kan tänka så inskränkt”

    Dito.

  57. billyjoejimbob skriver:

    jag uttrycker bara min mening och den står jag för

    ”Den andra vägen är något man hör mer och mer talas om är att vända väst ryggen och odla relationerna Indien Kina. Denna pakt skulle på sitt sätt bli oslagbar.”

    sweet dreams är något som jag ofta använt på denna blogg

    men det är självklart politiskt korrekt att räkna bort och förringa USA

    dock agerar både indien och kina annorlunda
    de inofficiella banden till och från USA är starkare än någonsin

  58. billyjoejimbob skriver:

    bjolso

    jag skall lära dig något elementärt

    wikipedia är ej en vetenskaplig källa

    du kan aldrig använda dig av wikipedia om du lägger fram en uppsats eller en avhandling

    och även du fick naturligtvis in det politiskt korrekta usa- hatet

  59. bjolso skriver:

    stig2entreprenoren:

    ”Rysslands relativa uppsving är starkt sammankopplat med olje och gasexport och prisutvecklingen på dessa råvaror de senaste åren.”

    Nja. Skall man vara noggrann så beror uppsvinget på att man har sett till:

    1. Att en större andel än tidigare av dessa exportintäkter har tillfallit det egna landets ekonomi, istället för att gå till utländska bolag eller försnillas ut ur landet av korrupta oligarker.

    2. Att man nu får betalt till marknadspris för sin gas, istället för att den (som tidigare) skäntes bort till subventionerade underpriser till ex-sovjetiska grannländer.

    ”I övrigt har man ännu inte mycket att komma till stan med.”

    Nja, sanning med modifikation. Man var tvungen att börja någonstans, och man började med att se till att tillgodogöra sig inkomsterna från råvaruexporten. Under de senaste par åren har det alltmer varit andra branscher som har tagit över rollen att driva på den ekonomiska tillväxten. Bland annat har man en enorm boom i byggbranschen just nu, och dess andel av BNP har ökat kraftigt. Diverse andra industrigrenar utanför gas- och olje-sektorn har också fått uppsving de senaste par åren.

    Rapporteringen om detta i våra media ligger som vanligt minst ett par år efter verkligheten.

  60. bjolso skriver:

    billyjoejimbob skrev:

    ”jag skall lära dig något elementärt

    wikipedia är ej en vetenskaplig källa

    du kan aldrig använda dig av wikipedia om du lägger fram en uppsats eller en avhandling”

    Men snälla nå’n. Har jag lagt fram en avhandling?

    Jag skrev ett inlägg i en debatt. Om du vet att det som stod i Wikipedia-artikeln är fel så får du gärna komma med rättelser. Om uppgiften att Ryssland verkställt 0 dödsdomar sedan 1996 skulle vara fel, så varsågod att visa var du har läst något annat.

    Att bara gnälla generellt på Wikipedia imponerar föga. Det som gäller är sakfrågan – inte om en viss källa generellt är bra eller dålig.

    ”och även du fick naturligtvis in det politiskt korrekta usa- hatet”

    Så fick du naturligtvis med det obligatoriska gnället om ”USA-hat”. Har man inte argument att komma med när någon kritiserar USA så får man ta till epitetet ”USA-hatare”, så är problemet ur världen, eller hur?

    Återstår dock fakta. Fakta kan förstås vara jobbiga att hantera, när de inte riktigt ser ut som man skulle vilja. I detta fall är fakta att under perioden 1996-2007 har Ryssland verkställt 0 dödsdomar, medan USA har verkställt över 500.

    Få se nu om du kan skriva något välformulerar om dessa fakta, istället för ”Wikipieda är dåligt” eller ”du är USA-hatare”. Kom igen – jag vet att du kan, bara du gör ditt bästa! ;)

    Så fick du naturligtvis in det obligatoriska gnället om ”USA-hat”. Så fotrt

  61. bjolso skriver:

    Sorry för överflödig sista rad på slutet där. Halkade bara lite på en tangent.

  62. bjolso skriver:

    William, jag ser inte ”väst eller Kinda/Indien” som två motstridiga alternativ. DEn nuvarande ryska linjen är att man är öppen för handel med vem som helst. Man exporterar lika gärna varor till Kuba som USA, lika gärna till Nordkorea som till Tyskland, lika gärna till Iran som till Indien eller Danmark. Vad gäller försvarssamarbeten och liknande så driver man en neutralitetslinje, dvs alliansfrihet och öppenhet för samarbete med olika parter.

    Personligen tycker jag det är bra om det fortsätter så. Och ur ett svenskt perspektiv borde man ju egentligen se det som berömvärt. Vi har ju själva (iallafall officiellt) alliansfrihet och neutralitet som riktlinjer i våra relationer med omvärlden.

  63. billyjoejimbob skriver:

    du håller på ditt och jag på mitt

    salomoniskt
    nja
    väst mot öst

    leve demokratin!

    putin spänner musklerna
    bbc 070717

    Russia warns UK over expulsions

    The Kremlin has warned Britain it faces ”serious consequences” after expelling four Russian diplomats from the UK.

    The move followed Moscow’s refusal to hand over the former KGB agent accused of murdering Alexander Litvinenko in London last year.

    Suspect Andrei Lugovoi, who denies involvement, claimed the charges against him had a ”political subtext”.

    But Prime Minister Gordon Brown said Britain will make ”no apologies” for expelling the four Russians.

    Mr Brown said that because ”there is no forthcoming co-operation, then action has to be taken”.

    The Foreign Office has not named the four Russian diplomats, but the BBC understands they are intelligence officers.

    ‘Absolutely clear’

    The BBC’s James Rodgers in Moscow said the expulsions would not go unanswered and that the two countries were ”facing off” in way not seen since the end of the Cold War.

    Moscow has warned that what it describes as ”Russophobia” in British politics would damage British-Russian relations, he said. A statement from Moscow is expected later.

    Mr Litvinenko, another former KGB agent, died of exposure to radioactive polonium-210 in London in November 2006.

  64. bjolso skriver:

    ”leve demokratin!”

    Se där. Till slut skrev du något jag håller med om. Kors i taket!

    ”putin spänner musklerna”

    Fånigt formulerat. Det är väl snarare Gordon Browne som ”spänner musklerna”. Det är ju han som eskaerat det hela genom att börja utvisa diplomater, istället för att hålla sig till sakfrågan, dvs om Lugovoj skall utlämnas eller inte.

    ”du håller på ditt och jag på mitt”

    Okej, jag noterar att du har uttömt ditt förråd av argument. ;)

  65. bjolso skriver:

    ”leve demokratin!”

    Se där. Till slut skrev du något jag håller med om. Kors i taket!

    ”putin spänner musklerna”

    Fånigt formulerat. Det är väl snarare Gordon Browne som ”spänner musklerna”. Det är ju han som eskalerat det hela genom att börja utvisa diplomater, istället för att hålla sig till sakfrågan, dvs om Lugovoj skall utlämnas eller inte.

    ”du håller på ditt och jag på mitt”

    Okej, jag noterar att du har uttömt ditt förråd av argument. ;)

  66. billyjoejimbob skriver:

    du inte bara talar med dubbel tunga bjolso

    du skriver för säkerhets skull även dubbelt

    ;-) tycker jag

  67. williaaam skriver:

    Bjolso. Det handlar ändå om framtida dragningar av pipelines för olja respektive gas. Samt vilka företag som kommer att få vara med att utvinna och eventuellt förädla råvarorna i Ryssland. Vi kan inte bortse från att Moskvas påverkan är avgörande för de stora statsägda och privata företagen i landet åt vilket väderstreck man söker sina partners för framtiden. Glädjande är tydligen att så många som 250 svenskrelaterade företag är nu etablerade där. De mest kända Volvo, Scania, Ikea och vad som nu kommer med stormsteg är bankerna som lockas av den underutvecklade bankmarknaden Handelsbanken Swedbank samt SE banken. Vi får hoppas att våra politiker inte helt lyckas förstöra denna utveckling även om dom gör så gott de kan.
    Att Sverige skulle vara alliansfritt är nästan skrattretande.
    Ett tydligt exempel är de etniska ryssarnas situation i tex. Estland. Där man förvägras elementära mänskliga rättigheter dvs ett slags light apartheid . Detta kan man göra som ett EU land bara några mil från Stockholm. Ingen reaktion från vår kära utrikesminister han är inte ens villig att diskutera problemet. Men när några ryska demonstranter gjorde en buckla i vår Moskva ambassadörs bil kom det en ilsken protest direkt från Herr Bildt. En sådan omogen utrikespolitik, om det nu finns någon politik, främjar inte vare sig vår handelspolitik eller säkerhetspolitik med vårt östra grannland.

  68. lillies skriver:

    jag håller faktiskt med bjolsjo och william…tråkig historia med agenten som dog på det viset, men han var knappast ett oskyldigt litet lamm (och alla som haft någon som avlidit i svår cancer är förmodligen medvetna om att lidandet är ungefär lika illa (om inte värre) och mer utdraget). England har väl köpt in en hel del misinformation från olika håll genom att välkomna ”flyktingar” som flytt för handlingar som skulle vara straffbara i vilket annat land som helst. Nu får de väl morra upp sig lite åtminståne för syns skull.

  69. lillies skriver:

    Intressant inlägg i SvD…med något som ser ut som en Brask-lapp av Ove Bring:

    ”Under ytan handlar det dock om att vi inte har förtroende för det ryska rättsväsendet.”

    Dock är det kanske Ryssland som har territoriell jurisdiktion, om nu den hypotetiska frågan skulle uppstå. Kan vi har förtroende för att ”vi” kan åka dit och tjäna pengar kanske man bör visa någon respekt för deras rättssystem även om det inte håller ”vår” standard (men i USA har ju tydligen riksåklagarna politiserats och det duger tydligen).

    ”Normalt utlämnar man inte personer som är misstänkta för politiska brott eftersom det finns risk att de inte döms rättvist”

    Hmmmm….de flaesta moderna stater har ett rättsystem som i varierande grad kriminaliserar ekonomiska brott och terrorism på olika sätt. Det är väl vad Berezovsky och Zhakayev åtminstone officiellt är eftersökta i Ryssland för. Nu tillämpar inte vi i Sverige ”kronvittnesprincipen” och det kan man kanske inte heller säga att Storbritannien gör i detta fallet men för att sträcka tillämningen av ”politisk asyl” så långt som de har gjort (att kalla brott som i princip alla andra EU länder och övriga moderna stater har kriminaliserat) så måste de väl ha ansett att herrarna har haft mycket intressanta saker att dela med sig av. Man kan väl hoppas på att större delen var korrekta och något som tillfört det öpnna demokratiska samhället något av varande värde.

  70. lillies skriver:

    maggi

    hopefully Estonia and other Baltic countries which Sweden and other western nations have friendly approached and donated military equipment among other things are able to prevent hazardous equuipment from falling in the hands of organized crime people. If they cannot devote themselves to that I would ask myself to why I would want to be their ”friend”. Serious entrepeneurs may in short term see rising profits by a simple system where perhaps a couple of ”under the table” payouts amounts at the cost side of the revenue sheets but in the long term it will come to a greater price for all; investors, entrepeneurs and consumers as well.

  71. lillies skriver:

    Humour:

    New Federal Authority

    Almost 150 yrs. ago, President Lincoln found it necessary to hire a private investigator – Mr. Alan Pinkerton. He was actually the beginning of the Secret Service.

    Since that time federal police authority has grown to a large number of letter agencies – FBI, CIA, INS, IRS, DEA, BATF, SS, ATF, etc.

    Now comes a proposal for another agency: The ”Federal Air Transportation Airport Security Service.” Can’t you see it now, the new service in their black outfits with their initials in large white letters across their backs?

    FATASS

  72. bjolso skriver:

    maggihaglund skrev:

    ”mycket flummerier från vänsterfalangen.”

    Jag upphör aldrig att förvånas över att folk börjar prata om ”vänster” så fort man skriver några berömmande ord om Putin-administrationens ekonomiska politik. Ryssland av idag är ett kapitalistiskt land och Putin-administrationen har genomfört stora privatiseringar. Under första halvåret 2007 var nyemissionerna på Moskvabörsen de tredje största i världen, före bland annat NASDAQ, bland annat tack vare mycket stora privatiseringar i banksektorn (se ref 1, ”Russians are third in IPOs”). Faktum är att man privatiserat i sådan takt det senaste året att ekonomer börjat varna för att den ryska ekonomin ”dränks i en pengaflod” och att det hotar att dra igång en ökande inflationstakt (se ref 2, ”Market suffocates with new money”).

    Men när man i svensk debatt berömmer den ekonomiska politik som har förts i det kapitalistiska Ryssland så blir man beskylld för att tillhöra en ”vänsterfalang”?

    Obegripligt. (Eller okunnigt, kanske är ordet).

    [1] http://www.kommersant.com/p777533/IPO_3rd_score/
    [2] http://www.kommersant.com/p765714/Money_supply_inflow/

  73. bjolso skriver:

    maggihaglund skrev:

    “mycket flummerier från vänsterfalangen.”

    Jag upphör aldrig att förvånas över att folk börjar prata om “vänster” så fort man skriver några berömmande ord om Putin-administrationens ekonomiska politik. Ryssland av idag är ett kapitalistiskt land och Putin-administrationen har genomfört stora privatiseringar. Under första halvåret 2007 var nyemissionerna på Moskvabörsen de tredje största i världen, före bland annat NASDAQ, bland annat tack vare mycket stora privatiseringar i banksektorn (se ref 1, “Russians are third in IPOs”). Faktum är att man privatiserat i sådan takt det senaste året att ekonomer börjat varna för att den ryska ekonomin “dränks i en pengaflod” och att det hotar att dra igång en ökande inflationstakt (se ref 2, “Market suffocates with new money”).

    Men när man i svensk debatt berömmer den ekonomiska politik som har förts i det kapitalistiska Ryssland så blir man beskylld för att tillhöra en “vänsterfalang”?

    Obegripligt. (Eller okunnigt, kanske är ordet).

    [1] http://www.kommersant.com/p777533/IPO_3rd_score/
    [2] http://www.kommersant.com/p765714/Money_supply_inflow/

  74. lillies skriver:

    Litvinenko sade väl (enligt vännen Berezovzky) att ”The Devil got me” vilket alla synes ta som ett definitivt utpekande av Putin…jag kom osökt att tänka på Calvin och Hobbes citat (som kanske passar in på något bizzart vis i någon 12 step plan för demokratisering):

    1) ”As a math atheist, I should be excused from this”

    2) ”I’m not dumb. I just have a command of thoroughly useless information”

    3) ”In my opinion, we don’t devote nearly enough scientific research to finding a cure for jerks.”

    4) ”I’m not going to so my maths homework. Look at these unsolved problems. Here’s a number in mortal combat with another. One of them is going to get subtracted. But why? What will be left of him? If I answered these, it would kill the suspense. It would resolve the conflict and turn intriguing possibilities into boring old facts.”
    ”I never really thought about the literary possibilities of maths.”
    ”I prefer to savour the mystery.”

    5) This one’s tricky. You have to use imaginary numbers, like eleventeen …

    6) Calvin : You can’t just turn on creativity like a faucet. You have to be in the right mood.
    Hobbes : What mood is that?
    Calvin : Last-minute panic.

    7) ”Do you believe in the devil? You know, a supreme evil being dedicated to the temptation, corruption, and destruction of man?”
    ”I’m not sure that man needs the help.”

  75. lillies skriver:

    Mera:

    ”Dear Santa. Why is your operation located at the North Pole? I’m guessing cheap elf labour, lower environmental standards, and tax breaks. Is this really the example you want to set for us impressionable kids? …My plan is to put him on the defensive before he considers how good I’ve been.”

  76. williaaam skriver:

    Maggi jag tror det var vid Buch s besök i Ryssland om det var 2000 eller 2001.
    Sänder dig ett par länkar som refererar till hans uttalande. Svårt att hitta nu var ju ett tag sedan.http://en.internationalepolitik.de/archiv/200/fall2000/putin-plays-the-german-card.html http://www.state.gov/secretary/former/powell/remarks/2001/3550.htm

    Tycker det visar hur våra politiker missköt relationerna sedan dess.

  77. billyjoejimbob skriver:

    williaam och bjolso

    professor ove bring som oomtvistat tillhör de världsledande inom internationell rätt säger ordagrant så här:

    ”””

    Gör Ryssland juridiskt rätt som inte utlämnar den mordmisstänkte till Storbritannien?

    – Med tanke på landets konstitution som säger att man inte får lämna ut ryska medborgare till andra länder är det rimligt att säga nej. Men med tanke på att det rör sig om ett internationellt brott där kärntekniska ämnen transporterats över gränser vore det rimligt med en utlämning.

    Finns det någon internationell praxis att tillämpa?

    – Det finns en grundtanke från FN-stadgan som handlar om ”duty to cooperate”. I det här fallet handlar det om en internationell mördarpatrull och då är det rimligt att känna skyldighet att samarbeta.

    Hur skulle Sverige ha agerat?

    – Inom EU finns speciella regler och därför skulle vi ha utlämnat en misstänkt till Storbritannien.

    Skulle Sverige ha utlämnat en mordmisstänkt till Ryssland?

    – Nej. Officiellt skulle vi hänvisa till den svenska lagen och att vi inte har något utlämningsavtal med Ryssland. Under ytan handlar det dock om att vi inte har förtroende för det ryska rättsväsendet.

    I det aktuella fallet Lugovoj, spelar det någon roll att Ryssland begärt att få en tjetjensk ledare och en känd affärsman – vilka båda fått asyl i Storbritannien – utlämnade men fått avslag på sin begäran?

    – Det gör det enklare för ryssarna att agera politiskt. Men vi måste se om det är jämförbara förseelser. Normalt utlämnar man inte personer som är misstänkta för politiska brott eftersom det finns risk att de inte döms rättvist.

    ”””

  78. bjolso skriver:

    maggihaglund skrev:

    ”Gör du en djupdykning i rysk vapentillverkning och försäljning av dessa till kreti och pleti, hög som låg, vän som fiende, laglydig som kriminell, länder som personer. Där kan vi tala om volym. Etta på världstoppen i den grenen. Fantastiskt bra va? Duktiga pojkar runt Putin.”

    Tja, det finns fler som är duktiga på att tillverka och sälja vapen. Skall man titta på statistik så blir det meningslöst att kolla på total-volymer. Gjorde man det skulle man ju jämföra till exempel USA och Andorra, och det säger ju sig självt att det är meningslöst. Så man bör kolla på vapenexportens värde på capita. Och då hittar man rätt så intressant statistik på statistik-sajten Nationmaster.com:

    1. Israel
    2. Ryssland
    3. Frankrike
    4. Sverige

    :)

  79. lillies skriver:

    maggi,

    USA har sålt en hel del vapen runt världen likaväl, bl.a. till herr Hussein som de inte kunde hänga fort nog innan han ens hann prövas för alla brott.

    Alla ”pojkar” runt Putin opererar väl heller inte på statens uppdrag. Nu tror jag inte att Berezovsky fullt ut är den ”Godfather” som många påstått (och han själv säkert velat ge sken av), dock betvivlar jag inte att många kriminella söker sig till sådana som honom för att få en del av hans checkhäfte. Och säkert är han typen som många svårt kriminella gärna skulle se försvinna.
    Vad som förvånar mig är dock att många verkar bara se att ooooh…Khodorkovsky och Nevzlin är så söta pojkar och välgörenhetsprojekten är så vällovliga (men ändock inte avdragsgilla i Ryssland för den bedrivna verksamheten som var ett oljebolag)?

    Betyder det förhållandet att någon som betecknats som kriminell i ett land fått inresevisum i USA att de är ”oskyldiga” och anklagelserna i ett annat land är falska?

    Nej, USA kan ge inresevisum, dels på bristande vetskap, men de ger frekvent uppehållstillstånd till sådana de vet har begått kriminella handlingar (även grova sådana, grova narkotikabrott och inblandning i Lockerbie bl.a.) mot att de lämnar upplysningar som förhoppningsvis är sanningsenlig och korrekt. Betyder det att vi per automatik skall göra detsamma i Europa?!?!
    Min personliga åsikt är ”Nej, varför det?” särskilt inte om inte USA delar med sig av information som de tycker exculperar grova brottsanklagelser. Varför ska Europa vara som en dörrmatta för på mer eller mindre goda grunder misstänkt kriminella som USA möjligtvis har nytta av?

  80. giustino skriver:

    Maggi: Again apologies as I can only read Svenska. I take no issue with Hillary’s ‘question’ on integration per se. It is quite valid to ask questions. The citizenship policy was controversial in the early 90s, but it was done under odd conditions — the restoration of a state that had been occupied for 50 years. In that light, one can see the current policy as fairly successful — I mean there’s only 8 percent left to naturalize — but more definitely needs to be done on the integration front.

    Lillies: The ‘former Swedish principality’ of Estonia has extensive defense contacts with Sweden. It is part of the EU’s Nordic Battalion Group, of which Sweden is the largest contributor, along with Finland and Norway.

    As part of NATO, Estonia has extensive contacts with the other Nordic members, who were among its biggest supporters to join the organization, such as Norway, Denmark, and Iceland.

    So, basically, Estonian defense — like its banks, telecomm, media, most everything — are tightly connected to Stockholm, Helsinki, and Oslo.

  81. hillary2 skriver:

    billyjoejimbob

    Kan Internationella domstolen i Haag ingripa – ifall det handlar om ”en internationell mördarpatrull” eller ingår inte detta i domstolens begrepp ”crime against humanity” som tydligen kan röra sig om endast en avdagatagen person?

  82. bjolso skriver:

    Ja du, billyjoejimbob, Ove Brings uttalande kan man ju tolka precis hur som helst. Å ena sidan:

    ”Med tanke på landets konstitution som säger att man inte får lämna ut ryska medborgare till andra länder är det rimligt att säga nej.”

    och å andra sidan:

    ”Men med tanke på att det rör sig om ett internationellt brott där kärntekniska ämnen transporterats över gränser vore det rimligt med en utlämning.”

    Både utlämning och icke utlämning kan alltså anses rimligt.

    Men skall man välja mellan alternativen så måste det väl ändå bli ”icke utlämning”. En professor i juridik kan väl knappast sitta och förorda att ryssarna skall bryta mot sin egen grundlag?

  83. lillies skriver:

    Precis, jag läste just på Aftonbladet att ryssland kan komma att utvisa ca 80 st diplomater. Det hade faktiskt varit snyggare om Putin hade kunnat vara lite mer stiff upper lip än britterna i detta läget och inte göra det.

  84. lillies skriver:

    Seadn tycker jag att det är lite märkligt att britterna nu enligt uppgift hävdar att Lugovoy skulle utsattt hundratals för allavarliga risker. nu vet jag inte riktigt exponeringstiden för polonium och hur pass ”strålande2 en människa blir efter att ha varit i kontakt med det. Men vid tidpunkten då litvinenko dog och man upptäckt vad han dött av så lämnades uppgifter om att man skulle vara tvungen att andas in eller svälja ämnet för att någon allvarlig fara skulle vara för handen. Detta även om ämnet lämnar spår på platser vid mätning med Geijermätare eller dylikt.

  85. bjolso skriver:

    Aftonbladet verkar ha missförstått det som andra tidningar skriver. Såhär står det i brittiska The Evening Standard:

    ”Grushko hinted that Russia would not respond by expelling British diplomats from Moscow as had been widely expected, saying the British embassy in Moscow would have 80 less staff if Russia had taken this approach in the past.”

    Obsevera ”would NOT respond by expelling british diplomats” och att det där med 80 stycken var ett hypotetiskt resonemang.

    Iofs kan väl Evening Standard också ha fått något om bakfoten. Det visar sig nog i morgon..

  86. billyjoejimbob skriver:

    ja jag förstår att du tycker så bjolso

    jag å min sida stöder texten ”Men med tanke på att det rör sig om ett internationellt brott där kärntekniska ämnen transporterats över gränser vore det rimligt med en utlämning.”

    en håller på bajen och en annan på gnaget
    kanske mff är bästa alternativet
    sånt är livet

  87. bjolso skriver:

    Även The Guardian citerar Grusjko likadant: ”He pointed out that if Russia had responded in the same way each time an extradition request from Moscow was turned down by the UK, ”the British Embassy would be short of about 80 diplomats now”.”

    Han menar alltså att OM ryssland hade betett sig likadant som Storbrittannien, och utvisat fyra diplomater varje gång som britterna vägrade lämna ut någon, DÅ hade man vid det här laget utvisat 80 brittiska diplomater. Med andra ord: Britterna har totalt vägrat utlämning av 20 ryska medborgare.

    Uppgifter man ser i Afotnbladet bör alltid dubbelkollas mot originallällorna. ;)

  88. bjolso skriver:

    Lustigt att inga svenska tidningar nämner att Berezovskij begärdes häktad av en brasiliansk domstol för ett par dagar sedan:

    http://www.kommersant.com/p-11000/Berezovsky_Europe_Arrest_Warrant/

    Den brittiska upptrappningen av utlämnings-dragkampen kan mycket väl vara ett sätt att avleda uppmärksamheten från att man skyddar Berezovskij från åtal för förskingring och pengatvätt, och ett försök att skrämma de andra länder som (enligt den där artikeln) förbereder åtal mot honom, så att de inte skall blanda sig i leken.