Topkapi till Dolmabahce

En dag vid Bosporen med synnerligen intensiva diskussioner inte minst om de strategiska utmaningarna för Europa i denna så viktiga sydöstra riktning.

Balkan är åter på dagordningen i och med motsättningarna i FN:s säkerhetsråd om hanteringen av frågan om Kosovos framtid, och de risker detta innebär skall inte underskattas.

Här i Turkiet har de negativa tonerna gentemot dem i vissa EU-länder bidragit till att mer hårdföra nationalistiska krafter fått nya möjligheter. Och längre mot sydost fortsätter de sekteristiska motsättningarna i Mesopotamien.

Det handlar i samtliga dessa fall – och fler därtill – om utmaningar i vad vi kan kalla det post-osmanska området – från Bihac i Bosnien i nordväst till Basra nere vid gulfen i sydost.

Det säger sig självt att ett Turkiet fast förankrat i Europa skulle vara en stabilitetsfaktor i detta vidare och viktiga område. Och det borde också säga sig självt att ett Turkiet som blockeras och som driver iväg i andra riktningar kan komma att generera åtskilligt med instabilitet under kommande decennier.

Om detta har jag talat med bl a Europaminister Babacan, och om detta kommer jag säkert att tala när jag strax skall iväg på överläggning med utrikesminister Gül.

Sedan blir det middag i det ståtliga Dolmabahce-palatset.

Det byggdes – om jag inte missminner mig – i mitten av 1800-talet när det osmanska väldets sultanter ville flytta bort från det gamla orientaliska Topkapi-palatset till en byggnad som i stället speglade deras europeiska ambitioner.

En symbolisk flyttning redan då.

12 Responses to Topkapi till Dolmabahce

  1. Bo W. Höglund skriver:

    När man ser utsikten från detta palats kommer man ju osökt tillbaka till svenaka medias favoritsysselsättning – JAGA BILDT!
    Man verkar ju ha gett upp om optioner och div. medlemskap – nu är det sommarstugan det gäller!
    Specialreportage med bilder i Husmosterns (LO) Röst – Aftonbladet.
    Som vanligt har ju fakta inget att göra med drevet – det går enl den i Sverige allestädes närvarande principen – ”Ingen rök utan eld!”
    MBST
    bwh

  2. nubbe skriver:

    Snälla utirkesminister NÄR SKALL DU BÖRJA KOMMENTERA ASSYRIERNAS SITUATION I IRAK……Du har en bra källa som jag kan hänvisa dig till….www.nurikino.com

  3. Kachina skriver:

    Bo W

    Överreagerar du inte lite väl mycket nu. Carl är en offentlig person, han är intressant, så varför skall de inte visa sommarstugan? Är det någon som uttryckt att de missunnar honom den? Inte vad jag sett. Det där med fastighetsskatten är tydligt förklarat av herr Bildt själv. Inga sensationer där heller. Frågan är, vad gnäller du över?

  4. Stefan D skriver:

    Jag är kluven när det gäller Turkiet.

    Å ena sidan så kommer förmodligen ett Turkiet utanför EU att radikaliseras åt samma håll som alla andra länder i det där geografiska området.

    Å andra sidan så kan jag säga att tanken på att EUs yttre gräns ska gå mot Iran, Syrien och Irak, och bevakas av den turkiska armen inte direkt känns lockande. Jag känner mig också ruskigt skeptisk till huruvida Turkiet har de demokratiska förutsättningarna som krävs (borde krävas) för ett medlemsskap.

    Det bästa är nog att låta dem fortsätta hoppas (så de håller sig i skinnet), men aldrig släppa in dem.

  5. hansvonessen skriver:

    Europa formades i högre grad än vi tänker på av Woodrow Wilsons 14 punkter som kom att bli utgångspunkten i fredsförhandlingarna i Versailles 1919; bland detta idén att dra nationsgränser efter etniska linjer och att nationernas rättigheter kom att sättas först – i stället för mänskliga rättigheter. Det Osmanska rikets öde har en hel del paralleller med det Habsburgska rikets, som också splittrades efter etniska linjer. Jag håller med om att Turkiet är en del av Europa. Det är nödvändigt att erkänna vårt gemensamma öde. Vi får chansen nu efter hundra år att rätta till dessa gamla missgrepp. Jag tror det fordrar att vi går tillbaka till Wilsons 14 punkter och upptäcker vilka missgrepp från den tiden som omedvetet lever kvar idag. Det kräver skicklig diplomati – men också mod att stå för en linje.

  6. Kachina skriver:

    hansvonessen

    Du verkar mycket kunnig både i historia och kring EU. Vad sysslar du med?

    Jag vill bara säga att jag instämmer i din historieskrivning och din syn på hur EU skall byggas.

  7. Kachina skriver:

    Von Essen

    Never mind. Jag tog reda på det själv.

    (Det är klart, du som varit igång sedan 1755 bör ju kunna det här vid det här laget :-)

  8. Kachina skriver:

    von essen

    ”bland detta idén att dra nationsgränser efter etniska linjer och att nationernas rättigheter kom att sättas först – i stället för mänskliga rättigheter.”

    Kan du förtydliga detta. Var det fel att dra etniska gränser eller var det så att de misslyckades med att dra nationsgränserna efter de etniska gränserna? Jag kan ta ett mini-exempel från vårt land.

    När länsindelningen gjordes var det en skrivbordsprodukt. Åtminstone mellan Norrbotten och Västerbotten drogs en administrativ gräns av någon i Sthlm som troligtvis aldrig varit här. Arvidsjaur och Arjeplog kom att hamna i Norrbotten, men den etniska gränsen följer älvdalen längs Skellefteälven. Handel och kommunikation följer än idag den vägen. Skulle de bägge länen delas i två nationer, har vi det klassiska scenariot där en etnisk minoritetsgrupp hamnar i fel nation.

    Nu menar jag att etnicitet hör inte 2000-talet till, annat än skall vi känna samhörighet skall vi göra det som europe’er. För att få detta till stånd krävs en apparat långt mycket större än Timbros, för att koordinera tankemönstret i hela Europa.

  9. bertil87 skriver:

    Versaillesfreden 1920 var ett fiasko. Den franske konseljpresidenten Clemanceau, brittiske premiärministern Lloyd George och amerikanske presidenten Wodrow Wilson dikterade villkoren, vilka i princip innebar att Tyskland skulle läggas för fäfot. Många av de anglosaxiska delegaterna varnade för den hårda freden med motivering, att denna skulle kunna leda till nytt krig. Så blev fallet när Hitler bröt in i Polen 1 sept 1939. Samma år överföll Stalin Finland och 9 april 1940 invaderades Danmark och Norge av Hitler. Nu brann det i de svenska knutarna. Per Albin, som i sin ungdom vandrat under parollen ”Inte en man, inte ett öre till militären” fick nu rusta som ingen annan gjort i vårt land någonsin tidigare. Jag gick ofta vakt vid Sveriges gränser i olika riktningar denna tid och känner väl vår svenska inte speciellt hedersamma historia från detta skede,

  10. archimboldo skriver:

    Det logiska blir säkert i ett längre perspektiv att bilda en EuroAsiaUnion (EAU).

  11. john81 skriver:

    Turkiet bör få gå med i EU när samma krav som ställs på samtliga andra ansökarländer gällande demokrati, mänskliga rättighet, yttrandefrihiet med mera.

    Stefan D: Du skrev…

    ”Tanken på att EUs yttre gräns skall gå mot Iran, Syrien och Irak och bevakas av den turkiska armén känns inte direkt lockande”

    Att Turkiet skulle utgöra EU’s ytte gräns skulle inte innebära att Turkiet skulle vara ansvarigt för att försvara hela EU mot dessa länder, eller ensamt utgöra EU’s försvarspost mot de odemokratiska länderna i mellanöstern.
    Hela EU är ansvarigt för alla EU’s yttre gränser, På sa,,a sätt som om Sverige skulle attackeras via öresundsbron så skulle det inte bara vara skåneregionens uppgift att försvara hela Sverige. Den uppgiften skulle även falla på andra försvarsposter i Sverige, som Stockholm, Göteborg, Linköping, Umeå med mera.

    ——————————————–

    Appropå något helt annat Bildt….
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=656883

    hur kunde det bli såhär???

  12. Kachina skriver:

    Så lätt att förstå att det är lätt att missförstå, när två helt olika tankesätt, det logiska och det abstrakta möts. I österled känner man inte till den liberala kulturen om vad som sägs mellan skål och vägg, och det som sägs offentligt.

    Naturligtvis kommer Sverige att hjälpa Thaliand med information, precis som man hjälper och får hjälp av CIA. Men det är ett spel under täcket som man inte får tala om offentligt, något som Bildt glömde informera sin kollega om.